Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?

Autor tony66 
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
29. 08. 2008 14:00
Tak k naší cestě a i ke kroupám ve Slovinsku (která nás s obrovským štěstím nepotkaly, přijeli jsme asi až po nich /nebo že by před???/ spoušť ve Slovinsku nějaká byla, ale ve tmě jsme to moc nerozlišovali - proto prosím dejte vědět čas, ať se zorientuji, kdy to bylo).

Tam:
odjezd 15.8. z Adamova (u Brna) v 20:30, respektive z Brna v 21:30 (známí ještě nákup, dotankování atd.). Trasa Brno - Břeclav - podél slovenských hranic a na Vídeň po 8-ce, dálnicí v Rakousku až k exitu 226 - Mureck, Tratě - Lenárt - Ptuj - Macejl - dálnice Chrovatsko až na exit 21 Šibeník - Rogoznica - Stupin Čeline - příjezd sobota 16.8. v 12 hodin, celkem něco přes 920 km.

K cestě - šílené, déšť a často blesky od Adamova až k Šibeníku. Celkem soda v Rakousku (blesky na zdejší rovině, jediný výsoký objekt stromy kolem cesty, občas to šlehlo i 500m od nás, vítr - čas 22 - 23:30). Vídeň průjezd po A 23 na A 2 v pohodě, ale za deště, exit na Mureck v pohodě, ve Slovinsku opět silnější déšť - slejvák (kolem 3 ráno). Objezd dálnice Mureck-Lenárt-Ptuj v pohodě (hustota dopravy, cesty - jen občas dost hrbolaté, ale to označeno). V Ptuji hledání té otevřené benzinky (doporučuji jet od Lenártu furt rovně a pak na celkem velké křižovatce doprava na Ormož - pod železnici a kolem Intersparu myslím, hned za ním je benzinka). Situace v Ptuji docela šílená - policajti, hasiči, všude plno vody - to mezi 3 a 4 ráno asi (tek nevím zda po kroupách či jen po průtrži mračen před další spouští). Dál pak na hranice a Chorvatskem v pohodě, jen ten déšť, tudíž furt omezení rychlosti, stěrače naplno (doporučuji mít toto zařízení před cestou v perfektním stavu, já je vyměnil a nelituji). Další problém Mala Kapela - dlouhá kolona, popojíždění (cca 45 minut) - byli jsme tam budˇmoc brzo nebo moc pozdě - prostě jsme se trefili do času, kdy to přeznačovali na směr pouze k moři. To samé pak na Sv. Rok - tam jsme byli dokonce tak 10 auto od tunelu a čekali, až změní značení na jen k moři. Časy - M.K. cca v 7 - 8, SV.R. tak 9 - 10, ale nevím přesně, už nepamatuji. Každopádně je vhodné tam být dřív (za obousměrného provozu a nehustého), nebo později (jednosměrný provoz - tak jeli další známí a bez problémů). Pak už jen dojezd na místo, ten v celku v pohodě s občasným přetržením dešťového mraku.

Pobyt fajn, ale ten v jiném vlákně. (pozn. v Rogoznici, Primoštenu i Trogiru se dá v pohodě zaparkovat zdarma kousek od centra).

Zpět - stejná trasa, jen z Vídně, s ohledem na čas průjezdu, přímo na Mikulov. Odjezd 23.8. v 19 hodin z Rogoznice, v Adamově v 7 ráno v neděli 24.8. (Brno 6:30), celkem 900 km. Cesta v pohodě až na tunel Sv. Rok - kolona 6 km, popojíždění do kopce mezi kamiónem a autobusem na jedničku (splodiny, vedro...). Viděl jsem několk "uvařených" aut. Tato kolona znamenala, že již od Šibeníku bylo omezení rychlosti, my to respektovali, ostatní moc ne. Dál pak pohoda (jak M. Kapela, tak Lučko a další mýtnice, i hranice), teda až na déšt - začal někde za SV. Rokem a skončil u Vídně.

Ještě jsem zapoměl na jeden z tunelů na cestě zpět (za deště), je někde u Krapiny - vjedete do něj a naráz na čelním skle mlha (ikdyž máte vnitřní ventilaci na plno), ze začátku pomůžou stěrače, pak jedete jak v mlze. Chce to nezmatkovat. Nevím, proč se tam toto děje, ale stejnou zkušenost jsme měli i loni. Tak bacha na to. Máte podobnou taky?

Hranice - průjezd vždy v pohodě, bez čekání, prudění, bez dotazů na viněty. Rakouskou známku jsem koupil až u nich za 7,7 Euro. Dálnice v Chorvatsku 39 + 134 Kn v jednom směru.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil FrankieRL (29. 08. 2008 14:13).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
29. 08. 2008 15:50
Rozhodoval som sa medzi cestou Maďarskom alebo Rakúskom. Pravdepodobne je to vec vkusu, kto sa pre akú alternatívu rozhodne. Ja som bol s cestou cez Rakúsko spokojný - Ba-Viedeň-Graz-Mureck-Omiš, jedinú nespokojnosť musím vysloviť na adresu slovinskej polície: cestou do Chorvátska, v prvých dvoch dedinách na slovinskom území bolo 5 !!!!!!! radarov, možno aj iné, ktoré som nezbadal. To bola naozaj brutálna zlomyselnosť za to, že obchádzame ich platenú diaľnicu.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
29. 08. 2008 16:10
tož já sem za celou cestu tam i zpět Mureck, Lenart, Ptuj..neviděl ani jedného policajta..pouze až před hranicema z Chorvatskem, ale tam už jezdili i ti kteří rádi zaplatili 900kč
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
29. 08. 2008 17:28
StandaM, jsi ve správném vlákně a třeba několik lidí a i já se těšíme na každý nový poznatek vás, co jste se už vrátili. Nás ta dlouhá cesta za modrou vodou teprve čeká.
Takže" nepřátel se nelekej, na množství nehleď - a hlavně piš. Díky. yawning smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
29. 08. 2008 19:59
Po chvíli váhání několik slov.Naplánovaná cesta směr Split po známé trase Havl.Brod,Jihlava-obchvat nutno dodat skutečně vynikající,Znojmo,
Vídeň a pak už popisovanou Bessyhyho stezkou(ať se to někomu líbí či ne) přes HU při troše pozornosti zvláště v noci zcela bez problémů a GPS
Goričan,Zagreb a po staré přes Plitvice,Knin,Gospič-zde pozor je zádrhel.Je uzavřená silnice nahoru do hor a objížďka je pouze směr Split a ta činí přes 50 km bez následného značení.Takže kde pojedete do oblasti Trogiru musíte směr na Šibenik,pak odbočit zpět na Prgomet a Trogir.Pominu-li naše území toť jedinný zádrhel na celé trase.Zpáteční cesta byla vedena ze Splitu tentokrát na Sinj,Knin a pak už po známé staré
dobré až do Zagrebu,s trochou odpočinku než došla řada na zaplacení mýtného a pak až na Slovinksé hranice,kde se z důvodu dostavby dálnice
přímo k celnici sjíždí s malým zdržením na původní trasu.Trasa přes SLO je taková jaká je.Průjezd Mariboru mimo dálnici byl mnohokrát popsán
jen opakuji hlídejte si žluté šipky směr CENTAR a AVSTRIA to samé pak dole na kruháči,kdo to neznáte ,nebojte se toho.Jen dodatek...bude-li Vás trápit hlad či honit mlsná,doporučuji motorest nebo restauraci s názvem FENIKS před městečkem Dojno Selo je to za Plitvicema směr Zagreb.
Vynikající a hojná krmně všeho druhu za slušné ceny.Pasy na hranicích neopustily moji ruku,zcela bez problémů.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Vašek (29. 08. 2008 20:02).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
30. 08. 2008 19:16
Ve čtvrtek 21.8. jsem ve 02:00 ráno vyrazil směrem Hradec Králové, Chrudim, Jihlava, Znojmo, Vídeň, Graz, Mureck, Lenárt, Ptuj, Záhřeb, Biograd na Moru. Cesta neprosto v pohodě. Na dálnici před Grazem bylo omezení na dálnici, ale jelo se naprosto plynule. Sjezd z dálnice na kilometru 226 a pohodovou cestou na Mureck. Přejezd přes řeku a cestování po okresce ve Slovinsku. Některé místa byla horší, ale celkový stav cesty je dobrý. Na kranicích chtěli vidět jenom pasy a nic víc. Nájez na poloprázdnou dálnici a frčeli jsme si to na Záhřeb. Mýta placeny kartou a na některých mýtnicích jsme projížděli pruhem jen pro bezhotovostní platby a je to rychlejší než platit hotově (nebyli v těchto průzích žádné fronty). Benzín v HR placen rovněž kartou a rovněž i nákupy potravin a suvenýrů. Dálnice poloprázdná a průjezd tunely bez zdržení.

Cesta zpět rovněž také ve čtvrtek 28.8. a cesta jako tam bez kolon a zdržení. Na hranicíh jsme čekali asi 5 min. Některé auta kontrolovali - koukali do kufrů a na zadní sedačky pod tašky apod. U nás, ale chtěli opět vidět jen pasy a pustili nás dále.

Cesta tam i zpátky trvala asi 14 hodin včetně zástavek. - Dodržování rychlostních limitů (dálnice 110 - 130)
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
31. 08. 2008 20:15
Vyjížděli jsme 21.8. v noci z Ostravy-Mikulov-Vídeň-Gratz-Lenart-Ptuj-Zagreb-Kralovac-Plitvice. Cesta v pátek ráno v pohodě s přestávkami na motorce 12h. V sobotu ráno do Primoštenu po staré přes Knin v pohodě až do Drniše, tam je strašná objížďka, tedy doporučuji jinou trasu.
Zpátky jsme museli v sobotu. Odjezd z Primoštenu v půl třetí odpoledne. Po dálnici. Strašné kolony přes tunely, mítnice, hranice. Slovinci kontrolovali auta a teda důkladně, nás na motorce nechali být. Nicméně průjezd z Primoštěnů až na hranice 8h!!!!! (jezdíme slušně a kolony nepředjíždíme, dodržujeme předpisy). Zbytek cesty Slovinsko na Ptuj, Lenart, asi 10km před Šentiljem na kruháči modrá směrovka na Šentilj, jediná, bohužel nás to navedlo na dálnici. Žádný sjezd až k hranicím, ale naštěstí nás nikdo nechyt. Zbytek cesty přes Rakousko a ČR v pohodě bez problémů. Celkový součet na 1100km díky kolonám v Chorvatsku 18h!!!!
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
01. 09. 2008 15:30
Vyjížděli jsme ve čtvrtek ráno 21.8. v 2:30 hod, směr Halámky. Až na hranice to bylo něco strašnýho, samá zvěř. Místy jsem si připadal jak na safari. Srnky chodily po krajnicích, zajíci běhali napříč silnicí, kočky, jedna liška. Průměrná rychlost asi 50 km/hod. Fakt jsem byl rád, že jsem to bez újmy projel. V Rakousku už pohoda. Průjezd ranní Vídní bez problémů. Před Grazem jsem na exitu 139 sjel směr Feldbach-Bad Radkersburg-Lenart-Ptuj-Záhřeb. Rakouská část téhle objížďky má perfektní asfalt, slovinská část je horší, něco jako silnice u nás. Jinak je to dost klikatá cesta, ale v budoucnu ještě možná přijde vhod. O slovinskýho policajta jsme nezavadili. První tankování v Ptuji N98, litr za asi 1,16 eura. Pak už cesta v Chorvatsku po dálnici bez problémů až do Živogošče. 1010 km za 12,5 hodiny, čistý čas jízdy 11:18 hod. Tam jsme v kempu Dole 2x přespali a v sobotu po silnici přejeli na Pelješac do Orebiče. Trajekt jsme nakonec zavrhli.
Zpátky jsme vyjeli v sobotu 30.8. v 7:30 zase pěkně okolo přes BiH. V Šestanovaci nájezd na dálnici, před Sv. Rokem kolona 12 km, takže jsme sjeli na Gračac, 15 minut přátelské popovídání s policisty a po staré pak do Karlovace. Tam nájezd na dálnici směr Záhřeb. Na Lůčku kolona 6 km, ale docela se to hejbalo, zdržení cca 0,5 hodiny. Přechod HR/SLO bez problémů. Dále pak Ptuj-Lenart a pro změnu Mureck-Graz. Tato trasa je o něco málo lepší. V jednom úseku je silnice dost zvlněná. Je to asi o něco delší ale jede se rychleji. Příště asi zvolím tuto trasu. Rakouská dálnice na Vídeň taky bez problémů. Na poslením odpočívadle 20 minut pauza. Od hranic jsem opět jel tak 60-70 km/hod, ale zvěř jsme žádnou už neviděli. Příjezd téměř přesně o půlnoci. Celkem domů to bylo 1207 km za 16,5 hod. Jel jsem sám bez střídání a docela mi to sedlo. Neměl jsem žádnou krizi.
Mám OII 2.0 FSi, spotřeba byla tam i zpět shodně 7,1 l/100km což považuju vzhledem k dosahovaným rychlostem za solidní. Počítal jsem spíš tak s 8 litry. U Šibeniku na dálnici jsme se nachomítli ke škaredé bouračce. Auto jedoucí naším směrem od moře prorazilo obě střední svodidla a zůstalo stát v protisměru. Nevim, jestli to do nich ještě někdo nenapral ale kusy auta byly široko daleko. V rádiu pak říkali o 1 mrtvým a 3 těžce zraněných. Nebyl to hezký pocit, člověk si hned vzpomene na tu nehodu z počátku srpna a neřídí se dobře. Viz foto



Upraveno 2krát. Naposledy upravil valeri (02. 09. 2008 11:39).
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
02. 09. 2008 15:59
Vrátilali jsme se v sobotu odpoledne, nemůžu uvěřit, že už jsem doma.
Věřte nebo ne, zbytek soboty jsem probrečela. Stýská se nám.

Vyjížděli jsme v pátek 22.8. okolo 16 hodiny směr Znojmo, přes Rakousko po dálnici, mírný provoz. Slovinskem jsme projeli podle trasy vasnivehokolisty /tímto děkuji za radu/ Mureck-Lenart-Ptuj: výborná cesta, jedno malé pochybení v Lenartu, ale jinak opravdu bezva. V Chorvatsku po staré až do Splitu. Jen chci podotknout, že jsme po staré jeli takhle dolů poprvé, jindy jsme uhybali na Gračac a Biograd na Moru, to ještě jde, ale až do Splitu po staré už nepojedu je to strašná dálka. Fakt je ten, že jsme za celou dobu potkali strašně málo aut, ale do Omiše jsme dorazili až za dlouhých 22 hodin.
Domů jsme jeli v pátek 29.8. ve 22:00. Tentokrát jsme jeli po dálnici ze Splitu. Dálnice byla skoro prázdná na mýtnici jsme se skoro báli, byli tam jen 2 auta. Až na mou kloustrofobii a menší panický záchvat v tunelu Sv. Rok, musím uznat, že cesta po dálnici byla perfektní,jeli jsme stále 130km/h, spotřebu 3,2l /je to neuvěřitelné, ale máme tak seštelovaného našeho Mazlika,že moc nepapá/.
Slo a Rakousko stejná cesta,jako do Hr. Doma jsme byli za 16 hodin/s přestávkama/.

Na mýtnicích jsme nečekali ani minutu, vždy jsme byli první.
Na hranicích opět žádný problém, maximální doba čekání 5-10 min. a to jen na Slo. Celníci se sotva podívali do pasů, natož aby se koukli dovnitř do auta.

Nikde jsme neviděli policisty, hlídky, radary...Nic.

Jsme krajinkáři-požitkáři, takže ještě zpět k té staré cestě: Krásná krajina, je jiná než u nás, takže nás také zdrželo focení. To jen abych ji neublížila a moc ji nepohanila.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
03. 09. 2008 06:16
Vloni jsem jel do Omiše, resp. Mali Ratu z Brna přes Maďarsko a po staré (Varaždin, Zagreb, Karlovac dálnice, zbytek Plitvice Knin, Split), cesta mi s problémy trvala dolů 14 hodin, zpátky stejnou cestou 11 (a to s přestávkami). Brno - Mali Rat 860 kilometrů. Letos jsem to bral komplet po dálnici, cesta trvala úplně stejně a najel jsem 902, zpátky 919 kilometrů. Mimo to cesta dálnicemi mě stála podstatně víc.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
06. 09. 2008 09:40
Uz vam nekomu neco prislo o tom radaru v Moravskych Budejovicich? Me jo. Ale jeste jsem pro to nebyl na poste.
Foti ten radar i v noci a dobre je videt ridic? Vim o tom, blejsklo nas to na konci obce pri ceste do Chorvatska.
Videl jsem, jak to blika, nikde nikdo, dlouha rovina, silnice uz mimo civilizaci ... proste nemam slov ... a kdyz jsem vcera videl na novinkach ten clanek i s videem, kde mluvi starosta obce, bylo mi z nej na nic. Proste tipickej idiot, hlavne prachy do obecni kasy a jestli je radar na nesmyslnym miste, to uz ho nezajima ... a jediny, co umi na to rict, je to, ze v zakone je jasne dano - mezi cedulemi obce. Chytrak jeden. Tezko rict, kolik z toho ma jeste do svy kapsy.
Komu z vas uz to prislo? Co v tom bylo? Je tam predvolani nebo jen nejake oznameni o ztrate bodu? Jak je to pak pri rychlosti vyssi nez 94km / hod, kdyz tam je 50ka? Nevim uz, kolik jsme jeli, mozna 70, ale jistej si tim fakt uz nejsem. Nejhorsi na tom je, za clovek vidi nektery piraty, zavodniky, co litaji po meste jak dobytkove a nic se jim nestane a my, co v obci rychlost dodrzujeme a jezdime rozumne i mimo, pak jednou nekde na konci obce, kde uz clovek na dlouhe rovince pomalu zrychluje, protoze ma pred sebou 1000Km a chce tam byt trochu drive, navic kdyz je pulnoc a nikde nikdo, proste pak spadneme do rychlosti na nesmyslnem radaru, ktery je na konci obce jen proto, aby ta obec mela prachy do obecni kasy. UBOHY, OPRAVDU JO. Plati jeste ta vymluva na osobu blizkou, kdyz se zeptam blbe? kdyby clovek letel nekde na nebezpecnem miste v obci, tak nereknu, ale tohle je fakt trapny. Jak ten radar dokaze fotit v noci?
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
06. 09. 2008 10:21
Souhlasím s Petrem, že radary v M.B. jsou výsměchem jakémukoliv normálnímu uvažování a výrazem absolutní zlovůle státní mašinerie. Také jsem M.B. projížděl a naštěstí jsem o těch 3 radarech věděl z našeho fóra, ale jejích umístění těsně u značky obce mne stejně překvapilo. Tímto Vás Petře prosím, abyste nám sdělil další vývoj této události, jak jste dopadl? Držím palec, aby to nebylo s nějakou velkou ztrátou bodů či peněz.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
06. 09. 2008 20:12
Zdravim a reaguji na radar umisteny na konci obce Moravske Budejovice. Jsem ridic jezdici 24 let, nikdy jsem nezpusobil dopravni nehodu a nemel zadnou bouracku. Predpisy dodrzuji a nikdy jsem neplatil zadnou pokutu. Bohuzel jsem se stal obeti radaru na nesmyslnem miste, kde lisky davaji dobrou noc. Pri ceste do Chorvatska jsem byl vyfocen v 1:15 v noci pri predjizdeni auta, ktere rychlosti zhruba 40km/h se motalo pred radarem. Je mi zahadou, ze zrovna v tuto nocni dobu jede Skoda 105 - 120? tesne pred timto radarem touto rychlosti, spise je to dobry tah, protoze je logicke, ze kazdy, kdo to auto predjede, zvysi svou rychlost na nepovolenou v obci. Takze ted cekam na dopis, poslusne pujdu a zaplatim pokutu. Ano udelal jsem prestupek, neda se nic delat. Ale myslim si, ze jsem slusny ridic, protoze kdyz vidim, co si jiny dovoli na nasich silnicich, tak ja jsem proti tomu bridil. Nechal jsem se nachytat na nesmyslnem miste na nesmyslnem radaru a autem, ktere tam asi nemelo vubec byt. Tak Vam pane starosto vzkazuji, aby jste chytal opravdu ty piraty silnic, kteri nekoho ohrozi a ne lidi, kteri si jedou po celorocni narocne praci odpocinout na Jadran.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
06. 09. 2008 21:34
při cestě do Chorvatska letos v 15,7 v 01,30 mě vyfotil radar na začátku M.B jel jsem tam 83 km už mě přišlo předvolání, fotka je čistá
asi to neukecám čekají mě až 4 body a až 1 rok bez ŘP uvidíme zatim to prišlo abych napsal do tiskopisu jméno a adresu řidiče ,



Upraveno 1krát. Naposledy upravil jaros (06. 09. 2008 21:35).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
06. 09. 2008 22:25
Tak to by mě zajímalo jak to funguje. My 2.7. na konci MB cca 70 km blesky a zatím nic. Je pravda, že to je služební autí. eye popping smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
06. 09. 2008 22:32
zatím stále platí " osoba blízká", takže pokud není vidět do obličeje - nevím,určitě to byl někdo z rodiny.....a zaručeně osoba blízká !!!!! Ale je to v návrhu na zrušení !!!!!!! Hodně úspěchu !!!
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
07. 09. 2008 09:16
Źádný úřad, myšleno státní či obecní policie vám nemůže odebrat body bez projednání přestupku. Nechci na tomto fóru rozebírat přínosy či zápory bodového systému, ale jen konstatuji, že "slušné a poctivé řidiče" často, až bych řekl buzeruje a na druhé straně ty kteří jezdí "rizikově" se ho bát nemusí. Takže na ty starosty "náčelníky polosoukromé obecní policie" platí jedině občanský zákoník a to osoba blízká. Při projednávání přestupku v tomto případě uplatňujte zákon o obecní policii, opět osobu blízkou. I když je fotografie jasná a vy rozpoznáte i mateřské znaménko na obličeji vašich dětí na zadní sedačce, trvejte na tom, že to nejste v žádném případě vy a odvolejte se na znění příslušného paragrafu.
( Přestupkový zákon č. 200/90 Sb. §60 odst. 1, Zák. o obecní policii č. 553/91, §11 odst. 3)
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
07. 09. 2008 17:18
Tady je reportáž a vyjádření pana starosty,že mu jde o bezpečnost ve městě,..... ale hlavně o peníze do obecní kasičky.

Radar v M.B.

video: [stream4.visual.cz]
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
07. 09. 2008 18:03
Jen strucne, ale letosni cesta do Chorvatska (Zaton u Zadaru) me prijemne prekvapila. Po ceste tam jsme meli jedno 2 minutove zdrzeni na mytnici a jinak cesta absolutne bez nejakeho cekani nebo zacpy. O to vice jsem se obaval sobotniho navratu, ale Lucko - zdrzeni 4 minuty a chorvatsko-slovinske hranice 8 minut zdrzeni. Takze opravdu nadhera :-).
Cesta tam: Cesky Krumlov - Zaton u Zadaru (770 km) - 29.8.2008 - odjezd 23.00 hodin, prijezd 08.30 hodin (zastavky cca 1.5 hodiny)
Cesta zpet: Zaton u Zadaru - Cesky Krumlov - 6.9.2008 - odjezd 15.00 hodin, prijezd 23.30 hodin (zastavky cca 30 minut) + male zdrzeni
pri hledani cerpaci stanice.

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi 80kW - prumerna spotreba (dle palubniho PC) - 5.0 l / 100 km, prumerna rychlost (dle palubniho PC) - 90 km / hod (prumer znatelne snizily vylet do Zadaru a mistni popojizdky).

Takze spokojenost, slovinskou dalnici jsme objeli, ve Slovisnku natankoval nejaky Prima diesel (doufam, ze to nebyla nejaka bionafta). Pocasi cely tyden nadherne se slunickem a teplem. V utery a ve ctvrtek rano prselo, ale pak se vyjasnilo a hned horko. Doprava plynula, zadny problem. Proste v Chorvatsku jsme byli podruhe a po lonskych zacpach letos naprosta spokojenost :-).
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
09. 09. 2008 19:20
Už som myslel, že sa tu bude písať len o radaroch. DalinCK sa vrátil k téme, takže stručne o mojej ceste.
Pôvodne sme chceli stráviť dovolenku v mestečku Sveti Juraj - kam sme aj po necelých 9 hodinách dorazili na Škode Octavii 1,6 ( 75 kW )pri spotrebe 6,7 l / 100km a najazdených 790 km. Cesta z Košíc cez Budapest, Goričan, Žuta Lokva, Senj sa zaobišla bez akýchkoľvek problémov. Dovolenku sme však nakoniec absolvovali v Selciach, 40 km severovýchodne - smerom na Rijeku.
Domov sme išli na diaľnicu vedúcu z Rijeky na Zágreb - cez Oštrovicu. Na mýtnici v Zágrebe bolo najmenej áut celkom vľavo. Chcel som ušetriť minútu a stratil som najmenej 20 minút, pretože po výjazde z mýtnice som mal ísť vpravo na Varaždin, ale mojou nepozornosťou som sa ocitol na diaľnici do Mariboru. Aj napriek tomuto zdržaniu sme do Košíc dorazili za 8 hodín čistého času pri priemernej rýchlosti 101 km / hod. a spotrebe 7,1 l / 100 km. Najazdil som 805 km (aj s blúdením). Cesta cez Budapest (ktorej som najviac obával) nám trvala 20 minút. Po diaľnici sme išli 650 km tam, naspäť o máličko menej.

Leonard
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
10. 09. 2008 09:39
Ahoj, tak jsme se 7.9.08 vrátili, byli jsme v Drašnicích, cesta Ostrava - Bratislava - Maďarsko-Goričan- Drašnice(dálnice) cesta tam i zpět absolutně bez problémů, měli jsme vícfe zastávek, malé dítě (takže každá benzinka s dětským hřištěm v Chorvatsku.....ale jsou zase super) - ale vlezli jsme se do 15hod., auto Ford Focus 1,6 benzín, průměrka 7litrů.
Jen opravdu doporučuji dávat si pozor na mýtnici v chorvatsku, pokud platí v hotovosti, dvakrát se nás pokusili natáhnout.
Přeji podobnou cestu všem
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
10. 09. 2008 09:48
to mikmika : Můžeš prosím přesněji popsat trasu přes Maďarsko? Dík.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
10. 09. 2008 13:36
najdi si "Cesta přes Maďarsko " je tam variant, že z toho budeš Maďar !!!
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
10. 09. 2008 14:03
igen, tudom. Ale na vlákně "Přes Maďarsko" je poslední příspěvek ze 6.9. a mikmika se vrátil 7.9. Tak mě jenom napadlo, že by měl čerstvé informace. Omlouvám se.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
10. 09. 2008 23:40
Dnes jsme se vrátili z Orebiče. Cesta tam přes Maďary (Letenye) v pohodě, nic zajímavýho co by stálo za zmínku se nestalo. Nazpět přes Mostar - Jablanicu - Banja Luku - Daruvar (Chorvatsko) - Terezino Polje - Csorna - Bratislava - Krkonoše. Cesta přes Bosnu vizuálně nádherná, průměrná rychlost cca 50km/hod. Takže kdo spěcháte, tudy určitě ne. Silnice jsou v pořádku, hodně je opravují, provoz pouze v okolí větších měst, jinak klid. Policajtů málo, ceny mírné, pozůstatky války jsou k vidění po celé cestě. Večerní průjezd Banja Lukou zpět do Chorvatska, noční průjezd cípem Chorvatska, po cestě žádný pumpy, lidi, nic... Po půlnoci přejezd do Maďarska, na hranicích proběhla "cólna kóntrola Maďarskej republiky", kdy jsem musel vyložit a otevřít kufry menšímu obtloustlýmu celníkovi, asi hledal cigarety. Takovou kontrolu jsem nezažil ani za socialismu. Proběhlo to v klidu... Za hranicemi průjezd Maďarskými lesy za účasti neskutečného množství zvěře - srnky, jeleni, daňci, lišky, zajíci ... Takže celou noční cestu pěkně 50 km/hod. Oči na šťopkách, takže únava poměrně rychle narůstala. Vhodná místa k odpočinku až nad Balatonem u větších benzínek. Pak už vše v pohodě, ráno příjezd do Bratislavy a ve čtyři odpoledne v Krkonoších. Ahoj všem.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
11. 09. 2008 07:58
Dnes v noci zpatky z firemni akcicky v Brele, cesta pres Letenye-Lenti atd na Rajku, tam i zpet sacovali auta, jeli jsme peti vozy, z toho tri rozebrali napadrt ...., brali i nejake Spanely, jinak cesta ok, zadne zacpy ....
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
15. 09. 2008 09:35
Tak jsme doma z víkendu z Chorvatska. Rozmrzávat budu ještě aspoň 3 dny.
Při letní dovolené jsme přes všechny přechody jen plynule profrčeli, zato tentokrát jsme si to vybrali. Cestou tam jsme chorvatským celníkům museli přeskládávat kufr. Ne úplně vypakovat, neměli jsme na víkend příliš věcí. Nezajímali je krabice s pivem a becherovky. Dokonce si ani nevšimli, že mi v autě spí pes (pas ukazuji jen pokud si psa všimnou. Stalo se mi kdysi, že jsme na celnici narazili na milovnici zvířat a vůbec ji nezajímalo, že má odbavovat šňůru aut. Hodinu se s ním mazlila a rozzuření řidiči za námi ji nezajímali). Tak tentokrát se celníci zajímali o naše auto. Máme Roomstra a ten prý začíná být v Chorvatsku oblíbený. Celníci si pohráli se zadními sedadly a prozkoumali možnosti, jak s nimi manipulovat. Byli úžasně hraví. Když se vyptali na všechny podrobnosti - kolik bumbá na dálnici, kolik ve městě atd., tak manžela důvěrně poplácali po zádech a popřáli šťastnou cestu. Prostě jen takové milé půlhodinové zdržení.
Cestou domů jsme před celnicí trčeli hodinu a půl. Maďaři nahlíželi do všech kufrů - myslím tím kufr jako zavazadlo. Rakušák po naší pravé straně z kufru vytahoval a protřepával i ponožky. Poláka před námi odstavili rovnou stranou a ten vykládal z auta úplně vše. Tentokrát jsem raději rovnou řekla, že jedeme ze psí výstavy a vyhnula se tak výslechu - co, kde, jak a proč. Jen jsme prohlásili, že nevezeme cigarety a alkohol (samozřejmě vezli - dárky od našich chorvatských přátel) a po téměř dvou hodinách konečně jeli. Přechod Udvar.
Až úplně rozmrznu, budu tvrdit, že to byl nádhernej víkend.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Anna (15. 09. 2008 09:58).
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
15. 09. 2008 10:36
Tak jak to tady čtu se "AKTIVITA" celníků se SLO-HR hranice pomalu přestěhovala na HU-HR.Počítám s tím,že příští rok zpoplatní své cesty i Maďaři,když se přes ně jen jezdí a nic jim s toho nekape. Prostě zbavili jsme se hranic v EU,ale nastala aktivita jinde.Letos jsme jeli přes SLO a tam to bylo bez kontrol.confused smiley

MirekŠi
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
15. 09. 2008 12:07
Tak jsme se ani nenadáli a jsme už zase doma. Po krásné týdenní dovolené, kdy jsme se vyhřívali takřka v tropech, přišel šok - návrat domů ... Co se týká cesty, tak celkem pohoda.

Cesta tam pohodovou klidnou jízdou přes N. Bystřici, Wien, Graz, Mureck, Zagreb, Sv. Filip s tankováním LPG ve Švaljkovci a Zadaru a několika přestávkama 880 km za 11,5 hodiny. Odjezd ve 4:00, jen okolo rak. hranic trošku horší cesta, Mureck ok až na hrboly a dálnice bez nejmenších problémů. Venku bylo při příjezdu 35°C, v autě v pohodě - klima nastavená na 23°C. Vzhledem ke klimě a dosti silnému vítru si naše HTP bralo trošku více plynu, ale 7l není zase až tak moc, hlavně když je cena LPG stabilně na 3,35 kuna/l...

Cesta zpátky již tak pohodová nebyla, ale pořád ok. V sobotu jsme vyjeli ráno po osmé a bylo krásných 27°C. Jen jsme projeli Sv. Rok, déšť a 15°C. Po dálnici se moc rychle jet nedalo, jednak déšť a mlha, navíc rychlostní omezení... Aby toho nebylo málo, tak jsme před Jestrebarskem chytli kolonu, když značili dálnici... Naštěstí jsme byli celkem vpředu kolony, nechci ani myslet, jak se to štosovalo dál... Zdržení 1 hodina... Lučko sotva 2 minuty díky nové pracovnici, kterou zaučoval kolega... Pak se projevila nezkušenost, přeci jen jsem byl poprvé v Chorvatsku a nestihl jsem odbočit na nájezd na Krapinu a tak jsem se koukl, jak se staví cesta ke kruháči před Zagrebem a celkem slušnej kruháč, kde bylo sakra živo... Naštěstí jsem ho nějak projel a bez problémů až do Vídně. Tam jsme jeli podle značek, hodilo nás to trošku bokem, ale nakonec plnule projeto. Nazpátek jsme se rozhodli jet přes Znojmo, což opravdu nebyl dobrý nápad. Ke hranicím přes rychlostní omezení v pohodě, ale jak jsme přejeli k nám, hrozný. Silnici asi znáte, já tam jel poprvé a nikdy více... Skvěle nás reprezentuje již přechod s "retardérama", kvalita silnice dál včetně vesnic a již profláklých radarů v MB.... Navíc ve Znojmě bylo vinobranní, takže centrum uzavřeno, pěkně nás to táhlo po krajích města, taky slušné zdržení... Vzal jsem plyn hned za před Znojmem na benzíně, což jsem neměl dělat. LPG špatné kvality, auto rapidně ztratilo výkonconfused smiley

No nakonec jsme se ještě stavili na jídlo, celkem dobrý jídlo za slušné ceny v hotýlku na kraji Znojma, kam nás vyhnala objížďka, jen šok přišel při cenách pití, které se blížilo cenám na pláži, kafe bylo dokonce dražší...

Už jsem byl tak unavený, že jsem jel opravdu volně (mimojiné i díky tomu plynu eye rolling smiley ), takže domů 900 km celkem skoro za 15 hodin (asi 2 hodiny přestávek + hodina kolona) s průměrem opět 7l (což bylo hlavně díky koloně, jinak tak o 0,2 méně).

Celkem najeto 2400 km včetně výletů se spotřebou 6,9 l. Osobně doporučuji pro lidi z okolí Kamenice nad Lipou cestu přes N. Bystřici, která sice taky není okolo hranic ideální, ale celkově mi přijde lepší než znojemská varianta. A ještě jednou nedoporučuji tankovat LPG na benzíně těsně za Znojmem před hranicema....



Upraveno 1krát. Naposledy upravil mach (15. 09. 2008 12:08).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
15. 09. 2008 17:31
Tak tuto trasu přes N. Bystřici, Wien, Graz, Mureck, Zagreb....můžu jen doporučit jeli jsme tudy 10.7 thumbs up
Promiňte, ale nemůžete přidávat odpovědi na toto téma. Toto téma bylo již uzavřeno.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 222
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.