Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci

Autor monro 
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
10. 03. 2009 16:10
Cestovat ve dne nebo v noci?

Mně třeba v noci vadí oslňování od protijedoucích aut. Málo kdo má seřízené světlomety a potom mě bolí oči a rychle se unavím. Proto dávám přednost jízdě ve dne.

Řidíčům s malou řidičskou praxí bych doporučil cestovat spíš ve dne a dělat časté přestávky, případně se střídat.

Výhoda cestování ve dne je ta, že se můžou plánovat zastávky na pozoruhodná místa.

Ti co mají malé děti, tak asi raději cestují spíš v noci, nebo také, ti kteří nesnáší příliš horko a jejich auto není vybaveno klimatizací.

My jsme vyráželi zprvu do Chorvatska kolem 19:00, potom mezi 3-4 hod. ranní a nyní poslední 3 roky po 8 hodině ráno a zdá se nám to jako nejoptimálnější.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
10. 03. 2009 21:21
To: LOVA

Přesně. S menšíma dětma to jinak než v noci nejde. Když jsme jezdili ještě sami s manžekou, tak jsme vyjížděli třeba ve čtyři ráno a odpoledne jsme byli na místě. Cestou bylo na co koukat.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
13. 03. 2009 09:53
LOVA napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Cestovat ve dne nebo v noci?
>
> Mně třeba v noci vadí oslňování od protijedoucích
> aut. Málo kdo má seřízené světlomety a potom mě
> bolí oči a rychle se unavím. Proto dávám přednost
> jízdě ve dne.
>
Mě zase víc vadí, když mě na dálnici v noci předjíždějí auta s rozsvícenými dálkovými světly a tak to schytám od vlastních zrcátek.Jsou to podle mě bezohledná hovada, kteří si myslí, že jim všichni uhnou a mohou si dělat, co chtějí. Rozjet to na 180 a ohrožovat všechny kolem, to bych dokázal taky.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
18. 03. 2009 08:38
Jo Karle M jsou to hovada,ale přidal bych mezi ně i ty co jezdí jako motorka a jsou si toho vědomi.
Já si vyzkoušel obě varianty a dokonce i přes Maďary nebo Slovince. Ale řekl bych,že kdyby bylo Chorvatsko v Schengenu a mýtnice by byly řešeny jinak,jelo by se parádně vedne nebo v noci.
Je to tak,pokud jedeš jedno účelově tedy jedeš na místo ubytování,pak jeď klidně v noci,ale pokud si chceš užít něco z cest,někde se podívat,zastavit,vidět cestu bez namáhání očí pak jeď ve dne.
Co se týče jednotlivého provozu je to různé,v noci jezdí dost kamiónů,přes den jezdí všichni. Já to dělám tak,že vyjíždím kolem půlnoci,za 6 hodin se dostanu na HR dálnici v pohodě,to už je tak 6 ráno a svítá,pak už jen fičíme po dálnici až do Splitu,takže to takto kombinujeme a musím říct,že mi to dosti vyhovovalo.
Ale jinak v noci určitě dostávají zabrat oči,pak doporučuju vyměnit na takovu to delší cestu žárovky za něco kvalitnějšího,já uvažuju ,že dám ještě let Xenony,jel jsem stím a je to bomba,ty oči nejsou tolik unavené a cestuje se stím parádně kamkoliv.
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
18. 03. 2009 08:58
Otázka zněla: zda ve dne,či v noci-dvanáctkrát jsem jel a vždy to bylo jak ve dne,tak v noci-takže si nevyberešsmiling smiley-teď vážně: pokud jsem byl mladší a dítě menší-jeli jsme na noc tak,abychom u moře byli ráno.postupem doby jezdíme přes den,pauza v HU v lázních a v 18.00 přes Goričan a posl 500km do Splitu,kde jsme kolem půlnoci.pak trajekt na Hvar a východ slunce spatřím na lavičce/na pláži/ v ID s oroseným pivkem.drinking smileyNaplánujte si to každý dle vlastních sil a schopností,hlavně dovezte sebe a svou rodinu bezpečně -kam a v kolik je fuk.smoking smiley
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
18. 03. 2009 13:44
Pro hajduka: jako by jsi mi mluvil z duše!!! Taky vyjíždím po ránu přes Maďary a s tím, abych byl ve Splitu před půlnocí. Pak v 01:30 trajektem na Hvar. Na zmiňované lavičce pod stromem před "svým apartmánem" pak boucháme šampáňo! Nedej bóže, aby jsme se tam potkali...... pivko, šampíčko a slivovičku...to by se pak spinkalo !!! Tak 10.7. před 4 hod. ranní, platí ???? Ty lázně v HU nejsou špatný nápad !!!!! Já to zatím proflákal vždy na parkovištích u Motorestu a na benzínkách !!! Pošli typ soukr. zprávou!! Díky !!!
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
18. 03. 2009 17:25
...s Hajdukem a Mildousem jsem v naprosté shodě...v " době kamenné " jsem jezdíval taky na noc..a dlouho...loni protože mi bylo řečeno, že posádka chce něco vidět a mít z cesty...a taky v souvislosti s Istrií ...se mi zalíbilo vyrazit brzo ráno...dojet langsám...nějakých 700 km...v pohodě někde zůstat ( pokud nezůstanem v průtrži mračen ) a po ránu dojet na místo... ( samo...kdo jede autobusem....volbu nemá )
P.S. KarelM...ta světla to je jed...a ani ne v noci...ale když je šero a mrholí...mám ale obavu, že na to mají hodně vliv i neseřízená světla
plně naložených korábů...to si myslím při první příležitosti jak se setmí patří zastavit a upravit...grinning smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (18. 03. 2009 17:26).
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
18. 03. 2009 22:25
Bessy napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ...s Hajdukem a Mildousem jsem v naprosté
> shodě...v " době kamenné " jsem jezdíval taky na
> noc..a dlouho...loni protože mi bylo řečeno, že
> posádka chce něco vidět a mít z cesty...a taky v
> souvislosti s Istrií ...se mi zalíbilo vyrazit
> brzo ráno...dojet langsám...nějakých 700 km...v
> pohodě někde zůstat ( pokud nezůstanem v průtrži
> mračen ) a po ránu dojet na místo... ( samo...kdo
> jede autobusem....volbu nemá )
> P.S. KarelM...ta světla to je jed...a ani ne v
> noci...ale když je šero a mrholí...mám ale obavu,
> že na to mají hodně vliv i neseřízená světla
> plně naložených korábů...to si myslím při první
> příležitosti jak se setmí patří zastavit a
> upravit...grinning smiley


A hlavne kutilove s HIDkama v lampach.....angry smiley
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
19. 03. 2009 09:14
Ttom,nevím proč kutilové. Každé auto má regulaci světel a pokud jí umíš používat je jedno co tam máš.Samozřejmě Xenony nejsou povoleny ve vozech,které nejsou na to uspůsobeny,tedy automatické vyvažování a odstřikovače světlometů musejí být.
Ale stačí je dobře seřídit a jízda snimi je suprovní,ale rozdíl poznáš ikdyby jsi tam dal Osram Nightbreaker s 90% vyžší svítivostí,ale Xenon to není.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
20. 03. 2009 20:05
Zdravím je to asi trochu off, ale letos pojedu někdy brzy ráno z ČR, kolem poledne u Plitvických jezer (procházka po národním parku), pak přespíme v blízkém hotelu a druhý den ráno dojedeme zbytek cesty do Brely. Nikam se nebudu honit a cestu už beru jako dovolenou. Všem přeji krásnou letošní dovolenou smiling smiley
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
20. 03. 2009 22:25
Taky jsem tak jednou jel. Nad ránem jsme vyjeli, dopoledne jsme byli u Plitvic. Plán byl takový, že to tam omrkneme, přespíme do rána v kempu a druhý den dojedeme do Podgory.
Přijeli jsme na Plitvice a ono pršelo a pršelo, tak jsme jeli rovnou dál. Odpoledne jsme byli v Podgoře. V hotelu naštěstí měli pokoje volné, tak jsme si jednu noc připlatili a chrněli jsme spokojeně už ve "své" posteli.
Paradoxně, tak jak dovolená začala deštěm, tak na Makarské bylo největší horko co jsem tam kdy zažil.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
08. 04. 2009 17:25
ještě maličkost , ale pro nás důležitá: jezdíme přes noc i proto,abychom dojeli ráno ,toho prvního dne
si užili,protože tu první noc samozřejmě už platíme / 55 euro / - kdybych jel ráno a dojel večer
tak hned do postele a už platím za první - krátký den s noclehem. Většinou majitelé počítají první nocleh
i se dnem ,který dojedem, třeba k obědu a není to určitě promarněný zaplacený ,ale plně využitý den s noclehem.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
08. 04. 2009 21:07
Vážení přátelé,čas strašně letí a jen koukám,že jsem byl přítomen 7.6.2008.Protože považuji vyše uvedené příspěvky za velice seriozní,což se o jiných vláknech řící nedá,dodávám k tomu co jsem napsal již loni-řiďte se rozumem a citem neb rádoby hrdinů máme plné hřbitovy.Ve svých příspěvcích bezesporu každý máte pravdu.Kdo jezdíte na noc, trošičku ztížená je situace při průjezdu nebo objíždění Slovinska.Je mi líto,že patřím
už bohužel k té starší suitě,ale s tím nic nenadělám,to mi však zatím nebrání v tom, abych i letos kolem 17 hod.vyjel z MB a ráno v 7 už pil ve Splitu kafe abych byl přesný,na dohled Splitu.Nejsem hrdina,přestávky samozřejmě dělám.Přeji všem hezké cestování a hlavně pravidlo šťastného návratu.
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
11. 04. 2009 06:28
...Vašku...vůbec nejsi starý na cestu do Splitu...onehdy jsem poslouchal v rádiu přednášku pana doktora Radima Uzla...a on říkal....že to není o věku...ale o zkušenostech...smiling smiley
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
11. 04. 2009 12:22
Ahojsmiling smiley.Můj názor je takový,že cestovat v noci je lepší.My třeba vždycky vyjížděli v 19:00 večer a ráno jsme byli na pobřeží.V noci většinou nebývá takové horko,jezdí méně aut a pokud jedete s dětmi,tak ty se v autě prospí.Ale pokud vám vadí oslňování protijedoucími auty,tak radši jezděte ve dneyawning smiley.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
11. 04. 2009 12:37
Ja vzdy kazdy rok v noci, odchod okolo 22.00 a prichod rano po 8.00, malo aut, idealne ist podla moznosti z NE na PO
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
11. 04. 2009 19:16
...jako kuře... tady nebudu učit orly lítat...ale to noční cestování je opravdu pro otrlé, odhodlané, vyspané, neunavené, zodpovědné atd. atd...
...my, kteří jedeme nebo jsme jezdili na dovolenou v noci jsme z devadesáti možná i více procent neostřílení na jízdu celou noc a svým způsobem je to i odvaha ( jet někam v ČR hodinu v noci... je naprosto neporovnatelné s takovým záběrem )...nicméně jezdí se tak...patří to i k turistickému dobrodružství...budiž...a jednou v roce se to přece vydrží...
...znovu připomínám...nejhorší je kombinace...mrholení ( ne trvalý déšť ...ten se ještě dá ...pokud nejde o průtrž ...protože takový déšť vytváří souvislou vrstvu vody a je pro oči o něco málo přijatelnější )...mrholení vytváří mezi setřeními stěrači tisíce jiskřiček...když se k tomu přidá šero (opět pro oči horší jako tma ) no a do třetice mlha...je to na doraz...
...starší auta, resp, ten, kdo hodně jezdí ...se neubrání jemnému mikropoškození předních oken od štěrku, písku, jízdou za náklaďáky...atd....toto za deště dělá pro oči pěkný maglajs...kdo má takto poškozené přední okno ...neměl by váhat s řešením...tím spíš, je li pojištěno...
...a když naložíme naše křižníky na dovolenou...nezapomenout, že se může významně změnit úhel osvětlení před vozidlem...takže aspoň ručně seřídit...buďme ohleduplní k protijedoucím...smiling smiley
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
11. 04. 2009 20:15
K tomu dešti Bessy, vyjíždíme vždy okolo 20 až 22 hodin tak na přelomu července srpna a ještě se mi nestalo, aby nám cestou nepršelo.Začíná většinou kousek za Prahou po nájezdu na dálnici a přestává přinejlepším někde za Zágrebem. Poslední dva roky jsem dokonce dopoledne před odjezdem pastoval auto v garáži , protože pršelo už od rána.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
11. 04. 2009 21:20
Já už před dovolenou auto ani nemeju a pokaždé dávám nové stěrače grinning smiley Asi z toho udělám pověru, protože když jsem se na mytí auta předloni vybodnul, tak bylo sice špinavé, ale nepadla na něj jediná kapka za celou dovolenou yawning smiley

Úplně nejhorší cesta byla v roce 2005. To začalo pršet hned za Vídní a vydrželo to až k Zadaru. To byla jediná cesta, kdy jsem si udělal přestávku a zkoušel spát. Byl jsem úplně hotový.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil atnarfus (11. 04. 2009 21:20).
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
11. 04. 2009 22:07
...jo jo loňský návrat v dešti...chudáci motorkáři...yawning smiley


Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
12. 04. 2009 09:29
Do Chorvatska jezdím už 12 let a posledních 5 let jezdím právě do Splitu a odtud na Brač. Vždy jsem jezdíval na noc a teprve v loňském roce jsem vyzkoušel zpáteční jízdu přes den (jel jsem trasu přesně podle Bessyho před Maďarsko thumbs up ) a od této chvíle budu jezdívat opravdu jen přes den. Byl to oproti noční jízdě neskutečný rozdíl - nikdo mě neoslňuje, nemám nablikáno v očích, nejsem tak unavený, nikde žádná zvěř kolem silnic, ostatní v autě nespí a povídají si se mnou a ještě k tomu jsem cestu zvládl o 2h rychleji. Trasa Brno-Split (čtvrtek - celkem 13h), Split-Brno (neděle 11h). Letos v srpnu jedu opět na Brač (Sumartin) a odjezd plánuji kolem 5h ráno. Tak abych stihnul navečer trajekt do Supetaru a poté se stihnul ubytovat v našem apartmánu. Já vím, že tím přicházím prakticky o 2 dny pobytu u moře, ale cesta v noci je opravdu velice únavná a naprosto nezáživná.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil DAVE (12. 04. 2009 11:43).
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
12. 04. 2009 12:49
Mnoóó Bessy vidím jak jsi s gracií a šarmem sobě vlastním,zabruslil na rady dr.Radima Uzla,ale to raději necháme na druhé vlákno,že ano?
Hezké Velikonoce.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
12. 04. 2009 13:24
Každý nech vyskúša tekuté stierače, nanesie sa prípravok na sklo nech sa zaschnúť a sa vyleští. Je to paráda ak začne pršať a opravdu liať vôbec nepotrebujete stierače. Kvapky vody sa odrážajú od skla. Vyskúšané a odporúčam.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
12. 04. 2009 18:31
Jezdím do HR většinou s odjezdem na večer okolo 20-22:00, s tím že je menší provoz a hlavně že jedu stále po dálnici,takže nic moc stejně neuvidím.Cestou si dám několik přestávek na odpočinkek a ráno už za světla projedu většinu HR.Zpět jedu ráno.Je ale pravda že čím jsem starší tím je jízda na noc pro mě více unavující,ale snažím se na cestu odpočinout a zbytečně cestou neriskovat pokud cítím únavu.Snažím se také vše zkloubit s dopravní špičkou abych se vyhnul dopravním zácpám,tedy hlavně cestou tam.Co vím určitě že nikdy nepojedu z HR navečer a předtím celý den proležím u vody.Byl jsem rád že jsem dojel v pořádku domů.Cestou jsem skoro usínal za volantem,prostě hrůza.Takže zpět jezdím až se vyspím,v klidu nasnídám a okolo 8:00-9:00 vyjedu zpět k domovu.Jezdím většinou v týdnu takže provoz celkem OK,jenom jednou jsem odjížděl kdy končili všude prázdniny a stál jsem na hranicích 2 hodiny.Takže se dá říct že každý rok stejná doba odjezdu na dovolenou i zpět.Hlavní je aby všichni kdo pojedou na dovolenou se šťastně vrátili.thumbs up
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
24. 05. 2009 23:52
patřím taky mezi noční řidiče (když to miluješ, není co řešit grinning smiley) a tak uvedu svých pár kladů a záporů...
+ caparti spí a neotravují ve stylu "kdy už tam budem" protože už vědí, že když se ráno probudí, jsou ve Splitu
+ manželka spí taky a nemluví do stylu a rychlosti jízdy
+ žárovky Osram Nightbreaker výrazně zlepšují viditelnost a dohled, tím se oči míň namáhají hledáním neosvětleného kamionu nebo slovinského traktoru...plus 90% světla u tohoto typu je možná na papíře, skutečnost není tak krásná ...nicméně je velmi příjemné s nimi jezdit
+ při jízdě uprostřed týdne naprosto prázdná chorvatská dálnice...loni jsem se tam skoro bál a to bylo v červenci
+ lepší soustředění díky klidu ve voze
+ ospalí celníci , dokonce s hlavou na stole (ani se mi ho chudáka nechtělo loni budit)
+ krásné svítání před Splitem
- stojí to asi 2 litry koly proti usnutí a balení žvýkaček
- o oslňování zepředu a zezadu netřeba znovu hovořit, z toho fakt bolí oči
- případná horší možnost řešení čehokoli neplánovaného

naučil jsem se jezdit v noci, když jsme jeli před lety poprvé s prckem, kterému nebyl ještě ani rok...a byla to paráda , spal celou cestu smoking smiley
můj oblíbený harmonogram: tam -16 odjezd z Prahy, 18-19 Brno , Mikulov, 20 Vídeň, před půlnocí Slovinsko, a kolem sedmé ráno Split; zpět odjezd kolem oběda a kolem druhé ráno doma (teda - na závěr cesty jet po D1 je pro silné nervy...ale alespoň neusneme :-) ) šťastnou cestu ...
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
25. 05. 2009 16:01
Letos nejedu, ale loni byla celá cesta v pohodě, jen při výjezdu zpět jsme stáli v jednu v noci hodinu před Splitem v koloně kvůli bouračce.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
25. 05. 2009 16:12
Já bych bez toho nemohl být, abych nejel. Příští rok to může být jinak, protože je na cestě prcek. Proto bych musel jed až v září, to mu bude 9 měsíců.
Jinak my jezdíme tam na noc a domů přes den. Kvůli dětem určitě doporučuji jízdu na noc.
Souhlasím s tím, co psal Tony66.
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
25. 05. 2009 16:55
Tam jedu na noc, stavím cca za dvě hodiny (bohužel na cigáro), zpátky přes den. Jezdím pravidelně od roku 1992 . Po cestě tam naštěstí manželka spí (a domů taky) a baví mě můj 8 letý vnuk (ten zase nespí). Kafe už na cestu nevozím, to si ho raději někde cestou koupím. Jezdím těď kousek za Split - Podgora. Každá cesta má svoje kouzlo, ale jak píše tuším Bessy - hlavně klid pohoda a všichni se zase vraťmě, ať můžeme zase znova za rok vyrazit.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
27. 05. 2009 13:29
Ahoj Vašek, neviem, ale aj ja sa radím k starej suite (52 ) do Hr jazdím pravidelne 18 rokov - všetko za Slpit ( Mimice - Korčula ) Doby jedného ťahu som opustil. ( prespávam v Slunji ) Zrak, akomodácia oka slábne. Vlani 1.08. pri Šibeniku doslova ráno zoškrabovali Moraváka zo skaly aj s autom. Čakali sme tam hodinu, on v oktávke zaspal, išiel celú noc...Myslím si, že my starší do Splitu sólo bez streiedania, asi už nie...
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
28. 05. 2009 00:03
Nejlepší je si to zkusit. Já jel loni poprvé v životě takovou trasu Opava-Primošten přes Maďarsko. Jeli jsme dvě auta. Tam jsme jeli na noc z neděle na pondělí a zpátky přes den ve středu. Můžu za sebe říct, že při cestě tam se mi začali klížit oči už před Bratislavou. Jízda na dálnici mě prostě ukolébá. Naštěstí pak přišlo Maďarsko a to je cesta po okreskách, takže časté řazení, brždění, zrychlování, prostě klasická práce za volantem a to mě probralo. Navíc jsem musel sledovat cestu, aby jsem někde špatně neodbočil. Pak přišel přejezd hranic HU/HR a za Varaždinem jsme najížděli na dálnici. No a u Záhřebu jsem už zase držel víčka jen silou vůle, takže za první mýtnicí jsem se nechal vystřídat za volantem. Po asi hodince a půl podřimování na zadním sedadle, jsem opět sedl za volant a náhradník šel vystřídat kamaráda v druhém voze. Pokračovali jsme pak až do Primoštenu, kam jsme dorazili něco okolo 8:30 ráno a můžu říct, že posledních pár kilometrů jsem už měl zase co dělat s víčky.
Zpáteční cesta přez den, byla něco úplně jiného, startovali jsme okolo 9:00 a celou jsem ji odřídil sám z Primoštenu až do Opavy. únava, se kterou jsem bojoval cestou tam mě potkala až mezi Ostravou a Opavou a to spíš jen proto, že jak se říká je člověk už doma a tak polevuje i v ostražitosti a mozek pomalu vypíná po tak dlouhé trase.
Takže co se mě týká, letos chceme jet jen my dva s manželkou a já bych měl řídit celou cestu tam i zpět. Jelikož jedem na "blind" určitě pojedem na noc, abychom dopoledne mohli v klidu shánět ubytování. A to pro mě znamená, že jakmile ucítím, že jsem unavený, zastavuju a spím a nezajímá mě nic. Raději si dvakrát zdřímnu, než aby mě někde seškrábli. A na zpátek pofrčíme zase přes den, to budu odpočatý zrekreovaný a čilý, takže by neměl být problém. A pokud by náhodou nastal, zastavuju a spím. Fertig
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 135
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.