Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Kontroly na hranicích

Autor Tobi 
avatar Re: Kontroly na hranicích
21. 07. 2011 13:26
Je to tak jak píšeš. V HR jsem byl za posledních deset let asi osmkrát. Jel jsem různé trasy. Přes Slo, Hu a nikdy nic víc než razítko do pasu. To jsem jel i přes Bosnu.
Také to třeba záleží na tom jak jaké auto vypadá. Pokud jede skupinka dvacetiletých v tuningově upraveném speciálu, tak to je pro celníka zábava.
Já s naloženou fábií v základu mu asi přijdu nudnej.
Anonymní uživatel
Re: Kontroly na hranicích
21. 07. 2011 13:33
Letos tedy ano, celnice vzala pasy a kontrolovala něco. Pak s nima někam odešla a podala je zpět do auta.
Za - možná tři minuty - jsme byli pryč.
Jo kde jsou ty časy když jsem čekal 6 hodin na hranicích Rajce a nebo dokonce na trajekt ve Vidin asi 7 hod. Člověk se protáhl, odpočinul. To byla lahůdka. Hajzlové tam na té celnici z toho měli srandu.
Pamatuji jak tam přijel nějaký v kravatě a měli asi půl hod. nějaké školení. No a bylo hotovo. Ti celníci nebo co to bylo , byli naštvaní že tam mají frontu stále větší ale nic, klídek. Žádné šturmování.
Tady opravdu pouze ta maličkost jak popisuji.
Re: Kontroly na hranicích
21. 07. 2011 13:55
Všechno je o lidech. I celnická práce na hranicích v letní sezóně. Těch 12 hodin tam stát a kontrolovat v tom horku a smradu výfukových plynú nekonečné kolony turistú není žádný med. Mužu to posoudit jako bývalý celník který tím prošel a vyzkoušel si to za socíku i v demokracii. Není o co stát. A ke všemu ještě kopa nařízení a dožádání na kontroly od jiných orgánu. Klasicky se dělá náhodný výběr podle ruzných indícií, ale všechno záleží na praxi, osobních zkušenostech a v prvém řadě jak jsem již psal na člověku. Tím se ale nechci nikoho zastávat. Lidi jsou ruzný, bohužel i v uniformě se najdou ruzná idividua. smiling smiley
Re: Kontroly na hranicích
21. 07. 2011 14:05
hele lachtan a třeba fárat v dole jsi zkoušel , nebo nějakou jinou manuální práci za 50 kč hrubého . Jestli ne , tak nepiš jak je práce finance těžká a náročná .
Re: Kontroly na hranicích
21. 07. 2011 14:24
To: pavelostr

Vyzkoušel jsem toho víc. Od pomocníka na stavbách až po závozníka za 1.150 Kčs měsíčně. Proto mužu v klidu a s nadhledem hodnotit práci celníku. smileys with beer
avatar Re: Kontroly na hranicích
21. 07. 2011 14:27
to pavelstr: nějak jsem nepochopil na co narážíš. Lachtan podle mě nenapsal, nic špatného. Dělám manuálně ve stavebnictví,( sice ne za 50 Kč/hod. , ale celníka bych teda dělat nechtěl.
Re: Kontroly na hranicích
21. 07. 2011 14:33
Kamile , pokud jsi to nepochopil , Tvůj problém .
Re: Kontroly na hranicích
21. 07. 2011 14:36
V uniformě myslí pouze špičky,ostatní plní rozkazy a degeneruji.Otázka času, kdy se cesty spojí.
Re: Kontroly na hranicích
21. 07. 2011 15:22
Nevím ce řešíte, práce jako každá jiná. A pravda je blbec se najde všude i když někde je koncentrace větší.
Hlavně pozor na ty co sedí nalevosmiling smiley
Re: Kontroly na hranicích
21. 07. 2011 19:59
Po dlhej dobe som aj ja vytočený .
Nie z toho , že sa mohol stať popisovaný prípad hrubého colníka . Môže sa stať a jedinec neurčuje charakter celého národa. Som ale absolútne znechutený z reakcie a "vysvetlenia " riaditeľstva colnej správy .
Vraj išlo len o lingvistické nedorozumenie . Dievčatá si vraj mysleli keď sa ich colník pýtal či by nenašli tam " kod cura " ( zrejme drogy ) tak oni rozumeli " KOCURA " čo vraj po slovensky znamená to isté čo " MAĆOR " teda mužský pohlavný orgán !!!
Takúto lingvistickú akrobaciu drzosť môže predviesť ohlúpnutej chorvátskej verejnosti len nekonečne namyslená štátna byrokracie ktorá do EU nepatrí !!
V žiadnom , ani nárečovom, či vulgárnom slovníku slovenčiny nikdy neznamenalo slovo "kocúr " pohlavný orgán . Ak už sme v zoologickom prirovnaní pohlavných orgánov tak najfrekventovanejšie je to "KOHÚT "teda chorvátsky " kokot " a teda len teraz nastane na Slovensku pohoršenie .
Zdá sa mi , že sťažnosti na colníkov v českej tlači sú tiež oprávnené a vyjadreniam oficiálnych orgánov HR už nebudem veriť.
Re: Kontroly na hranicích
21. 07. 2011 23:31
Ono ked si dobre pametam tak chorvatsky onen organ je kurac- mozno preto to nedorozumenie.
avatar Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 06:51
Jsem docela šokován z kontrol od lidí i přes rádio,kteří si stěžují na celníky.....
Nevím jak velké jsou pravomoci tzv. obtěžovaných turistů,ale je to dost tvrdé!
Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 07:11
.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil blankam (17. 12. 2012 07:00).
avatar Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 08:02
No jsem zvědav jedeme ve středu.....
Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 08:54
Je vidět, že hodně lidí už zapomělo. Nejen hranice před rokem 89, ale i později, speciálně na Rakouských. To, co jsem několikrát zažil např. na Dolním Dvořišti, tak oproti tomu zde popisované kontroly na HR hranicích blednou. Známá historická nevraživost Rakušáků vůči občanům ČR byla vždy přímo hmatatelná a celníci to dávali setsakramentsky najevo. I po zrušení celnic jsem loni zažil nepříjemnou kontrolu od Rakošáků na hranici.
Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 09:02
To Garybaldy :
Ja viem ako sa to povie chorvátsky ( aj vo viacerých variantoch ) . Ak sa pozriete na moje príspevky dá sa zistiť, že pred "obdobím prekladačov" som sa tu dosť angažoval v prekladoch .
Nejde však o žiadne nedorozumenie : Foneticky " kod kurca " a " kod cura " sa vôbec nepodobá a nie je zameniteľné . Naviac skúste sa zamyslieť, prečo by sa mal pýtať colník žien na mužský pohlavný orgán ,dokonca pri úradnom úkone Oslovovanie "cura" dospelej osoby je taktiež pri úradnom výkone ( akým osobná prehliadka určite je ) je vyslovene nevhodné ( a nepatrí do verejnej správy Európy ). Slušný riaditeľ colnej správy by po tomto trápnom zdôvodnení rozhodne odstúpil .



Upraveno 1krát. Naposledy upravil doky1 (22. 07. 2011 09:03).
avatar Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 09:34
Neporovnával bych kontroly které probíhají na HR hranicích s kontrolami kdysi u nás, ale porovnával bych je s kontrolami na HR hranicích v minulosti. Mám takový pocit, že díky vidině zrušení těchto hranic chtějí prokázat jak jsou potřební. To jde ruku v ruce s tím, jak po této "elitě" začali šlapat tamní politici. Viz akce s úplatky atd.. Asi každý z nás má nějakou tu zkušenost s tím, že se celníci a policisté většinou považují za kastu odlišnou od "běžných" smrtelníků. Až HR vstoupí do EU a shengenského prostoru, tak po nich ani pes neštěkne.
avatar Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 09:40
Nové koště,dobře mete........vyházeli ty co brali úplatky,tak nový chtějí napravit reputaci až to přehánějí...
Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 10:53
Mně prolízali auto před třema týdny na slovinských hranicích, když sem se vracel z Chorvatska. Policajtka se ptala jestli vezu drogy, alkohol. Prolezla celý auto, koukala pod sedačky, vyházela mi celou přihrádku u spolujezdce, a až když na ní vypadly při otevření kufru lehátka, tak se jen zmohla na slovo "turisti", vrátila mi doklady a řekla "chvala". Tak sem jí málem poslal... no víte kam :-p



Upraveno 1krát. Naposledy upravil karyon (22. 07. 2011 10:54).
Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 13:20
letos opravdu staví každého a každý třetí auto kontrolujou kufr,kreténi,jak Chorvati tak Slovinci,u těch to chápu,sou naštvaný,že jen projíždíme
Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 13:26
Mě jen překvapuje, že ženské prohledávali a svlékali chlapi-celníci. Podle nějakého nařízení na ochranu důstojnosti člověka není při tělesné prohlídce přípustné, aby ženu prohledával - nebo dokonce snad vyzýval ke svléknutí - muž. Tuto činnost musí dělat vždy osoba stejného pohlaví a kdyby na mě nějaký úchylák v uniformě něco takového vybafnul, tak první co udělám je, že volám na ambasádu a zároveň chci jeho nadřízeného a vůbec se s ním nebudu o ničem bavit, natož se svlékat - nemá právo mi zakázat zatelefonovat, maximálně zadržet přímo na místě a na to tóčo, co by ho čekalo, bych si mileráda počkala...
Anonymní uživatel
Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 13:32
Vím jenom jedno : pánský úd byl v tom horším výrazu (po česky "ču..." ) od jakživa po hrvatski "kurac" a dívka se vždy říkala "cura" malá dívka byla "curka". Tak to bylo vždy a myslím, že se do toho moc zamotáváte. Nebo je to slovíčkaření. Ale hlavně je to : on slyšel, ona si myslela ! To je jonom - jedna baba povídala.smoking smiley
Jenom pro upřesnění - jinak se mluví u nás na Vratnu a jinak u Jirky ve Rijece. Vždyť to znáte i z Čech a Moravy.

Já tomu prostě nevěřím, že by byl někdo z "uniformy" tak blbý a drzý a řekl by děvčeti - vykuř a jedete k moři. Je potom ona hloupá že nezakročila okamžitě. Po několika dnech už to není nic platné. Normální dívka by mu asi dala přes hubu a hotovo. A ti chlapci - pokud se jim to nezdálo - a mně se ta jejich prohlídka skutečně nezdála - měli okamžitě žádat kontakt se šéfem celnice nebo naším (slovenským) zastupitelským úřadem. Běhat nahatý po celnici - to by asi na mne nebylo. Nechat si nasrat na hlavu a potom sršet blesky , když jsem již doma, není k ničemu. Tam, na místě, za přítomnosti advokáta - a jel bych domů s odškodněním a omluvou. Advokátní pomoc jsem měl i v pojistné smlouvě. Tak o co jde.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Šatava (22. 07. 2011 13:39).
avatar Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 18:07
ze včerejška na dnešek SLO-HR hranice ok HR celnik kouknul na půl očka do pasu to samé předtim Slo celnik jinak různá auta a lidi a žádná šacovačka pohoda plynule projeté hranice fronta tak 10 aut tak se přifařl další aby to frčelo smiling smiley
Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 18:08
Ahoj všem. Už jsem se letos vrátil z Chorvatska. Jel jsem v sobotu tam a další sobotu zpět a můžu po pravdě říct, na hranicích úplně bez problémů, vzali si jen pasy, ani je HR celníci neprohlédli,jen spočetli a pustili nás dál. SLO celníci jen mávli rukou a popřáli šťastnou cestu. Pravda, nejel jsem přes Macejl, ale Durmanec tam i zpět, ani jedno auto a absolutní nezájem celníků. Pokud v r. 2013 vstoupí HR do Unie, tak do Schengenu to bude trvat minimálně další 3 roky, tak nás budou svou přítomností obšťastňovat ještě dlouho.
Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 18:30
to co píše bulvární plátek Blesk, mě nechává naprosto klidným, téměř vždy se ukáže, že fakta jsou malinko jiná a upravená pro "lepší" čtivost.....
Re: Kontroly na hranicích
22. 07. 2011 18:39
To Václav Šatava :
Sklamal si ma keď hovoríš , že to tu pletieme . Nemôžem sa zbaviť dojmu ,že cítiť z tvojho postoja ,že máš príbuzných v štátnej službe chorvátska.
Ujasnime si to . Išlo o veľmi mladých ľudí . Tí nič neudali ex post ani nič nežiadajú len sa sťažovali rodičom a tí sa rozhorčili .
Ja som doposiaľ nemal príspevky kritické k chorvátsku . Nemôžem však akceptovať bohorovné konštatovanie čo by si spravil ty zo skúsenosťami vodiča profesionála a vekom alebo i ja s mojimi profesionálnymi skúsenosťami . Pre mladého človeka pod tlakom , že mu azda niečo podstrčia to vôbec nie je také jednoduché.
Pripomeňme si argumentáciu riaditeľstva colnej správy . Najprv tvrdili , že nebola žiadna prehliadka pretože o tom nemajú záznam , niet mien slovákov atď . Až keď sa zistilo, že sa procesný úkon prehliadky dá preukázať prišlo nové prehlásenie o nedorozumení .
Došlo im , že procesný úkon takého charakteru bez záznamu a menách je v rozpore aj s domácimi predpismi . Chýbajúce mená a údaje však svedčia o tom , že záznam bol začlenený až dodatočne !
Nová verzia o nedorozumení vychádza zrejme zo strojného prekladu Googlu ko(d) cure = kocur = maćor = slovensky penis !??
Sám píšeš , že sú rôzne variácie krajových slangových výrazov v Čechách . To však nevyvracia moje tvrdenie , že takýto výraz foneticky zameniteľný nejestvuje v slovenských krajoch . Konečne napísali to už aj na chorvátskych fórach desiatky Slovákov. ( U slovákov sa ani "cura" s " courou " nezamení.
Argument , že mladí ľudia boli podozriví, pretože hranice prekračovali nelogicky zo Slovinska a nie z Maďarska s ktorým Slovensko susedí svedčí o geografických znalostiach a intelektuálnej výbave pracovníkov tamojšej colnej správy . Ťažko si ho osvojí cestovateľ zo západoslovenského kraja čitateľ tohoto fóra . Potom všetkých obyvateľov ČR ktorí idú z Maďarska treba podrobiť osobnej prehliadke.
Keby nebolo tejto idiotskej argumentácie , zmien stanovísk a lingvistických konštrukcií určených len pre divákov juhoamerických televíznych seriálov " sapunic " ktorí uveria na konci seriálu že hlavná hrdinka je sama sebe matkou aj sestrou možno by som uveril aj ja . Zvyšok nechávam na zváženie Václav tebe smiling smiley
Re: Kontroly na hranicích
25. 07. 2011 09:14
Jak píše Schimi. Stačilo se v Blesku podívat na foto té "šikanované" posádky a bylo jasno. Rozjívená partička v BMW, věk do 25 let. To bylo přímo pošušňání pro celníky. kór tehdy, pokud mají za úkol se soustřeďovat na drogy. Blesk to malinko či hodně přifoukne a už stoupá prodejnost.
Něco přiživí cestovky, kterým ubývá klientela.
Anonymní uživatel
Re: Kontroly na hranicích
25. 07. 2011 09:31
Ano, Doky1 máš pravdu. Jsou ve státních službách a dokonce i na hranicích Slovenije/Hrvatska. Proto se mně to dost dotýká. Pokud se tato popisovaná událost skutečně stala - tak to potom stojí za h....! A je potřeba to dořešit. Jinak se rozproudí pomlouvačná aféra typu - vozíme jim tam peníze a oni jsou na nás atd. A to myslím potřeba není. Nemalou část na tom nese i bulvár, hlavně BLESK. A co mi nejvíce vadí - ta neobjektivnost. Prostě stalo se to tam a tam v tolik a tolik hodin. A již člověk zbystří a řekne si, asi na tom něco je. A připouštím že možnost obrany u řadového občana proti uniformě je skutečně malá. Co s tím? To je skutečně těžká rada. Pro mne je v současné době obrana jediná - vím, že ani jeden z mojich synovců se tohoto nezúčastnil. Za ně dám ruku do ohně.
A co se týká překladače atd. Nepoužívám. Stačím si s tím, co jsem se naučil v průběhu života. To co jsem napsal o těch názvech :
Vím jenom jedno : pánský úd byl v tom horším výrazu (po česky "ču..." ) od jakživa po hrvatski "kurac" a dívka se vždy říkala "cura" malá dívka byla "curka". Tak to bylo vždy a myslím, že se do toho moc zamotáváte. Nebo je to slovíčkaření.
Takže to "zamotáváte" patřilo k tomu překladu a významu slova.
Jako děti - vyrůstal jsem v tehdejší JUG. - pochytíš a nejvíce si pamatuješ tyto výrazy. A že se i v současné HR mluví velmi sprostě, to si ani čech možná neuvědomí. Ale věřte že slovíčka typu jebi ga a další v jejich mluvě jenom létají. Největší oblibu získal u naší mláděže - pič.. ty materina. Tak to když řekl vnuk druhému , následovala dědova bomba. No co, vžyť i u tety se tak mluví, povídá na vysvětlenou. A neměl jsem slov na obranu.
Jen ještě na závěr, Jirka z Ri daleko před sezónou upozorňoval na drogy a že bude veliký problém při kontrolách. No vyplnilo se. Ale ty drogy, to je tak závažná věc, že zde musí být konkrétnost. Ženy u žen, muži u mužů to za prvé. A nějaké hanlivé výrazy - vykuř atd - to tedy je sviňárna první třídy. Ale jak proti tomu ? Když potom nastane tvrzení proti tvrzení. Skutečně problém.confused smiley
Jezdím s CZ pasem a i mne toto může potkat. Ráno mám 9 léků, v poledne 3 a večer 7 !!!! Je to třeba blbost, ale moje rozhalenka u košile odhalí tu hroznou jizvu a zatím i když celník viděl dávkovač na léky ani se neptal. I tak mám pro jistotu lékařskou zprávu s předepsaným léčivem. A to bych doporučil i ostatním uživatelům léků.
v2x
Re: Kontroly na hranicích
25. 07. 2011 10:37
Možná, že je problém i v "našem" chování. Někdo dokáže být třeba na policii při kontrole neskutečně drzej. U nás to mnohdy projde, pak se ovšem někteří diví, že třeba v Německu to funguje jinak. To platí o prohlídkách na hranicích taky. Podrobnosti o případech v Chorvatsku neznám. proto nebudu dělat žádné závěry. Je třeba si uvědomit, že prohlídka může být i podstatně horší, třeba i s rozebíráním auta.
Re: Kontroly na hranicích
25. 07. 2011 12:59
naprosto souhlasím, slušnost spoustě lidí chybí a rychle jsme zapoměli že jsme měli hraniční kontroly na každé straně naší malé republiky a teď kontroly probíhají i několik km za hranicemi a hádejme proč
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 217
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.