Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

ostrov Rab

Autor falknovan 
ostrov Rab
03. 01. 2008 14:47
Rád bych tu shromáždil spřízněné duše, které, jako já, si oblíbily ostrov Rab a rádi tam trávívají svou dovolenou.
Chcete-li, pak tu vítejte!
Tom
avatar Re: ostrov Rab
03. 01. 2008 15:24
já mám zase rád duše z čistě německého Falknova :
Sokolov, do roku 1948 Falknov nad Ohří, německy Falkenau an der Eger.
Přejmenování na Sokolov bylo slavnostně provedeno 31.3.1948. Slavnosti při příležitosti přejmenování města se osobně účastnil generál Ludvík Svoboda.

U křižovatky před budovou městského úřadu stojí památník bojovníka od Ukrajinského Sokolova. Byl postaven na paměť prvního bojového vystoupení 1. československého samostatného praporu v bitvě u Sokolova dne 8. 3. 1943 v tehdejším SSSR. V podstavci je symbolicky uložena prsť z bojiště.

Nic proti udatnosti našich vojáků, ale Ukrajinské městečko Sokolovo nemá se Západočeským městem Sokolov nic společného a bylo zde politicky nesmyslně naroubováno. Název zdejšího města Sokolov, respektoval smysl původního německého názvu Falkenau - Sokolí niva, luh. (Falk je totiž německy sokol.) Tímto tento název města původně vychází ze "sokolnictví". Na ně se také odkazuje historická kašna se sokolníkem na Starém náměstí. Lidová tradice připisuje založení města bájnému rytíři Sebastianovi (egerlandsky Wastlovi), který tu prý choval lovecké sokoly. Tuto pověst připomíná i starobylý městský znak.
Re: ostrov Rab-jen pro doplnění
04. 01. 2008 08:20
Vidíte, zase vím něco víc. Není to o místě, kde bych žil-žiju v jiném Falknově.
Falknov je též místní částí a katastrálním územím obce Kytlice, vísky známě svými chalupáři a nádherným klimatem.
Přeji Vám,Jelimane, hezký den, příjemný víkend a rád si s Vámi podiskutuji....
Tom
avatar Re: ostrov Rab
04. 01. 2008 19:33
to falknovan
tak zdravím do ráje pražských lufťáků, myslím si, že obce Kytlice a Falknov byly jednou spolu, podruhé ne, jednou samostatná ta, pak ta druhá. Např. sčítací údaj z roku 1938 uvádí pouze : Falknov (Falkenau), ves, polit. okr. Česká Lípa, soudní okres Bor u České Lípy, 1541 obyv, 1338 něm., 203 čes.

Jinak už jsme trochu off topic, takže se měj pěkně na oblíbeném Rábu, já mám projeté téměř celé HR pobřeží, vyjma ostrovů. Považuji trajekty trochu za ztrátu cestovatelského času, ale někdo má rád vdolky, jiný holky, jiný ostrovy, jiný pevninu.
Přeji krásnou další dovču na Rábu.
Re: ostrov Rab
09. 01. 2008 10:52
Jelimane, díky...
emko
Re: ostrov Rab
15. 01. 2008 08:21
Ahoj, já letos právě o Rabu uvažuji. Mohu poprosit o nějaká doporučení na ubytování a co navstívit?
Re: ostrov Rab
16. 01. 2008 17:43
Na Rabu jsem byl čtyřikráte. Dvakrát jsem byl v lokalitě Suha Punta, to je komplex hotelů a apartmánů, poprvé s Vítrkovicetours a podruhé anadivoko. Krásné místo,krásná zátoka,jen moc lidí v sezóně. Dvakrát jsem bydlel v Kamporu, je to malé městečko či městys asi 10 km z Rabu(města). Ceny mírné( začátek záíří) a klid. V Kamporu je písečníá pláž s extremně poozvolným vstupem do moře, ale taky kamenicé pláže a skaliska. Hezké je to v lokalitěSan Marino, hezké je to v Loparu. Jen jsem se prošelpo barbatu Jednoznačně doporučuju vyjet autem na vrchol Stražišče, vede tam ouzká silnička, dámny budou kvílet. Západ slunce odtamtud je fantastickou podívanou.
Letos se tam chystáím na začátku září, a příští rok s vlastní lodí.
Městečko rab, centrum ostrova, je krásné s úzkými uličkami, malým přístavem nádherné v poledne i v noci. Rab jednoznačně stojí za to.
Můžu Ti třeba naskenovat v příštím týdnu pár fotek, najdu -li je...
Tom
Re: ostrov Rab
16. 01. 2008 18:24
Ahojky,

musím souhlasit s falknovanem. Rab je snad to nejkrásnější místo na světě.
Byla jsem tam celkem 4x, ale určitě ne naposledy.
Městečko Rab je úplně okouzlující, ty úzké uličky a prostě všechno, nikde jinde se mi tak nelíbilo, jako právě na Rabu.
San Marino je také pěkné, ale na pláži je o sezoně pěkně natřískáno.
Jediné, co se mi na tomto ostrovu moc nelíbí je cesta trajektem, já mám totiž pokaždé mírnou mořskou nemoc. Ale ta chvilka strachu za to určitě stojí, protože Rab je podle mě takový menší ráj na zemi
avatar Re: ostrov Rab
16. 01. 2008 19:03


ahoj falknovan také brouzdám okolo Rabu s lodí dej vědět můžem něco podniknout na moři spolu ahoj Standa
Re: ostrov Rab
16. 01. 2008 19:35
Při tom snění o Rabu, doporučuji si kliknout na hledat, prohlédnout si stránky fora. Určitě najdete ještě hezčí místa, než Rajsku plažu na Loparu. Např.pláže Dubac, Stolac, Sahara či pláže na mysu Kalifront nebo Suha Punta.

Mě se líbí stránky na www.lopar.wz.cz. Ale ten odkaz je na foru už také uveden mnohokrát.smiling smiley



Upraveno 1krát. Naposledy upravil petr.ms (16. 01. 2008 19:36).
Re: ostrov Rab
16. 01. 2008 21:39
Petře.ms,
musím s Vámi souhlasit. Nakonec já sám příliš po písčitých plážích netoužím A protože jsem pán starší(48) mám raději klid osamělých zátok. Proto jsem ve fázi úvah pořizování plavidla. Nicméně letos na Rab ještě bezt něj, ale své padesátiny hodlám slavit v okolních vodách ostrova Rabu na vlastních "neckách".
Re: ostrov Rab
16. 01. 2008 21:40
Stando, já jsem ve fázi úvah o vlastním plavivdle, nicméně- dík za nabídku, za rok už svou loď budu mít.
Re: ostrov Rab
16. 01. 2008 21:42
Terezo,
ten kousek se dá vydržet. A Rab stojí za to. Zvlášť zátoky na západním pobřeží, co říkáš?
Re: ostrov Rab
16. 01. 2008 22:36
No není námi rozdíl,taky mám rád osamělé zátoky.

Ale představte se si to: ráno si přivstatete, dorazíte do zátoky, idyla: moře krásně šlouchá, pinie šumí, cikády koncertují.....a v 10 hod se začnou do zátok nasouvat motorové lodě s Němci, domorodci i Čechy. Prakticky každý sní o krásné zátoce a zakotví si lod prakticky vždy uprostřed ní, zakryje její krásné panoráma, někdy i poslouchají rádio....

Jak jsem si všiml, mnozí za celý den ani nevlezou do vody, jen se opalují, nebo kouří a spí....a překáží lidem na břehu v plavání a šnorchlování.....

Nechci Vám kazit náladu a sny, ale zrovna na Rabu jsem to zažil prakticky na všech jinak krásných plážích a zátokách od Pudaricy přes Kalifront,Kampor až po pláže na Loparu....

Ty neštastné lodě....Jinak pozor na okolí ostrova, zejména na kanál mezi Rabem a Krkem. Je velmi nebezpečný, často přichází náhle bora a i velké jachty mají problémy....



Upraveno 1krát. Naposledy upravil petr.ms (16. 01. 2008 22:38).
Re: ostrov Rab
17. 01. 2008 08:16
Petře, bohužel máte v téměř všem pravdu, V tom, co jsem nepoznal, se nevyjadřuju, proto téměř. Informaci o kanálu mezi Rabem a Krkem musím považovat za závažnou a děkuji za ni. proptože jsem nabyl dojmu, že máte dost vlastních zkušeností, rád bych Vás požádal o rady další a zůstal s Vámi v emailovém styku a popřípadě někdy vběhl na pivo, jen nevím, odkud jste( já z lůna hor Lužických- z Kytlice).
Přeju hezké dny,
Tom
emko
Re: ostrov Rab
17. 01. 2008 12:20
Já se právě rozhoduji mezi Suha Punta hotel Eva a mezi hotel Loparem nebo Rab v San Marinu. Dle informací od jednotlivých cestovek by se mi asi co se týče pláží víc líbilo v Suha Punta, ale bojím se, aby tam nebylo moc mrtvo - tj. jsou tam nějaké kavárny, krámky - prostě nějaká promenáda? A jak je to se spojením do Rabu? V San Marinu se zase obávám moc lidí (ikdyž chceme jet začátkem června, tak snad by to nemuselo být tak hrozné) a toho, že je tam "jen" ta písečná pláž - dávám přednost oblázkové s pozvolným vstupem do moře, ale po 50 m stále mělčina je fakt moc i na mě. Teď jsem ještě narazila na hotel Ros Maris přímo v městečku RAb - jaké tam jsou pláže? Je tam možnost nějakých výletů místnými prostředky (bohužel nebudeme mít k dispozici auto).
Re: ostrov Rab
17. 01. 2008 13:49
Shodou okolností jsem před pár lety v hotelu Eva. Je to mimořádně pěkný hotel, s výhledem do zátoky, na pláže kousek, do pěti minut hájkem. V Oblasti Suha Punta je jak oblázková pláž u hotelu Carolina, tak betonové plotny mezi skalami. Pozor- zde jsou všude nerezové schůdky do moře, takže žádné krkolomnosti při nástupu do vody. Pokud jde o výlety, pak jsou lodí,předpokkládám že tam jedete s Vítkovice tours a tak se obracejte na jejich delgátku. Vdobě mého pobytu h. Eva dokonce jezdil hotelový mikrobus do Rabu každý večer. nu a do Rabu je to asi 40 min pěsky. Nějaka hromadná tam taky jezdí, ale nepamatuju jak,
Za sebe doporučuji hotel Eva.
Tom
emko
Re: ostrov Rab
17. 01. 2008 15:25
Tome, děkuji moc za rady. A co nějaké ty krámky a kavárničky (nebo spíš cukrárny), jsou v Suha Punta?
Re: ostrov Rab
17. 01. 2008 15:51
Je tam opbchůdek, taková malá samoobsluha, pak na pláži je přes den několi baybarů, a v hotelích jsou terasy, na nichž se podává. A jsou tam i hospůdkly, třeba v přístavišti u hotelu Carolina. Jo, dá se tam být. No a městečko rab, to je nádhera. Zvláště večer. Ale podívej se na net, zadej si Otok Rab a na chorvatských stránkách najdeš ledasco.
avatar Re: ostrov Rab
17. 01. 2008 16:42
Já jsem byla minulý rok na Rabu v soukromí přes cestovku na Loparu, ale ne u té hlavní pláže, ale u menší, a bylo to super. Jeli jsme se porozhlédnout na jiná místa, a okolí hotelu Eva mi připadalo jako prostředí okolo mega pionýrského tábora, navíc takové ošuntělé, ucmurané, přelidněné/červenec/. Jiné kafe byl hotel Karolina, a tam bych jela hned, ale byl taky dražší. Jak hotel, tak i bungalovy tam byly v krásném parčíku, čisté, navíc u hotelu bazén,a pár krůčků do moře.Všude lavičky a lehátka - takové soukromé, a přitom přímo v moři koupání nevyumělkované. V klidu a pohodě se tam procházeli v parčíku u moře rodiče s dětmi.Tento hotel Karolina doporučuji.
avatar Re: ostrov Rab
17. 01. 2008 17:37
Jo, a co se týče přímo města Rab, tak to bych se ubytovala asi někde v místech u moře s pohledem na Pag a otevřené moře. Město je opravdu moc pěkné, tak pokud chce někdo promenády, obchůdky,kavárničky, atmosféru - vše tam je, jen ty penízky se tam kutálejí strašně rychle, zvláště s dětmi.Takže my autem, a raději někam od centra dění.Jak tam jezdí nějaká hromadná doprava - to nevím - ale slavné to moc nebude.
Re: ostrov Rab
18. 01. 2008 08:00
Nu, já byl v Evě roku 2004, takže mohlo dojít i k změně negativním směrem. Pravdou je, že jsem tam byl na přelomu srpna a září, nikoliv v červenc. Ovšem pod vše ostatní, cos napsala, se takříkajíc podpíšu...
Re: ostrov Rab
19. 01. 2008 12:00
Tome, díky za nabídku. Já se pohybuji většinu roku od Prahy na jih, ale třeba to někdy vyjde.

Souhlasím s názorem, že Rab je moc pěkný ostrov, možná nejblizší pěkné moře s horami od Česka, není nikde moc daleko, vše je tak do 15 km.
Na ostrově jezdí autobusová doprava, určitě se dá z města dojet veřejným prostředkem na Lopar a zpět. Ale Chorvatsko bez auta, to není ono pravo, jak říkají domácí.

Každý vyznáváme jiný způsob, jak trávit dovolenou.

Ze svého subjektivního pohledu jsem se setkal na Rabu zhruba s těmito typy návštěvníků:

(a) většinou starší generace, neovládá cizí jazyky, nebyla ve světě a sama v cizím prostředí se cítí nejistě, většinou má potřebu odpočívat s polopenzí, v blízkosti "civilizace".

a1) pokud má ráda přírodu a klid, dá přednost hotelu Carolina (ale drazší) > Eva, navečer se nechá vyvést do městečka Rab apod.

a2) má raději rušnější prostředí, blízkost promenády, na koupání jí stačí městská pláž, dá přednost pobytu v městě v hotelu Istra či dalších několika kolem přístavu, nejblíže "civilizaci".

(b) rodina s malými dětmi dá přednost písečné Rajské pláži v San Marinu -Loparu a tamějším hotelovým kapacitám a věnuje se během pobytu hlavně dětem, na víc stejně není čas a klid.

Všiml jsem si, že mnohý klient cestovek, který se zde ubytuje, se mnohdy ani nedozví o celé řadě krásných písečných pláží v okolí do 30 min chůze na Loparu...

(c) střední generace, podnikavá, která raději cestuje vozem, se ubytuje v apartmánu prakticky kdekoli na ostrově (vše je do 15 km) - Barbat, Banjol, Rab, Kampor, Lopar, San Marino,

a každý den, podle počasí a směru větrů (od pevniny či k pevnině) volí pláže ve všech koutech ostrova:

var. c1) s vozem
hrubý, ale bezvadný písek - Pudarica u Mišnjaku
otevřené moře, skály - Suha Punta
bezvadné zálivy, směr ostrov Lošinj - poloostrov Kalifront,je chráněná přírodní rezervace, nejlépe dostupná po vodě - viz c2)
jemný písek - celý polostrov Lopar, pláže Rajská,Dubac,Sahara.... dále také Kampor

Během pobytu si dojede k vrchoku Kamenjak a vyšlápne procházkou na vrchol (raději ráno nebo večer a ne při silném větru) - nádherné pohledy nejen na moře otevřené, ale i na pevninské hory, které se zdvihají přímo od moře do nadmořské výšky 1800 m, navečer zajede na večeři do města....

c2) s vozem a člunem
Tahle varianta je samozřejmě ideální, ale nákladnější, lze si na pláže dojíždět po vodě.
Bohužel půvab to začíná ztrácet, pokud pěkný záliv obsadí několik takových člunů,což začíná být bohužel pravidlem confused smiley
Dalším úskalím jsou větry, s menší lodičkou a malými zkušenostmi se nelze od pobřeží vzdálit !

Návštěvníci typu c) využívají zpravidla výhody přírodních pláží ke šnorchlování, potápění,lovení škebliček a bohatých možností koupat se, užívat sluníčka a krásně se opálit bez plavek.

(d) mladá generace - netroufám si usuzovat, zkuste doplnit

Shrnuto, skupiny a), b) jsou zaměřeny více na vlastní odpočinek na jednom místě, zpravidla uprostřed "civilizace". Pobyt má zpravidla režim "sobota-sobota"

varianty c),d) na aktivní odpočinek v přírodním prostředí, "mimo civilizaci".

Tato skupina si většinou domlouvá příjezd a odjezd mimo sobotu, aby nebyla omezována přepravou návštěvníků skupin a) a b) v sobotním režimu.

Výhodou Rabu je, že ostrov nabízí možnosti pěkného pobytu pro všechny skupiny ,a je to jedna mořských destinací s horami nejblíže od ČR - z Prahy cesta, většinou po dálnicích je dlouhá do 850 km. Cestovní průměr díky kvalitě silnic v Chorvatsku a Rakousku přesáhne 80km/hod, tj. trvá zhruba 10 hod. jízdy z Prahy pokud nejsou zácpy.

Při cestě k moři mohu ještě doporučit zastavit v průsmyku Vratnik. Je odtud první pohled z vnitrozemí na Jadran, při pozornějším pozorování (nejlépe malý dalekohled) uvidíte mj. přímo ostrov Rab s poloostrovem Lopar. Stojí to za to.

Tak příjemnou dovču všem!



Upraveno 3krát. Naposledy upravil petr.ms (19. 01. 2008 12:17).
Re: ostrov Rab
22. 01. 2008 11:56
Ahoj všichni, jelikož mám utkvělou představu trávení dovolené na ostrově (asi nějaká robinsonovská úchylka) padl letos los na ostrov Rab. Nejezdíme s cestovkami, tudíž jsem hledala až jsem našla přímý kontakt na bungalovy Suha Punta. Co tak tady čtu, tak je tohle místečko poměrně doporučováno, sámoška tam tedy je? Jedem s dvojčaty, bude jim 10,5 měsíce, máme sice plnou penzi, ale kdyby bylo potřeba dokoupit nějakou mňamku. A co jinak na ostrově nějaké nakupovací možnosti (ne že bych toužila po 20 hypermarketech) ale na Mljetu třeba byl jen jeden větší obchod s více potravinami 25 km od místa ubytování. A cenově? Právě na tom Mljetu to byla drahota, s večeří pro dva jsme se většinou dostali na cca 1000 Kč, většinou tam byla jídla kolem 100 KN, jenom pizza snad 50... A jaké máte zkušenosti s naplněností trajektů z Jablanacu?
Re: ostrov Rab
22. 01. 2008 22:22
Lenino, můžete být klidná. Přímov areálu Suha Punta je obchod, a vloni byl velmi slušně zásobený. No a do městečka Rab je to asi 4 km, jezdí tam i mikrobus hotelu Eva. A v městečklu je velká samoobsluha, a velké tržiště a spousta obchůdků. Rab, míním ostrov Rab, je pro mne srdeční záležitostí, takže Vám rozhodnutí jet tam, Vám naprosto schvakluji, ba- blahopřeji Vám k němu. Tom
Re: ostrov Rab
23. 01. 2008 14:04
Děkuji za blahopřání, vlastně to byla náhoda. Před 4 lety jsme byli na Krku a byli tam tak příšerní domácí, že jsme odjížděli docela otrávení a já se zařekla, že do Chorvatska už nepojedu. Rok předtím jsme byli v Řecku, kterým jsem byla hrozně nadšená. A pak přišlo rozhodování, kam na další dovolenou. Tak dlouho jsem hledala nějaký hezký ostrov, kde by byly přírodní zajímavosti, až jsem narazila na Mljet. Škoda, jen, že je tak daleko. Když jsme byli jen dva, tak se to dalo v pohodě ujet, jenže princezny jsou ještě malé, tudíž jsem chtěla něco blíž. Že je Rab tak krásný a zelený, jsem zjistila až když jsem se po tom začla pídit. Strašně se tam těším, vytáhla jsem i svoje rodiče, kteří jezdí každý rok do Chorvatska, jenže s cestovkami a na pobřeží, tak si myslím, že se jim na ostrově taky bude líbit. Nemáte ponětí, zda je na ostrově k zakoupení mapa 1:50000? Máme sice turistickou GPS mapu Chorvatska, v tomhle měřítku, jenže je ještě málo zpracovaná podrobně.
Re: ostrov Rab
23. 01. 2008 16:56
O možnosti té mapy uvedeného měřítka nevím. Ale pokud tam budete autem, rozhodně vyjeďte shlédnout západ slunce z Kamenjaku. To je zážitek, který ve Vás zůstane dlouho.
Jo, ale poradím- v Praze v Italské ulici byla prodejna map, kde se daly koupit neskutečné věci... Možná, možná Vám pomůžou. A kdyby se podařilo, dejte miprosím, vědět. Tom
pavla 66
Re: ostrov Rab
23. 01. 2008 17:35
Mám doma mapu zakoupenou v roce 2003 na Rabu v měřítku 1: 40000. Ještě tam je nálepka 25 Kn. Na druhé straně jsou podrobnější mapky asi 6 míst na ostrově - Rab, Banjol, Barbat, Lopar, Supetska Draga, Kampor. Docela dobře nám posloužila.
Re: ostrov Rab
23. 01. 2008 17:44
Pavlo, nedala by se naskenovat? Chci letos pro kluky(12,9) naplánovat "expedici Rab", docela by se hodila...
Tom
pavla 66
Re: ostrov Rab
23. 01. 2008 18:02
Jé, bohužel nemám skener, ale pokusím se poprosit švagra.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 178
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.