Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Split vlakem

Autor ivak 
avatar Re: Split vlakem
17. 03. 2021 08:45
Docela vysoká cena. Ale pokud se započítá do ceny za dopravu i amortizace auta a bydlíte v blízkosti Bratislavy, nebo Vídně, tak to možná ekonomický smysl má. Ale pro lidi z Čech a Slezka je to nesmysl.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
Re: Split vlakem
17. 03. 2021 14:45
Pro starší lidi nebo nezkušené řidiče, pro které je cesta 1000 km a více ( na jeden zátah) už dost velký problém, by tato cesta vlakem (i s autem) mohla být řešením, obzvláště, pokud bychom při cestě autem připočetli cenu nutného noclehu v půli cesty.
Požadavek č.1. je : dostat se k moři,
autem, vlakem, letecky, stopem, levněji nebo dráž, to je věc podružná, někdo má třeba jenom jednu možnost (je to pořád lepší než žádnou) !!! smileys with beer
Re: Split vlakem
17. 03. 2021 14:58
Už jsem začal jezdit tak že přespíme někde kolem Ogulinu tak že těch 1200km není žádnej problém ,vlak bych určitě neřešil mám rád svoji svobodu a kor letos bych se nechtěl tulit s někým koho neznám v lehátkovém vagonu.
Re: Split vlakem
17. 03. 2021 15:12
Já bych taky nejel jinak než autem.
Kolečko mně živilo celý život a ani doteď (v 65) mně nepřestalo bavit a zatim to v pohodě dávám vnoci s dvouhodinovým šlofíkem na jeden zátah, ale jak jsem už psal, jsou lidé, kteří nemají možnost výběru. smileys with beer
avatar Re: Split vlakem
18. 03. 2021 08:02
Tak to mi je o pět víc a taky s cestou 1000 km nemám problém.
V noci je to trochu únavnější, to opravdu rád zastavím mezi jedenáctou a půlnocí na odmorišti a přečkám zbytek noci v poloze ležmo na sklopených zadních sedadlech + v zavazadlovém prostoru na karimatkách, nebo ležmo vedle auta na nafukovačce, samozřejmě lépe zabezpečený proti nočnímu chladu. Již jsem to tady popisoval kdesi, kdysi.
Cestu zpět s výjezdem ráno po snídaní absolvuji bez delších zastávek v pohodě.
Jízda vlakem mě tedy ani nenapadá. Teoreticky je drahá, vyšlo by to dráž než 10 denní pobyt v hotelu s all inclusive , tedy pro jednoho.
Navíc nějaké dlouhé výlety autem na místě nekonáme. A navíc bych teoreticky na výlety auto ani nepotřeboval, nabídky na poznání okolí jsou v hotelu včetně dopravy mikrobusem.
Navíc si i tu cestu autem se všemi stresujícími problémy užívám a těším se na ni celý rok. Někdy i dvakrát. thumbs up smiley
Takže, když nebude cesta autem, tak rozhodně pojedu autobusem a ne vlakem.
Kdysi jsme jeli s CKM, blahé paměti, do Rumunska v lehátkovém vlaku. Nezapomenutelné dodnes. Takže toto už nikdy více, i když se lehátkový vlak tenkrát a dnes nedá nejspíš srovnávat. Přece jenom je to 45 let rozdílu.
Re: Split vlakem
18. 03. 2021 17:16
I když je mi 70+, tak se zde také přidávám k těm, kteří preferují auto.
Jezdíme 20 let na Hvar, zpočátku také "na noc", na ranní trajekt ve Splitu a to se jezdívalo ještě "po staré" přes Plitvice a Knin.
V posledních cca 10 letech už cestu raději přes den a po dálnici a s větším počtem kratších zastávek podle potřeby.
Častěji už začínáme preferovat rozdělení cesty na 2 dny s noclehem, cestou tam kolem Karlovace a cestou zpět třeba ve Slovinsku..
Letos plánujeme 2x (když Covid dovolí) v červnu a pak v září. Až když to autem nepůjde, tak budu uvažovat o vlaku nebo autobusu.
Všem, kteří se letos chystáte a těšíte se, tak vám držím palce, ať pojedete čímkoliv.
Sretan put. Franta
avatar Re: Split vlakem
01. 04. 2021 09:51
Minulý rok sme Regiojetom cestovali na našu každoročnú dámsku jazdu-ja,dcéra a švagriná yawning smiley
Mali sme objednané vlastné lôžkové kupé-lístok nás stál komplet 171€-vlak do Opatije,odtiaľ bus do Vodíc a raňajky-čiže 57€/osoba.
Podľa mňa to je úplne v pohode,s inými cestujúcimi sme boli maximálne pri nastupovaní a vystupovaní z vlaku-ráno sme bez stresu z nočnej jazdy a vyspaté pokračovali smer Vodice.
Myslím,že pre toho ,kto si netrúfne jazdiť tak ďaleko autom,alebo nemá vhodné auto je vlak výborná možnosť-btw určite pohodlnejší na dlhšiu jazdu ako bus.
Podľa situácie by sme si to tento rok určite radi zopakovali spinning smiley sticking its tongue out
avatar Re: Split vlakem
01. 04. 2021 20:16
Dada thumbs up my pojedeme (snad to vyjde) na konci června. Poprvé pojedu RegioJetem, dříve jsem jel s ČD jednou přes Rakousko, Slovinsko, po druhé přes Maďarsko. Těšíme se hot smiley

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: Split vlakem
03. 06. 2021 08:37
Baxoid smileys with beer
Máme kúpené lístky na 20.6.-Split -Podgora yawning smiley
Re: Split vlakem
03. 06. 2021 11:11
Bratr mé přítelkyně jel letos tím úplně prvním vlakem. Byl šokován cenami jídel, vůbec se nevyplatí na cestu cokoliv chystat. Maso na houbách pod 70 korun a i další jídla v této relaci. Kafe grátis, zákusek 10 korun. Jel jen na čtyři dny do Bašky na Krku. A už plánuje, kam pojede příště, asi někam ke Splitu.
Re: Split vlakem
05. 06. 2021 08:04
Tu je aktuálne info , síce vo vlaku a autobuse som cca 25 r. nesedel grinning smiley

[ekonomika.pravda.sk]
avatar
mdr
Re: Split vlakem
16. 06. 2021 09:55
Re: Split vlakem
16. 06. 2021 17:23
Když autor opraví chyby, jako třeba že přijeli okolo sedmé na vlak s odjezdem v 17,55, nebo dá fotku perónu bez střechy (píše, že žadné zastřešení není i když na foto je) a vynechá nějaké to utrpení rozmazlence, třeba tomu někdo i uvěří.
Brácha mé přítelkyně s tím letos jel a vychvaloval. A že už má pořádnej kus světa procestovanej, tak asi posoudit umí.
avatar Re: Split vlakem
16. 06. 2021 17:27
Zahajskej thumbs up
Toto bol teda "objektívny" článok eye popping smiley
avatar
mdr
Re: Split vlakem
18. 06. 2021 18:25
avatar Re: Split vlakem
21. 08. 2021 03:34
Dada my nakonec nejeli do Hr vůbec, manželka se nakonec bála té nemoci a cestování do ciziny. Místo toho jsme jeli k Brnu a kousek odtamtud řádilo během naší dovolené tornádo.
Doufám, že jste si to užili, já se nevzdám a snad příští rok vypraví vlak Praha-Split.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: Split vlakem
23. 08. 2021 10:33
Myslím,že tento vlak bude jazdiť aj budúci rok-záujem je naozaj veľký.
Držím palce,nech Vám to budúce leto vyjde thumbs up
avatar Re: Split vlakem
13. 09. 2021 12:04
Dada: díky thumbs up

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
avatar Re: Split vlakem
13. 09. 2021 14:27
V roce 2008 se svezl kolega s rodinou Jadranexpresem z Prahy do Splitu, auto si vezl s sebou. Až do Zagrebu si medil, jaká je to pohoda, ale pak se toho Splitu nějak nemohl dočkat, prý se častěji čekalo, než se jelo. No, nevím, mohl to být jen jeho pocit, Chorvatskem to pár kilometrů je... Tak jsem to chtěl zkusit v roce 2010, ale autovlak Jadranexpres zmizel z jízdního řádu, na nákladišti pod Žižkovem zbyla jediná kolej pro autovlak do Košic a místo ostatního bylo zatím jen parkoviště, než tam jako začali stavět ty hrozné developerské obludy, které uvidíte v Praze u Wilsoňáku po vystoupení z vlaku.
Nejen, že zmizelo známé panorama Žižkova, ale zmizel i autovlak do Splitu,dál to jezdím autem.
Re: Split vlakem
13. 09. 2021 16:43
Už je to pár let co jsem se v Igrane potkal s jednou naštvanou rodinou od Mělníka. Zrovna ten den dorazili. Naštvání pramenilo z toho, že do Splitu jeli autovlakem a cesta se nějak protáhla. Závěr naší debaty byl, že na zpáteční cestu vrátí lístky a pojedou po ose. Docela mě překvapil důvod jejich volby. Jeli do Chorvatska poprvé a měli obavy z neznalosti cesty. V podstatě se jednalo o strach z neznámého. Jako kdyby Chorvatsko bylo někde ....(možná Jižní Amerika). Takže stačilo povzbudit a poradit.
avatar Re: Split vlakem
14. 11. 2021 20:03
No já bych autovlak z Prahy velmi uvítal, protože letos to jezdilo z Bratislavy.
No a hlavně bych to uvítal z toho důvodu, že jsme konečně po dlouhé rozhodovací době pořídili elektrovůz a na tu baterku to má malý dojezd (120 km). Na cestování po okolí nám suprově stačí, cena na 1 km vychází 33 haléřůthumbs up. Do Splitu s tím lze dojet, ale časově to vychází téměř jako cesta vlakem. thumbs down
Ale vzhledem k tomu, že máme malé děti (ta mladší v autě když nespí vydrží 30 minut) tak snad nám to v příštím roce vyjde vlakem - i bez auta se tam obejdu - s malými dětmi by tam cestování byl očistec. thumbs up smiley

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
Re: Split vlakem
15. 11. 2021 13:02
No nevím, ale očistectcem bude to, že pojedeš s dětmi déle vlakem, než autem. Cestou autem je na odpočívadle "vyvenčíš", co s nimi budeš dělat ve vlaku? Ale dle zvoleného auta si asi libuješ v jisté formě masochismu, tak to asi dáš.
avatar Re: Split vlakem
22. 11. 2021 12:48
Komu děti už trochu odrostly, až na výjimky potvrdí, že čím menší děti, tím snadnější cestování. Bez ohledu na dopravní prostředek. K lepšímu se to znovu otáčí až tak okolo 16 let. Pokud pak ještě mají zájem kamkoli s rodiči jet.
avatar Re: Split vlakem
22. 11. 2021 14:58
S "menšími" dětmi jedině autem na noc, jedním vrzem a "požírat" kilometry maximální povolenou rychlostí.
Vlakem už jsem nejel snad 35 let. Myslím, že to stále není prostředí pro děti. Obzvlášť cesta trvající skoro 1000 km (no možná o pár km méně). To z důvodu čistoty, hygieny.
avatar Re: Split vlakem
24. 11. 2021 09:00
Myslím,že práve vlak je na cestovanie do HR s malými deťmi fajn-samozrejme,kúpiť celé ležadlové kupé.
V noci môžu normálne spať,Ráno sledovať krajinu z okna,hrať sa hry,pozerať rozprávky -to čo v aute,iba viac priestoru a pohodlia.
A hygiena je podľa mňa tiež ok,nezdalo sa mi ,že by bolo WC,alebo umyvárka špinavšia ako na diaľničnom odpočívadle-to závisí aj na spolucestujúcich.yawning smiley
Re: Split vlakem
24. 11. 2021 21:48
Jo, v tom můžeš mít pravdu, ale....
Např.vlak Žluťásek tě neodveze přímo do cílové destinace, musíš se dál posunout nabízeným autobusem. Jen samotná cesta vlakem trvá o mnoho déle, než totéž autem. Vlak ti nejede z vedlejší ulice, musíš se k vlaku dopravit, to může být i několik hodin. Na Makarskou počítej vše dohromady 24 hodin určitě. Autem se to dá ujet za polovinu. Do auta si vemeš, co auto snese. Do vlaku ne. Bagáž pro děti? Je toho hodně. Za mě, s dětmi určitě autem. Vlakem snad ještě na Lipno.
Re: Split vlakem
27. 11. 2021 20:23
No mám donem že zrona letos se podělala lokotka a x hodin stála někde v poli....cool smiley
avatar Re: Split vlakem
28. 11. 2021 00:13
Jo, a pak nestíhali "přepakovat" soupravu na cestu zpět a měli problém i se záchody atd. thumbs up smiley

Vlakem cestujeme rádi, ale převážně místními lokálkami, byť za mlada pěkně Vindobonou (přes noc) do Berlína a pak dál Rostock Warnemünde...
V cizině si také občas dopřáváme místní hromadnou dopravu (městskou i meziměstskou) - je to taková velmi dobrá poznávací sonda do reálného života místních grinning smiley
avatar Re: Split vlakem
02. 12. 2021 09:27
Slavkov: dvakrát jsem jel vlakem do Splitu, jednou jsem musel z Prahy a podruhé stačilo z Kolína. A dál jsme cesty do Splitu a Omiše jezdili jen místními autobusy (ale také párkrát autem s kamarádem). Ti naši autobusáci by se měli od těch chorvatských hodně co učit thumbs up smiley
Uvidíme co nám rok 2022 přinese. Jestli zase opět nebudeme jen někde v CZ s ohledem na finance a očkování. Tu šmakuládu máme s manželkou od léta a do třetí mne asi už nedonutí. Kdybych neměl občas silnou bolest v rameni - stejnou jako den po injekci a neznal osobně pár lidí, kteří mají nepříjemné následky po očkování (covid neprodělali a chtějí i přes komplikace jít na třetí dávku) tak bych uvěřil a šel za čas také na třetí.
Když jsem jezdil autem do Splitu (pár let jsem tam nebyl), tak nám cesta nikdy netrvala méně než 15 hodin, naposledy jsme cestou zpět přespali u Plitvic, ráno si prošli jezera a pak vyrazili domů. Mám rád klidnou jízdu na dovolenou/výlet a tím elektroautem bych to rád zkusil i když těch zastávek bude hooodně, ale to bych jel bez rodiny thumbs up smiley
Takže je dost možné, že se do ciziny ještě nějakou dobu nepodívám. Hlavně se z toho nepos... smileys with beer

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
Re: Split vlakem
08. 01. 2022 20:47
Baxoid napsal(a):
-------------------------------------------------------
> No já bych autovlak z Prahy velmi uvítal, protože
> letos to jezdilo z Bratislavy.
> No a hlavně bych to uvítal z toho důvodu, že jsme
> konečně po dlouhé rozhodovací době pořídili
> elektrovůz a na tu baterku to má malý dojezd (120
> km). Na cestování po okolí nám suprově stačí, cena
> na 1 km vychází 33 haléřůthumbs up. Do Splitu s tím lze
> dojet, ale časově to vychází téměř jako cesta
> vlakem. thumbs down
> Ale vzhledem k tomu, že máme malé děti (ta mladší
> v autě když nespí vydrží 30 minut) tak snad nám to
> v příštím roce vyjde vlakem - i bez auta se tam
> obejdu - s malými dětmi by tam cestování byl
> očistec. thumbs up smiley

Tak pokud byste chtěl vlakem s elektroautem do Chorvatska, tak posílám pro inspiraci:

[www.youtube.com]
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 73
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.