Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci

Autor monro 
Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 11:07
Ahoj všem, hledal jsem, ale moc jsem se v tom nevyznal. Může mi někdo poradit. Jedu pod Split, dvě děti 6 a 8 roků, chtěl bych radši v noci. Chce mi to někdo vymluvit nebo doporučit něco jiného? Plánovaný odjezd mám sobota 28.6. cca 18.00. (po dálnici)



Upraveno 1krát. Naposledy upravil monro (02. 06. 2008 11:10).
Re: Cesta do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 11:13
V Chorvatsku jsem byla 3x. Já bych jela asi raději v noci. Není takové vedro, ale pokud pojedete přes Rakousko, tak jsou děsné kolony. Pro to jsme už 2x jeli přes Maďarsko a byla to pohoda. Akorád přes cestu furt pobíhají zvířata, tak je třeba se na to připravit. No a pak pokud byste chtěli jet přes Balaton, tak je lepší ta strana, kde nejsou vesnice, ale je to tam zase hůře značené. Jinak vůbec celé Maďarsko je zle značené, taky je třeba se proto vybavit dobrou mapou... Takže já doporučuji cestu v noci a přes Maďarsko a po staré cestě na Plitvice. Cesta přes dálnice vyjde zbytečně o pár tisícovek dráže. Jen dálnice Zagreb-Split stojí asi 200kun!
Re: Cesta do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 11:17
Janka86 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> V Chorvatsku jsem byla 3x. Já bych jela asi raději
> v noci. Není takové vedro, ale pokud pojedete přes
> Rakousko, tak jsou děsné kolony. Pro to jsme už 2x
> jeli přes Maďarsko a byla to pohoda. Akorád přes
> cestu furt pobíhají zvířata, tak je třeba se na to
> připravit. No a pak pokud byste chtěli jet přes
> Balaton, tak je lepší ta strana, kde nejsou
> vesnice, ale je to tam zase hůře značené. Jinak
> vůbec celé Maďarsko je zle značené, taky je třeba
> se proto vybavit dobrou mapou... Takže já
> doporučuji cestu v noci a přes Maďarsko a po staré
> cestě na Plitvice. Cesta přes dálnice vyjde
> zbytečně o pár tisícovek dráže. Jen dálnice
> Zagreb-Split stojí asi 200kun!


Díky za info a já to upřesním. Kochat cestou se chci třeba až pojedem zpět (proto tam dálnice). A se zvířátkama mám zkušenosti, takže, žádné Maďarsko, žádný Balaton, prosím. Spíš by mi pomohlo, jestli jde udělat nějaký časový posun v rámci třeba té noci, abych nechytil ty největší kolony.yawning smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil monro (02. 06. 2008 11:18).
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 12:10
Jezdil jsem také v sobotu. Ve 13,00 a loni jsem jel v sobotu v 22.00 hod. A nikde jsem žádné velké kolony nepotkal. Slovinskem jsem projel za cca 40 minut. Jediné menší zdržení byly tunely v HR. jeden 15 min a druhý 25 min. Jinak cesta v sobotu navečer byla vždy v naprosté pohodě.
avatar Re: Cesta do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 12:19
Janka86 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ...ale pokud pojedete přes Rakousko, tak jsou děsné kolony......Cesta přes dálnice vyjde zbytečně o pár tisícovek dráže. Jen dálnice
> Zagreb-Split stojí asi 200kun!
------------------------------------------------------
to jsou věci, co se tady člověk dozví za dezinformace
Re: Cesta do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 12:34
Prof.Klaus napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Janka86 napsal(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > ...ale pokud pojedete přes Rakousko, tak jsou
> děsné kolony......Cesta přes dálnice vyjde
> zbytečně o pár tisícovek dráže. Jen dálnice
> > Zagreb-Split stojí asi 200kun!
> --------------------------------------------------
> ----
> to jsou věci, co se tady člověk dozví za
> dezinformace

Motorista, který jede na trase Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Split, platí v současné době dálniční poplatky na chorvatském území dvakrát, a to za úsek Macelj - Záhřeb (60 km, od slovinsko-chorvatského hraničního přechodu Gruškovje/Macelj do Záhřebu) a za dálnici Záhřeb - Dugopolje u Splitu (380 km). Nově byl otevřen první úsek pokračování dálnice od Splitu směrem na jih, Dugopolje - Šestanovac (viz aktualita: Ve středu 27. června byl otevřen úsek dálnice A1 Dugopolje - Šestanovac). Dohromady tedy činí dálniční poplatky na území Chorvatska při cestě do Splitu 196 kun za osobní auto (I. kategorie), při cestě do Šestanovce pak 210 kun. Motorista, který nesměřuje až do Splitu, si v přehledu najde poplatek za "svůj" úsek trasy. Uvádíme pouze poplatky ze Záhřebu.

[chorvatsko.cz]
prt
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 12:50
pokud nemáš v autě klimu tak je čas odjezdu ideální. Jedu taky tento víkend co ty a myslím si, že kolony budou skoro všude, chce to jen trošku štěstí abys projel relativně bez zdržení předpokládám dle tvého dotazu, že jedeš poprvé tak doporučuji klasickou trasu na graz maribor zagreb a dál po dálnici. možná budou na chvíli zavírat tunely, protože bude taky hlavní odjezd od moře domů tak aby to projelo. ber to tak že děcka budou spát vzadu a ty už máš dovolenou tak si ji užij a nenech kazit zdržením a zbytečnýma starostma.
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 12:55
Janka 86 - no, to sú mi novinky! Úsek Dugopolje - Šestanovac bol otvorený pred rokom. Ty si však v prvom príspevku napísala, že diaľnica Zagreb - Split stojí asi 200 kún. Skutočnosť je taká, že stojí 157 kún. A že na diaľničných poplatkoch utratíš pár tisíc korún, je tiež pekná hlúposť - možno tak 2 tisíc korún pre obidve cesty (tam aj naspäť). Takže toľko k tým dezinformáciám - lepšie je uviesť presné a overené údaje.
..To monro..no snad už mám něco zasebou....jezdím to zásadně v noci,vyjíždím ze středních Čech v 17 hod HR celé po dálnici a ve Splitu i se zastávkami jsem kolem 9 hod.ráno-bez závodění.Vídeň,Gratz,Maribor(doposud),Zagreb a pak už jen na jih.Po staré t.zn.přes Plitvice,Knin dle
okolností asi o 2.5 hod.déle. Na dálnici v HR stále otevřené pumpy,občerstvení a parkování bez problémů.
radarus
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 13:43
Tak jako Vašek. V 5 odpoledne vyrážím a ráno jsem tam. Díky směnnému zaměstnání mi nevadí ponocovat a řídit celou noc. A díky Chorvatům za dálnici. Možná bych však promlouval jinak, kdybych tam chytil zácpy. Vyjíždím však v neděli a vracím se obvykle ve čtvrtek až ten další týden. Takže se zácpám elegantně vyhýbám. Všiml jsem si, že hodně lidí odjíždí v dobu, kdy jim končí pobyt. To znamená, že ráno naloží auto a vyrazí. Taky to nedělám. To raději auto odstavím na parkovišti, vlezeme ještě do moře a odjíždíme až večer. Jednou jsme takto odjížděli v sobotu a z kolony Čechů jsme raději uhnuli do národního parku Krka, strávili tam nádherný den a večer se po prázdné silnici vyrazili domů.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 14:02
ten navečír vidím taky, jinak klimu mám, ale to neznamená, že musím jezdit v pařáku, beru ohled na děti a tak budu radši, když většinu času prospí a cestu zpět zatím neřeším, ještě tam nejsem a až tam budu, tak zpět pospíchat zase nebudu, počítám , že nějak ve čtvrtek přes den klidně pojedu zpátky domů....zatím díky za rady, teď ještě spočítám tankování, moje rodinné přesunovadlosmiling smiley Thalia 1.4/16V klima, nemá zrovna extra nádrž....
Vašek
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 14:03
Jedu jen do Biograd na moru, ale kvůli nástupu od cestovky musím jet v pátek a za týden v sobotu zpět. Jak je to s cestování z pátku na sobotu a zase ze soboty na neděli. Jajka Díky za zprávy.
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 14:24
Vašku - nepotěším tě to jsou nejhorší termíny na cestu do HR. Loni na začátku prázdnin byly i 6 hod kolony ve Slovinsku a 3 - 4 hod u HR tunelů. sad smiley Buhužel pokud nemůžeš jinak smiř se s faktem že to bude o nervy. Možná by stálo za to vyjet ve čtvrtek a někde pv HR přespat.
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 14:34
že do toho kecám, ale monro plánuje vyjet až v sobotu večer (píše kolem 18 hodiny), tedy to nejhorší už bude zažehnáno. Sice nepíše odkaď, ale pokud by jel např. z Prahy by to znamenalo kolem 22 hod. Vídeň (jistě pohoda), kolem 1 hodiny Slovinsko a kolem 4 ráno tunely (žádný problém). Takže dojede úplně v pohodě a nechytne ani obvyklou víkendovou dopolední zácpu před Omiší.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Prof.Klaus (02. 06. 2008 14:34).
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 14:41
monro napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Ahoj všem, hledal jsem, ale moc jsem se v tom
> nevyznal. Může mi někdo poradit. Jedu pod Split,
> dvě děti 6 a 8 roků, chtěl bych radši v noci. Chce
> mi to někdo vymluvit nebo doporučit něco jiného?
> Plánovaný odjezd mám sobota 28.6. cca 18.00. (po
> dálnici)


Ahoj monro, mám taky dvě děti, letos 12 a 7 let, do Chorvatska jezdím vždy na noc, jen jsem posouval časy dopředu, loni jsem vyjížděl v pátek v 19,00 (předloni také pátek ve 23.00) hod do Omiše, kolony žádné, jen zdržení na hranicích Hatě asi 3/4 hod, a pak za Mariborem asi hodinu a půl, jinak pohoda, na místě v sobotu ráno po 8. Takže doporučuji na noc.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 14:53
Palmal, jo díky, to jsou dobré zprávy, něco se vydržet musí, dřív než v sobotu stejně jet nemůžu, a zácpa před Omiší? No na tu se už budu muset částečně koukat od moře, protože mám domluvené ubytování ve Sv. Martine na Podstraně, ikdyž zaplať pánbůh v tom místě , co je to nejdál od silnice a neblíž u moře...nechci rodinu zklamat,jinak prchám jinam....
Ahoj Vašku, v Biogradu jsme byli předloni respektive naprosti ostrov Pašman.Vyráželi jmse z pátka na sobotu (okolo půlnoci) a v Biogradu jsme byli okolo 14,00 v sobotu - kolony byli, ale dalo se to vydžet.Ranní poklidný průjezd Vídni a menší kolona od Maribiru až po Chorvatské hranice.
Neni Vašek,jako Vašek jsme ted tady dva,já mám ten příspěvek výše a tudíž dávám zapravdu Palmal i Profesorovi.Jen dodávám,že trochu může být hustěji ve Vídni,ale nejsou to žádná jatka jako u nás a v noci to už bývá klídek dál pod Vídní až na místo
prt
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 17:02
jatka to nebudou, ale se zdržením tak 2-3 hodinky počítej, já jsem zatím vždy jezdil na noc z pátka na sobotu a vždycky jsem nějak dojel, největší zdržení bylo tak 2 hodinky. ale vyjíždím vždy tak kolem 17 hod.většina jízd přes maribor
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 19:57
nepočítám, že to bude cesta ideální, zatím jsem v noci s cestováním nikdy problém neměl, 2 hodiny nikoho nezabijou a zdraví je přednější, např. dnes mám na zádech 7 štychů, protože můj dermatolog si vzpoměl a nechal mi vyříznout další dvě nepěkná pigmentová znaménka na zádech, takže v pohoděsmileys with beer
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
02. 06. 2008 22:59
Jezdím pokaždé navečer, okolo 19.hod. Nikdy jsem žádnou kolonu nachytil, Vídeň v absolutní pohodě, zbytek cesty včetně tunelů taky. Ovšem taky jsem nejel v sobotu. Ale kvůli dětem bych stejně volil jízdu v noci. A co je lepšího, než se na benzince v Rakousku protáhnout, nasát vysokohorský vzduch, dát si kávičku z termosky, řízeček, než ho na hranicích zabaví a pokračovat za Jadranem. Pardon, ale normálně jsem se teď v té situaci úplně viděl a cítil tu vůni dovolené. Tak hezkou dovolenou.
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
03. 06. 2008 00:46
Čo sa týka klímy. Minulý rok sme vychádzali o 19.20 hod. z Prešova, Klímu som vypol o 1.00 hod. v noci. Proste, bola horúčava. Po minuloročných skúsenostiach, ak tohto roku pôjdeme, tak po dialnici cez Maďarsko, okrem Budapešti a od konca Balatonu (Balaton keresztur???) po Nagykaniszu (zatiaľ žiadna zver), v HR od Karlovacu po starej. Cieľ Omiš. Zápchu pred cieľom možno brať ako rituál. Alebo obísť cez kopčeky. Ale do Podstrany určite po magistrále. Pred rokom tam bol kamarát, chválil.
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
03. 06. 2008 01:18
Anonymní návštěvník napsal(a):
-------------------------------------------------------
. Všiml jsem si, že hodně
> lidí odjíždí v dobu, kdy jim končí pobyt. To
> znamená, že ráno naloží auto a vyrazí. Taky to
> nedělám. To raději auto odstavím na parkovišti,
> vlezeme ještě do moře a odjíždíme až večer. Jednou
> jsme takto odjížděli v sobotu a z kolony Čechů
> jsme raději uhnuli do národního parku Krka,
> strávili tam nádherný den a večer se po prázdné
> silnici vyrazili domů.

S tím si trochu dovolím polemizovat. Totiž před 4 roky když jsme byli na M.Lošinju tak jsme museli opustit apartmán po osmé ráno a říkali jsme si to samé, že si uděláme ještě výlet po ostrově, vykoupeme se v klídku v moři a domů odjedeme večer. Tak jsme to taky udělali a musím říct že poprvé za 25let za volantem jsem poznal co je to mikrospánek! Stalo se to až po přejetí hranic do ČR, kousek za Znojmem. A to jsme si ve Znojmě na čerpací stanici dali snídani a kafčo, prostě odpočinek a ani to nepomohlo. Jedu a najednou jenom slyším svého bratrance který seděl vedle mě "vole ty chrápeš?" a sáhnul mě po volantu, jel jsem již pomalu ale jistě v prostisměru směr příkop. Naštěstí nejelo nic naproti takže se vůbec nic nestalo, jenom jsem vystoupil z auta a řekl jsem že se na to můžu... a bratránek už cestu domu přes ČR musel odřídit sám. Ještě dnes po čtyřech letech je mě z toho špatně když si na to vzpomenu.
A proč se to stalo? Myslím že je to jednoduché, zkrátka a dobře ten výlet na slunci a koupání v moři byl sice krásně strávený den ale člověka který je od rána vzhůru to všechno utahá a pak večer místo odpočinku sedne za volant a jede 1000km domů. Už nikdy bych tohle neudělal!

Rok na to jsme byli v Černé hoře a právě z tohoto důvodu jsme odjížděli domu hned dopoledne když jsme vyklidili apartmán. Osobně taky raději jezdím v noci ale něco jiného je odjet odpočatý když jedu z domova do Chorvatska (ten den vždycky spím klidně až do odpoledne) a něco jiného je sednout za volant večer po celodenním výletování a pobytu na slunci u moře kdy je člověk vzhůru od časného rána.

Letos to mám zařízené tak že budu ze Žuljany odjíždět zpět domu v pátek na večer ale vytvořil jsem si k tomu podmínky. Majitelka totiž bude mít obsazený apartmán až od soboty takže ten pátek nás tam v pohodě nechá až do odpoledne nebo do večera. Takže se v klídku vyspím, zaplavu si ještě v moři, udělám v klídku oběd, kafíčko a pak odpočatý vyrazím.

** Petr **
radarus
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
03. 06. 2008 06:33
Petr: No vidíš, každý jsme jiný. Psal jsem, že dělám ve směnách a nedělá mi problém ponocovat. Pochopitelně, že taky potřebuji cestou osvěžovací, nebo krátké odpočinkové přestávky, ale tak jako ty, jsem udělal chybu se snídaní ve Znojmě. Zatímco známý pokračoval dál, já jsem zastavil, pěkně si dal teplý čajík, nacpal se párkama, tělo tím mylně uvedl do zcela jiného stavu a to se to panečku spokojeně usínalo. Když jsem zacítil, že mi těžknou víčka, tak hned za Znojmem jsem na odpočívadle zastavil a na 15 minut si schrupnul. To mi stačilo. Taky blbej zvyk ze služeb pro organismus, ale tělo už tomuhle za ty roky přivyklo.
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
03. 06. 2008 08:19
když to tak čtu, nedá mi to, abych taky něco nepřipsal... Řešilo se to už někde na jiném vlákně, já jsem zastáncem toho názoru, že nejdřív se má řešit bezpečnost a až pak kolony, zácpy, horko a jiné obtíže. A tak, pokud to jde, by měl každý jet podle toho, jaký je jeho tělesně-duševní typ. "Rannímu ptáčeti", které je od časného rána "na nohou", se brzy večer klíží víčka a přichází "oprávněná" únava. Nedá se to "nadespat" den předem, nebo jinak ošálit. (přírodu). Naopak "noční pták" ožívá teprve s příchodem šera, kdy jsou aktivovány jeho rezervy energie.
Tedy, pokud jste první typ, jeďte ráno, odpočatí a vyspaní. Budete tak mít na cestu dost Energie. Jet v tomto případě na noc a ještě s pomocí stimulantů (kofein, atd.) je nevhodné, až riskantní.
Druhý typ je na tom o něco lépe, příchod únavy je posunut do pozdějších nočních hodin. Chtít po tomto typu vyjet (a řídit) ve čtyři ráno, je taky nevhodné.
Zhruba po půlnoci však obecně (u obou typů) klesají úrovně funkcí potřebných k řízení (postřeh, pozornost,...) rapidně. Do třetí, čtvrté hodiny ranní je to doba, málo vhodná k vykonávání jakékoli činnosti, kromě spánku.
Ať už vyjíždíte ráno, nebo takzvaně "na noc", cesta je součástí dovolené. To už zde bylo několikrát napsáno. Je tedy dobré, když si ji náležitě užijeme. Jak, to záleží z velké míry na nás samotných.
Sretan put !
Měl bych dotaz. V nejhorším termínu, t.j. od 19.7.2008 ( celozávodní dovolené) odjíždím poprvé do Chorvatska do Malá Luka pod Omišem. Máme v plánu vyjet v pátek dopoledne tak kolem 10.00 hod ( zkusím asi cestu přes Rakousko a odtud odbočím na Maďarsko abych se vyhnul Slovincům) a cestou někde parkrát odpočnout.. Jaká je v tuto dobu cesta a zácpy a nebo je lepší jet až v pátek v noci než dopoledne. Může se v Chorvatsku cestou na odpočívadlech ve vozidle krátce vyspat, nebo to je zakázané. Dík.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
03. 06. 2008 08:26
Já jsem zastánce cestování přes noc - jenže to vyžaduje řidiče, který nebude v noci ospalý. To přítel splňuje, takže vyrazíme zhruba o půlnoci, ve Splitu budeme v deset dopoledne. Až bude přítel v šest na chorvatské dálnici usínat za volantem, násilím ho vykopu a vytlačím na místo spolujezdce a budu chvíli řídit já. Co bude dělat patnáctileté dítě za námi na zadních sedadlech celou cestu, jestli bude spát, bdít nebo otravovat, je mi jedno grinning smiley
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
03. 06. 2008 09:32
Ajko, pokud vyjedeš v deset dopoledne a cesta bude probíhat celkově v klidu, tak na místě bys měl být už někdy po půlnoci.Pak bude asi dost otravné čekat do rána (nebo ještě déle), než tě ubytují. A s tím spaním v autě nebyl nikdy problém.
Naprosto souhlasím s Kaštánkem - každý člověk je jiný, každému vyhovuje něco jiného a nelze nikomu ideálně poradit. Myjezdíme už 10 let na Makar.riv. - vždycky tzv. na noc. Vyjíždíme kolem 16-té hodiny, jedem tak do 3 v noci, pak to někde zapíchneme, pospíme do rozednění a pokačujeme - dneska na dálnicije to super-dáme si kafčo, umyjeme se a dopoledne dorazíme do Tučepi - celkem v klídky. Máme 2 děti a psa - i pro ně je to vklidu - v noci spí. V posledních letech jezdíme přes MAďary-na hranicích najedeme na dálnici. Spokojenost.yawning smiley
Omluva : teď jsem to po sobě přečetla,moody smiley tak se omlouvám za chyby
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 245
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.