Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Přes Maďarsko

Autor mikar 
avatar Re: Přes Maďarsko
10. 06. 2011 08:55
... Tony, jednak po delší době vítej ... kdes byl ? smoking smiley ten nick Ti poněkud zdětštil ...
a přesně jak píšeš ...
1) od odbočovacího pruhu cca 4 km do Lenti ...
2) pak železniční přejezd Zalalóvó ...
3) ideál nebyl ani asi 3 km úsek od kruháče v Kórmendu na jih po 86tce ...
ale ... každý jede jak uzná za vhodné ... že jo ? smileys with beer
Anonymní uživatel
Re: Přes Maďarsko
10. 06. 2011 09:04
Ahoj Tony, ty ses oholil?
Vypadáš úplně jinak. Mladě.grinning smiley

Já si jen pamatuji, že jak jsem se dostal do Szombathely (Sobotní město) tak jsem zabloudil. Snad po tři roky po sobě. Byla překopaná silnice a hotovo. Příští rok zase jiná a opět byl můj konec.
Když jsem to v práci vyprávěl kolegovi - on to snad byl nějaký maďar - tak já řekl Sombatela a on hned opravil . to se říká maďarsky szombatej. No a domluv se s maďarem. Konečná. Také pro možnost komunikace tudy již moc let nejezdím.
Švagr, ten zase tam jezdil moc rád. Ne kvůli HR ale kvuli klobásám , na nějaké festivaly a těch tam bylo tedy požehnaně.grinning smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Šatava (10. 06. 2011 09:13).
Re: Přes Maďarsko
10. 06. 2011 11:06
Naplánovat správnou trasu má mnoho úskalí, je nutno uvažovat termín průjezdu, den v týdnu, atd. Jedeme naštěstí až začátkem září, takže by měl hlavní nápor turistů již pominout. Plánování trasy mě baví a je to už součást dovolené.

Původně jsem plánoval následující trasu „A“:

Odjezd pátek 2.9.2011 od Prostějova v 5:00, potom Brno, Mikulov, Vídeň, Graz, Maribor (SLO po dálnici), Zagreb, Karlovac, Plitvice, ubytování na jednu noc.

Zbytek cesty sobota 3.9.2011 z Plitvic, Gornja Ploča, Šestanovac, Makarska, Podpora

Myslím, že pokud se nestane nic neočekávaného, měla by být cesta v pohodě.

Poslední dny však zvažuji variantu přes Maďarsko „B“:

Odjezd pátek 2.9.2011 od Prostějova v 5:00, potom Brno, Bratislava, Budapešť, Goričan, Zagreb, zbytek trasy stejný jako předchozí varianta.

Stěžejní je tedy jakou trasu volit mezi Brnem a Zagrebem. Děkuji přispěvateli noel, čerpal jsem i z jeho informací, nicméně mi vyšly trochu jíné výsledky.

Myslím, že trasa B je asi o 140 km delší než trasa A, a asi o 30 minut delší.

Cena vychází podobně, trasa B je o pár stovek dražší než trasa A (palivo, dálniční poplatky).

Celkově tedy trasa B vychází jako mírně nepříznivější než trasa A. Myslím ale, že v sezonu z pátku na sobotu by trasa B mohla být lepší. Sice nejedeme v sezonu ani v noci z pátku na sobotu, ale i pro nás by mohla být trasa B výhodnější. Celá cesta mezi Brnem a Zagrebem vede po dálnici, takže by měla být bezpečnější a plynulejší, myslím, že Maďarské dálnice jsou novější, tj. menší riziko oprav a omezení, také dálnice v Maďarsku je po rovině, ne v horách jako v Rakousku, takže plynulejší cesta.

Celkově mi přijde cesta B sympatičtější.

Prosím o Vaše postřehy, zda vás ještě nenapadají nějaký plusy nebo minusy obou tras.
Re: Přes Maďarsko
10. 06. 2011 13:02
MartinR: mrkni se na můj příspěvek na str 97, tam průběžně sumarizuji údaje a poznatky.
Re: Přes Maďarsko
10. 06. 2011 15:25
Prečo nikto neuvažuje o rakúskej S31? Cestu 86 takto navštívi iba v jednej tretine dľžky (síce v tej najhoršej). Načo sa všetci z Brna trepú do Bratislavy a potom v celej dľžke po 86-ke, keď je to ešte aj dlhšie?
Re: Přes Maďarsko
11. 06. 2011 03:00
Tak se mi zdá, že v dnešní době vycestovat do HR je takřka hororová událost. Vzpomínám si, když jsem někdy v roce 1999 jel poprvé s obyčejnou mapou v měřítku 1 : 750000. A bylo to bez problémů. Člověk se podíval do mapy a jel. A taky dojel. Dnes se tu řeší každý decimetr cesty a ten, co chce jet poprvé musí být zděšený a raději nikam nejede. Obávám se, že mnohé rady začátečníky spíš odradí...
avatar Re: Přes Maďarsko
11. 06. 2011 12:35
Bessy, Šatava... Ahojte...to foto, které jsem tu měl, jsem nebyl já :-D to je Robert Downey Jr., který hraje ve filmu Iron man Tonyho Starka...takže tak.
No já tu sem tam byl, ale nepřispíval...

Šatava - s tím "Szombatej" jsem byl také opraven jedním maďarem.

Hlavně nezapomenout na značku s nápisem "Úthibák" - většinou tam je opravdu oprávněně.

smileys with beer
Re: Přes Maďarsko
11. 06. 2011 13:00
Zdravím Vás všechny, kamarádi foristi,
po dlouhé pauze, jsem tu o5, hold škola uzavřená, tak je třeba se věnovat velkému koníčku ala Chorvatsko a cestování.. smileys with beer

Koukám, žeza dobu, co jsme tu nebyl, je to furt stejné, neustále se řeší furt, jedny a ty stejné věci, zbytečně.. smiling smiley
Velice dobře, jak je to s dnešní dobou napsal Morten.. - klobouk dolů..!

Abych pravdu řekl, nějak tuto věc už neřeším, zda jet přes cestičky či po dálnici. Su Ostravák a prostě jezdím přes Slovensko a HU.
Letos už 3tím rokem pojedem po madarské dálnici.. a jsme s tím spokojeni. Cesta Mosonmagyárovar, Csorna, Szombathely, apod. nás přestala bavit.., i vzhledem k času. Včera jsem si jen tak ze srandy v noci, na google mapách hodil cestu přes 86tku.. do Zadaru, vyšlo to nějakých 988 Km a 11 hodin a 30 min. Když jsem si to stejné dal přes Budapešt vyšlo mě to na 1020 km a 10 hodin a +/- 20 min.., když si to tak vemu, je to hodina.. ušetřená a +/- 50 km navíc, což se mi třeba pro naši Alfu Romeo GT (1,9JTD) se spotřebou 6 l/100 km..zdá docela OK, o moc nepřijdem.., navíc, přece jen jedem na dovolenou, ne?? Tak nemusíme šetřit na každém rohu.., přeci jen jezdíme 1x ročně smiling smiley

Každý si hold jezdí, jak se mu líbí.. jak je zvyklý.. smileys with beer

..Není důležité, zda po dálnici či po 86tce, ale je důležité to, jestli DOJEDEM..A ZDA ŽIVÍ A ZDRAVÍ..!!

Pěknou dovolenou, cestu bez zácp.. a bez technických problémů, přeje Hrvat Mishell.
avatar Re: Přes Maďarsko
11. 06. 2011 14:29
Po pravde kto zvládne prečítať 106strán len toho jak sa ide cez Maďarsko tak ten ním musí prejisť zo zavretými očami..
v tejto téme je síce všetko ale zároveň nič, lebo je už tak neprehľadná že až. kto má chuť to začať čítať keď to ma 106 strán, priznám sa tiež netuším čo všetko tu je napísané
Re: Přes Maďarsko
11. 06. 2011 15:56
Já také přes Maďarsko po 8/6, mnoho roků a tak již poslepu, bez mapy a navigace. Ono to není problém, když hned za Rajkou je celule směr Rédics, díky kterému se vyhnu Goričanu a otravným celníkům. Jenže oni jsou zde i nováčci, kteým vše být jasné nemusí a proto se asi stále a stále znovu ptají.
Re: Přes Maďarsko
11. 06. 2011 16:08
hanah napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Já také přes Maďarsko po 8/6, mnoho roků a tak již
> poslepu, bez mapy a navigace. Ono to není problém,
> když hned za Rajkou je celule směr Rédics, díky
> kterému se vyhnu Goričanu a otravným celníkům.
> Jenže oni jsou zde i nováčci, kteým vše být jasné
> nemusí a proto se asi stále a stále znovu ptají.


A také jeden postřech: po každém kilometru je cedule značící, kolik kilometrů zbývá do Redicze. Tak jsem neustále v obraze, jak je to ještě daleko.
Re: Přes Maďarsko
13. 06. 2011 11:33
Inak, prvý príspevok v tomto vlákne vznikol 6.7.2007. Nebol to ale prvý príspevok o cestovaní cez Maďarsko. Toto vlákno bolo vytvorené práve pre veľký počet príspevkov vo vlákne svojho predchodcu "Přes Maďary na Jadran". Uvidíme, kedy zase vznikne tretia generácia príspevkov o tejto obľúbenej téme.
Re: Přes Maďarsko
13. 06. 2011 18:07
Zdravím fóristov. pred nedávnom som sem dal tento príspevok a odpovedal mi na neho len jeden človek s neutrálnym názorom, preto to skúšam ešte raz dopredu sa ospravedlňujem ak to niekoho rozčúli, že som to sem znovu dal :-) : chcem sa spýtať či už niekto šiel takouto trasou a ak áno aká o bola trasa ?
[maps.google.sk]
tiež by som rád vedel či je táto trasa lepšia ako ísť klasickú celú 86-tku, a nakoľko som po 86-tke už dlho nešiel rád by som vedel či je tá cesta ešte stále taká rozbitá a ak áno či je cesta horšia od sombathely na sever alebo od Szombathely na juh. Takúto variáciu cez rakúsko a ma´darsko mimo dialníc som ešte neskúšal ale vyzerá to byť dobrá cesta preto sa pýtam. Ak by však 86-tka na severnom úseku od BA po Szombathely bola v dobrom stave tak táto variácia stráca svoj význam. Ešte pre upresnenie vyrážam okolo pol noci z BA preto by som rád vedel nejaký poznatok, kto takto už išiel aby mi poradil. Ďakujem :-)
Re: Přes Maďarsko
14. 06. 2011 00:44
86 aktuálne info
11.6. sme sa vrátili z HR. Tam sme išli po 86 cez staré Letenye, späť cez Lendavu. 86 je v lepšom stave ako minulé roky. Hlavne okolo Csornej je zrekonštruovaná vozovka. Avšak ešte sa na nej robia malé dokončovacie práce (2 x bager upravoval krajnice). Asfalty sú už nanovo natiahnuté. Všade sú značky s povolenou rýchlosťou 40 km, no nikto to nedodržiava a autá valia aj 100-kou vrátane kamionov. Vyzerá to presne tak akoby niekto zabudol dať tie značky preč. Je ich tam celý "les". Asi na troch úsekoch je ešte semafor, z toho na dvoch preto, že druhá polovica cesty je úplne vybúraná - ešte nedokončená (cca 300 max 500 m úseky). Na dvoch miestach policajti, ale vždy v obci na dlhej rovinke kde bola 50-ka. Vždy tam aj mali už niekoho prichyteného. Na tých 40-kach mimo obce žiadna kontrola. 86-ka je pre silnejšie povahy. Kto by náhodou chcel dodržiavať predpísanú rýchlosť (hlavne na tých rekonštrouvaných 40-kach), tak ho ostatní preválcujú, budú sa naň lepiť a kamionisti ukazovať či mu šibe, že ide tak pomaly. No a ak to dodržiavať nebudete, tak treba byť v strehu a pozerať do diaľky, či tam nečaká na vás biele auto s modrými pruhmi. Jednoducho mám túto cestu rád, je najkratšia a do Dalmácie pôjdem vždy tadeto.
Re: Přes Maďarsko
14. 06. 2011 07:32
To 2rik2: nešiel som po tej trase, ale keby som bol z BA tak určite by som vyskúšal, lebo je rovná a asi aj krátka. Čosa týka úseku v Rakúsku bude určite v pohode a Maďarský úsek závisí od toho kedy po nej pôjdeš. Vyskúšaj a daj vedieť. Šťastnú cestu! a príjemnú dovolenku!
Re: Přes Maďarsko
14. 06. 2011 11:03
ďakujem zrejme to aj risknem, odchádzam o pol noci z BA a vyzerá to, že po Szombat sú samé40-tky, nerád by som to riskoval na pokutu
avatar Re: Přes Maďarsko
14. 06. 2011 11:36
ja pojdem cestou tam po HU dialnici(chcem si tu trasu oskúšať) a keď bude info, že odstránili 40tky tak cestou naspať skúsim po 86ke.
Re: Přes Maďarsko
14. 06. 2011 20:43
Takže my sa tiež chystáme cez HU diaľnice. Bratislava-Gyor- tu zídeme z diaľnice a napojíme sa opäť na diaľnicu pred Szekesveherváromi je to cca 70 km úsek, ale pekná rovná cesta. No a zídeme diaľnice až v Šestanovaci. Už sme si to vyskúšali a OK, chodili sme aj po 86, ale tie dlhé dediny a 30-40 rýchlosť. Manžel poctivo dodržuje rýchlosť, takže dosť strata času a vidieť v noci pri ceste dve svietiace oči srnky, no nič príjemné, potom som celú dobu upierala zrak na krajnice a dosť som bola nervózna. Ale je pravda, že sa to môže stať hocikde.
avatar Re: Přes Maďarsko
14. 06. 2011 20:56
Ta omezení v obcích, jsou dost nešťastná pro nás řidiče, ale musím říct, že se ve velké většině nedodržují(tzn. ani já je nedodržuji). Nechci to nějak omlouvat, ale ono to vychází i s toho, že pomaleji prostě jet nejde, neb kamiony a nejen oni, si jedou pořád své tempo, nedejbože jak se setmí. Vzpomínám na mého známého, který ve snaze uspořit naftu jel po dálnici 110....no nedojel, kdosi do něj napáli zezadu. Takže ušetřil litr nafty a auto totální škoda.
Re: Přes Maďarsko
14. 06. 2011 21:13
No a jsme zase u toho, Jedna CB vysílačka z burzy za 500,- + anténa za 300,-stovky a kamioňák před Tebou Ti dá echo ( pokud to není maďar). A že tam jezdí plno Slováků a Poláků - to je fakt . A Ti spolupracují na 100%. A srnky před tím rachotem prchají do lesů či luk! Tož tak !!



avatar Re: Přes Maďarsko
14. 06. 2011 21:16
Mildous ještě kdyby to umělo hlásit úthibák smiling bouncing smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Tony Stark (14. 06. 2011 21:16).
Re: Přes Maďarsko
14. 06. 2011 21:43
Mildousi,máš ty v tom Mildous voze výbavu jako ve Fukušimě.Tož smekám.!smileys with beer
A pro Tonyho:Kdyby jsi náhodou váhal:uthibák je pro čechy,projeď to "vivement"grinning smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Kopera (14. 06. 2011 21:56).
Re: Přes Maďarsko
15. 06. 2011 07:04
Včera maďarská polícia vyhlásila boj proti cestným pirátom, ktorí nebudú ochotní zaplatiť, alebo nebudú mať na pokutu zadržia mu auto. Predpokladám počas dovolenkovej sezóny vyšší výskyt hliadok na cestách. Budú zameraní hlavne na cudzincov. Každý môže teda vyskakovať len do výšky obnosu vo svojej peňaženke, preto že ak nebudeš mať čím zaplatiť na mieste, ďalej nejdeš.
Preto opatrne a bezpečne!smileys with beer, aby sme si mohli z peňazí viac užiť na Jadrane.
avatar Re: Přes Maďarsko
15. 06. 2011 07:15
... Milane ... to je palubovka ... Atlantisu nebo Columbie ... ? :!)-
avatar Re: Přes Maďarsko
15. 06. 2011 07:46
Neví někdo, jestli už je otevřen další kousek budoucí M86(okolo Szeleste) a na druhou stranu k SZ?



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Tony Stark (15. 06. 2011 07:48).
Re: Přes Maďarsko
15. 06. 2011 14:19
Obchvat Szeleste je hotový už dávno. Ďalej na SZ sa zatiaľ nestavia, aj keď v dlhodobom horizonte je to v pláne až po Csornu.
Do júla by mal byť hotový celý 18km úsek M86 až po Szombathely.
Viac info v tomto fóre na strane 92.
avatar Re: Přes Maďarsko
15. 06. 2011 19:28
Ta palubka je z červenýho trpaslíkasmileys with beer
Re: Přes Maďarsko
16. 06. 2011 08:39
hello
ak viete niekto poradit tak poprosim
platobnu kartu co teraz mam tak ma nejake poplatky mimo EU tak ju velmi v chorvatsku nechcem pouzivat
takze beriem hotovost a budem menit
no v chorvatsku budem potrebovat platit mytnicu (da sa aj € ale tam mi posledne dali strasny kurz) a budem brat aj benzin
viete mi niekto povedat ci na tych dvoch benzinkach od goricanu po mytnicu (tusim INA a OMV) menia hotovost (predpokladam ze ano)?
a pri kladnej odpovedi ak nahodou niekto tusite aky je kurz v porovnani s tym ze by som zamenil u nas?

(pre porovnanie dnes v tatrabanke dostanem za euro 7,1072 KN ale napr v zagrebackej banke 7,345 KN za euro)

ps: cestujem o polnoci takze banky neprichadzaju do uvahy
Re: Přes Maďarsko
16. 06. 2011 09:12
Na pumpe nemeniť! Ja to rieším tak, že doma si kúpím Kuny čo stačia na cestu t.j. mýto. občerstvenie, prípadne palivo, ale to mi vydrží. Skús aj iné banky napr. Unicredit. ďalšie peniaze mením už v Chorvatsku tam kde majú dobrý kurz, ale zas kvôli 5 halierom nebehám celý deň. Ubytovanie platím v Eurách, ale to asi každý.
Re: Přes Maďarsko
16. 06. 2011 09:17
tatrabanka ma dnes najlpesi kurz (http://openiazoch.zoznam.sk/produkty/kl/vyber.asp)
v chorvatsku mam 3 banky vedla seba takze pozirem kde je najlepsie a zmenim ... ale to su uz minimalne rozdiely
preco na pumpe nemenit? predpokladam ze kurz by sa mal byt podobny tomu v chorvatskych bankach
ale mozno sa pletiem, este som to neskusal winking smiley
Promiňte, ale nemůžete přidávat odpovědi na toto téma. Toto téma bylo již uzavřeno.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 270
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.