Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2

Autor admin 
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 09. 2024 10:31
Vraťme se k tomu, jaká byla cesta návratu:
v neděli 8.9. odjezd z Pelješcu do Slunje, silnice volné, úsek Ploče - Bisko po dálnici, odtud přes Trilj - Grab - Otok - Galu - Obrovac Sinjski - Rumin a Ježević zpět na D1 u Vrliky. Už jsem to tu popsal ve vláknu o "staré cestě D1".
I s tankováním na Mosoru a zásobovací pauzou v Grabovci a několika pauzami (rozhlédnout se, ale krátce, aby se auto nestihlo moc rozpálit) doba jízdy 6:50', což je jen o 20 minut pomalejší, než průměr z předchozích 4 let. Tedy žádný zásadní rozdíl. A, jak už jsem se zmínil, lze očekávat, že od října se zase bude jezdít po původní D1 po pravém břehu jezera, takže tato objížďka zase osiří.

Ve Slunji probíhala fešta Male Gospe, folklorní festival. No, rozšoupnout se dovedou pěkně.

A stihli to na poslední chvíli - v noci začlo pršet.

Ráno 9.9. jsme Slunj opouštěli v dešti, nijak divokém, jelo se pohodově.
Ještě jsem mluvil s Květacou, taky tam byla na noc, jen jinde, a na cestě poněkud opačným směrem... a koukám, že nás v neděli ve Slunji bylo víc. Mohli jse se na feště sejít. No, už se stalo...
Takže ta cesta domů: jako obvykle - v Karlovaci na A1, v Đurmanci směr Cvetlin - Ptuj - Janežovci (tam jsme si Pri Mici dali předčasný oběd a škatuli na cestu s tím, co jsme na místě nesnědli).
A kolem Lenartu přes G.Radgonu do Štýrska. To už pršelo poměrně hustě, ale nijak hustý provoz nebyl, dalo se to pořád ještě jet. Zážitek nastal na dálnici A2. Jelo se maximálně osmdesátkou od km 138 až do Vídně. Hustý déšť, zvířená vodní clona, od Ilzu po Wullersdorf průměr sotva 74 km/h. Cestou tam mi tento 209 km dlouhý úsek trval rovné 2 hodiny, nazpátek jsem to jel o 50 minut déle. A s méně pauzami, komu by se do toho ceďáku chtělo?
Však i u toho Wullersdorfu, kde jsme chtěli pod střechou dorazit tu pizzu: ony ty střechy nad sezením jen jako střechy z dálky vypadají. Pro déšť žádná překážka, pro nás dost podstatná nepříjemnost, tak na tu pizzu došlo až doma.
Jinak v tuzemsku už to osychalo, od Znojma (s tradičními asi 35 minutami, možná víc, na průjezd) sem tam kapka, od Habrů ani ta ne, jelo se docela svižně a těch pár semaforů bych tomu po té rakouské anabázi tentokrát odpustil.
Ale jsme doma a to je podstatné.

EDIT:
Perlička na závěr: schválně jsem si v D.Maclju zapnul navigaci v mobilu, ať už Google konečně uzná, že přes Cvetlin můžeme jezdit. Ano, nadávala mi ta plechová huba, ať se otočím, ale neposlechl jsem, a najednou to zase šlo, trasa pokračovala (až na pár pokusů v Tržci, Pobrežje, v Ptuji a nakonec u Lenartu mě poslat na dálnici, tak jsem to v Radkersburgu vypnul).
Včera večer ještě byla mapa časové osy jak v mobilu, tak na GoogleMaps, v pořádku, přes noc došlo k synchronizaci a Google opět tvrdí, že jsem se v Cvetlinu otočil a jel přes Macelj. Tak jeden z nás je blbej, nebo co. Fakt už nevím, jak jim to vysvětlit...

Upraveno 4krát. Naposledy upravil Hill (10. 09. 2024 20:25).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 09. 2024 15:54
Přidám info z cesty zpět v neděli 8.9. z Krku. Plán byl odjet cca 12.00. Strejda google machroval s cestou za 8.39 hodiny. Veděl jsem, že s přibývajícím časem na hodinách bude problém se: dostat z ostrova, pak z HR, pak do Slov., pak přes SLO kolem Ljublaně, ale už méně jsem tušil, že bude problém se dostat i zpět do "říše". Brno nepočítám.

Párkrát už jsem Krk jel a ty zatáčky směrem tam i zpět znám celkem dobře si myslím.
Nicméně zpět nás zničeho nic za výjezdem z města Krk cca v 13.00 táhla navigace zničeho nic na Šembije, Zagorje, Kněžak, Parje až do Pivka (s muzeem vojenství). Zajímavé bylo, že na "téčku" se stopkou jsem si dopředu říkal, že budeme mít problém se napojit na hlavní. Po hlavní níkdo nejel, havárku to nehlásilo. Jen jsem si všimnul, že google mapa v autě se začíná chovat "jako waze ovsky" tzh. ukazuje Ti "kolik" hlav odkliklo havárku či zácpu, a také se Tě po prujezdu zeptá na ano ne, jestli to tak bylo. Celkem otrava.

Před Ljublanou kolona a hlásilo to havárku, jak rádio, tak strýček google... sjeli jsme za aktivním slovincem GTD golfu, co pořád měnil pruhy bez blinkru....říkal jsem si, kdy ho trefí nějaký motorkář. .. Tuším, že jsme sjížděli někde kolem VRHNIKA. Vnitrozemí tamtím směrem ve SLO krása, pořád jsem ukazaval na různé povaleče v kavárnách a manželka mi říkala, že jsem zbabělec, že jsem nezastavil. No jenže mezi tím, nám dojezd (snad jediná věc, proč to pustím) ukazoval nikoli po 20.30, ale už i číslo 23.30. Což bylo notně stresující.
Nájezd zpět na Ljublanu a celkem výtečný provoz až no až pořád.
Další sjezd pro hlášenou 27 minutovou kolonu před hranící u chvilku jsem si myslel, že pojedu klasicky na Lenart smiling smiley
Jeli, no sunuli jsme se starým přechod Šentilj. Samozřejmě, že tam stála rakušanka a jedno po druhém odmávávala.
Totéž se ale dělo na námi na dálnici, kterou jsem viděl stát. Tak jsem byl rád, že jsem mimo ni.

Do říše jsme se dostali. Sem tam nějaký Asfinad WC, protože jsem vezl ještě jednoho staršího člena rodiny. Pomalu začínala tma. Provoz oproti SLO vypadal stejně blbě, všichni v levím.

Levý pruh před Vídní pak byl už jen pro všechny závodníky, nebo ty, co nemají strach nebo elektromobil. Celkem mě štvalo, že už i rakušáci se začínají zapomínat vracet, a dva pruhy v pravo volno, protož kamiony startovali až ještě za hodinu a půl....

140 / hod bylo v levém levém pruhu minimum, aby to jelo.
Samozřejmě poznatek je také ten, že tempomaty a brzdo plyny a jinak veliká turba a výkony a reakce a milion debilů k tomu dělají kolony. Jedeš 134km za hod. A nejednou blikáš stojíš. Dost mě to nebavilo.

Víden klasicky hodně aut, kolem 20.00 a dál. Levý pruh, často, rychlost dle předpisů a + 10 km, dle místních.
Fotku nevím jestli budu mít, ale nebyl důvod ji mít.

Za Vídní dobrý a lepší a tma. V té dlouhé levé zatáčce jakmile se "za Vídeň" směr Brno rozjede jsem se potřeboval poškrábat na zádech a malinko jsem chvili jel rovně a ven z pravého pruhu. Zezadu mne probliklo auto. Poděkoval jsem 1x čtyřkama a borec přátelsky blikl 2x ještě.
Za dobu co jezdím se mi nestalo, že bych potkal tak uvědomělého řidiče. Resp. taková to "blikací" situace, jestli nespím se mi nestala. Hotovej Top Gun 2, když usnul ten pilot a Tom Cruise ho "budí" zaměřovačem smiling smiley

Pak klasika trapas poláci a hrůza od Mikulova až po PV UK, a specielně ti UK, co si myslím, že si tady mohou co chtějí a pak UK sprinter 160km poloplech. Beztak tam měl lidi vevnitř. No nejsou můj šálek čaje...

Finále 22.56 doma i s vystupovaním a nastupováním a kolonami.

Strašně moc mne potěšila spotřeba 2.7 quatrro s xxl rakví (obligátně). Jen pro představu toho downsizingu atd.
Když ten 6ti válec hrneš plynule. A já jel pořád 140km / hod.... a rakev a plný auto a 18"...
63,72 litrů. 840km najeto. Spotřeba 7,58. Nádhera. Nádhera. Nádhera. smiling smiley smileys with beer

Ps a jeslti bych jel znovu? Jasně, hned... v jiném vlákně u kempu zkusím popsat bydlení, pro ty co by chtěli do kempu, ale nechtějí do stanu ani do auta.
10. 09. 2024 16:54
Couddy, hezky se to čte, opět si se slohovkou nezklamal...
10. 09. 2024 17:39
Zahajskej díky. Čtu to po sobě a zase tam mám chyby...zase ta klavesnice mého lenova...uff
10. 09. 2024 18:53
couddy. A proto sem moc nepíši. Je tu moc profesoru češtiny.thumbs up smiley
14. 09. 2024 22:01
Dnes opravdu vyzivna cesta Maribor, Viden, Brno, Praha... vitr jako blazen, dest, rychlost 80-120, spotreba vyssi o cca litr. Cekacky na hranicich HR-SLO, SLO-A 10-20min
14. 09. 2024 23:49
Dnes opravdu výživná cesta Praha, Vídeň, objezd SLO dálnice na Zavrč.....vítr jak blázen, velmi často přívalové deštěsmiling smiley
Teď hají cca 120km před Splitem na odpočívadle. Tady s podivem sucho, teplota 16 stupňů.
15. 09. 2024 11:50
Citaci
Rosmarine na stránce [url]https://forum.ihvar.cz/read.php?8,269837,342285[/url] napsal(a):
Manžel říká, že se budete smát, když to zveřejním - no, tak to dám sem...

Tak Ti nevím, jestli se tomu umím smát: kudy a jakými šoustkami jsme jeli, už jsem popsal jinde. Najeli jsme 2330 km (z toho 870 km, čili 37 %, po dálnicích a rychlostních silnicích) za 110,3 litru, čili spotřeba 4,73 v benzínu. Za volantem jsem strávil netto 33 hodin a 48 minut, celkově i s pauzami to celé trvalo 38 hodin 25 minut (nepočítám do toho dvě přenocování). Průměr samotné jízdy 68,93 km/h, se započtenými pauzami 60,65 km/h.
Cesta zpět byla horší. Nejen proto, že zase musíme domů, nejen proto, že trvala o dvě hodiny a něco déle, než cesta tam, ale v tom dešti se opravdu jelo na howning, po příjezdu jsem měl oči vytahané, jak řecký bratranec Mixomatos...
15. 09. 2024 19:24
Každý, kto sa vracia, si iste zisťuje stav ciest po ktorých pojede.
Teraz čítam, že je neprejazdná, zaplavená dialnica A2 Wiedeň smer Graž. Možno to niekomu pomôže ....
16. 09. 2024 09:18
Ahoj, v pátek jsme se vraceli z Podgory na chrudimsko. Odjezd v osm hodin. Velkou část cesty jsme jeli v dešti, v Čechách ve velmi silném dešti. Měl jsem obavy, aby nezavřeli tunel Sv. Rok kvůli větru, naštěstí ne. Vítr (docela silný) nás provázel jak v Maďarsku a i v Čechách. Cesta nám trvala dvanáct hodin jako obvykle, jen to bylo náročnější. Mirek
16. 09. 2024 17:41
Trochu popíši naší cestu dolů. Odjezd v sobotu okolo desáté dopoledne z Prahy. Auto jsem nakladal v silném dešti, po naloženi jsem se musel převlíknout, dost jsem promokl.
Natankování do plné na TankOno, a dokoupení pečiva. Na D1 hned za Prahou auto ve svodidlech, zaplaval si na vodě. Sjel jsem na Budějky, poté na Jindřichův Hradec na trasu zde jinde uvedenou. Děkuji za tip, cesta se mi líbila. Navi mě pak poslala vrchem na Vídeň, ač jsem chtěl jet na St.Polten a Vídeň podjet. Cesta dobrá, až na ty přívalové deště a silný vítr, místy o síle vichřice. Ve Vídni, když to fouklo mezi baráky, jeden pruh mi nestačil. Na silnicích spousty vody, párkrát jsem si hezky zatancoval. Na dalnici místama i jen 60, prostě to rychleji nešlo, teklo spousty vody po asfaltu a bralo to volant z ruky. Po Maximum bylo sto, a to jen na krátkých úsecích. Odstavné pruhy plné listî a větviček ze stromů.
Sjezd 226.km na Mureck, Lenart, Ptuj, dále na Zavrč. Dráva byla místy již hezky rozlitá. Varaždin a nájezd na dálnici. Až ke Sv.Roku stále déšť, chvilkama slabší. Pak jako když utne a pár km před tunelem už sucho. Za tunelem vítr opět silnější, ale bez deště. Dokonce se mezi mraky dral měsíc. Zastavka před půlnocí na odpočívadle asi 120 km nad Splitem a schrupnutí do čtyř. Poté výletním tempem 100km až po Zagvozd, občas spadlo pár kapek. Na druhém odpočívadýlku za kruháčem pod tunelem opět na chvíli chrupka, byl jsem vykoukanej z těch pitomců, co neuměj přepnout z dálkovejch ani po opakovaném probliknutí.
Za svítání přesun na Makarskou, cirka hoďka a půl couračka po prázdném nábřezî a dojezd do Drašnice.
Mnoho lidiček jelo v tom marastu jen s denním svícením, nejen u nás, ale i v A. Nic příjemného, když se pár metrů předemnou vyloupne auto z rozvířené vody. No a taky mi trucovalo auto, rozhodlo se, že nebude chtít brzdit. Jako bych neměl posilovač. V HR se to vrátilo zase do normálu. Vzhledem k rychlosti jízdy to nebylo nijak omezující, jen jsem v jednom městečku v A po rozblikání zelené na semaforu nebyl schopen zastavit a projel na oranžovou. Uvidím, jestli bude pozdrav se složenkou.
Cesta celkově dost naročná a i dlouhá kvůli nízké rychlosti. Čekal jsem díky tomu lepší spotřebu, ale moc se to neprojevilo. Klika, že jsem měl nově přazuto, na téměř nové zimaky. Na starých bych tolik vody na silnici nedal.
16. 09. 2024 18:47
Krásný popis, akurát na začiatku mala byť poznámka " Len pre silné povahy" . Tvoja osobnosť vykazuje známky odvahy a vydať sa v tejto "pohnutej" dobe dolu, to dokazuje. Ten Viedeň si prešiel v pravú dobu, lebo je to tam teraz absolutne neprejazdné. Dialnica pod vodou a mesto to isté. Kukni tu Doma "ukazujú" ako je Makarská pod vodou a ty si to ani nezbadal. thumbs up Voľba nových pneu prišla tiež v príhodnej dobe a tie brzdy chceli asi vyrovnať skóre . Hlavné je, že sa dielo vydarilo a už len nech sa Ti to počasie poďakuje za námahu. Prajem veľa a veľa slniečka a nech voda drží tú správnú teplotu, A hlavne aj zdárny návrat domov. smileys with beer

Upraveno 1krát. Naposledy upravil Dedoz3s (16. 09. 2024 18:59).
16. 09. 2024 18:51
Zahajskej: neni lepsi jet pres Brno, Mikulov, Viden, priplatit za SLO znamku a valit furt po dalnici v tomhle pocasi ?

Upraveno 1krát. Naposledy upravil dj.DEKL (30. 09. 2024 11:01).
16. 09. 2024 20:09
Tak my vyjížděli od Jihlavy ve čtvrtek kolem 16 hodiny v silném lijáku a větru který trval až pod Zadar. Hoďka zdržení u syna v Brně a pak už na Videň, která byla v pohodě s minimálním provozem.
Na Ziru ve tři hodiny ráno jsem to do pěti zapichnul, oči jsem měl vytahane jako triko od Wonga. Nezklamaly tekuté stěrače.
Od Šestanovce opět déšť až před Drvenik, tam okamžitě nájezd na trajekt a plavba + cesta do ID bez deště, příjezd v 11:15.
Po vyložení auta opět začalo pěkně pršet, ale mně to už bylo u . . . . . !
19. 09. 2024 09:33
Tak my už taky v realitě. Včera ráno o sedmé odjezd z Drašnice s plně naloženým autemsmiling smiley. Cesta v pohodě, za sv. Iljou nájezd na dálnici a až na Lučko v pohodě, benzín 1,45, takže super. U tunelu sv. Rok hodně foukalo a za ním spadla teplota na 12st. sad smiley tož jsem začal přemýšlet, kde mám nějaké delší kalhoty ale nakonec se to vrátilo na příjemných 20st. Trošku mně překvapilo mýto 29,70E, zdálo se mi minule něco o 26 ale možná se pletu, nepodstatné. Placeno kartou, zdržení nula. Od Istarského ypsilonu zvýšený provoz ale dalo se. Zagreb směr Macejl u bývalého odmoriště Plitvice malá objížďka, celé to bourají, býval tam vždycky neskutečný bordel a smrad od kamioňáků. Slovinsko po dálnici jako malina, rakušáci letmá kontrola a žádné zdržení. U Grazu trochu I-GL a omezení na 100km ale jenom kousek. Bohužel klasika Vídeň, popojíždění, chvílema i stání, tak odhaduju celkem 45minut průjezd. Potom už v pohodě, dokonce i Mikulov a Brno. pozn. v Brně Tank ONO 32,90 natural - perfekt. Domov po 12 hodinách a 1090km. Po zásluze v garáži souprava ( 12 Radek a panáček, vlastně panákdrinking smiley. Teď jsem se díval na webkamerku v Drašce a podle výtoku množství vody z okapu u kamery jsem zjistil, že jsem udělal dobře.
Tož tak. A za pět týdnů prodloužený víkend Opatija na hotel s polopenzí, čisté gastropo-no, neskutečný výběr všeho. Pak možná do pětice vánoční trhy v Záhřebu - uvidíme. Šťastnou cestu všem.
19. 09. 2024 14:45
Tomáš69 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ... Trošku mně překvapilo mýto 29,70E, zdálo se mi minule něco o 26 ale možná se pletu, nepodstatné.

Letos již byla opět sezónní přirážka, kterou "po covidu" neuplatňovali.
Tu "soupravu" v garáži máš super grinning smiley
27. 09. 2024 12:17
Tak jsme to včera též zabalili frrrr domů. Odjezd z Drašnice před půl desátou, dotankování v Podgoře po volátko, na Makarské v pekárně koupen burek na cestu. Cesta v pohodě, 24 stupňů, jen to nepříjemně foukalo. Na Demerje překvápko, než jsem stačil na FastENC bráně vystrčit krabku z okna, šla zavora nahoru. To jsem za celou dobu, co krabku mám, nezažil. Vždy jsem s ní musel ven.
Rozhodoval jsem se, jestli na Macelj, nebo Varždin a Zagvozd, zvolil jsem první variantu. Špatně. Sjel jsem na Durmanci, malá zastávka pod hradem Trakoščan a na Cvetlin, Ptuj. Bylo mraky míst s kyvadlovou dopravou, stál jsem na každém semaforu. Vůbec to tudy neutíkalo a to nemluvím o tom, že mezi Ptují a Lenártem by si člověk ukousl jazyk, jak je to hrbolaté. V Murecku na hranici nikdo nestavěl, ale poliši tam auto měli. Nájezd na dálnici směr Vídeň. A u Vídně padlo rozhodnutí, že takhle už ne, příště se vrátíme do HU. Ig-l, samá omezení a do Vídně nekonečné. Za Vídní směr Mikulov zase omezení, dlouhá kolona, sjíždělo se do jednoho pruhu. Ani Rakušáci neví, co je zip, asi mají vše na knoflíky. Obecně se doprava v A notně zhoršuje, jezdí se tam už jak u nás.
Před Brnem dotankováno na Onu, asi bych domů dojel, ale D1 je nevyzpytatelná. Za Brnem začalo lejt, pravý pruh samý kamion. Místy se nadalo jet více jak 90. Auto jsem umlčel před barakem před půlnocí.
Tak zas příští rok.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 68
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.