Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

?Solin - archeologické vykopávky u Splitu?

Autor marki 
?Solin - archeologické vykopávky u Splitu?
31. 05. 2011 15:03
Nenašla jsem žádnou zmínku ve fóru o tomto velmi zajímavém místě, snad jsem dobře hledala...Byl jste tam někdo? Podle fotek ty vykopávky určitě stojí za vidění, přibližné místo se dá odhadnout podle google, aly chybí mi další info. Plánek snad ani neexistuje, je tam volný vstup, či je areál oplocen? Jestli někdo něco o Saloně víte, nenechte si to, prosím, pro sebe a podělte se yawning smiley. Místo je dobrý tip na výlet v případě horšího počasí.M
avatar Re: ?Solin - archeologické vykopávky u Splitu?
31. 05. 2011 16:05
Tady snad něco najdeš. smiling smiley

[www.chorvatsko.cz]
Re: ?Solin - archeologické vykopávky u Splitu?
31. 05. 2011 19:48
V roce 2008 bylo tam zdarma parkoviště, malé museum, areál byl volně přístupný ale při koupi tematického CD ve stánku jsem koupil vstupenky. Návštěvu každému doporučuji. Cesta k vykopávkám Salona značena malými šipkami - nepřehlédnout.
Zdravím deda.
Re: ?Solin - archeologické vykopávky u Splitu?
01. 06. 2011 09:57
My tam byli v roce 2007, parkoviště bylo zdarma, do první části bylo vstupné zdarma,ale do další části jsme si museli koupit vstupenky. Mě se tam moc líbilo a návštěvu doporučuji. V případě deště se není kam schovat.
avatar Re: ?Solin - archeologické vykopávky u Splitu?
01. 06. 2011 14:02
Ahoj, Salona jsou prastaré ruiny města, které zničili slované při dobývání pobřeží. Město mělo veliký význam v Římské říši, bylo hlavním městem Dalmácie.
Tady máš odkaz na googl mapy a vidíš tam dobře ten rimski amfiteatr, rozvaliny chrámů a bazilik, hradebních zdí a pod.
Na místo vedou dvě cesty. Ta první "oficiální" je z ulice Don Frane Gulića - parkoviště je hned naproti tomu obchůdku (studenac, konzum?)
Tu druhou cestu objevíte určitě až dojdete na gladiátorskou půdu "kolosea" - římské divadlo. Dole, hned u magistrály je přírodní divadlo amfiteatr, pozůstatky po lázních apod.
Poprvé jsem tam byl roku 2005, parkoviště zdarma a za vstup se asi něco málo platilo a po druhé, loňský rok, jsme se tam dostali pomocí navigace a parkovali jsme hned u kolosea a když jsme to celé prošli, tak v tom místě, kde se dříve vybíralo, tak měli zavřeno a i z oficiálního vstupu byl vstup zadarmo - nikdo nevybíral.
Pár snímků jsem sem už vložil vlákno Poznáte místo?.
Nejlepší je tam jít dopoledne, kdy není hic.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 220
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.