Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

doprava v chorvatsku

Autor reniula 
doprava v chorvatsku
06. 07. 2007 19:51
Chtěla jsem Vás poprosit jestli nemá někdo zkušenost s tím, jak se dostat z vlakového nádraží ve Splitu někam dál, třeba do Podgory. Chtěla bych letos vyzkoušet Jadran-express, ale ten končí ve Splitu. Díky mocthumbs up smiley
Re: doprava v chorvatsku
06. 07. 2007 19:58
Tak jestli mě paměť neklame, tak ve Splitu je autobusové a vlakové nádraží hned vedle sebe.
Re: doprava v chorvatsku
06. 07. 2007 22:09
alexx
tak to Tě paměť opravdu neklame.

normálně vylezeš z vlaku, vyjdeš jeinou možnou cestou z nádraží a jsi na autobusáku. Tak si u malého okénka řekneš, kam chceš jet, oni Ti řeknou čas a nástupiště a Ty pak hledáš a hledáš. Ale mají tam dost chaoz :-D, vlastní zkušenost

ale jde to v pohodě, neztratíš se
Re: doprava v chorvatsku
26. 08. 2007 07:50
Kolik stojí jízdenka na autobus? ,např.Ze Splitu na Makarskou .Je to zhruba 60 km.Bohužel se mi přibližné ceny jízdenek nikde nepodařilo zjistit.Tak nevím co je lepší ,jet na výlet ,který pořádá cestovka z místa pobytu a nebo sama místní dopravou.Taky jsi mě trochu vyděsil tím hledáním a hledáním .eye popping smiley Dík,Dík



Upraveno 1krát. Naposledy upravil lida (26. 08. 2007 07:50).
Re: doprava v chorvatsku
26. 08. 2007 21:03
Neni tam zadny chaos. Nebo neni vubec vetsi, nez je treba na prazske Florenci.

Autobus tam ze ST do MA jede denne kazdych maximalne 30 min, treba jen od firmy Promet Makarska najdes tak zhruba kazdou hodinu. A tech ruznych dopravcu je jeste mnohem vic. Jen si sednes do busu na kterem je deska ze jede do Ploce, Metkovic nebo Dubrovnik, a pak hned za Splitem behem jizdy k novym pasazerum prijde pruvodci..., a to kazdy takovy bus samozrejme stavi v Makarske --> tam je navic i nadrazi s restauraci (nejen klasicka zastavka), a tak tam mnozi soferi tam i obeduji cili zdrzuji se dyl (10-15 min)... A taky se jizdenka + mistenka muze zakoupit i predem na prepazce splitskeho bus-nadrazi (stejne jako tak treba i na prepazce makarskeho nadrazi).
A jestli hned v tu chvili nenajdes na zadnem nastupisti zadny bus ve smeru MA, tak ho urcite najdes na nastence na ST-nadrazi.
Navic vsechny ty autobusy (dokonce i na delsich relacich treba Rovinj - Dubrovnik) stavi i na mensich zastavkach, napr. ve vsech mesteckach na Makarske riviere.

Treba tady na www.autotrans.hr najdes i cenu jizdenky ST-MA (37 Kn). To je u busu Autotrans RI, a myslim ze je u firmy Promet MA (www.promet-makarska.hr) cena trochu nizsi...
Takze zadny chaos, leguane.yawning smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Mimozemstan (26. 08. 2007 21:08).
Re: doprava v chorvatsku
26. 08. 2007 21:37
A vsechny odjezdy ze splitskeho autobusoveho nadrazi najdete tady - www.ak-split.hr. Tam jedou busy i pres celou noc, celych 24 hodin i o vikendech!...

Zatimco na stejne vzdalenosti (60 km) Praha - Mlada Boleslav jezdi denne mnohem min autobusu, a vecer posledni uz ve 22:30 h (www.jizdnirady.cz), a po 21 h jen v pracovnich dnech. eye popping smiley A ani vlakem si vubec pak neprilepsite.
I to je tak v jedne metropoli srdce Evropy.
Takze, Leguane, pro Stredoevropana nebude to ve Splitu zadny chaos. Prave naproti!.. smoking smiley
--CS--
Re: doprava v chorvatsku
27. 08. 2007 14:06
To mimozemstan

to bude asi tím, že v Boleslavi není moře a taky tam chcíp pes.
Bude pro tebe překvapením, že na střelecký ostrov nejezdí v srdci evropy žádný trajekt!!! Je hrozné, jak jsme tady za váma zaostalí....
Re: doprava v chorvatsku
27. 08. 2007 14:35
Pane bože, ten martˇan nám tady už zase káže?smiling bouncing smiley
Re: doprava v chorvatsku
27. 08. 2007 15:16
Díky ,díky za rady.To je přesně to co jsme chtěla vědět.
Stromoli
Re: doprava v chorvatsku
28. 08. 2007 08:50
Prosím, nevíte někdo náhodou zda mají v chorvatsku stránky podobné našemu Idosu (www.idos.cz) ? Zkoušel jsem něco najít, ale marně sad smiley.

Předem velice děkuji za info.
Re: doprava v chorvatsku
30. 08. 2007 19:08
Podobne stranky jako idos.cz (= jizdnirady.cz) v Chorvatsku nejspis nejsou.sad smiley


to --CS--

O "zaostalosti" jsi, chudacku, mluvil jen ty!
Me neni problem rict, ze jste vy Cesi co do on-line informovani pasazeru na lepsi urovni od nas Chorvatu. Protoze je to pravda (obdivuji napr. kvalitu MHD v Praze oproti napr. MHD v Zahrebu!).
Ale je podle me stejne tak pravda, ze leguan tam psal o chaosu na bus-nadrazi ve Splitu aniz by podal jediny argument o tom! A znam situaci na nadrazi ve ST stejne dobre jako na nadrazi Florenc v Praze. I kvalitni rozdil je tam ve prospech ST!
--CS--
Re: doprava v chorvatsku
31. 08. 2007 10:32
to Mimozemstan

nechapu proc se urazis, kdyz by se meli urazit spise v Boleslavi. Kdyz si TY neodpustis zbytecne poznamky, musis ocekavat, ze i TOBE se obcas ujde. Kdyz to beres sportovne, tak ti to vadit nemuze, ale vidim ze tomu tak asi neni. Opravdu toto je fórum ktere by melo pomoct lidem k ceste do Chorvatska a ne je od ni odradit ruznymi nacionalistickymi kydy. Nezlob se, ale z tvych poznamek ten pocit mam.
Re: doprava v chorvatsku
31. 08. 2007 13:37
Re: doprava v chorvatsku
01. 09. 2007 18:50
to ---CS--

Jake zbytecne poznamky?eye popping smiley Leguan BEZ ZADNYCH ARGUMENTU tam napsal o chaosi na bus-nadrazi ve Splitu. A ja jsem jen ke vsem svym argumentum dodal dalsi argument, ze na stejne vzdalenosti (jako je Split-Makarska - 60 km) z Prahy do Boleslavi na rozdil od ST mezi 22.30 a ranem nejede nic.
Jaka je to urazka pro MB??eye popping smiley Kdyby to nebyla pravda, tak by to mohla byt urazka jen pro Florenc nebo tamni dopravce! Ale pravda to je, takze zadna urazka vubec ani neni!

Konec koncu i Lida mi tam podekovala, ze jsem ji pomohl. Coz byl v prvni rade muj zamer s tim prispevkem. A v druhe rade vysvetlit, ze chaos ve ST neexistuje.

Ale tobe zrejme vadi (stejne jako tomu sovinistovi Ivanu Smejkalovi), ze nejaky Chorvat vubec kritizuje neco ceskeho!! Protoze jste tady zvykli psat, jak vas chorvatska policie obrala o penize, jak chorvatsti ridice jezdi silene, jak vas vsude v HR chteji oskubat atd. A kdyz nekdo neco napise opacne a ukaze, ze ani Cesi nejsou svatousci, tak se hned nekteri z vas postavite na zadni dve. Rikate, ze milujete krasne Chorvatsko, ale vy (nekteri z vas!) vlastne milujete jen tamni prirodu ale ne i mistni lidi (s jejich zpusobem zivota), kteri jsou vam uplne ukradeny, cili pro vas existuji jen jako nutne zlo!



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Mimozemstan (01. 09. 2007 18:53).
Re: doprava v chorvatsku
01. 09. 2007 20:03
Ty blbe, tady si nejdřív přečti co to ten šovinismus je [slovnik-cizich-slov.abz.cz] a myslím že to sedí přesně na tebe.
--CS--
Re: doprava v chorvatsku
01. 09. 2007 21:25
to mimozemstan

vsichni krome tebe pochopili, ze urazet se Boleslavaci mohli na moji poznamku o chciplem psovi a ne na tvoji, ze tam nic nejezdi. Pokud nerozumis diskuzi tak prosim nereaguj zbrkle a radeji se slusne zeptej. A pokud jsou tvi krajane zbrkli jako ty, tak opravdu takove nemusim. Ale radeji si popovidam s temi normalnimi, co pochopili, ze pro turisty aby jezdili je potreba i neco udelat.... Loni jsem zaslechl rozhovor dvou chorvatskych emigrantu u more jak si stezovali na sluzby a mistni pomery - takze asi na tom neco bude. Kdyby si si cetl pozorne toto forum, tak najdes i chvalu na mistni domaci, na to, ze se v chorvatsku min krade (ne okrada) nez u nas a pod., Takze bych prosil trochu studene sprchy - "chudacku".....
Re: doprava v chorvatsku
02. 09. 2007 13:22
Tak proc jsi vubec sel zatahovat Boleslavaky do nejakych udajnych svych urazek?(-->to si mas vyresit mezi sebou, cili mezi svym alter egemeye rolling smiley). Protoze diskuze stejne vubec nebyla o nich. Vyrabis problem, kde vubec neni. Fakt jsi maklej.

Chorvatsko jako kazdy jiny postkomunisticky stat ma problemy - s korupci, se zlodejskou privatizaci, s pomalou justici (v tom vsem mnohem vetsi nez CR!)--> i ja to uznavam!
Ale stejne tak ani cesti obcane obecne nejsou spokojeni se sluzbami a mistnimi pomery v CR.--> ziju v CR, i vidim to v TV, ctu v novinach a i slysim kolem sebe.

Existuje dalsi spousta veci, ktere v CR funguji lip nez v HR: napr. MHD nebo taxi sluzby (az na to jejich okradani turistu v Praze) nebo informovanost na webu.
Ale system autobusove dopravy rozhodne neni mezi nimi!
Zarazilo me, ze Leguan tam nejen napsal o chaosu na ST-nadrazi ale k tomu nepridal zadny argument, krome vety "dostanes cislo nastupiste a pak hledas a hledas...". Ve Splitu je nadrazi vlastne v jedne rovine, cca 100 m dlouhe, a nastupiste jsou normalne znacena cislami po sobe. Takze jake pak dlouhe hledani a chaos?confused smiley

Anebo je to spis mineno, ze je pro Stredoevropany "chaos" proste a priori prirozeny stav jiznich (a zvlast balkanskych) narodu, a tak je pochopitelne, ze tomu obycejny do toho nezasveceny Stredoevropan (Reniula, Lida) bohuzel velice snadno uveri. To je ta zakernost!

Nahore hned po mem prvem prispevku po dlouhe dobe na tomhle foru Smejkali napsal:
"Pane bože, ten martˇan nám tady už zase káže?"
Tak prosim vas, co je to nez sovinismus?! Kdyz se nediva na co ale predevsim kdo pise!
... a i ta jeho a vase zaujatost mym nickem: jsem Chorvat zijici v CR, takze pochazim mimo vasi zemi. I tak a jako sranda taky - Mimozemstan. A tak bych pak i ja mohl analyzovat nick --CS-- pak rict, ze jsi nejaky zatvrdly milovnik CSFR (nebo snad i CSSR), ktery neuznava CR a SR... a pak odvozovat, ze tak stejne milujes i SFRJ... Ale nezabyvam se tim ale jedine tim, co konkretne pises.
--CS--
Re: doprava v chorvatsku
03. 09. 2007 11:00
Milý mimozemstane,

az zmoudris pochopis.... A proc bych nemel uznavat CR a SR? Ty si zacal priklady o "rozdeleni státu". Stejne jsou ted oba staty v EU a za chvili v shengenu - takze nechapu ten povyk. Za nejakou dobu tam skonci cely balkan i se srby kosovem a pod...
Re: doprava v chorvatsku
03. 09. 2007 12:02
Právě že se až moc dobře dívám cos nám tady všechno napsal.

[www.ihvar.cz]

Ty jsi nácek jak vyšitej.
Re: doprava v chorvatsku
29. 09. 2007 17:20
Vrátila jsem se z Chorvatska, a ptala jsem ještě předtím tady na fóru na autobusovou dopravu ve Splitu.Nechci se tady pouštet do diskuze ,ale opravdu ve Splitu na autobusáku žádny chaos není a je to naopak velmi přehledné a asi opravdu líp značené než u nás.Nemohu ,ale posoudit hlavní nádraží v Praze a ani Florenc ,tam jsem zatím nebyla.
Re: doprava v chorvatsku
29. 09. 2007 17:36
lida napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ... Nemohu ,ale posoudit hlavní
> nádraží v Praze a ani Florenc ,tam jsem zatím
> nebyla.

O nic si nepřišla !!!

smiling smiley smiling smiley smiling smiley
avatar Re: doprava v chorvatsku
29. 09. 2007 20:20
Hopkirk napsal(a):
-------------------------------------------------------
> lida napsal(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > ... Nemohu ,ale posoudit hlavní
> > nádraží v Praze a ani Florenc ,tam jsem zatím
> > nebyla.
>
> O nic si nepřišla !!!

začínáš být, hochu, trochu nad věcí...
v určité oblasti, kdy nikomu nic k dopravě nezbývá je možno říci, že se malinko sereš....
Re: doprava v chorvatsku
29. 09. 2007 23:13
jeliman - ??????????????? Uniká mi smysl tvé glosy. Nebo tobě té mojí.

smiling smiley smiling smiley smiling smiley
avatar Re: doprava v chorvatsku
30. 09. 2007 10:46
Hopkirk napsal(a):
-------------------------------------------------------
> jeliman - ??????????????? Uniká mi smysl tvé
> glosy. Nebo tobě té mojí.

co se ti třeba nelíbí na pražském Wilsoňáku? Např bývalá odbavovací hala, dnes Fantova kavárna je cizinci vyhledávaná stavební památka....

prostě, kdyby třeba lida napsala, že ještě nebyla v pražském metru, tak typicky česky od boku napíšeš, že není o co stát a ještě tam přidáš tři vykřičníky...
Re: doprava v chorvatsku
30. 09. 2007 10:55
jelimane co tě pořád sere, že takhle útočíš? Každýˇať si píše co chce. Začínáš se snad řadit mezi prudiče typu Globík?
Re: doprava v chorvatsku
30. 09. 2007 11:50
Mylý Jelimane, ale ono opravdu není o co stát. Špínou počínaje a povalujícími-se bezdomovci konče. A Fantova kavárna? Je sice hezká, ale asi si neznal Wilsoňák v klasické podobě ještě před tou hrůznou komunistickou megalopřestavbou. Ty čisté a klasické tvary zařízení a doplňků, funkčnost a preciznost provedení se tato "Fantovská" rekonstrukce snaží marně napodobit (a v žádném případě se nejedná o stavební památku !!! - původně zde byly pokladny). Navíc - kolik běžných cestujících si v ní posedí?

smiling smiley smiling smiley smiling smiley
avatar Re: doprava v chorvatsku
30. 09. 2007 12:38
to Hopkirk,
promiň ne stavební, ale určitě secesní památka...
[www.radio.cz]
Re: doprava v chorvatsku
30. 09. 2007 13:04
Sorry, ale opět vedle - secesní památka je stavba jako celek. A jak jsem psal výše - Fanta zde naprojektoval pokladny, takže kavárna rozhodně secesní není, i když se tak tváří. Je sice hezké pomejmenovat kavárnu po arch. Fantovi, ale je štěstí, že nevidí, jak mu jeho dílo zprznili novodobí "architekti". Podle mého názoru je nejlepší rekonstrukce ta, která uvede dílo do původního stavu a k původnímu účelu. A neber to osobně - jsem asi jen nakrklej staromilec.

smiling smiley smiling smiley smiling smiley
avatar Re: doprava v chorvatsku
30. 09. 2007 13:15
to Hopkirk
začni asi připravovat jako staromilec nějakou petici...
i já jsem zvědav, co tam vlastně Taliáni za miliardovou investici vyvedou...
[www.radio.cz]
Anonymní návštěvník
Re: doprava v chorvatsku
30. 09. 2007 13:32
.



Upraveno 2krát. Naposledy upravil podgoranin (18. 02. 2008 16:43).
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 178
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.