Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

elektromobil

Autor m-i- 
Re: elektromobil
06. 10. 2024 12:20
BMS v autech je trochu jiná kategorie než v notebooku. Články to předehřívá, nebo chladí, pečlivě balancuje... Zatím to vypadá, že 15 let a 300 000 km nebude problém.
Ekonomicky výhodné elektromobily nejsou.
06. 10. 2024 12:47
atnarfus napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Budeme stále dokola opakovat nesmysly o lodní
> dopravě a ignorovat výsledky práce vědců. Ti nám
> vysvětlili i původ letošních povodní. A ať to
> chceme vidět nebo ne, spláchnutí obcí na Moravě a
> ve Slezsku má příčinu v CO2.

Změna teplotních cyklů byla na zemi vždy, dokonce ve větší míře než nyní. Před každou dobou ledovou přišla vlna oteplování. Ve vzduchu bývalo podstatně více CO2 než nyní. Bez CO2 není život, rostliny z něj vyrábějí kyslík, který dýchají lidé (živí tvorové), kteří bez kyslíku nepřežijí.

Stačí, aby se přestaly kácet lesy, pralesy (třeba se vysazovaly i nové), jenom proto, aby si někdo namastil kapsu na těžbě surovin, které by vlastně ani nebyly potřeba.

Proč tyto prosté fakta ekoterosisté stále ignorují?

Upraveno 2krát. Naposledy upravil Peťas (06. 10. 2024 12:51).
06. 10. 2024 13:17
Musí, protože jim to nehraje do krámu. Že byla na naší planetě v určitých obdobích průměrná teplota i 36 stupňů? Že bylo v ovzduší násobně více CO2? Že zde byly monzuny běžné stejně, jako je dodnes v určitých částech planety? Pršelo i několik týdnů v kuse? Uhlí na jižním pólu se vzalo kde? Zkameňělé fosilie tropických rostlin na našem území?
Povodně mají pozadí jinde...staví se v místech původních koryt řek a záplavových zónách. Toky se narovnávaly. Při zvýšeném průtoku v narovnaném korytu voda docílí vyšší síly. Chyby v obdělávání půdy, zelesňování monokulturami (rychle rostoucími smrky), svedení dešťové vody z obrovských území do řek (dešťová kanalizace ve městech).
K těm SUV.....byl zde již v minulosti zmíněn vůz od Mercedesu, hybrid, vážící cca 2,5 tuny, s průměrnou spotřebou 9l nafty. Má samozřejmě veškeré výhody těchto vozidel....dálniční známky, parkování atd. V čem je lepší oproti mému 20 let starému autu, které žere méně jak 6 litrů stejného paliva?
Chyba bude asi někde jinde, ne?
06. 10. 2024 16:24
Teplota kolísala a příroda si s tím poradila. Něco vymřelo, něco se přizpůsobilo. Příroda dokonce zvládla ten nadbytečný uhlík uklidit pod zem a vytvořit nám docela slušné podmínky. My jí to kazíme tím že uhlík hrabeme ven a vypouštíme do atmosféry. (to jsem vytvořil sám, není to z nějaké ekoteroristické učebnice)

Jako dítko školou povinné jsem s kamarády měl za zábavné prolézání smetišť. Každá místní továrna zavážela nějakou rokli a bylo běžné odpad vyvážet z domácnosti někam na mez. Tuto kratochvíli naše děti vůbec nepoznaly. Dnes nás ani nenapadne něco vyvézt do přírody.

V té samé době se přišlo na průšvih s freony. Pár let se kolem toho mluvilo a nakonec jsme si poradili.

Ještě pamatuji holé krušné hory. S odsířením jsme se poprali docela úspěšně. Obecně je znečištění z průmyslu minimální. Tehdy běžně továrny vypouštěly do řek a vzduchu cokoli co je napadlo. Zdejší textilka vypouštěla do řeky tetrachlorethylen, přitom 20km po proudu je vodárenská nádrž pro Prahu. Dnes nemyslitelné. Čištění toho sajrajtu trvalo dvacet let.

Teď je na řadě CO2. Vyvážet odpad na mez, vylévat tetrachlorethylen do řeky, vypouštět freon ze sprejů do atmosféry nám připadá šílené. Našim dětem připadá stejně sílené vypouštění oxidů uhlíku. Ale jak píšeš, určitě nás nespasí dvaapůltunová SUV. Umíme vyrábět i normální elektromobily se spotřebou 15kWh/100km.

Na zamyšlení doporučují film David Attenborough: Život na naší planetě/
06. 10. 2024 16:29
Umíme vyrábět i jednoduchá auta se spalovacími motory se spotřebou okolo 5 litrů. Ale budeme raději vyrábět zbytečně těžká a složitá EV.

Jo, ještě doplním, ideální by bylo planetu zbavit lidí. Tím by se veškeré problémy se znečištěním vyřešili....

Upraveno 1krát. Naposledy upravil Zahajskej (06. 10. 2024 16:31).
06. 10. 2024 17:49
Zahajskej napsal(a):
> Umíme vyrábět i jednoduchá auta se spalovacími
> motory se spotřebou okolo 5 litrů.....

Bohužel jsme uměli vyrábět i malá městská auta se spotřebou cca 3,5l/100km ve městě (nafta - VW Lupo 3L)
06. 10. 2024 19:00
V tom máš pravdu. Je nás moc, to je hlavní problém
06. 10. 2024 20:05
Hill napsal(a):

> Ještě maličkost na dokreslení: minulou středu
> mi přišla nová baterie do notebooku, skoro za dva
> tisíce. Nabíjím a vybíjím ji podle návodu, jenomže
> vždycky se při 58 % nabití odpojí a dál nenabíjí.
> Ještě ji v týdnu zkusíme v jiném noťasu, ale půjde
> na reklamaci.
> To moji důvěru ve výhodnosti auta na baterky taky
> příliš nepodporuje.

Mě zase před asi 2 týdny odešla baterka v aku sekačce. Cca 7-8 let stará. Už jí nenabiju víc než na třetinu. To mi taky moc důvěry v EV nedodá. Sekačka stála něco přes 4000, nová baterka nyní 2600. Ale je fakt, že jsem se k ní nechoval hezky. Mezi sečením byla pořád nabitá do plna, aby šla okamžitě použít

Upraveno 1krát. Naposledy upravil valeri (06. 10. 2024 20:07).
06. 10. 2024 20:21
Zahajskej napsal(a):

Jo, ještě doplním, ideální by bylo planetu zbavit
> lidí. Tím by se veškeré problémy se znečištěním
> vyřešili....

Vliv lidského dýchání
Hrubými výpočty tak můžeme odhadnout, že člověk dýcháním vyprodukuje okolo 900 g CO2 za den, tedy asi 300 kg za rok.

Živočišná výroba může za 17 procent emisí CO2 v EU
Podle těchto dat tak právě chov hospodářských zvířat má na emisích v rámci unie větší vliv než všechna osobní a dodávková vozidla dohromady. Podle informací od FAO mají všechna dodávková a osobní vozidla emise oxidu uhličitého 656 milionů tun ročně

Silniční doprava je odpovědná zhruba za 20 procent všech emisí v EU

Po autech přijde na řadu dobytek ....
07. 10. 2024 06:46
máš na mysli elektrodobytek?
07. 10. 2024 08:08
Ještě že ti osadníci v Americe vymlátili všechna ta stamilionová stada bizonů, to bychom při sváření céóčkem nemuseli používat žádný ochranný plynsmiling smiley
Valeri, ještě si zapomněl, kolik tepla každý lidský jedinec vyzáří. Trochu zredukovat a hned by tady bylo chladněji.
07. 10. 2024 08:34
Trošku OT, ale zagestrivali jste taky, že jak byly ty dva Covidové roky a při tom byly silně omezené lety, tak ten druhý rok bylo najednou i nějaké jaro a pozdim a né jenom prudký přechod se zimy do léta a opačně?
18. 10. 2024 08:06
: Peťas
Ano, zaregistroval. Nejohavnější počasí za dekádu. Byl jsem vyklepaný, abych se ten rok dostal do Řecka, byl jsem v těžké depresi. Nechápu, jak se někomu může hnusné počasí líbit. Ostatně nejsem sám, novobritské osídlení portugalského Algarve hovoří za vše. Podobných případů je jen v Evropě nepočítaně - řecké ostrovy, HR+MNE, německá Mallorca... Přes oceán důchodcovská Florida. Ale ještě jsem neslyšel, že by se dobře situovaní penzisté ze západní Evropy, milovníci zimy a obecně ošklivého počasí hromadně stěhovali třeba do Laponska nebo Grónska. Ale o finské vesničce v jižním Bulharsku jsem kdysi už četl.

Ohledně toho počasí bych spíše tipoval vzdušné proudy, které letadla narušují nebo něco podobného. Ale pro jistotu jako akvarista důsledně vypouštím CO2 do vody rostlinám a jistě toho hodně uteče i do vzduchu. Oteplování Zdar ! Mým snem je mít počasí Chorvatska v ČR. Oteplovači z Mladé Fronty už po roce 2000 psali, jak v dnešní době u nás budou běžně dozrávat pomeranče a ono nic. Vím, není to moc příspěvek k elektrovehiklům.

Upraveno 1krát. Naposledy upravil ircavoj (18. 10. 2024 08:08).
20. 10. 2024 20:16
Zdeňka Martínká znám osobně. Žádný ekoaktivista, který by dělal promo elektroautům. Jezdil v BMW, Nisanu Z350 a podobných autech. Já sám jsem si dosud myslel, že EV je na ježdění kolem komína. Zdeněk nám předvedl opak.
[www.electrodad.cz]
20. 10. 2024 20:32
Pár videí jsem od něho viděl. Tenhle člověk vě všech působil tak, že elektro je svaté a kdo je nemá, tak zabíjí planetu. Už se na ně nedívám, něco tak zaujatého se jenom tak nevidí. thumbs down
20. 10. 2024 21:28
Koho chleba jíš ,...... Dobře to sype když jsou na to i dotace, na které bohužel přispívá i poslední uklizečka .
20. 10. 2024 22:31
Elektrodad je Jan Staněk. Kolem světa jel Zdeněk Martínek.
21. 10. 2024 08:18
Ale vždyť on okolo komína jezdil. Denní maximální porce kilometrů byla vždy do dojezdu samotného EV.
A jak se říká, jedna vlaštovka léto nedélá....smiling smiley
mdr
22. 10. 2024 11:27
Řidič sjel s elektromobilem do rybníka, vozidlo uplavalo k druhému břehu

Když na místo dojela první jednotka, auto stále svítilo, a dokonce doplavalo téměř na druhý břeh.

eye rolling smiley
01. 11. 2024 03:48
Zhorela nová hasičská stanica.

[spravy.pravda.sk]

Príčina - elektromobil, koretne napísané..

Upraveno 2krát. Naposledy upravil svantovit (01. 11. 2024 03:52).
02. 11. 2024 09:30
Bombastickej titulek a pak se člověk doví, že to je auto s vlastní elektrocentrálousmiling smiley
[www.garaz.cz]
15. 11. 2024 14:49
Atnafarte , nás v ČR teda rozhodně moc není , ale čína, indie, afrika... tam by potřebovali zredukovat...

Vodice , Martinsicuro, Podgora, Gradac, San Benedetto del Tronto, Drašnice, Podgora, Živogoš?e Blato, Brist
16. 11. 2024 11:43
Zajímavý článek
Překvapivá je tabilka emisní zátěže jednotlivých vozidel, kdy vyšel nafťák lépe jak benzín. To se mnohým asi moc líbit nebudesmiling smiley
16. 11. 2024 21:07
Nižší spotřeba = nižší emise. Proto v evropě ještě nedávno preferovali diesel. Pak zjistili co z toho v reálu leze a alespoň ty staré ve městech zakázali.
17. 11. 2024 10:23
A čeho tím docílili? Aby zjistili, že množství emisí v ovzduší je po zákazu stejne? Takže chybka je asi jinde. Třeba v tom, že autí s euro 5 a 6 vyprodukují v reálném provozu nasobně více emisí, než uvádí technická dokumentace?
17. 11. 2024 11:22
daily car ...... [www.autoforum.cz]

aneb čím jezdí chorvatský podnikatel v oblasti elektromobility Mate Rimac každý den thumbs up
17. 11. 2024 22:01
atnarfus napsal(a):
> Pak zjistili co z toho
> v reálu leze a alespoň ty staré ve městech
> zakázali.

Super grinning smiley

Kdo a co zjistili?
Že více karcinogenních látek produkují zážehové motory?
Že se karcinogenní látky uvolňují (v nezanedbatelné míře) z plastových interiérů automobilů?
Že (velké) saze lidský organismus "vychrchlá", ale ty menší - lezoucí z DPF už nikoli?
17. 11. 2024 22:07
Autopůjčovna Hertz vystřízlivěla, zbavuje se tisíců elektromobilů s obří ztrátou

Jsem moc zvědav, jak EV-fans budou argumentovat proti velmi pragmatickému byznysu, navíc se zkušenostmi s obrovskou flotilou různých vozů v různých destinacích s různými klienty... thumbs up smiley
19. 11. 2024 20:06
Kdo zjistil nevím.
Zjistil že v případě lokálních emisí je větší problém NOx než CO2.
Ano, moderní naftové motry produkují méně karcinogenních látek, než benzínové. SCR a filtr pevných částic jsou obrovský pokrok. Staré naftové motory jsou ale naprostá hrůza, proto v Německu nedostanou zelenou plaketu.
Plasty v interieru vozidla mne jako obyvatele města nezajímají, ať si to dýchá ten kdo tou plechovkou "musí" jezdit. Já nechci dýchat ten hnus to mu leze z výfuku, otírá se z pneumatik a brzd.
Nechci vychrchlávat velké saze.

SCR je super věc, ale s vysokou účinností pracuje až cca 10 minut po nastartování motoru. Naftová mamataxi nám po městě smrdí i když mají EURO6, proto ten mizerný výsledek v Německu po zákazu starých sazometů. Elektromobily jsou konečným řešením - nesmrdí ani studené.

Dízl je super věc. Na poli, v lomu, na kolejích, na stavbě, ale proč s tím smrdět ve městě? Chodím po městě pěšky a taková Octavia II 1.9TDI BXE, to je žrádlo.
19. 11. 2024 20:11
Slavkov napsal(a):
> Jsem moc zvědav, jak EV-fans budou argumentovat
> proti velmi pragmatickému byznysu, navíc se
> zkušenostmi s obrovskou flotilou různých vozů v
> různých destinacích s různými klienty... thumbs up smiley

EV fans neřeší bussines. Jak jsem tu již dříve psal, pouze se chtějí vozit výborně jezdícím autem a jsou ochotni si za to připlatit a strpět menší dojezd.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 30
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.