Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Moje cesta po Balkáně

Autor Tomáš 
Tomáš
Moje cesta po Balkáně
07. 01. 2006 21:03
( Předem se omlouvám všem, ale pro svůj článek jsem zvolil něvhodné místo přeci jen se tady píše většinou o dopravě ).
Spolu se dvouma kámošema jsme se minulý rok vydali na cestu po Balkáně. Vyrazili jsme obvyklou trasou přes Znojmo a Vídeň. Řekli jsme si, že nepojedeme do Splitu po dálnici, ale po staré. Tak jsme v karlovaci uhnuli z dálnice a jeli jako dřív. Dnešní den jsme zakončili ve městě Knin, na počítadle kilometrů bylo 960km. Další den jsme pokračovali v cestě do Šibeniku a Splitu. Obě města jsme si prohlédli, před Splitem začal hořet les kolem silnice tak jsme čekali asi hodinu. Ze splitu jsme odjížděli směr Omiš kde jsme zakempovali. Tam ale nastala jedna načekaná věc. Na křižovatce bylo dubrovním doleva, odbočovací pruh vlevo tak tam vjedem a ejhle! Jednosměrka. Ok, za dalších 100m byla křižovatka s boční silnicí, ale co se nestalo, jel tam policajt. Tak jsme zastavili, on vystoupil, vůbec nereagoval na to, že na křižovatce byla možnost odbočit :-( Chtěl po nás 2000 kuna, ale nakonec to sparvilo 50 Euro, evidentně do kapsy, jelikož nám nedal žádnej bloček. No nic... Přespáváme v kempu u Omiše, ráno si jdem prohlédnout Omiš a vyrážíme dále na jih. Počasí je pěkné, slunečno. Odbočujeme směr Mostar a koukám, hodně policejních hlídek s příručníma radarama, ale kontrolovali hlavně místní střelce smiling smiley. Prohlídka Mostaru stála za to, nakoupili jsme něaké suvenýry a odjezd směr Dubrovník. Do Dubrovníku jsme dorazili někdy kolem šesté, ještě parkujem před městem a fotím most Franja Tudjmana. Prohlídnem Dubrovník a dáme se po silnici směrem na jich, asi 15km za Dubrovníkem je kemp tak přespáváme. Ráno snídaně a odjezd zase na jih. Překračujeme hranici HR/ SCG a jedem směr Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva. Všude zastavujem prohlížíme, fotíme. Zakempovali jsme v kempu Katun kousek za ostrovem Sveti Stefan. Ráno pokračume do Baru opět prohlídka města a dál na jih do Ulcnij. Tohle město se nám ale nelíbilo, žebraci atd... Kempíme v kempu Neptun. Zaujala mě nádherná pláž, čisté a teplé moře. V kempu potkáváme něaké čechy. Ráno vyrážíme směrem Podgorica, potom Nikšič a nakonec Žabljak. Tam přespáváme v místním kempu, ráno se jdem podívat na Crno Jezero a místní kopce. Je tady opravdu velmi pěkně... V krámku kupuju víno a láhev Rakije, kterou jsme úspěšně vypili letos na Silvestra :-D Po obědě vyrážíme směrem na soutěsku Tara u které je raftařský kemp, zadarmo nás zde na louce nechávají přespat. Ráno fotíme most přes řeku a soutěsku, balíme, rozlučka s domácíma a odjíždíme zase směr Žabljak a potom na vesnici Trša, ale cesta je polní kamenitá. Pak se ptám dělníků co a jak tak mi říkaj, že tohle bude trvat ještě 5km a potom bude asfalt. Napojujem se na hlavní silnici směr hraniční přechod Hum. Překračujem hranice, jedeme směr Sarajevo, Foča, Banja Luka a hranice překračujem v Bosanské Gradiške, vjíždíme na dálnici směr Záhřeb. Rozhodli jsme se přespat na místním odpočívadle. Schodou okolností zde potkáváme Čechy z Žabljaku. Ráno vyjíždíme směrem Praha, kolem osmé večerní jsme doma před baráke.
Závěrem bych chtěl říci, že tohle byla moje první zahraniční dovolená při které jsem jel do kempu pod stan, dříve jen do hotelů do Chorvatska, nebo letecky ( Rhodos, Kréta atd... ) ale tohle si mi líbilo asi nejvíc. Černohorci jsou milí lidé, neměl jsem s nima žádný problém. Překvapila mě taky nízká cena phm v Bih benzín byl vždy levnější tak o 5kč než v Chorvatsku.
Takže jsme se rozhodli, že příští rok jedem zas, akorát ne osobákem, ale dodávkou a ve více lidech.
Výletům zdar!
Tom



Upraveno 1krát. Naposledy upravil (07. 01. 2006 23:06).
Anonymní návštěvník
Re: Moje cesta po Balkáně
07. 01. 2006 21:51
.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil podgoranin (15. 02. 2008 02:18).
Re: Moje cesta po Balkáně
07. 01. 2006 22:42
A proč by měl Tomášův příspěvek někomu k něčemu být? Třeba se chtěl Tomáš jen vypovídat z hezkých zážitků. Takových článků je tady spousta a určitě se taky najde spousta jejich čtenářů. Líbí se mi tady, že je tu spolek milovníků Chorvatska, kteří se podělí jak o informace, tak i o pocity a zážitky. Založ si vlákno s názvem INFORMACE a tam se můžeš vyřádit.
Tomáši, neber to vážně, brblalů a "radilů" je tady taky dost. Možná to patřilo do jiného tématu (ne do dopravy), ale na vraždu to není.

smiling smileysmiling smileysmiling smiley
Re: Moje cesta po Balkáně
07. 01. 2006 22:58
Tomáši, až se vrátíš, napiš ještě podrobnější vyprávění. Ne každý může takto cestovat ale rád si počte.
Těším se!
Tomáš
Re: Moje cesta po Balkáně
07. 01. 2006 23:04
Já jsem si to pak uvědomil, že do tématu doprava to není moc vhodné...
Jinak mě překvapilo, že po hlavní silnici směrem do Mostaru od Bosensko/ Chorvatskejch hranic je rychlost omezena na 60 km/h a za cestu jsme tam potkali tři policejní hlídky s takzvanými radarovými děly ( přenosný radar do ruky ).
Tomáš
Tomáš
Re: Moje cesta po Balkáně
07. 01. 2006 23:08
podgoranin napsal(a):
-------------------------------------------------------
> To jako ze cestopis ????
> Spolu se dvouma kámošema jsme se dnes již minulý
> rok
> To chce kouknout na temata a tak nejak
> vychladnout....... Informace zde prezentovane
> nejsou nikomu k nicemu.
K ničemu? Někomu možná někomu ne.
kdo bude mít zájem poskytnu mu podrobnější info o Černé Hoře, přeci jen jsem tam strávil 14 dní.
Tomáš


avatar Re: Moje cesta po Balkáně
09. 01. 2006 05:17
Tomáš napsal(a):
-------------------------------------------------------
> .........kdo bude mít zájem poskytnu mu podrobnější info o
> Černé Hoře, přeci jen jsem tam strávil 14 dní.
> Tomáš

Až budeš mít Tomáši náladu a chuť do psaní za dlouhých zimních večerů, můžeš mě napsat na mail ( kacha@kacha.cz ). Co budeš chtít, zajímá mě všechno.. smiling smiley

Případně kdybys chtěl něco sepsat i pro ostatní, třeba i proložené nějakou fotečkou a pod., přepíšu ti to klidně do podoby www stránky a hodím třeba na svůj web [www.kacha.cz] , žádný problém winking smiley





** Petr **
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 262
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.