Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Šikovná novinka platobná karta

Autor Jirina 
Re: Šikovná novinka platobná karta
20. 06. 2008 12:01
Ctirade.... Vidím, že jsem urazil tvoji ješitnost ... To samozřejmě nebylo cílem mého příspěvku. Ale uvědom si někdy, co taky píšeš. Jak vidíš, jsou lidi, kteří věří takřka všemu, co zde kdekdo napíše ...

Ale teď tedy k meritu věci ... Na světě je několik karetních asociací (např. zmíněná VISA, MASTERCARD, JCB, AMERICAN EXPRESS a další).

Nejdůležitější tedy je, zda obchodník akceptuje tvoji kartu - VISA je jedna z nejrozšířenějších a je takřka jistota, že pokud obchodník akceptuje platební karty, tak bere i karty VISA. Jednoduše lze tuto skutečnost poznat dle nalepených samolepek s logy asociací, které má nejčastěji na dveřích (i když se na to nelze 100% spolehnout z důvodu nedbalosti obchodníka ...).

Pokud tedy obchodník akceptuje asociaci karty, je tu druhé neméně důležité hledisko. Obchodník může mít imprinter (mechanický snímač), elektronický terminál, případně oba. Pokud má pouze imprinter, potřebuješ embosovanou kartu - tzn. s reliéfním písmem na přední straně karty - pozor neplést pouze s lehce zvýrazněným potiskem, které mají elektronické karty - musí to být vystouplé tečky tvořící znaky... !!! Při platbách nad určitou částku pak probíhá autorizace, kdy obchodník volá do banky, zda může transakci provést.

Pokud má elektronický terminál, je možno použít jak embosovanou, tak elektronickou kartu.

Co se týče čipu, tak je jednoznačně lepší mít kartu s čipem, poněvadž není takřka riziko prolomení čipu a následného zneužití karty a dat... Jinak magnetického proužku se taky nebojte, ale to riziko je přeci jen vyšší (ale pořád strašně malé při dodržení základních bezpečnostních pravidel ...)

A tvrzení, že s elektronickou kartou potřebuješ pokaždé zadávat PIN? Velmi zavádějící ... Záleží na nastavení terminálu, karty.... Příklad z praxe: u jedné značky benzínek pravidelně platím kartou na různých místech částky okolo 800 Kč bez PINu, podpisu...

Co se týče praktické zkušenosti s placením v Chorvatsku, tak osobně nemám, ale co vím, tak stejně jako u nás v pohodě ...
Re: Šikovná novinka platobná karta
20. 06. 2008 12:15
Musím Tě bohužel zklamat, ale moji ješitnost si neurazil. Co nemám rád je když se bavíme o něčem a někdo vypíchne něco co s tím vůbec nesouvisí (napojení na imprinter atd.....), ale smiling bouncing smileyv v POHO. A už se zase věnujme tématu. Děkuji a pěkný den. Jinak mám také Visu Elektron a platil sem s ní už Rakousku, SRN, Slovinsko, Slovensko i Chorvat a v poho. Tak že by to mělo jít.
Ted mě tak ještě napadlo samozřejmě musí být karta mezinárodní, ale ted se už vydávají snad JEN mezinárodní (zjisti u své banky).smileys with beer
Re: Šikovná novinka platobná karta
20. 06. 2008 13:32
Děkuji všem za pomoc,
jen jsem chtěla slyšet praktickou zkušenost s touto kartou v Chorvatsku. Už jsem přečetla kde co, i se ptala v bance, ale raději si ověřím od těch, co vyzkoušeli, nebo zkouší pravidelně thumbs up.
Jen jsem teda fakt netušila, že když mají vyvěšeno, že akceptují karty Visa, spadá do toho i Elektron, jsem myslela, že je to sice karta prakticky stejná, ale má svá jiná specifika, tzn., že musejí mít na obchodě vyvěšeno zvlášť od klasické Visa i piktogram Visa Elektron, jako je tomu i u nás........no nic, asi jsem to vysvětlila strašně krkolomně.....
ale dík za pomoc.....myslím, že už jsou fakt jen mezinárodní a někde po mně pin chtějí a někde ne.....yawning smiley
avatar Re: Šikovná novinka platobná karta
20. 06. 2008 14:43
Mám zkušenosti prakticky s různými platebními kartami v četně elektonu a platba všade bez problémů /A,HR,SLO,SK,HU,BiH,ČH/.Co se týká pinu tak vyloženě záleží jak je potvrzení bankou nastaveno.Mám jednu kartu kde je jen magnetický proužek a zadávám pin vždy.Naopak u některé karty kde je magnet i pole pin nezadávám.V dnešní době není potřeba se již prakticky s tímto nikterak zabývat,prostě mám kartu a platím.V obchodech samozřejmostí,u čerpaček se raději zeptám a nebo v zahraničí ukážu kartu zda s mohu zaplatit a pak teprve tankuji.Již jednou se mi stalo,že vypadl terminál a musel jsem jet s obsluhou /samozřejmě jejich autem/ k bankomatu kde jsem peníze vybral a zaplatil, a zase mne přivezli zpět.Bohužel byla chyba na jejich straně,neměli to na stojanech ještě vyvěšeno.Používám jak běžných karet k účtům tak kreditních,Vždy OK.Nesetkal jsem se s rozdílem karet ať to byla VISA MAESTRO a nebo ELEKTRON,akceptují u nás i v zahraničí.

MirekŠi
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 178
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.