Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

prosím poraďtě co tankovat:

Autor jan.rab 
avatar Re: prosím poraďtě co tankovat:
28. 04. 2010 12:38
jj, to všechno víme, ale neshoda byla v tom zda na sebe líh váže vzdušnou vlhkost. Samozřejmě v roztoku se ředí vodou na nižší obsah alkoholu, ale zda se v neuzavřené nádobě zvyšuje obsah vody ze vzduchu a nebo zda se spíš odpaří.
avatar Re: prosím poraďtě co tankovat:
29. 04. 2010 15:26
Tak včera jsme měl rozhovor na toto téma s panem Ing. chemikem a je to trochu složitější. Hlavně když jsem mu sdělil otázku tak na mě vychrlil spousty úplně zbytečných věcí. Že se napřed z lihu začnou odpařovat různé druhy etanolů a podobě a že záleží co to je za líh a plynule přešel k tomu jak za studií si z laboratorního lihu vyráběli chlast, ale to sem nepatří a tak na závěr jsme z něj dostal, že líh sice váže na sebe vlhkost, ale nikoliv vzdušnou a že se daleko dřív odpaří (podle něj po částech těch různých složek) ale co hlavně že právě v benzínu má tu vlastnost že se naředí s vodou v banzínu vysráženou ze vzdušné vlhkosti (ohřátí nádrže a kondenzace vodních par na stěnách nádrže a nejen v autech, ale i cisternách. A kdyby v benzínu nebyl tak by motor trpěl daleko víc korozemi, ale i různými sedimenty solí po odpařené vodě. Ale protože líh hoří i při naředění dokáže navázat na sebe vodu v cyklu výbuchu motoru jí odpařit do splodin. Jinak by zůstávala v palivovém systému. Navíc voda použitá při vůbuchu paliva ve válci zvyšuje v tomto množství svůj objem lépe než vzduch a relativně zvyšuje výkon exploze.
Takže závěr odborníka líh v palivu je prý prospěšný.
avatar Re: prosím poraďtě co tankovat:
30. 04. 2010 14:48
Složení benzínu
oktanové číslo...hodnota, která vyjadřuje odolnost paliva v zážehovém motoru proti detonaci (klepání). Odpovídá objemovému procentu isooktanu (oktanové číslo 100) ve směsi s n-heptanem (oktanové číslo 0). U N95 to znamená 95% isooktanu a 5% n-heptanu.
A teď co jsem dohledal na netu:
Líh jako chemikálie má následující vlastnosti:
- je mísitelný s vodou
- oktanové číslo je 92
- líh bude chladit spalovací prostor, což posune hranici klepání směrem k vyšší kompresi, bežný řidič to patrně nezaznamená
- největší problém představuje mísitelnost ethanolu s vodou. To má za následek, že biosložka bude pohlcovat vodu z palivové soustavy a okolí. Kdo odstavuje auto na delší dobu, například na zimu, může být konfrontován s problémem při startu, zamrznutím přívodního potrubí a bohužel také s korozí součástek palivové soustavy.
Informace jsem čerpal zde a můj soukromý dojem z toho je, že přidávání lihu do současných motorů nemá smysl.
Doporučuju si ten článek přečíst



Upraveno 1krát. Naposledy upravil valeri (30. 04. 2010 14:53).
avatar Re: prosím poraďtě co tankovat:
30. 04. 2010 16:10
Tony Stark napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Podle doporučení z mém okolí jsem začal tankovat
> Verva diesel od Benziny - těžko objektivně říct,
> jestli motor míň hučí a je menší spotřeba - ale
> snad je to jedna z mála kvalitních naft(škoda, že
> v ČR už není ARAL). Nafta v HR prý nijak super
> není - dá se částečně řešit aditivem.
Tankuji také jen Verva diesel a max.spokojenost.Spotřeba šla o 0,5 l dolů.Na chodu motoru je to také znát.U TDI PD je potřeba brát opravdu kvalitní naftu.smileys with beer
Re: prosím poraďtě co tankovat:
01. 05. 2010 14:35
Valeri za ten článek thumbs up. Jen to potvrzuje, že "ekologie" je jen výnosný byznys. Jako příklad třeba žárovka. Kolik je výrobní cena obyčejné žárovky, kolik se spotřebuje energie na její výrobu a kolik stojí její ekologická likvidace? Stejné otázky si položit u "úsporné" žárovky. Ve finále je obyč žárovka energeticky úspornější.
Totéž bionafta. Na výrobu jednoho litru MEŘO se spotřebuje více jak jeden litr nafty normální.....
avatar Re: prosím poraďtě co tankovat:
01. 05. 2010 21:32
No jasně a za pár let tu pravou naftu sebereš kde? Jasně že jsou věci dražší, ale copak jsou peníze jediným měřítkem?
avatar Re: prosím poraďtě co tankovat:
02. 05. 2010 09:26
Taky se trochu přidám. Měl jsem 10let Felicii 1.9D a přesto-že to nebyl žádný moderní a tedy "choulostivější" motor na kvalitu paliva o kterých se tu dnes píše, přesto i u té Feldy jsem rozdílnou kvalitu nafty poznal a nejsem v tomto směru žádný odborník. Naprosto bezkonkurenčně nejlepší naftu měly podle mého názoru čerpací stanice ARAL, škoda že už tu nejsou. Motor byl na jejich naftu živější a současně méně hlučný, pamatuji se jak i mě naprostého laika tehdy ten rozdíl překvapil.
Naopak velmi špatnou naftu jsem jednou natankoval u TOTALu, auto jsem tehdy startoval i na 3x než nastartovalo atd..., pamatuji se jak už jsem se po třech dnech chystal do servisu ale napadla mě ještě ta nafta tak jsem dotankoval nádrž u OMV a problémy rázem zmizely. Jinak většinou jsem tankoval u OMV, Benziny nebo EuroOil a bez problému. Ani v Chorvatsku jsem nikdy žádný problém neměl, tankoval jsem vždy u OMV nebo INA EuroDiesel.
Velice dobrá nafta se mě zdála u SHELL v Rakousku, v česku jsem u SHELLu nikdy netankoval takže nemohu posoudit co je pravda například na tomto článku kde se píše že kvalita nafty u SHELL v ČR a zahraničí je značně rozdílná. Článek je již starší, ze září 2008.

Dnes už na naftu nejezdím, mám benzínový Ford Fusion a opět tankuji nejčastěji u čerpacích stanic EuroOil, OMV a Benzina. Ford Fusion jsem koupil nový a i když tohle auto patří k těm levnějším, pro mě to byly dost velké peníze takže se jej snažím hýčkat. U OMV tankuji dražší benzín Carrera95, u EuroOil benzín Optimal95 a u Benziny běžný Natural95. Nemám s kvalitou žádný problém, přesto čistě můj subjektivní dojem je že nejkvalitnější benzín má Benzina. Jinak ale loni v Chorvatsku jsem tankoval u OMV a INA benzín EuroSuper95 a naprosto bez problému.


Píše se tu také o čerpacích stanicích TANK ONO. Pracuji tři roky ve firmě která má více aut, Fordy Transit + nějaké osobní značek Mazda, Toyota ale to jsou starší modely, nic nového. Všechna auta tankují naftu výhradně u TANK ONO protože má s nimi firma jakousi smlouvu (tankujeme na nějakou elektronickou platební kartu TankOno/každé auto má svou) a nevím o nějakých problémech. Pouze minulou zimu mělo jedno auto problém jehož příčinou pravděpodobně podle servisu skutečně bylo nekvalitní palivo. No já osobně jsem nikdy odvahu natankovat u této čerpací stanice neměl takže vlastní zkušenost nemám.

** Petr **
Anonymní uživatel
Re: prosím poraďtě co tankovat:
02. 05. 2010 09:52
Lidé zlatí,
určitě jste se přestali modlit, protože již pronikají zprávy, že např. bionafta a ekonafta je škodlivější než normální nafta.
Prostě najednou se zjistí, že nejlepší hnojení je opravdu lejno. Jak hutorel Ander zo z Košíc ..... najlepše je sadzit rovno do riti, čomu len hnojic, hnojic .......
toto je pravda staré tisíce let, daná přírodou. Bio paliva, bio strava, .... Dle mne je to jedna volovina, protože soused "statkář" nic nevymyslel, nic nezlepšil, traktor je stejný, chlév je stejný, krávy šlapou ve hnoji jaké dřív, prase je stále prase,vyválí se ve sr.... a potom je to krásná kůžička v bůčku, vajíčka nesmějí být sytě žlutá , protože slípka nesmí na pastvu na zelené, ale cenu má několikrát vyšší protože má BIO !!!! V čem toto spočívá? Podle mne v neznalosti nebo nezájmu nás ostatních. Jinak by si ani necvrnk. Maximálně do kalhot.angry smiley
O vodíku se hovořilo ještě když jsem byl mladý - vlastně malý - chlapec. Jenže tenkrát se říkalo - to nikdo nedovolí, co by bylo s naftou, s benzinem !!!! To jsem si myslel že koncern a koncert je jedno a to samé. Jenže člověk začne hloubat, přemýšlet, sežene starou Š 1000 MB startér z Tatry - později ještě silnější, čtyři baterie z náklaďáku a světe div se. Ono to jezdilo. Jenže dojezdilo - chytrý kamarád - k tomu VB a chtěli papíry na baterie, doklady na startér, kabely byly prominuty. No a tytyty, chlapci nezlobte. To nám bylo asi 25 let. Protože jsem již měl problémy z roku 68 stáhnul jsem se do sebe a svět přišel o vynálezce. On to opravdu není problém. Se současnou technologií ?drinking smileyspinning smiley sticking its tongue out
Kdo chce oponovat, jděte do historie. Přečtěte si jaké motory a na co jezdili třeba před 120 lety. smileys with beer
avatar Re: prosím poraďtě co tankovat:
02. 05. 2010 12:29
to PetrK

Ono to je také trochu lokální problém. U nás v Liberci (když opomenu absolutně NoName pumpy) je nejhorší Globus a po něm Benzína. Podle mě je to o lidech i tam je nějaký vedoucí, který má možnost upravit kvalitu ke svému prospěchu.
Kamaráda dokonce museli odtáhnout po čerpání u Benzíny.
Re: prosím poraďtě co tankovat:
02. 05. 2010 12:36
Protoze mam jednu z nasich rafinerii u nosu, tak trosicku hodim vidle do tech paliv... zapomente na to, ze by si kazda sit vozila nejaky svuj benzin a naftu. Vozi to ze stejneho zdroje (Kralupy, Litvinov, nekde mozna jeste Slovnaft) a jedine, co se lisi jsou aditiva, ovsem jejich vliv se vseobecne precenuje, je spise marketingovy. Co ma ovsem zasadni vliv je doprava a nadrze stanice, pokud tedy pominu vyslovene kriminalni jednani (redeni, pancovani). Takze i z "noname" benzinky muzete bez problemu dostat kvalitn palivo a ze Shellky muze dostat vas motor vyrazku.
avatar Re: prosím poraďtě co tankovat:
02. 05. 2010 16:37
Jozka napsal(a):
-------------------------------------------------------
Vozi to ze stejneho zdroje (Kralupy,
Litvinov, nekde mozna jeste Slovnaft) a jedine, co
se lisi jsou aditiva, ovsem jejich vliv se
vseobecne precenuje, je spise marketingovy.

Ámen ! Tak to skutečně je a pod to se podepisuji !smiling smiley
avatar Re: prosím poraďtě co tankovat:
02. 05. 2010 18:17
ještě Paramo je další výrobce
a uplně stejně je to s oleji, pouze par rafinerek
a ostatní jen míchají a přidavaji svoje přísady.

bob
Re: prosím poraďtě co tankovat:
18. 05. 2010 21:59
Lidi jakej je rozdíl mezi Eurosuperem 95 a Eurosuperem 95 BS?
Re: prosím poraďtě co tankovat:
18. 05. 2010 22:25
Snazil jsem se o tom neco zjistit a dosel jsem k zaveru, ze BS je pro euro5 a ten obyc. je pro euro4 a nizsi, ale na benzince kde budu ja brat benzin stejne BS nemaji tak tam dam co bude i kdyz mam euro5. Zadny zasadni rozdil v tom nebude.
Re: prosím poraďtě co tankovat:
18. 05. 2010 22:46
Re: prosím poraďtě co tankovat:
05. 06. 2010 10:26
jaky je rozdil mezi eurosuper 95 a eurosuper BS 95. BS je lepsi?diky
Re: prosím poraďtě co tankovat:
05. 06. 2010 11:31
Pokud by ses podival o dva prispevky nahoru, tak tam to pisu.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 196
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.