Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Slovinsko - Dálniční známka 35 euro

Autor sparrow75 
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
06. 05. 2008 09:08
Ahojky.
Už bych to dál neřešil,je to nepříjemný ale ani stovky našich příspěvků s tím zřejmě nic neudělají.Důležité je že už to mám za 30.hot smiley
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
06. 05. 2008 09:50
Souhlas s Petulou,každej už máme určitě svou trasu vymyšlenou dle termínu a i rad,kudy možno plac. úseky objet. Takže hurá na náš milovaný Jadran!!!! (za 58hot smiley)
tak to vypadá že už je to potvrzený..... a bude zpoplatněn i průtah Mariboremsad smileyp viz. odkaz: klikni
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
06. 05. 2008 17:51
Dávám tu odkaz na video - [aktualne.centrum.cz]
Doufám, že nás to letos nepotká
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
06. 05. 2008 17:57
Odpověď na můj dotaz do Slovinska:

Slovinsko, doprava, zavedení dálničních známek/nálepek od 1.7.2008



Začátkem letní turistické sezóny ve Slovinsku (SI) vstupuje v platnost změna silničního zákona SI. Dne 1.7.2008 začíná pro osobní automobily a motocykly povinnost používání dálničních známek/nálepek (vignette) za používání dálnic včetně dálničních obchvatů a rychlostních silnic.

Dálniční nálepky určené osobním automobilům a motocyklům budou mít půlroční nebo roční platnost s tím, že známky na kratší období prozatím nebudou k dispozici. Zavedení dálničních nálepek za používání dálnic a rychlostních silnic nově přináší i zpoplatnění dálničních obchvatů (např. Lublaň, Celje či Maribor), jejichž používání dosud nebylo zpoplatňováno. Pro minibusy, autobusy i kamióny pro letošní rok zůstává zachován dosavadní způsob přímé úhrady mýtného na dálničních mýtnicích, tedy úhrada za konkrétní projeté úseky. Od roku 2010 by měl být v SI zaveden systém automatického odečítání mýtného prostřednictvím satelitu.

typ nálepky cena v EUR
roční nálepka pro dvoustopá motorová vozidla do 3.500 kg – os.automobily 55,00
půlroční nálepka pro dvoustopá motorová vozidla do 3.500 kg - automobily 35,00
roční nálepka pro jednostopá motorová vozidla – motocykly 27,50
půlroční nálepka pro jednostopá motorová vozidla – motocykly 17,50

Pro značný počet českých turistů, kteří při průjezdu SI k chorvatskému Jadranu tranzitují po nejfrektovanější trase E 57 a E 59 ve směru od rakouské státní hranice Šentilj - Maribor – Gruškovje (hraniční přechod s Chorvatskem), bude zavedení nálepek představovat citelné zvýšení nákladů. Po této trase, kde je zatím pouze cca 15 km dálnice (30 km v obou směrech) od rakouské hranice k Mariboru, budou motoristé muset uhradit minimálně částku 35,-EUR, což je cena za půlroční nálepku. Dálniční známky se mají prodávat s dostatečným časovým předstihem např.na čerpacích stanicích pohonných hmot či v ústředních automotoklubech. Používání dálnic a rychlostních silnic bez platné a správně umístěné dálniční známky na vozidle bude považováno za porušení zákona a pokutováno částkou ve výši min.300 EUR.

Pro úplnost opakujeme, že informace o připravovaném opatření jsou k dispozici i v angličtině spolu s dalšími dopravními informacemi např. na webových stránkách firmy DARS zabývající se výstavbou a správou dálniční sítě ( Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, www.dars.si ). Informace pro motoristy zveřejňuje i slovinský autoklub AMZS – Avto Moto Zveza Slovenije ( tel. ve Slovinsku 1987, AMZS, Dunajska 128a, 1000 Ljubljana, z ČR 00 386 - 1 – 53 05 300, mob. tel.v SI 031 64 64 64, www.amzs.si ).



Petr Šmejkal
vedoucí konzulárního úseku
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
06. 05. 2008 17:57
Rudlo,ale až na ten faktor 52 na konci příspěvku,ten už nás může potkat....drinking smiley
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
06. 05. 2008 18:41
4Rero..ale MLHO otom tu už dobrou půl hodinu mluvímespinning smiley sticking its tongue outsmileys with beer

nezlob sa..ale sranda mosí bejt i kdyby na chleba nebylosmoking smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil vasnivykolista (06. 05. 2008 18:52).
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
06. 05. 2008 19:05
Já vím, že mluvíte, ale když už mi to přeposlali......co já s tím....zdravím.....a děkuji za tvou umírněnost v kritice....mám fakt mlhu předemnou i za mnou........ale nezatracujte mě, bude líp......
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
06. 05. 2008 21:01
By mě zajímalo který de-bil dal Rero za tu poměrně obsáhlou informaci červenou. Pro dobrotu na žebrotu.
Já nevím jak vy, ale já jezdím v Chorvatsku přes ZÁHŘEB, komentátor má nějaké zmatení pojmů, Zábřeh je na Moravě. Že by při natáčení spotu testoval ten ochranný faktor???smileys with beer
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
07. 05. 2008 00:20
Slovinsky neumim, ale anglicky, jo, takže překlad z angličtiny z www.cestnina.si
Nálepky
V souladu s dodatkem k Zákonu o veřejných komunikacích schváleným Národním shromážděním Slovinské republiky na konci Dubna tohoto roku je použití nálepek povinné pro všechna vozidla s maximální povolenou hmotností do 3,500kg (současná první a druhá kategorie mýta) a to na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla ve Slovinské republice s platností od 1 července 2008. Způsob vybírání poplatků za dálnice pomocí známek je zaváděn z cílem zvýšit plynulost dopravy a snížit emise do životního prostředí.
Se zavedením známek ve 2. polovině roku 2008 budou v prodeji jen půlroční známky. zakoupení ročních známek na rok 2009 bude možné nejpozději začátkem prosince 2008.
Očekává se, že známky budou k dostání na následujících místech: na benzínkách ve Slovinsku a sousedních zemích a v pobočkách národních a cizích autoklubů. Všichni uživatelé budou v čas informováni o těchto a dalších prodejních místech.
+============================================+========+
|Typ známky*                                 |Cena    |
+--------------------------------------------+--------+
|Roční pro (dvoustopá) vozidla s maximální   |55 EUR  |
|povolenou hmotností 3500kg                  |        |
+--------------------------------------------+--------+
|Půlroční pro (dvoustopá) vozidla s maximální|35 EUR  |
|povolenou hmotností 3500kg                  |        |
+--------------------------------------------+--------+
|Roční pro (jednostopé) motocykly            |27,5 EUR|
+============================================+========+
* Roční známka pro každý rok bude platná od 1 prosince předcházejícího roku do 31 ledna nadcházejícího roku (celkem 14 měsíců).
* Půlroční známka bude platná šest měsíců následujících po dni zakoupení.
Používání dálnic a silnic pro motorová vozidla bez platné a správně umístěné známky bude považováno za porušení zákona a bude sankcionováno pokutou minimálně 300 EUR.

Pro pdf formát klikněte na mapu.
Zvýrazněné dálniční úseky s povinným použitím nálepek


Otázky a odpovědi ohledně známek
1. Budou vozidla s právem přednostní jízdy, jako doposud, osvobozena od povinnosti mít známku? Budou nějaké výjimky z povinnosti mít známku?
V současném systému jsou výjimky z placení mýta specifikovány ve vládním výnosu o mýtech a poplatcích na některých cestách; více informací naleznete na našich stránkách pod odkazem http://www.cestnina.si/Default.aspx?id=183&lang=2. Výjimky po zavedení nálepek budou specifikovány v dodatku k Zákonu o veřejných komunikacích, který se právě připravuje na schválení ve slovinckém parlamentu. Dodatek zdůrazňuje, že známky budou povinné pro všechna vozidla včetně policie, armády, záchranky, hasičů a ostatních.
2. Jak se bude provádět kontrola, jestli vozidlo má nebo nemá nálepku?
Kontrolu bude provádět policie, dopravní inspektorát, celní správa a kontroloři výběru mýta. Státní dálnice Slovinské republiky (DARS) se tím stane autoritou dohlížející na dodržování zákona. V první řadě bude používání nálepek sledovat policie. Zároveň proběhne zaškolení pracovníků DARS, kteří nyní vybírají mýto na mýtech.
3. Co se stane s elektronickými kartami ABC a předplaceným kreditem? Je možné, a jak, získat zpět ABC kredit?
Pro informace o vracení kreditu následujte http://www.popabc.si/Default.aspx?id=54000&lang=2]tento odkaz[/url].
4. Jaké typy nálepek budou k dostání a jaká bude jejich cena?
Podle textu zákona navrženého vládou SR budou k dispozici půlroční (platné 6 měsíců od zakoupení) a roční (svázané s kalendářním rokem) známky.
Ceny známek:
+------------+--------+-----+
|            |půlroční|roční|
+------------+--------+-----+
|motorky     |   /    |27,5€|
+------------+--------+-----+
|auta do 3,5t|  35€   |55€  |
+------------+--------+-----+
Zakoupením a nalepením nálepky na vozidlo získáváte právo jezdit s tímto vozidlem na všech slovinských dálnicích a silnicích pro motorová vozidla bez omezení po dobu platnosti nálepky (půl roku nebo rok).
5. Je povinnost zakoupit si nálepku stejná pro domácí a zahraniční uživatele slovinských dálnic? Je nějaký rozdíl v ceně pro cizince a domácí?
I cizinci si musí pořídit známku, aby mohli používat slovinské dálnice a cena je stejná pro všechny uživatele - cizí i domácí.
6. Bude po zavedení známek stále vybíráno mýto na mýtech?
Za použití dálnic se bude platit podle stávajícího systému do konce června. Od 1. července 2008 dále řidiči současné první třídy (včetně motocyklistů) a současné druhé třídy (vozidla s maximální povolenou hmotností do 3,5 tuny) budou platit prostřednictvím známky. Známka bude nepřenosná a uživatel ji přilepí na čelní sklo. Průjezd mýty bude zdarma. Zpočátku to bude znamenat průjezd otevřenou závorou sníženou rychlostí. Do budoucna se počítá s odstraněním ostrůvků uprostřed silnic.
Mýto za vozidla 3. a 4. třídy se bude vybírat stejným způsobem jako dosud a to do té doby, než bude zaveden satelitní systém, což je plánováno na polovinu příštího roku.
7. Bude známka povinná pro všechny dálniční úseky, včetně těch, kde dnes nejsou mýta?
Od 1. července 2008 bude použití nálepek povinné na všech slovinských dálnicích a silnicích pro motorová vozidla nezávisle na jejich délce. Povinnost používat známku se bude vztahovat i na ty úseky dálnic, kde dnes nejsou mýta.
8. Bude možno přemisťovat známku z jednoho vozidla stejné třídy do jiného?
Známku nebude možno přemisťovat z jednoho vozidla do jiného.
9. Je použití nálepky zamýšleno také pro dodávky?
Vláda SR určila, že mýto prostřednictvím nálepek budou platit vozidla ze stávající první třídy (osobní automobily a motorky) a stávající druhé třídy (vozidla s maximální povolenou hmotností 3,5 tuny) a to počínaje 1. červencem. Tímto se první a druhá třída sjednocují a budou mít jednou cenu nálepky s výjimkou motorek. Současná druhá třída zahrnuje všechny dodávky, které váží míň jak 3,5 tuny a tak je použití nálepek povinné i pro ně.
10. Jaká bude cena nálepky při použití dálnice při cestě z jednoho místa na druhé?
Cena nálepky nebude záviset na vzdálenosti, bude svázána s určitým časovým obdobím, ve kterém bude umožňovat neonmezené používání dálniční sítě.
11. Bude možné využít stávající zbývající kredit systému ABC při nákupu nálepky a kde?
Odečtení zbývajícího nevyužitého kreditu při nákupu nálepky nebude možné.

Naposledy aktualizováno 28.4. 2008 12:15



Tak tady to máte, jak nám to ti S[lo]vinci vomastili.

Můj kometář
IMHO z toho vyplívá, to co zde již bylo několikrát řečeno:
* Půlroční nálepka platí půl roku od zakoupení
* Není možné si vybrat mezi mýtem a nálepkou
* Zpoplatněn bude i úsek H2 kruháč - Maribor (pokud nevyroběj nějakou výjimku)
* Nebude zpoplatněn úsek D1 Maribor - Gruškovje (zatím)
* S žádnými kratšími známkami se nepočítá

Osobně jezdím již několik let po stále stejné trase ... Graz - Spelfeld/Šentilj - Maribor - Gruškovje/Macelj - Zagreb - Karlovac - Slunj - Plitvice ... Split (ano po staré - ne snad z finančních důvodů - chorvatská dálnice si ty peníze na rozdíl od slovinské zaslouží, ale ta dálnice s jednokolejnejma tunelama taky neni žádná výhra a aspoň se to trochu rozloží - někdo tudy a někdo tamtudy). Za současné slovinské situace zvažuji, jestli mění čas na radikální změnu itineráře Maďarsko? Bosna? Jedu až v půlce srpna tak uvidím, jak se věci budou vyvíjet. Jezdíme na noc a nejraději mám silnici, kde si můžu svobodně zapnout dálkový světla a už je nevypínat, to by mi splnila snad ta Bosna. Ale některý lidi, který jezděj se mnou začínaj při slovu Bosna propadat panice, tak nevim...




BTW: Nevíte někdo jak moc vážně to myslej Slovinci se Schengenem a s tim, že jsou teď vnější hranice EU? Jak moc budou buzerovat. Pustěj člověka do Chorvatska (a taky zpátky jenom na občanku), nebo mám jet vážně přes Maďarsko?
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
07. 05. 2008 01:09
2džonny: Myslím, že Schengen budou brát jako brali dříve paš do a z HR, tedy namátkou podle vzhledu auta a osádky občas někoho probrat... Jinak z Mariboru do Gruškovje není žádná dálnice ale stará známá snail road 9...
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
07. 05. 2008 08:47
Z mariboru na přechod Gruškovje se po "staré cestě" nikdy platit nebude. Je to patrné i z oné mapky zpoplatnění, že zelaný pruh není naše známá cesta,ale nějaká nově budovaná dálnice napojená na HR. Ta naše cestička je ta hezky růžová.
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
07. 05. 2008 10:10
petr164 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> 2džonny: Myslím, že Schengen budou brát jako brali
> dříve paš do a z HR, tedy namátkou podle vzhledu
> auta a osádky občas někoho probrat...
Spíš mi jde o to, aby někoho nenapadlo, že mě nepustí ven z EU jenom na občanku; nebo že mě nepustí zpátky do EU jen na občanku.
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
07. 05. 2008 10:50
Na mapce, kterou přidal Đonny k pěknému překladu, je jasně přerušený zpoplatněný úsek v Mariboru(R2-430). Dokud mi to tedy někdo nevyvrátí se 100% jistotou(třeba jeliman), tak považuji za samozřejmý průjezd od hranic(A/SLO) po "nedálnici" na kruháč, pak po R2-430 přes město a dále po ""růžové" na HR. Každý "větší oblouk objezdu"(Mureck, Maďary) je užitečný pouze při dopravní zácpě.

pro Jarda Cimrman: kruháč lze tedy podjet(z 437 na 436) a jet přes náměstí.





Upraveno 4krát. Naposledy upravil ivoš (07. 05. 2008 11:48).
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
07. 05. 2008 11:09
Ivoši hodně se pleteš porovnej si mapu s [www.geopedia.si]. Poznáš že ten přerušený zelený úsek není od kruháče, ale až pod Mariborem. Od kruháče po Maribor vede zpoplatněná H2 a ne R2. Takže musís objet kruháč a po státovce č.436 projet Mariborem. A až pak na "růžovou".
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
07. 05. 2008 14:53
Lidičky bude se tedy platit od června nebo od července? Kde se to dovím?
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
07. 05. 2008 21:57
Platit se bude od ČERVENCE. Zaručeně se to dozvíš slovinsky | anglicky.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Đonny (07. 05. 2008 21:58).
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
08. 05. 2008 01:02
A co ta moje varianta když už koupím známku jet kus Slovinskem a pak to střihnout dolu spočítal jsem že na poplatcích v HR
by se ušetřilo asi 450kč za obě cesty ale nějak nejsem schopen spočítat o kolik je to víc km a času.
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
08. 05. 2008 08:50
To sparrow75,ta trasa co popisuješ je asi o 200km delší myšleno tam i zpět,tak že úspora veškerá žádnáUšetříš 450kč na poplatcích a dáš kolem 400kč za benzin a ještě ztráta času.To byla jen taková rychlovka,tak jestli tam jsou nějaké menší odchylky v km nebo délce jízdy tak sorry!!!!!!!!!!
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
08. 05. 2008 10:19
...dnes v 10,00 ve zprávách hlásili,
...že poplatky jsou pro letošní rok
...zrušeny...text mě nechce pustit
... dál...tak podrobnosti popíšu ...
...v tématu...OSTATNÍ...
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
08. 05. 2008 12:43
Klidně to můžeš napsat do Dopravy....jestli je to pravda, tak je to potěšující zpráva...a těch není nikdy dost.
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
08. 05. 2008 14:55
No to byla jen variantaspinning smiley sticking its tongue out
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euroeye popping smileyeye popping smiley
08. 05. 2008 15:49
Bessy napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ...dnes v 10,00 ve zprávách hlásili,
> ...že poplatky jsou pro letošní rok
> ...zrušeny...text mě nechce pustit
> ... dál...tak podrobnosti popíšu ...
> ...v tématu...OSTATNÍ...

... a dneska si už vypil kolik Formanů ? eye popping smiley
smileys with beer
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euroeye popping smileyeye popping smiley
08. 05. 2008 19:57
doufám že to známku na slovinsku pořídím hned na hranici hlavně aby je měli jedu 5 července
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
09. 05. 2008 11:36
Takhle by se mělo dát jet do Mariboru po staré silnici. Jelikož je ta letecká fotka pravděpodobně staršího data, předpokládám, že část zde rozestavěné dálnice již bude hotová a tak by kruhový objezd neměl být součástí dálnie a neměl by být zpoplatněn. Dálnice pravděpodobně povede nad kruhovým objezdem.Silnice H2 by tak měla být zpoplatněna až od kruhového objezdu a dálnice na Maribor je podle této mapy rozestavěna a odbočuje o kousek dále. Proto to zpolatnění až po roce 2008.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Jarda Cimrman (09. 05. 2008 11:37).
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
09. 05. 2008 13:03
Jarda Cimrman napsal(a):
-------------------------------------------------------
> [www.galerie-jadran.net]
> 1/normal_cesta.JPG Takhle by se mělo dát jet do
> Mariboru po staré silnici. Jelikož je ta letecká
> fotka pravděpodobně staršího data, předpokládám,
> že část zde rozestavěné dálnice již bude hotová a
> tak by kruhový objezd neměl být součástí dálnie a
> neměl by být zpoplatněn. Dálnice pravděpodobně
> povede nad kruhovým objezdem.Silnice H2 by tak
> měla být zpoplatněna až od kruhového objezdu a
> dálnice na Maribor je podle této mapy rozestavěna
> a odbočuje o kousek dále. Proto to zpolatnění až
> po roce 2008.
Vidím, že jsou to pěkné ESíčka.
Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
09. 05. 2008 13:44
Rakúsky odborník na dopravu a člen Európskeho parlamentu Joerg Leichtfried člen frakcie socialno demokratickej vzniesol požiadavku na preverenie EU zámeru Slovinska zaviesť od 1.7. len polročné a ročne známky bez ochoty vydať aj známky na kratšie obodbie z hľadiska toho , že ide o diskrimnáciu občanov EU ktorí hodlajú využiť cestu len jednorázove. Poukazuje aj na to , že ide o ekologicky nežiaduci krok pre to , že nákladné vozidla zostávajú bez zdraženia a v režime jednotrázového mýtneho. Poukazuje aj na protesty motoristických klubov Rakúska a Nemecka ktoré opožaduje aby bola vydávaná aj mesační známka . Zdroj Slobodna Dalmacvija 9.5.2008
Poznámka : A čo poslanci EU za ČR ktorá je rovnako tranzitujúcou krajinou ? smiling smiley
hura na madary
avatar Re: Slovinsko - Dálniční známka 35 euro
09. 05. 2008 15:56
poslanci za EU z česka?..když vidím teho zmrda komouša Ransdorfa s tou křivou hubou tož ten sa ani nevyjádříangry smiley
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 213
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.