Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Navigace

Autor pepuard 
Re: Navigace
08. 10. 2024 11:53
Zrovna mapy.cz mě cestou dolů k moři zrovna vyšplouchli. Jel jsem novou trasu přes JH a.dál.do.Rakous, chtěl jsem podjet Vídeň přes Krems, St.Polten, Alland a najet na A2 pod Vídní. Nastaveno, uloženo, ale navi si jela po svém, vynechala průjezdní bod a poslala mě na Vídeň horem na A22. Ve finále mě to bylo fuk, protože v přívalových deštích a silném větru jsem byl rad, že vůbec jedu, ale v jistych situacích by bylo takové vyšplouchnutí.minimálně nepříjemné, možná i průs..rové.
Takže, jak říká Jarda....plechové hubě....důvěřuj, ale prověřuj.
28. 01. 2025 11:50
Teď jsem zase narazil na problém s Waze, které se nelíbila kombinace zapnuté rakouské dálniční známky a vypnutého mýta. Pořád plánovala cestu mimo dálnici, po dálnici až když se zapnulo povolení mýta. Přitom je to na novém telefonu, nově instalováno asi před měsícem. Až po nové přeinstalaci Waze to funguje správně, tedy dálnice podle zapnuté DZ a vyhnutí se mýtu tam, kde se platí extra.
22. 04. 2025 21:32
Mapy.cz mají další mnou odpozorovanou chybku. Při nastavené krátké trase vede přes obytné zóny.
05. 05. 2025 10:47
Ale to přece není chyba. Nejkratší je nejkratší... Zóna, nezóna.
23. 05. 2025 11:34
Nemá někdo itinerář kudy jede? Stačí od Grazu po Krapinu, bez Slovinské dálnice. spinning smiley sticking its tongue out
23. 05. 2025 17:50
23. 05. 2025 21:31
Viz. výše odkaz, ,jaký je povrch (asfalt) u Bernijaku?
26. 05. 2025 18:20
My už X let jezdíme takto:
[mapy.com]
09. 08. 2025 16:32
Teď jsem si zkoušel ve waze aplikaci v mobilu zobrazit cestu od nás do Gospiče a koukám, že mě to posílá po maďarských dálnicích i když nemám maďarskou dálniční známku. Stává se vám to taky?
09. 08. 2025 22:09
Ano stává. Když naplánuješ hodně dlouhou cestu, tak to tuto chybu dělá. Waze má omezený počet úseků/uzlů, přes které zvládne trasu naplánovat. Dříve to vyhodilo chybu a trasu to vůbec nevypočítalo. Teď se to projevuje tak, že si to najde jednoduší trasu a přitom ignoruje dálniční poplatky. Je to dost nepříjemné.

Letos jsem to měl na tři kusy. První do Szombathely, druhý na Lučko a třeti už do Podgory. Asi by to vyšlo i na dva.
09. 08. 2025 22:35
Děkuji za radu, mě to překvapilo.
09. 08. 2025 23:23
Je to tak od počátku a co to má Google, tak už nic neopravují a nevylepšují. Deset let voláme po více bodech průjezdu, po možnosti uložit naplánovanou trasu a nic.
10. 08. 2025 08:47
Jak jsem psal již dříve, waze jsem poté, co mě cestou z HR dvakrát vymáchala, smazal. Po nějaké době jsem opět nainstaloval, že dám ještě jednu šanci. A smazal definitivně. Na cesty okolo komína dobré, na delši trasy si žije svým životem s nepochopitelnou logikou.
Teď používám mapy.com a až na malé drobnosti, jako že tahá přes obytné zóny, dobré.
10. 08. 2025 09:17
Citaci
Pavel.R napsal(a):
Nemá někdo itinerář kudy jede? Stačí od Grazu po Krapinu, bez Slovinské dálnice. spinning smiley sticking its tongue out
Však ve vláknu Jak jsme objeli slovinskou dálnici máš těch itiků na výběr. A, kdo netrvá na tom, že musí od Vídně až přes Graz, má výběr ještě větší.

Waze a Google jsou ale teď velké téma kvůli POI, speciálně kvůli hlášení radarů a policejních hlídek. Je to v Rakousku a některých dalších zemích prostě zakázané, přihodili tu aplikaci do stejného pytle k naposledy přidaným pasivním antiradarům, protože bonzuje i radary nedetekovatelné předem.
Základ je, nedat se chytit se zapnutým modulem hlášení radarů v aplikaci, to je drahá sranda, vše ostatní povolené je. Někdo doporučuje rovnou modul odinstalovat, nebo použít jinou navigaci, ale u navigací, které jsou v základní výbavě vozu, se ještě právní výklady různí.
Aplikace nesmí běžet ani na mobilu spolujezdce, který si ho veze na klíně. Stihne-li mobila zamknout, nemá policie právo bez soudního příkazu vyžadovat odemčení, zadrží-li mu ten mobil bez platného soudního příkazu (podle rozhodnutí Ústavního soudu platí od 1.1.2025), je (podle § 120 StPO) třeba okamžitě podat žalobu u místně nejbližšího státního zástupce nebo soudu, než se v tom začne hrabat nějaký policejní hacker.
Ale, jak říkám: když to policajt po tom, co vás zastaví, neuvidí, zase tak moc práv nemá, aby se vám hrabal v mobilech. Jako dinosaurus: co neběží, po tom nejde.
10. 08. 2025 19:30
Zahajskej napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Jak jsem psal již dříve, waze jsem poté, co mě
> cestou z HR dvakrát vymáchala, smazal. Po nějaké
> době jsem opět nainstaloval, že dám ještě jednu
> šanci. A smazal definitivně. Na cesty okolo komína
> dobré, na delši trasy si žije svým životem s
> nepochopitelnou logikou.
> Teď používám mapy.com a až na malé drobnosti, jako
> že tahá přes obytné zóny, dobré.

Jako s každým nastrojem/softwarem jsem se musel i s Waze naučit zacházet. Teď už vím jak na to a Waze používám právě na dlouhé cesty. Po dálnicích potřebuji kvalitní dopravní informace a ty má nejlepší Waze a Google. Google maps ale neukazuji radary.
Mapy.com (dříve mapy.cz) jsou super. Používám je hlavně na pojížďky po vesnicích a ve větších městech, kde znají každou uličku, mají poměrně správně jednosměrky a pod.
10. 08. 2025 21:06
U mapy.com je též dobré, že si delší trasu připravím v klidu u kompu a sejvnu. V telefonu jen otevřu, aníž bych cokoliv kopíroval. Jen je třeba mít u seznamu účet.
11. 08. 2025 06:40
Již pár let používám Sygic. Sice mě to stojí 350kč ročně ale každý měsíc aktualizace.stacionární radary a při nedávné cestě do Varu mě hlásila i policejní hlídky.
11. 08. 2025 07:33
ajax

... a v zozname radarov vypíše aj ktorý radar je nefunkčný thumbs upyawning smiley
Zo zvedavosti, po dlhých rokoch, som Sygic v akcii za 11,90€ na jeden rok aktualizoval a zostal som prekvapený ako je vylepšený.
Ale má aj chyby. Niektoré križovatky čo sú prestavané na kruháky, nie sú furt prekreslené v mape aj viac ako pol roka...

smileys with beer

Ešte dopisujem.
V tých ich poznámkach som sa dočítal, že vraj sa radary aktualizujú každé dve sekundy!!
Ale musíš byť pripojený naživo na internete...

Upraveno 1krát. Naposledy upravil vlado tt (11. 08. 2025 07:37).
11. 08. 2025 12:01
Trochu si nedovedu představit kontrolu navigace,jestli je tam nastaveno zobrazování radarů.Zastaví mě policie a většinou vypínám motor,abych slyšel,co chce.To by si policajt sedl do auta a hrál si s navigací nebo by měli sebou nějaký švindl radar,aby to ukázal,že to zobrazuje radary??
Používám Sygic a ten ukazuje asi jen stacionární radary,nebo jsem jiný zatím se zapnutou navi nepotkal.
11. 08. 2025 13:51
Taky si neumím představit, jak na to přijdou, patrně podle bonzu někoho, kdo za tebou jede, ty kašleš na rychlostní limity, ale v bezpečné vzdálenosti před radarem jedeš šablonovitě. V ohledu bonzování jsou Němci aktivnější, než Rakušáci, ale i tak: podle té novely z listopadu 2024 má policie právo zkontrolovat navigační aplikace v mobilech i u spolujezdců v případě, že tě zastaví s podezřením, že se vyhýbáš radarům a kontrolám. Protože v německy mluvících zemích má policajt vždycky pravdu (viz případ s kamerovými záznamy, které nesmí policajt vidět, jestli umožňují identifikaci osob či jejich majetku, leda by si je soud vyžádal, jako podpůrný důkaz), dodnes nevyřešili, co se zamčeným mobilem.
11. 08. 2025 19:15
A proto jsem přestal pře Rakušáky jezdit.
11. 08. 2025 19:41
I v Rakousku mám info o radarech zapnuté. Jezdím podle předpisů a mám to jako pojistku. Tam kde to hlásí radar si tu rychlosti hlídám důkladněji. Žádná změna chování, takže podle toho mne nevyhrábnou.
12. 08. 2025 12:21
Ještě se vrátím k Waze. Já ji velice rád používám hlavně na delší cesty. Umí třeba zobrazit seznam benzínek na trase, což Mapy.cz neumí. Vím že Waze neumí (neuměl) naplánovat cestu z ČR až do Chorvatska. Na základě nějakých dobrých rad z internetu si cestu do HR rozděluji na asi 3 úseky. Jako koncový bod úseku volím konkrétní hraniční přechod přes který chci jet nebo konkrétní průjezdné místo. Tak se mi nemůže stát, že mně to do Chorvatska vezme přes Rakousko, když vím že chci jet přes SK a HU.
Mapy.cz používám na tu "poslední míli" před cílem, protože tam vidím čísla popisné, parkoviště, parkovací zóny a tak. Co se týče spotřeby telefonu, tak Mapy.cz mi připadají žravější (oproti Waze) a asi víc zatěžují procesor telefonu.
26. 08. 2025 12:13
Citaci
ajax napsal(a):
A proto jsem přestal pře Rakušáky jezdit.

Jo, Karle, kdyby to od nás nebyla přes Maďary taková zajížďka, asi bych už Rakousko taky docela rád oželel.
Technický pokrok u nich postupně přestává být legální, už nestačí mít v navigaci hlášení o radarech jen vypnuté. Dokonce najednou můžou porušit zákon o ochraně osobnosti.
Takže je otázkou času, kdy si zase na zatím neprojetou trasu budeme muset brát autoatlas a tvořit se s itikem.
Všechno přece záleží jen na tom, jak se co (nejlíp účelově) pojmenuje, zařadí, a omotá příslušným paragrafem.
Byla by škoda ocitnout se na frontě mezi zákopy advokátů házejících po sobě odjištěnými paragrafy.
Nakonec - bumerang je také specificky zkroucený.
26. 08. 2025 13:58
Jardo, Hungár neni zajíždka. Oproti cesty přes Mikulov a Vídeň je to jen o 5 (slovy pět!!!) km delší. OdOkusil jsem a posledni léta tudy jezdím stále častěji. Už jenom proto, že trasy v Rakousích mám očuměné, pomalu už říkám, že si od loňska u jednoho baráku nově natřeli plot a u dalšího jim odpadl zase kus omítky. A to nemluvím o tom, že se inspirovali naší Hopsaštrase D1 a musejí ji mít taky. Počtem omezení, záplat v asfaltu, vyjetých kolejí na jejich dálnicích už nás snad i překonali. Původně jsem měl letos v plánu cestou dolů jet přes Salzburg a vymést trochu Slovinsko, ale nakonec, abychom dohnali mezery v HU, dáme dvě noci v Hévízu, smočíme v termální vodě, okusíme kuchyni a počumíme okolí.
Ušetříme za známku v A, sjedeme v Břeclavi z D2 (teď můžeme beztrestně až první sjezd v SVK) a projedeme to po okreskách Rakousama do HU. Už jsem tudy jednou jel.
A asi to pojedu s tím autoatlasem na klíně.

Upraveno 1krát. Naposledy upravil Zahajskej (26. 08. 2025 14:02).
26. 08. 2025 19:43
Dnes Schwechat a zpět podle Waze a kupodivu mne nezastřelili. Nejhorší je smrt z vyděšení.
Waze mi jako jediná navigace správně ukazovala Všechna omezení ve Vídni a okolí. Evidentně to Rakušáci dost aktivně používají.
Například podle Googlemaps jsou kompletně zavřené nájezdové rampy na S3 u Stockerau. Podle Waze nejsou a v reálu nejsou.
26. 08. 2025 21:25
Mě mapy.com poslaly 4x do zákazu vjezdu v okolí přehrady Pastviny. Minulý týden. Žádné nové značení, žádné přenosné značení.
26. 08. 2025 22:13
Teď jsem náhodně zadal Brno - Split a výsledek je :

kilometrově přes HU jen o cca 10 km delší , ale časově je to přes HU o cca hodinu delší, (8:33 hod./ 9:26 hod. což je necelá jedna devítina pořebného času k projetí trasy thumbs down
A o kochání to není, jezdím v noci, takže dálnice je pro mne ideál, ale ať každý jede tak, jak mu to vyhovuje.
27. 08. 2025 09:02
V noci je bezpečnější dálnice, už jen proto, že je oplocená, a zvířata a vrávorající opilci se na ní vyskytují jen vyjímečně. To na okreskách mezi porostem různě užitečných rostlin, tam je můžeš trefit i ve dne.
Mých dvacet stehů v obličeji se sice zahojilo právě před 50 lety celkem rychle, ale ten pohled na něco velkého hnědého, co vylítlo z kraje lesa, vidím dodnes. Ale tomu by stejně žádná navigace nezabránila, i kdyby tehdy vůbec byla.
Kdekoli nemám rozhled (tím méně, když si v noci můžu kvůli protijedoucím svítit jen potkávačkami), nezávisle na denní době i na zemi, kterou zrovna projíždím, volím trasy, kde je takových porostových kaňonů co nejméně.
Tou zajížďkou jsem myslel především čas potřebný k cestě, protože ten není přímo úměrný vzdálenosti. Doba jízdy se prodlužuje výrazněji, než by odpovídalo kilometrům, jak tu výše dokládá i Mirus.
27. 08. 2025 15:46
Mapy.com ukazují uzavírku na silnici z Podgory do Gornje Igrane. Je to fakt zavřené, nebo fejk?
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 99
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 5583 během dne 09. 06. 2025
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.