Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Přes Maďarsko (2)

Autor admin 
Re: Přes Maďarsko (2)
15. 08. 2024 13:44
Asi se Dežo ženil a měl velkou hostinu......smiling smiley
15. 08. 2024 14:04
Skôr si myslím, že chytili nejakého stopa a emigrovali do Rakúska thumbs up smileythumbs up smiley
Hoci psy vraj vidia iba čiernobielo, už si tiež všimli, čo sa u nás deje...
Ale politika je tu zakázaná smiling bouncing smileysmiling bouncing smiley

smileys with beer
15. 08. 2024 15:56
@vlado tt thumbs up

btw: predpokladám, že v Maďarsku je to ako skoro všade inde, tj. že ak tankovať v Maďarsku, tak lepšie mimo dialnic, kde je to predpokladám dražšie, že?
15. 08. 2024 17:07
patrikHR
...tak lepšie mimo dialnic, kde je to predpokladám dražšie, že?
Si chcel napísať lacnejšie...yawning smiley

To je už tak všade, hlavne v Rakúsku vidíš tie ozaj obrovské rozdiely ceny diaľnica/mimo.
Maďarsko už moc nesledujem, to vždy prefrknem s jednou cikpauzou v Szombathely a iba dotankujem už v CRO na St.Goričane + kávička.
Inak moc tie ceny ani neriešim. Rozdiel v cene 5 centov na liter (Eurodiesel) je v prepočte na 45 litrovú nádrž len 2,25€ eye rolling smiley a keď miniem tri nádrže je to 6,75€ - dve pivá na pláži.

smileys with beer

Pohyb cien môžeš pozrieť tu: [www.cappo.cz]
15. 08. 2024 18:58
Kde mají tak levné pivo?
15. 08. 2024 22:53
Zahajskej

... napr. tu: fotka z 7/2024 [www.google.com] spinning smiley sticking its tongue out Keď si dáš dve, s tretím ti prinesie grátis domácu travaricu, ale dobrú, nie nejaký patok. Šéf Hrvat, manželka Češka. Prvý rok bolo za 18 kuna, potom dva roky za 20, a čo som bol naposledy pred Eurom za 22 kuna. Teraz vidíš na tabuli, ale asi Svijany nemal, keďže nieje napísanéeye rolling smiley.
Chodil som tam na točené Svijany 4 roky, nie kvôli cene ale: pivo načapované na jeden krát do ľadového pohára, fantastická smotanová pena! Koľko krát si odpil, toľko krúžkov zostalo na pohári až kým si nedopil pohár thumbs upspinning smiley sticking its tongue out
Inak krčma ako doma, ale dobrá. Šéf si vážil trvalých zákazníkov. Koľko krát si k nám prisadol na pokec, ponúkol svoje cigarety, sladké čerstvé figy, alebo len tak priniesol tanierik vylúpaných mandlí so soľou. Po sezóne bývajú u pani v Česku, ale mestečko si nespomeniem. Majú tam obchod s ovocím a zeleninou a dokonca pred Vianocami tam vozil kyslú kapustu/kysané zelí až zo Stupavy, niekto to pozná ako Stupavské zelé.
Vianočná kapustnica je z nej najlepšia. Ale aj len tak samú, nemôžeš prestať jesť - jak droga grinning smiley
Sorry - Vianočná tematika v sekcii Přes Maďarsko thumbs up smiley
smileys with beer
16. 08. 2024 10:59
patrikHR
...můžu potvrdit. Při červnové cestě do Řecka jsem u "Kočkometů" sjel z dálnice asi 500 metrů na OMV a benzín byl levnější o 3 Kč oproti dálnici.
16. 08. 2024 11:26
black9 ... že "Kočkometů" thumbs up smiley
Kecskemét by malo byť v preklade: Koza metr / Kozí meterthumbs up smiley
Je tu niekto znalejší v maďarčine?

smileys with beer
mdr
16. 08. 2024 11:58
Google mi to preložil ako "moja koza"
16. 08. 2024 13:41
Borci grinning smiley

Osobně mi to "u Kočkometů" přijde úplně super... thumbs up

Když jsem (za bolševika, v době cest k Balatonu) občas poslouchal různé české výslovnosti názvu města Mosonmagyaróvár, tak jsem jim pak říkal, ať raději říkají "masokombinát" thumbs up smiley
V současnosti také často slyším, že jeli na to "šombately", samozřejmě myšleno Szombathely...
16. 08. 2024 14:28
Slavkov .. taky jezdím přes šombately, a ty jezdíš přes co ? yawning smiley

Vodice , Martinsicuro, Podgora, Gradac, San Benedetto del Tronto, Drašnice, Podgora, Živogoš?e Blato, Brist
16. 08. 2024 15:10
Aha...

Já jezdím přes "sombathej" (cca výslovnost Szombathely), pokud jedu tuto trasu...
smileys with beer
16. 08. 2024 18:08
Mosonmagyaróvár .... "masokombinát" ľahko pamätať thumbs upyawning smiley

Ale ako si skrátene zapamätať tiež na trase, taký Tornyiszentmiklós to sa mi už jazyk lámegrinning smiley

No ale poznáte vraj najdlhšie maďarské slovo?
Píše sa to: folyamatellenőrzésiügyosztályveze­tőhelyettesképesítésvizsgálat eye popping smiley nechápem, prečo to píšu spolu?
preklad z odbornej stránky: preskúmanie kvalifikácie zástupcu vedúceho oddelenia pre riadenie procesov thumbs up smiley

A kto to chce aj počuť: [lingvo.info] otvor to kliknutím na pravé tlačítko myši, potom na otvoriť v novom okne a potom klikni na zvýraznený text (aby sa ti nezavrelo pôvodné okno Přes Maďarsko).
Skoro som odpadol hot smiley

smileys with beer
17. 08. 2024 10:49
Masakr eye rolling smiley Jsem byl rád, že umím pár slovíček a občas pochopím i nějakou větu, a ty vytáhneš to folyamatellenőrzésiügyosztályveze­tőhelyettesképesítésvizsgálat... thumbs up smiley

Na to Tornyiszentmiklós bych si asi troufnul, neboť v tom "něco vidím", alespoň si to myslím grinning smiley Tornyi szent miklós
Szent je svatý. Miklós je Mikuláš. Tornyi vypadá jako "přivlastňovací pád" (to tvoří to přidané měkké "i" na konci, snad i v tomto případě?) od Torny - Tornský (obdobně jako Sopron - Soproni, Šoproň - Šoproňský).

Tudíž na zapamatování máš svatého Mikuláše z Torny, výslovnost (asi) cca "tornyjsentmiklóš"...
smileys with beer
17. 08. 2024 11:47
Teda Slavkove, už aj jazykovedec thumbs up smileythumbs up smiley
Všestranne školený diskutér thumbs upthumbs upyawning smiley
Kalap dole a pohárik hore drinking smiley

smileys with beer
17. 08. 2024 11:55
Kurzy chorvatštiny tu už byly, hungârštiny ještě ne. Tenhle jazyk mi nijak nepřirostl. Stačí v termálech, že takhle drmolí, cestou přes HU nevyslovitelné názvy obcí. A to jsem si kdysi myslel, že nemůže být nic horšího, než turečtina.
17. 08. 2024 12:32
Když jsem jel tuhle štreku poprvé, tak než člověk přečetl ceduli byl na druhém konci dědiny smiling smiley M85/86 nebyla takže z Mošoňa jsem jezdil na Ježišmarja, Šombátely a Torencmiklóš smiling smiley
17. 08. 2024 12:38
tak chlapi včera cesta cez Orbánovo. Išli sme zo "stredo východu" SK, obchádzali sme Budapešť (okolo obeda) a teda musím povedať, že nič príjemného to nebolo. Mal som pocit, že celá Budapešť sa sťahuje na Balatón. Od polovice obchvatu (ktorý má v našom prípade cca 70km) až po Balatón sa to vlieklo... Kúsok krokom, kúsok jednoutkou, sem tám sme stáli, max tak trojka.... fuj, fakt hnusná cesta.
V tom teple (37 ukazoval teplomer v aute) si nebolo ani kde oddýchnúť. Malá kolónka pred Lučkom, potom to už bolo vcelku v pohode.

Dali sme si prestávku na starom hraničnom prechode HU-HR (Zelegáj), potom sme sa stavili až na pizzu v Oguline, ale tam, i keď bolo už 18h to veľmi osviežujúca prestávka nebola.

Na to tankovanie som sa pýtal, pretože som nechcel takovať na HU dialnici, a mal som poloprázdnu nádrž na SK. Díky za rady.
17. 08. 2024 13:08
vlado tt, prdlajs jazykovědec, to je pouze ze života...

Ten "přivlastňovací pád" má původ mého poznání v Soproni kékfrankos, Kalocsai paprika atd. Prostě jsem pojal jisté "lingvistické podezření" o tom přidaném "i" na konci, které jsem si pak potvrdil v jejich gramatice, že to tak opravdu je smoking smiley
Obdobně jsem došel k poznání o tvoření množného čísla v maďarštině pomocí -k, -ak, -ok (?)...

V minulém tisíciletí jsem měl i myšlenku se maďarštinu nějak cíleně (samo)učit, ale to mě rychle přešlo...
Paradoxně ta výslovnost je celkem jednoduchá a vlastně bez nějakých výjimek, ale např. těch jejich "pádů" a jejich tvoření eye popping smiley
Nepoužívají předložky před podstatným jménem, ale vlastně "záložky" za podstatným jménem...
Např. slovíčko "mezi" si pamatuji jako "mezi kozy" - között thumbs up smiley (házak között - mezi domy, autók között - mezi auty, tam je vidět i to tvoření množného čísla po souhlásce, respektive samohlásce)
Ostatně i ten tebou použitý "Kalap" si pamatuji díky nadávání Maďaro-Slováků na vojně (faszkalap), obdobně koně "ló" (z lófasz)...

Další znalosti maďarštiny mají většinou také společného jmenovatele - Csárda (csárdak)
smileys with beer

Michale, kurzy chorvatštiny? Ujmeš se toho? Možná bych si rád rozšířil obzory...
Byť jsem převážně technického zaměření, tak jsem taková "nasákavá houba" na (nejenom thumbs up smiley) jazyky. Prý se domluvím i s Mongolem... grinning smiley

CodyPV thumbs up Super, přesně vím, kudy jsi jel...

patrikHR, tam bývá husto celkem běžně... V sezóně v pátek jsi čekal něco jiného?
17. 08. 2024 13:50
Pavle, ujmout....já umím hrvatsky po pár panácích plynule, ale takhle to dávám v jakékoliv řeči, stačí v tom státě být a pár jich polknoutsmiling smiley Hrvatům tak nějak rozumím, oni občas mě. S domácími si mluvíme každý po svém a vždy si pokecáme.
Kurzy hrvatštiny tady dával Jirka z Rijeky. Bylo to zajímavé. Škoda, že se v tom nepokračuje.
17. 08. 2024 13:50
Slavkov však hovorím - že znalec!
A to slovo lófasz sme aj my používali na vojne, keď južnoslováci nerozumeli, čo sa im hovorí: "Ty lófasz nemtavý" thumbs up smileythumbs up smiley
Ale kalap dolu - klobúk dole, sa u nás používa dosť často ako uznanie za dobrý skutok, výkon v športe...
Mladšie ročníky používajú: Ty kokso, paráda! A nikto sa nepohoršuje, že to môže byť myslené ako kohút po chorvátskythumbs up smiley
To som ani nevedel, že kalap je z maďarčinygrinning smiley

smileys with beer
17. 08. 2024 16:13
A jak se řekne maďarsky důchodce víte? No přece " UŠTVÁNLÉTY"smileys with beer
17. 08. 2024 16:18
A hřbitov TUHÁČ KEMPING.
17. 08. 2024 17:01
Domov důchodců....hangár chulevánoš
17. 08. 2024 17:45
...nech je väčšia sranda, dajme aj polštinu:
Motorka - rychloprdka ocelova thumbs up smiley

smileys with beer
17. 08. 2024 18:27
To je špatně, protože motorka se polsky řekne pjerdži, smjerdži, nejedžesmiling smiley
Rozhledna....čum sem, čum tam
Smeták...kus pi.i na tyčismiling smiley
A trochu češtiny...trabant....plastik přibližovadlo.
18. 08. 2024 10:26
Trochu se nám to z toho Maďarska zase odklání, ale dobře, přidám, že jsem skoro 20 let taky LaminoTurbo sedlal.

Ten nápad, naučit se aspoň trochu maďarsky, jsem taky kdysi měl, nějak kolem roku 1972 - jednak slušný rock, který se občas u nás dal legálně koupit, hrály maďarské skupiny a zajímalo mě aspoň, jak se ty písničky jmenují. O čem jsou, to až potom. A taky se do Maďarska dalo jet na turistickou doložku Trabantem a neškodilo by, aspoň trochu se tam domluvit. Sloužil jsem s učitelem maďarštiny Jánosem (čti Jánošem) z Kamenína. První, co mi vysvětlil, že gy se čte ď, a sz se čte jako s, zatím, co s se čte š, tedy opačně, než to má Lengyel, čili Polák. A taky, že přídavné jméno se tvoří příponou -i. Víc jsem si nezapamatoval, on se někde vykropil a porval se, nebo co, a bylo z toho delší léčení, tak ho zavřeli na půldruha roku dřív, než jsme se dostali k dalším lekcím. Do konce vojny, ani potom, už jsme se nepotkali. Tím jsem s maďarštinou víceméně skončil.

Nestěžujte si ale na dlouhá maďarská jména obcí: zkuste za jízdy v italských údolích stihnout přečíst směrové tabulky. To jsou totemy, na kterých je to samý San Fiorano al Serio, Sant'Antonio Abandonato, San Giovanni Bianco, než dočtete totem, jste na silnici, která po pár kilometrech končí na nějaké náhorní planině. Stejně zákeřné jsou názvy, jako Almeno San Salvatore či Almeno San Bartolomeo a ještě pár dalších podobných Almen.

Doby přednavigační mě vycvičily, že, i když zrovna nemám na nějaké jméno nějakou mnemotechnickou pomůcku, abych si pod ním něco konkrétního představil, prostě si ta jména pamatuji. Ale potkávám mnoho takových, kteří bez navigátora, navigace, nebo aspoň ve vláčku za vůdčím mravencem, netrefí. Tedy, jestli čtou Karlovač, i když na ceduli je Karlovac, případně Gračac čtou, jako Gračak, stále je to ještě dobré, mají šanci jet správným směrem.
18. 08. 2024 11:18
No ale keď ten Karlovac má aj iné názvy.
A uvádzajú to tak aj v tlači, či enciklopádiách, aj Wikipédia ho má pod názvom Karlovec.
Google mapy ho volajú Karlovač.
Dokonca župa(okres) má názov Karlovecka župa.
V chorvátskych denníkoch píšu: Na karlovačkoj tržnici je šareno, bučno i dinamično,
Facebook má názov Karlovački
Mestské rádio má názov Prvo karlovačko radio na 90,1 MHz. Poslušajte emisiju "Njuškica zdravlja".
A ešte aj to pivo sa volá Karlovačko

No a teraz si vyber thumbs up smileythumbs up smiley.

smileys with beer
Ale Ožujsko je lepšiespinning smiley sticking its tongue out

Upraveno 1krát. Naposledy upravil vlado tt (18. 08. 2024 11:19).
19. 08. 2024 08:53
vlado tt napsal(a):
-------------------------------------------------------
> No ale keď ten Karlovac má aj iné názvy.
> A uvádzajú to tak aj v tlači, či enciklopádiách,
> aj Wikipédia ho má pod názvom Karlovec.
> Google mapy ho volajú Karlovač.
> Dokonca župa(okres) má názov Karlovecka
> župa
.
> V chorvátskych denníkoch píšu: Na
> karlovačkoj tržnici je šareno, bučno i
> dinamično,
> Facebook má názov Karlovački
> Mestské rádio má názov Prvo karlovačko
> radio
na 90,1 MHz. Poslušajte emisiju
> "Njuškica zdravlja".
> A ešte aj to pivo sa volá Karlovačko
>
> No a teraz si vyber thumbs up smileythumbs up smiley.
>
> smileys with beer
> Ale Ožujsko je lepšiespinning smiley sticking its tongue out

ale tak volá sa Karlovac a všetky možné varianty čo si spomenul, je skloňovanie...dám ti ešte jeden príklad - chceš povedať blízko Karlovaca - povieš blizu Karlovca, ale karlovacký sa povie karlovački....a hej, ožujsko mám radšej tiež
19. 08. 2024 09:17
jaspa napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ... príklad - chceš povedať blízko Karlovaca - povieš
> blizu Karlovca, ale karlovacký sa povie karlovački....

No vida, už se k tomu kurzu chorvatštiny dostáváme... grinning smiley
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 166
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.