Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Stará cestayawning smiley

Autor Lenka 
Re: Stará cestayawning smiley
31. 05. 2010 18:54
Jsem poměrně konzervativní typ a nechci si nechat z každé cesty něco ujít, takže po dostavění dálnice využívám od Karlovace část cesty po "staré" a část po dálnici. Jezdím do Černé Hory, v Karlovacu vyjedu z dálnice, u Plitvic ( Rakovice) zajdu do oblíbeného motorestu na jídlo, pokračuji do Gornje Ploči, kde najedu zpět na dálnici a jedu po ní do Šestanovacu, kde z dálnice sjedu a dál pokračuji po magistrále přes Makarskou dál na jih. Nedokážu si totiž představit, že bych vynechal ten nádherný sjezd od Šestanovacu k magistrále, kdy uvidím poprvé třpytící se hladinu moře.Ten zážitek mě vždycky uchvátí, i když jsem tudy jel již mnohokrát. Inu, nostalgie je nostalgie.

Karel
Re: Stará cestayawning smiley
31. 05. 2010 21:28
Karel M.::tak, tak a připomenutí
Re: Stará cestayawning smiley
31. 05. 2010 22:14
to Siska tak jsem vzpominal jak jsme pred 30 lety jezdivali pres Zagreb, protoze zadny obchvat neexistoval, samozrejme tenkrat jeste nebyl tak zastaveny jako dnes a prujezd nebyl problem. A jedina dalnice byla v YU smer more Zagreb - Karlovac, protoze srbove si staveli jen dalnici do Belehradu. Nicmene tomu kdo jede az dolu na Drvenik nebo uplne na jih, bych doporucil ze stare odbocit v Brnaze a jet po dalnici od Dugopolje, nakochani uz budete dost. Staci uz nekonecny usek Knin - Sinj tam je pekne tak jen Perucko jezero, ale musite vedet kde tam sjet, pekna koupacka a osvezeni pri ceste. Dal ze Sinje uz se jede totiz hodne mezi horama, kde neni nikde zadna dedina (nebo jsou opustene po valce) a hlavne je to nekonecne, nikde zadny auto, nemate se za koho povesit a kde budou zrovna policajti taky nevite, protoze jet tam jen 90 se opravdu neda je tam spousta rovnych useku na vyssi rychlost (casto jsou policajti schovani u zastavek autobusu). Po dalnici je usek projet opravdu rychle a je to par kun. Kazdemu doporucuji si to vyzkouset, aby poznal co je lepsi, uz bych nespocital kolikrat jsem jel SINJ - TRILJ - CISTA PROVO - ZADVARJE, ale ted ten usek je lepsi jet po dalnici aspon do Sestanovace z Dugopolje. Az bude hotov tunel SV. ILIJA bude to zase o necem jinem.
Re: Stará cestayawning smiley
31. 05. 2010 23:03
Stará cesta je dobrá. Má jen jedno mínus v těch omezení rychlosti mezi Karlovacem a Slunjem. Jsou ty omezení někde zbytečná. Nevzpomínate si někdo jak se jmenuje ten motorest před Slunjem?
Re: Stará cestayawning smiley
31. 05. 2010 23:22
to Radek ta prvni fotka, tam kdyz jede kamion, tak ostatni musi pockat v te serpentine se proste nestoci ve svem pruhu.
avatar Re: Stará cestayawning smiley
01. 06. 2010 11:17
david...........asi najedu zpět jak píšeš na dálnici v Dugopolje, ale já už budu asi opouštět jezero Peručko za TMY tak se ptám to už snad hlídači rychlosti spí A trochu bych tu 90tku pak zrychlil po staré
avatar Re: Stará cestayawning smiley
01. 06. 2010 11:22
minulý rok jsem na staré cestě neviděl ani jednoho " hlídače rychlosti " grinning smiley a 90tka byla hodně zrychlená - starou cestu projíždíme vždy v noci.
Re: Stará cestayawning smiley
01. 06. 2010 11:41
V Gračaci si treba dávať pozor. V smere od Obrovacu tam majú značku 70, ale pod ňou je napísané koľko metrov. Potom už platí 50 km rýchlosť. Je fakt, že cestou k moru v noci, alebo nadránom sme tam policajtov nevideli, ale cez deň tam boli vždy, keď sme šli. A tí, ktorých kasírovali boli našinci /ČR a SR/. Chorváti zvyknú dať vedieť zablikaním, že sú tam policajti. Ešte ich za to nepokutujú ako u nás.
avatar Re: Stará cestayawning smiley
01. 06. 2010 11:47
To JIRKA: ten motorest se asi jmenuje Mirjana, je cca 5km před Slunjí, myslím ve vesničce Nikšič po pravé straně.

Vloni i předloni jsme se po staré vraceli domů a žádní policajti nebyli.
Re: Stará cestayawning smiley
01. 06. 2010 11:48
Loni jsem takhle za tmy absolvoval Bugojno - Blagaj v kolone domorodcu. A jak je Bosna plna radaru, tak byl od nich klid :-)
avatar Re: Stará cestayawning smiley
01. 06. 2010 21:12
Hill, tak tomu sa hovorí "Super". Vďaka.thumbs up
avatar Re: Stará cestayawning smiley
02. 06. 2010 23:47
Hill napsal(a):
-------------------------------------------------------

> Takže většinu cesty od Zagrebu po dálnici je to
> 317km a dá se to jet pod 3 hodiny s příplatkem
> 126KN, po staré je to blíž, jen 290 km, poplatek
> jen 16KN, ale 4 hodiny nestačí.

No ja počítam, že Prešova po Goričan to mám 6 hodín, po maď. diaľnici. Takže koľko asi ešte od Goričanu po Pirovac, ak by som išiel "po starej" od Karlovacu, tak ako mi navrhuješ?
Re: Stará cestayawning smiley
03. 06. 2010 08:25
To JIRKA: také se může jednat o velmi dobrý (cenově) a na posezení příjemný motorest v obci Gornji Nikšič, asi 3 km před Slunjem. Jmenuje se PINO. Jídla jsou v něm asi o 1/3 levnější než na pobřeží.
Re: Stará cestayawning smiley
03. 06. 2010 08:47
Pěkný motorest je v Korenici
avatar Re: Stará cestayawning smiley
03. 06. 2010 10:11
irenej napsal(a): No ja počítam, že Prešova po Goričan to mám 6 hodín, po maď. diaľnici. Takže koľko asi ešte od Goričanu po Pirovac, ak by som išiel "po starej" od Karlovacu, tak ako mi navrhuješ?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tudy jsem ještě nejel, ale stačilo se zeptat uja Gůgla: [maps.google.cz]

Od Lučka do Pirovca už to tu je, stačí sečíst: Goričan - Lučko 1:09', Lučko - Pirovac nejméně 4:00'. Bez zastávek pět a čtvrt hodiny, když to nikde nezadrhne, přidej hodinu na přestávky, H/HR zelníky, a tankování, to máme šest a čtvrt hodiny, a další dejme tomu půlhodinu na případnou frontu při placení dálnice na Sv.Heleně. Takže v pohodě za šest a půl hodiny od HR hranice až na místo
avatar Re: Stará cestayawning smiley
03. 06. 2010 14:41
Keby vedel niekto, kto tadiaľ už prechádzal, dať nejaké čerstvejšie info o tejto ceste E71 / D1 (Karlovac-Rakovica-Udbina) a následovne D 27 (Obrovac-Benkovac). Stav vozovky, serpentíny, veľké stúpanie - klesanie, a pod. A na čo si dávať pozor? Ako sa to premietne do spotreby? Ušetrí sa za nepoužitie diaľnice nejakých 110 HRK. Či to vôbec má zmysel trmácať sa po "starej" za takú cenu ? eye rolling smiley
avatar Re: Stará cestayawning smiley
03. 06. 2010 16:51
Stoupání, klesání i zatáčky patří ke všem chorvatským silnicím, jen na dálnici jsou zatáčky počítané na mnohem vyšší rychlost, stoupáky a padáky jsou mírnější.
Rád bych ale u nás jezdil po "jedničkách" s takovým povrchem, jaký je v HR standardem i na většině okresek (ŽC...), neřku-li na státních silnicích (D...).
Zkrátka silnice jsou dobré, cenou za trvanlivost je klouzavější povrch za deště a vlhka vůbec.
Pokud jde o uzavírky, jejich denní rozpis je na [www.hak.hr] , rozmístění radarů na nejbližší období je na [www.hak.hr] .
Když si projdeš všechny diskuse v tomto vláknu od roku 2007, kdy se ještě ucpávaly dva zatím nejdelší tunely, protože se jezdilo jen jedním tubusem, vypadá to, že stará cesta je v pátek a v sobotu lepší volba. Ale časem, jak se otevíraly další kilometry dálnice a druhé tubusy tunelů, už řada výhod dálnice převážila.
Takže neporadím, protože od té doby, co dálnice přesáhla Šestanovac, jel jsem po staré jen jednou, jinak pokaždé po dálnici (i když by mi na ni slušelo silnější auto, přece jen do některých dlouhých stoupáků nestačí s dechem) - to rozhodnutí je na vás.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Hill (03. 06. 2010 16:55).
Re: Stará cestayawning smiley
03. 06. 2010 17:48
Tak jsem se díval na výše uvedené odkazy o uzavírkách a radarech. Myslíte, že se těm radarům dávěřit anebo něco nechápu, když se mně zdá podivné, že se na všech místech měří prakticky jen od 18. do 21. hodiny a ještě tak, že se začně třeba v 18:10 nebo 18:15 hodin?
avatar Re: Stará cestayawning smiley
03. 06. 2010 21:33
Mají to spočítané i s časy na přejezd. To, že tam mají být, neznamená, že tam vždycky jsou. Ale policajtů i radarů mají dostatek, ono těch míst, kde se měří ve stejnou hodinu, zase tak moc není. Ten seznam se průběžně posouvá s časem.
Vlastně tady je ke stažení mapa i s popisem: stanoviště silničních radarů v Chorvatsku.
Už ani nevím, kde jsem k této mapě přišel, kvalitu z toho také lepší nevyrazím.
K tomu musím upozornit, že se měří i na dálnici, ale to má v referátu dálniční policie a nejspíš nemusí mít pevná stanoviště, ani nemusí inzerovat, kdy a kde bude měřit.
Re: Stará cestayawning smiley
04. 06. 2010 11:06
Mi také jezdíme do Gradace po staré cestě,ikdyž to není tak rychlé jako po dálnici,ale je to lepší pro řidiče je to samá zatáčka, vesnice a řidiče to neuspává jak na dálnici.Jezdíme tama už 4 rokem a je to paráda.Po cestě je možnost zastavit skoro v každé vesnici grilují prasátka je tam pořád na co koukat.Po dálnici bysme asi už nejeli,ale je to pouze naše volba,každý ať si jezdí jak je mu to pohldlný.smiling smiley
Re: Stará cestayawning smiley
04. 06. 2010 20:22
Pro-david:prosím napiš nám, kde se podle Tebe, dá nejlépe odbočit na to koupání v Peruckém jezeře.Na setkání v Doksech jsme o tom mluvili,
tak to bude zajímat více fóráků.Předem děkuje Radek
Re: Stará cestayawning smiley
04. 06. 2010 21:15
Já jsem od r. 2001 jel k Zadaru asi 11x, z toho jednou po dálnici (asi před třemi nebo čtyřmi lety) a od té doby jezdím opět z Karlovace na pobřeží po staré. Nejde asi ani o těch zhruba 200 Kuna (tam i zpět), i když je pravda, že to dá pomalu tolik, jako ona tolik diskutovaná dálniční známka přes SLO, ale hlavně na silnici Karlovac - Zadar je mnoho míst, kde je na co koukat. Pokud bych spěchal, pojedu po dálnici, ale teď obvykle jezdíme v PÁ ráno nebo v poledne, spíme v kempu asi 30 km za Plitvicemi a do maríny v Sukošanu mi stačí přijet naprosto v klidu v SO dopoledne kolem 11 hod. Prostě se kochám a nemám kam spěchat. Teoreticky bych mohl jet až kolem půlnoci, abych dorazil k Zadaru kolem poledne, ale v noci jako většina normálních smrtelníků raději spím, než řídím. A krize za volantem nad ránem je velice nebezpečná, nehledě na to, že bych ani za kormidlem v sobotu odpolene nechtěl usnout....
Pravidelně se stavujeme va vodopádech ve Slunji (viz tematické články - Rástoke na řece Slunjčici) - naprosto kouzelné místo, a rád bych se někdy stavil taky do jeskyní tuším u Gračacu (předpokládám, že většina lidí ani neví, že tam jen 8 km od "staré cesty" nějaké jeskyně jsou, natož aby tam byli), a taky bych se někdy rád stavil na chvíli na hory nad průsmykem mezi Gračacem a Obrovacem, než se začne sjíždět po úbočí dolů.
Prostě - "stará cesta" = romantika. Dálnice je vedena asi záměrně mimo většinu sídel a člověk projede za pár hodin Chorvatsko a ani vlastně neví, jak vypadá vnitrozemí. Kdo spěchá - jeďte po dálnici. Na staré toho moc nenaspěcháte. Kdo se chce kochat i cestou, jeďte po staré (mám samozřejmě na mysli ty, kteří jedou do oblasti kolem Zadaru, nebo max. do Šibeniku, jet mimo dálnici např. až do Makarské by se mi asi taky nechtělo).
Pavel.
avatar Re: Stará cestayawning smiley
04. 06. 2010 23:05
Re: Stará cestayawning smiley
04. 06. 2010 23:12
----



Upraveno 1krát. Naposledy upravil ragulin (03. 03. 2012 10:23).
Re: Stará cestayawning smiley
04. 06. 2010 23:18
Hill napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Myslíš Cerovačke spilje?


Ano. Jednou jsme se tam stavovali, asi před třemi nebo čtyřmi lety, ale asi to bylo tehdy zavřené, protože vstupní objekt i restauračka byly zdevastované. Poblíž by měl být dle mapy ponor říčky, ale asi není běžně přístupný dík yvegetaci a mačetu jsme sebou nevezli.
Pavel.
Re: Stará cestayawning smiley
08. 06. 2010 06:10
Já taky tam v noci přes den domu a jen po staré.
Re: Stará cestayawning smiley
03. 08. 2010 13:56
Aká cesta je priechodnejšia v noci z piatka na sobotu? Kde sú väčšie zápchy? Na diaľnici alebo na starej ceste? Pred 2 rokmi som išiel z piatka na sobotu po starej ceste a v pohode. Má niekto skkúsenosti tento rok?
Re: Stará cestayawning smiley
03. 08. 2010 14:07
to Bobila:
to takto nelze brát
ono se něco v tu dobu semele na dálnici a pak stojíš ve frontě nehledě na to že je delší a dražší
a stará plitvická tam když tě vyberou na rychlé jízdě tak tě to vyjde ještě dráž
ale zase na staré plitvické platí zásada že nesmíš jet prvá nejlépe 4 - 5
avatar Re: Stará cestayawning smiley
03. 08. 2010 14:07
V noci z pátka na sobotu je to celkem jedno, jak se dostaneš před sobotní sedmou ranní mezi Zagreb a Karlovac, můžeš si hodit eurem, obě cesty budou ještě prázdné.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Hill (03. 08. 2010 14:08).
Re: Stará cestayawning smiley
03. 08. 2010 14:49
Vďaka za info, idem tento piatok a myslím že minulý piatok boli zápchy kvôli začínajúcim prázdninám v Bavorsku a Taliansku.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 260
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.