Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Přes Maďarsko (2)

Autor admin 
Re: Přes Maďarsko (2)
19. 08. 2024 10:31
thumbs up smileythumbs up smiley

jaspa si mi potvrdil aj môj dojem, že je to skloňovanímthumbs up

Ale ako vysvetlíš:
Wikipédia ho má pod názvom Karlovec.
Google mapy ho volajú Karlovač.

smileys with beer
19. 08. 2024 10:52
Karlovec je po našem, jako třeba Hradec, Týnec, Třinec, Hlohovec, nebo Svrčinovec (ať nemusíš tak daleko).
A v Google mapách to č nějak nevidím.
Ale vždyť je to jedno: stejně si to spousta lidí pojmenuje po svém.
19. 08. 2024 12:05
thumbs up smiley Ako hovoríš Jardo, všetci vieme kade ideme dole k moru thumbs up smiley

smileys with beer
20. 08. 2024 10:23
google mapy ani nespomínaj, keď pozerám na mapu a je tam Stoličný Belehrad - ja som ozaj za toho boha netušil aké mesto to je a musel som googliť aby som vedel že je to Székesfehérvár. Takže sa nečuduj keď tam nájdeš Karlovač spinning smiley sticking its tongue out
20. 08. 2024 10:25
neni problém, rád poučím a aj sa ešte niečo naučím smiling smiley

chodíme do Chorvátska už veľmi dlho, dá sa povedať že hovorím dobre aj všetko rozumiem ale zakaždým ako sme tam, sa niečo nové dozviem a čudujem sa, že som to nepoznal predtým
mdr
22. 08. 2024 09:10
Já jsem jako student brigádoval v Bratislavě v zámečnické dílně a tam jsem stále slyšel "podaj mi ten sersám". Dlouho jsem si myslel, že je to nějaký lidový název, ale pak jsem v Maďarsku uviděl na železářství veliký nápis SZERSZÁM a zjistil jsem, že je to normální maďarské slovo. Inu, Bratislava je tradičně maďarsko-německo-slovenská.
22. 08. 2024 09:21
mdr

Keď už SZER, tak aj SERsmiling bouncing smiley

Polku Slovenska zaplavila veľkoplošná reklama. KOZASER thumbs up smileythumbs up smiley
Znamená to: KOmpletný hradný SERvis.
No kto už len toto vymyslel ...

smileys with beer
22. 08. 2024 14:30
Není to sice přímo o maďarsku, ale souvisí to s Maďarskem :-)
Cesta z Goričanu po Záhřeb se mi zdála jako nejhorší na trase do Chorvatska a teď jsem to projel tam i zpět a přišlo mi to, že je na dost velké části nový povrch (krajnice měly jinou barvu). Dřív se tam dalo jet víceméně jen v levým pruhu, pravý byl katastrofa.

Letos mi to přišlo vcelku v pohodě.

Jeli jste tama někdo?
22. 08. 2024 15:49
@pavel72 jel jsem tou cestou před pár dny. Pamatuji si, že loni tam jeden úsek opravovali, tak ten bude nový, ale mně přijde, že i tak je pravý pruh na dost velkém úseku ve špatném stavu (buďto vyjeté koleje, nebo příčné nerovnosti asi jak je spájený betonový podklad).
22. 08. 2024 16:06
Loni byla velká oprava. Já ale jedu po D3 do Brezničkého Humu a za ním teprve najedu na A4. Akuální stav neznám.
22. 08. 2024 16:08
Chlapi, máte pravdu!
Som mňa sa už dosť dávno v úseku Goričan - Sv.Helena stal "ĽAVIČIAR"thumbs up smiley
Ale nie politicky, ale jazdím v ľavom pruhu, hoci sa to nesmieeye rolling smiley
Ako voľakedy z Prahy na Brno...

smileys with beer

Upraveno 1krát. Naposledy upravil vlado tt (22. 08. 2024 22:14).
23. 08. 2024 10:44
Ta A4 je zvláště v těch stoupajících točivých úsecích kolem Varaždinských Toplic na mnohých úsecích nově opravená, alespoň jsem to tak vnímal oproti loňskému roku, kdy se muselo dost ubrat z rychlosti, tentokrát ok až po Goričan.
24. 08. 2024 06:56
Na A4 probíhaly na jaře sanace asfaltových vrstev a byly dokončeny před začátkem turistické sezóny. Následovat budou další opravy jižně od Var.Toplic, cca 39km až 47km.
24. 08. 2024 07:19
petr.olomouc, CodyPV

... thumbs upyawning smiley chlapi, ďakujem

smileys with beer
24. 08. 2024 21:12
Nekoupali jste se nahodou nekdo v Murskom sredisti (a okoli), ze by jste nam dokazali poradit konkretni misto? Premyslim kde se cestou ochladit...
29. 08. 2024 17:05
Mně chladí klima. A jedu přes den.
mdr
30. 08. 2024 09:33
Maďaři opět v dobrém překvapují. 13. srpna jsme jeli do Hévízu, kde jsme měli nocleh. Oběd jsme si naplánovali v hradní restauraci v Sumegu (Vár csárda). Plánovač mi ukázal, že najrychlejší cesta je od Gyoru po silnici 83 směr Pápa a pak po okreskách.

Trochu jsem se tomu divil, ale rozhdl jsem se to vyzkoušet. A k mému překvapení od Gyoru po Pápu je úplně nová čtyřproudá silnice v délce 35 km v parametrech dálnice, chybí jí jen odstavný pruh. Označená je ale jako silnice č. 83 (není to dálnice ani rychlostní silnice), je tedy bezplatná a je na ní povolená rychlost 110 km/h. Na streetview z května 2021 je vidět začátek zemních prací, o rok později jsou zemní práce v plném proudu.

Takže postavit 35 km silnice dálničního typu jim trvalo cca 2-3 roky.

Upraveno 3krát. Naposledy upravil mdr (30. 08. 2024 09:35).
30. 08. 2024 10:03
Jj, když občas jedu za kamošem na Balatonakali a cestou se stavuji v Blavě, tak už také raději využívám právě 83 thumbs up místo 82 přes Veszprém...
Dalším benefitem trasy po 83 (alespoň pro mne) je následná trasa od Városlőd "kolem" nemálo dobrých vinařů (ještě nezkažených turisty od Balatonu).
mdr
31. 08. 2024 10:48
Dlouhá léta jsme jezdili přes tento přejezd s blikajícím bílým světlem na trati, kde zjevně dlouho nejel žádný vlak. Letos už je přejezd zrušený, ale šikana samozřejmě zůstala.

Na bočních polních cestach přejezdy zůstaly, dokonce jsou vyznačeny docela novými výstražnými kříži. I na hlavní silnici 86 zůstalo upozornění na tyto přejezdy a trať, kudy už žádný vlak nepojede.
03. 09. 2024 11:37
mdr napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Maďaři opět v dobrém překvapují. 13. srpna jsme
> jeli do Hévízu, kde jsme měli nocleh. Oběd jsme si
> naplánovali v hradní restauraci v Sumegu (Vár
> csárda). Plánovač mi ukázal, že najrychlejší cesta
> je od Gyoru po silnici 83 směr Pápa a pak po
> okreskách.
>
> Trochu jsem se tomu divil, ale rozhdl jsem se to
> vyzkoušet. A k mému překvapení od Gyoru po Pápu je
> úplně nová čtyřproudá silnice v délce 35 km v
> parametrech dálnice, chybí jí jen odstavný pruh.
> Označená je ale jako silnice č. 83 (není to
> dálnice ani rychlostní silnice), je tedy bezplatná
> a je na ní povolená rychlost 110 km/h. Na
> str
> eetview z května 2021
je vidět začátek
> zemních prací,
> o
> rok později
jsou zemní práce v plném
> proudu.
>
> Takže postavit 35 km silnice dálničního typu jim
> trvalo cca 2-3 roky.

áno viem o tomto novom úseku, že je postavený pod označením obyčajnej cesty ale je to 2+2 a 110km/hod, aj som uvažoval o tom že by som tadiaľ šiel ale neušetril by som nič oproti ceste po M85-86....som to zachytil na inom fóre niekedy v máji

okrem toho, dokončujú M80 na hraniciach s Rakúskom, je tam nový tunel...aj rakušania potiahnu diaľnicu po maďarské hranice a tým sa to spojí, následok toho je, že čoskoro začnú stavať M86 od Szombatheli po Kormend, čím to celé spoja....

otázne je ako to bude pokračovať, mala sa potiahnuť M76 od M7 po Zalaegerszeg, ale asi to bude inak, budú stavať M74 od Zalaegerszeg po Nagykanisza....od Kormendu asi len vylepšia cestu aby spojili Zalaegerszeg a bude to kompletné
03. 09. 2024 11:39
no konečne viem, prečo je tam taká šikana, nechápali sme ani vlani ani tento rok, že prečo na dobrej kvalitnej rovnej ceste je taká šikana, načo?? a až teraz som to zistil, díky smiling smiley
03. 09. 2024 15:32
Provoz na této trati (Körmend - Zalalövő) byl v roce 2009 zrušen a trvalo opravdu dlouho než ten přejezd zrušili. Párkrát to tam opravovali, než udělali to nejlepší co mohli. Mezitím trať pohltila vegetace. Jinak ta trať byla už tehdy zcela nevhodná pro náklad a osobní doprava max 40km/h. Vize je tam udělat cyklostezku. Když jsme u toho Zalalövő, ať se vrátíme na silnice, stavba začala před deseti roky na jaře. Pamětníci si jistě vzpomenou na ty šikany pod městem smiling smiley
04. 09. 2024 10:13
ja som prvý krát vôbec išiel od Gyoru po M85-86 v roku 2017 a už bol obchvat Zalalovo v prevádzke, nezažil som tie šikany...a teraz keď chodíme, tak vidím na mojej neaktuálnej navigácii v aute, že veľmi veľa úsekov na ceste 86 ide novou trasou, veľmi veľa preložiek tam urobili za tie roky
04. 09. 2024 17:57
Obchvat Zalalövő se otevíral na podzim 2016 o rok dříve to byl obchvat Nádasd a Hegyhátsál (76ka). Od té doby je cesta k moři zase pohodlnější.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 79
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.