Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Slovinsko - Dálniční známka 35 euro

Autor sparrow75 
MichalK napsal(a):
-------------------------------------------------------
> To Petr_K
> Exit 138 Ilz, Ilz odboč doleva na státní 66 směr
> Feldbach přes Riegersburg, Feldbach doleva na Bad
> Gleichenberg stále 66, potom křižovatka se státní
> 69 odboč doleva směr Bad Radkesburg už po 69. V
> Bad Radkesburgu jsou směrovky na SLO Gornja
> Radgona. Proplést se přes město směr Radenci,
> Ljutomer, dále Ormož hranice s HR, směr Varaždin a
> potom už jsou směrovky na dálnici Zagreb.

A kde prosím překročíš hranice SLO-HR? V Ormozi nebo někde jinde? Dík
Ortomapa Slovinska na Geopedii
18. 05. 2008 15:31
Na Geopediije kompletní ortomapa, kde si ve vysokém rozlišení můžete prohlédnout celou trasu z Radgony (Bad Radkersburg) přes Ptuj do Macelje nebo alternativně do Rogatce. Nikde po cestě jsem neviděl žádný problém (zobrazený stav je před zprovozněním dálnice Macelj - Zagreb), navíc trasa mezi Majšperkem a Rogatcem byla nedávno opravena. Takže když bude silný provoz od Mariboru po příjezdu z Ptuje, stačí na křižovatce pokračovat rovně na Rogatec.
Jirka Hradec
Re: Ortomapa Slovinska na Geopedii
18. 05. 2008 20:12
Prosím, je lepší jet přes Ptuj a dále na Krapinu nebo Ormož a Varaždin?
Dík
avatar Re: Ortomapa Slovinska na Geopedii
18. 05. 2008 21:15
"Slovinsko i Chorvatsko zároveň hlásí i vyšší ceny pokut za dopravní přestupky. Doporučuji jezdit jak beránci," doplňuje hrozbu dalších výdajů .............mimo známky,cena nafty atd......
Ahoj, tak jsem to celé pročetl a nějak se mi ty Vaše objízdné trasy nezdají zrovna výhodné. Asi 1x, nebo 2x tady zazněla objízdná trasa přes Mureck, Lenart a v Ptuji se napojit na silnici z Mariboru. Znamená to zajížďku oproti klasické cestě cca 12Km. Přijde mi to nejvýhodnější, než se plahočit Maďarskem, nebo opustit Rakouskou dálnici před Grazem.
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
19. 05. 2008 04:56
Jiná možnost : Jet z A/SLO hranic po "staré silnici" do Pesnice u Mariboru a tam za ní na kruhovém objezdu odbočit na Lenart.
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
19. 05. 2008 06:31
to Fan!s:
samozrejme je nejvyhodnejsi, ale pro tebe.... pro ostatni je treba lepsi madarsko
Mureck muze byt ucpany proto nekdo (a sem patrim i ja) uvazuje opustit dalnici pred Grazem a strihnou to treba na
Bad Radkersburg
o nejake 10-20-30 km navíc zas tak nejde spis o cas
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
19. 05. 2008 11:07
Nikdy a to jedu již po čtvrté Maďarskem jsem se nikde neplahočil a to co si zajedeš v pohodě dohoníš na podstatně klidnějším úseku dálnice, která vede od hranic Maďarska a Chorvatska do Záhřebu, který objedeš daleko rychleji než od Slovinska.
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
20. 05. 2008 12:46
Toto mě došlo z Bruselu:
Tereza Vosecka
Office Manager
The Office of Jana Bobosikova, the MEP
Pisecka 5
130 00 Praha 3
Czech Republic
tel: 00420 271 090 712
fax: 00420 271 090 771

Vazny pane ,

dovolte mi Vam jmenem kancelare pani poslankyne Jany Bobosikove podekovat za duveru a dotaz ohledne dalnicnich poplatku ve Slovinsku. Mate pravdu, ze Slovinsko planuje zavest dalonicni poplatky od 1. cervence tohoto roku. Bude se jednat o znamky v hodnote 35 Eur na pul roku, nebo 55 Eur na rok. Proti tomuto pocinu Slovinska se v Evropskem parlamentu stavi zejmena rakousky europoslanec Jorg Leichtfried, ktery ma obavy z vyssich nakladu na cestovani k mori zejmena u rakouskych turistu. Bohuzel maji tuto problematiku ve sve konecne fazi v gesci clenske staty samy, jinymi slovy, pokud tim Slovinsko neporusuje mezinarodni smlouvy, Evropska komise a ani Evropska unie do toho nesmi zasahovat, byt se nam to nemusi libit.

V propade, ze se tato problematika dostane do stretu s legislativou, pani poslankyne samozrejme podpori spravedlive reseni.

Hezky den,

Kancelar pani poslankyne Jany Bobosikove
sta
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
20. 05. 2008 18:10
Lidi žádná křeč jel jsem do HR 6.5.tam a 11.5.2008 zpátky,bez problémů se na Spielfieldu sjede hned za celnicí vpravo dolů na starou silnici která byla jako hlavní kdysi za staré Jugoslávie,potom vlevo na semaforu směr Maribor přes pár vesniček až na velký kruháč z neho na silnici pro motorová vozidla směr opět Maribor a těsně před značkou se sjede vpravo zase na starou ta vás dovede do centra města odtud je to slušně značeno.Horší to bude až Slovinci dodělají dálnici od Mariboru k HR hranicím se kterou docela slušně od loňska pohnuli.Pak se budou hodit ty dlouhé objížďky které tu někteří popisují,zatím je to v klidu a do sezony se nic nezmění.
sta napsal(a):
-------------------------------------------------------
> za celnicí vpravo dolů na starou silnici která
> byla jako hlavní kdysi za staré Jugoslávie,potom
> vlevo na semaforu směr Maribor přes pár vesniček
> až na velký kruháč z neho na silnici pro motorová
> vozidla směr opět Maribor a těsně před značkou se
> sjede vpravo zase na starou ta vás dovede do
> centra města odtud je to slušně značeno.

co je to za značku za kruháčem a jak je ta odbočka od značky vpravo na další starou cestu od kruháče daleko??
předpokládám, že se tak dá objet rychlostní silnice od kruháče do Mariboru
dík
to STA:

prosím Tě nerozumím tomu jak píšeš.: "na velký kruháč z neho na silnici pro motorová vozidla směr opět Maribor a těsně před značkou se sjede vpravo zase na starou ta vás dovede do centra.

To je ten kruháč co jsme přes něj všichni standartně jezdili? A ta dvouproudovka z něj do kopce je silnice pro motorová vozidla? (bez známky?) Nebo co je silnice pro motorová vozidla?
Dík
sta
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 07:25
Ano je to kruháč co ho známe,jenom na něj přijedeš jinou silnicí.Silnicí pro mot. vozidla myslím tu dvouproudovku do kopce ,má označení začátku asi 200m od kruháče a právě tady se sjede vpravo opět na starou cestu.
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 08:33
tak jsem udělal mapku, jak to asi myslel kolega sta...
ta stará za kruhákem míjí rychlostní silnici H2, která má být od 1.7. také zpoplatněna známkou...
akorát si myslím že pak v Mariboru se musí přes řeku Dravu úplně jinudy než jsme byli zvyklí a proplést se městem zpět na hlavní tah na Ptuj nebude žádná prdel ...

pardon, teď jsem si na mapce všiml, že kruhák budu objíždět po pravé ruce a ne obráceně, jak jsem nakreslil...už to nechci opravovat...





Upraveno 1krát. Naposledy upravil jeliman (21. 05. 2008 08:48).
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 10:18
To Lubyk
Ano, hranici SLO/HR překročím v Ormoži.
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 11:52
...jelimane v principu dobrý, ale nerozumím tomu, jak se tama protáhne měsíčně 500 000 tisíc aut dolů a 500 000 nahoru...jestli budou
" Slovinci na takové úrovni, že tím bude pro ně zavedení poplatků bezvýznamné ".......hmm....nevěřím....
...sázím na 100 %ní objetí Slovinska bez rizika, že stejně na nějaké slovinské "protahovačce "zaplatím,... že mi nechají vyložit auto kvůli VINům...atd....ale kdo nemůže jinak...pak platí zkouška...pokus....tak jako já ...
...rakouská A2 po 138 km...Kórmend...Lenti...Tornyiszentmiklós...Goričan....a vyšlo to...ale cest je spoustu...
...jen nevěřím tomu, že dokážeme slovincům vypustit rybník...( i když jsou to...pěkní vyčuránci...)smiling smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (21. 05. 2008 19:12).
Toto mi přišlo od našeho zprostředkovatele ubytování, cituji doslova:

1) Dálnice do Zagrebu už je dostavěna přímo až ke Slovinské hranici a úsek Macelj – Zagreb nyní nově stojí 39,- Kn

2) Slovinská dálniční známka:

Od 1.7.2008 Slovinsko ruší mýto pro osobní vozidla (za úsek směrem na Chorvatsko se dosud platilo mýto 0,75 euro), a udělalo dálniční známky, problémem je že nejmenší budou půlroční za 35 euro. Kdyby se to týkalo jen toho 5km dosud placeného úseku, tak se to dá objet, ale známky budou nutné i na některých silnicích 1. třídy, a především na těch, které vedou do Chorvatska, což se dá obejít už jen tak, že by se placeným úsekům ve Slovinsku úplně vyhlo a jelo se přes Maďarsko (Z rakouské dálnice na Szombathely a pak přes Lendavu na Zagreb) a nebo ze Šentilje po staré cestě na Maribor, pak na Ormož - Varaždin - Zagreb). Tyhle cesty jsou o něco delší a pomalejší, takže je nutné si spočítat která varianta se Vám vyplatí. Roční slovinská známka za 55 euro se nevyplatí kupovat, jelikož platí jenom na kalendářní rok. Německé a rakouské autokluby nyní na Slovinsko tlačí aby zavedlo také kratší (měsíční a týdenní známky), takže ještě uvidíme jak se situace vyvine. Někteří komentátoři dodávají, že německý autoklub má více členů než celé Slovinsko obyvatel, takže by se snad v tomto směru mohlo něco pohnout.

Mapa placených úseků ve Slovinsku je ke stažení (všechny zeleně označené úseky jsou placené) na: [www.slovinsko.info]

3) V Chorvatsku se oproti začátku roku zdražil benzin na 8,99 Kn, což je při současném kurzu 3,50 Kč / Kn, asi 32,- Kč / litr
Evropské autokluby chtějí žalovat Slovinsko kvůli dálničním známkám
Prodávat by se měli pouze roční a půlroční známky. Sdružení požaduje zavedení také krátkodobých kuponů.

Sdružení evropský autoklubů (EAC)se s největší pravděpodobností chystá zažalovat Slovinsko kvůli jeho záměru zavést od 1. července na svých dálnicích a rychlostních silnicích dálniční známky pro osobní automobily a motocykly. Informovala o tom v úterý agentura APA, podle níž se EAC nelíbí skutečnost, že si motoristé budou moci koupit pouze roční nebo půlroční známku. Tím se výrazně prodraží průjezd Slovinskem pro turisty mířící k Jaderskému moři. EAC proto po Lublani chce, aby zavedla také desetidenní nebo měsíční známky.

Roční známka bude stát 55 eur (1400 korun), půlroční 35 eur (900 korun). Zatímco platnost ročního kuponu bude na aktuální kalendářní rok, půlroční má platit šest měsíců po datu zakoupení známky. Pro motocyklisty bude pouze roční nálepka, za niž zaplatí 22,50 eura (zhruba 570 korun). Pro nákladní vozidla bude i nadále zachován současný výběr dálničního poplatku na mýtnicích. Podle EAC, které sdružuje rakouský autoklub ARBÖ a čtyři německé autokluby, Slovinsko omezenou nabídkou dálničních známek porušuje evropské právo. Sdružení proto žádá zavedení krátkodobých kuponů. Argumentuje podobným případem z Rakouska, kdy Evropská komise donutila Vídeň zavést desetidenní známky, ačkoli Rakousko nabízelo nálepky s platností na dva měsíce.

Autoklub České republiky podle prezidenta Romana Ječmínka o podobném kroku jako EAC v současnosti neuvažuje. "Situaci ve Slovinsku jsme zatím neanalyzovali. Více nás trápí domácí situace kolem novely silničního zákona," řekl ČTK

Zakázku na výrobu dálničních známek pro Slovinsko mezitím podle APA získalo ve výběrovém řízení slovinsko-české konsorcium Riko-Optaglio. To nabídlo cenu 995.000 eur (25 milionů Kč), za niž slovinské dálniční společnosti DARS dodá pro letošní a příští rok 6,84 milionu půlročních a ročních známek.

Slovinská vláda si od zavedení dálničních známek slibuje především odstranění kolon, které se tvoří u současných mýtnic. V nich často uvíznou i čeští turisté, kteří v létě míří přes tuto zemi do sousedního Chorvatska. Slovinský kabinet odhaduje, že by prodejem známek mohl ročně získat okolo 20 milionů eur (přes půl miliardy korun). Vybrané peníze chce investovat do rozšíření dálniční sítě, kterou v současnosti tvoří 400 kilometrů komunikací. Na nich se nyní mýtné vybírá na 27 místech.

Dálniční známky budou ve Slovinsku platit pouze dočasně, než začne fungovat satelitní mýtný systém. Pro nákladní automobily nad 3,5 tuny má být zaveden od srpna příštího roku, pro ostatní vozidla od konce roku 2010.

zdroj: ihned.cz
[ekonomika.ihned.cz]
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 13:33
V příspěvku od FrankieRL mi není jasná jedna věc. Píše se tam, že platit se budou i silnice 1. třídy vedoucí do Chorvatska - z navrhovaných objížděk vyplývá, že i z Mariboru do Macelje. V mapě na přiloženém odkazu je ale napsáno, že tato silnice bude zpoplatněna až po roce 2008. Tak jak to tedy je ?
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 14:25
frankie to má z doslechu od nějakého pofidérního zprostředkovatele a kecá....
na té mapce mají být placeny pouze tučně značené zelené úseky samozřejmě pouze letos angry smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil jeliman (21. 05. 2008 14:31).
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 14:32
šak my jedem, po tej Ptujskej cestě a ta je červené barvy...myslím, že ta tenká zelená je nová dálnica nééé?eye popping smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil vasnivykolista (21. 05. 2008 14:32).
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 15:01
to kolista
máš pravdu,
ta slabě zelená :
Motorway section which will be open to traffc after 2008 on which the use of vignettes be mandatory...
česky:
Dálniční úsek který bude otevřený pro dopravu po 2008 na který bude použití známek povinné
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 15:37
...jelimane...kdyby to bylo tak jednoduché...objet...zpoplatnění...po okreskách " krok zum krok "...asi chápeš.....co to bude v sezoně za frmol.....tak potom to bude ...Česká cesta na snížení státního rozpočtu Slovinska......drinking smiley
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 15:58
To Bessy: Laka me ta tvoje trasa mas sni nejake zkusenosti? a jak velka je to zajizdka oproti klasice...
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 16:51
bessy já ti také poradím....když letos jedeš na Istrii do Rabacu, tak jeď pěkně tam a zpět přes Vídeň, Graz, kup si známku za 35 € přes celé Slovinsko a pak po jejich dálnici (Maribor, Ljubljana atd) ... a ušetříš si kilometry za svůj nápad přes kotáry v Maďarech a prachy za dálnice v HR....vem tužku do ruky...

já měl pořád dojem, že do tohoto nekonečného fóra píší hlavně lidé, kteří jedou na jih přes Macelj a je jim líto dát 35€ za 17 km dálnice...
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 18:38
......jelimane...čti mé příspěvky...proč jedu přes maďary...ale všechny aspekty...nejen 35 EU...pak pochopíš...
...jen nebalamuť lidi na foru...že to jde objet Slovinskem... když ještě nevíš...co SLO...připraví aby nepřišlo o miliony euro...o které jim jde především...až to někdo zkusí 01.07.08...tak si povíme...jak se to dá objet....a kdo z nás měl pravdu...teď se to dá objet na mnoho způsobů...to víme oba...
a propo...někdo přes SLO bude muset jet a taky zaplatit...to snad víš také...já ...z jihu Moravy a přes Mikulov ...nemusím...yawning smiley
P.S. Tecko...máš to doma soukromě na mailu...smiling smiley



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Bessy (21. 05. 2008 19:01).
jeliman napsal(a):
-------------------------------------------------------
> tak jsem udělal mapku, jak to asi myslel kolega
> sta...
> ta stará za kruhákem míjí rychlostní silnici H2,
> která má být od 1.7. také zpoplatněna známkou...
> akorát si myslím že pak v Mariboru se musí přes
> řeku Dravu úplně jinudy než jsme byli zvyklí a
> proplést se městem zpět na hlavní tah na Ptuj
> nebude žádná prdel ...
>
> pardon, teď jsem si na mapce všiml, že kruhák budu
> objíždět po pravé ruce a ne obráceně, jak jsem
> nakreslil...už to nechci opravovat...
>
> [sweb.cz]

No nevim nezacina H2 kruhakem? mam dojem jo takze bys jel par metru po dalnici !!!! takze pominu ze bys jel po kruhaku v protismeru ale tak jako tak najedes na H2 ....
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 21:43
to sew
ano, jel bys samozřejmě cca 200 m po H2 a po ujetí toho kousíčku bys odbočil před značkou signalizující začátek H2 doprava na starou silnici...

a jestli by i tu starou cestu zpoplatnili (jak tu kdosi naznačuje), tak by asi tamní domorodci popadli vidle...
toť můj názor
Ahoj
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
21. 05. 2008 21:58
Tohle vlákno je důkazem, že i o hovně se dá diskutovat skoro do nekonečna (zatím do 18-ti stránek okecávání toho samého). Už se k tomu vyjádřil snad každý registrovaný účastník snad 2x, ale pořád je co probírat. Jen houšť !!! hot smiley

smiling smiley smiling smiley smiling smiley
Hopkirk napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Tohle vlákno je důkazem, že i o hovně se dá
> diskutovat skoro do nekonečna (zatím do 18-ti
> stránek okecávání toho samého). Už se k tomu
> vyjádřil snad každý registrovaný účastník snad 2x,
> ale pořád je co probírat. Jen houšť !!! hot smiley


To Hopkirk:
A prosím Tě nevíš jak to bude s mýtným ve Slovinsku? Prý zavádějí od 1.5. dálniční známky a bude možné si vybrat jestli si koupím známku a nebo zaplatím na mýtnici. Jo a Slovinský celníci zabavujou auta každýmu kdo není prvním majitelem eye rolling smiley A v HR prý zpoplatnili i starou cestu z Karlovace až do Splitu a je to o 50 kuna dražší než dálnice.
Díky za info.


eye popping smiley
thumbs up smiley
thumbs up smiley
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 185
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.