Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Ostrov Rab

Autor tomas_fric 
Ostrov Rab
13. 06. 2009 21:29
Dobrý den všem.

Objevil jsem náhodou toto forum a obracím se na Vás všechny, kteří máte jakoukoliv zkušenost s dovolenou na ostrově Rab. Letos se poprvé chystám do Chorvatska a tento ostrov jsem si vybral jako svou destinaci. Na tomto foru jsem našel pár informací, ale pakliže by někdo věděl informace tipu:

1. Rab a trhy - kdy se konnají a kde?
2. Je možno na Rabu využít inliny a kde?
3. Jak snadné je cestovat po Rabu autobusem?
4. Supetarska Draga - informace o této lokalitě
5. Doporučené výlety

byl bych Vám všem moc vděčný za jakoukoliv odpověď. Snažil jsem se zakoupit nějakého průvodce, ale samotný o Rabu u nás není k dostání a v průvodcích o Chorvatsku je o tomto ostrově napsáno tak zhruba od 1,5-3 stránek, což není zrovna moc.

Předem moc děkuji a přeji všem pohodovou dovolenou v Chorvatsku.
Re: Ostrov Rab
13. 06. 2009 23:12
1. nevim
2. zalezi na kvalite asfaltu dle oblasti (neupresnil jste ji)
3. ano je
4. zadne kult. vyziti tam prakticky neni [www.hvar.cz]
5. Ale ktera !? Je dolni a horni
6. Urcite mesto Rab projit kousek hradeb a starou cast. Podivat se do Loparu na jednou koupani na Rajskou plaz atd...

Nerikejte ze nemuzete o Rabu nic najit na internetu jsou toho tuny a zvlast o tomto starem lazenskem ostrove.
Anonymní uživatel
Re: Ostrov Rab
14. 06. 2009 05:04
Dplním Davida jeho a příspěvek z 13. 06. 2009 23:12 :


Sqělý je výlet na Kamenjak, nejvyšší vrchol Rabu. Až nahoru lze dojet autem? cesta je tu kdesi popsána, nádherný je pohled na západ slunce odsud.
Je zde restaurace.
Cesta je dobrá, v kvalitě našich horských okresek.
Re: Ostrov Rab
14. 06. 2009 07:26
Děkuju za příspěvek. Na internetu je toho opravdu hodně, vesměs v AJ, což není problém. Ale vše jsou pouze obecné informace. Navštívil jsem i pražskou centrálu Chorvatského sdružení a budete se divit, ani tam mi nebyli schopní podat informace. Spíše hledám praktičtější informace o tomto ostrově. Na oficiálních stránkách ostrova je sice pěkné video a všeobecné informace, ale nic konkrétnějšího. Tak se nezlobte, že to pojímám takto.

V srpnu jedu do Supetarske Dragy, pension Zlatni Zalaz. Nevím, v jaké části se pension nachází, ale podle fotek, které jsem našel na internetu, to bude spíše směrem na Lopar.
avatar Re: Ostrov Rab
14. 06. 2009 09:05
Malé a turisty velmi oblíbené letovisko Supetarska Draga je vlastně romantická písečná zátoka s třemi ostrůvky - Maman, Srednjak a Sailovac. Jsou zde dokonalé podmínky jak pro rodiny s malými dětmi, tak pro ty, kteří vyhledávají malé soukromé pláže skryté před ostatními lidmi. Také sportovně ladění klienti si zde přijdou na své, neboť jsou zde optimální větrné podmínky pro surfaře.Naleznete zde i obchod a menší restaurace.
Tipy pro volný čas

Naprostý hit - pronájem malého motorového člunu (Cena 30-40 EUR za 1 den. Při vícedenním pronájmu - sleva. Cena je včetně poh. hmot.). Vřele doporučujeme pro nezapomenutelné koupání v malých písečných zátokách, které jsou dostupné pouze z moře. Neopomeňte navštívit město Rab, hlavní město ostrova nebo jednu z nejkrásnějších chorvatských pláží zvanou „Rajska plaža“ v Loparu . Či oblíbený výlet zvaný Rybí piknik. Jedná se o výlet lodí podél pobřeží se zastávkami na koupání, k jídlu se servírují chorvatské rybí speciality. Nebo navštivte sousední ostrov Krk, či Goli otoku a Sv. Grgur. Doporučujeme i výlet s názvem Panorama tour, což je okružní jízda na lodí okolo ostrovů Rab, Lošinj, Pag a Krk./Toť nějaká nejmenovaná cestovka/

Projížděli jsme Rab autem - byli jsme na Loparu, z toho vyplývá, že pokud nejste autem, jsou daleko příjemnější výlety lodí,loďkou - ostrovem se táhne po jeho délce jako spojnice jedna cesta, která se pak větví do různých částí ostrova. Supetarska Draga je většinou využívaná loďaři a surfaři - je to vlastně takový větší průplav - více větrný -, ale velmi romantický. Jinak v městě Rab jsou každodenní trhy, jakožto i spoustu jiných obchůdků a obchodů. Na Rajskou pláž je to asi 3-4 km z aší lokality. Na to bruslení to tam moc nevidím, možná nějaká místa ano - snad.
Jinak odkaz na Rab - naše vlákna, která zde již jsou:
[www.ihvar.cz]
[www.ihvar.cz] Zdraví R.
Re: Ostrov Rab
15. 06. 2009 09:42
No ostrov Rab je síce krásny ale viac menej si tam toho moc nenavyberáš ale ak preferuješ kludnú dovolenku spojenú s vylihovaním na pláži tak je tam v pohode, ináč to je asi všetko čo na Rabe stojí za to, za zmienku stojí akurát pláž Lopar.
Re: Ostrov Rab
15. 06. 2009 10:28
A ešte náš Janko Slota tam má jachtu a peknú vilu- v meste Rab. drinking smiley
ale vážne: na Lopare su pekné pláže, okrem tej rajskej- na opačnej strane loparu, sú to veľmi pekné zákutia s malými plážami, volá sa to sahara, Cigánka a pod.,/ najdeš to na mape Loparu- ja som ju vzal z recepcie v hoteli na Rajskej pláži./ Dostaneš sa k nim peši, alebo z vody na člne.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil mamutv (15. 06. 2009 10:58).
Re: Ostrov Rab
15. 06. 2009 12:51
Děkuju, děkuju za tipy!!!
Re: Ostrov Rab
16. 06. 2009 13:51
Dobrý den, již několik týdnů projíždím toto fórum a dnes jsem se konečně rozhodla zaregistrovat a vstoupit do fóra. Mám dotaz ohledně Rabu části Banjol. Nebyl jste tam někdo? Každoročně jsme jezdili do Seline u Zadaru a letos jsme se rozhodli pro změnu. Preferujeme klidnou dovolenou bez všemožných atrakcí a tak doufáme, že se nám toto v Banjol na Rabu splní. Můj dotaz je konkretně na pláže v okolí Banjol, možnost nákupů, restaurací apod.
Díky za případnou odpověď či odpovědi.
Re: Ostrov Rab
19. 06. 2009 14:53
Zdravím Vás všechny, mám prosbu, dnes jsem tu poprvé-chystám se totiž poprvé na RAB a vyčetla jsem si tady dost zajímavým věcí-parádní informace, ale zaboha nemůžu najít tu "stezku" od Bessyho jak se vyhnout Slovinsku, prosím o radu.Ještě bych ráda věděla s kolika penězi mám počítat během cesty-poplatky,trajekt,dálniční známka atd.
Děkuji moc za info Šášula
avatar Re: Ostrov Rab
19. 06. 2009 15:39
no, to je taková cesta, když se chceš za každou cenu vyhnout Slovinsku, speciálně na Ráb je to ale bohužel dost delší než jinudy - prostě jedeš z Vídně rakouskou dálnicí, cca na exitu 138 km odbočíš na východ !! do Maďarska, tam se proplétáš až dojedeš do Goričanu, což je přechod HU-HR... pak chorvatská dálnice...
dost lidí si to i chválí, já bych na to neměl nervy....yawning smiley
Re: Ostrov Rab
19. 06. 2009 16:28
Díky za info.Prosímtě kudy bys mi tedy doporučil jet?Chceme vyjet příští pátek kolem 20-21h, nástup máme v sobotu,aby jsme stíhali trajekt hned ráno.Vyjíždíme kousek od Brna.Děkuji moc Šášula
Re: Ostrov Rab
19. 06. 2009 16:52
Anonymní uživatel
Re: Ostrov Rab
19. 06. 2009 22:03
Šášula napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Díky za info.Prosímtě kudy bys mi tedy doporučil
> jet?Chceme vyjet příští pátek kolem 20-21h, nástup
> máme v sobotu,aby jsme stíhali trajekt hned
> ráno.Vyjíždíme kousek od Brna.Děkuji moc Šášula


Šášulo,
pokud dáš na radu veterána, pak si naplánuj cestu takm, abyste dorazili na trwejktoviště v Jablanacu tak okolo druhé v noci. První trajekt jede okolo páté, získláte tak jistotu, že se na něj dostanete v první rundě. Ono trávit sobotní dopoedne v serpentýnách od magistrály není nijak záviděníhodné. Popisoval jsem to tu pro jiné už vloni, minimálně jeden na mne dal a byl na Rabu ránou čerstvý a - VYSPALÝ. Zkus to, uvidíš a po návratu napiš, jak to dopadlo.


26.2. jsem ve vláknu "cesta trajektem" popsal toto:
Na Rabu jsem byl asi sedm či osmkrát. Přijmi tedy můj ryze osobní názor a návod,Tome37...
První ranní trajekt jezdí okoolo páté, Já jsem si načasoval příjezd do Jablanacu cca na jednu, až půl druhou. Podložil jsem kolo auta, vytáhl karimatku a spacák a ležel a pal na rovině,. Zbytek famílie se krčil v autě, nejspíš by jim byla zima. Při příjezdu jsem byl tak pátej až desátej v řade od nájezdu na trajek, V pl pátý už zařčal provoz a lomoz, probudilo mne to, tak jsem se šel ošplouchnout slanou vodou a v celku vyspalej šel kouit lístek a po té najel na trajekt a byl schopnej ještě dopoledne fungovat, na psánek pod borovicemi došlo až odpůldne.¨Tedy- má rada- přijet do Jablanacu nějak po půlnoci, v jednu a v klidu si pospat vedle auta.
Mám rád cestu přes Linz, Salzburg,Villach, Ljubljanu, pak do Rijeky a podle moře...
V podstatě stačí být v pět odpoledne na Dolním Dvořišti a v klidui se vyspíš před nájezdem na trajekt. V sezoně je to přes den dost hrůza...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Tomm (19. 06. 2009 22:12).
Re: Ostrov Rab
25. 06. 2009 14:38
Pokud jde o výlet na Kamenjak (neplést s úplným jihem Istrie spinning smiley sticking its tongue out ) tak nejlepší je jít nahoru po klikatících se ovčích stezkách. Už si nepamatuji jak to bylo značené, ale mám pocit, že podle nějakých značek jsme tenkrát jít museli. Občas v trávě zašustí hadi, občas vedle nečekaně zabečí ovce a člověk otevírá jedna vrátka za druhými (a zase zavírá). Prostě romantika. Před těmi asi sedmi lety, co jsem to šlapal byl nahoře asi jen vysílač (hospu si nevybavuji). Výhled parádní a Rab jako na dlani. Dolů jsme pak krásně sešlapali do po silnici (slušná betonka) po které tehdy jezdili jen ovčáci a hoši od Telecomu. Pokud budete vyráže z kempu (Padova) tak to byl po hlavní než se dojde k odbočce docela opruz.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 93
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.