Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?

Autor tony66 
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
17. 07. 2009 15:42
Ze včerejška na dnešek trasa, Brno-Wien-Graz-Maribor-Zagreb-Ravča-Ljubuški-Bileča-Nikšič-Podgorica. Nejhorší ze všeho byl asi průjezd Brnem od I/43 na Vídeňskou. Rakousko v pohodě, beze změn, Slovinskem po nové dálnici asi za 30min, Za Zagrebem 3,5 hoďky chrupec, A1 v pohodě, jedno měření rychlosti před odmorištěm Krka (měřili to klasicky z nadjezdu), pak do jednoho pruhu na 60 km/h a brali to, bylo tam i civilní auto s radarem. Problém nastal až v Ravči, docela veliká gužva, řízená policisty, ve Vrgorci nešly semafory, docela velíká zácpa, policajt na to jen koukal, no a pak už pohodová cesta až na konec.Celkem 17 hodin, tj, 13,5 hodiny jízdy včetně tří tankování a čůrání, celkem 1200 km. Vozidlo Fabia 1,4 63 kW, dle počítače průměrná spotřeba 6,0 l/100 km. Přeji všem alespoň takovou pohodovou cestu.
P.S. Prosím všechny jedoucí pohodovou 100, aby neblokovali levé pruhy, jak se mi to stalo ve Vídni, bohužel většina z těch blokujících mělo auta s českou RZ.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
18. 07. 2009 15:05
Tak jsem doma už týden a s odstupem času můžu zhodnotit cestu k Jadranu a zpět. Jel jsem tam v neděli 28.6. ráno ze Sudoměřic po trase Bratislava - Rajka - Csorna -Keszthely ( Balaton) - Barcs - Daruvar - Gradiška - Bugojno - Mostar - Metkovič do Živogošče . Celkem 923 km za 15:30 hodiny i s přestávkama. Benzin jsem kupoval jen v Bosně. Natural 95 v přepočtu 22,61Kč u Banje Luky a 24,47 za Mostarem. Kvalita silnic asi jako u nás. Někde dobrá, jinde horší. Provoz velmi slabý kromě Bosny, kde to vypadalo jako ve všední den.
Zpět , opět v neděli 12.7.,jsem zvolil trasu z Živogošče přes Cista Provo - Livno- Bugojno-Banju Luku - Gradišku -Daruvar- a opět Maďarskem kolem Balatonu přes Keszthely - Csorna - Blava - Kúty -Sudoměřice. Tato trasa měla jen 888km a zdolat ji i s přestávkama trvalo 16:15 hodin. V Daruvaru jsme se podle rad zastavili na jídlo. Oproti pobřeží byly ceny mírné a domluvili jsme se česky.(kuchařka Miluška uměla perfektně česky). Ceny benzínu nepatrně vzrostly, ale i tak byl nejlevnější mezi Banjou Lukou a Gradiškou. Za Livnem 24,47Kč a před Gradiškou 23,67Kč.
Cesta přes Livno sice překoná více výškových metrů, zato silnice Bosnou byla hezká a rychlá. Policejní hlídky s radarem jsem vždy zahlédl dřív než oni mne. Musím policisty v Chorvatsku i v Bosně pochválit - mnohdy dělali, že nevidí.
Cestu jsme si užily , a i ty dva dny múžeme připočíst k bezva dovolené. Ahoj .
Těm, které cesta teprve čeká přeji ať je i pro vás součástí dovolené ať již jedete přes Rakousko, Maďarsko, Bosnu či kolem Světa. Hlavně se šťastne a všichni vraťte.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
18. 07. 2009 21:56
Čao Palko, tak jsem si to tu přečetl, jak vidím, tak jezdíš stejnou trasu jako já, jenom dole v Chorvatsku já odbočuji na Černou Horu a ty už máš defacto padla v Živogošči. Potěšil jsi mne cenami benzínu, už vím kde tankovat pokud tedy pojedu letos. Bohužel to jaksi letos v červnu nevyšlo, zkusím snad koncem srpna nebo první týden v září. Jezdíval jsem 2x do roka ale krize se podepsala, doufám že to vyjde v září. Jinak já vyjíždím z Holešova, tedy o 60 km dál a do Baošiči ještě asi 150 km z Neumu. A vcelku - ne snad rychle ale svižnou jízdou to jezdím za 16 až 18 hodin, jak kdy se zadaří. Přemýšlel jsem, že bych letos jel přes Maďary a v Czorne to nasměrovat na Szombathely a potom už po Chorvatské dálnici. Slovince a ty jejich nekřesťanské dálniční poplatky nemíním podporovat. Mělo by to být asi rychlejší, vyjedu jako vždy ve 3 ráno. Snad nebude zavalená někde cesta kamením, jako loni v Bosně. Měj se.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
19. 07. 2009 10:41
Tak jsem už taky doma od středy ráno.
Jeli jsme trasu: Ostrava-Brno-Bratislava-Moson.-Budapešť-Nagykanizsa-Goričan-Zagreb-Split-Makarská-Gradac.(na Ravču jsme jeli na zpět a stalo to za ptáka)
Gradac krásné město...je tam kde chodit a objevovat.Počasí super.Moře 26stup. a více..vzduch kolem 33-35 stupnů možná víc.
2x byla ráno bouřka a déšt,ale za hodinu potom nebyla ani památka.
V noci pak přišla bouře,pralo to do Biokovo a dokonce tak,že jsme byli i 1 hod bez proudu a pak půldne bez proudu.No bomba
Cesta tam byla ze čtvrtku na pátek v noci.Prali jsme to bezespánku.Dálnice poloprázdné až na Madarsko kde jeli k moři Rumuni s přívěsama..těch teda bylo.
Na zpátek jsme jeli z úterý na středu v noci,opět bezespánku..dálnice pomalu prázdné..až na nějaké ty Čechy a Slováky vracející se domů.V Madarsku několik usínajících řidičů kamionů to bylo něco teda.
Jinak cesta tam: 14-15 hod. i s přestávkami.
Cesta zpět : kolem 14-15 hod opět s přestávkami.

______________________________________________________________________________________________________________________
Krk, Trogir, Makarska, Stupin Čelinne, Podgora, Gradac, Turanj, Pakoštane, Pakoštane (2012 - 2x), Pakoštane, Pakoštane,..
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
19. 07. 2009 11:10
Byla dlouha. Jel jsem na Peljesac pres Madary (u hranic uplne rozmlacena cesta s dirama a pretizena kamiony, zacina to byt neunosne). Cestu tam jsem vzal skrz cele Chorvatsko po dalnici az do Ravce. Na konci je pekny sjezd nadhernym udolim Matice. Podle mne lepsi, nez se trmacet magistralou Makarskou rivierou. Asi 16hodin s prestavkami do Prapatna.
...
Zpet ze Sreseru v noci kvuli horku a mimo dalnice s vyjimkou od Karlovacu do Goricanu klasicky vnitrozemim. Pro plynare: v Kninu je i v noci otevrena cerpacka LPG a pokud na hranich v Goricanu (stary prechod) nemaji plyn, tak hend u prvniho sjezdu z dalnice Cakovec je cerpacka LPG a pak samozrejme az do Lucka nic.
...
Zpet jsem jel se zastavkami 20 hodin. Oproti ciste dalnicni variante je rozdil tipuji 3hodiny casu a je o neco kratsi. Spotreba paliva bude asi o neco mensi a na dalnicnich poplatcich se usetri necela tisicovka. Takze na zvazeni kazdeho soudruha. Mne nocni dalnicni jizda vycerpava vic nez krouceni volantem v zatackach. Puvodne jsem chtel jet opet Bosnu, ale co by z te krasne krajiny clovek v noci mel?
...
Preji vsem stastnou cestu a hezkou dovolenou
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
19. 07. 2009 15:54
Odchádzal som 4.7. po naťahovačkách 21.30 z Prešova. Zase cez BiH, ale chcel som cestu ešte trochu zmeniť (aj sa vyhnúť úseku Marcali - Barcs kôli zvieratám). Teda Prešov - Budapešť - a na juh Szekszárd - Mohács - Osijek - Bosanska Gradiška - Mrkonjich Grad - Glamoč - Livno - Šestanovac - Omiš. Viem, že toto využije asi málokto, ale bolo to zaujímavé. Na hr. prechode HU-HR pod Mohácsom boli chorvati neskutočne prekvapení, že niekto cestuje do Omišu tadeto. Celková dĺžka 1030 km, pre deti a otca, 68r, veľa prestávok - spolu 16 hodín. Cesty a hranice v pohode. Vyskúšal som aj úsek dialnice Osijek - Gradiška.
Späť 16.7. Z Omišu po 15.00 avšak kúpanie v Primoštene, nákup v Lidli Vodice, pauza na benzínke Pakoštane. Odtiaľ cca o 20.00 diaľnica po G.Ploču, potom Plitvice, Karlovac diaľnica, za starým Goričanom druhá dedina v HU (Becsehely?) kúpa vignety, diaľnica, Budapešť (tam aj späť prejdená za 15 min., od konca 4 prúdovky M3, po M1,7 a opačne), daiľnica. Príchod 8.30.
Prajem všetkým tak pokojnú a nerušenú cestu ako som mal ja.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
19. 07. 2009 23:31
TAk jsme se už taky vrátili - včera ráno.
25.6. ve 21:30 jsme vyjeli Prostějov-Brno-Bratislava-Vídeň-Graz-Maribor-Zagreb-Makarska-Podgora.
Policajti po celé trase žádní (nepočítám ty, co stáli přes dálnici mezi Brnem a Bratislavou v noci a kontrolovali snad dálniční známky - fakt skvělé místo na nějakou bouračku), celníci nám mávali, pouze jeden chorvatský vzal do ruky pasy a bez prohlížení je hned vrátil (děti svoje pasy nemají, máme je zapsány v našich). Slovinskou vinětu jsem kupovali na benzince na hranicích ve Slovinsku. Mají to tam značené.
Počasí skvělé, moře se z asi počátečních 23 st. ohřálo během několika málo dní na 27 st.
Zpáteční cesta 16.7. v 19:30 z Podgory, trasa stejná. Opět žádní policajti ani zdržující celníci. V opačném směru se ale začínaly hromadit auta - především na hranicích Slovinsko-Chorvatsko.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
20. 07. 2009 09:04
Také i my jsme se vrátili (12 - 18.7.2009) v sobotu ránu.
Jeli jsme v neděli večer přes Maďarsko až do Puly.
Cesta přes HU od 50 do 150 kilometru to jde (nový 4 pruhový úsek od 91 do 94 kilometru) jinak jak se píše díry a vyjeté koleje.
V Chorvatsku na dálnici ve Varaždinu a vyjetí až u Rijeky (23 + 60 Kn). Pak přes Opatii prvních asi 30 km pozvolna přes centra ale potom cesta slušná až do Puly.
Zastavili jsme se v Rabacu. Děs a hrůza hlava na hlavě a smrad u hotelů z přepáleného oleje - honem pryč.
Ubytování v Pule jsme sehnali tím způsobem, že jsme se v pekárně zeptali kdo pronájímá apartmány a už to bylo.
Cenu jsme si nasmlouvali velice slušnou. Je fakt, že apartmány které nabízí jsou převážně vzdáleny od centra asi 2 km a k moři se musí jezdit autem (na Veruderu asi 5 km, do Medulinu 10, na Premanturu 15).
Za těch 5 dní jsme najezdili 200 km jen to fiklo.
Ubytování super. Domácí donesla víno a večer pak plný koš zeleniny poradila kde máme chodit na nákup a kde k moři.
Čistá voda a příroda je na Promentuře (vstup 20 Kn za auto).
Cesta zpět byla naplánovaná tak aby byl průjezd ráno již za světla přes SLO (dokumentace objetí zpoplatněné cesty kolem Lendavy "Přes Maďarsko" z 18.7.2009 23.16 hod.) a HU kvůli zvěři.
Policajti jednou měřili na obchvatu u Zagrebu kde bylo 80. Samozřejmě jsem nejel první tak to odesral hrvat co jel první (oni mají pilno) jeli jsme asi jen 100).
Počasi bylo výborné dle předpovědi slunečno a voda abnormálně teplá.
Návrat v pátek večer a v sobotu prohlídka Blavy. Hrad v rekonstrukci a procházka centrem v pohodě.
Více není co dodat.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
20. 07. 2009 15:48
Cesta 11.7.-19.7.09 Brno - Pješčana Uvala.
2:30 odjezd Brno - Vídeň přes Mikulov - bez problému. Rakouskou známku jsem koupil pro klid v duši u nás za 240CZK a Slovinskou půlroční na Aukru za 500,-.

Vídeň - Graz - kousek za Vídní na nás někdo hodil z viaduktu kámen velikosti chlapské pěsti, díra v kapotě a pavouk cca 50cm na čelním skle (naštěstí u spolujezdce dole, takže to nevadilo ve výhledu). Modlil jsem se aby nedělali problém na hranicích, nebo při silniční kontrole. Zdržení asi 10min. 3 zastávky na protáhnutí, WC a tankování. Kousek před Grazem cca 8km zůžení práce na silnici a kolona jedoucí 20km/hod která byla způsobená defektem Taliána právě v tom zůžení. Zdržení asi 20 minut.

Graz - Maribor - za hranicema bedlivě kontrolovali Vignety s dalekohledama a kdo neměl nebo měl špatně nalepeno hned brali. V Mariboru zdržení cca 45minut v koloně která byla způsobená kvůli odbočce na Ptuj, Zagreb. Nedovedu si představit jet tím směrem. My pokračovali rovně přes centrum na Ljubljanu. Za Mariborem jsme si dali 2hod pauzu na snídani a kafíčko u ségry co tam bydlí. Čas odjezdu z Mariboru 10:00.

Maribor - Sočerga - odpočinek a tankování u Ljubljany na Počivaliště Barje. Čím blíž jsme byli Ljubljani, provoz houstl, ale bez problému plynulá jízda 100 -120kh/hod. Čas od času zpomalení na 40km/hod a kontrola Vignet. Sjezd na Exitu Črni Kal, dále na hraniční přechod Sočerga. Klikatá cesta, průměrná rychlost 60km/hod. Na hranicích zdržení 5 minut, Chorvati se ptali jestli nevezem drogy, cigarety, alkohol. Dále na Buzet, Lupoglav, Pazin, Pula. Od Lopoglavu luxusní dvouprodá silnice 80-100km/hod. Dva desetiminutové odpočinky. Před Pulou to policajti odkláněli na centrum, kolona přes celé město. Průjezd Pulou do Pješčane Uvaly 1hod. Příjezd na místo 14:30, přesně v nástupní čas :-)

Apartmán jsme měli dopředu zabukovaný, Vila Vanda, 50m od vody, 60€ za dvoupokojový čtyřlůžkáč s terasou, grilem na zahradě. V den příjezdu 26°C ve stínu, každý den tepleji a tepleji, v pátek v poledne 37°C ve stínu. Na výletě jsme byli v nedalekém Medulinu, Pomeru, Premantuře, procházka centrem Puly. Na nákupy ve 4km vzdálené Bille. Cenový rozdíl oprotí místním marketům obrovský. Příklad meloun u pláže 8kn, v Bille 2,49kn. Dřevěné uhlí 19 versus 9. Vajíčka 10ks 22 vs 13 atd atd. V době happy hours v jedné restauraci porce mořských potvor 30kn - 2 stejky ze žraloka, 2 makrely, mušle (cca 30ks), nebo kalamáry. Karlovačko 15kn v hospodě, v Bille 5. Nejlepší pláž jak jsme zjistili byla u nás (nepočítám rezervaci Premantura, tam bylo moře excelentní) a naproti pod Casinem u hotelu Brijuni kde se dalo i svézt na padáku za lodí (240kn), kruhy za lodí (70kn), banán (60kn). Přímo v Uvale šlapadla 80kn na dvě hod, 100kn na 3hod atd. Krom marketů s kasou s čárovým kódem se dalo všude smlouvat, když to šlo dobře tak až na půlku ceny. V pátek večer se přihnaly mraky, v noci bouřka, v 6 mě vzbudily brutální hromy, tak už jsem neusínal a raději pakoval auto. Nejlepší čas odjet :-)

Odjezd z Puly stejnou cestou v 10:30.
Na Sočerze zdržení asi 10minut, přes Lublaň do Mariboru. Provoz velice hustý, ale zase konstatní rychlost 100-130km/hod. Se dvouma zastávkama jsme byli V Mariboru 14:30. Následoval výlet na Mariborsko Pohorje lanovkou - mimochodem včera bylo ve zprávách, že v neděli z ní spadly 3 kabinky. Do půlnoci jsme seděli v hospodě s lahvovým pivem za 2€, spánek u švice, odjezd domů po snídani v 10:30. U Grazu zase zdržení v tom 8km zůžení, Vídeň v pohodě, na dálnici o poznání menší provoz jak v sobotu. V Mikulově na Shelce 15:00.

Jeli jsme ve 4 lidech, po střechu naložená Nubira v kombíku 1.6 16V LPG, spočítané náklady na cestu včetně dálničních poplatků, výletů autem 2200,- CZK. Krása :-)
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
20. 07. 2009 17:03
Ne 5.7. na noc přez Maďary tam - na jihu za Lenti policajti po půlnoci zastavovali a kontrola pasů - vše OK, jel jsem dle předpisů, ale myslím si že neměřili. Pozor na díry, pokud neprší ještě se jim dá vyhnout, ale za deště si to nedovedu představit. Přechod starý goričan bez problémů a dále také.
Domů v čtvrtek 16.7. ve dne, tatáž cesta, po Zagreb na dálnici celkem provoz ale plynulý, na stoupáku dálnice do tunelu sv. rok měřili rychlost a vybírali (převážně zagrebské SPZ), na Lučku cca 10 minut čekačka na zaplacení cash. Pak všichni odbočili na Slovinsko a byl klid. Kolem Zagrebu zůžení dálnice a omezení na 80, ale vše plynule bez zácpy (opravy). Na st. goričanu jen kuk do kufru bez přehrabování a jelo se dál. V maďarsku (na jihu) měření rychlosti, ale oproti všichni blikali jak diví takže pohoda.

V maďarsku pozor na díry i rychlost (ale dá se to přežít)
Chorvatsko - oproti minulým letům začali více měřit i na dálnici a viděl jsem je měřit i v obcích.

Známý co jel přez rakousko tak byl pouze o 1/2 hodiny rychlejší, ale nezávodili jsme - záleží jak kdo se zdrží v koloně.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
20. 07. 2009 22:10
Ahoj, dnes jsme se vrátili, cesta 7.7.(úterý) na noc - 20.7.(pondělí) ve dne. Opava - Slováci, Maďaři, Lendava, Mursko Srediště, Krk (Malinska).
Na slovenské dálnici od Trnavy až do Bratislavy zúžená dálnice a snížená rychlost na 80KM/H a to v obou směrech. Upravujou středový travnatý pás a místy i krajnice. Maďarská 86 klasika jen posledních pár kilometrů před Rédicem fakt hrůza. Navíc začalo pršet a tak se kličkovalo mezi dírama fakt blbě. Neplacený průjezd Dolga Vas - Lendava - Mursko Srediště naprosto v pohodě nikde žádná kontrola. Na hranicích Slo/HR jen odmávnutí. U Varaždinu jsem už toho měl dost, takže na 2 hodinky zdřímnutí, navíc začala celkem pořádná bouřka s dost hustým deštěm. Po schrupnutí pokračování po HR dálnici až na výjezd Oštrovica a pak už Ostrov Krk Malinská. V pohodě. Zpáteční cesta stejnou cestou bez potíží na jeden zátah. Maďaři místy lepili ty díry a místy už byly zalepené. Celou cestu tam ani zpět jsem nepotkal jediného policistu, takže můžu mluvit o štěstí.
PS: V sobotu 18.7. jsme chtěli jet na výlet do Rijeky, protože dopoledne nám pršelo, ale ouha, kolona aut od Krckého mostu dosahovala až k Malinské (cca. 28km) v rádiu pak upozorňovali na kolony u Záhřebu i na Macejlu a u tunelu Sveti Rok. Takže v sobotu rozhodně pokud nemusíte nejezdit po Hrvatske. My nakonec jeli do Vrbniku yawning smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
20. 07. 2009 22:14
Zdarec. Jak to vypadá letos na staré cestě, jel už někdo??
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
21. 07. 2009 08:44
Pro Sergej : Ano, jel . Na staré cestě je to pořád stejná pohoda pokud nehledíte pořád na hodinky.
Mezi Gračacem a Kninem je na části cesty i nový povrch vozovky.
Navíc ty kávičky a jídla se nedají srovnat i v poslední ďuře oproti "euro kvalitě" na benzínkách po dálnici.
Ono se dá pohodlně nakombinovat část po staré a část po dálnici, dle oblíbených míst pro občerstvení.
Já jsem to nezkusil, ale viděl jsem dokonce během cesty pěkné občerstvovací zahrádky mezi Ptuj a Lenart, Lenart a Trate.
Příští rok určitě zastavím a podám informace. Ale od toho je tady jiné vlákno.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
21. 07. 2009 20:30
Včera som sa vratil s Pisaku. Cestou tam som išiel prvý krát nie cez BA a v HU cez 86-ku na starý Goričan (nikdy som tam nemal problém), ale cez Komárno a odtiaľ na Budapešť, nový Goričan... Isiel som 5.7 poobede z MT. V Komárome som kúpil diaľničnú známku (komunikácia s obsluhou na pumpe v slovenčine - bolo to príjemné prekvapenie) a potom šup na diaľnicu. Cesta od vstupu do HU, vrátane pauzy pri kúpe známky a 20-minutovej pauzy trvala asi 3 hodinky. Je tam jeden úsek cca 2 km s obmedzením na 120km/h a jeden taký istý 110km/h. Inak pohoda. Len v opačnom smere (je tam 3-prúdová diaľnica) od Szekesfervaru až po Budapešť súvislá veľmi pomalá kolóna - asi sa vracali domáci z víkendu. Bol to dosť "divoký" pohľad. Na M7 som "nabehol" niečo okolo 20.00. Išiel som na nový Goričan. Tam po mne okrem maďarskej colníčky neštekol ani túlavý pes. No a potom klasika až po Šestanovac. V pohode. MT-Pisak 1053 km. Osobne ak do HU, tak jedine touto trasou. Nikomu nič nenanucujem. Niekto je typ "diaľničný" a niekto typ "okreskový". Každý si vyberá podľa toho, čo komu vyhovuje a diskusie o tom čo je lepšie si myslím sú nepodstatné. Všetko má svoje pre a proti. Inak v HU na diaľniciach je pomerne dosť policajtov hlavne na M1 (sú tam aj statické radary) a na M7 od Budapešťi až po Szekesfervar. Takže rýchlosť som poctivo dodržiaval. V HR som jazdil dosť medzi Pisakom, Omišom a Makarskou. Nebolo jazdy, kedy by som nevidel pri ceste policajtov a ako inak merali rýchlosť... Takže poctivých 50, resp 60 km/h. Čerešničkou na torte bola akcia policajtov v Omiši. Pred tunelom v smere od mosta vľavo. V zákaze státia stálo auto z PL a ČR + 3x domáci. Tých našli a poslali ich preparkovať. Poliaka však odtiahli a toho Čecha akosi nevedeli odtiahnuť. Nemohli mu založit zdvíhacie zariadenie a tak mu obuli krásnu papuču. Proste sme si všetci rovní (a rovnejší). Počas dovolenky som mal vsuvku. Urobil som si "výlet" do BA - na otočku, lebo som musel. Takže predpisovo Pisak, Šestanovac, nový Goričan, M7, M0 a M1. Úsek cez HU asi za 3.15. Inak v pracovne dni je M1 dosť "prekamionovaná". Od Pisaku do BA-letisko asi 9,40 aj s prestávkami. Inak zažil som si predbiehnie sprava po krajnici chorvátmi asi 3x. "Parádny" pocit ak to nečakáte. A to som len dodržiaval rýchlosť 110km/h. Ale prejazdný bol len jeden pruh diaľnice. A oni to psychicky nevydržali. Vyskúšal som Demerje. Paráda. Žiadny problém. Na novom Goričane cestou do BA zas ani ťuk, ale rusákovi predo mnou snáď vyzuli aj rezervu. Cesta nazad OK. Opať nový Goričan a opäť ani ťuk. No ale keďže som vedel, že moja "hodina vlka" je okolo 03.00 tak som HR úsek diaľnice riešil po "chorvátsky". Hanbím sa za to, ale drel som to "poctivých" 160 - 170 km/h všade kde sa dalo. 130km/h len okolo odpočivadiel, či čerpačiek. Viem, že rozpútam možno búrku vášní. Kľudne mi nadávajte. Ja mám z toho však svoje ponaučenie. Takouto jazdou som čo sa týka času ušetril Od Goričanu po Šestanovac skoro hodinku. Takže neoplati sa rútiť ako šarkan kvôli 60-minútam. Avšak stihol som to do 03.00. Ale odteraz už len slušne. Už žiadne "experimenty". Asi by si to mal skúsiť každý na vlastnej koži. Nech mi je poľahčujúcou okolnosťou to, že to bolo v pondelok večer a diaľnica bola prázdna. Cesta z Pisaku do MT bez problemov opäť cez HU po diaľnici. Bez 5-minut 12 hodín. Demerje ozaj šetrí čas. Mnohí čo ma predbiehali pred Demerje a šli na Lučko. Zazrel som ich tam dorazili na INU-u v Ljubešcici po mne. A to som mal už natankované a sedel som na káve. Na novom Goričane opäť ani ťuk. Jedného španiela však komplet, aj zo strešným boxom vyložili. Inak počasie bolo super. Len jeden deň nad ránom búrka a jeden deň dopoludnia zaoblačené, ale teplo. More tiež paráda. Nedalo sa kúpať len po tej búrke. Ani poobede, ale druhý deň to už bolo opäť super. Takže všetkým, ktorí len idete želám šťastnú cestu a nech sa Vaša dovolenka čo najviac priblíži Vašim predstavám...
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
21. 07. 2009 22:52
No a je po hrůze, konec srandy a začínám od čtvrtka vydělávat na příští dovču v ID Na Hvaru. Jak jsem již psal, vyjeli jsme se dvěma vnoučaty 6.7 kolem 15:00 hod. přes Brumov,Nemšová, dálnice přes Blavu ( je fakt, že tam makaj..) až po odbočku na Csornu, Redics, Dolga Vas, Lendava, Mursko Srediště a hned po přejetí hranice ( bez problémů, jako vždy ..) po 70 m doprava a ještě jednou a na parkovišti jsme do rána schrupli. Po snídani směr Varaždín, nájezd na dálnici, Svatá Helena ( II. kategorie-34 kuna v hotovosti do ruky a neměl šanci,ale kolegu co za náma přijel o 4 dny později se snažil natáhnout o 12 kuna ale jelikož byl poučen, hodil zpátečku k ceníku a vyzval dotyčného aby se šel podívat - ten vylezl,vysolil zbytek s nějakým mrkotáním a zvedl závoru - samozřejmě že doklad nedal !!) Takže Svatá Helena s vyčuranou osádkou stále funguje !!!
Z Drveníku do Sučuraje a dále do ID s malou přestávkou, kdy vnuk obrátil obsah žaludku do levandulí. Pobyt k plné spokojenosti, horko až moc, vodička pro kojence, zažili jsme i noční bouření s blesky, ale ráno jako by nic. Kamarádi z fóra nezklamali, sešli jsme se - jen s lachtanem jsme si vyměnili na autech nick, resp. vizitku ( byl jsi to to Ty ??? Marceli Še...B/S/H/ ???), podiskutovali, trošku po kalíšku, nějaké to foto atd. Zpět včera trajektem do Splitu v 18:00 a kolem 01:15 jsem to zapíchl u OMV v centru Varaždína. Ráno přes Mursko Srediště ( Kde jste byli, u koho ( agentůra ???), jaké jsme měli počasí atd. a jeli jsme přes Lendavu a D.V. opět Maďarama domů. Je fakt, že už začali místy zalepovat díry - otázka je, jak to dlouho vydrží. Lišku jsem zahlédl živou v příkopě při cestě tam, zpět jen nějaké mastné fleky - původ neznám !!! Policajti měli asi volno po náročném víkendu. Jo, abych nekecal, jedna asi bouračka a řízená objížďka cca 3 km přes vedlejší vesnici. Takže vím , jak vypadaj !!! No a kolem 15:00 hod. jsem byl na Valachách, vyložil a po 16 hod. za zásluhy (doprava tam i zpět )jsem byl propuštěn na několik čepovaných pravých Radegastů na zahrádku hotelu Panáček ( to pro ty, co to tady znají ). Tož tak !!! Nadechnout, vypít do dna a vydechnout, že jo, Květuš ??? Pozdravy všem se kterými jsem se tam setkal a zase někdy .... a ostatním - hezkou dovču !!!
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
21. 07. 2009 23:43
Takže směrem tam Rožnov - Bytča - Blava - Csorna - Szombathely - Zalaegerszeg - Söjtör - Borsfa - Letenye - Goričan - Karlovac - Plitvička jezera (přenocovnání) - nájezd na dálnici v Gospiči - Šestanovac - Makarska - Ston - Borak. Není to cesta nejkratší a asi ani nejlepší - je prostě moje... Zpátky trajektem do Ploče - Vrgorac - Ravča - dálnice - Starigrad Paklenica (2 noci) pak po dálnici dále až do Goričanu - přes H a SK stejně zpět. Cesta dobrá i přesto, že z Paklenice jsme jeli v sobotu. Před Svetim Rokem vítr a na dálnici omezená rychlost na 40 (o moc víc se nedalo, dost to s autem cvičilo). Jelo to nad očekávání dobře, hustota "cestných akrobatov" nízká. No, když se tak na to podívám hned bych jel klidně znova. Akorát ta Ravča je na zvážení - v jednom místě byla doprava na semafor a kyvadlo, ale nic, co by zamávalo po dovolené vyztuženým nervstvem poutníkovým. Švestek jsem potkal docela dost, řekl bych i víc než obvykle a myslím, že by mi i naměřili, ale nestavěli mě nikdy.
Takže dojeďte v pořádku a užívejte.

PS: Zdravím Mildouse na zahrádku hotelu Panáček

Krysator (z boží vůle Valach)
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
22. 07. 2009 07:39
Krysator napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Takže směrem tam Rožnov - Bytča - Blava - Csorna -
> Szombathely - Zalaegerszeg - Söjtör - Borsfa -
> Letenye - Goričan - Karlovac - Plitvička jezera
> (přenocovnání) - nájezd na dálnici v Gospiči -
> Šestanovac - Makarska - Ston - Borak. Není to
> cesta nejkratší a asi ani nejlepší - je prostě
> moje... Zpátky trajektem do Ploče - Vrgorac -
> Ravča - dálnice - Starigrad Paklenica (2 noci) pak
> po dálnici dále až do Goričanu - přes H a SK
> stejně zpět. Cesta dobrá i přesto, že z Paklenice
> jsme jeli v sobotu. Před Svetim Rokem vítr a na
> dálnici omezená rychlost na 40 (o moc víc se
> nedalo, dost to s autem cvičilo). Jelo to nad
> očekávání dobře, hustota "cestných akrobatov"
> nízká. No, když se tak na to podívám hned bych jel
> klidně znova. Akorát ta Ravča je na zvážení - v
> jednom místě byla doprava na semafor a kyvadlo,
> ale nic, co by zamávalo po dovolené vyztuženým
> nervstvem poutníkovým. Švestek jsem potkal docela
> dost, řekl bych i víc než obvykle a myslím, že by
> mi i naměřili, ale nestavěli mě nikdy.
> Takže dojeďte v pořádku a užívejte.
>
> PS: Zdravím Mildouse na zahrádku hotelu Panáček
>
> Krysator (z boží vůle Valach)


Taky tak jezdím z Rožnova pod Radhoštěm již několik let. Letos to byl Ražanac. 12 hodin cesty.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
22. 07. 2009 12:09
zdavím,chystám se příští týden v pátek ze Severu moravy na Pelješac (Jižní Dalmácie) přes Maďary (Bratislava-Csorna-Szombathely) a chci poradit zda ze Szombathely jet na Lendavu a Mursko Središce (objet placený úsek ve Slovinsku) nebo na Zalaegerszeg - Nagykanizsa a Letenye? úsek u Letenye je někde zpoplatněn?a kvalita cest?díky za info
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
22. 07. 2009 20:17
kubajzz napsal(a):
-------------------------------------------------------
> zdavím,chystám se příští týden v pátek ze Severu
> moravy na Pelješac (Jižní Dalmácie) přes Maďary
> (Bratislava-Csorna-Szombathely) a chci poradit zda
> ze Szombathely jet na Lendavu a Mursko Središce
> (objet placený úsek ve Slovinsku) nebo na
> Zalaegerszeg - Nagykanizsa a Letenye? úsek u
> Letenye je někde zpoplatněn?a kvalita cest?díky za
> info

no,ale toto je úplně jiné téma kubo,nejdřív počti,potom se ptejsmoking smileySemka píší ti,co se už vrátili,ti co se chystají jsou mimo mísu!!!!
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
23. 07. 2009 08:50
napsal jsem to sem abych se zeptal těch co se vrátili ať mám akutální info spinning smiley sticking its tongue out
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
23. 07. 2009 12:42
Kubajzz- já se držím toho, co tady čtu ! Ještě jsem nečetl, že by v Murskom Središti dělali Slovinci či Chorvati nějaké ofuky při odbavení a proto už 7 let jezdím tudy.Po cestě nezávodím a tudíž mně nějaká díra celkem nemůže ohrozit, zveři se vyhnu tím, že jezdím k večeru a nebo až nad ránem. No a že tam jsou místy vyjeté koleje? Do jedné najedu a aspoň mně vede!! Ve Slovinsku podle instrukcí Rohala + foto objedeš dálnici a za 20 min. jsi v Chorvatsku. Na Svaté Heleně si dej pozor na placení mýta - rozhodně nejsou svatí !!! Tak ať se daří a hezkou dovču přeji z VM.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
23. 07. 2009 13:15
Mildous má pravdu
a těch 10,2 km přes Slovinsko se dá zvládnout ještě dříve páč již nikde nebloudíme a jedeme dle itineráře že jo.smoking smiley
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
23. 07. 2009 20:27
ach jo, tak už jsem taky zpět, včera ve 4 ráno jsme se po D1 dokodrcali z ID na Hvaru domů... setkal jsem se tam s Lachtanem;
Mildousi, tvoje autíčko jsem na obvyklém místě neobjevil...kam jsi ho schoval? yawning smiley

cesta tam 8.7.ve 3 odpoledne, z Prahy na Brno (tam byly černé mraky), Vídeň -centrum (zde sluníčko, malý provoz),Graz, sjezd na Spielfeld -kruháč vlevo kolem parkoviště kamionů stále rovně přes starou celnici , rovně pod most a přes křižovatku pod dálnicí na Šentilj a po staré 437 k prvnímu kruháči za Pesnicí, na něm odbočení vpravo,opět v pravo k autoservisu,po cca 2 km doleva přes dálnici po mostě a vlevo vracečka souběžně vedle dálnice a asi po 1,5km doprava na St.Kungota, po přejetí úzkého mostku najetí doleva na 436 a podle tratě do centra Mariboru (zde kousek za OMV je Petrol s LPG) a dál po staré na Ptuj a po dálnici do Splitu(LPG bráno na ZIRu a Kozjaku).V přístavu v 7 ráno, trajekt v 8.30 za 433 kun (3+1dítě a auto) , celkem 1137 km
na Hvaru bylo celou dobu nádherně, na začátku voda 27, pak postupně chladla, před koncem byly jednou velké vlny, jinak stále slunce a horko, v noci přes 30;
kdyby nebylo "píp" českých sousedů sad smiley , holohlavého a potetovaného s iq houpacího koně s "J" na značkách, kteří vyřvávali opakovaně do dvou ráno při kytaře na kterou neuměli hrát kolem dokola falešně deset písniček, byla by to super dovolená

zpět cesta 20.7. dopoledne a to přes hrad Klis nad Splitem...vřele doporučuji - krásná vyhlídka, parkoviště 100m od hradu, vstup 30kun pro rodinu,
pak pokračování na Plitvice a ubytování v Rastovače 100m od Ulazu1; další ráno 21.7. v 9 Plitvická Jezera, vstup 110 pro dospělého; celá prohlídka nám zabrala 7 hodin, ale byla to nádhera...jen pozor, parkoviště u Ulazu 1 je už placené, chtějí 7 kun na hodinu ...lumpové...a nic za to;
odjezd v 17 hodin, platba kartou v Demerje u Zagrebu je pohodová..., jen pár uzavírek za Grazem, no a zpátky v Praze opět kolem 4 ráno po příšerné D1...naprostá únava na posledních 200 km a k tomu kamiony a to drncání po betonu...to bylo na nervy
po celé cestě ani jeden radar, dálnice u Ptuje při cestě zpět otevřená...alespoň to tak vypadalo, ale jak daleko, nevím...na poslední chvíli jsem sjel doprava na Ptuj a pak Ptuj-Západ a po staré na Maribor a opět zkratkou přes Kungotu a kruháč u Pesnice...pozor, za Mariborem je třeba odbočit vlevo u ukazatele na "Jurij" na 436; v Kungotě doprava na můstek, pak po cca 500-700m u cedule s reklamou na nějakou restauraci vlevo (a NE rovně na most), opět dál kolem pumpy paralelně s dálnicí, tu pak přejet vpravo po mostě,za ním znovu vpravo , po cca 2km u cedule autoservisu vlevo a dojede se na kruhák pod Pesnicí a na 437 a zpět na Spielfeld...je to holt obyčejná vesnická asfaltka -ale hlavně- dálniční známka nebyla třeba grinning smiley;
hranice HR/SLO naprostý nezájem u obou celníků, pohled do pasů a "GO"
tak vám všem...DOBRO DOŠLI
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
23. 07. 2009 23:36
Jak tak čtu ty příspěvky o cestách necestách, vážení, nezačíná vám být z té naší matičky České republiky poněkud smutno (o Maďarsku nemluvě) ?
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
24. 07. 2009 22:24
Dnes jsem se vracel. Jaká byla cesta? Dobrá.
Start: 9:15
Trasa (hlavní část - po cestě dvě krátké přestávky): Makarská-Konzum, Šestanovac, Zagreb, Ptuj, Bad Radkersburg, Ilz, Vídeň, Mikulov-bývalá celnice
Cíl: 18:47
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
26. 07. 2009 10:07
Tak jsem se včera vrátil z Rabacu z Istrie. Cesta tam až na hodinové stání za Vídní kvůli dopravní nehodě dobrá (sjel jsem v Kozině a jel na Matulji a tunel Učka - DOPORUČUJU). Zpáteční cesta měla stejný průběh až do chvíle kdy jsem zapomněl sjet na dálnici na Kozinu (ikdyž na mě řvala navigace ať odbočím) a jel jsem tedy na Postojnu. Nikdy více. Hranice příšerný, 2 km kolona, navíc před Postojnou je nějaký zúžení kvůli železničnímu mostu, takže to tam řídí semafor a tak sem stál v další 2 km dlouhé koloně. Od Postojny už cesta celkem v pohodě, ale před Vídní byla nějaká nehoda, sice odklizená z dálnice, ale ve čtyřech pruzích to i tak stálo hodně dlouho, a jen pomalu popojíždělo. Pak už pohoda až do Jihlavy. Renault Modus 1,5 dci, prům. spotřeba 4,6 l/100, čas jsem neměřil, nikam jsem nespěchal a zastávek bylo spousta :-)
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
26. 07. 2009 11:40
Po týdenní pohodě v kempu Pineta ve Fažaně na Istrii u Puly jsme dorazili dnes ve 2:30.
Cesta tam 18.7.: 6:00 Brno - Mikulov - Wien - Graz - Gersdorf (sjezd na 226 km z dálnice) - Mureck - Lenart - Ptuj (tady jsme se zdrželi a hledali cestu) - Macelj (kolona na hranici na hodinu) - mimo dálnici do Krapina - Zagreb - Rijeka - tunel Ucka - Fažana. 18:00.
Pohoda, zastávky s dětičkami.
Cesta zpět 25.-26.7.: 15:00 Fažana - Vodnjan - Marcana - Labin - Vozilici - Plomin - Vidikovac (vyhlídka na Rijeku, ostrovy Cres a Lošinj - stojí to za zastávku i za zajížďku) - Rijeka (cesta kolem pobřeží fajn vyhlídky, ale pokud spěcháte není to pro vás) - Rijeka - Matulji - Rupa (mimo dálnici v pohodě a zadara) - Pivka (pěkné jméno, což) - Postojna na dálnici - Ljubljana - Maribor - Graz - Wien (jedno špatné odbočení a jelo se až k letišti a zpět confused smiley) - Mikulov - Brno 2:40.
Krom zajížďky ve Vídni, pohoda, absolutně bez kolon a čekání.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
26. 07. 2009 13:22
Ahoj chtěla bych se zeptat, jakou cestu byste doporučili pro ty co se chystají poprvé autem do Chorvatska? cíl tak nejspíš Omiš a vyrážíme z Rožnova, pár příspěvků jsem si všimla, že jezdíte taky tak pokud můžete budu ráda za jakoukoliv radu... díky moc...
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
26. 07. 2009 16:55
Popisuji cestu zpět včera 25.7.:

Ráno asi v 9:30 odjezd z maríny ze Sukošanu (10 km jižně od Zadaru), v Obrovaci koupání v řece (před mostem) a nákup v samošce (hned za mostem), pak dál po staré přes Gračac, Plitvice, zastávka u vodopádů ve Slunji (u mostu přes Koranu) a pak v Karlovaci na zmrzlinu v pekárně a cukrárně vpravo těsně před muzeem občanské války (nějaká děla, stíhačky, tanky, zajímavostí je obrněný traktor). Pak klasická trasa po dálnici na Zagreb. Kolem 16 hod. před cestarinou před Zagrebem avizovali kolonu 20 min., tak jsme to vzali doprava na novou mýtnici (šlo platit jen kartou), kde byla "kolona" asi 6 aut. Proti koloně 2 km pro placení hotově obrovský rozdíl. Známí stáli v té koloně na platbu hotově a v době, kdy my jsme opouštěli SLO, oni teprve projeli přes mýtnici v Trakoščanu před hranicemi do SLO. Vzhledem k přeplněnému provozu na výjezdu z HR do SLO už v v Krapině policie odkláněla dopravu na Rogatec (aspoň v některých časových úsecích na odlehčení provozu na přechoděza Trakoščanem), takže sice objížďka asi 20 km, ale na druhou stranu zase na hranicích plynulé odbavení bez fronty.
Navečer bezproblémový průjezd Vídní starou trasou rovně a za Dunajem otáčka vpravo o 270° (dnes svedeno na obchvat skoro k letišti), pak na Znojmo (kolem 22 hod.) a ve 23 hod. jsme byli v Jihlavě.

Chci upozornit na možnost využít novou mýtnici před Zagrebem (ze směru od Splitu), kde se sice dá platit jen kartou, ale rozdíl v čekání kolem 30 min. stojí za to. Zrovna tak na mýtnici Krapina byly 2 brány pro platbu kartou prázdné a pro platbu hotově byla fronta asi 5 -10 min. POZOR!!! Při platbě kartou si vždy vyjeďte účtenku (obvykle poslední tlačítko vpravo, tzv. "Račun"winking smiley, kde si zkontrolujte částku. Na bráně je automatické rozpoznávání kategorie vozidla a jak jsem psal dříve (tuším v "Jak platit kartou"winking smiley, tak se mi stalo, že za Felicii kombi jsem zaplatil jako za kamion - a z republiky už nic nevyreklamujete!

Přeji všem krásnou dovolenou nepokaženou počasím, sousedy, defektem nebo jinými patáliemi.
Pavel.
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta?
26. 07. 2009 20:43
Ahoj...chtěl jsem se jen zaptat na takovou blbost...Když platím kartou za dálnici v chorvatsku a chci tu účtenku, tak to tlačítko Račun mám zmáčknout kdy? A kde se to poznává těma kamerama... tam kde si jen beru ten lístek a už je to na tom lístku anebo je ten lístek pro všechny stejný a řeší se to až při placení s těma kamerama? Díky
Promiňte, ale nemůžete přidávat odpovědi na toto téma. Toto téma bylo již uzavřeno.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 212
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.