Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Přes Maďarsko

Autor mikar 
Re: Přes Maďarsko
12. 07. 2009 21:06
NE, ne tuhle odbočku znám v žádný dědině jsem nebyl byl den a tak proto jsem z toho byl paf.
Dan
Re: Přes Maďarsko
12. 07. 2009 22:20
Bessy a Josh, díky. Jedem přes den, tak to snad díry v Zalalovo uhlídáme. Dík Alien, jedu taky do Orebiče, Bosnu zkusím po cestě zpět. A jak v Orebiči, je tam živo? Vloni jsme tam přijeli touto dobou (okolo 12.7.) a v kempu a ve městě bylo liduprázdno... Na přelomu 07/08 už ale celkem živo. Zdar všem a díky
Re: Přes Maďarsko
12. 07. 2009 22:28
Ahoj Dane, od toho 1.7 do soboty 4.7 tam bylo vymeteno, pak se to mírně zaplnilo, ale je to suprově klidné. Sám jsem byl překvapený a také nadšený a za rok tam jedeme znova. Pláž trstenica byla údajně plná, to mám od Lovy (taky zdejší borec). My se koupali jinde a tam to je všude prázdné. Večer se příjemně zaplní "kolonáda", místní restaurace paráda, doporučuji navštívit Konobu "Babylon". Je to ulicí kousek nahoru u kostela u zmrzliny "Oáza". No tu poznáš hned, nikdo nikam jinam nechodí. grinning smiley Bosnu jeď, pořádně se před cestou vyspi a počítej s častými zastávkami, pokud se rád díváš po krajině. "Těsně" před Banja Lukou doporučuji zastavit na jednom vyvýšeném místě, te to blbě vyditelné, ale dá se to poznat, je to na kopečku a je to takové, no, odřený pískový, žlutý, výhled. Ale ten pohled dolů, neskutečné. Hloubka jako prase a řeka v zatáčce, to bylo něco neskutečného. Je to právě na pravé straně, tedy v pohodě se dá zastavit a podívat se.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Alien (12. 07. 2009 22:32).
Re: Přes Maďarsko
12. 07. 2009 22:54
Jinak ještě pro Dana, no trochu jsem uletěl s tím místek kousek od Banja Luky, grinning smiley, ale je to to tady a toto, [www.panoramio.com] , [static.panoramio.com], neskutečný pohled.
[maps.google.com]
Snad to trefíte.
Re: Přes Maďarsko
13. 07. 2009 07:48
Ač jsem byl vždy příznivcem cesty přes Maďarsko,letos je to děs. Pokud neopraví vozovky, tak mě tam příště už nikdo neuvidí. Ještě před 2 lety, když jsem tu jel naposledy, bylo vše až na vyjímky relativně v pohodě. Dnes je zde jen pár úseků s kvalitním povrchem, ostatní buď značně křivé, vyjeté koleje, a co ještě horší, samá dosud nezalepená jama, jedna míň, druhá víc hluboká. V noci nebo za deště podle mě naprosto nesjízdné, nebo se značným rizikem poškození kola nebo i nápravy. Úplně nejhorší je úsek od Kormendu na Redics, tam si nejsou jisty ani kamiony.Přesto, že jsem tu jel pomalu, tak jsem do jedné asi ve 40 km rychlosti vletěl, sice se nic na autě nestalo, ale byla to obrovská rána, hned jsem měl po chuti.
Zpět jsem se snažil tento úsek objet přes Goričan - tam zase buzerace celníků + půlhodina zdržení. Odtud pak na Nagykaniszu a napojení v Kormendu. Na tomto úseku je vozovka o poznání lepší, ale tato trasa je o 60 km delší.
Jinak, pokud někdo chce přece jen jet na Redics přes cíp Slovinska do Mursko Srediště, dá se zde placený úsek ledabyle objet na Dolga Vas. To je dobrá zpráva.
Vůbec se nezdá, že by Maďaři chtěli silnici E65,86 opravovat, nelepí ani jamy, a ten úsek od Kormendu je v katastrofálním stavu.Nechápu, jak mohou mezinárodní silnici takto provozovat, je to ostuda a svědčí to o jejich zaostalosti.Jen si všimněte např. v obcích jejich elektrických přípojek, změť kabelů různě smotaných a prověšených, to nemusíte mít ani elektrotechnické vzdělání a poznáte, že to nevyhovuje žádným předpisům. Ale zpět na silnici - pokud s tím nezačnou urychleně něco dělat, v příštím roce po zimě bude tato silnice sjízdná s opatrností tak jen pro tanky.
Re: Přes Maďarsko
13. 07. 2009 10:07
zdravim vospolok
tak som sa dnes vratil a tu su moje postrehy (diskusiu som este necital)
cesta LC - Hatvan (M3) - Budapest cez Lag.hid - M7 - Karlovac - Plitvice - Obrovac - Biograd
cesta tam aj spat v noci, v Goricane vzdy skoro presne o polnoci
mam to nejakych 800 km, ceste trvala 10 hodin aj s prestavkami (minimalne)
cestou tam v madarsku lialo a tak som aj po dialnici siel tak max. 110 km/h a ostal som veeelmi zaskoceny ze od budapesti az po cca. 160 km su VSADE znacky skakajucich jelenov
takze pre odporcov cesty 86 a zastancov M7 jeden velmi zly bod smiling smiley
dialnica plna az po zjazd na M70 - potom az do Zahrebu som mal pocit ze idem sam
prechod Gorican ma nesklamal, predo mnou asi 8 aut a stojime pol hodinu !!!
potom ked konecne prideme na rad tak ten curak sa pyta co veziem (menuje alkohol, cigarety)
ja ze cigarety nie, ze alkohol pivo, pytal sa na litre tak som to vydelil konstantou 3 smiling smiley
no potom dosli dalsi dvaja a krepe otazky ci nevezieme mariuhanu, lsd, hasis, .... a menoval vsteko zaradom
samozrejme nahlas takze malu v aute skoro zobudil
v duchu som si vravel ze do riti ty magor a moj oco im vravi ze plny kufor mame takych ko....
takze sklamanie na plnej ciare z Goricanu sad smiley
co sa tyka dialnicnej znamky tak tu som kupival 2x 4 dnovu na prvej benzinke za hranicami cestou tam
lebo co tu kazdemu pisem ze sa da platit aj cez net tak mi to totalne zlyhavalo
a ked zacalo pytat cislo kreditky na nezabezpecenej stranke tak som rychlo od platby upustil
dalej plitvice uplne v pohode, siel som sam, mna nepredbehol nik, ja jeden kamion
no a v spravach pozeram ze na chorvatskej dialnici niekto zrazil medveda (pochopil som ze syn trenera vodnopoloveho druzstva)
staste v nestasti ze aj on mal medveda takze po tom chlpatom ostal asi len flak, moja fabka by bola na mraky sad smiley
cestou domov uz boli plitvice trochu plnsie, asi 5 kamionov ktore som predbehol na plnej prerusovanej hned ako som sa dostal za ne, miestami kolona tak 20 aut ktora vsak bola tak rychla ze predbiehali mna smiling smiley
takze pohoda
od Karlovacu po Zahreb preplnena dialnica (tempomat nemal sancu) na moje pocudovanie (a stastie) v Lucku ziadne rady
na Gorican zase skoro sam a madarsko v celku slusny pocet aut ale vsetko sa dalo
a co sa tyka pocasia, tak skoro kazde spravy bolo ze Zadar alebo Sibenik burky, a my sme mali nonstop slnecno akurat jednu noc bola burka a jednu prsalo - no to som vsetko prespal smiling smiley
pekny den
Re: Přes Maďarsko
13. 07. 2009 11:12
este niekto tu pisal ze cenami islo chorvatsko riadne hore
podla mna blbost
na tom istom mieste som bol treti krat a v stankoch na plazi vzdy to iste
pivo 10 - 12 - 15
ribice, cevapi, klobasa (23-29)
sladoled 5-6
chleba 7
v konzume cukrovinky, piva a na trhu ovocie tiez nezmenene
ine nekupujem smiling smiley
Anonymní uživatel
Re: Přes Maďarsko
13. 07. 2009 11:40
Minulý rok jsme jeli přes Maďarsko. Letos sice nejedeme, nicméně po jedné včerejší události mohu prohlásit, že pro "safari" není třeba jezdit do Maďarska. Jedu si v klidu po pěkné silnici č. 55 mezi Kunovicemi a Ostrožskou Novou Vsí, nějakých 100 km/h, tam se tak jezdí. A najednou vidím takovou šedou šmouhu a ozvalo se PLESK!. Do skla mi narazil pták, který nestačil uhnout. V okamžiku jsem měl sklo kompletně zas*ané žlutým humusem co z "toho" vystříkl a taky trochu peřím. Nebylo vidět NIC. Stěračům trvalo dobrých 10 vteřin, než "to" setřely tak, aby se dalo normálně jet, v ONV u lázní jsem to utřel kompletně. Ještě teď je na skle mastný flek.

Taťkovi jsem ještě asi měsíc předtím poreferoval o zvířatech a jámách v H, no po včerejšku říká že s firemním (jakákoliv taková příhoda by byl docela průser, ten pták, pokud by byl větší, tak mohl klidně i poškodit čelní sklo) přes Maďarsko jednoznačně NE.
Re: Přes Maďarsko
13. 07. 2009 13:15
Tak uz to mam aj ja za sebou.
Cesta tam najkratsou trasou: BA Csorna Szombathely Redics Lendava Mursko Sredisce Varazdin a dialnica ...
cesta spat cez Gorican Balaton Budapest Sahy Banska Bystrica

kedze som taky piatkovic, tak aj tento rok som vyrazal v piatok 3.7. o 16:22
ale tento rok to nebolo az take hrozne ako minuly. Pockal som si asi 3 minuty na semaforoch v Csorne, inak pohoda.
Kvalita cesty 86 odvtedy ako bolo v Rakusku zavedene elektronicke myto ide dole vodou, kazdym rokom je to horsie a horsie. Uz nie je problem len v okrese Zala (uz spominane jamy, mozem potvrdit) ale aj v okrese Csorna - tu su najnovsie vyrazne pozdlzne nerovnosti, takze je problem udrzat stopu. Akoby zazrakom sa kvalita cesty zlepsi vjazdom do okresu Vas.
Zda sa, ze za vsetko moze nedostatok financnych prostriedkov jednotlivych zup. Ked to porovnam napriklad s trasou Budapest - Sahy, tak tam bude asi rozdiel vo vlastnictve, tuto trasu urcite vlastni a financuje stat.
Dalsou neprijemnostou su kamiony - jazdia strasne arogantne. Pred Zalalovom je taky prudky zjazd do obce a potom je tam zrazu 30-ka. Je to problem ubrzdit pre osobaky, nie to pre kamiony. Za mnou isiel slovinsky kamion a ked som zacal brzdit tak na mna trubil. Keby som to bol ubrzdil na 30, tak do mna urcite vpali. Neviem ako by som to vysvetloval madarskym policajtom, keby merali.
Slovinska dialnica sa da uplne v pohode obist cez Lendavu. Je to vsetko v takom stave ako pred rokom. Informacie co tu prebehli boli famy. Na kruhovom objazde hned za hranicou treba odbocit dolava. Pre mna to bola tiez premiera, kedze minuly rok som isiel po dialnici (kedze este nebola oficialne odovzdana). Takze som mal chvilu pocit, ze idem v protismere (z kruhoveho objazdu ide cesta za plotom dialnice). Kruhovy objazd je vlastne vyustenie povodnej cesty z Dolgej Vsi na mad. hranicu. Cesta c. 442 Dolga Vas - Dobrovnik tvori potom bazu jedineho dianicneho exitu na H7.
Tabula vignete je az za kruhovym objazdom smerom na H7.
Prechod Lendavou je uplny bufet, prazdne mesto, nikde nie su cedule ze Chorvatsko, isiel som intuitivne, na jednej takej krizovatke je odbocka doprava na Murska Sobota, Maribor - treba odbocit, zbytok cesty sa stale drzat smer Maribor, potom sa prejde mostom cez zeleznicnu trat, predposledny kruhak treba vzat zase ako keby smer dialnica - Dolga Vas, Madarsko - nech vas to nemyli, no a tesne pred dialnicou je rozhodujuci kruhak, na ktorom je smer dolava Mursko Sredisce.
Hranicny prechod je velmi sympaticky, ziadne kontroly, len vam povedia aby ste si zobrali mapky a brozkurky od peknych slecien.
Tesne za Murskym Srediscom merali rychlost - je tam 60-ka, ze skola (naozaj aktualne, o 21:00).
Cesta do Zagrebu mi trvala touto trasou 6 hodin, vratane zastavky v Szombathely asi 1 hod.

Spat som uz nemal chut na tento tankodrom tak som isiel na Budapest a Bansku Bystricu. Klasicky problem, na hranicnom prechode sa neda kupit madarska vigneta. Colnik povedal, ze Letenye. Takze som musel ist po starej ceste cez 2 dediny (Letenye, Becsehely).
Kedze sme spali na Balatone, tak sme prechadzali cez Budapest cez den, a opat v piatok smiling smiley
Samozrejme cez stred mesta (Erzsebet hid). Na Kosut Lajos utca sa trosku stalo na semaforoch, zdrzanie asi 10 min. Dalsia mensia zapcha bola na Hungaria korut, tiez asi 10 min. Ale najhorsie to bolo na zaciatku M3 - cela Budapest isla na vikend - policajti riadili dopravu.
M2 bola jedna dlha kolona, ale islo sa 80 - 90. Potom uz klud.
Za hranicou v Sahoch klasicky paradox - z uhladnych madarskych dedin a peknej cesty ma clovek pocit, ako keby sa dostal niekde do Rumunska. Cesta siroka, ale same jamy, neuhladne dediny, pekna konkurencia madarskej 86-ky (az na to, ze tam su aspon tie dediny krajsie).
Re: Přes Maďarsko
13. 07. 2009 14:27
jura jura, piatok a cez den
Ty si to robis schvalne, ze jo? smiling smiley
co sa tyka policajtov ja som cestou tam videl jedno auto v Karlovaci, inac nikde nikoho
cestou spat jeden motorkar policajt hladel na cestu v benkovaci, potom jedno auto na Plitviciach islo oprosti a jedno auto som videl zase pri ceste pred Karlovacom
dalej na Madarskej dialnici asi 3 kontroly pri ceste, podla mna odchyd podla SPZ-ky
ak ide niekto do destinacii Zadar - Biograd - Sibenik ja len odporucam Plitvice
samozrejme v noci
cesta kvalitna, rychlost cesty 230 km Karlovac - Biograd za 3 a nieco (podla toho co som si pisal tak 3:40 ale 2x som stal co som vyvetral drobca tak to moze byt takych 3:20 )
samozrejme okolo Obrovaci treba pocitat tych 20 km klesanie a potom to kratucke stupanie
dalej je jeden usek cesty uplne novy (vlani sa to obchadzalo) a do Biogradu uz tak ci tak treba ist z benkovacu po tej istej ceste aj ked sa ide z dialince
a usetrenych 202 kun je 20 tocenych ozujskych na pieskovej plazi alebo skoro 17 tocenych budvarov smiling smiley
a podla mna to stoji za to smileys with beer
avatar Re: Přes Maďarsko
13. 07. 2009 14:55
Ahoj, taky přihodím svou trošku do mlýna jak jsem slíbil.
Takže do HR jsem se vydal po trase Bratislava,Budapešť, Goričan po maďarské dálnici.
Maďarskou dálniční známku jsem kupoval přímo na hranicích se slovenskem za € protože tam nejde platit kartou(ale jinak je tam směnárna takže se dá zaplatit prakticky čímkoliv). Je to maličká nonstopka zřízená jen za tímto účelem.
Cesta po HU dálnici naprostá balada a všem koho nebaví tahat se za kamionama a brzdit na třicet v dědinkách doporučuju.Vím, že mne tady asi pomluví, že je to dál a poplatky atdatd, ale jak říkám, kdo hledá pohodovou jízdu může si vybrat a jet tudy.Je to cca o 130 km delší trasa.
Re: Přes Maďarsko
13. 07. 2009 19:35
miskav:
presne preto beriem so sebou kaleny teleskopicky obusok (kedze Hecklera nemozem)

kks, ludom niekedy fakt prepina
Re: Přes Maďarsko
14. 07. 2009 06:45
igino: asi si uz isiel no ak nie tak nalepku kupis hadam na kazdej benzinke
v Komarome urcite bude nieco otvorene
co sa tyka benzinu je vsade cena ina ale natankuj radsej doma a potom az v chorvatsku
v madarsku sa teraz zvysovali dane a aj kurz uz nie je to co byval a liter 95-ky stoji niekde aj viac ako 300 Ft
v chorvatsku som tankoval cestou tam v Karlovaci, platba kartou, striahli mi 1,105 € na liter
domov som kupoval na poslednej INA pumpe pred goricanom za kuny a v prepocte ma stal 1,023 €
ale to bol aj v kunach uz lacnejsi



Upraveno 1krát. Naposledy upravil bedo (14. 07. 2009 06:48).
Re: Přes Maďarsko
14. 07. 2009 07:43
Všetkým ďakujem za radu. Chceme ísť v nedeľu, ale až v auguste (srpen), takže každá rada je cenná a pomôže. Takže už budem len "špekulovať" či ísť od Komáromu po diaľnici na Budapešť, alebo to "strihnúť" na ten Szekesfehervar, ako mi tu bolo poradené. Idem zo stredného Slovenska, a cestou cez Balaton som začal chodiť v minulosti, potom som prešiel na rakúsku dialnicu, neskôr na "86", a teraz keď Maďari dokončili dialnicu až po hranice, tak to chcem skúsiť zase takto. Kilometrovo je to v mojom prípade cca +/- 100 km medzi jednotlivými cestami.
Re: Přes Maďarsko
14. 07. 2009 18:17
Mě před městečkem Lenti zastavovali těsně před půlnocí 26.6. 2009 maďarští policisté a když viděli na registrační značce znak CZ tak mě pustili. Nemusel jsem ani zastavit. Asi měli zálusk na podnapilé maďarské řidiče.
Re: Přes Maďarsko
14. 07. 2009 18:22
jen malý dotaz. Musí mít v Maďarsku motocykly dálniční známku? Díky
avatar Re: Přes Maďarsko
14. 07. 2009 19:13
...vočko...to si piš...smiling smiley
Re: Přes Maďarsko
15. 07. 2009 06:11
vocko:

Za používanie ciest motocyklami sa v priebehu celého roka platí suma zodpovedajúca 50% sumy 4 – dňového oprávnenia na
používanie ciest v kategórii D1, (E-ZNÁMKA PRE MOTOCYKLE). Ceny v nasledujúcej tabuľke sú vrátane DPH.

to mam z [www.motorway.hu]

takze za necelych 1000 ft mozes jazdit cely rok
aspon tak to chapem ja tongue sticking out smiley
Re: Přes Maďarsko
15. 07. 2009 16:34
Chtel by jsem se opytat ci muzu v Madarsku platitit za benzin Eurami ???
Prosim potrebuju tuto informaci .. MOC DEKUJI za radu
Re: Přes Maďarsko
15. 07. 2009 16:38
Jeli jsme tudy loni,přesně tou samou cestou a bylo to úplně parádní,naprotsto minimální provoz.Vyjížděli jsme v 19:00 z Moravských Budějovic a ve 4:00 ráno jsme byli na místě (Vodice (Šibenik)).Takže my můžeme doporučit :-)
Re: Přes Maďarsko
15. 07. 2009 17:47
urboo7 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Chtel by jsem se opytat ci muzu v Madarsku
> platitit za benzin Eurami ???
> Prosim potrebuju tuto informaci .. MOC DEKUJI za
> radu


Madary musíš projet bez tankování. Jedině že bys jel tankem.
Re: Přes Maďarsko
15. 07. 2009 19:00
urboo7 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Chtel by jsem se opytat ci muzu v Madarsku
> platitit za benzin Eurami ???
> Prosim potrebuju tuto informaci .. MOC DEKUJI za
> radu

Jel jsem pře Budapešť po dálnici před 10 dny a bral jsem naftu za Eura v pohodě. Ale kurz byl krutej. Za 35 litrů nafty jsem dal 45 EUR. Já bral na zpáteční cestě a už jsem nestih žádnou benzínku v HR.
Jinak jsem jel tam i zpět po HU dálnici přes Budapešť. Z přechodu Rajka na Goričan za 3:07 hod, celkem 382 km, takže tak o 130 km delší, ale cesta super. A ať nikdo neříká, že to po 86 udělá za 2,5 hod. Já jsem dodržoval předpisy. Loni jsem jel po 86 a čas byl 3:45 hod a to jsem to docela mastil. Každej ať zváží podle svého, ale já pojedu i v srpnu po HU dílnici, pokud práce dovolí.
Re: Přes Maďarsko
15. 07. 2009 19:44
Chlapi, prečo neplatíte kartou? Jednak je to výhodnejšie čo sa týka kurzu a aj jednoduchšie, nemusíte si nosiť hotovosť
Re: Přes Maďarsko
15. 07. 2009 21:26
Tak,tak,platíme kartou benzín i mýtné a nemusíme nad ničím přemýšlet.Po kontrole výpisů z banky byl překvapivě nejdražší benzín na Slovensku,nejlevnější v Chorvatsku,v Maďarsku cena jako v ČR.
Re: Přes Maďarsko
15. 07. 2009 22:56
Takze ja valim do Vodic tuto sobotu. Dufam ze ten prejazd Lendavou zvladnem. Na www.viamichelin.com som nasiel snad zatial najlepsie mapy. Cely prejazd Redics, Dolga Vas, Lendava som hodil do PDF, tahajte tu:

[rs103.rapidshare.com]

Jedina zmena oproti Rohalovmu popisu je ten posledny kruhac, kde sa uz odboci na Mursko Sredisce.

Rad by som vedel, ci je to bezproblemove. Tak hlaste uspesne prejazdy... :-)

P.S. Ak ste niekto internetovy zavislak ako jam privital by som info o free wifi hotspotoch vo Vodiciach :-)



Upraveno 1krát. Naposledy upravil jopo66 (15. 07. 2009 23:12).
Re: Přes Maďarsko
16. 07. 2009 06:02
mirka.p: vies, tankovala si na benzinkach ktore si mala v ceste, nie na tych kde je to lacnejsie
na SK su dost velke rozdiely medzi benzinkami (vid. www.natankuj.sk)
ale v priemere je uz madarsko na tom asi horsie, no to je v podstate jedno, su to len centy

ale nechapem akym sposobom si tankovala vo vsetkych troch krajinach?
dufam ze HU a HR cestou tam a SK cestou spat, alebo nejakom podobne ... potom si viem predstavit ten cenovy rozdiel

u mna pri platbe kartou naratali v HR cenu 1,105 € a ked som platil hotovostou a kuny som mal zmenene v banke tak 1,023 €
ale aj cena v kunach uz bola cosi nizsia ... no v prepocte na kurz bola na tom lepsie hotovost
no ale aj u mna to bola cesta tam a spat takze nema zmysel to porovnavat
Re: Přes Maďarsko
16. 07. 2009 07:42
Bedo,brali jsme benzín směrem tam v ČR,pak v HU a HR.Cestou zpět jsme brali v HR,HU a SK.Sice bychom asi dojeli bez toho posledního tankování v SK,ale nechtěli jsme riskovat,protože jsme jeli přes Makov a ty zatáčky a prudká stoupání tam žerou dost benzínu :-)
Ale jinak jak píšeš - jsou to centy,které v rozpočtu na dovolenou nehrají žádnou roli.
Re: Přes Maďarsko
16. 07. 2009 07:54
ty kokso smiling smiley, to chodite tankom? a potom ze preco tak cesty vypadaju winking smiley)))
za tie roky co chodim do chorvatska tak sa mi zda ze tam bol benzin vzdy o cosi lacnejsi ako HU alebo SK
ale zanedbatelne, cize na mojit 36-40 litrov (co mam plnu nadrz) vela neusetrim smiling smiley
Re: Přes Maďarsko
16. 07. 2009 12:20
Platit EURom v krajine, ktora nie je sucastou eurozony sa neoplati.
Vsetky institucie si stanovuju pevny kurz (z praktickych dovodov) raz mesacne (pracnost nastavovania pokladni a uctovnych systemov), ale kvoli fluktuacii realneho vymenneho kurzu je tento pevny kurz nastaveny aj s ohladom na kurzove riziko tak, aby institucia nikdy neprerobila.
Uvediem priklad:
hotel chcel za ubytovanie 18.000,- HUF, alternativne 72,- EUR. Kurz HUF/EUR je v tomto pripade 250.
Pri platbe kartou (66,45) som dostal kurz 270,88 a to je v tomto este zapocitany aj poplatok za konverznu transakciu spolocnosti VISA vo vyske 1%. Rozdiel v kurzoch 7,7%.
To iste plati aj v Chorvatsku (mytnice, benzin).
Najlacnejsie riesenie v pripade hotovostnej platby je nakupit si cudziu menu doma (toto neplati v pripade Slovenska - vysvetlim neskor).
Tiez nie je zle riesenie nakupit si eura a vymienat ich v zahranici za domace meny (v serioznych zmenarnach). Toto je vyhodne najma v Chorvatsku, kde mena EURO je dost cenena (vacsina bank ma kurz EUR/HRK 7,26).
Slovensko je specificky pripad. Kvoli vstupu do eurozony sa posunul kurz byvalej SKK voci EUR, ale slovenske banky reflektuju ten isty pomer voci cudzim menam, ako to bolo v case platnosti SKK.
Tak napriklad na Slovensku dostanem za 1EUR 7,0x HRK, pricom v chorvatsku za to iste euro dostanem 7,26 HRK. To iste plati pre HUF, u nas som za euro dostal ledva 260 HUF, pricom v zmenarni v Madarsku 265, a v banke by som dostal mozno este viac.
Re: Přes Maďarsko
16. 07. 2009 12:29
berem spat, zle som precital tu kartu smiling smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil bedo (16. 07. 2009 12:38).
Promiňte, ale nemůžete přidávat odpovědi na toto téma. Toto téma bylo již uzavřeno.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 257
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.