Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2

Autor admin 
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
21. 08. 2023 10:07
Škoda, že není uveden název apartmánů, neboť tak vysoké hodnocení většinou bývá objektivní, narozdíl od těch, které jich mají pár.
A pokud si syn "hrál" u umyvadla, což asi ano, když ho poranilo, tak se majitelce nedivím. Je zvyklá na určitou úroveň hostů... angry smiley
Možná je to správné rozhodnutí, jet na Šíravu... spinning smiley sticking its tongue out

"MILUJI CESTOVÁNÍ, ALE NESNÁŠÍM NÁVRATY."



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Polly7 (21. 08. 2023 10:08).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
23. 08. 2023 20:48
Jel teď někdo kolem Ljublaně? Jak to tam vypadá s hustotou provozu po těch povodních? Díky.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
23. 08. 2023 23:35
Ok, aj tak sa to da vyhodnotit. Umyvadlo spolu s mramorovou doskou a skrinkou malo cca 40 kg. Mam nafotene ukotvenie, mam nejake skusenosti s montazami a mozem zodpovedne povedat, ze pad bol otazkou casu. Syn sa umyvadla ani nedotkol.
Pointa je v pristupe majitela. Najorv riesim hosta, az potom umyvadlo. Keby sme mali nemecke SPZ, som presvedceny ze pristup by bol iny.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
24. 08. 2023 07:10
Naopak, to by chtěl víc. Jen slušněji a neřval by tolik.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
24. 08. 2023 21:31
Tak uz zase doma. Cesta z Gradacu do Č. Budějovic v pohode. Na ctvrtek vetsi provoz nez bych cekal, ale az asi na 2 lehci kolony to jelo. Byl jsem jen o pul hodiny pomalejší nez v cervnu. Celou cestu horko 30-33 st, to bylo i pres pustenou klimu unavny. A pak nekolik bouracek. Prvni hned u najezdu na dalnici v Zagvozdu a končilo to v Kaplici tim trojnasobnym smrtakem. O krizovatku dal mi nedal přednost mistni duchodce a vlitnul mi tam z vedlejsi. Prakticky se to mohlo opakovat, brzdil jsem tak, ze se mi seplo ABS. Jeste ze v ty krizovatce nezastavil, to by bylo v prdeli. Asi nejaka nova Kaplicka challenge, nedavat prednost. Jinak ani neni o cem psat, cesta plynula na 2 zastavky s jednim tankovanim
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
25. 08. 2023 20:40
Dnes cesta do Slunje, nebyla z těch nejrychlejších, ale páteční provoz od rána to dával čekat. V Kolíně tradičně nevalné dopravní značení objížďky kvůli uzavřenému kruháku, ale stačilo.
Větší překvapení bylo ve Feldbachu, když najednou "B66 gesperrt" a nikde značená objížďka. No tak jsem projel městem. A teprve za Klausenem byla velká tabule pro opačný směr.
Podle Asfinag je značená vesnicemi od Berglu přes Lödersdorf do Klausen hned před radar, ale asi tu tabuli někdo srazil, Feldbach byl pěkně ucpaný.
Slovinsko až po Cvetlin projeto bez zdržení, jediný semafor u Leskovce krátký interval, šlo o zúžení v délce asi 200 metrů, ale v nepřehledné zatáčce.
Jelo se celkem dobře a chvílemi i dost svižně, jen na Lučku a Demerje od moře nejak nestíhali: kolona k Demerje i Lučku sahala až za sjezd D.Zdenčina, to máme 10 km (resp. 13 km až na Lučko), a valilo se toho do ní až haňba.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
26. 08. 2023 06:58
Pelješac odchod o 07.00, Zadar 10.00, Záhreb 12.00 pred Záhrebom na tabuli kolóna Lučko 2 km, Demerje 1km.. tam čakanie 20 min. aj tak sa väčšina valila na Lučko..kolóna bola až po privádzací pruh na Demerje. Budapest kolóna nehoda zdržanie cca 1 hod.
Čoraz viac arogantných vodičov čo sa vlečú v ľavom pruhu a neexistuje aby sa zaradili do pravého veľa krát úplne prázdneho.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 08. 2023 08:28
Tak to jsme jeli asi ve stejnou dobu. Ale jak píšeš, ti levoproudaři letos vládli. Já se naučil předjíždět v pravém pruhu.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 08. 2023 10:10
@svantovit Tak ja som vždy vzorný a slušný pravoprúdiar - ale s výnimkou niektorých úsekov M7 od hraníc smer Budapešť!
Lebo ten tankodrom v pravom pruhu tam niekde je aj na vybitie zubov. A zubári sú drahí.
Ale keď vidím za sebou približujúceho sa pretekára, uhnem sa mu samozrejme.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 08. 2023 15:08
Pokračování Slunj - Žuljana po ličké D1, nájezd na dálnici Bisko: jel jsem podle místních, nespěchal, ani mi nevadilo, že skutečně místy dodržují padesátku, ba i čtyřicítku, ve vesnici. Nakonec jsem byl i rád, protože v úseku Sinj - Brnaze - Košute - Trilj - Čaporice jsem si všiml 6 nových radarů, jako v Zadvarje. A přibylo cestou i několik beden, u nichž se neví, zda uvnitř zrovna kamera je, nebo není. Ani místním se nechce platit.
Na to, že byla sobota, nikde nic ucpaného, doprava trochu koktala jen v Kninu a Sinji, ale to semafory. Jízda jinak pohodová a plynulá. V protisměru, tedy od moře, to zhoustlo mezi Gračacem a Kninem, to už tam byli první od moře.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 08. 2023 18:12
Valeri...nedělal jsem to rád a už vůbec ne pokaždé...ale , když jede vláček v levým pruhu cca 10 aut za sebou již kilometr a v pravém je cca 3oo metrů volno, tak proč nepřejet do pravého pruhu. Rychlost v levém pruhu byla do 110km, tak jeli při předjíždění obytňáku. Je zajímavé, že v Rakousku to na dálnici nevidíš. Jezdím už dlouho a tak vím, že řidič při změně pruhu a směru má dávat znamení atd.,
Vždy po předjetí se snažím zařadit zpátky do pravého, ale dnes každý nastavený tempomat a pak to vypadá, jako když kamion předjíždí druhý a rozdíl mezi sebou mají minimální.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
27. 08. 2023 21:42
2couddy : 23.8. sme si vyjeli na Istriju na noc, cesta cez Ljubljaň ok, nic sa nezmenilo od tej doby, keď ju otvorili (5.8.) To sme sa vracali z dovolenky. Dnes sme tade zasa prechádzali cestou domov, ale cez deň, nič nenaznačovalo, že bola dialnica neprejazdná.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
28. 08. 2023 16:04
čau Borci a přátelé tohoto fóra.
Podělím se s naším "výletem" za výročím svatby na Krku (Bessy tuší). No ano, už je to 10 let a vzhledem k tomu, že jsem tam chtěl jet každý rok "jen tak" na weekend. Tak jsme tam 8 let nebyli...

Odjzezd plánovaný T5 s postelí do kempu Baška (Krk) s plánem spímě "někde" po cestě Woerther see, Ljubel... někde. Odjezd čtvrtek 14.00.

Prasklá hadice vody 14.07 nad Olomoucí na dálnici, tak jsem se pokorně vrátil. Pokus o express servis VW (mají to tam napsané) ve VW OL. Věta: "pane my tady T5 neopravujeme" mě dostala.
Dest.voda i růžový lektvar z OMW nepomáhal, prostě to spodem chcalo. Chadice 20 let, sponka trochu mladší...

Tak plán B. Vyměnit za astru, namontovat příčníky, přendat vše včetně XXL thule. Astra už jednou letos v HR byla s tou chrchlající převodovkou...tak znovu smiling smiley

Odjezd v rekordním čase v 17.00... směr Wiena... Woerther - tam jsme kolem 24.00 spali, ale jen chvíli. Ve 3.00 odjezd.
Mobil psal východ slunce v Terstu v 6.16. Check - in v Bašce v 13.00... Tak proběhlo kolečko směr Karawanka tunel za 8 eček... Teda cestovatelsky žádný zážitek až na to, že jakmile jsem odbočil od Klagenfurtu do zatáčky směr Karawanky, tak přibyla doprava...ale jak, asi o tísíc procent. Vesměs jen audi, fakt samé audi, mám to auto rád. Už ve Vídni jsem si díval... Mercedes je usedlý, BMW se kazí, kdo není hloupý, tak to vidí. A buď jsou tak bohatí, nebo už i rakušanům došlo, že jediné na čem se v koncernu nešetří tolik je audi. Passata jsem nepotkal žádného... tolik k autům.

Terst v 7.00 sice super, ale kavárna žádná open... to jsme chtěli právě ten zážitek kávy...
Pak koupačka někde na skalách u cesty - nevím, takové zvláštní pláže u Muglie (píšu to správně?) nevím. Němec třeba v A3 v kufru na parkovišti, ručníky přes auto. Plaž nula, ale moře jo.

No a pak šup slovinsko, káva, croasan a hurá na KRK. Do centra. K občine.
Obejít si v košili a šatech radnici, kde jsme se brali, nějaký top místa a jídlo. Ale bylo 37c, takže i já, který se nepotím jsem se zapotil fest... ulet by, že jsem tam potkal svého cyklokurýra, který dojel z Brna (už u mne nepracuje, přestěhoval se do Brna) na kole "festce" bez brzd na KRK. No nechápalli jsme oba, on na kole, já ve "svatebním".

Pak už jen Bunculuka. Super, top, jako vždy. 0 polska. 100 nemecka. Velmi málo oproti jiným letům italů. Jeden slovák s časopisem Forbes a 5 rodin CZ.

Moře blankitně modré, obrovské bílo modré ryby, co jezdí až k vám a nebojí se u břehu. TOp slana voda, rozhodně se to nedá srovnat s mořem pod makarskou... je to jiné.

Služby dobrý, i když kemp jak spadl pod Valamar, tak zavládl takovej jugoš komuniksmus, oproti jiným letům, ale služby na úrovni.

Cesta zpět v 15.00, no jasně, že průser...2,5 hodiny na jedničku z ostrova, důvod hlasili havárku nebyla tam...jen kruháč na konci ostrova, horší hlásili bosiljvo, karlovac, lučko, prakticky všude kolony.

Takže zpět 1780km a že bych to měl včetně 7 zemí za 3 dny? Ne, na madarsko, lučko a hr, ač google moc chtěl jsem se vykašlal a vydali jsme se směrem Ljubel pass na Moravu.

Doprava za Rijekou už klid. Povodně ve Slovinsku museli být fakt silné. Jednak jsem to v těch dědinách a kopcích viděl, jednak se opravdu jezdí jen po dálnicích teď, takže kolem Ljublany to zhoustlo.

Za Ljubelem nás do říše kontroloval přes OP "celní - voják" s bouchačkou...
Sjezd do AUT je na brzdy masakr, stejně jako vedle Wurzen pass.

Chtěli jsme jet vnitřkem rakouska na Bruck atd k novo mesto vidensko"", ale google tvrdil, že jo a sjezdy byly také zavřené, tak na Graz... kde jsme se obávali nástupu polska a všech ze zpodu.

Přátelé nic, nic nejelo, bavíme se o čase 23.00 nevím jestli tam ještě stáli, ale až do Vídně nic, v ní nic, za ní nic a jediné , kdy začal provoz bylo Merkur, Pasohlávky, kdy začali jezdit kamiony doprotivky fest, protože bylo pondělí.

Počasí na krku 33c, voda tak 28. Piza 11 - 13 E. Obrovský burger s hranolkama 8 E. Pivo 3,5- 5,2. Lahvo 1,56 - 2 E.
Ceny normál. Kemp bych řekl, že i slevnil.

Dvě malá macciata v kempu s vodou, 5, 5 E.

Utahanej jsem jak pes, byl bych tam ještě aspoň měsíc....

T5 jsem si teď vyzvedl hadice za 2400, - s prací.
Obrovskou poklonu skládám mojí Astře H. 1,8.103kw. Šetřil jsem ji do 140, jinak bych letěl, ale chtěl jsem ať ta převodovka vydrží. Na to, že už podruhé i s převodovkou s poslechovou vadou.... klobouk. Parádní průběh jízdy. A nebýt už asi tvrdších matadorů sport 235 / 40 17, tak by v tom autě bylo i ticho... Fakt jsem vděčný, že mě dovezla. ..


EDIT 1X: PŘEKLEPY.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil couddy (28. 08. 2023 20:08).
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
28. 08. 2023 17:17
No sláva, konečně zase příspěvek k tématu. Díky.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
28. 08. 2023 21:01
Ještě doplním pro zajímavost: do Terstu (Trieste) se jede od severu poměrně velkým sešupem, ale nic, co by nešlo vyjet i v zimě při normálním užívání plynu. Jsou tam cedule nasaď řezězy i z kopce dolů.

V centru Terstu zajímavá - trošku chaotická křižovatka, která zahrnovala autobusové nádraží, něco jako podlouhlý kruháč o 6ti výjezdech, plus koleje. A směr k lodím. Trošku na oči, ale dobrý.

Co mě ale překvapilo: tolik nákupních tašek různě zahozených, kde i nejde. A miliony skůtrů postavených i na schodech a parapetech smiling smiley

V 7.00 jsem chytl jakousi ranní vlnu pracujících. Do té doby prázdno, jakmile mě na těch pár rušných ulicích dojeli a obklopili ze všech stran s potrubováním a bezblinkry... no pak jsem byl rád, že jsem tam byl v 7.00 a ne třeba v 11.00. Mám něco natočeno,ale normálně jsem byl z nich nesvůj. smiling smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
04. 09. 2023 08:20
Něco jsem smáznul, až bude čas, kouknu na celé vlákno.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
05. 09. 2023 07:47
Je to tady celé nějaké divné,tak jen krátce pro opravdové skalní.Vrátil jsem se ,žiju a spolu s babčou jsme dodrželi pravidlo šťastného návratu.Přísedící vyslovila souhlas.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
05. 09. 2023 10:47
Cesta tam 25.8. Praha - Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Crikvenica. Doba jízdy bez přestávek zhruba 8 hodin 45 minut.
852km, žádné objízdění. Menší kolona pár aut u Mikulova, jinak cesta v pohodě.

Cestou zpět jsem chtěl ušetřit a objet vše placené co se dá.
Moje cesta Crikvenica - Praha. Rozhodl jsem se objet všechny chorvatské i slovinské dálniční úseky. Crikvenica - Brod na Kupi - Ljublana - Ljubelj - Klagenfurt - Hohentauern - Liezen (objezd placeného tunelu) - Linz - ČB - Praha. Doba jízdy bez přestávek 10 hodin 15 minut, spoustu zatáček.
738 km
Cesta přes Brod na Kupi je plná zatáček, jede se stěží 70 kmh, jsou tam kopce a pokud nejsou kopce, tak jsou zase obce na slovinské části. Pak ještě zdržení v Lublani, kde je spoustu semaforů. Nejhorší je cesta v okolí Podbrezje - užší a samé zatáčky.
Cesta na Ljubelj klasika, rakušáci chtěli vidět doklady u všech cestujících u každého auta, Klagenfurt zdržení na semaforech, pak už pohodová cesta přes Hohentauern, sjetí do Liezen a objetí placeného tunelu, dále již klasika Linz - ČB - Praha. Vše bez kolon.

Náklady na cestu zpět: benzín 1800 Kč + 120 Kč (1/2 rak známka) = 1920 Kč.
Náklady na cestu tam: benzín 2320 Kč + 120 Kč (1/2 rak známka) + 400 Kč SL známka + 380 Kč HR dálniční poplatky = 3220 Kč
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
06. 09. 2023 20:03
Achooooj Vašku ... tak to jsu rád ... předpokládám bez komplikací a vše v pořádku ...
P.S. ... a jinak ... Drahoš (Drahoslav) byl dnes kolem 06,10 někde pod Vídní ve směru na Pelješac (Žuljana) ...

smileys with beer
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
08. 09. 2023 08:43
Zitra, v sobotu ve 02:00 planuji odjezd z Male Duby a tudiz predpokladam naprosto pohodovou cestu zpet...
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 09. 2023 17:48
Odjezd v sobotu ve 03:00 z Mala Duba, Zagvozd 3:38, Demerje 7:13, Macelj 8:01, pak asi 1,5hod nakupy a prestavka v Mariboru, dale na Viden, Znojmo (uzavirky vinobrani), Jihlava, Praha - nikde nebylo zadne zasadni zdrzeni... rano sem na dalnici od Zagvozdu po tunel Sveti Rok predjel 9 aut, 3 auta predjeli me, takovy byl provoz spinning smiley sticking its tongue out, pred tunelem slusnej vitr, 23st, na konci tunelu 28st, kus za tunelem to slezlo na 7 st eye popping smiley

OMV Slovenia benzin MM 95 s E10 (do 10% ethanolu) 1.54€, v HR co sem ruzne tankoval bylo E5 1.54 - 1.57€ , spotreba se pohybovala od 5.87-6.19 cesta tam, cesta zpet 6.48-6.85, 7.21 popojizdeni v HR - Ford Focus 1.5EB 134kW manual
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
10. 09. 2023 22:00
Ciste jen pro moji informaci... mel jsi mezi Zagvozdem a Demerje pauzu? Nic za tim nehledej, jen porovnavam casy
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 09. 2023 06:40
I tak slušný výkon.My jsme vyjížděli v sobotu 4:00 z Živogosce-Blato a na Demerje jsme byli v 9 :00,jízda tachometrových 140,místy bylo omezení,bez zastávek
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 09. 2023 08:36
Jen asi 3min curpauza
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 09. 2023 10:04
valeri napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Ciste jen pro moji informaci... mel jsi mezi
> Zagvozdem a Demerje pauzu? Nic za tim nehledej,
> jen porovnavam casy

Jen pro porovnání mě to v loni trvalo mezi Zagvozdem a Demerje o hodinu více než dj.DEKL .

.
.

_________________________Jirka_________________________
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
11. 09. 2023 18:21
Vic jak 140 sem nejel, prumerna rychlost vychazi dle casu z ENC krabicky na cca 120 km/h pokud dobre pocitam...

Pro porovnani, cesta tam ve spicce, Lucko 5:17 - Ogulin 6:10 53min + Ogulin 7:31 - Zagvozd 11:19 228min (na teto trase byla 2x 20 min pauza) tak to odečtu, 188 min , celkem tedy 241 min tak jsme na prumeru 105 km/h



Upraveno 1krát. Naposledy upravil dj.DEKL (11. 09. 2023 18:30).
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
13. 09. 2023 23:01
Tak jsme doma: včera odjezd ze Žuljany 08:22, úsek Bisko až Karlovac po ličké magistrále, příjezd do Slunje 14:30, 402 km, čistá doba jízdy s pauzami 6:08' (tedy průměr 65,54), doba samotné jízdy 5:24', čili brutto průměr 77,77 km/h.
Dnes ráno odjezd ze Slunje 06:48', zkratkou Đurmanec - Cvetlin - Ptuj - Gornja Radgona - Ilz mimo dálnici, příjezd do Jičína 19:09', 659 km, (na Lenart jeden semafor, za Lenartem tři a všude se skutečně pracovalo, inu, je pracovní den) do 102,66 km/h, to ale nebylo jen po dálnici.
Čistá doba jízdy s pauzami včetně oběda 10:42' (tedy 61,01 km/h).
Takže najeto celkem 2366 km s průměrnou spotřebou 4,66 litru/100 km.
Moc nových radarů v obcích (kdyby radši přibývaly obchvaty, ale ty jsou drahé, navíc na nich se tolik nevydělá...).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
15. 09. 2023 14:41
Zatím cesta tam...
Z Práglu výjezd v 20,45, aby to vyšlo na A dálnici chvilku po půlnoci. Hned na D1 u Popovic parkoviště až po odbočku na Budějky, staženo do jednoho pruhu, odstraňovali značení z omezení. Půlhoďka navíc. V Mikulově malá pauza, aby mi to vyšlo časově s dálnicí. Stejně najeto už ve 23,59, hned na to blikanec odněkud ze sloupu. Snad mi tu minutu odpustí. V rádiu hláška, že Mikulov zavřeli, kvůli nastavenî nějakého omezení, takže klika o pár minut.
Pohodová jízda, W stále 80, před odjezdem ještě koupena SLO známka, takže furt po dálnici s krátkou zastávkou na P225. V A byl asi nějaký zákaz pro TIR, protože jich byla nacpaná parkoviště a na silnici občas nějaký. Kousek před Zagrebem krize, mlha jak prase, zalomíno na odpočívadlo a 2,5 hoďky zářez. Poté stále v mlze až do doby, než jí slunce rozehnalo. 99% řidičů mají zadní mlhovku jen červeným sklíčkem zakrytou díru do auta. Nic příjemného, když se pár metrů před autem vyloupne pomalu jedoucí auto z mlhy. Nafta v HR 1,55 éček, ve SLO je zhruba o desetník dražší. Překvapilo mě, že INA na Makarské 1,58. Asi jen chybka na totemu. Ale nalejt nádrž po volátko za 95 éček není žádná řehole.
Makarská s podivem pohodový průjezd. Polojasno až zataženo, teď začalo trochu krápat, ale teplo. Pivo za 4 u Damira je nářez, ale na osvěžení po příjezdu dobré. Cesta i s přestávkami a spaním něco přes 14 hodin. To je slušné.
avatar
mdr
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
15. 09. 2023 15:21
Citaci

V A byl asi nějaký zákaz pro TIR

Asi tam mají dnes svátek, stejně jako na Slovensku.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
17. 09. 2023 10:13
ak chcete vedieť, kedy má ktorá krajina sviatky a prázdniny, navštívte:

[calendar.zoznam.sk]
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 242
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.