Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Co si nenechat ujít - výlety a pláže

Autor LOVA 
avatar Co si nenechat ujít - výlety a pláže
23. 05. 2010 16:53
Dobrý den,

letos poprvé pojedeme na dovolenou do Černé Hory. Minulý rok jsme se byli podívat u Skadarského jezera a tato destinace nás celkem nadchnula.
Ubytovaní budeme v zálivu v Boce Kotorské ve vesničce jménem Lipci. Dopravu máme vlastním automobilem.

Jelikož nebýváme na jednom místě, tak bych Vás chtěl všechny příznivce Černé Hory poprosit, o rady z Vašich vlastních zkušeností, jaké města, památky a pláže navštívit.

Děkuji předem


LOVA
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
23. 05. 2010 19:06
Ahoj. Zajímavých míst je tu plno. Hned nad bokou jsou Njegoši (pršuty a spol) a Lovčen a původní hlavní město Cetinje. Doporučuji návštěvu monastiru Ostrog (mezi Podgoricí a Nikšičem). Zajímavá je rijeka Crnojevica. Nádherný je Durmitor. Mrkni na moje fotky ve vláknu Videa a fotky z Černé Hory nebo na stránku [www.cerna-hora-info.cz] Vše je vcelku blízko sebe a dá se to rozumně objet. Pro bližší info, klidně na soukromou zprávu. Z Danilovgradu zdraví Mike.
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
31. 05. 2010 01:43
Pozor,kdybyste chtěli jet proslulými serpentinami z Kotoru nahoru na Njegoš a dál do Cetinje,tak tam je silnice uzavřená až do září,takže na Lovčen jen s obtížemi z druhé strany-z Budvy do Cetinje.
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
31. 05. 2010 21:27
pro LOVU: Pláže? Miriště a Žanjiče. Neskutečná klidná nádhera.
Zastrčený a poměrně levný luxus. A před Risanem jeskyně, z které se bere voda napršená přes zimu pro celou zátoku. Ale bál jsem se tam. Volný přístup.....chce to vidět.
avatar Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
09. 06. 2010 20:52
Děkuji Vám za informace smileys with beer
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
11. 06. 2010 09:41
andulka napsala:
--------------------------
Pozor,kdybyste chtěli jet proslulými serpentinami z Kotoru nahoru na Njegoš a dál do Cetinje,tak tam je silnice uzavřená až do září,takže na Lovčen jen s obtížemi z druhé strany-z Budvy do Cetinje.


Projel jsem cestu z Cetinje přes Lovčen a serpentiny do Kotoru v pohodě 27.5.10 a nikde žádné známky uzavření v tuto dobu nebyly.
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
16. 07. 2010 23:28
Projel jsem to 09.07.2010 obráceně, tzj. Kotor - Njegoš - Cetinje - Budva a žádné uzavírky nebyly.
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
17. 07. 2010 22:49
28.5.2010kolem 9-té ráno jsme neprojeli,protože hned za výjezdem z Kotoru byla na onu silničku závora,zákaz vjezdu a cedule s oznámením,že pro opravy uzavřeno do 1-9.2010.Tak nevím.Fotku jsme bohužel nepořídili.
avatar Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
17. 07. 2010 22:55
Taky jsme to projižděli minulý týden a vše vpohodě. Za Cetinjí směr Lovčen na začátku NP byla závora, kde vybírali 2E za osobu jako ekologický poplatek.
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
18. 07. 2010 07:48
LOVA napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Taky jsme to projižděli minulý týden a vše
> vpohodě. Za Cetinjí směr Lovčen na začátku NP byla
> závora, kde vybírali 2E za osobu jako ekologický
> poplatek.

Jel jsem tam letos, taky jsem platil ten jejich poplatek. Kdybych jel opačným směrem, tak bych neplatil nic. Příroda je krásná, což o to. Nazývají to Národním parkem, ale zkusil jsi někde zastavit? Nehorázný nepořádek a odpadky i tam.

Karel
avatar Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
18. 07. 2010 23:13
No, nám nějak nevyšel čas a jeli jsme tuto trasu už zašera. Ale máš pravdu, odpadků se válí hodně všude. My jsme si říkali, že ten poplatek je za uřezávání větví kolem cestythumbs up smiley
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
22. 07. 2010 21:11
Ahoj jsem tedka v Ulcinj,mate nekdo doporuceni na nejakou hezkou plaz? diky
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
30. 07. 2010 17:02
Doporučuji kláštwrní cestu z Ulcinje podel Skadarskeho jezera.....sice mazec pro řízení,ale nádhera
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
09. 08. 2010 14:18
Doporucujem rafting Scepan Polje:

[www.maplandia.com]

nekupujte raft v Budve,Sutomore...priamo na mieste si ho kupis lacnejsie.Aj s ubytkom po ceste domov...
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
27. 09. 2010 09:34
Neco z toho, co jsme absolvovali minuly tyden:

Durmitor - trasa Trsa - Zabljak autem, bavi se ridic, ostatni uz mene :-) nadherne rozhledy, prekracuje se Sedlo (1907m.n.m.). Jeskyne Ledena pecina, ledove krapniky. Pisou tri hodiny ze Zabljaku a jsou to opravdu tri hodiny, posledni je obzvlaste vyzivna. Ovsem panoramata i samotna jeskyne stoji za to. Jen pro fyzicky zdatne. Nezapomente dost vody s sebou, tam neni. Crno jezero, ze Zabljaku kousek, v podstate po rovine, okruzni cesta kolem jezera. Pekne, fyzicky nenarocne. Za oboji se plati vstup do NP 2 eura na osobu a den.

Utjeha - pro mne koupani dobre, pri snorchlovani okolo skalnateho pobrezi na bocich je porad co objevovat. Ryby, sem tam krab, chobotnicka ci rejnocek. Asi dva dny byly vlny a to bylo docela parada. Plaz kamenita, ale nikterak neprijemna. Dovedu si predstavit, ze v sezone je asi hlava na hlave, ale ted tak akorat.

Stari Bar - stare mesto 4km od centra noveho. V roce 1881 se odtamtud stahovali Turci a vyhodili do povetri kostel narvany trhavinou, navic o sto let pozdeji prislo zemetreseni, takze je to ve stavu, rekneme klasicke ceske zriceniny, vse se postupne rekonstruuje. Je tam moc pekne a jsou odtamtud i hezke rozhledy. Pod hradbami je ulicka s restauracemi, my si vybrali jednu, ktera slibovala narodni kuchyni. Ta se konala, takze pozor na ni. Nerikam, ze to bylo spatne, ale bylo to jine. Navic je muslimska, takze k piti zadny alkohol (ani pivo). Ja mel jakesi (zrejme) varene jehneci zapecene do vajicek s ryzi.

Ulcinj - stare mesto pekne, trochu mi to pripominalo Dubrovnik. Mene turistifikovany, ale pekny. Navstivili jsme i etnograficke muzeum (1 euro) s vystavou oblecku, nacini a tak dal. V jedne budove byl i pekny, pulstoleti stary model stareho mesta. Mesto samotne je uz pripominkou toho, ze lezi u hranic s Albanii, evropskost se uz dost vytraci, v okoli je i vetsi bordel. U cesty za mestem jsme si nakoupili ovoce (mandarinky, fiky, meloun) a prezili jsme. Vecere potom probihala v nejake restauraci u usti Bojany. Samozrejme ryba. Vyber probiha jednoduse. Cisnik prinese tac, kde je nekolik vam uplne neznamych ryb a vyberte si. Nevybral jsem si spatne, ale dodnes nevim, co jsem to jedl. Vim, jen, ze to melo pekne zuby :-)

Albanie + Skadarske jezero - to byl dost provar. Plan byl, ze prijedem ke Skadarskemu jezeru do nejake vesnicky primo u Skadaru. Cesta tam byla typicky cernohorsky zdlouhava, na hranicich kontroly, ale jinak vse korektni, napisy s telefonnimi cisly, kam mame zavolat, kdyz mame podezreni na zadost o uplatek. Cesta pak pekna, vesnice taktez. Akorat pred Skadarem je dreveny most pro jedno auto a semafory a pred nim slum, kde zebraji deti. Co delaji dospeli netusim a zjistit jsem to nechtel. Cesta do te vesnice vedla skrz ten shluk chatrci, tak jsem to vzdal a prejel reku do Skadaru. Asie. Me osobne se to libilo, ale damska cast vypravy byla dost vykulena :-) Provoz byl husty, o funkci leve packy pod volantem pulka ridicu netusi, neni problem potkat na kruhovem objezdu osli potah se drevem a BMW M3. Parkuje se, kde se da a jak se da. Pokud neni uplne presne zrejme, kdo ma prednost, ma ji ten, kdo tam nastrci cumak. Zatroubeni neznamena "co delas, vole?", ale "jsem tady", "jedu" ci "nazdar". Jezdi se chaoticky, ale ne bezohledne. Da se na to zvyknout. Za Skadarem (vracet pres ten most a mesto jsme nechteli) se silnice zmeni v jakouci vypadovku, to znamena, ze kdo pojede rychleji nez sedesat, vypadne z ni. Siroka, relativne bez zatacek, ale priserny povrch. V cele delce ji rozsiruji, resp maji udelany spodek a sem tam je stavebni stroj nebo kluk opreny o lopatu. Nase pokusy dostat se k jezeru dopadly zalostne. Porad je z dalky videt, ale vzdy jsme skoncili u nejakeho dvora ci zahrady (cela oblast je jedno velke zahradnictvi). Nakonec jsme to objeli cele. Na hranicich si albansky celnik celkem nekompromisne rekl o jedno euro. Dal jsem mu ho, i kdyz to asi byl jen baksis, celkem logicky predpokladal, ze se mi nebude chtit s nim dohadovat.
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
13. 01. 2012 21:32
Vím, že dovolená je ještě daleko, ale přece jen alespoň virtuálně plánuji kam.Pokud by to vyšlo, tak letos již popáté do Č.H. Základní tábor asi zase ve Sv. Štefanu, ale kam na výlety? Byl jsem i již ve vnitrozemí v kaňonu řeky Tary, v pohoří Lovčen,Skadarské jezero, předloni jsem prozkoumal poloostrov Luštica.
Při pohledu na mapu mě zaujaly serpentiny nad městečkem RISAN v zálivu Boka Kotorská a touto cestou bych se dostal do Bosny do městečka Trebinje, u kterého je také nějaké snad horské jezero. Byl tam někdo, stojí za to se tam jet podívat? V jakém stavu je silnice - v mapě značena žlutou barvou.
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
16. 01. 2012 07:34
Podle googlemaps vypada slusne, jen je to peknej stoupak ze zalivu a pak na hranicich. Loni jsme jely kolem Boky a tuhle silnici jsem videl jen na odbocce, ale nebal bych se toho.
avatar Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
16. 01. 2012 16:37
A co zkusit novou silnici z Boky Kotorské (Risanu) do pohoří Durmitor a střediska Žabljaku.Je tam Černé jezero a pak výlety na bližší či vzdálenější vrcholy, např. na Medjed (2287 m), který se tyčí jako výrazná dominanta a jeden z nejbližších vrcholů, trvá výstup 4 hod., na vzdálenější nejvyšší horu Durmitoru - Bobotov kuk (2523 m) lze dojít za 5 hod. a 30 min. Zpět je možné navštívit Mauzoleum Petra II. Petroviće Njegoše na Lovćenu a pak dolů po těch serpentinách nad městečkem Risan k moři. Směrem dolů je to asi lepší výhled než když se jede nahoru.

MirekŠi
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
18. 01. 2012 21:33
Pár fotek z loňské dovolené snad brzy nahraji další .
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
19. 01. 2012 21:07
vinklar napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Pár fotek z loňské dovolené snad brzy nahraji
> další
> .

Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
20. 01. 2012 19:08
To Karel M.: Od Risanu vede krásná nová cesta do vesničky Villusi. Odtud je to na hranice Bosny asi 5 km. Hlavní tah, široká pěkná cesta. Z Villusi do Trebinje je asi 35 km. Cesta z horského sedla dolů, je vcelku zajímavá. Blízké jezero je Bilečko jezero - přehrada na výrobu elektřiny. V Trebinje pár zajímavostí (staré nádraží s lokomotivou, restaurace na nábřeží, platanový park, kostely). Zpět doporučuji to vzít přes Chorvatsko a podél pobřeží zpět do Černé Hory.
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
24. 01. 2012 20:11
Cestou zpět bych chtěl spíše se vracet po stejné cestě, pak však někde u Grahova z ní odbočit a alespoň podle mapy bych se dostal na Lovčen a odsud známými serpentinami bych se dostal dolů nad Kotor. Těch cca 26 serpentin mám moc rád, málokdy si je nechám ujít.To platí i o kopcích třeba nad Budvou nebo Petrovacem - ujedu pár kilometrů vzhůru a mám moře jak na dlani. Bohužel bývá většinou špatná viditelnost - takový opar, který se vznáší nad mořem, takže není až tak daleko vidět.
Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
08. 04. 2012 13:40
Trasa kterou projíždíme vždy když jsme v MN je TADY. smiling smiley. Silnice podél Skadarského jezera je hodně úzká tak opatrně Doporučuji všem, je to opravdu zážitek.

Malá ukázka






Re: Co si nenechat ujít - výlety a pláže
09. 04. 2012 09:00
Jo, jeli jsme loni. Jen bych napsal, ze na cernohorske pomery zas tak uzka neni :-) A pokud si chcete koupit domu darek v podobe domaci rakije, tak nevahejte v prvnich (tusim) trech vesnicich. Ty dalsi uz jsou albanske a tam sezenete jen olivovy olej ;-)
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 99
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.