Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Primošten-Bilo

Autor jirkatoledo 
avatar Primošten-Bilo
16. 06. 2007 08:15
Zdravím.může mi někdo vylíčit jak to vypadá v tomto místě(Primošten-Bilo).Jaké tam jsou pláže,jestli jsou tam nějaké obchody...atd.
Díky za info :-)
Ola
Re: Primošten-Bilo
19. 06. 2007 17:30
Bilo je malá klidná vesnice s 1 restaurací. Ráno projíždí mezi domy pekař s čerstvým pečivem. Koupání je skvělý, když Vám nebude vadit kousek cesty, budete u moře skoro sami. Vyzkoušeno 2005
avatar Re: Primošten-Bilo
21. 07. 2007 08:49
jedu tam poprvé,ale mají tam být asi dva soukromé kempy
Re: Primošten-Bilo
21. 07. 2007 09:49
V loni jsme byli v Grebaštici a spokojenost, Bilo je o kousek dál, taky jsem o tom uvažoval, kdyby v Grebaštici nebylo místo, bohužel nevím jaké jsou v Bilu podmínky (ceny,el.,stín). Jedeme zítra (22.7.) na noc.
Re: Primošten-Bilo
21. 07. 2007 21:13
Ahoj. Byli jsme v kempu u Bila v roce 2002. Byl to kemp Barinica. Stín tam byl, voda byla čistá, ale bylo tam moc ježků. Byl tam ale pruh na dně, kde vůbec nebyli. Pro ty, co rádi loví, tam byla spousta skořápek od ježků. Ceny je stejná pro osobu, auto i stan, a to 18 kun. Více informací na [www.aida-marketing.info]

Pokud tam pojedete, tak pozdravujte Roberta od Zdeňka z Olomouce. My jedeme k němu do apartmánu koncem srpna.

Mějte se
Re: Primošten-Bilo
22. 07. 2007 10:33
jsou tam v kempu i elektrické přípojky - máme el. vařič
Re: Primošten-Bilo
22. 07. 2007 15:29
Tak to nevím. Když jsme tam byli před pěti lety, tak tam elektřinu neměl. Nám to nevadilo, měli jsme plynový vařič i světlo. Když jsme potřebovali nabít baterie, tak nám je nabil přes noc doma.
Re: Primošten-Bilo
22. 07. 2007 16:59
Psal jsem mu SMSku. Tak elektřinu nemá. Používá solární energii na ohřev vody i na svícení. Dejte, prosím, vědět, jestli tam pojedete. Mám se mu ozvat, jestli dorazíte, aby věděl, jestli má držet místo.
Re: Primošten-Bilo
24. 07. 2007 12:55
Dnes vypuknul velký požár u Primoštenu, evakuovali i lidi z Bila a autokempu. viz: [dnevnik.hr]

V Chorvatsku vlivem vysokých teplot je dost požárů, dávejte si pozor.
Re: Primošten-Bilo
24. 07. 2007 13:34
No parada eye rolling smiley, za 10 dni jedeme primo do Bila a podle tech zaberu to nevypada moc dobre.
Re: Primošten-Bilo
24. 07. 2007 21:53
Před chvílí jsem tam projížděl. Je to skutečná tragédie.

O půl čtvrté v noci vypukl na kopci Jelinjak nad Bilem a Šparidići (což je jižní část Grebaštice pod magistrálou) požár. Jsou tu teď teploty kolem 35 stupňů a nepršelo více než měsíc. Hned se to rozšířilo po většině kopce a ohrožovalo obě vesnice. Shořelo 100 hektarů borovicového lesa, kemp Barinica ve Šparidići, poškozeno bylo několik domů v obou obcích a shořelo několik aut. Velké štěstí v neštěstí bylo, že nikdo neuhořel (ve stanu v kempu by to v noci nebyl div), je jen několik zraněných. Nad celým Bilem a Šparidići je kompletní spáleniště, tj.nad magistrálou u těchto obcí není prakticky jediný živý strom, s výjimkou stromů mezi domy, které většinou zůstaly zachovány. Pod magistrálou jsou stromy spálené v některých úsecích. Je poškozený vodovod a telefonní kabely, tedy Primošten je dnes bez vody. Na obojím se pracuje. Na mnoha místech ještě drobně hoří.
Dolac a vlastní Grebaštica jsou netknuty, až na to, že z Grebaštice už nebude tak krásný pohled, jako byl.

Viděl jsem toho hodně na zprávách na Chorvatské Nově, ale skutečnost byla mnohem horší. Místy jsem měl pocit, že projíždím peklem. A to jsem jen projížděl po magistrále.
Re: Primošten-Bilo
25. 07. 2007 10:19
Dekuji za info Globiku. Momentalne v hr. mediich pisou, ze ohen je jiz pod kontrolou. Pokud bys zjistil jeste neco vic, byla bych vdecna.
Re: Primošten-Bilo
25. 07. 2007 10:32
Pod kontrolou byl již včera odpoledne. Nioc nového už nebude, už nemá v podstatě co hořet sad smiley
Re: Primošten-Bilo
26. 07. 2007 16:48
Caute....
No vcera po precitani tohot prispevku mi nabehla husia koza...v piatok ideme s partiou priamo do mesta Primosten na 12 dni. Neviete ako to tam vyzera? Je aj tam vypalena priroda a ziadne zelene stromy uz poriadne alebo ako t otam vyzera? Za kazdu odpoved som nesmierne vdacny lebo zacinam byt velmi velm smutny ze moj prvy krat v chorvatsku bdue poznamenany takymto nie velmi prijemnym pohladom azazitkom zhorenej prirody...
Re: Primošten-Bilo
26. 07. 2007 17:01
Sounddtorm - asi pojedeš kolem (opravdu nechutný zážitek), ale Primoštenu se to určitě ani nedotklo, buď v klidu!

smiling smiley smiling smiley smiling smiley
Re: Primošten-Bilo
26. 07. 2007 21:15
Po uhašení požáru jsme se nevraceli, ale myslím že Primošten přímo zasažen nebyl. Jestli ale pojedete z šibeníku po magistrále tak budete místem požáru projíždět.
Re: Primošten-Bilo
26. 07. 2007 23:56
Primoštenu se to vůbec nedotklo. Ani Dolacu, který je mezi Bilem a Primoštenem. V Primoštenu už teče voda a jdou telefony (oboje vede přes zasažené území, proto bylo poškozeno).
Re: Primošten-Bilo
27. 07. 2007 00:01
kotchi,

dnes hořelo u Puly, docela dost a u Rovinje.

Ovšem hoří toho hrozně moc: okraj Paklenice, ostrov Rivanj (včera shořela 1/3 ostrova, dnes se to opět rozhořelo; tam nějaká ženská roztápěla grill - jinde se často pravděpodobně jedná o dílo piromanů), Zemunik, malý požár u Kumenatu (součást Biogradu), Šolta, Dubrovnický okres (obojí dost rozsáhlé požáry, Šolta již od včerejška.). Všude je šílené sucho, Řecko a Makedonie jsou na tom ještě mnohem hůře...
Re: Primošten-Bilo
01. 08. 2007 13:02
Včera večer jsme se vrátili z dovolené v Bilu. Vracíme se tam každým rokem, letos už po sedmé. Náš apartmán je jen několik metrů od moře. V úterý v půl čtvrté ráno nás vzbudil pach kouře. Všichni jsme vyběhli ven a zjistili jsme, že za kopcem Jelinjak hoří. Nedokázali jsme odhadnout vzdálenost, ale silný jižní vítr hnal oheň přímo k nám - to jsme ovšem netušili =(



Po chvilce začala zář slábnout, usoudili jsme proto, že požár hasí, tak jsme si šli lehnout. Zanedlouho však někdo volá, že jsou vidět plameny. To už jsme jen pozorovali, jak se k nám oheň blíží. Lidé začali odjíždět z apartmánu v kopci a tak i my jsme po chvilce váhání začali balit.



Když jsme měli všechny věci v autě a těšili se že konečně odjedeme, protože kouř byl všude a špatně se dýchalo, zjistili jsme, že silnice je zacpaná. Policie nechtěla pustit auta ani jedním směrem z vesnice. Nezbylo nám, než si namočit ručníky a spolu s ostatními pozorovat jak se hasiči snaží oheň krotit. Všude se ozýval pláč, nejen dětský. Po pár minutách jsme již běželi směrem k pláži, kde byl sice kouř, ale čekala zde pobřežní policie s lodí, která se "snažila" odplout s lidmi do bezpečí. Nalodění však komplikoval dost silný vítt a tudíž i vlny. Byli jsme nuceni jít směrem po pláži za lodí. Oheň se však přehoupl přes silnici na pláž směrem kterým jsme pochodovali a tak jsme zůstali na cípu pláže a pozorovali jsme letadla a helikoptery, které se snažili oheň uhasit.

Asi v sedm hodin jsme se mohli vrátit k apartmánu - ten je sice pod silnicí i kopcem, avšak oheň byl uhasen pouze 200m od něj, takže jsme měli štěstí a mohly znovu vybalit. Na některých místech stále hořelo, celý den se nedalo koupat, protože ve vodě byl popel a ovzduší páchlo kouřem. Místo jsme ale opustit nehodlali a zbylý týden dovolené byl perfektní =)
JOE
Re: Primošten-Bilo
02. 08. 2007 00:26
Globík napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Před chvílí jsem tam projížděl. Je to skutečná
> tragédie.
>
> O půl čtvrté v noci vypukl na kopci Jelinjak nad
> Bilem a Šparidići (což je jižní část Grebaštice
> pod magistrálou) požár. Jsou tu teď teploty kolem
> 35 stupňů a nepršelo více než měsíc. Hned se to
> rozšířilo po většině kopce a ohrožovalo obě
> vesnice. Shořelo 100 hektarů borovicového lesa,
> kemp Barinica ve Šparidići, poškozeno bylo několik
> domů v obou obcích a shořelo několik aut. Velké
> štěstí v neštěstí bylo, že nikdo neuhořel (ve
> stanu v kempu by to v noci nebyl div), je jen
> několik zraněných. Nad celým Bilem a Šparidići je
> kompletní spáleniště, tj.nad magistrálou u těchto
> obcí není prakticky jediný živý strom, s výjimkou
> stromů mezi domy, které většinou zůstaly
> zachovány. Pod magistrálou jsou stromy spálené v
> některých úsecích. Je poškozený vodovod a
> telefonní kabely, tedy Primošten je dnes bez vody.
> Na obojím se pracuje. Na mnoha místech ještě
> drobně hoří.
> Dolac a vlastní Grebaštica jsou netknuty, až na
> to, že z Grebaštice už nebude tak krásný pohled,
> jako byl.
>
> Viděl jsem toho hodně na zprávách na Chorvatské
> Nově, ale skutečnost byla mnohem horší. Místy jsem
> měl pocit, že projíždím peklem. A to jsem jen
> projížděl po magistrále.

kempinkBARINICA je OK a normalne pracuje
Re: Primošten-Bilo
05. 08. 2007 20:12
Ahoj. Nemáte někdo fotky, jak to teď vypadá v Bilu a okolí po požáru?
Re: Primošten-Bilo
05. 08. 2007 21:18
JOE,

tak to to tam dal do pucu dost rychle. Ze silnice jsem viděl jen málo, ale slyšel jsem majitele kempu v rádiu. V tu chvíli odepsal zbytek sezony, protože kemp byl shořělý. Klobouk dolů.
Re: Primošten-Bilo
06. 08. 2007 08:58
Re: Primošten-Bilo
06. 08. 2007 17:40
Piromnanů SRBŮ, jak jsme se dozvěděli od tamních obyvatel...
Re: Primošten-Bilo
06. 08. 2007 17:43
Máme...
Re: Primošten-Bilo
06. 08. 2007 22:47
Potvrzuji,

byl jsem v kempu Barinica od 13.7. do 6.8. 07. Vše jsme prožili na vlastní kůži. Požár zpozoroval kamarád asi ve 4hod ráno na kopci nad kempem. Postupoval strašně rychle dolů k moři, létali zapálené větve a šišky..Během 5 min za tmy jsme co šlo naházeli do auta a vyfičeli na Primošten. Na silnici se mi docela ulevilo, bylo 4hod 5min. Věděl jsem, že pasy, peníze, kameru máme. Stan, spacáky..asi nikdo sbalit nestihl. To, že někde u nás v tisku proběhlo, že nás evakuovali a shromáždili, pohostili,... uklidnili, není vůbec pravda. Všichni, včetně majitelů kempu utekli bez jakéhokoliv varování hasičů nebo policie a to na poslední chvíli.Hasiči přijeli pozdě a ještě prý bez vody, letadla přiletěla hasit až někdy po 7 hod. ( světlo bylo po 5 hod). Štěstím bylo, že v kempu zůstal Pavel z Polska, který odnesl od stanů všechny PB vařiče k moři a pomocí vaničky hasil co se dalo. Obrovským štěstím dále bylo, že vlivem tepla praskl nad kempem centrální vodovod a voda z potrubí zaplavila kemp. Jaké byly škody? Jeden částečně shořelý stan včetně ledničky matrací, bot.. Ostatní stany a matrace lehce děravé, ale zalepitelné. Nikdo nebyl zraněn, auta OK. Kemp zůstal zelený, vše funguje bez problémů. Vedle v kempu Tomas shořely obytné chatky pod silnicí a komplet 2 stany. Funguje bez problémů také.
Od Šparidići shořel komplet borovicový les až do Bila, které asi dopadlo nejhůř. Téměř všechny domy vyvázly bez výrazných škod( spálené okenice, dveře, ale většinou vnitřek je OK). Shořelo několik starých a asi nepojízdných aut a asi 3 apartmány téměř komplet. Jedna paní skončila popálená v nemocnici. Příští rok ale bude vše asi už lepší. Tráva a keře po deštích rostou rychlesmiling smiley Požár nehrozí, nemá už co hořet..
V pátek 3.8. přišla bora a 5.8. mělo moře 18°C. To už mě opravdu vyhnalo domůsad smiley
Re: Primošten-Bilo
11. 08. 2007 00:06
VSE JE OK.KEMPINK A APARTMANI V BILO JSOU OK A TAM JSOU TOURISTI A NEMA PROBLEMA.JWNOM JE PROBLEM CO DNES PRSI
Re: Primošten-Bilo
16. 08. 2007 18:22
Ahoj. Jak to vypadá v současné době v Bilu? Jestli máte někdo fotky po požáru, pošlete prosím . Děkuji.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 87
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.