Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Cestování na kole

Autor tocy 
Cestování na kole
10. 03. 2008 11:21
Máte někdo zkušenost s cestováním na kole ze Splitu? Chtěli bychom letos využít rychlík Jadran Expres do Splitu a pak někam zajet na kole. Jaká je třeba cesta do Omiši, jezdí tam hodně aut? Cyklostezka tam asi nebude...
Re: Cestování na kole
10. 03. 2008 12:35
Cez víknedy keď sa idú obyvatelia Splitu kúpať do Omišu je cesta skutočne frekventovaná. Ja by som na bicykli po výjazde zo Splitu pokračoval najprv normálne smerom do Omišu a za Stobrečom pri Strožanaci na križovatke odbočil vľavo ako ako tečie riečka na tzv. Poljičsku cestu cez dediny Srinjane a Tugare . Od Tugare spravili asi pred štyrmi rokmi novú skratku spúšťajúcu sa do Omišu.Aj keď táto cesta je vlastne kratšia motorizovaných odrádza to, že vyúsťuje zľava z vedľajšej cesty na magistrálu ešte pred Omišským mostom. Práve most pred vstupom do mesta rý je jadrom "čepu" t.j. víkendovej zátky - pre" kolo" však " nema problema " .
Druhá možnosť je ,ak ste trochu zlomyseľný ,pokračovať ďalej pomerne úzkou magistrálou tesne pri mori cez rozťahané mestečká kde nie že nie je " cyklostezka ", ale často niw je ani chodník pre peších a pred Omišom triumfovať nad vlečúcimi sa autami aj keď budete sami v opare ich výfukov.
Re: Cestování na kole
10. 03. 2008 19:43
..Doky, jak to víš, že jsem si před hodinou dovezl nové kolo..?...kdo ti u nás napovídá...?smiling smiley
Re: Cestování na kole
10. 03. 2008 20:13
Neviem, ale sám si " kolo" do HR beriem a s obľubou na ňom strácam v neznámom teréne. Manželka nechápe ako sa na to môžem tešiť dopredu , že sa stratím . Občas nám partneri nerozumejú....
Re: Cestování na kole
10. 03. 2008 21:22
to doky1: Díky za rady. Jelikož asi povezu na cyklosedačce 3,5 letou dceru, raději bych zkusil cestu přes ty vesnice. Je tam velké převýšení?
Re: Cestování na kole
11. 03. 2008 08:14
Tak s dcérkou... Pri odbočení v Strožanaci musíš ísť 1,5 km stúpaním pri riečke na Poljičskú cestu. V dĺžke km je táto cesta dokonca kratšia.
Na druhej strane, ak vlak príde skoro ráno ,je potrebné si uvedomiť , že domáci pred 9,00 nevyrazia sa kúpať a magistrála cez víkend je v tvojom smere na Omiš viac menej prázdna. Naviac jadranská cesta vedia v týchto miestach tak tesne popri mori ako nikde inde ( dediny Jesenice Krilo a pod. ) a deti radi vidia more. Po 9,oo hod. , ak je horúco je to však na "kole" trápenie.
Zo samotného Omišu pre kolo sa cyklistiku ponúka výjazd popri Cetine . Po Radmanove Mlinice je to po rovine prechádzka ale ďalej na Gattu už cesta stúpam a klesá mimo údolia rieky s prudkými zmenami výšky.
Re: Cestování na kole
11. 03. 2008 08:22
Vlak by měl být ve Splitu pře šestou hodinou ráno, takže bych tu magistrálu mohl přece jenom zkusit. Díval jsem se na Google Earth a cesta vede opravdu těsně kolem moře. To musí být pěkná vyjížďka. Počítám, že tak po sedmé hodině bych mohl být v Omiši.
Re: Cestování na kole
11. 03. 2008 09:27
Fajn ak si si pomohol. Teraz len naštuduj akou cestou zo Splitu. Nádražie železničné, autobusové je tam kde aj trajektový prístav. Ísť podľa smeroviek pre autá nemá význam .Vedú do kopca cez mesto na diaľničnú obchádzku. Pre teba IMHO bude výhodnejšie dostať sa za chrbát žel. stanice a popri mori okolo kúpalísk Splitu ( Bačvice, Ovčice , Zenta )a na magistrálu sa pripájať až niedke pri Stobreči bez zbytočného stúpania .
Z rýchlosťou to nepreháňaj od cesty je more niekde len také tri metre a naviac v osadách je rýchlosť obmedzená na 20-40 km -smiling smiley.
Re: Cestování na kole
11. 03. 2008 11:08
Tak díky za rady smileys with beer
vasek
Re: Cestování na kole
11. 03. 2008 13:37
Kolo si beru do Chorvatska kazdy rok a muzu ti jenom rici ze jizda po magistrale je dost o nervy.Spousta aut,s cyklistou se moc nepocita,takze auta/zvlast nakladaky z Bosny/jezdi dost natesno,takze pokud to jde mizim do kopcu Biokova,nebo na nejake mene frekventovane silnice,kterych ale bohuzel na magistrale od Omise az po Gradac moc neni.Jsem zvykly z provozu tady,ale tam je to podstatne horsi co se frekvence provozu týče.A neni nic horsiho kdyz jedes na jih a jses na strane u more,kde svodidlo je a neni,a veme to kolem tebe kamion,zvlast ve sjezdu.Tim vsim chci rict ze je treba si davat docela pozor a pokud to jde volit cestu kolem more a jine stezky pokud to ovsem jde.
Re: Cestování na kole
11. 03. 2008 14:45
Vašku máš s tou magistrálou pravdu. Práve preto som písal aj o náhradnej trase Split - Omiš. Je však možné , že cez víkend skoro ráno nebude kamiónov pre obmedzenie veľa. Aj tak sú tam tuším dve miesta v osadách kde má človek pocit ,že domy zasahujú až dnu do cesty a stretnúť sa tam s kamiónom ...
V Omiši sa ponúkajú pekné cyklotrasy po oboch stranách rieky Cetiny . Na západ vedie chodník pri ceste len k Duče . Na východ na konci Omišu končí chodník ( za dreveným roky stavaným korábom ) a vedľajšia cesta odbočuje vpravo pri mori okolo hotela Brzet , bývalej továrne len do Nemiry. V Nemire je reštáurácia nad morom s pekným výhľadom .
Žiaľ od Nemiry po Brelu či Bašku Vodu je k dispozícii len magistrála s tým nebezpečím čo popisoval Vašek. Od Brely by sa dalo ísť na bicykli popri mori cez Baško Polje-Promajnu-Bratuš- Krvavicu až do Makarskej- ale ako sa tam dostať.
Re: Cestování na kole
11. 03. 2008 15:46
---



Upraveno 1krát. Naposledy upravil ivak (05. 08. 2008 15:03).
Re: Cestování na kole
11. 03. 2008 20:28
Ahoj, do Chorvatska jedem letos uz po nekolikate v dubnu trochu potrenovat, Magistralu moc nedoporucuju ani po ranu, zvlast pokud nejsi zkusenej cyklista. Cesta "zadem" Split - Omis je pekna, ale je tam kopec, kterej rozhodne nema 1,5 km ale o dost vic... Jakmile odjedes od more tak je tam pohodicka, na treninku hodne pres 100 km sme potkali treba 5 aut smiling smiley Doporucuju vylet na Sv. Jure (asi spis nekdy k veceru) a jezera Imotsky, ale to uz je docela daleko... Letos jedem severne od Splitu, tak to tam snad bude taky Ok
avatar Re: Cestování na kole
17. 03. 2008 18:17
...Tak jsem myslel, že letos poprvé vezmem do Chorvatska kola ....dnes do rána.... zjistil jsem to o půl páté ráno ..jsem o ně v naší bytovce přišel...manželčino nestačili odvézt...takže na tom nejsu líp ...než...jako mít takovéto kolo...

...nevadí...do června našetřím...smiling smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (17. 03. 2008 19:41).
Re: Cestování na kole
17. 03. 2008 20:13
Bessy-na světě jsou mnohem horší věci,kup nové a to Chorvatsko určitě dej.Já si už Chorvatsko bez kola nedovedu ani představit,hlavu vzhůru a hura do pedálů...
Re: Cestování na kole
07. 07. 2008 14:53
Přátelé, letos jsem jel do Chorvatska na kole (z Rožnova do Igrane) a doporučuji tuto kratochvíli všem, kteří mají cyklistiku rádi. Jel jsem sám s báglama a byl jsem tam za 7 dní. Cesta super a např. taková Bosna je fakt parádní. To si pak teprve užijete ten plážový kuleválošgrinning smiley. Podrobnosti mohu zaslat na mail, pokud o to někdo bude stát.

Krysator
avatar Re: Cestování na kole
10. 07. 2008 14:36
Ahoj Myšáku,pošli mi podrobnosti tvé cesty na můj mail:panrh72@gmail.com
Již delší dobu uvažujeme o této cestě.
Díky Radek
Re: Cestování na kole
10. 08. 2008 14:12
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s jízdou na kole na ostrově Brač ze Sumartinu na Bol a ještě třeba i do dalších zátok (Farská,..), jaký je tam terén, případně převýšení, děkuji
avatar Re: Cestování na kole
10. 08. 2008 16:26
Zo Sumartinu na Bol to mas po asfaltke 25km, prevysenie 492, nadol 439 m. Cesta v pohode, vodici na moje prijemne prekvapenie tolerantni (skusenosti z minuleho mesiaca). Na Bol sme si odskocili len na 1 den trajektom z Makarskej; boli sme na Vidovej gore (cesta nic moc, stale cakas, kedy pridu uz stupania a zrazu si tam). Ale vyhlad pekny, plaz zhora podla mna vyzera krajsie ako ked si na nej. A cestou z Vidovej gory sme este boli v pustinji Blaca, ODPORUCAM. Cesta k parkovisku pri pustinji je prasny makadam, v pohode zjazdna aj na crossovom. Od parkoviska ide chodnik (zhruba 30 min) az ku klastoru, my sme nechceli biky nechavat na parkovisku a tak sme ich brali so sebou, obcas sme tlacili, obcas sme isli. Stalo to zato, Blacu naozaj odporucam. Len si zober zo sebou vela vody, do rokliny ktorou sa zostupuje ku klastoru sa poriadne opiera slnko.
Re: Cestování na kole
10. 08. 2008 19:51
Díky za info, kdybys měl ještě nějaké zkušenosti s cykovýletem v okolí Makarské atd.... tak to klidně dej do placu
avatar Re: Cestování na kole
10. 08. 2008 20:10
Boby, ked uz spominas tu Makarsku, ak budes niekde tam, tak ked pojdes v Makarskej popri mori az na koniec smerom na Brelu, prejdes kemping, potom je taka prasna cesta a konci to malym zalivom, je tam nejaky bufet, tusim bar Havana alebo tak nejako. A rovnakym smerom dalej popri mori je vjazd do lesa, taky chodnicek. Najskor to ide po lese, ihlicie a korene a potom chodnicek cez skaly na pobrezi. Konci to az v Krvavici a je to PARAAADA. My sme si to chodili prejst z Tucepi kazde rano okolo pol siestej - nebolo teplo a nebolo tam nikoho. Predpokladam, ze cez den sa to zaplni. Tak ak tam budes, urcite chod vyskusat, normalne Ti zavidim. My az narok sad smiley Tak nech Ti to vyjde a potom sa ozvi, ako bolo.
Re: Cestování na kole
21. 09. 2008 15:47
To Kukla
Tak díky za tip, všechno jsme projeli na kole, ze Sumartinu na Bol a i tu cestu z Brely (kde jsme bydleli) až do Tučep. Letos prostě bylo počasí na kolo jako stvořené, nebyly přílišné vedra, jen první tři noci v Brele jsem si na chvili na noc zapli klimatizaci a 2 noci trošku pršelo, ale přes den to bylo fajn, hlavně málo lidí a tak se dalo na kole jezdit i po promenádách. No a na čtyři dny jsme vzali kola na trajekt a jeli na Bol, byl tam otevřený kamping Tenis a z tama jsme dělali výlety, i na Blacu včetně pláže pod ní, doporučuji, všude azuro, jen večer foukal docela silný vítr, no jasně, Bol je přece mekou jachtařů a ti to valili z Brače na Hvar a zpátky. Cesty na ostrově výborné, jel jsem to na tekovém kole, přítelkyně horské kolo a celý výlet zvládla v pohodě, na kole vůbec nezdí (asi 100 km ročněsmiling smiley), sice v kopcích jela tak 7 km/hod. trošku jsem ji sem tam potlačil a bylo to. Na ostrově jsem potkali partičku Čechů, kteří jezdili na kole po ostrovech a bydleli na lodi, která je každý den převážela na další a další ostrovy. Celkově Brač pěkný, ale na bydlet bych tam nechtělsmiling smiley pro turistiku výborný, za ty 4 dny jsme zvládli tu jižní stranu ostrova. Co jsem se ptal dalších cyklistů, tak se jim nejvíce líbil Hvar, tak to mám v plánu zase někdy jinde. ještě jednou díky moc, na výletě jsem si na tebe vzpomněl, tak ti odepisuji, že vše se dokonale povedlo.
avatar Re: Cestování na kole
05. 10. 2008 17:08
Ahoj Boby,
som rad, ze Vam to na bikoch vyslo; a tesim sa na rok, ked napises, ako sa bikovalo na Hvare. smiling smiley
Re: Cestování na kole
06. 10. 2008 10:48
Ještě jednou díky za rady, když Hvar vyjde, určitě napíšusmiling smiley
Re: Cestování na kole
21. 07. 2010 21:52
Takže letos konečně Sveti Jure! Olé!

Nějaké foto zde
Re: Cestování na kole
21. 07. 2010 22:27
Krysator napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Takže letos konečně Sveti Jure! Olé!
>
> Nějaké foto zde


Tak to klobouk dolu smoking smileythumbs up já to jel jenom autem smiling smiley ale na kole ?Tak pane smekámmm smoking smileyMyslím , že to byl dost tvrdej a těžkej den thumbs up
Re: Cestování na kole
21. 07. 2010 22:44
Zas tak hrozný to nebylo. Akorát jsem měl ke konci strašnej, ale opravdu strašnej hlad...
avatar Re: Cestování na kole
22. 07. 2010 13:59
Jiří bravo!A vím o čem je řeč.Jel jsi sám?Nebo jsi měl nějaký doprovod...Zdraví tě Radek

Lignano 9/03,
Turanj 9/05,
Trpanj 8/08, 7/09, 7/10, 6/11, 6/12, 6/14, 6/15, 6/16, 9/16, 6/17
Radomír
Re: Cestování na kole
22. 07. 2010 21:42
S takovým výkonem už se můžeš opravdu chlubit.

Trochu mne kluci chorvatští štvou, že teď už vybírají vstupné i od cyklistu. Ještě před pár lety se platil jenom poplatek za auto.
Re: Cestování na kole
22. 07. 2010 23:54
...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil JirkaD (25. 02. 2013 22:43).
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 198
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.