Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Cesta z Moravy na Krk

Autor NED 
NED
Cesta z Moravy na Krk
01. 06. 2009 22:02
Zdravím cestovatele, pohodáře, dovolenkáře!

Dovolil jsem si otevřít nové vlákno ve snaze o nalezení optimální trasy z Kroměříže do Bašky (Krk). Do Chorvatska jsem cestoval naposled někdy před 8 lety a od té doby se přece jen leccos změnilo, ať již nové dálnice, poplatky, apod. Než se do mě někdo pustí, že „nejlepšími“ trasami jsou zde popsány desítky či stovky stránek, přiznávám, že většinu jsem poctivě pročetl. Spíše jsou zde ale popsány varianty tras do jižnější části Chorvatska a 1x Istrie z Kladna.

O co mi tedy jde. Plánujeme vyrazit z KM v „sobotu“ 13.6. někdy kolem 4hod ranní se dvěma malými dětmi (2 a 5let). Tedy nejméně vhodný termín (sobota), ale snad zase ještě není plná sezóna. Vím, že s dětmi se cestuje lépe přes noc, ale jednak raději jezdím ve dne a také máme nástup v apartmánu až v 15h, takže po ranním příjezdu bych měl spíše obavy z několikahodinového čekání na ubytování.

V podstatě vidím tyto základní varianty:
1.Přes Maďarsko (v tom případě se mi líbí spíš „Bessyho cesta“) a z Goričanu po chorvatské dálnici směr Rijeka.
2.Přes Rakousko, Slovinsko po slovinské dálnici až do Postojne
3.Přes Rakousko, cíp Slovinska (ať už se známkou nebo přes Mureck) na Zagreb a dále po chorvatské dálnici směr Rijeka.

Takže babo raď!“ Chci se zeptat zkušenějších, kterou trasu v tomto termínu a směru doporučují z hlediska plynulosti, pohody, atd. Tisícka ušetřená za slovinskou známku by nebyla špatná, ale podmínka to není. Díky, NED.
avatar Re: Cesta z Moravy na Krk
01. 06. 2009 22:19
Asi ťa ukameňujú je to písané už asi na troch vláknach. Skús čítať
Re: Cesta z Moravy na Krk
01. 06. 2009 22:34
To že není plná sezóna je omyl, v HR začínají děckám prázdniny a všichni, kteří mohou je stěhují k prarodičům k moři, případně sami jedou na dovolenou a to i ti co pracují v Rakousku, před plnou sezónou než začne šrumec od července. Takže provoz bude značný. Poradit kterou trasu lepší je těžké, s tak malými dětmi je vhodné jet opravdu v noci. 20x za hodinu slyšet "kdy už tam budeme" je o nervy. Proto bych volil trasu, kde se vyhnu kolonám a nemusím se soustředit, že špatně odbočím v nějaké slovinské dědině. Tedy přes Macejl bych nejel. Jediná kolona vás v tomto případě může potkat je na Lučku u Zagrebu. Tedy koupil bych slovenskou známku a jel maďarskou trasu přes Goričan, tam nasadíte na dálnici a jedinou překážkou bude mýtnice Lučko. Pak směr Rijeka a za tunelem Krasten směr Crikvenica . Cca 25 minut to trvá z dálnice na magistrálu (dost prudké klesání) až k mostu. Jak dlouho pojedete po ostrově do Bašky neodhadnu. Tohle je podle mě nejrychlejší trasa. Samozřejmě co člověk to jiný názor.
Re: Cesta z Moravy na Krk
02. 06. 2009 07:27
Já doporučuji jako nejkratší a nejrychlejší (a levnější než po slovinské dálnici) jet přes Rakousko (asi pojedeš přes Mikulov, tak nemáš cestou ani placené tunely), Slovinso (Tate, Lenart, Ptuj, Macelj) a dál po dálnici na Rijeku. Zkoušel jsem různé trasy a teď jezdím takto.
Z dálnice (odbočka je značená otok Krk) k mostu jsou to docela protivné zatáčky. Ale jen tak 0,5 hodiny. Most se momentálně opravuje (alespoň 12.5. tomu tak ještě bylo) a je tam semafor, který střídavě pouští provoz. Platí se na něm pouze směrem tam, zato dvojnásobně (cca 30 Kn). Na ostrově předělali zase velký kus silnice, takže původní mizerná cesta je už jen cca 5 km. Ale počítej s tím, že tam bude velký provoz a po ostrově pojedeš dolů do Bašky taky tak 0,5 hodiny. A budeš tam mít problém zaparkovat, než najdeš apartmán. Je tam jedno centrální parkoviště. Buď vjedeš do "centra" a až to dál nepůjde, tak doleva do kopce, nebo hned na rozhraní Jurandvor/Baška pojedeš doleva asi 1 km a to parkoviště budeš mít vpravo pod sebou dolů z kopce. Je to vidět.
Re: Cesta z Moravy na Krk
02. 06. 2009 08:12
Jedeme 19.6 a pojedem trasu Vídeň, Maribor, dolů směr Postojna a pak na Rijeku a Krk. Je to o něco dražší než přes Zagreb a o chlup delší, ale říkám si, že po Slovinských dálnicích moc lidí nepojede. Jel jsem to loni a problém byl na průjezdních mítnicích. Teď se tam nestojí, tak věřím, že to bude ok. Jedem s dětmi 3 a 5, přes den a ve Slovinsku si dáme na jednu noc pauzičku. Holky nebudou tak otrávené a zpříjemní si noc ve stanu.
Re: Cesta z Moravy na Krk
02. 06. 2009 11:47
Zdravím,
jel jsem vloni z Brna cestu č.2 (brno-mikulov-wien-graz-maribor-ljubljana-postojna-kozina-rijeka-krk) v srpnu z pátka na sobotu. Cesta absolutně bez problémů, slovinská dálnice je výborná (proto jsem jel až do Koziny za Postojnou), neplatil jsem chorvatskou dálnici. S třemi hodinami spánku po cestě cesta trvala 12 hodin. Odhaduji, že v sobotu v červnu přes den nebude cesta delší.
avatar Re: Cesta z Moravy na Krk
02. 06. 2009 12:11
Ahoj jezdil jsem tuto trasu několikrát do roka když jsem jel pouze jako osobák tak se mne nejlépe jelo Vídeň, Maribor, dolů směr Postojna a pak na Rijeku a Krk.
Ze Zágrebu mne to připadalo pořád moc do kopce a strašně málo funkčních odpočívadel.Vše je o názoru ahoj Standa
Re: Cesta z Moravy na Krk
02. 06. 2009 13:32
Taky doporučuju z vlastní zkušenosti cestu přes Rakousko, a pak co nejdál to jde po slovinské dálnici.
NED
Re: Cesta z Moravy na Krk
02. 06. 2009 17:25
Díky všem za odpovědi, netřeba činit ukvapené závěry. Vše je třeba důkladně zvážit, nakonec mám přece ještě nějakých 11 dnů času, do té doby třeba taky otevřou ten tunel z ČB až na Jadran :-), vidím to tak, že gordický uzel rozetnu tak čtvrt hoďky před odjezdem a pak dám vědět, zda bylo rozhodnutí správné.
Re: Cesta z Moravy na Krk
02. 06. 2009 20:09
To Josip: Jaká je cesta z Koziny po slo-hr hranici? Cesta z postojne k slo-hr hranici mne moc nenadchla. Kopce, zatáčky a courající se auta. Dík
Re: Cesta z Moravy na Krk
03. 06. 2009 09:05
To David: Keď idem po diaľnici Zagreb - Rijeka, kde je lepšie vyjsť z diaľnice? Výjazd Vrata alebo Oštrovica? Výjazd Vrata sa mi zdá bližší k mostu na Krk, potom sa tam ide cez nejaké dediny a serpentíny, Oštrovica je dlhšia ale možno lepšia cesta, takže kto by mi mohol poradiť? Dík za každé info. Idem tiež už tento víkend Bessyho trasou cez Maďarsko, takže po návrate dám skúsenosti z cesty na vlákno.
avatar Re: Cesta z Moravy na Krk
03. 06. 2009 18:26
To Bene určitě první výjezd z dálnice je to minimálně o půlhoďku rychlejší a jedeš z kopce až k mostu.Druhý výjezd když opomenu o pár fufníků dražší cestinu tak se plazíš v koloně podél moře a cesta nic moc.Pro samotné auto varianta první je li těžký přívěs za autem tak druhá špatně se brzdí a výtr rozhoupává návěs.
Re: Cesta z Moravy na Krk
03. 06. 2009 18:58
to Bene : Standa už vám odpověděl. Nedoporučuji ! Navíc sjezd přes Fužine Vrata je podle mě opravdu velmi, velmi náročný, je to sice nádherné technické dílo na kochačku, ale toť vše. Neříkám, že do Meja Gaj to není sešup, ale pořád lepší a hlavně 25 minut na magistrálu. Stejně byste do toho bodu přijel i z druhé strany. Tady máte detail




Upraveno 1krát. Naposledy upravil david (03. 06. 2009 18:58).
Re: Cesta z Moravy na Krk
03. 06. 2009 20:02
Dík, moc pôjdem teda na Meja Gaj, keď je to menej technicky náročné.
Re: Cesta z Moravy na Krk
03. 06. 2009 21:28
Párkrát jsme jeli na Krk přes Kozinu a i přes Postojnou. Mně vyhovovala spíš trasa přes Kozinu. Jedete větší kus po dobré dálnici a okreska na SL/HR hranice není tak frekventovaná. Šťastnou cestu
Re: Cesta z Moravy na Krk
04. 06. 2009 13:29
To Jaky: Cestu z Koziny jsem jel v sobotu (srpen 2008) ráno okolo 7:30 - kvalita slušná, málo frekventovaná, byly tam odpočívadla včetně wc, mě připadá pohodlnější než cesta z Postojné, kde se pro její členitost skoro nedá předjíždět a je na ní hustší provoz zvlášť okolo Ilirske Bistrice
avatar Re: Cesta z Moravy na Krk
06. 06. 2009 09:55
Re: Cesta z Moravy na Krk
14. 06. 2009 16:24
To Standa a David: Tak som hoši z Krku doma, išiel som na výjazd Oštrovica na Meja Gaj, bolo to fakt lepšie, síce serpentíny ale v pohode sa dalo, horšie kopce sú na Krku, občas som išiel s plne naloženým autom aj na dvojku. Mám Octaviu 1.4 55 kW a viac sa zadýchala na Krku. Takže vďaka za radu.
NED
Re: Cesta z Moravy na Krk
25. 06. 2009 23:24
Tak cestu už mám za sebou, nakonec jsem zvolil trasu KM-Mikulov-Wien-Graz-Maribor-Postojna-Rijeka-Baška, tam 13.6. start 04:00, cíl 13:30, cesta bez problémů, jen v Rijece cca 15-20min kolona u nějakého staveniště. Zpět 25.6. start 10:00, cíl 19:30, opět bez problémů, jen přes Vídeň trochu hustěji a rozestavěná dálnice Vídeň Mikulov, taky není zcela ideální. Tam i zpět mi cca 750km cesta trvala v poklidném tempu při nepřekračování max povolených rychlostí 9,5hod vč. protahovacích a dětských přestávek (tam 2x po cca 1/2h, zpět 4x po cca 15min).

Při cestě tam jsem přes Vídeň jel "obchvatem" přes Seyering a při najetí na dálnici na Graz jsem potkal stejné auto jaké jsem opouštěl při odbočce na Seyering a které jelo klasiku přes Brünnerstrasse. Takže cesta trvala stejně. Nazpět jsem nedával pozor, "obchvat" jsem nějak zaspal a jel tedy přes Vídeň. Vzhledem k času kolem 17h tam byl trochu provoz a červená vlna, ale dalo se to taky.

A v Bašce? Moře, sluníčko, pivo, víno, zmrzliny, grilování ....., prostě paráda!
Anonymní uživatel
Re: Cesta z Moravy na Krk
26. 06. 2009 17:23
.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil in0x (15. 03. 2018 00:08).
Re: Cesta z Moravy na Krk
27. 06. 2009 21:32
souhlasím s tebou..
Re: Cesta z Moravy na Krk
24. 07. 2009 11:59
Je na D7 v Chorvatsku (Rupa - Rjieka) nějaká nonstop pumpa?
Re: Cesta z Moravy na Krk
24. 07. 2009 21:55
>sugg Kousek za Rupou se plati mytne 5 kun, par kilasku a non stop pumpa....pak 15 km zas pumpa (tahle presne pred dalničnim obchvatem Rijeky...mrkni na to z vyšky i over si to - od hraničniho prechodu Rupa (česky Dira! - je tam v tom udoličku v noci tma jako v dire!)) do Rijeky: začni na www.praha.cz - MAPA - vyber SATELIT - HIBRID - pak sjed nad Istrii - najdeš dalnici zleva vedle Rijeky...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil JIRKA Z RI (24. 07. 2009 21:59).
Re: Cesta z Moravy na Krk
14. 08. 2009 16:03
Je to přesně tak, jak říkáš, díky moc ! / už jsem se vrátil /
Cesta bez problémů, jediná zácpa až v Rijece u tunelů - boužel skoro na 2 hodiny.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil sugg (14. 08. 2009 16:04).
Re: Cesta z Moravy na Krk
15. 08. 2009 21:52
Potvrzuji, jeli jsme pro jistotu ve čtvrtek dopoledne zpátky a skrz Rijeku byl uzavřen průjezd tunelama, takže objížďka šouskama za kamiónem na Rupu tam nás vytočil slovinskej celník, prolustroval nám doklady od auta. A protože jsem chtěl jet přes Kozinu, tak jsem to nakonec otočil a jeli jsme zpátky do HR a jeli jsme přes Pasjak (podle mě je to lepší než rovnou na Kozinu). Jinak dovča OK.
Re: Cesta z Moravy na Krk
05. 04. 2010 07:27
Zdarec,
letos jedu do Basky na Krk. Prostudoval jsem spousty diskuzi a volil z nekolika variant. Jako idealni a nejlepsi me vysla varianta Brno - Viden - Graz - Maribor - Ljublan - Kozina - Rijeka - Krcsky most - Baska.
Cestu pres toli probiranou objizdenou trasu pres Mureck, Lenart a Ptuj neberu, ponevadz je jen o par km kratsi nez ta ma zvolena. Navic se me nechce objizdet po okreskach. Cestu pres Istvany se me jet nechce...je to dal a neverim jejich silnicicim.
Kdyby mel nekdo duvody, pro zvolit tu mou trasu a nebo proc ne, tak sem s nimi. Diky.

Jinak jsem se jeste chtel zeptat, zda by me nekdo nemohl poradit benzinky, kde se da dobre zastavit a spocnout, kde se da zajit bez poplatku na WC a kde se da koupi dobrou naftu. Diky moc.
DD-Dave
Re: Cesta z Moravy na Krk
05. 04. 2010 13:51
Jsem tu nový a plánuju stejnou cestu do Bašky akorát vyjíždím od hranic se SR tak použiju slušnou slovenskou dálnici z Trenčína do Bratislavy a k Vídni a potom stejnou trasou do Koziny a na Bašku. Taky mě zajímají ty benzinky a odpočívadla na této trase a případné možné záludnosti.
Re: Cesta z Moravy na Krk
06. 04. 2010 16:10
Já jedu letos taky na KRK,ale do Punatu. Z týna nad Vltavou jsem zvolil trasu CB-Linz-Graz-Maribor-Zagreb a z dálnice sjedu na Oštrovica (směr meja gaj). Poplatky už mám spočítaný na cca 38 euro. (SLO dálnici objíždím přes Spiefeld , Dolnja Pocehova , Maribor-ptujska cesta)
Tankovat a odpočívat budu za mýtnicí Lučko jmenuje se to Stupnik ( [www.arz.hr] ) a je tam OMV.
Jinak info čerpám z www.arz.hr nebo také www.azm.hr. Přeji šťastnou,bezpečnou a bezporuchovou cestu.yawning smiley Zdarec Kácislav


Rakousko:
dálniční známka 7,9
tunel Bosruck 4,5
tunel Gleinalm 7,5
Chorvatsko :
Trakošćan hranice-Zaprešić u Zagrebu 5,8 (42 kn)
Lučko-Oštrovica 8,3 (60 kn)
most na KRK 4,2 (30 kn)

celkem: 38,2



Upraveno 1krát. Naposledy upravil kacislav (06. 04. 2010 16:11).
Re: Cesta z Moravy na Krk
08. 04. 2010 20:53
Kácislave, já si nemyslím, že ta tvoje zvolená trasa je ideální. Měsíční slovinská známka stojí nějakých 8 kil. Když zvolíš trasu přes Ljublanu, tak pres Chorvatsko pojedes minimálně a pak se zakoupení slovinské známky stane efiktivním. Navíc se nebudeš muset trmácet okreskama a objíždět dálnicu přes Mureck, Lenart a Ptuj. Jasný, jestli máš rád vzrůšo a adrenalin, tak tvá zvolená trasa je optimální. Pokud chceš zvolit efektivitu, tak jeď přes Ljublanu.

DD-Dave
Re: Cesta z Moravy na Krk
09. 04. 2010 08:52
to DD-Dave Já nejedu přes Ptuj,ale Maribor. Což je podstatně lepší a zdržení minimální. A touto trasou ušetřím cca 20 euro. O peníze samozřejmě jde,ale ne tolik. Jde mi hlavně o princip. Až bude SLO vinjeta za těch 15 euro 10-ti denní,tak pojedu přes Ljubljan. Je to samozřejmě nejrychlejší. Předchozí trasa je spíše pro Moraváky,co jezdí přes Wídeň a Graz. A nyní již výpočet trasy přes Salzburg a Ljubljanu.

Rakousko: dálniční známka 7,9
tunel Taurus a Katschberk 9,5
tunel Karavanken 6,5
Slovinsko : dálniční známka 30
Chorvatsko : most na KRK 4,2 30 kn
mýtné Rupa-Rijeka 0,7 5 kn

celkem: 58,8
A kdoví,třeba si to do července rozmyslím,a těch 30 euro do Slovinců vrazím :-) Zdarec Kácislav



Upraveno 3krát. Naposledy upravil kacislav (09. 04. 2010 09:00).
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 240
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.