mdr
Re: Přes Maďarsko (2)
12. 06. 2024 07:44
Pochybuji, že účelem té šedesátiminutové tolerance je umožnit řidičům ušetřit jeden den platby za dálnici.

Couddy, pokud to vyzkoušíš a přijde ti pokuta, tak by jsme se ti my ostatní měli na ni složit.
12. 06. 2024 13:16
couddy
Pre mňa je veľmi dlhý čas čakania na ten neskutočne blažený pocit, keď sa už konečne zvalím do slanej vody Jadranu.
Preto sem chodím čítať a občas aj niečo napísať. Hlavne ma poteší keď mi niekto svojim príspevkom pripomenie chvíle, na ktoré by som si inak asi už ani nespomenul. A vôbec ma pri tom nenapadá hodnotiť, či niekto má na vignetu, alebo nemá...veď koľko ľudí chodí stále po "starej" a nie kvôli ušetreniu pár euro.
Reagoval som iba pre tú podstatu veci. Prečítaj si ešte raz prosím tú moju druhú vetu:
Keby stála jednodenná 5-6 €, to by sa už oplatilo rozmýšlať... veď kúpou 10dňovej sa razom zbavíš všetkých starostí, kedy ako kúpiť tú vignetu. Je to s obrovskou časovou rezervou.
A tých 60 minút mali Maďari už od prechodu na elektronické vignety, len to s príchodom 1dennej na svojich webových stránkach pripomenuli.

Aká je ale skutočnosť?
Všade sa najprv píše, že vigneta musí byť zakúpená ešte pred vjazdom na spoplatnenú komunikáciu. Tých 60 minút uznajú len za určitých okolností, ale nikde sa už nedočítaš, akých okolností.
V posledných rokoch pravidelne vidím na vlastné oči ako Maďari kontrolujú podľa značiek či má auto platnú vignetu, priamo v odstavnom pruhu pri výjazde z parkoviska na maďarskej strane [www.google.com] , kde máš poslednú možnosť [www.google.com] pred vjazdom na M15 od Bratislavy kúpiť vignetu.
A nemajú v ruke ani na streche žiadny radar, len takú inakšiu skrinku - čítačku ŠPZtiek. Takže rýchlosť tam nemerajú určite. A určite si na hranici každý vodič spomenie, či má zakúpenú vignetu, lebo tie reklamy a upozornenia sú neprehliadnuteľné. Tak ťa skasírujú priamo na mieste a nejakých 60 minút ich absolútne nezaujíma. Na tej M15 nemajú totiž ani na jednej bráne namontované čítačky, taká brána je prvá až na M1tke kúsok pred odbočkou na veľkú MOL čerpačku. A nerobia to len kvôli turistom, ale preto, že to zneužívali vychcanci domáci, ktorí z nej odbočovali na zjazde na cestu č.1 na Levél, Hegyeshalom a Mosonmagyaróvár
[www.google.com]
Koniec koncov, aj na Slovensku máš možnosť dokúpiť si v systéme známku dokonca až do večera, ale keď reportéri naháňali odpoveď do ktorej hodiny, tak odpoveď nedostali. A kontrolujú známky aj od Rakúska na Jarovciach, hneď na konci hraničných budov, ďalej na križovatke Voderady aj s meraním rýchlosti - to ale posielajú fotky, fyzicky s kasírovaním aj na parkovisku Piešťany... máš známku - odchod, nemáš - vytiahni peňaženkumoody smiley
No a Rakušáci majú čítačku ŠPZ a známok na skle, priamo na tom spomaľovači pri búdke [www.google.com] , kde teraz akože kontrolujú či nevezieš migrantov. A aj pri prvej diaľničnej križovatke - kruhovej mimoúrovňovej - na Kitsse, stojí auto priamo v tej odbočke rovno pri značke koniec diaľnice [www.google.com] a policajt s červenou lapankou pri ňom kasíruje Slovákov, čo chceli ušetriť pri ceste na nákupy do Kitsse prípadne do obr Outletu Parndorf.

Ale to som sa už nejako moc rozpísal... všetko v dobrom a čo najviac krát každý rok ponoriť telo do Chorvátskeho mora.
Nikde inde ten pocit nemávam. A hlavne teda do ČISTÉHO mora, lebo sa mi zdá hocikde kam prídem, že ten pás štrku vo vode pri brehu, je čím ďalej zelenší a zelenší, niekde až hnedastý confused smiley

Steran put, každému kto ide, alebo ešte čakáááá ako ja thumbs up smileythumbs up smiley

smileys with beer
mdr
12. 06. 2024 15:22
Predpokladám, že tých 60 minút môžu Maďari uznať v prípade, že vojdeš na diaľnicu neplánovane tam, kde nemáš priamo na vjazde možnosť kúpiť známku, ak si ju kúpiš na najbližšej pumpe. Ale to určite nie je prípad hraničného priechodu na D2/M15.

Na Slovensku legálne nemôžeš vojsť na spoplatnenú diaľnicu bez zaplatenej známky, ale ak si ju kúpiš do večera toho istého dňa, systém to vyhodnotí ako OK, pretože nekontroluje čas, ale len dátum začiatku platnosti známky. Ale to je neoficiálne a nie je to legálne. Takže ak ťa zastavia 100 m za hraničným priechodom bez známky, máš smolu.

Kým bola M15 pred pár rokmi v polprofile, bolá celá M15 a M1 po križovatku pri Mosonmagyróváre bez poplatku, ale to je už minulosť. Mnohí si to ešte pamätáme.
12. 06. 2024 16:08
vlado tt napsal(a):
-------------------------------------------------------
>.... Tých 60 minút uznajú len za určitých okolností,
> ale nikde sa už nedočítaš, akých okolností.

Pouze rychlou namátkou (je toho tam víc) k tomuto tvrzení (vše aktuálně dostupné přímo na webu nemzetiutdij.hu) :

Decree No. 45 2020. XI. 28. of the Minister for Innovation and Technology

"Section 11 (1) With the exceptions under paragraphs (2) and (3), where it is found during the inspection that the vehicle has no valid authorization, a surcharge corresponding to the vehicle category shall be payable on the grounds of unauthorized road use.
(2) No surcharge shall be imposed where it is based on an inspection carried out during the downtime of the central NTPS Plc. system as announced on NTPS Plc’s website or within the 60 minutes thereafter.
(3) No surcharge shall be imposed on the vehicle where it is based on an inspection carried out within 60 minutes before the start of validity of the authorization purchased in accordance with the provisions herein.

Frequently asked questions - What happens if I mistakenly enter a county for which I have no annual regional e-vignette?

"Bona fide road users mistakenly entering the toll road network have up to 60 minutes from the time of entry to purchase road use authorization. Failure to purchase a valid authorization for the motor vehicle within 60 minutes from entering the toll road network will result in a surcharge."

Více to zde již rozebírat nebudu. Poslal jsem dotaz (na konkrétní modelovou situaci), neboť letošní aktualizace stále není dostupná v angličtině. Koho to zajímá, má stejnou možnost...
Přeji krásný den
smileys with beer
mdr
12. 06. 2024 16:34
Díky, Slavkove, tím jsi měl začít. Takže podle tebou citovaných ustanovení je opravdu nepokutovatelné, když vjedu na dálnici po 23:00 a známku budu mít platnou od následujícího dne.

P.S. Tvůj dotaz je možná nakopne k tomu, aby ta ustanovení upřesnili v tom smyslu, že těch 60 minut neplatí pro čas od 23:00 do půlnoci thumbs up smiley
12. 06. 2024 17:30
Poslal jsem Hungároš dálnicím dotaz:
Good day,
if i enter the highway at 11:30pm and i buy a one day highway stamp for the next day is it ok? Does the tolerance for purchasing a highway stamp apply within 60 minutes of entering the highway?
Thank you for your answer.

Odpověď je neodpovědí na můj dotaz:
Dear Customer,
Pursuant to applicable legal regulations1
, we are responding to your request to our company
as follows.
According to your request please, be informed that, daily counterfoil is valid on the day of
purchase from the exact time of completion of the purchase (In the case of advance
purchase, it is valid from midnight to midnight on the day given on purchase.)
Also please be informed that case, the pursuant to the Decree, the e-vignette must be
purchased before using the toll section, but no later than 60 minutes from time of entry to the
toll section. A purchase made after 60 minutes does not provide exemption from the
surcharge payment obligation.

60 minutová tolerance mě nezbavuje povinnosti uhradit poplatek, tj.pokud najedu na dálnici před půlnocí, musím za ten den zaplatit. Ale je to jen moje čtení mezi řádky.
12. 06. 2024 18:03
Zahajskej thumbs upthumbs upthumbs up

... kvôli 3,18 € študovať cudzie zákony! eye popping smileyeye popping smiley
A furt nechápem prečo niekto potrebuje tých 60 minút. To fakt nevie aspoň deň, alebo pár hodín vopred, že pôjde po maďarskej diaľnici? Kúpim si rovno 10dňovú s dátumom platnosti v ten deň a mám po starostiach. Keď by som chcel ozaj ušetriť tých 3,18€ tak pôjdem prvých 100-150km o 10 km/hod pomalšie a nižšia spotreba to vyrovná. Kto chodí 20-30 nad limit, tak ešte skôr a nehrozí mu ani maďarská čiernobiela fotkathumbs up smiley.
Tým, že dali cenu 1dňovej skoro úplne na úroveň 10dňovej to celkom "posrali" - pardón za výraz, ale je to tak.

Ešte raz:
Aký je rozdiel v kúpení 1dňovej vignety s platnosťou od 00:00 a tŕpnuť celú cestu, či neprídem na hranicu o hodinu skôr a či ma nejaký horkokrvný magyar rendőr neskasíruje, alebo v kúpení 10dňovej hoci aj s platnosťou o deň skôr a nestarať sa o nič iné len o pohodovú jazdu?
No rozdiel je v tom jednom pive...

smileys with beer
mdr
12. 06. 2024 18:07
Na druhé straně podle toho, co citoval Slavkov, nemůžou ti dát pokutu za prvních 60 minut. Nevidím tam nic o tom, že by se to nevztahovalo na poslední hodinu pěd půlnocí.

Ale to je jen moje čtení přímo v řádcích.

Oni se v tom hungároši trochu zamotali. Na jedné straně jsi povinen zaplatit za celou dobu použití dálnice (včetně těch 60 minut, které máš na to, aby jsi po vjezdu na dálnici koupil známku), na druhé straně tvrdí, že známka platí až od okamžiku její koupě, takže ti vlastně neumožní zaplatit za dobu od vjezdu na dálnici do zaplacení a tak to zaplácli tím, že sice od vjezdu na dálnici do zaplacení jedeš na černo (čteno mezi řádky), ale nebudou tě za to pokutovat (viz Slavkov a jeho citace).
Pokud je to v rámci jednoho kalendářního dne, tak je to vlastně cenově jedno, takže to nikoho netrápí, ale pokud je to přes půlnoc, tak nastává problém, na který ti vlastně neodpověděli.

Měl jsi se zeptat, jestli ti po půlnoci prodají známku s platností od předcházejícího dne. Obávám se, že na to nemysleli, systém to neumožňuje a teď se do toho zamotávají.

Teď jsem zkusil na jejich oficiální stránce [ematrica.nemzetiutdij.hu] zadat jako začátek platnosti včerejší datum a nejde to. Chtělo by to ještě zkusit, jestli by to nešlo do jedné hodiny po půlnoci.
mdr
12. 06. 2024 18:19
vlado tt, neviem ako iní, ale ja osobne neriešim tých 3,18 €, mňa to zaujíma z hľadiska súladu zákona a praxe.

A naozaj sa môže stať, že na ich diaľnicu vbehneš omylom, budeš sa potom otáčať, ako to robia niektorí debili u nás aby nedostali pokutu? U nás si po vjazde na diaľnicu bez známky ihneď zločincom, v Maďarsku máš 60 minút na to, aby si svoj omyl v kľude napravil zaplatením. To je veľmi rozumné, akurát Maďari nedomysleli tzv. okrajové podmienky (čo keď je tých 60 minút cez polnoc).
12. 06. 2024 19:27
Maďarská známka sa nedala nikdy kúpiť so spiatočnou platnosťou. Ja som to myslel tak, ako som to napísal, že predsa keď sa mám ísť alebo sa vracať cez Maďarsko, tak ma logika nepustí a viem si odhadnúť, kedy asi prekročím hranicu. A keď je to tak pol na pol okolo polnoci, nebudem predsa kvôli 3€ kupovať 1dennú s platnosťou od 00:00, ale kúpim si radšej 10dňovú s okamžitou platnosťou od zaplatenia, hoci aj keby to malo byť o 23:30 a mám pokoj.

A nedokážem pochopiť, ako môže niekto vbehnúť na diaľnicu! To musí byť už načisto slepý, že nevidí tie veľké dopravné značky postavené niekoľko krát za sebou ešte pred odbočkou na diaľnicu?? Čo sa mu mozog zastavil? Takému zobrať papiere doživotne!
A takého, čo odbočí na diaľnicu v protismere, alebo sa otáča na diaľnici do protismeru, by som okamžite zbavil svojprávnosti, umiestnil ho do ústavu pod trvalý dozor a zobral by som mu aj volebné právo thumbs up smiley!!

drinking smiley na zdravíčko, priatelia.
Mám neskutočne fajnovú 52jku marhuľku od kamarátového kamaráta thumbs up smiley, niekoľkonásobne oceneného víťaza domácich paličov.
Škoda, že len pollitríka smoking smiley

Upraveno 1krát. Naposledy upravil vlado tt (12. 06. 2024 19:29).
12. 06. 2024 19:30
Tady nejde o to ušetřit nějaká 3 éčka. Tady jde o to, nespadnout do nějaké pasti a využít všech možností, které systém umožňuje. Při objezdu SLO dálnice také nejde mnohým o peníze.
Pro mě je nepochopitelné, že v době "vše v mobilu" nejde jednodenní počítat od konkřétní hodiny na 24 hodin.
12. 06. 2024 20:11
Výše diskutované by mě fakt nebavilo takto dopodrobna řešit. Ztráta času. Jedeme na 11 nocí, tak prostě koupíme měsíční známku SK a HU a budeme v pohodě. Možná je levnější řešení, ale pár ušetřených stokorun je v rozpočtu dovolené zanedbatelná částka.
12. 06. 2024 20:57
Ano, tomu rozumím. Jenže já kolikrát nevím, kudy pojedu dolů k moři a kudy se vracet. Velmi často se rozhoduji cestou. A ruku na srdce, prachy řeší každý, nikdo nedá více, pokud nemusí. "Optimalizace" nákladů....támhle pár stovek, támhle také, v součtu to už dělá tisícovky. Za to si dám nějakou večeři, či pár Ožujských navíc.
12. 06. 2024 21:10
Jasně souhlas. Taky ještě nevím kudy pojedeme. Ale rozhodnu se asi par dni dopředu a potom nic měnit během cesty nebudu. Přemýšlím nad SK a HU nebo AT a SLO nebo zvažují variantu AT (dvě jednodenní známky) a HU mimo placené úseky, jak se o této trase už psalo. To by byla pokud jde o známky nejekonomictejsi varianta. Ale asi to vidím na SK a HU a měsíční známky.
mdr
12. 06. 2024 21:11
My jezdíme přes den, takže přespůlnoční jízdy nemusíme řešit a začátek platnosti dávám v den, kdy překročíme SK/HU hranice.
12. 06. 2024 21:13
Taky zásadně přes den. A platnost dávám raději o den dříve, kdyby jsme nakonec jeli třeba dřív.
12. 06. 2024 21:31
Vlado samozřejmě souhlasím. Možná jsme si našli další "díru" na jako "češi a slováci" v maďarském zákonu. Jasně, že koupím měsíční, ale ten "den" mě v kontextu pátek - sobota na noc zajímal. Už v pohledu, že to koupím po cestě a nevím kde je jaká pumpa. (omlouvá mne jen to, že jedu poprvé tam tudy).

Prosím Tě, kolik tedy jezdíš rychlostně po HU dálnicích. Z tvého Textu čtu, že 160 je ještě ok?
Nebo jak jsi to myslel?
Jak vypadá barevně dálniční auto a jaký je to typ vozu?

Ptám se ne jako pirát, ale protože loni jsem byl z toho HU tak hotovej ráno na oči (rozuměj 20 let jezdím AUT)., že jsem tam přehlédl ve vesnici radar a jednou jsem dokonce vůbec nerozpoznal maďarské auto. Jako když poprvé vidíš v Itálii "carabinieri". smiling smiley

Mám rakev a nebudu "létat" nad zemí, ale kdybych jel náhodou z kopce 140 (jo jasně kopec v maďarsku není smiling smiley, tak zavřou mě? Nebo mě ještě budou maďaři předjíždět? smiling smiley

Díky moc za edukaci.
A děkuji všem výše za informace, které jste zjistili. Aspoň máme nějaké nové "žhavé téma".

smiling smiley
12. 06. 2024 22:07
Zahajskej
Odpisujem trocha neskoro, iné na práci...
Každý počíta každú korunu či euro. Ale zase do tisícok korun, či stoviek eur to nikdy nejde.
Ty si "starý" pohodár, ideš podľa nálady a to ti aj závidím.
Ja presne opačne, byť dole čo najrýchlejšie, aj za cenu rizika nejakej tej pokuty, ale zatiaľ teda chvalabohu len jedna v tom lesíku Szombathely - Kormend [www.google.com] Poznám naspamäť kde sú "staré" maďarské radary, dokonca aj ten "náhodný" v tom lesíku poznám, len v tom momente tade išla v protismere kolóna kamiónov, tak som ich neskoro zbadal a cvakli ma rovno medzi dvomi kamiónmi čo ich zakrývali. Trocha odboku, ja hlavu rozmazanú, ale zato ŠPZ až žiarila a to som išiel za svetlamoody smiley

Ach jaj, tej fajnovej hruštičky už je ledva polovička. Schovávam naspäť do chladničky thumbs up smiley. Treba si nechať takú dobrôtku aj na zajtra eye rolling smiley

Pekný večer ešte.
smileys with beer
13. 06. 2024 00:08
Fíha, tu sa toho medzitým popísalo...

mdr, MartinR
ja odchod z domu okolo 03:30 - 04:00. Predsa len to mám bližšie z Trnavy. Tak aby som bol v Tescu Szombathely o 06:05 na prvú manželkinu cikpauzu, to akurát upratovačka opúšťa práve vyčistené WCka, a aby som bol na Lučku čo najskôr, lebo tam sa stretávame všetci... o deviatej už býva kolóna. Veď to sami poznáte.
Ale ako píše MartinR kupujem si HU vignetu s platnosťou o deň skôr ako plánovaný odchod. Večer pred odchodom strčím štuple do uší, zaľahnem a 4 hodinky drichmem a sám sa potom zobudím. Žena nemôže spať, máva slabú cestovnú horúčku, tak kuká do TV. Ale to je pre mňa fajn, lebo s prestávkami potom spí až po Lučko thumbs up smiley
Ale stalo sa mi, že nie a nie zaspať, tak sme zhasli, zamkli a brnk - za chvíľu na Starom Goričane dotankované, vycikaný, občerstvený a davaj dolu. Cesta v noci sa mi zdá akoby kratšia. S veľkým náskokom (prázdne cesty, žiadne kolóny) na mieste. Tak doobedná kúpačka aj s 20 minútovým mikrospánkom pri vode, ľahké občerstvenie a kávička, menší nákup v markete a na dohodnutý čas pri apartmáne. Nikdy nestresujem domácich skorším príchodom, ako dohodnutým vopred telefonicky.

couddy
Tebe odpíšem až ráno, sorry yawning smiley

smileys with beer
13. 06. 2024 09:46
couddy, nevím kdo kde psal v HU 160 ale na M15 a M1 je dost velký provoz tak raději dle předpisu. Z M1 doporučuji sjet na Jánosorju a před Csornou najet na M86. A pozor M86 je rychlostní silnice se 110km/hod.
13. 06. 2024 11:19
Dobry den, tento rok idem do HR cez HU a chcem sa opytat co je vyhodnejsie kupit si dialnicnu znamku cez internet ktoru ponukaju viacere web stranky alebo odporucate ju kupit priamo na hranici SK/HU hranici?
Pocul som ze vyhodnejsie je znamku si kupit priamo na hranici ze cez web portal si navysuju cenu preto si to chcem potvrdit ako to vlastne je.
Dakujem.

Upraveno 1krát. Naposledy upravil jelo (13. 06. 2024 11:24).
13. 06. 2024 11:42
Koupit jedině tady: https://ematrica.nemzetiutdij.hu/en/vignette-purchase/vehicle-data-vignette-selection
Toto je oficiální zdroj, zbytek jsou překupníci (s přirážkami)...
13. 06. 2024 11:44
Přesně tak thumbs up
13. 06. 2024 12:00
Vlado těším se...smiling smiley
Karek HK - jedu M1 a E73..
13. 06. 2024 12:04
Dakujem Vam. Kazdopadne to chapem ze kupa priamo na hranici v Rajke bude to iste ako mi odporucate vy odporucanu web stranku.
13. 06. 2024 12:34
jelo, jen aby ses trefil na oficiálního prodejce páč podvodníci jsou všude.
13. 06. 2024 13:29
couddy skôr sa nedalo ale slovo držím, tak idem s kožou na trh, ako sa u nás hovorí...smiling bouncing smiley

Tak poďme na to. Len prosím ostatných čítajúcich, aby ma nekomentovali ako cestného piráta, lebo vyššiu rýchlosť využívam iba na mne veľmi dobre známych úsekoch, len za slabej hustoty premávky a naozaj len pri výbornej viditeľnosti a dobrých poveternostných podmienkach. No a samozrejme tam, kde viem že stacionárne radary nie sú na 100% nainštalované a kde sa zatiaľ nevyužíva úsekové meranie rýchlosti. Všade inde dodržiavam predpísanú rýchlosť s ± 10 km odchýlkou. Viac naozaj nie. Áno a chodím kľudne aj 10-30 menej tam, kde mi to oči a sám rozum prikazuje. A áno, išiel som aj 160 na chorvátskej diaľnici a nie sám thumbs up smiley a aj pomerne dlho. Ale ukončil to pohľad na aktuálnu a priemernú spotrebu eye rolling smiley. Toto ale malo byť v téme Pokuty?

- Pýtaš sa na maďarské policajné autá.
Najviac zastúpená značka je Opel vo verzii Kombi alebo Hatchback, takto vyzerajú [www1.pluska.sk] ale tie sa používajú väčšinou v mestách a na okreskách. Farebné rozlíšenie majú všetky autá rovnaké, a musím dodať, že v noci sú ďaleko viac viditeľné ako tie naše, terazky striebro modro žlté. V diaľkových svetlách ich vidíš na rovinke aj na kilometer, ako to v diaľke pohybom tvojho svetla preblikuje. A chválim ich, keď už niekde stoja a plnia si svoje pracovné povinnosti, tak stoja kolmo na cestu, čím sú ešte viac viditeľnejší - väčšia odrazová plocha. Neschovávajú sa ako naši medzi dve civilné stojace autá, alebo za celkom posledným plotom na výjazde z dediny.
Mimo mestá, na cestách 1.triedy behajú väčšinou naše Superby a silnejšie vozy SUVečka. Na diaľniciach vídať hlavne civilné čierne, strieborné a biele najnovšie Mercedesy a Audiny. Tie je poznať hlavne podľa úplne tmavých skiel na celom aute, nevidieť ani vodiča od boku. A niektoré aj podľa minimalistickej tenkej LEDkovej lišty na streche. Keď ho dobehneš, tak vidíš len nenápadnú tenkú hranatú lištu úplne tesne nad strechou, zrejme na magnetoch, lebo nevidno žiadne držiaky, no ale keď to rozsvieti, tak to je doslova ohňostroj - tak to bije do očí. Videl som to na vlastné oči na M7 okolo Balatonu a dokonca aj na chorvátskom policajnom striebornom Mercedese v Chorvátsku.
- Autá na kontrolu diaľničných známok sú väčšinou dodávky Volkswagen ale aj kombi Opel, striebornej farby s orange farebným bočným popisom, ale vždy je pri ňom aj biele policajné auto s normálnymi policajnými znakmi.
- 140 km/hod je bežná diaľničná rýchlosť, hlavne teda na M7 okolo Balatonu, hodne domácich valí aj viac. A sú strašný vodiči!! Viac krát sa mi stalo, ja 140 a v späťáku vidím ako ma rýchlo dobieha auto, ale žiadny blinkér a predbiehací manéver začne až v tesnej blízkosti tvojho kufra, keď si už myslíš, že do teba odzadu nabúra. Podvedome už som pridal aj ja. No ale najväčší šok je myšička pred teba a hlavne keď prší angry smiley, takto prejdete cca 200 - 300 metrov a odrazu brnk na stopky, aj keď pred ním nič nejde. Nie nevybrzďuje, len tak z ničoho nič brnká o brzdový pedál. Tak toto fakt nechápem!
- Ty ale pôjdeš, ako píšeš na SK a HU mesačnú známku od Bratislavy "aj mojouyawning smiley " trasou Rajka, M15, M1, M85, M86 po Szombathely a ďalej po 86 po odbočku kúsok za Zalabaksa na Lenti po ceste 7538 po Tornyiszentmiklós kde za kruhákom prejdeš priamo rovno stredom cesty mierne do kopčeka ponad diaľnicu na prípojku na M70 od Slovinských hraníc [www.google.com]. Do prava je prípojka na M70 smerom do Slovinska s nápisom Ljubljana SLO - zvyknú odtiaľ cúvať naraz aj tri poľské autá, čo chodia vo vláčikoch tesne za sebou aby sa náhodou nestratili a štvrtý posledný čo išiel správnym smerom, ich čaká na tom kopčeku. Ale nie je v tom žiadny chyták, je to na troch veľkých tabuliach pred odbočkou jasne napísané.
Po 13tich kilometroch 130km rýchlosťou je odbočka vpravo na Starý Goričan so symbolom nákladiaka, alebo pôjdeš ešte kúsok ďalej a pravým oblúkom sa plynule napojíš na M7 od Budapešti, tam bol voľakedy hraničný prejazd s najhoršími maďarskými colníčkami. Preto aj tí čo chodili od Budapešti po M7 radšej odbočili na Starý Goričan. Teraz je už celý zrušený, nový asfaltový povrch a už aj 130tka. Tak keď nepotrebuješ dotankovať a lebo cikpauzovať, tak smelo tadiaľto, je to rýchlejšie. Ale najbližšia pumpa je potom až INA na odmorišti Ljubeščica 45 km ďalej.
- Ale to sme už na konci Maďarska. Tak naspäť.
Po M15 a časti M1 je síce 130 ale pre ozaj hustú dopravu to ide tak okolo 110 - 120 a v pravom samý kamión, odbočujem až pred Gyórom na kijárat/odbočke 129 na M85 ktorá prejde pri Czorna plynule na M86. Niekto odbočuje už skôr na odbočke 160 smer Jánossomorja, ale tá cesta je už trochu staršia a je tam 90, 70, 50 a v strede obce dokonca 30tka a aj okruh s napojením na M86 je len 80tka. Ušetríš cca 10km ale je to spomalenie tempa. Na M1, keď predbiehaš v ľavom tie kamióny, musíš dať trochu pozor, aby si sa včas pichol medzi nich, aby si neprebehol tú odbočku 129 na M85/M86, ale je to dobre a včas tri krát na bránach napísané, tak čas aj medzeru tam nájdeš určite. M85 a M86 je "len" rýchlostná cesta s nespevnenými ale širokými odstavnými pruhmi, tak preto je tam maximálka 110km/hod. Ale keď dodržuješ aj + 10 nad limit, stávaš sa brzdou pre domácich, Poliakov, Slovákov a Čechov. Domáci to valia aj 145 asi ponáhľajú do Szombathely do prácegrinning smiley, ostatní idú do 130. Sú tam na trase dve brány s HU-GOm, vraj aj radary a je to aj na Waze aj Sygic mapách poznačené, ale domáci tade valia bez brzdenia. Ja radšej pre istotu uberiem. Policajtov merať rýchlosť z mosta som videl jediný krát, ale tí boli vidieť kilometer popredu. Ale zvyknú merať na konci M86tky, je tam už umravňovacia 90tka na vjazde do Szombathely.
Okolo Szombathely po obchvate, je tam 70 aj 50 aj 90, je to podľa hranice mesta a podľa vyťažiteľnosti cesty a kruhákov čo sú tam. Na jednom kruháku je aj radar 50 a aj radar 50 cez jeden z dvoch za sebou železničných priecestí + kamera čo sníma, či nejde niekto na červenú cez priecestie... Všetko je dokonale značené, smer Kormend, alebo Redicz cesta 86 aj na malých tabuľkách priamo na kruhákoch. Celá 86tka bola niekoľko rokov dozadu rekonštruovaná vrátane dedín, vtedy som radšej chodil Gyor, Kisbér, Székesfehérvár a po M7 okolo Balatonu, to je nejakých 100 km viac, ale nekonečná cesta pocitovo. Samozrejme že od rekonštrukcie sa začínajú objavovať sem tam koľaje od kamiónov, ale nie je to vôbec tragické. Ešte ťa čaká radar v tom lesíku a pár radarov v dedinách, za obchvatom Zalalova na bráne s HU-GOm, starý večne rozbitý klasická bedňa na nohe pri železnom rebrinovom stĺpe hore s trafákom v obci Kälofca, a jeden na železnej bráne s HU-GOm v obci Zalabaksa.
Kúsok za Zalabaksou je už odbočka na Lenti. Tu som radar zatial nevidel, iba jeden krát stálo nečakane tuto v poliach [www.google.com] sedel v aute jeden policajt. Neskôr ti sem dám odkaz na mapu so všetkými radarmi aj HU-Gami aj s aktuálne rozmiestnenými polohami práve merajúcich hliadkach s časom od kedy do kedy sú tam. Teraz tá webová stránka nefunguje, majú nejaký výpadok...[traffihunter.hu]

No keď si to dočítal až sem, tak si môžeš povedať že si už prešiel túto trasuthumbs up smileythumbs up smiley.
Do Chorvátska chodím od vojny furt, niekedy aj viac krát za rok, prešiel som všetky možné trasy ešte po celkom najstaršej 86tke, keď už bola načisto rozbitá, tak som sa vrátil na trasu cez Rakúsko s obchádzaním v Slovinsku, ale dlhočizné kolóny na Macelji ma vráti naspäť na HU najprv cez kúsok Rakúska bez známky cez Pamhagen, Fertód, Lovo a popri Keszégu po 87 dolu do Szombathely...,neskôr zase cez Gyór po 81tke cez Székesf. okolo Balatonu a keď sa dokončila M85/M86 inokade už nejdem. Celá trasa po rovine, rýchla, s osviežujúcim 90 km úsekom mimo diaľnice Szomb.- Tornyiszentmiklós so slušným povrchom. Nikomu to nenútim, nikoho nepresviedčam, ale pár mojich bývalých kolegov zmenilo trasu z Rakuska na Maďarsko a nevedia si to vynachváliť.

Dodatok:
S tými policajtami v HU to ale nie je také strašné.
Oproti Slovensku, kde ich vidíš na každom rohu, tak v HU na celej trase uvidíš možno tri štyri policajné autá.

...no hotový spisovateľ thumbs up smiley

smileys with beer
13. 06. 2024 13:40
Jelo angry smileyangry smiley čo špekuluješ, veď ti to Slavkov jasne pripravil. Len roluj trocha stránok vyššie, tam je aj návod ako na to. Je to total jednoduché, môžeš si to preložiť...a pôjde ti to samé, len všetko vyplň ako má byť a daj pozor na chyby!
Slavkovi musíš veriť, je tu jedným z dlhoročných kapacít a znalcov, čo vedia všetko o Chorvátsku a nie len o Chorvátsku!
Ale však urob ako chceš, ale na Rajke určite prerobíš možno aj 10 eur eye rolling smiley
13. 06. 2024 13:50
vlado tt, Ty jsi se ale rozepsal, dlouhý příspěvek smiling smiley

Já jen doplním, že jezdím zásadně podle limitu, max. plus 10 km/h nad limit. Cesta jak popisuje vlado, ale raději přes Jánossomorja, M85 plus M86 je při 110 km/h dost jednotvárná a uspávací cesta.

Na M85 a na M86 jsem nikdy moc aut nepotkal. Býval tam vždy co jsme jeli extrémně slabý provoz.

A doporučuji průjezd přes starý Goričan, krátký odpočinek, tankování. Dělají tam párky v rohlíku za slušnou cenu. Je tam většinou klid a malý provoz. Nejsou kolony na tankování. Na HR dálnicích jsou obvykle benzinky dost obsazené s frontami, takže tankujeme někde na D2 za Brnem (většinou MOL za Brnem), potom starý Goričan a potom většinou až po příjezdu k místu pobytu mimo dálnice.
13. 06. 2024 13:52
ved ja aj tak pojdem ako mi napisal. Velmi pekne dakujem za radu.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 118
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.