Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2

Autor admin 
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
23. 09. 2023 18:44
Tak jsem se konečně dnes dostal na spočítání spotřeby cestou do HR a zpět - jak jsem psal, zkusil jsem letos 2x tankovat N98 , vyšla mi spotřeba o 0,6 l/100 km menší, takže při najetí 2100 km, úspora 500 ,-Kč , ale díky vyšší ceně jsem zaplatil min. o těch 500,-Kč víc, takže ekonomicky šul nul. Jestli auto jelo lépe, nedokáži posoudit, ono u třílitru se to hůř posuzuje, jak u nějakýho žebráčka grinning smiley. Nevím, zda to má pro motor nějaký pozitivní efekt, že jsem mu dal polknout lepší palivo?? A je otázka, zda by byla spotřeba o 1,2 l nižší, pokud bych tankoval na celou cestu N98 ?? Nějaký názor?

Vodice , Martinsicuro, Podgora, Gradac, San Benedetto del Tronto, Drašnice, Podgora, Živogoš?e Blato, Brist
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
23. 09. 2023 23:30
To přece záleží na konstrukci motoru, jestli je to turbo (a jaké), atmosféra, nebo má VVT (a jak je řízené), jak si umí řídicí jednotka namapovat odpovídající momentovou charakteristiku... je toho víc, co na to má vliv.
Asi nejvíc to bylo znát na Superbu kolem dvoulitru (záznamy jsou už zlikvidované), co pamatuji, tak Ieper a zpět jsme brávali N98, protože to plně naložené auto na německé dálnici v pohodě stačilo místním, zatímco na N95 mělo znatelně pomalejší rozběh. U tříválce litru, ani u jednadvojek, stejně, jako u medvěda AMG 55 s Tiptronikem to ale nijak podstatně znát nebylo: spotřeba stejná, jízdní vlastnosti asi také nebyly příliš ovlivněné, spíš šlo o pocit, že vím, co je v nádrži. Ostatní auta, kterými jsem jezdil, byly vesměs diesely.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
24. 09. 2023 09:47
isekone, asi ti do toho tvého Kadylaku foukal vítr do zad, proto nižší spotřeba. Nebo si jel z kopce, tzn, do Chorvatska (na jih) .
Aspoň já se svým žebráčkem mám tu zkušenost už několik roků po sobě. Do HR nižší spotřeba o půl litru.
Včera cesta domů v pohodě. I když jsem byl překvapen množstvím aut, které po ránu vyrazily směr domov. Asi špatná předpověď počasí.
Říkal jsem si, že i Demerje bude ucpané, protože to množství aut bylo opravdu překvapující, jedno za druhým, kolona naštěstí jela těch 130, takže spokojenost. Na Demerje před námi jen 4 auta. Pohoda. Na Lučku stála auta až k Demerje.
Menší zdržení před Trakoščanem. Sjížděla se tam auta ze dvou pruhů do jednoho, asi kilometr se popojíždělo na 1. Aspoň se to rozředilo před mýtnicí a tam už to byla rychlovka.
Co trochu brzdilo mé nadšení, byl déšť před Zadarem, pak celé Slovinsko a kousek Rakouska před Grazem. I když tam už vyloženě nepršelo, silnice byla mokrá, tekuté stěrače nestíhaly, tak běžely intervalově ty "normální".
Vídeň, což bývá taky tak trochu špunt, projeta podle značek 60 a 80, tak kolem čtvrté odpoledne.
Cestu hodnotím jako vydařenou.......
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
24. 09. 2023 10:59
Včera jsme se rozhodli, že pojedeme večer. Vyrazili jsme před pátou. Za deště. Ustal u Dugopolje, tak jsem zajásal. Ne nadlouho. U Ziru na Ina doplněna nádrž až po volátko, již za vydatného deště. Ten stále houstl, chvílema lijáky. Čáry na dálnici mají úžasné, chvílema jsem je rozeznával jen jako lesklejší asfalt ve světle protijedoucích aut. Určité úseky byly sjízdné....i pro vodáky. Několikrát jsem se dostal do ouvej situace, kdy bylo potřeba trochu více přibrzdit. Nebylo na čem, čluny také nemají brzdy. A to jsem jel letos na zimákách s velmi slušným vzorkem, i tak to gumy nezvládaly.
Rychlost 70-110, dálnici jsem na mnoha místech spíše tušil. Nechtěl jsem dávat Slovincům za známku, stačilo to cestou k moři, motat se na objízdné trase v lijáku také ne, tak šup na Maďary. Goričan, Shombately, Koszeg a na Vídeň. Pršet přestalo až v půlce HU, ale foukal velmi ostrý vítr, který zase házel s autem sem tam. Před Szombathely jsme stáli cca půl hodiny, auto to vzalo skrz svodidla do polí, s čmoudama. Takže hodně majáků, hlavně poldů. Nakonec nás pustili dříve, než avizovali.
V HU hodně autobusů cestovek, jezdí jak prasata, držet se jich nedalo, to bych jezdil zatáčky po dvou kolech. V jednom místě hodně ouvej, autobus mě začal předjíždět, jenže vyjel ze závětří a málem nám nestačila silnice.
Cca 50km před Vídní už jsem toho měl dost, zapíchnuto na odpočívadle. Když jsem se probral, už svítalo. Vídeň v naprosté pohodě na tempomat, Mikulov, Brno a Prâgl. Jen co přejede člověk hranice k nám, musí si hned zvyknout, že je na bojišti, co se mu říká silnice a dálnice.
Tak příští rok zas....
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
25. 09. 2023 12:24
Už je to déle ale také přidám.
Odjezd ČR-HR 24.8. v 22.15 z České Lípy směr České Velenice. České Velenice 2:20 chtěl jsem dotankovat na ČS Regent ale nefunkční automat. Naštěstí naproti přes ulici malá čerpačka tak dotankováno. Pokračoval jsem dále na Baden, Szombathely, Lenti, starý Goričan 9:00, Lučko 10:56, Slunj 13:00. Ve Slunji přespání. 50eur za apartmán 80m od centra. 25.8. v 8:30 odjezd směr Plitvická jezera, Gračac, Knin, Drniš, Prgomet a Kaštel Stafilič 12:30. Celkem 1112km spotřeba průměr 14,2l/100km.
Zpět 9.9. v 7:30 Kaštel Stafilič, Prgomet a po dálnici směr Záhřeb. Demerje ENC v 11:54 (fronta cca 5min). Dále směr starý Goričan 13:00, Lenti, Szombathely, Baden, České Velenice 19:00, Česká Lípa 23.30. Celkem 1144km spotřeba průměr 16,5l/100km
Za autem jsem táhl 5m RIB člun. Max rychlost jsem měl 110km jinak spíše 90-100km.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
01. 10. 2023 14:38
Tak už jsme také doma. Jadran jsme letos nezamkli, protože je tam stále léto a určitě někdo ještě na nějaký den vyrazí. Také jsou tam někteří z nás "na berbě", že MartinV? smiling smiley
Odjížděli jsme z Jaroměře v sobotu 2. 9. ve 02.00 hodin - a celou cestu nás provázel měsíc téměř v úplňku. Nádhera, když se nejede v úplné tmě a vše je ozářené. U Pardubic havárka, takže trochu objížděk a pak kompletní průjezd spícími Pardubicemi - dál směr Žďár nad Sázavou - Velká Bíteš - Mikulov, kde převrácený kamion blokoval cestu, ale objížďka v pohodě. Poté směr Vídeň - Graz - Maribor - Karlovac - Točak s přespáním u Novkovičů Nákup všemožných lahůdek a vzhůru dolů na jih... thumbs up smiley
Cestou jsme sjeli z dálnice v Durmanci a KONEČNĚ jsme navštívili dlouho plánované Muzeum neandrtálců A fakt to stojí za to! Seniorská cena je 5 eur za osobu, a mobilní průvodce do češtiny 2 eura. Doporučujeme.
Po noclehu jsme vyrazili "po staré" a kochali se panoramaty. A abychom si i druhý den zpestřili, odbočili jsme k Vrelo Cetine Rovněž vřele doporučujeme. Voda je ledová a pitná a moc dobrá smiling smiley A pak už dojezd na Pelješac. Ač se jednalo o první zářijový víkend, cesta od českých hranic do HR byla klidná a žádná gužva.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
01. 10. 2023 14:47
Cesta domů rychlejší po HR dálnici, protože jsme si naplánovali zastávku v Rastoke, kde jsme dříve mnohokrát nocovali u Bernardy a Ivana Vučetů. Chtěli jsme je pozdravit, poptat se... kdo je znáte a vzpomínáte na jejich snídaně a Bernardiny vyhlášené palačinky, víte, jak příjemní jsou to lidé... Jsou - už, bohužel, neplatí...
Se svolením Bernardy vám všem chci oznámit smutnou zprávu, že pan Ivan Vučeta dne 12. 9. 2023 zemřel po vážné dlouhé nemoci.... prosím, věnujme mu tichou vzpomínku.
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
01. 10. 2023 15:00
Včera HR, SLO i A dálnice téměř liduprázdné. Jen nás rozhodilo IGL (100 km/hod) od hranic až někam po Sebersdorf. eye rolling smiley A další úseky zúžené kvůli práci na vozovce (80 km/hod) v délce asi 50 km. Tak nějak jsme si říkali, za co se platí dálniční známky, když se jede pomaleji než po okreskách... A tak už bleskly nové plány, nejet příští rok v zeleném korýtku, ale mimo dálnici a vidět z Rakouska něco víc a využít toho, že v penzi čas jízdy řešit nemusíme a spotřebu mimo dálnici máme vždy nižší. No, uvidíme. yawning smiley Jo a celou dovolenou (2 696 km) jsme jeli v průměru za 4,9 l/100 km. To je dobré, ne? yawning smiley
avatar Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
03. 10. 2023 08:50
Jardo , třílitr s kompresorem ... kabinet ... mě auto žere cestou nejen tam, ale i dom , takže to je spotřeba za celou cestu , poslední 3 roky jsem jel prakticky totožnou trasu , tak pokud příští rok nebude ještě nižší spotřeba, jako žeby se auto po generálce zajelo, tak to bylo tím benzinem ... a nebo 3. možnost ... použil jsem před cestou přípravky Bischop, tak by to mohlo být i tím drinking smiley

Vodice , Martinsicuro, Podgora, Gradac, San Benedetto del Tronto, Drašnice, Podgora, Živogoš?e Blato, Brist



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Isekon (03. 10. 2023 08:57).
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
04. 04. 2024 09:28
zdravim,
kratka zvodka z Velikonoc u Biogradu. a okoli,
PHM jednotne 95/NM- 1,52, / 1,45. Toalety INA s poplatkom, alebo uctenkou, inde free.
Madarska M7- vyhodene peniaze, rozhodne nedoporucujem. Na 4 usekoch rozsiahle opravy, takze platite za 2prudovku + kolony., usek Budapest -Goričan na 5 hod., pochybujem, ze do leta to bude hotove.-des.
V okoli Varazdinu tiez opravy na 3 kratkych usekoch + 2 tunely, ale tam to aspon fičalo a verim, ze do sezony to budu mat hotove.
Prekvapilo ma, ze v porovnani s minulymi rokmi zacali Hrvati kontrolovat parking aj mimo hlavnej sezony,, dost aut malo za stieracmi pozdrav s uctom.
Fast ENC bez problemov..
Mare svieze, cca 15-16, ale dalo sa...
Drobna chyba krasy - radler bol vsade len flaška...
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
04. 04. 2024 11:16
Tak to mi radost neudělalo. Po M7 jezdím sice až od Székesfehérváru, ale jak je zasažený tento úsek?
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
04. 04. 2024 11:46
ahoj,
zial vyrazne...blbe je, ze sa stoji aj na funkcnych usekoch, lebo pred zipovanim sa tvorili brutalne 10-20 km kolony...
sa oplatia skor okresky a usetris 30€, alebo na Szombathely
Re: Kdo už jste se letos vrátil? Jaká byla cesta? 2
04. 04. 2024 12:13
No nějak to vymyslím. Jen to má ještě jednu podmínku, abych alespoň na zpáteční cestě jel přes Nové Zámky.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 230
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.