Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Obuté pneu...??

Autor JAVI 
04. 06. 2024 21:08
KUMHO nejsou špatný gumy ... a k těm Číňanům ... i z Číny se dají koupit dobrý gumy, na manželčinu Octavii 3 jsem dal letní Linglong SPORT MASTER, protože jsem se díval na Německý Autobild a dopadly dobře. Za prvý žena na tom nejezdí "palbu" a za druhý, sám jsem se na tom projel, i v dešti a dobrý, srovnal bych to s Barumem, úplně s klidným svědomím.
Samozřejmě, na Audi bych si to nedal, ale je tam 120 koní rozdíl ... na tu Octavii je to OK.

Upraveno 1krát. Naposledy upravil Michalll (04. 06. 2024 21:09).
05. 06. 2024 08:39
couddy napsal(a):
-------------------------------------------------------
>Předpokládám, že tu nikdo nekupujete celorok. Jelikož všichni víme, že jediná věc,
> která nás drží na asfaltu je ta guma smiling smiley
-
Jezdím celoroční gumy Michelin CrossClimate už několik sezon a neměl jsem problém. No tedy jo nemají rády hluboký sníh, ale ten nevím kdy byl. Akorát když nebyla seřízená zadní náprava tak v některých zatáčkách si trochu pískly.

.
.

_________________________Jirka_________________________
05. 06. 2024 11:47
... někdy v roce 2004 jsem jel přes Karlovac ... Plitvičky ... a pak sjezd od Gornja Brela na pobřeží ... a dále k Baška Voda ...
pamatuji, že to bylo v serpentinách, po dešti na vápencovém prachu ze skal ... eye rolling smiley

... v jedné serpentině stálo český auto s vyvráceným kolem po nárazu do svodidel ... tak už jsem jel sakra pomalu, ale při další zatáčce, přesto, že jsem se držel kus od pravé strany cesty ... se Ibiza 1,8 GLXi, byť jsem měl nový letní pneu, stala neovladatelnou a jela rovně na svodida ... to už jsem jel asi jen 15/20 km / hod ... tak jsem na lehkou brzdu doklouzal pár centimetrů před svodidla a naštěstí ani ťuk ...

... s ohledem na diskuzi o letních, zimních ... mám za to, že za té situace bylo naprosto jedno, jestli bych býval měl zimní nebo letní ... sjeté nebo nesjeté ... tak jsem polehoučku coufl a pozvolna se dostal na lepší úsek ...

... člověk nesmí spoléhat jen na pneumatiky a navíc musí mít ... někoho tam nahoře ...

smileys with beer
.
Re: Obuté pneu...??
05. 06. 2024 12:13
O těch klouzajících silnicích po dešti v Chorvatsku čtu z různých zdrojů již více než 25 let, dříve to psali třeba v různých tištěných průvodcích po Chorvatsku. Platí to i dnes? Platí to i na dálnicích? Osobně jsem to zažil naštěstí jen jednou a doufám naposledy ve Splitu v roce 2009, kde po dešti na normální silnici v centru Splitu se při brždění chovalo auto jako u nás v zimě na náledí.
05. 06. 2024 12:35
Klouzající silnice v Chorvatsku jsem samozřejmě pořád, ale vyskytují se víceméně tam, kde je silnice mezi skalami a práší se z nich na cestu, pak stačí ten první deštík, udělá se na cestě takový klouzavý maglajs ... Samozřejmě, že s přibývajícím deštěm se to spláchne, takže nejkritičtější je ten první deštík po dlouhé době, když byl na cestě prach ze skal .. pak už ok. Pokud prší vydatně, tak jsem nezaznamenal, že by to na cestě klouzalo, pokud se teda nejednalo o nový úsek, kdy je ten asfalt ještě takový mastnější, než se obrousí ta horní vrstva. Ale to platí všude, ne jen v Chorvatsku.
Je to analogie u nás po zimě. Každý kdo jezdí na motorce to zná, štěrk po zimě ... než pořádně zaprší a spláchne se to z cest do příkop, tak je na mašině nejvíce nehod začínajících pilotů, co to neznají a v zatáčce na štěrku dostnou smyk a položí to ... klasika.
Jinak zdaleka horší cesty jsem zaznamenal v loni při cestě do Řecka přes Srbsko a Makedonii ... zlatí Chorvati.
05. 06. 2024 16:23
V HR semelou do asfaltu to, co mají vedle silnice. Takže vápenec je součástí asfaltové směsi. Chová se jako mastek. Klouže i po oplachnutí destěm. Zrovna loni při návratu v dešti mi to někdo střelil z pravého pruhu těsně přede mě v levém. Jel jsem jak sáňky, jak kdyby tam byl černý led. Naštěstí tam zbylo ještě pár cm.
Jakmile v HR zaprší, hodně ubírâm, roztřískaných aut v dešti jsem tam viděl dost.
05. 06. 2024 16:59
Tak za 20 let co tam jezdíme, dost často i pršelo, žádný problém jsem nezaznamenal.smiling smiley
05. 06. 2024 19:36
Také jsem si z kopce klouznul. Jelo tak namrzlé.
Proto asi tolik aut v HR jezdí na zimních gumách. Na tom blátíčku mají asi lepší záběr.
05. 06. 2024 21:03
OMYL kolego, zimní gumy kloužou na mokré silnici všechny bez vyjímky. Že Chorvati jezdi celoročně na zimních gumách, to jsem si fakt nevšimnul. Obecně si dávejte pozor když "dojíždíte" zimáky v létě, na mokré silnici, zvláště v zatáčkách to fakt nesedí ... vidím to dnes a denně při nehodách ...
06. 06. 2024 21:21
Na vápencovém blátíčku? Že zimní pneu jsou na mokru horší než letní vím a proto nechápu, proč v ČR máme pořád povinné zimní gumy. I když bydlím na vysočině, na sněhu jsem nejel několik let. Větší mráz také nebyl.

Dost zánovních aut v Chorvatsku má zánovní zimní pneu. Na starých plechovkách bych si myslel, že dojíždějí zimáky dovezené z Rakouska.
07. 06. 2024 14:57
Zimní gumy mají chorvati na autech z jednoho prostého důvodu: jsou o dost levnější. Mám to z první ruky.
07. 06. 2024 17:21
OK
Já v tom hledal něco speciálního.
22. 06. 2024 09:50
Na letošek obouvám Nexeny Nfera SU4, jedu s trojkovou Oktou, kde jsou stále prehistorické Conti. Rozhodně doporučuji jet na novejších pneu s co nejlepší charakteristikou pro mokro, stáří znamená ztvrdnutí běhounu a klouže to i na normálním tmavém asfaltu. Aquaplaning je sviňa. Jistou pomocí proti ztvrdnutí je Regum.
22. 06. 2024 12:15
Hlásím Hankook brutální liják. A6 se ani nehnula.
22. 06. 2024 14:30
couddy napsal(a):
> Hlásím Hankook brutální liják. A6 se ani nehnula. Pří jaké rychlosti?
22. 06. 2024 14:44
Také jezdím 235/50/R19 HANKOOK SEALGUARD maximální spokojenost.spinning smiley sticking its tongue out
22. 06. 2024 15:41
140km. Mám rakev.
23. 06. 2024 08:22
Sava UHP2
24. 06. 2024 10:02
dj.DEKL napsal(a):
> Sava UHP2

Ty jsem měl, držely dobře, ale vydržely strašně málo. Teď mám Kumho (bližší označení si nepamatuju), podle testu by měly držet i vydržet.

Jinak v Pule jsem se s různými auty i gumami klouzal i po suchém asfaltu. Za mokra jsem snad v HR ještě nejel. Zato v SI, hned po přejetí z HR jsem hezkou letní bouřku chytil...
25. 06. 2024 11:30
Zatim najeto kolem 20tkm a vzorek se zda porad jak novej - maji trochu mekci smes, tak aspon pekne drzej.
25. 06. 2024 14:58
(mimo zápis) ... v Itálii v létě na zimních ... znamená pokutu ...

smileys with beer
25. 06. 2024 18:29
(mimo zápis) ... Nejsem znalec italské legislativy, ale myslím že nemáš pravdu, tam je průser jen když máš zimní pneu s menším rychlostním indexem. V zimě to nevadí, ale v léto ano.
25. 06. 2024 18:50
Já mám předepsaný rychlostní index W...270km Auto mi tolik nejede, kromě Německa nikde rychleji než 130 jet nemůžu. I v tom Německu jsem nejel rychleji jak 140, mám se rád. Jen to gumu zbytečně prodražuje. Zimní můžu mít Q. Totéž. Pojedu rychleji než 160? Nevím, proč se na tom tak lpí.
25. 06. 2024 19:59
Zahajskej:
Konstrukční index nejen pro kategorii a váhu auta.
Pneu je jediné, co Tě spojuje s vozovkou. Nemusíš mít klimu ani vyhřívaný volant,ale kvalitní pneumatiky.
Nyní se dokonce otevírá téma pneu na elektro auta, kde guma na auto o tunu těžší asi nebude ono.🙂
25. 06. 2024 20:15
Máš váhový a rychlostní. Váhový OK. Rychlostní....na autě psané gumy do 270, když má maximálku okolo 200? A stejně více jak 130 nemůžeš?
A guma není všechno...tlumiče pérování, brzdy....to vše rozhoduje o tom, co se ti pak povede zachránit v krizovce. Guma je jen jeden dílek.
25. 06. 2024 20:29
Tak pojďme to nejprve rozlišit a korektně pojmenovat:

- rychlostní index:
S 180km/h
T 190
U 200
H 210
VR >210
V 240
W 270
Y 300
ZR >300
- hmotnostní index:
80 450kg
81 462
82 475
83 487
84 500
85 515
86 530
87 545
88 560
89 580
90 600
91 615
92 630
93 650
94 670
95 690
96 710
97 730
98 750
99 775
100 800
101 825
102 850
103 875
104 900
105 925
106 950
107 975
108 1000

To, co se děje za prasárny s gumama u EV je pouze jejich průser smoking smiley
Naprostým příkladem totální EV EKO debility byly/jsou např. ty "galusky" osazené v základu na BMW i3 thumbs down
Tam je to asi nejmarkantnější, ale ani zbytek EV si nijak nezadá...
Ono to totiž pak jde pěkně ruku v ruce a už nevycházejí ty populistické ekokecy o 13kWh/100km, ale dostáváme se na těch reálných 20kWh/100km thumbs up smiley
Na druhou stranu, proč řešit EV, již "mastodontní pseudo SUV" si vyžádaly pneu alá XL (Extra Load) či Reinforced...

Ono, když bych na TDI dal nejužší gumy, co mám v TP, nafouknul je na 3atm a jel tempem EV, tak asi také pojedu pod 4litry na 100km. Po započtení jejich dobíjení do průměrné rychlosti a jízdou pouze touto rychlostí, pak možná i za 3,5...
smileys with beer
25. 06. 2024 20:51
Slavkove, Pavle, super Pravdu hlásej dál a brzo za ministra dopravy Tě nominujeme.Je to tak, jak píšeš. Perfektní a hodnotný text.
Zahajo, taky mám w 270 do.
Ale v Německu se s takovým vozem třeba rozvasnis na 180-220 a hned je potřeba rezerva a ta je v tu chvíli ofiko jen další 1/4 výkonu pneu navic. Otěr, zahřívání, tlak, přilnavost....
Myslím že je celkově dobře, že ty pneu jsou dimenzované..
29. 08. 2024 08:29
Tak jsem se zase po ránu rozčílil. Sice se mě to netýká, ale co ti zmetci všechno v tom evropském bordelu nevymyslí a nezakážou. Sice se to týká zatím jen "západního
spinning smiley sticking its tongue out
" Německa, ale brzo to bude i tady a v okolí.
Nakonec přejdou od pneumatik ke tvaru a konzistenci vylučovaného exkrementu a když nebude splňovat jejich normy, bude určitě pokuta 50 a více tisíc. To je jediné , co dokážou.
[energozrouti.cz]
Dál psát nebudu, protože by to zase byly samá sprostá slova.
29. 08. 2024 09:01
Ja se nedivim, kdyz M+S je i na takovych pneu...

[www.pneuleader.cz]

[www.pneuleader.cz]
29. 08. 2024 09:10
Zase "bouře ve sklenici vody", ne?
Myslel jsem si to, ale schválně jsem se šel raději podívat na staré (vyřazené) gumy, co používám jako "přepravní podložky" či "tlumiče při shazování věcí" a i Klebery z roku 2017 ten symbol mají smoking smiley
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 221
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.