Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kornati

Autor Miras 
avatar Re: Kornati
05. 04. 2011 12:25
Nevím současnost,už je to nějaký pátek nazpět,kdy jsme podnikli celodenní výlet z Biogradu na Kornati.Mohu ale potvrdit,že lodí jezdí hodně,včetně trajektu Šangulin nebo tak nějak.Vesměs jsou to lodě soukromníků a mají sebou tlumočníky,české děvčata a chlapce,kteří každý podvečer u přístavu dělají nábor a prezentace,včetně objednávek.My jsme si objednali celodenní výlet od 8 hod. ráno do večera,s občertvením a jídlem. Oběd byl na nějakém ostrově,kde vysadili kuchaře s boxi a ti mezitím co jsme projížděli mezi ostrovy připravili jídlo.mohlo se vybrat mezi rybou a masem na grilu,včetně zeleniny a ovoce,pití,pečiva.Nemělo to chybu.Potom nás zavezli do přístravu u slaného jezera a prohlídka stěn ze shora a odpočinek s možností osobní volby trávení.Pak pomalu návrat s koupáním v nejčistčí vodě,kterou jsem kdy viděl a pak návrat večer do Biogradu z druhé strany. Tam jsme jeli kolem pobřeží mezi ostrovy Pašman,Ugljan ke Splitu,pak průjez mezi ostrovy pod dnes již novým mostem a průplavem,návrat byl mezi Murterem a Pašmanem. Jídla,pití jak nealko tak alko /víno/ dostatek,rakije jen jednou kalíšek,kolik kdo chtěl.Poněvadž jsme bydleli mimo Biograd v Turanji tak jsme jeli na kolech a tam nám ochotně zajistili i jejich úschvu.Nám osobně se tento výlet vydařil a mohu doporučit. Cenu si už nepamatuji,ale žádná hrůza to na takový výlet nebyla. Dálší výlet jiný rok jsme měli z Živogošče Blata na Korčulu,také celodenní s občetstvením a moc se nám také líbil.

MirekŠi



Upraveno 1krát. Naposledy upravil tvsat (05. 04. 2011 12:28).
Kornati
11. 05. 2011 10:30
Stručně a uceleně:

Pokud chcete opravdu poznat Kornati, tedy vidět je prakticky celé, je jen několik málo možností:
- Pouze jedna loď firmy Šangulin z Biogradu. Do loňska toto jezdili lodí Kornatska Vila, letos možná budou mít ještě novější a ještě modernější, tedy pravděpodobně toto bude jezdit ta nová; to ale není jisté. Na úplném začátku (cca do 10.6.) a konci (od cca 20.9.) sezony ale může jezdit zkrácenou trasu. Koupání na Telašćici (slané jezero Mir, mystifikovaně prezentované jako Stříbrné jezero).
- Většina lodí z Murteru. Koupání většinou na Levrnace (nejkrásnější pláž Kornatů).
- Loď Ina firmy Desto z Vodic. Koupání na Telašćici.

Všechny ostatní lodě jezdí jen kraťoučký okruh po Kornatech, byť na lodi strávíte celý den!!! Z Biogradu vidíte jen nejsevernější okraj Kornatů (nezajímavý) + Telašćici, ze Zadaru shodně, resp.některé lodě jezdí kolem severní části Kornatů tak, že vidíte nepatrně víc. Z Vodic, Solarisu, Primoštenu,... vidíte jen jižní část Kornatů. Neříkám, že ty výlety nemůžou být hezké (mnoho z nich se zdejším diskutujícím libilo, viz příspěvky), ale Kornati z nich nepoznáte. Agentury, bookeři, majitelé lodí, někteří delegáti cestovních kanceláří,... jsou schopni každému vyprávět bludy a lidi zblbnout tak, že mají pocit, že na výletu uvidí Kornati celé. Mapy a obrázky mají často falešné. Toto je stav za posledních mnoho let a letos na 99% nebude situace jiná.

Aktuální stav (které lodě konkrétně jezdí) upřesním cca na začátku června. Kdo chcete jakékoli podrobnosti, pošlete prosím soukromou zprávu. V té době bych už měl vědět i kde (přesně u kterých konkrétních prodejců) se dají tyto výlety předem zakoupit v jednotlivých (i vzdálených) letoviskách a za jakou cenu.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Globík (11. 05. 2011 10:32).
Re: Kornati
11. 05. 2011 10:47
Skvelé - ďakujem za odpoveď a teším sa na ďalšie informácie.
Re: Kornati
23. 05. 2011 19:42
Ahoj,
letos jedeme už poněkolikáté na ostrov Pašman (naproti Biogradu) a vždy chceme podniknout nějaký celodenní výlet lodí, ale nikdy jsme nevěděli jakou. Můžete mi prosím někdo poradit, zda je možné si v Biogradu pronajmout na jeden den nějakou loď (i s lodivodem). Je nás 8. Nemyslím Šangulin nebo něco podobného.
Děkuji za případné rady a názory.
Re: Kornati
23. 05. 2011 20:49
Samozřejmě není absoilutní problém si v 8 lidech najmout celou loď i s kapitánem. Otázkou je, kam se chcete podívat, jak má loď vypadat a jaká by měla být cena. Zkuste to upřesnit (buď zde nebo do pošty) včetně termínu, poté zjistím a dám vědět.
Re: Kornati
23. 05. 2011 22:01
Děkuji za rychlou odpověď, jedeme od 1. do 15.8., cenu nedokážu upřesnit, ale určitě ne nějaký luxus. Cíl cesty? Myslím, že Kornati. Nebo spíš jinak, mým velkým snem je vidět delfíny, takže pokud máš nějaký tip...Vím, že to nemusí vyjít, ale možná.... Díky
Anonymní uživatel
Re: Kornati
24. 05. 2011 09:17
Hned vedle mariny v Biogradu je Kapetanat. Tam se zeptej a oni již někoho doporučí. Jinak pouze charter a ten bude asi plný. No náhoda je blbec. Ale vím, že i kolikrát se charter neuskutečnil a nebo se zkrátil. Ale loď i s kapitánem by neměl být problém.
Re: Kornati
24. 05. 2011 09:59
Šatava napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Hned vedle mariny v Biogradu je Kapetanat. Tam se
> zeptej a oni již někoho doporučí. Jinak pouze
> charter a ten bude asi plný. No náhoda je blbec.
> Ale vím, že i kolikrát se charter neuskutečnil a
> nebo se zkrátil. Ale loď i s kapitánem by neměl
> být problém.
Kapitanát podle mě není od toho, aby doporučoval komerční nabídky. A když, tak jen své známé yawning smiley
Nechápu, co myslíš tím charterem. Charter se říká právě tomu, co chce udělat Tina. Tedy najmout si celou loď.
Samozřejmě to nebude problém, otázkou je jen cena a ta nebude nízká, pokud nebudou chtít jen malinkou bárkou, která na Kornati pojede celý den a k tomu ještě budou ze svých žaludků krmit rybičky.
Re: Kornati
24. 05. 2011 10:06
tina22 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Děkuji za rychlou odpověď, jedeme od 1. do 15.8.,
> cenu nedokážu upřesnit, ale určitě ne nějaký
> luxus. Cíl cesty? Myslím, že Kornati. Nebo spíš
> jinak, mým velkým snem je vidět delfíny, takže
> pokud máš nějaký tip...Vím, že to nemusí vyjít,
> ale možná.... Díky
To je bohužel nejvyšší sezona, tedy nějak výhodné to nebude. Během týdne snad zjistím.
Delfíni jsou tu velká sázka do loterie. Neexistuje místo, kde by byly téměř kdy k vidění.
Krátká trasa po Kornatech by neměla být problém, během týdne zkusím zjistit možnosti a cenu, dám Ti vědět. Nijak levné to ale nebude: loď pro 8 osob by nebyla vhodná (viz můj předchozí příspěvek), resp.rychlý člun ano, ale ten by byl asi taky dost drahý, možná dražší, než o něco větší a již vhodná loď.
Re: Kornati
24. 05. 2011 14:05
Zatím děkuji za vaše názory...
Anonymní uživatel
Re: Kornati
24. 05. 2011 18:13
Globíku,
zkus si skutečně přijet někam a sehnat na poslední chvíli pronájm yachty i s kapitánem. Nejsem si jist zda se jim to povede. A kolem kapitanátu se pohybuje dost místních, kteří toto jsou schopni zařídit. Z jiného těsta : Každé fórum o HR si také vyhrazuje právo nezveřejňovat komerční nabídky.
Jednoduše - pokud silně zacinkáš - uslyšejí tě.smileys with beer Jenom kolik lidí se projíždí na skůtrech a bez papírů. prostě jsou prázdniny a dovolená.thumbs up smiley
Re: Kornati
02. 07. 2011 21:25
11.května jsem slíbil, že začátkem června napíšu aktuální stav. Je začátek července a ohledně Biogradu je aktuální stav stále stejný, tedy ŽÁDNÁ loď ještě nejezdí kolem celých Kornatů. To se za posledních mnoho let ještě nestalo... Kornatská víla jezdí jen krátkou trasu, jako ostatní lodě. Její majitel, Šangulin, postavil dva velké katamarany s tím, že jeden bude jezdit kolem celých Kornatů, jako do loňska Víla. A zatím nic a na dotazy jen nicneříkající odpovědi.
Tedy pro poznání celých Kornatů je nutno vyrazit z Murteru nebo Vodic. Tam je aktuální stav shodný s tím, co jsem psal 11.5. Jedna loď z Murteru dělá i transfery (Primoštenu, Solaris, Srima, Vodice, Pirovac, Tisno), tedy kdo je busem nebo letadlem, není problém. Cena zpátečního transferu je pro Rusy až 230 kn, pro Francouze až 190, pro ostatní 120 kn.
Pro Čechy a Slováky, kteří vědí, kde to za tu cenu koupit, pouhých 30 kn (resp. 80 kn z Primoštenu)smileys with beer
Jezero je opět špinavější než bylo loni a to jsem se v něm koupal v polovině června. Tedy lépe ho vynechat a koupat se na Levrnace (některé lodě z Murteru).



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Globík (02. 07. 2011 21:26).
Re: Kornati
04. 07. 2011 22:46
Mohu potvrdit..momentalne jsem v Biogradu a vsechny lode nabizi jen tu zkracenou plavbu.Tzn.,ze se nejede okolo celych Kornati,ale jen mezi Kornati a Telascica.Zde se vykoupete ve slanem jezere,pak jedete na obed,po obede na nejakou piscitou plaz a ala domu.Je to vzdy celodenni vylet.Vyrazi se v 9h rano a vraci se v 17:30.V cene je allinklusiv-tedy snidane v podobe sandvitchu a obed v rybarske restauraci.Po celou dobu se na lodi podavaji chlazene napoje,rakia a vino.Cena se pohybuje od 220 do 270Kn za osobu.Deti polovina.Nejlevnejsi je v tuto chvili lod jmenem Sveti Šime za 220Kn a deti 120Kn.Myslim ale,ze kdo bude sikovny,tak mozna ukeca jeste jinou cenu..Ja to jen tak zkusil a z 250kn jsem se prave dostal na 220kn...
avatar Re: Kornati
05. 07. 2011 09:02
trochu nerozumím tomu, proč zrovna mít touhu objet nějakou lodí celé Kornati....ty ostrůvky vidět je zážitek, ale když jich vidím pouze část z celkového počtu tak to stačí , neboť ostatní jsou podobné jako vejce vejci.....spíš bych vyhledával loď, která dá po zakotvení v národním parku turistům co nejdelší čas na koupání v moři....nejlépe vzít šnorchl....dokonale průzračné moře a podmořský život stojí za to vidět....smoking smiley
Re: Kornati
05. 07. 2011 14:19
Macku, nechci Ti brát Tvůj názor, ale viděl jsi opravdu celé Kornati? Pokud ano, opravdu si jsou Klobučar, Piškera, Lavsa, Veli Rašip, Mana, Kornat,... podobné jako vejce vejci? Koruny na Lavse, V.Rašipu, Maně jsou také stejné? Kdo toto neviděl, nezná Kornati. Kdo viděl Kornati z výletu, který projede mezi Sitem a Žutem, Velou nebo Malou Proversou, tedy mezi Kornatem a Katinou, resp.mezi Katinou a Dlouhým ostrovem, (který s Kornati nemá nic společného), Kornati ve skutečnosti neviděl. Tato část Kornatů je o ničem a tyto ostrovy, resp.jejich část jsou si opravdu podobné jako vejce vejci. O "zbytku", tedy 90% Kornatů (které člověk z takového výletu nevidí), se to říci nedá. Každý ostrov je jiný a jedinečný. Proto se jedná o Národní park. Kdo jede Malou Proversou na Telašćicu (tedy momentálně prakticky všechny výlety z Biogradu a okolí), vůbec v Národním parku Kornati nebyl!!!



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Globík (05. 07. 2011 14:21).
Re: Kornati
05. 07. 2011 14:25
A ještě ohledně času na koupání s šnorchlování: lodě z Murteru jedou celkem cca 5 hodin. Lodě z Biogradu také. Tedy není to o tom, že buď se obeplouvají Kornati celé a je málo času na místě nebo se obeplouvá jen část a je na místě hodně času. Z Biogradu se musí obeplout Pašman, Murter je přímo u Kornatů. Záleží samozřejmě na lodi, ale ty technicky dobré z Murteru stojí na Kornatech 3 hodiny (některé plečky to jedou déle a pak tam stojí krátce, pozor na to).
avatar Re: Kornati
05. 07. 2011 16:39
----> Globík,
ale jo, jsi fanda, a znáš to, taky bych to chtěl všude projet, ale na jachtu nemám...yawning smiley
já tam byl 3x......ofotil jsem jeden POHLED z dřívějška a myslím, že ta moje poznámka o podobnosti ostrovů sedí....čili těch cca 100 ostrovů a ostrůvků v národním parku je si více méně hodně podobných...

a když už jsem se zmínil o tom koupání....přístavišť v národním parku je málo a výletních lodí mnoho..často se stává, že loď přijede k zaplněnému přístavu, obrátí a hledá jiný volnější....a když hodně zle, tak zakotví poblíž a turistům na koupání zbývá než skákat z paluby....
nevím který den je na výlet nejlepší, ale domnívám se, že so, ne, když střídají turnusy.....

jinak Kornati jsou velký zážitek, a lze dopuručit tomu, kdo tam ještě nebyl.....



Upraveno 1krát. Naposledy upravil mack (05. 07. 2011 16:51).
Re: Kornati
05. 07. 2011 19:02
Macku, na jachtu taky nemám. A na to, abys alespoň trošku poznal Kornati, ji nepotřebuješ. "Alespoň trošku" myslím, že je během jednoho dne objedeš, uvidíš vnější ostrovy a jejich koruny a poznáš, že každý ostrov je úplně jiný. Pokud jedeš na výlet, kde se jede nejkratší cestou na Telašćicu a říká se tomu Kornati, tak to může být hezký výlet, ale s Kornati to nemá skoro nic společného. Fanda jsem, považuju Kornati za jedno z nejzajímavějších míst na zeměkouli. Ad pohled: takto z výšky to vypadá, že jsou si podobné. Ale když jsi u malých ostrovů ze strany otevřeného moře, zjistíš, že to není pravda. Pojďme se vsadit: Až budeš v Chorvatsku, přijeď do Murteru a jeď na výlet. Pokud uznáš, že mám pravdu, koupíš mi flašku dingače. Pokud budou ostrovy stejné, výlet Ti zaplatím. Co se týče koupání, tak schopní majitelé lodí přijedou jako první a jejich klienti si pláže užijou. Je to jen otázka doporučení. Kdo dá na plážové prodejce a nábřežní bookery, nemůže se divit, co pak za svoje peníze dostane.
Re: Kornati
06. 07. 2011 01:58
A teda - ako si správne zajednať výlet na Kornati? - naozaj nemusím "nábřežní bookery" - kam konkrétne ísť?
Re: Kornati
06. 07. 2011 07:24
Poslána SZ.
Re: Kornati
07. 07. 2011 13:32
Dobrý den,
kdyby začala jezdit nějaká loď kolem celého Kornati z Biogradu, dejte prosím vědět, jedem až koncem srpna.
Jinak jsem se chtěla zeptat, zda lze nějak sehnat z jiného města v blízkosti Biogradu tento výlet s případně koupením lísků předem z čr nebo v Biogradu, abychom do odjezdového místa nemuseli několikrát a případně s jakou lodí, aby nás neošidili o ty pravý kornati.
díky
Míša
Re: Kornati
07. 07. 2011 16:15
Souhlasím s Mackem, že "v podstatě" jsou si všechny kornatské ostrovy podobné a není nutné k poznání "těch pravých kornati" všechny tyto ostrovy obeplout, neboť tento celodenní výlet na lodi je velmi, ale velmi fyzicky náročný a nevěřím, že někdo po 2-3 hodinách bude schopen vnímat jemné nuance mezi jednotlivými ostrovy. Zvláště pro děti je pak takový výlet strašlivým trestem. Dle vlastní zkušenosti doporučuji dojet lodí co nejrychleji k hospůdce ve svahu, naobědvat se, přejít hřeben a vykoupat se na krásné uzavřené pláži. A pak mezi ostrovy opět co nejrychleji zpět a ne po otevřeném moři za svěžího větříku při němž polovina lodi zvrací a omdlévá a druhá se opíjí, aby nezvracela. Myslím, že pak budete mít o nádherných Kornatech poměrně dobrou představu a hlavně příjemnou vzpomínku. Ten druhý způsob prožití dovolené Vám nepřeji.
avatar Re: Kornati
07. 07. 2011 22:18
dnes som bol na výlete a možem potvrdiť, strieborne slané jazero je síce teplé ale špinavé sad smiley viditeľnosť cca 1 meter.blby vstup do vody a milión ludí... kupodivu dosť krevetiek som videl že tam žije. smerom od zadaru všetky lode ktore preplavali okolo kornatu a žutu zahli doprava k ustesom dugeho otoku a naspať, ani jednu som nevidel že zahla dolava kuknuť ostatné ostrovy. mack mal pravdu je to na cely deň a je to naročné neviem či by som bol v tom teple schopný kuknúť všetky aj keby mám tu možnosť.
Re: Kornati
08. 07. 2011 17:59
HOHA, Michal:

On ale rozdíl mezi tím, když vidíte celé Kornati nebo jen jejich torzo není vůbec v tom, jaký čas strávíte na lodi a jaký čas někde venku. Všechny výlety na Kornati jsou od cca 9 do 17.30 a cca 5 hodin je celkem plavba (2,5 tam, 2,5 zpět), cca 3 hodiny jste venku. Celé kouzlo je v místě vyplutí a v rychlosti lodi!!! Tedy ze Zadaru, Biogradu, Primoštenu, Vodic, Rogoznice atd.atd. standardní lodí plujete příliš dlouho jinudy, než jsou Kornati a namísto Kornatů poznáváte během plavby úplně něco jiného. Z Biogradu a Vodic musí jet rychlá loď, aby eliminovala tu vzdálenost a cestou na Kornati / z Kornatů jede rychle, na místě pak pomalu, aby se lidi mohli v klidu dívat. Z Vodic jezdí, stojí od příštího týden 350 kn. Z Biogradu letos zatím ještě nejezdí. Z Murteru prdlavou bárkou dojedete do půlky Kornatů (a to je vše) a pořádné lodě, které z Murteru vypluly ve stejný okamžik, jsou již na jejich konci. Tedy není to o vůbec tom, vidět celé Kornati a být "celý den" na lodi nebo vidět jen kousek a být na lodi chvilku. S tím, že pokud jedete okruh kolem celých Kornatů, jedete stále dopředu, vidíte nové věci. Pokud jedete na kousek Kornatů, jedete tam a zpět většinou stejnou trasu, tedy druhá polovina je totální nuda!



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Globík (08. 07. 2011 19:58).
avatar Re: Kornati
08. 07. 2011 20:31
no popravde som chcel isť na celý deň na loď na výlet a ten sa mi páčil a bol podľa mojích predstáv to že z kornati uvidím len Kornat a žut vravel aj náborár tak som vedel do čoho idem , napriek tomu sa mi celý výlet páčil a som spokojný. a ani v zadaze som nenašiel nikoho kto by ponúkol z kornati viacej
Re: Kornati
08. 07. 2011 20:47
Nechci Ti kazit radost. Výlet byl pěkný a věřím Ti to. Pokud jsi chtěl hlavně jet na celodenní lodní výlet a Kornati byly až na druhém místě, není důvod nebýt spokojený.

Co se týče Kornatu a Žutu: Žut není příliš zajímavý ani hodnotný, proto není součástí národního parku. U Kornatu se nedá říci, že by byl nezajímavý, vzhledem k jeho velikosti je na něm samozřejmě k vidění spousta zajímavostí. Ale z těch jste neviděli skoro nic. "Pravé Kornati jsou ale ty malé ostrovy na otevřeném moři se svými "korunami", klify v nejrůznějších nádherných tvarech. To je to, kvůli čemu se na Kornati hlavně jezdí (a o tom bookeři samozřejmě pomlčí, když tam jejich loď nejede; maximálně mají obrázky těchto ostrovů lidi si myslí, že to uvidí). Pokud vám korunu ukazovali, tak to byl Dugi otok a ne Kornati. Co se týče slaného jezera, tak v Zadaru je i letos minimálně jedna loď, která tam nejede, místo toho jede na koupání na Levrnaku a díky tomu se z Kornatů vidí nepatrně víc. Ale ty krásné koruny bohužel ne, na to je nutné jet na loď na Murter sad smiley
avatar Re: Kornati
08. 07. 2011 21:30
raz si možno naplánujem dovolenku niekde odkial sa to jazdí alebo poblíž , potom pojdem ešte raz, máš pravdu žut je úplne obyčajný ostrov ničím nezaujímavý a kornat tiež, teda tá časť ktorú som mal možnosť vidiet.
Re: Kornati
14. 07. 2011 22:58
Můžu také požádat o nějaké tipy? Bratr s rodinou je zrovna v Chorvatsku a rádi by na tento výlet. Zatím mají nabídku za cca 250kn...spíš jim jde ale o skvělý zážitek. Díky moc
Re: Kornati
12. 08. 2011 12:53
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda se stav nezměnil, od 20.8. jedem do Biogradu, nevíte jestli nezačala jezdit nějaká loď kolem celých ostrovů? Díky
Re: Kornati
12. 08. 2011 17:03
Kolem celých Kornatů jezdí od konce července. Kornatská víla. Koupání na jezeře. Informace bez záruky, nejsem momentálně v Chorvatsku. Ale mělo by to na 95% platit. Pokud byste raději koupání jinde (s odjezdem mimo Biograd), poslal jsem Vám email.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 192
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.