Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Albánie

Autor choséé 
avatar Re: Albánie
19. 11. 2019 21:00
Tvsat - taky mám pocit, že jsem toho hodně vynechala a neviděla...ale bylo sluníčko a teplo, a hlavně teplé moře, tak bylo hodně koupání - a nelituji.

Sluníčko bylo pořád, až na poslední den v Ksamilu...kolem poledne se zamračilo, tak jsme jeli do toho Butrintu - ale pozdě večer to začalo - bouřka a slejvák. Tak jsem nemohla ani usnout, ráno jsme měli pokračovat na tu Lefkádu, a pořád jsem si promítala, co tam budeme dělat v dešti... a navíc - najednou přestala fungovat elektřina... v celém Ksamilu.

Vybavilo se mi, kde už všude během našich cest se vypnula elektřina. Jednou to bylo v Drašnicích, jednou v Pisaku a jednou ve Vinjeracu - kde naproti vyhořelo trafo. [www.youtube.com]

Nejvíce vzpomínám na Pisak - mé oblíbené místo. Je to tam takový kotel - apartmány v kopci s prudkým spádem k moři...Když pak se rozsvítilo a krátce na to zase zhaslo - bylo to jak na fotbalovém zápasu - kdy už už se má dát gól, a nakonec to nevyjde. A když pak se opravdu rozsvítilo, bylo v celém Pisaku slyšet radostný křik a tleskání. Najednou člověk cítil takovou pospolitost se všemi...

Ale v Ksamilu jsem měla takový "divný" pocit.

Nakonec jsem hodně pozdě usnula...Ráno to bylo tak půl napůl...jak se to asi "vyvrbí" ?

Ale dál už tu Lefkádu dám na vlákno jiné...v sekci Ostatní...

A tady ještě někdy později - celkový dojem...
Re: Albánie
20. 11. 2019 13:00
Já jsem jel podobnou cestou před 2 lety,akorát obráceně.Jeli jsme přes Srbsko do Ohridu,pak přes Meteory na Lefkádu a nazpátek Gjirokastr,Modré oko, Butrint,Himare,Sarajevo a domů.Tyto putovní cesty se spaním pokaždé jinde po cestě mám nejraději.
Butrint a Modré oko doporučuji.Gjirokaster mě moc nenadchl a to jsem byl i v té pevnosti.
Zatím je Albánie hodně zajímavá.Taková ještě ne moc komerční ,ikdyž za pár let to bude pryč,tak doporučuji projet co nejdříve.Ovšem Lefkáda to je už jiné kafe. Tak pěkné pláže a světle modrou vodu jsem zatím jinde neviděl.Ovšem jen sever.Na jihu Lefkády je to jak v Chorvatsku !!! Doporučuji si udělat i celodenní výlet lodí přes 7 ostrovů.Platili jsme 2 dospělí a 2 děti 40€(děti jsme ukecali zadarmo).Lodě jezdí z Vasiliki a Nidri.
avatar Re: Albánie
20. 11. 2019 15:47
Nás potkalo špatné počasí cestou tam přes Bosnu v horách,pak už bylo slunečno,až na jednu noc a ráno ve Vrole,také vypínala elektřina.Pak zase krásně a teplo,jak ve vodě,tak na souši. t152 to nebude za pár let,to bude už za rok,poněvadž se tam valí kapitál a resorty rostou jak houby. Předpokládám,že tam kde jsme byli (Lezhë),budou příští rok města resortů a to od Shëngjin a po Durrës.Už tam ty betonové stavby stály,někde už před dokončením a makalo se tam od rána do večera.Myslím si,že to pobřeží zastaví celé.

MirekŠi
Re: Albánie
25. 11. 2019 10:59
Nejhorší,je,že výstavba ubytování a resortů jede rychleji než infrastruktura.Vesměs chybí kanalizace a příjezdové cesty, někde taky nejsou hotové ,hlavně místní komunikace k resortům jsou často polňačky.
avatar Re: Albánie
25. 11. 2019 15:18
Výstavba tam je - to je fakt. Mohu se vyjádřit jen k úseku od Vlore - po Ksamil - a to vlastně jen k místům - kde jsme bydleli. V Ksamilu bylo moře nádherně čisté dle mého názoru nádhera, pohoda...V Himare jsem taky neviděla jedinou nečistotu v moři.
Myslím, že se to poslední léta zlepšuje. Vyčetla jsem o těchto již hotových čističkách vod:

1. Čistírna odpadních vod v Kavaji - dar německé vlády

2. Čistírna odpadních vod v Drači - darovaná Světovou bankou, Lucemburskem, Evropskou bankou a Evropskou komisí

3. Čistírna odpadních vod v Sarandě /spojeno s Ksamilem/ - dar od WB, Lucemburska, Evropské banky a ES

Dále ve vesnici Bajkaj v oblasti Sarandě se pro jižní pobřeží staví regionální skládka pevného odpadu. První fáze výstavby je v současné době dokončena, investice v celkové výši 5,6 milionu USD.

4. Čistírna odpadních vod v Shengjinu - darovaná WB, Lucemburskem, Evropskou bankou a ES

5. Čistírna odpadních vod ve Velipojě - dar Evropské komise



Hodnocení - ne mojesmiling smiley : Vynikající kvalita vody - je tedy hlavně na jihu Albánie:

• Ksamil, který v každém měřeném bodě nabízí rok co rok vynikající kvalitu vody

• Saranda, kromě přístavu

• Borsh

• Qeparoi

• Himara

• Dhermi

• Oricum

• Oblasti jižně od Vlory

• Některá místa v Golemu, Kavaja

• Lalëzi Bay

• Laguna Merxhan a Laguna Kanalla, Shengjin




Výběr některých nejkrásnějších pláží v Albánii - od jihu na sever:
[www.koha.net]
avatar Re: Albánie
26. 11. 2019 11:10
Tak jak se zde píše,čistota moře bez jediného problému a to máme projeto pobřeží od Shengjinu až po Ksamil.Pláže na tom byly o něco hůře,ale uklízeli je. Kde již byly resorty hotové,tak byly většinou i cesty a jen dokončovali parkoviště apd. Hlavně na severu po Vlore.Podle mého názoru,kde se letos pilně pracovalo,tak příští rok to bude hotové v četně těch cest. Výjimky určitě jsou. Taková ta jejich "dálniční" síť jde také dopředu,už jsme jeli po nových úsecích a někde byly před dokončením.

MirekŠi
Re: Albánie
08. 01. 2020 22:18
Dobrý den, prosím o radu co navštívit cestou přez Makedonii, popř. Bosnu do Albánie a severního Řecka. Loni Ohrid, ubytování Permet navštěva Llixhat e Benjes a Syri i Kaltër, poté Borsh a návštěva Butrint a v Řecku Acheron River. Pro veký úspěch letos opět pojedem do této části Albánie asi s návštěvou Lefkády. Díky moc Petr
Re: Albánie
09. 02. 2020 17:15
Tak letos už potřetí vyrážíme do Albánie na dovolenou. A to začátkem července. Letos zkusíme novou destinaci a to pod Himare :-) Pokud by se někdo chtěl podělit o nové informace, pokec, není problém :-)
Re: Albánie
13. 03. 2020 14:36
taky máme letos namířeno do Albánie , dolů mezi Sarandu a Ksamil. Spíš blíže k Sarandě. Ale uvidíme. Loni jsme byli na Korfu v Liapadesu a myslím, že se to vyvedlo. V září. Letos bychom měli jet v sezoně. Zřejmě ještě zabukuju pro zichr něco v Chorvatsku. Nikdo neví co bude v létě a můžeme jet také nikam. Pokud nebude virus tak zvládnutý, nikam se nepohrnu. Do toho ještě migranti, nikdo neví kudy se vydají. hot smiley
Re: Albánie
27. 05. 2020 08:37
Zdarec
Ještě sice nevím zda nám situace dovolí se vydat zase do Albánie, ale nemá někdo zkušenost s hraničním přechodem Sukobin - Muriqam???? Vždy jezdíme přes Hani i Hotit - Božaj. Někdy je to na 30 minut a někdy i na 2h. Tak jestli na Sukobinu to není volnější.
avatar Re: Albánie
27. 05. 2020 12:37
Podle zkušeností je to na stejno. V loni jsme to jeli tam a zpět v září a postáli jsme si také skoro 2 hodiny. Člověk popojížděl od budky k budce a na každé skoro půl hodina. Kteří jsou pomalejší člověk neví,ale vůbec nespěchají.

MirekŠi
Re: Albánie
28. 05. 2020 17:43
Sukobin je volnější jen po ránu,tak do 8h. a pak zase večer po 20h.Jinak většinou dlouhé čekání.

Karel
Re: Albánie
13. 06. 2020 08:20
Tak kdo letos podnikne cestu do Albánie? Vyrážíme 1.7. do jižní Albánie. Již po třetí. A tradičně jezdíme přes Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Černou Horu. Chceme opět tuto trasu podniknout, tak pojedeme stejně. Hranice by měly být průjezdné. Už někdo zjišťoval jak po návratu? Všechny informace se točí jen kolem Chorvatska, jako by nikdo nikam dál nejezdil :-).
avatar Re: Albánie
13. 06. 2020 22:30
Zádrhel může nastat na hranicích HR-MNE a nebo i na MNE-AL,Albánie má hranice otevřené,asi bez problémů,ale Černá Hora to má nějak šalamounsky,podle info pouští jen státy,které mají nižší nakažení. Tím není jasný jejich postoj pro nás. Ona ta Albánie je nějak obklíčena a jak se tam bez kontrol dostat je zatím oříšek. Maďarsko a Srbsko bez problémů,ale nepouští Makedonie. Opačně nepouští Bosna a Hercegovina,ani Kosovo. Tak zatím je to taková loterie.

MirekŠi
Re: Albánie
14. 06. 2020 09:43
Vyrážíme asi 22.6.,tak to otestuji a podám info.Vezmu to v klidu Chorvatskem,zaplatím si předem jednu noc v Molunatu.Třeba se Bosnou nedostanu ani tam.Když ano,pokusím se projet dál přes Vitaljinu a když to vyjde,poptám se na Albánii.Sleduji oficiální i neoficiální zprávy projížděných zemí a je to jako tady.Každou chvíli něco jiného.Tak to vyzkouším a uvidím.

Karel
Re: Albánie
16. 06. 2020 22:20
Dnes volala žena na ambasádu Bosny a Hercegoviny. Můžeme projet ale nikde se nezdržovat a mít pas :-).
Re: Albánie
03. 07. 2022 13:59
Po 2 letech opět zde. Cesta ok. Na hradních bez zdržení. Jen by těm jižním státům MN a Al měl namontovat do aut blinkry 😃.
Re: Albánie
04. 07. 2022 20:11
Je tam hodně turistů?Co ceny,zdražovalo se?Koukal jsem na Montenegro a tam jsou ceny snad totožné jako loni.

Karel
Re: Albánie
05. 07. 2022 23:33
Karle, kdy a kam se tam chystáš?
Re: Albánie
06. 07. 2022 06:45
V Qeparo kde jsme byli si něco koupit jsou v obchodech stále ceny přijatelné pořád o dos levnější nez v Chor a u nás. Oproti jiným rokům jsme potkali více cizinců i Čechů. Již se dá v restauracích i v obchodech platit kartou a tak jsme nemuseli měnit peníze.
Re: Albánie
06. 07. 2022 09:56
Já tam pojedu asi až v září, buď na kraj Albánie nebo na konec MNE.Teď pojedeme s vnoučátky jen do Hr., nechci je tahat tak daleko.

Karel
Re: Albánie
03. 04. 2023 20:52
Karle, byl jsi v té Albánii? Pokud ano, dej prosím nějaké info. Já chci jet do Buljarice (už po čtvrté) a chtěl bych si tam udělat tak jednodenní výlet.
Re: Albánie
03. 04. 2023 23:27
Ale jo,byl.Zajíždime tam x let,jen o covidu byla zavřená.Každý rok víc turistů, mírné zdražení,jako všude.Na Buljarici jsme kdysi jezdili, když jsem se tam stavoval předloni, zděsil jsem se.Plná pláž slunečníků a lehátek....
Já pamatuju asi 20 lehátek pod Savojem.

Karel



Upraveno 1krát. Naposledy upravil KarelS (04. 04. 2023 12:54).
Re: Albánie
08. 04. 2023 22:04
Buljarica super ale musi se tam jezdit v září do října ))))) super robinzonada už 20let spinning smiley sticking its tongue out
avatar Re: Albánie
08. 08. 2023 09:43
Ahojky všem.
Nemá prosím někdo nějaké aktuality k Albánii?
Byl tam někdo z vás letos?
Díky za jakékoliv postřehy smiling smiley

"MILUJI CESTOVÁNÍ, ALE NESNÁŠÍM NÁVRATY."



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Polly7 (08. 08. 2023 09:44).
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 98
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.