Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

fotky po válce

Autor karmilek 
avatar Re: fotky po válce
11. 09. 2007 17:25
off topic,
zajímavé je, že dle mého pozorování má tak 20 % HR holek do 30 let nespravené a mnohdy chybějící zuby...o starších nemluvě....
keep smiling...smiling smiley
o pralesních houštinách nemohu sloužit...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil jeliman (11. 09. 2007 17:38).
Re: fotky po válce
11. 09. 2007 21:40
Mikine,

ta písnička měla špatný překlad NOVY a NOVA si z toho udělala jakobysenzaci, o tom že se spletli raději ani neinformovali. Na chlupy je založeno jiné vlákno..... yawning smiley
Re: fotky po válce
13. 09. 2007 08:35
Tomislav napsal(a):
-------------------------------------------------------
Okupovana
> uzemi oni i Srbove nicili treba na Plitvicich
> tezily stalete stromy a odvazeli do Srbska,
> chytali v tech jezerech v narodnim parku pstruhy
> dinamitem...

Takhle tam chytali ryby i vojáci z UNPROFORU (podle vyprávění pamětníků). Pamatuji se, že když jsem tam byl mezi válkama v 94 a 95, tak tam bylo ticho jak po vymření. Ani ptáka nebylo slyšet.
Re: fotky po válce
13. 09. 2007 08:56
Tomislav napsal(a):
> O to vic mne mrzilo ze Cesi demonstrovali na
> Vaclavaku kdyz NATO bombardovalo Srbsko na konci
> 90-tych let a kdyz Srbove vrazdili v Chorvatsku,
> nikdo se neozval, vsem to bylo jedno.

Nemluv Češi obecně. Demonstrovali komouši a dredovatí anarchisti, kteří ostatně obdivují kdejakou totalitní vladu.

Kdyby to bombardování nebylo, tak se mydlíte dodnes.
Re: fotky po válce
13. 09. 2007 13:44
XXX napsal(a):
-------------------------------------------------------
> PÁNOVÉ,NECHTĚLI BY JSTE S TÍM NACIONALISMEM UŽ
> KONEČNĚ PŘESTAT????
> Lepší téma do "DOPRAVY" jse si opravdu nemohli
> vybrat!!!

Náhodou to bylo k tématu - mezinárodní doprava (stěhování národů). Smajlíka schválně nedávám.
Re: fotky po válce
16. 09. 2007 10:29
Myslím, že je právě na čase vlákno uzavřít. Residents to popsal velmi jasně a výstižně:
"Kdyby to bombardování nebylo, tak se mydlíte dodnes."
Z toho jasně vyplývá, že o tomto nemá cenu diskutovat. Pokud tu aktivní člen tohoto fóra napíše "Kdyby to bombardování nebylo, tak se (VY JUGOSLÁVCI NA BALKÁNĚ) mydlíte dodnes.", je fakt jakákoli diskuze od věci confused smiley
--CS--
Re: fotky po válce
17. 09. 2007 08:17
Aspoň fotečku po válce by jsme si sem ještě dát mohli NE? Po 11 stránkách je načase.....smileys with beer

--CS--
Re: fotky po válce
17. 09. 2007 08:24

avatar Re: fotky po válce
17. 09. 2007 10:22
konečně k tématu...fotky po válce...
akorát z těch fotek není zřejmé, na které straně ty tanky bojovaly, zda na správné, nebo nesprávnésmiling smileysmiling smiley
--CS--
Re: fotky po válce
17. 09. 2007 10:31
Na nesprávné straně - protože zabíjeli a "možná" byli v nich zabiti lidé. Tanky na správné straně nebojují vůbec, protože se vlastníci dohodnou.

smiling smiley
avatar Re: fotky po válce
17. 09. 2007 10:34
Podľa fotiek išli v protismere smiling bouncing smiley
--CS--
Re: fotky po válce
17. 09. 2007 10:48
Protiletadlové dělo u Karlovacu


--CS--
Re: fotky po válce
17. 09. 2007 11:55
Chybička se vloudila....


Re: fotky po válce
22. 09. 2007 19:57
Dovolím si trochu poopravit tuším Tomislava - Troubky padly při povodních na Moravě v r. 1997. V r. 2002 plavaly Čechy...
Ale tady to není podstatné.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Pavel63 (23. 09. 2007 12:48).
Re: fotky po válce
22. 09. 2007 22:21
No, přečetl jsem si celé téma (už 12 stran) takřka jedním dechem. Mimozemšťanovi i Tomislavovi a některým ostatním tímto chci poděkovat za alespoň částečné vysvětlení, proč byla v Jugoslávii v 90-tých letech válka. Dlouho jsem to nechápal, proč se letití sousedé vzájemně začali vyvražďovat a vypalovat si domy. Asi kdo nezažil, nepochopí. Stejně si myslím, že největší vinu na tom měli spíš někteří politici, kteří chtěli moc a peníze, a ne obyčejní lidé, kteří desetiletí žili vedle sebe bez ohledu na národnost či vyznání. Do Chorvatska jezdím od r. 2000 pravidelně každý rok a následky války jsou patrné dodnes a skoro bych doporučil, aby i zůstaly jako připomínka toho, čeho ještě ve 20-tém století jsou lidé schopni.

Chorvatsko je krásné, a nejen u moře. Jezdím sice na plachetnici, ale je spousta míst, kde stojí za to se zastavit při mnohdy zběsilé jízdě k moři nebo zpět (např. jeden příklad za všechny - viz tématické články - Rástoke na řece Slunčici). Bohužel my suchozemci často přejedeme co nejrychleji k moři, abychom se zde týden neb odva opékali na pláži a pak zase honem -honem domů. A kdo z nás se zastavil cestou ve vnitrozemí, aby se pokochal apoň pohledem na mnohdy naprosto jedinečná místa (třeba ten zmíněný Slunj)?

K mnohým přispivatelům - nechci použít vulgarismy, ale někteří z vás byste si měli nejprve přečíst, co jste napsali, a teprve potom to odeslat. A zamyslet se nad tím, že existuje nějaká kultura projevu a právo na názor. Sledovat vývoj příspěvků a vzájemné napadání a urážky - mám obavu, že kdybyste se potkali živě někde v hospodě, tak už jste minimálně dali někomu přes hubu jen proto, že má jiný názor než vy.

Plně souhlasím s tím, že jakákoli válka po 2. světové válce je ostudou civilizace a všemi deseti bych byl pro ustavení "mezinárodní policie", která by měla pravomoc jakéhokoli agresora v kterékoli zemi zastavit, a to jakýmikoli prostředky, protože kdo někoho napadne, plně je odpovědný za veškeré následky.

Pavel.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Pavel63 (23. 09. 2007 08:22).
Re: fotky po válce
23. 09. 2007 09:52
Pavle,

Tvoje myšlenka na ustavení "mezinárodní policie" je krásná. Bohužel ale nerealizovatelná, protože stejně jako se nejsou schopni dohodnout sousedé ve vsi (teď nemyslím Srby a Chorvaty, ale kdekoli na světě), politici v jedné zemi a politici dvou zemí, tak by bohužel nevznikl konsenzus, kdo je agresor a kdy se má zasáhnout. Pokud by ovšem policii nevelel jeden diktátor. Pak by to ale nebyla mezinádosní policie, ale soukromá milice. Ona taková policie existuje - modré přilby UN. Zda je neúčinná díky neschopnosti UN nebo díky tlakům velmocí, těžko říci. Viz momentální výrok F.Hartmann, bývalé tisk.mluvčí Carly del Ponte, že Srebrenica byla oběť světových sil, aby dostali Miloševiće k jednacímu stolu.
Re: fotky po válce
23. 09. 2007 13:01
To Globík:
Ano, vím, jsem idealista. Ono se stačí trochu podívat na to, co předvádějí třeba jen naši poslanci v parlamentu, kde nejsou schopni (a asi kvůli různým tlakům ani ochotni - ale na co tam pak jsou za naše peníze?) se dohodnout třeba jen na tom, aby se daly jednoduše stíhat naprosto jasné zločiny. To se raději budou motat kolem podobných ptákovin, jako byla kdysi pomlčka a podobně. Ale to bychom se dostali někam zcela jinam.
Politiku raději moc nesleduji, to se raději podívám na www.chorvatsko.cz a přečtu si o místech, kde jsem ještě nebyl.


A teď skutečně k tématu DOPRAVA:

neříkám, že je to typické, ale stalo se. Platil jsem (letos poprvé) na mýtnicích kartou. A na jedné automatické, kde jsou 3 štěrbiny, jsem do první (dle grafického návodu) vsunul lístek vyzvednutý při najetí na dálnici. Do druhé pak kreditku. U třetí bylo červené tlačítko a nějaký text, nicméně jsem mu (bohužel) nevěnoval příliš pozornost, k čemu je určeno, jsem zjistil až na další mýtnici. A až doma podle výpisu z banky jsem tedy zjistil, že mi osobní auto mýtnice zařadila místo do 1. kategorie tak do kategorie 4 a tudíž mi naúčtovali taxu za kamion ...

Budiž Chorvatům ke cti, že na můj e-mail s upozorněním na danou chybu zareagovali, našli příslušnou platbu a pracuje se na tom, jak mi (pro ně do ciziny) nějak rozumně vrátit peníze.
Takže kdo platíte kartou, nechte si vždy vytisknout stvrzenku a kontrolujte vše na místě. Případná reklamace je pak mnohem jednodušší.

Pavel.
Re: fotky po válce
27. 09. 2007 09:57
zdravím všechny,

já jsem byl v chorvatsku jednou. jel jsem tehdy starou cestou přes plitvice a knin a viděl jsem vypálené a zpustošené domy, krajinu bez života. tenkrát jsem pořádně nechápal proč. teprve nedávno jsem se o konflikt v jugoslávii začal zajímat a plno věcí mi dochází. Už vím proč chtěli srbové vlastní samosprávu, už vím proč jim v tom chorvati bránili a pak jim nabídli vlastní autonomii, vím proč museli srbové utéct pryč z míst kde žila srbská menšina pryč - do bosny, srbska či do zahraničí.

V poslední době se řeší statut Kosova. Domnívám se, že pokud bychom vycházeli z toho co se stalo v chorvatsku, v tzv, Republice Srbská krajina, taky by musela srbská armáda podniknout mohutnou ofenzívu a albánce vyhnat a jejich domy vypálit a zakázat jim návrat.Jenže to by se do toho nesmělo plést USA a osn. kde byli v srpnu 1995 při operaci bouře? nebo v květnu 1995 při operaci blesk? a co medacki džep v roce 1993???
vím, že toto fórum je především o fotkách po válce, bohužel těch fotek je tu málo. Každý konflikt se dělí na příčinu a důsledek. Otázkou je, jestli civilní obyvatelstvo může za politickou válku o peníze a moc.

Do chorvatska nejezdím, protože mi vadí jak se nabubřele chovají k Čechům a jak si myslí, že pro nás něco znamenají a že jsou někdo, neuvědomují si že bez peněz usa by nikdy neměli nic, jejich armáda stála za h***o a bez výcviku a souhlasu američanů k útokům, by si svojí svrchovanost NIKDY nevydobyli. Ono je těžký žít v zemi, která je pro vás domov po staletí a pak být najednou menšinou bez jakýchkoli práv. nedivím se že srbové vytvořili vlastní stát ve státě a chtěli vlastní autonomii.

Víte, že fotbalový klub dinamo záhřeb se musel jmenovat croatia záhřeb kvůli tomu že si to přál tudjman?a ten kdo měl na sobě symboly dinama a nebo jen pronesl na fotbalovém utkání něco o dinamu - písně pokřik a pod, tak hned byl vyšetřován a tahán po soudech jako vlastizradu? takový to byl demokrat franjo!!!!


Je mi jasné, pokud bude chtít vstoupit chorvatsko do EU bude muset tento problém se srby vyřešit a umožnit jim návrat do míst kde žili po staletí. V současné době se zazznamenal pokrok v oblasti soudnictví a vyšetřování válečných zločinů spáchaných na srbském obyvatelstvu chorvatskými činiteli, viz ante gotovina, noruc, ademija apod.

takže jestli se někdy vypravim do hr tak jedině proto, abych se podíval na návrat srbů do svých domovů!!! živelja srbija!!
--CS--
Re: fotky po válce
27. 09. 2007 10:28
AJAJAJ tos neměl říkat.... (to tu poteče z písmenek krev)drinking smiley
ČS menšina v HR
Re: fotky po válce
28. 09. 2007 15:32
A co takhle preložit članek kvicaliniho do nemčiny a poslat ho sudetskym nemcum? A pritom se trošku vice seznamit s čs dejinami. V čs učebnicich dejepisu se dost nesmele hovori o nejakych odsunech "na prištich tisic let" (jak se hezky vyjadril dr.E.Beneš), ale vice o vetrelcich, kteri do českych zemi privandrovali a tam chteli delat pany, a jeste pak chteli s pomoci valečneho šerifa jejich byvale vlasti pana Mi., pardon Hi., pripojit "svou" zem k matičce vlasti. Oni by se dnes chteli vratit do vlasti! Dobre, že uplynulo již pres 50 let, kdovi, kdyby uplynulo jen 10, co kdo na to prani! Možna, že by jim to ruzni kvicalinove povolili - jen se dostat k moci?! Budouci(?) čs president J. D. se naramne vztekal, že proč ti pitomi chorvate neumožni navrat odsunutym, a pritom vesele pripominal - však jsme jim proto zakazali začit v roce 1995 jednani o vstupu do EU. Poukazoval, že EU chtela začit jednat do vstupu do EU s byvalou Jugoslaviji již v roce 1991, a Chorvate to zmarili...Volove, oni dali prednost samostatnosti pred EU!!!?? Byt na miste prezidenta Beneše, prezident (nedej Buh!) Kvicalini, Česko by dnes bylo o trochu menši, ale snad bez pristehovalcu, napr. do K.Varu, kteri si tam dnes za podpory obce stavi kosteliky a SVE HRBITOVY. Zajimave, prave o svych hrbitovech odsunuti z HR mluvili, když tvrdili, že oni byli vlastne DOMA. Nekdo již rekl, že se dejiny opakuji! Na zdarovje!
ČS menšina
Re: fotky po válce
28. 09. 2007 15:53
A propos Dynama Zahreb. Kdovi proč zahrebšti komuniste v roce 1946 zrušili dva predvalečne slavne kluby Spartu a Slavii a jejich nejlepši hrače zahnali do novezaložene DUKLY Praha, nebo se mylim, a byl to Dynamo Zahreb? V roce 1966 pres odpor komunistu jmeno Dynamo premenili na natlak naroda (Efa v Lucerne!) zpet na Slavii, za velkeho nadšeni pražskych fanoušku. To snad proto, že od prejmenovani uplynulo mene než 20 let! Kdyby toto prejmenovani pozadoval Vaclav Havel v roce 1990, nevim co by na to fanoušci Dynama Praha po uplynuti skorem 50 let? Narod ma kratkou pamet, a zvlašt fotbalovy. Naštesti, Dynama jeste existuji v Ukrajine, v byv. Sovetskem Svazu a podobnych velmi demokraticky vyspelich statech.
Re: fotky po válce
28. 09. 2007 16:25
Pavle,
rikas, ze"největší vinu na tom měli spíš někteří politici, kteří chtěli moc a peníze, a ne obyčejní lidé, kteří desetiletí žili vedle sebe".
Ale tak je to prece ve vsech valkach!..Takze tim nerikas nic noveho.

Jenze tady statni prosrbska armada ozbrojila srbske civily, a pak spolecne zacaly utoky na Chorvaty --> pro vytvoreni Velkeho Srbska.
Vzdyt Vojislav Seselj a ostatni tak ozbrojeni Srbove rikali uz pred zacatkem valky, ze Chorvatsko zustane akorat tak velke, ze se na hranice jeho uzemi uvidi uz z vezi zahrebske katedraly!

Takze na rozdil od jinych typu valek, kde armady bojuji mezi sebou, tady armada + 1 narod zacaly bojovat proti druhemu narodu (civilum!!!) bez vlastni armady. A ti civili (cili "obycejni lide", jak pises) vedeli, kdo zautocil na ne. Kdyby se ti civili proti tomu postavili jako Svedci Jehovovi, tak by dnes treba moje Dalmacie cela byla srbska... Protoze: co ty delas, jestli nekdo zautoci na tebe nebo tvoji rodinu? Branis se, ze jo? A tak vidis, to je valka!yawning smiley Pro lasku je treba mit dve strany, ale pro valku staci jen jedna!

Na zacatku valky statni armada (JNA) s prevazne srbskym vedenim vypustila ze svych rad vojaky jinych narodnosti a jejich mista hned obsadili srbsti (a cernohorsti) dobrovolnici. Takova armada i z Cerne Hory pak zautocila na dubrovnickou oblast, ve ktere Srbove temer vubec nebyli (jinde totiz, kam ta armada zautocila na Chorvaty, oduvodnovala to zaminkou, ze tim chrani mistni srbske obyvatelstvo) a pak ti cernohorsti dobrovolnici nejen zabijeli mistni nybrz i rabovali dubrovnicke domy, coz pro ne bylo krasne lakadlo pro zacleneni do valky. Takhle treba i zarizeni z dubrovnickeho letiste skoncilo (a jeste je) na letisti cernohorskeho Tivatu...

Takze nebylo to tak, ze vycurani byli jen srbsti politici a ze obycejni srbsti lide za ne jen delali spinavou praci. Konec koncu ultrasovinisticka Radikalni strana uz zmineneho Vojislava Seselja od konce valky dostava ve vsech srbskych volbach nejvic hlasu, tak i to svedci po cem touzi ty "obycejni srbsti lide"... thumbs down

A co se tyce "mezinarodni policie", ty mirove sily OSN v Chorvatsku a pak v BiH (pod nazvem UNPROFOR) mely za ukol udrzovat (peace-keeping forces) a ne nastolovat mir. Kdyz ty sily prisly do Chorvatska v 1/1992, tak 30% HR-uzemi bylo Srby okupovano (oblast mezi Karlovacem a Kninem, pak zapadni Slavonie = oblast zrovna kde zije ceska mensina! a vychodni Slavonie). A tak ten Unprofor tam delal beton, cili cementoval tehdejsi status quo. A Chorvatsko nechtelo dopadnout jako treba Kypr, na kterem mirove sily OSN uz 30 let cementuji ten rozdeleny ostrov jako status quo. A tak jsme provedli operaci Blesk (5/1995) a pak Boure (8/1995). Jeste par dnu pred zahajenim operace Srbove i na jednani v Zeneve odmitali sirokou autonomii pro ne v ramci Chorvatska ale rikali jen o nezavisle "Srbske krajiny" jako novemu sousednimu statu Chorvatska. Po te operace srbsti civiliste vetsinou uprchli do BiH a nasledovne do Srbska. Velka vlna uprchliku a nebezpeci, ze Srbove v naletu nasledovne koalice chorvatsko-bosenske armady ztrati i bosenskosrbskou bastu Banja Luka donutily Milosevice ke skutecnemu primeri a daytonske mirove dohode v 11/1995.

Nebyt tedy te operace Boure by dodnes tam asi nebyl mir (stejne jako mir neni dodnes ani na Kypru, v Belfastu, Spanelsku-ETA a jinde), a turiste by do Dalmacie mohli jen letadlem nebo lodi. Tim by se Dalmacie (ktera zije z turistiky) a posleze snad i cele Chorvatsko ocitly na pokraji bidy...
Vzdyt jedina cesta od leta r. 1991 do 5.8.1995 ze Splitu do vnitrozemi vedla Jadranskou magistralou s vyhybanim srbskym granatum v oblasti mezi Sibenikem a Zadarem (Srbove tam byli uz na severni strane Vranskeho jezera, cili jen cca 10 km od magistraly!), pak od Zadaru pres srbskymi vojenskymi letadly poskozeny pagsky most a pak z ostrovu Pag trajektem na pevninou pod Velebitem a odtud do mesta Senj a pak pres Brinje, Josipdol na Dugu Resu a Karlovac. A to jeste kdyby z pohori Velebitu zafoukal tam casty narazovy a silny vitr bura ("bora" - znaji ho i Cesi na nafukovacich matracich tongue sticking out smiley, ale v zime jeste mnohem silnejsi), tak by uplne prerusil trajektovou dopravu a silene dlouhe kolony se tvorily pred nalodenim! A kdyz jsme v 1/1993 vojenskou operaci Maslenica osvobodili uzemi oko zboreneho maslenickeho mostu, abysme tam postavili ponton pro snadnejsi dopravu, tak nas jeste Srbove a Rusaci obvinili, ze jsme my na rozdil od nich pro valku a chteli, abysme se stahli.

I kdyz ve slabe obydlene oblasti mezi Karlovacem a Kninem pred valkou vetsinu tvorili Srbove, prave v oblasti okolo mestecka Slunj - Rastoke, o kterem se zminujes, byli ve velke vetsine prave Chorvate. A ti na zacatku valky v r. 1991 byli od tam Srby vyhnani a mnozi i zabijeni (treba znamy masakr v nedalekem mestecku Saborsko). A Chorvate byli v te oblasti nejen tam. Dnes mnozi z vas znate tunel Sv.Rok. Prave vesnici Sveti Rok tam zapalili a chorvatske obyvatelstvo vyhnali nebo zabili srbsti agresori v r. 1991. Takze za vypalene domy, ktere vy cesti turiste uvidite v te oblasti, neobvinujte prosim (jen) Chorvaty!

Tusim, ze reknete, ze zverstva pachali i Chorvate na Srbech a nejen obracene. Ano, je to pravda. Jenze v mnohem mensimu rozsahu (a jen po operaci Boure, zatimco Srbove to pachali 4 roky: 1991-1995!)! A taky je treba videt, ze s tim vsim zacali prave Srbove, kteri zahajili i vsechny ex-YU-valky! Pomsta je totiz bohuzel v lidske mentalite, nejen na Balkane ale vsude ve svete!
Re: fotky po válce
28. 09. 2007 16:40
kvicalini,

co se tyce klubu dinamo, je sice pravda, ze to jmeno zmenil HR-prezident Tudjman. Ale seres (!!, a to slovo a nic podobne jsem dosud na tomhle foru nikomu jeste nerekl!) to o pronasledovani za fandeni "dinamu" a ne "croatii"! Protoze je to lez!! Cili nejakou skutecnost muzes samozrejme interpretovat tak ci onak; ale to nelze delat se lzi!!
Fanousci Dinama (pod nazvem Blue Bad Boys) celou tu dobu totiz normalne fandili s modrym salama, cepicama apd. s nadpisem "Dinamo", a normalne vykrikovali to jmeno. Autokratu Tudjmanovi se sice to nelibilo, ale samozrejme nic nedelal. Jinak by to pak byla valka mezi samim Chorvatama. A slysel jsi nekdy o tom? Ne? Tak neser! A spousta tech fanousku jako mladych lidi na druhe strane byli dobrovolnici v radach teprve zalozene chorvatske armady behem valky. Takze ze by Tudjman pronasledoval fanousky, kteri na druhe strane bojovali v radach jeho armady??eye popping smiley Trochu popremyslej, nez neco napises!
Tudjman byl antikomunista (i kdyz komunistou byl do r. 1968-tak nejak) a jmeno Dinamo dostavaly kluby v komunistickem vychodnim bloku (SSSR, Rumunsko, DDR). A taky na druhe strane chtel ve svete afirmovat jmeno Croatia. (Zatimco treba vsichni ve svete vice-mene chapali, ze se Czechoslovakia sklada z Czech a Slovakia, malo kdo tehdy chapal, co znamena Croatia - vsichni akorat znali nazev "Yugoslavia"..sad smiley) A oponentum, kteri rikali ze "Croatia" muze byt jen nazev reprezentacniho tymu, odpovidal ze tak existuje i fotbalovy klub Austria z Vidne...
Tak mel pochopitelne duvody pro zmenu, jenze spoustu Chorvatu (nejen fanousku ale i nefanousku zahrebskeho klubu, mezi kterymi jsem i ja) pobouril autokraticky zpusob, kterym to chtel pres noc prosadit.

Takze, jestli jsi na strane tech fanousku, kteri tenkrat vzdorovali Tudjmanovi, tak bud na jejich strane i kdy masove sli branit svou vlast pred srbskou agresi!
kvicalini
Re: fotky po válce
29. 09. 2007 23:53
mimozemšťan,

jsem rád, že jsi mi potvrdil to o čem jsem psal, tedy že tudjman nechtěl název dinamo. O tom, že v řadách fanoušků BBB byly dobrovolníci, kteří bojovali v nově vzniklé cro armádě vím, zrovna tak vím, že mezi nimi byli i členové skupiny Torcida Split - Hajduk, nebo Armada Rijeka, koneckonců viděl jsem i pamětní desku na stadionech, kdy byli jména padlých z řad členů fans skupin. o tom, že Tudjman zakazoval a dělal represe, jsem dozvěděl přímo od několika členů BBB se kterými jsem o tom hovořil osobně a také po netu. Četl jsem to taky na stránkách bbb. samozřejmě mě je jasné proč to Tudjman udělal. Já osobně bych taky bojoval za svou vlast, o tom žádná.

Je mi jasné, proč celý tento konflikt začal. Já sám jsem taky antikomunistou, ale vadí mi to jak to skončilo se srbskými civilisty, mám na mysli starce a děti, kteří se v kolonách migrovali pryč a museli opustit své domovy s vědomím, že se již třeba nevrátí, že nevěděli co s nima bude. Museli čelit i teroru ze strany chorvatské armády.
On Miloševič měl trošku zvrácené představy o tom jak docílit Velkého Srbska, přesně tak jak jsi psal Pavlovi.

Myslíš si, že mají šanci vrátit se do svých domů? chce vůbec nové chorvatsko, které usiluje o vstup do eu mezi sebe menšinu, která žila na území dalmácie a slavonie žila od cca 15. století a která bránila v obranném valu Evropu před vpády osmanů?? a nebo je to již ztracené? co vím, je tu snaha o jakési začlenění srbského obyvatelstva zpátky do tzv. Srbské krajiny.
kvicalini
Re: fotky po válce
30. 09. 2007 00:17
Kdosi zde zmínil Benešovy dekrety. Upřímně jsem tomu rád. Aspoň se ten dotyčný může leccos dozvědět a neplkat nesmysly o čs. dějinách. Já sám osobně plně schvaluji Benešovy dekrety, protože dokázali České území, které má současnou podoby v podstatě stejnou od 7. století, osovobodit a očistit. Pokusím se zde jen úzce přiblížit význam těchto dekretů a jejich vznik a účel.

Základ k odsunu tzv. sudetských Němců položil Neville Chamberlain. Sužoval se myšlenkou, že Anglie se třeba neubrání Němcům v bitvě o Británii v roce 1940, protože sám zdržel zbrojení v rámci „míru za našeho života“. Anglii chyběly zbraně všeho druhu jeho vinou. Jednal na základě léčky, kterou mu nastražili Němci pomocí exponentů německé menšiny v Československu, Henleina a druhů, kteří jednali dle směrnic německé vlády, že chtějí mír a mírové řešení.
Anglie se zasloužila po první světové válce o odsun řecké menšiny z Turecka do Řecka na základě Lausanské smlouvy mezi Řeckem a Tureckem z roku 1923 (Treaty on Exchange of Greek and Turkish populations, January 30. 1923, 32 LNTS 75). Chamberlain navrhl, aby po válce byly odsunuty do Německa německé menšiny z Československa a Polska, aby se vyřešil tento problém jednou provždy, tak jak se stalo mezi Řeckem a Tureckem. Anglická konzervativní strana přijala tuto myšlenku a provedla ji. Britská vláda přesvědčila USA a SSSR o výhodách tohoto řešení a výsledkem byl protokol Postupimské konference z 2. srpna 1945. Odsun byl proveden na jeho základě. Prezident Beneš by nebyl vůbec nic docílil, kdyby zde nebyla vůle britské vlády z vlastní iniciativy odsun přednést spojencům a dosáhnout jejich souhlas. Jinými slovy, bez britské vlády by se byl prezident Beneš namáhal marně. Je samozřejmé, že Československo nemohlo Němce vyhostit, poněvadž je museli přijmout spojenci, kteří vládli v Německu a Rakousku. Odsun připravila Mezispojenecká komise v Německu. Němci byli odsunuti do americké a ruské zóny podle přesného plánu v roce 1946. Československo odsun nezpůsobilo a nemá za něj odpovědnost. Odsun se konal pod dohledem Mezispojenecké komise a Československu se dostalo uznání za jeho humánní provedení.
Jakékoliv nároky ohledně odsunu by německá vláda měla předložit USA, Velké Británii a Rusku. Není ovšem tak naivní, a tak periodicky vznáší nároky na Českou republiku, ale pouze prohlášeními politiků, nikoli úřední cestou. Předpokládá zřejmě, že Češi si nechají cokoliv namluvit a budou jednat proti vlastním zájmům.
Německo a Němci nemají žádné nároky z vysídlení, poněvadž Německo je vázáno smlouvou mezi ním a spojenci z 26. května 1952, doplněnou v Paříži 23. října 1954 (Convention on the Settlement of Matters Arising out of the War and Occupation, signed at Bonn on May 26, 1952, as amended by Schedule IV to the Protocol; on the Termination of the Occupation Regime in the Federal Republic of Germany, signed in Paris on 23. October 1954) 332 UNTS 219.
Podle kapitoly 6 článku 3 Německo neuplatní námitky proti spojeneckým státům ani jednotlivcům vzhledem k použití německého majetku, který převzali spojenci či jednotlivci jako reparace nebo jako následek války. Podle kapitoly 8 článku 1 němečtí příslušníci neuplatní žádné nároky proti spojencům a jejich občanům a takové nároky nebudou projednávány německými soudy. Podle článku 3 téže kapitoly Německo nebo jeho příslušníci neuplatní žádné nároky proti spojencům a jejich příslušníkům, které vznikly z jejich činů nebo opomenutí mezi 5. červnem 1945 a nabytím platnosti této smlouvy 5. května 1955.
Jak patrno z uvedené smlouvy, veškerý majetek německé vlády a jednotlivých Němců na území Československa přešel do vlastnictví Československa a jeho občanů jako splátka na reparace za škody způsobené Němci. Československé nároky za škody způsobené Němci vysoko přesahují zmíněný německý majetek. Německo nikdy nezaplatilo Československu jakoukoliv náhradu a je dlužníkem České republiky, nikoli naopak.

Srovnávat tedy zde Benešovy dekrety a násilný odsun srbského obyvatelstva, je přinejmenším pomatené a ten kdo to napsal, by se měl hluboce zamyslet a popřemýšlet o tom. Němci přišli na historické území Čech na základě pozvání tehdejší vládce Koruny České Karla IV. někdy ve 13.stol., srbové přišli na území Slavonie a Dalmácie v 15.století, tedy v době kdy územní útvar Chorvatsko ani neexistoval!! existoval pouze národ Hrvatů. A přišli tam proto aby tam po dalších 500 let bránili Evropu před vpádem osmanů do Evropy. V té době to byli nejlepší hraničáři a uměli bojovat. Po takřka 5. století je z tohoto území v podstatě vyhnali, jejich domy zapáli a zpustošili chorvati, kteří svůj stát, který má dnešní podobu založili teprve na začátku 20. století. Co dělali srbům během II. světové války, asi jistě pisatel ví, pro ostatní zmíním jen na okraj: Jasenovac - koncentrační tábor, ve kterém zahynulo cca 500 000 srbů, další milion byl vyhnán a nebo převeden na křesťanskou víru. Toto prováděli hitlerovi přisluhovači - Ustašovci, k jejich symbolům a tradici se hlásil i Tudjman.!!
kvicalini
Re: fotky po válce
30. 09. 2007 00:38
DDD
Re: fotky po válce
01. 10. 2007 07:31
TO kvicalini

Dobrý příspěvek, mám jen 2 připomínky:

1.) České území, které má současnou podobu: bych posunul z uváděného 7.ho století na 10.století do doby Boleslava. (samozřejmě musíme pominout Slezko, H.a D. Lužici, Karlovarsko ...)
2.) Vznik měst a oídlování součacného pohraničí nebylo za Karla IV, ale hlavně za Pčemysla Otakara II. (vláda 1260-1278)
avatar Re: fotky po válce
01. 10. 2007 09:12
to kvicalini
tvoji větu, že Srbové přišli do Dalmácie a Slavonie už v 15. století, kdy územní útvar Chorvatů neexistoval, na dovolené v HR raději neříkej.
Jejich nejstarší dějiny jsou dost podobné našim...
[cs.wikipedia.org]
ČS menšina v HR
Re: fotky po válce
02. 10. 2007 22:42
>kvicalini
Velice vyčerpavajici prispevek, snad prepsan z učebnice? Na nekolik podstatnych hrubek upozornil jeliman (HR dejiny jsou podobne ČS).
Že by se nemeckou otazkou v Čs zaćala zabyvat Anglie, jen tak zničeho nic? To by se ty dekrety ASI meli dat prejmenovat. Ja s tim odsunem souhlasim, jenom mi vadi, že to meritko je dnes kratši. Prakticky pro stejny problem.
A že by Chorvatsko nebylo statetm do 20 stoleti? Chorvatske Kralovstvi z 8. stoleti bylo mnohem vetši nežli dnešni Chorvatsko. Pro zajimavost zjisti kdy vzniklo Srbsko? A DEJ VEDET!
avatar Re: fotky po válce
02. 10. 2007 23:09
Nechci se plést do vztahů mezi národy - já bych byla nejraději, kdyby mezi sebou normálně vycházely - ale vysvětlete mi jedno.I po těch válečných půtkách musím vlastně všechny země bývalé Jugoslávie pochválit, jak své země zvelebují, zvláště pak Chorvatsko a Slovinsko, trochu jinak ale přec se snaží i Srbové a Černohorci, ale proč zůstalo vše tak špinavé, neupravené až nechutné v Bosně? Čím to je?Nechce se jim, neumí to, nebo ......?/nechci se dotýkat náboženských a jiných otázek/Například Jajce- vždyť to byla taková krása....a teď - a to nemám teď na mysli odpadky ale věci, okna atd. děsně ucmurané......je to můj soukromý poznatek z cest....
Promiňte, ale nemůžete přidávat odpovědi na toto téma. Toto téma bylo již uzavřeno.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 175
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.