Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Přes Maďarsko (2)

Autor admin 
Re: Přes Maďarsko (2)
13. 06. 2024 13:54
jelo: OK, a tu známku kup na tom oficiálním webu, proč se zdržovat nákupem na hranicích.
13. 06. 2024 15:05
Ještě k těm 60 minutám tolerance DZ přes půlnoc - vezměme si následující situaci: řidič vůbec nechce jet po dálnici, takže žádný nákup předem ani výhodnost 1denní či 10denní DZ neřeší. Omylem na dálnici někde najede, což se může stát. Ale najede tam těsně před půlnocí, brána jej načte třeba ve 23:55. Uvědomí si to, ale příležitost k nákupu DZ nebude dříve než po půlnoci (odpočívadlo, sjezd). Koupí si tedy DZ pro následující den, protože na předchozí už koupit nelze. Podle mne je tohle přesně ten účel 60 minut tolerance a prostě to takto přes půlnoc musí fungovat také.
Samozřejmě je něco jiného, pokud budu z dálnice sjíždět po půlnoci po skončení platnosti, pak je nutné si koupit i třeba na 5 minut dalšího dne další DZ.
13. 06. 2024 15:45
Vlado! Páni tak to byl román. Krása. Některou z těch cest, co popisuješ jsem jel loni smiling smiley Určitě po 86 a Lenti. Děkuji Ti moc za edukaci, právě jsem najel přes HU tak 3tis km thumbs up smiley
Nicméně já nahoře psal, že jedu přes Budapešť a na Sarajevo smileys with beer
Tudíž proto jsem se jen tak dovolil zeptat, jak to an těch dálnicích vypadá. Počítám, že koupím něco mezi "páteční-sobotní - a měsíční HU" známkou smiling bouncing smiley

Pumpy prostě jak píšeš dle "cikpauzy" grinning smiley a dle času, o kterém ještě přesvědčený nejsem, kdy pojedu. Zda to bude třeba už v pátek v 15.00 (podobně to mám i já, buď jdu spát - což mi nejde pro cestovatelskou horečku, tak radši jedu), čímž bych byl u té měsíční smiling smiley

A jsem zvědavý, jak dopadnu směrem na jih po hlavním tahu Budapešť na Sarajevo. Jak bude vypadat koridor HR - BiH. Případně , zda budeme muset stát nějakou frontu na hranicích. Těch, které nemám projeté.
(Samozřejmě o frontě hranici z BiH směr Metkovič do HR, jsem už roky přesvědčen, že funguje podle dnů a "snů" celníků o plynulém provozu) smiling smiley smiling bouncing smileyspinning smiley sticking its tongue out

Upraveno 1krát. Naposledy upravil couddy (13. 06. 2024 20:06).
13. 06. 2024 17:24
couddy ahá, už som to našiel, Karek HK - jedu M1 a E73..
To asi pre toho Karla HK som to nezaregistroval, sorry.
Tak máš pred sebou peknú "štreku".
Držím palce, aby vám to všetkým čo s tebou idú, všetko vyšlo na 100%, nech máte krásne počasie a potom aj šťastný návrat domov.
Šťastnú cestu prajem a keď budeš mať trochu času, tak daj sem nejaké správy, či postrehy, proste čo ťa napadne.
Radi si to tu všetci prečítame thumbs upyawning smileysmiling smiley

smileys with beer
13. 06. 2024 18:04
Hlavně chlapci opatrně jedeme na dovolenou ne na závody. Užívat si cestu a kochat se okolím i když je to už po xtý!
13. 06. 2024 19:47
Karel z HK pravdu máš, ale keď mne cesta bez toho zvýšeného adrenalínu vôbec neubieha eye rolling smileyeye rolling smiley
No ale keď dáme niekde pauzu na niečo pod zub a dobrú kávičku, to vtedy nepozerám vôbec na čas.
Práve že moja ma už ženie, že poďme už, zase sa budeš ponáhľať thumbs up smiley

smileys with beer
13. 06. 2024 20:20
Kluci díky, určitě napíšu. Už jsem si zvykl, že velmi rád si nechám tady poradit (hlavně Hill, Slavkov, Bessy a mnozí další pardálové smiling smiley Ale taky jsem si zvykl, že spoustu situací dělám poprvé zrovna já : )

K té jízdě budu referovat. Budu doufám, že nás náš nový - starý kočár doveze. Astra po 12x HR zůstane doma. A pojede "babča" A6 původně z AUT. Douám že se v HU neurazí. S xxl rakví a nebudu používat tempomat, ať zjistítm, kde to s tou spotřebou hapruje. Přece jen si ten 6ti hrnek pápne smiling smiley

Všechno, co "dáma" na cestu potřebuje má. Akorá včera jsem to nechal celý vyčistit komplet i se stropnicema a praskli mi kluci přední okno...(který bylo načatý). Takže ještě v pondělí výměna okna na pojišťovnu. Naštěsí sklo je někde u plzně a mají ho. uff smileys with beer Včera jsem měl díky této zkušenosti zajímavý den. Převodovka je udělaná, olej v diferáku taky, letní gumy vyvážené napotřetí, dnes olej (to už patří do sekce auto). Ale..

Chci říct, že přes maďarsko "popluju" tempem, které uvidím na palivoměru. Kdo čte sem tam moje jízdy ví, že naposledy s karavenem v 80km / h jsem "trpěl" 15 hodin z Krku v proudu pravém a nebylo to úplně už ono. I když rád bych za audi ted taky něco zkusil táhnout. Nicméně více mi vyhovuje dálniční 140 - 160 podle profillu tratě ať se něco děje a jak píše Vlado trošku toho adrenalinu. Ať neusnu. Takže předjíždění v legánlních mezích beru jako změnu proti stereotypu dálnice. Rád bych jel bokem ale taky to mám tak teď,že dítě i žena chtějí být na místě brzo, tak pan řidič dělá co může smiling bouncing smiley

Přežiju nějak jizdně SK, HU a pak dám vědět z HR a BiH. Cestička ze Sarajeva k Mostaru nás nově láka, večer v Sarajevu také. Od Mostaru "domů" k pláži to znám. Z Drveníku už jsem se plavil také vícekrát. Na Jelsu se velmi těším a projedu i ty "jižní" destinace.

Díky moc za přání a dotazy nějaké také ještě hodím. Přece jen jedu za "týden".
13. 06. 2024 20:49
coudyy ako som písal, chcel som sem dať odkaz na tie radary v HU. [traffihunter.hu]
A pozri čo mi tam vyskakuje!
preklad:

S ľútosťou vám oznamujeme, že aplikácia Traffihunter už nie je podporovaná ani udržiavaná.
Toto rozhodnutie je výsledkom nesúladu aplikácie s požiadavkami stanovenými spoločnosťami Google a Apple. Pre alternatívne riešenie odporúčame prejsť na aplikáciu OOONO podporovanú OOONO CO-DRIVER, ktorú je možné zakúpiť.
Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti a ďakujeme za pochopenie.

Čo bolo dobré, ba až výborné a dalo sa na to spoľahnúť, to vždy niekto pokazí alebo zruší angry smileyangry smiley
Takže už zostáva asi len WAZE...
14. 06. 2024 07:01
Vlado TT i tak se opravdu velice vážím Tvého odborně zpracovaného textu. Je to přínosné. Fotka maďarské policie také spinning smiley sticking its tongue out Astra poznám na sto honů daleko, tak je to fajn. smiling smiley grinning smiley
Bohužel doba po nás chce, abychom platili fixní náklady pořád a ze všeho...čemuž vzduruji.
Vezmu mapu. Waze ze zásady nepoužívám, to je také na jiné vlákno grinning smiley
Možná google kvůli dojezdu chvilkama,ale teď mě napadlo, že by bylo fajn už i v mém věku to jen na oči, ať se hlava trošku stará a ne, že mi to bude samo ukazovat. Stačí, že pojedu automatem. To bych v tom autě už vůbec nic nedělal grinning smiley
14. 06. 2024 09:27
Na Maďarsko používám tento odkaz:
[www.utinform.hu]
14. 06. 2024 10:51
Citaci
couddy napsal(a):
...Vezmu mapu. ...Možná google kvůli dojezdu chvilkama, ale teď mě napadlo, že by bylo fajn už i v mém věku to jen na oči, ať se hlava trošku stará a ne, že mi to bude samo ukazovat...
Tak zrovna Google na dojezd místy vhodný není, například objezd slovinské dálnice přes Cvetlin už zase odmítá, ačkoli se tudy běžně jezdí. Taky je (a to právě při dojezdu) mrcha na to, že tam, kam ty můžeš, ale v mapě je poznámka, že jde o areál s omezeným vjezdem, tě může dva kilometry před dojezdem tlačit na nesmyslnou třicetikilometrovou objížďku.
To už radši mapy.cz, ty ukazují ty konce velmi dobře i v Chorvatsku.
14. 06. 2024 12:11
Používám mapy.cz, ale v zahraničí neukazují hustotu provozu.
14. 06. 2024 13:52
coudyy, pagam a ostatníyawning smiley

To neboli mapy, resp. navigácia. [traffihunter.hu] bol odkaz na všetky radary v HU.
-- Boli tam všetky stacionárne radary s presnou polohou a napísanou max. rýchlosťou ktorú merali a bolo to skutočne tak.
Jednu cestu do Hevízu na víkendový pobyt, som len tak zo srandy(cestu poznám naspamäť), zadal do navi Sygic pár polôh radarov na trase ako prejazdné body a bolo to naozaj tak!! Väčšinu z nich má Sygic už v mapách. Nejakých 10-20 metrov bol rozdiel, asi momentálna odchýlka GPS podľa sily signálu a pohybu auta.
-- Boli tam aj polohy tzv. HU-GO, to sú tie krabice a všelijaké snímače na tých veľkých železných bránach, ktoré plnia hlavne funkciu snímača mýtneho pre dopravu TIR, ale niektoré majú aj špeciálnu funkciu kontroly zapnutých pásov, telefonovania a samozrejme merania rýchlosti. A toto všetko vraj dokážu fotiť až na kilometer! Preto na M85 a M86 pred nimi domáci vôbec nespomalia na predpísanú 110. Asi to už vedia, že sú tam(asi) len čítačky mýtneho, bez meraniasmiling smiley. Ale napríklad v Zalabakse pod týmto [www.google.com] chodia všetci domáci, vrátane kamiónov, na 50tke ledva ledva 45grinning smileygrinning smiley
No a k tomu najhlavnejšiemu:
-- V aplikácii bola v hornej časti taká dlhá tenká čiara/lišta s bielou guľkou, ktorá sa dala myškou posúvať doprava a doľava. Posúval sa tým čas od 00:00 do 23:59. No a podľa toho sa zobrazovala poloha "pohyblivých" radarov, teda merania ručným, trojnožkovým radarom alebo kamerou spoza čelného skla. Polohy v predstihu tam boli len niekedy, ale všetky aktuálne a minulé z toho dňa sa pekne zobrazili. Klikol si myškou na ten piktogramík čo sa zobrazil a otvorilo sa okienko s GPS polohou, km polohou podľa značenia vedľa cesty a aj čas odkedy - dokedy tam stáli alebo budú stáť.
Keď si si to pozrel tri-štyri dni, neskoro večer, ešte pred odchodom dolu alebo od mora domov, tak si si urobil prehľad kde asi budú, keď tadiaľ pôjdeš ty. A toto bolo na tej aplikácii najlepšie!

Škoda že to zrušili sad smiley

utinform.hu pozerám dopredu, či ma čakajú nejaké práce na trase. Tiež sú tam v okienku všetky podrobné údaje: km polohy, na ktorom jazdnom pruhu a ktorým smerom, vrátane dátumov začiatku a konca prác.
Kamery tam moc nepozerám, pozriem do mobilu až na Goričane, alebo za Sv. Helenou, čo ma čaká na Lučku a v posledných rokoch aj za Lučkom až po odbočku na Karlovac, Karlovač, Karlovec, Karlstadt, Károlyváros ...čo je správne? thumbs up smileythumbs up smiley

A leto sa nám vracia, hurááááhot smiley
[www.livecamcroatia.com]
[www.livecamcroatia.com]
[www.livecamcroatia.com]
[www.livecamcroatia.com]
[www.livecamcroatia.com]
[www.livecamcroatia.com] aj s tým nezmyslom vpravothumbs up smiley

smileys with beer 72
14. 06. 2024 16:52
vlado tt napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ... No a podľa toho sa zobrazovala poloha "pohyblivých" radarov...

Aby na mě lépe "vykukovaly", tak jsem si ještě v zobrazeních vypínal ty stacionární smoking smiley
14. 06. 2024 18:34
Radary ma nikdy nezaujímali, a napriek tomu som v Maďarsku nikdy neplatil. Čím to asi bude?
14. 06. 2024 18:51
Štěstí? grinning smiley
14. 06. 2024 20:42
Možná, ale hlavně nespěchám, ve vesnicích nastavuji tempomat na 55, mimo na 95, na rychlostních silnicích na 115, na dálnicích na 135, nebo prostě 5 nad limit. Mám odzkoušeno podle GPS, že mi to ukazuje přesně těch +5 km/h.
14. 06. 2024 21:05
Slavkov, mdr ...ale chlapi, čo to beriete tak tragicky.
Vždycky mi vadila rozsvietená navigácia v zornom poli, keď bol ten boom navigácií. Každému čo som predbiehal to svietilo do očí...
A aj tak som ju nikdy ani nepotreboval. Preto skončila niekde v skrini. Dostal som ju od zaťa, ktorý ju dostal na Schellke v akcii za neviem koľko bodov za tankovanie u nich.

Do mobilu som si síce stiahol Sygic aj Waze.
Waze vôbec nezapínam, lebo sa mi nepáči...
Sygic používam len pred príchodom do cieľa, hlavne v HU, keď hľadáme dohodnuté ubytko k wellnes pobytu , lebo "nem tudom maďárom" či ako sa to píše...
Do chorvátska mám Sygic síce na pozadí zapnutý, ale vypnutý hlas a mám zapnutú inú obrazovku s ikonami hovorov a smsiek a tá sa po dvoch minútach sama zhasne. Kuknem do toho cez tri kliky, keď niekde zastavíme...kvôli tomu či skracujem alebo odďaľujem príchod do cieľa. Ale to sa vždy zasmejem, lebo keď zastavím je tam väčšinou 5-8 minút do mínusu, čiže som skrátil a keď odchádzam tak to ukazuje do plusu aj o 15 viac. Beží mi aj Google poloha v ďalšom okne, kde sa pri zastávke kuknem, čo červené ma čaká predo mnou. To mám taký rituál, lebo žena ide vždy najprv na wcko a kto by ju tam čakal?
Hovory a smsky prijímam cez handsfree na rádio a smsky číta žena cez Bluetooth na dotykovom displeji. Všetko cez automaticky spárovaný mobil.
Ale už to začína, idem pozerať aj ja... tak pekný futbal thumbs upsmiling smiley

smileys with beer
17. 06. 2024 10:27
Dobry den, chcem sa opytat ci bude otvoreny aj prechod stary Gorican pre osobne auta na hranici HU/HR? Ak ANO odkedy bude otvoreny ak uz teda nie je otvoreny? Vopred dakujem za odpovedsmiling smiley
17. 06. 2024 11:06
Myslím, ze je pro osobní auta otevřen zcela bez omezení.
17. 06. 2024 11:07
Starý Goričan by měl být prujezdný po celý rok.

......................................................................................vjerni Adriatic
17. 06. 2024 17:20
Jelikož Maďarsko i Chorvatsko jsou v schengenu, tak je bez omezení průjezdný jak starý, tak i dálniční přechod. Na dálnici si dokonce nemusíte všimnout, že přejíždíte hranici, už tam není celnice a povolená je tam rychlost 110. Jen cedule oznamuje, že je tam hranice.
19. 06. 2024 07:11
Mate uplnu pravdu vcera na TV Markiza davali blok o ceste do HR a zrovna tam novinar zmienoval ze kupoval mesacnu HU znamku za 33 EUR co mi prislo dost velky ulet ked na stranke ktoru ste mi odporucali je cena uvadzana po prepocte +- 26 EUR.
Este raz dakujem za cenne radyspinning smiley sticking its tongue out
19. 06. 2024 09:49
jelo, nemáš zač
smileys with beer

Jinak, to nejpodstatnější bývá na fóru shrnuto zde - Fakta pro cestu do Chorvatska 2024 (FAQ)

Odkazy na nákup známek (přímo u oficiálních zdrojů v zahraničí) mají uvedené např. i české oficiální stránky edalnice.cz - Elektronické dálniční známky ve střední Evropě
Obdobně to je i na oficiálním slovenském portálu eznamka.sk - Elektronické diaľničné známky v strednej Europe

Další výhodou je, že když se zaregistruješ, tak pak už budeš mít předvyplněnou RZ, budeš mít na jednom místě přehled, co máš za aktivní známky atd. To oceníš, pokud např. začneš kombinovat župní roční známky a desetidenní celostátní nebo pokud máš více aut...
22. 06. 2024 09:40
Já jezdím stále v trase Köszek, Sombathely (městem, ne po obchvatu) a po 86 na Lendavu. Většina trasy s malým provozem a trvalá 110-120 km /h (kromě měřených úseků). Letos jedu začátkem září ve středu, takže žádný blázinec.
22. 06. 2024 09:52
Na mě už je pak v následujícím úseku Mursko Središće - Čakovec - Varaždin těch radarů poněkud příliš. Už to není co bývalo... sad smiley
22. 06. 2024 12:14
Radary na trase Blava Pešť Mohač vám neřeknu, 140 tacho pořád.
Milion kamionů Už, Ro převážně.
Tuny Maďarů, dani, svedi resp takové SPZ a moc německých SPZ ale ne všichni vypadali jako Němci.
Mcdonald špína a hnus. No cesta celkem hrozná ohledně dopravy. Jinak nuda až po Bih hranice nyní.

Ale nestijime na Lucku to je fakt.
24. 06. 2024 19:49
Hledal jsem vlákno u Balatonu a nic nenašel, tak to fouknu sem. Letos si mohu cestu nadátnout dokonce na tři dny, tak bych se konečně rád porozhlédnul po Maďarsku, ne ho jako obv. pouze profrčet.
Prosím o doporučení kde přenocovat u Balatonu. Stačí pěkný camp, na jednu noc to dáme ve stanu.
24. 06. 2024 21:23
To Atnarfus:
Nevím jak je to s kempy, ale u Balatonu doporučuji město Siofok. Hezká nočni promenáda jak pro mladé, tak i mírně pokročilé. Prý se tomu říka Las Vegas Maďarska.
24. 06. 2024 23:09
Tak, pokud mohu, tak Siófok a vlastně celý jižní břeh má velmi, velmi pozvolný sestup do vody. Prostě jdeš 100m a je to sotva po pás. Jinak ano, tepe to tam slušně, asi jako na Makarské... thumbs up smiley
Severní břeh je o poznání prudší, ale je zase více zarostlý "rákosím"...
Obecně jsou slušné vstupy obvykle pouze v kempech a na (placených) plážích.
Osobně bych raději volil severní břeh. Pokud raději něco živějšího, tak Balatonfüred, tam to také žije... grinning smiley

Franto, jde také o to, jaký je plán a kam dál do HR?
Ono jak ten Siófok, tak Balatonfüred jsou tak trochu zajížďka (při "klasice" M86 dál po HR A4).
Pokud je záměrem pokračovat "klasikou" HR A4, A1, tak bych asi volil Keszthely (je to vlastně možný mix všeho, krásné historické město, termály i Balaton)...
Samozřejmě na vše lze nějak napasovat "poznávací zájezd", záleží, co jsi už v HU viděl a co případně chceš vidět...
Hezky to lze od ČR vzít přes AT kolem Neziderského jezera (tam samozřejmě lze lecos navštívit) a pak po silnici 84 k Balatonu. Cestou okolo 84 je toho také hodně k vidění (už jsem to zde na fórum dával) a třeba pak přespat u Balatonu v Keszthely...
Nebo si to projet jenom přes Győr, Veszprém na Balatonfüred, pak třeba trajekt přes Balaton (v Tihany stojí za návštěvu klášter, ale parkování je těžká pakárna), Szántód, Siófok... Zde lze i "zpět na klasiku HR A4" po M7 (nebo po 7 zdarma) nebo se celkem nabízí cesty přes BiH smoking smiley Záleží, kam do HR člověk jede. Jak na Makarskou riviéru, tak do okolí Dubrovníku lze jet elegantně přes Zenici a Mostar. Cestou přes HU se pak nabízí (historické) Pětikostelí - Pécs, termály v Harkánech, případně Moháč a pak Osijek...

Záleží, jakou máš představu, na Balatonakali je třeba i nudistický kemp Levendula, kousek dál je tam i klasický textilní kemp, další FKK je třeba na Balatonberény (naproti Keszthely). Obojí ověřeno známými...
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 33
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 5583 během dne 09. 06. 2025
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.