Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

průkaz vůdce

Autor hanka72 
průkaz vůdce
08. 02. 2011 20:50
Prosím o odpověď a předem se moc omlouvám,jestli je toto téma někde popsané-já jsem ho nenašla...chceme si koupit gumový člun s motorem a nikde jsem se nedočetla,zda potřebujeme "řidičák" nebo ne,popř. do jaké délky lodě a kW by nebyl potřeba-na netu je několik různých názorů a už mi z toho jde hlava kolem.Díky Hanka
Re: průkaz vůdce
09. 02. 2011 00:22
U nás nepotřebuješ na gumák pokud nemá motor víc jak 5HP žádný papíry. Problém by ale nastal třeba v HR, tam musíš mít papíry i pokud by ten gumák tlačil jen mixér grinning smiley
Ty testy nejsou těžký a je dobré znát plavební značky a plavební situace, nebo třeba jak a kdy a co dělat před a v plavební komoře atd.
Re: průkaz vůdce
09. 02. 2011 08:55
Mám ještě mokré papíry z 25. ledna a potvrzuju, že ty zkoušky nejsou těžký. Rozhodně doporučuju si ten průkaz udělat, protože je už nafurt. Navíc se ví o té záhadné plavební nemoci, která prý nutí nemocného k nákupu většího člunu/lodě a silnějšího motoru u některých i každou sezónu ... :-)

Tady je možné cvičit testy:

[www.spspraha.cz]

Já jsem to udělal jenom z toho. Jel jsem to pořád dokola.

A tady by se dají vyhledat zkoušky VMP:

[www.spspraha.cz]
Re: průkaz vůdce
09. 02. 2011 09:04
Luky,díky za odpověď...jednalo se mi právě o Chorvatsko,chtěli jsme jen tak popojíždět podél pobřeží....
Gabi,i tobě díky...uvidíme,jestli do toho půjdeme
Hanka



Upraveno 1krát. Naposledy upravil hanka72 (09. 02. 2011 09:05).
Re: průkaz vůdce
09. 02. 2011 18:20
jen to upresnim ne 5HP, ale 4kW (rozdil je zanedbatelny) plati pro CZ v HR jak jiz bylo napsano, papiry nutne i na akucku s mychadlem :-) U nas delane papiry (na SPS), ktere uznava HR je pouze do vzdalenosti 0,75nm coz vetsinou staci
Re: průkaz vůdce
01. 07. 2011 22:32
StandaM napsal(a):
-------------------------------------------------------
> jen to upresnim ne 5HP, ale 4kW (rozdil je
> zanedbatelny) plati pro CZ v HR jak jiz bylo
> napsano, papiry nutne i na akucku s mychadlem :-)
> U nas delane papiry (na SPS), ktere uznava HR je
> pouze do vzdalenosti 0,75nm coz vetsinou staci
Tedy v praxi např.na ostrov, který je od pevniny dál, než 1,5 nm, už vlastně nesmím (předpokládám, že těch 0,75 je vždy od nejbližšího břehu).
Re: průkaz vůdce
01. 07. 2011 22:38
Globík, přesně tak :-(
Re: průkaz vůdce
02. 07. 2011 11:07
Díky. Zapomněl jsem napsat otazník, ale vidím, že inteligentní člověk pochopí otázku smiling smiley
Re: průkaz vůdce
08. 07. 2011 17:54
Tak já na gumáku v HR jezdil asi 5let a bez papíru a v pohodě a i kontrolu sem mněl 2x ale zajímalo je jestli nechytám rybky a mušla jinak asi záleží na lokalitě a o tý nemoci to je na 100% pravda proto jsem to prodal a ted mám dylemaconfused smiley s jídlem roste chut jinak je to nádherné i z gumáku hot smiley
avatar
mdr
Re: průkaz vůdce
17. 08. 2011 11:20
.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil mdr (17. 08. 2011 11:42).
Re: průkaz vůdce
18. 08. 2011 07:37
jen doplnim , delal jsem papiry nedavno a k vseobecnemu udivu ,papiry nejsou do 0.75 nm od Brehu ! ale od pobřežní linie! což např v chorvatsku se bere pobřežní linie až za ostrovy , takže poměrně dost daleko.

takove bylo sdělení kantora.


S pozdravem
Re: průkaz vůdce
18. 08. 2011 19:00
Pro hanka72

Ahoj námořnice, ještě bych dodal, že až budeš mít člun, motor, zkoušky - teda průkaz VMP, který v HR platí, musíš mít při pobytu v HR zaplacenou tzv. vinětu. Její cena se liší - záleží na délce člunu. No a aby to nebylo tak jednoduchý, tak při nákupu viněty na HR kapitanátu musíš předložit mino průkaz VMP taky registraci člunu a motoru - to si vyřídíš na SPS nebo na Československém Loydu a tzv. deklarace o konformitě to ti poskytne prodejce člunu. Doufám, že jsem tě moc nepostrašil, vše se dá celkem bez problémů zvládnou. Taky je dobré všechny tyto náležitosti realizovat během zimních měsíců - před letní sezónou je to trochu v časovém stresu a na SPS bývá plno. Já to všechno absolvoval loni a letos jsem byl s člunem poprvé na moři - paráda. Je to nemoc a už přemýšlíme o silnějším motůrku. Pokud něco chceš vědět, klidně se ptej. Tady na fóru však najdeš prakticky všechny potřebné informace a rady. Přeji mnoho úspěchů. Zdar.

old stenly
Re: průkaz vůdce
18. 08. 2011 19:08
Pro hanka72

Jé, ja se omlouvám, já si nevšimnul, že jsi se dotazovala už v ůnoru a to teda ta moje reakce je již tak trochu mimo mísu. No hold už jsem Old. Snad budou tyto poznámky užitečné i někomu jinému. Jo, a až budeš na fóru, dej vědět, zda už jsi kapitán a čím brázdíš moře. Ahoj.

old stenly
avatar Re: průkaz vůdce
18. 08. 2011 22:39
to Fany1000....
jen jestli ti Chorvati byli na zkouškách u toho samému kantora. S nima to bude asi jak s kozou na ledě a asi bych se na tu pobřežní linii moc nespoléhal. No ale s tím mojím 3m prdítkem to nemusím řešit.
avatar Re: průkaz vůdce
01. 01. 2012 19:45
Pro upřesnění, pokud se VMP dělá u nás, dostaneš ho v případě složení zkoušek "na moře" - (rozšířené zkoušky o navigaci a meteorologii) pouze 0,75 nm od pevniny nebo pobřežních ostrovů, do výšky vlny max.1,2 m a síly větru 4 Beaufortovy stupnice. V praxi to znamená opravdu jen příbřežní plavbu zhruba 1,3 km od břehu takže k žádnému ostrovu ! Na to jsou potřeba doklady složené v Chorvatsku což už není až taková sranda, ale dá se to. Pak můžeš po celém Jadranu v rámci teritoriálních vod Chorvatska s tím, že tomu musí odpovídat plavidlo. O pobřežní linii není nikde zmínka a Chorvatská policie je dost neůprostná. Platí ale , že pokud se čověk chová slušně a nic se nestane, moc si tě nevšimnou, ale pokud se prý něco stane a nemáš platné doklady, s nikým to neřeší a jdeš sedět !!!
Ten čas a namáhání hlavy ale za to, na lodi se otevře jiný rozměr dovolené...drinking smiley
Re: průkaz vůdce
02. 01. 2012 14:50
dragon:
co to tu meleš: k žádnému ostrovu?

cituji - výňatek SPS:
Průkaz VMP si můžete rozšířit v rámci jedné zkoušky na oblast příbřežní plavby na moři tzv. kvalifikace MPZ, na základě té můžete plout do vzdálenosti 0,75 nM (1,5 km) od pobřeží. Plout tedy můžete na ostrov vzdálený 3km od pobřeží. Průkaz však není určen pro plavbu na běžně pronajímaných trvale obytných jachtách, ale pro plavbu podél pobřeží na malých člunech, vodních skůtrech a plachetnicích.
Re: průkaz vůdce
02. 01. 2012 18:03
Upřením ještě jednu informaci, která tady na fóru patrně je, ale není v tomto vláknu. Výše byl zmíněn průkaz VMP (vůdce malého plavidla) od SPS, ten je na vnitrozemské vody (a je nutný!!! Pokud vím, tak jakýkoli námořní průkaz ať už český nebo chorvatský je mi v českých vnitrozemských vodách houby platný.).
Dále je možnost jeho rozšíření - Mezinárodní průkaz vůdce malého plavidla od SPS, což bylo uvedeno v předchozích příspěvcích. Toto jsou průkazy české, zkoušky se dělají na Státní plavební správě a samozřejmě česky. Tytoprůkazy od Státní plavební správy mají trvalou platnost.

Pak je možnost udělat si zkoušky v Chorvatsku (rovněž bylo uvedeno výše), ty se dělají na chorvatském kapitanátě, pokud vím, tak v chorvatštině, ale Chorvati samozřejmě rozumějí poměrně dobře i česky, takže někde lze dělat i bez dobré znalosti chorvatštiny nebo angličtiny. Podmínkou pro větší lodě je oprávnění k manipulaci s radiostanicí a tam je podmínkou základy angličtiny. Praxe je sice na různých místech světa velice různá, ale to nebudu rozebírat. Chorvatský průkaz rovněž není nutno neustále obnovovat.

Další možností (když nepočítám mezinárodní námořní průkaz RYA v Británii) pro našince je udělat si Průkaz způsobilosti k vedení námořní jachty (C, B nebo A) od Námořního úřadu Min. dopravy. Zde je nezbytnou podmínkou Průkaz radiotelegrafisty námořní pohyblivé služby (nebo Omezený průkaz ...) od ČTÚ. Obojí lze získat na základě kurzu zakončeného zkouškou, případně učivo nastudovat individuálně a pak jen složit zkoušku. U těchto průkazů (C - pobřežní plavba do 10 NM od pobřeží, B - mořská plavba, A - oceánská plavba), podmínkou ovšem je i praktický kurz zakončený zkouškou na moři. Nejjednodušší je absolvovat teoretický kurz zakončený zkouškami (námořními i od ČTÚ) a následně praktický kurz na moři ukončený zkouškou přes některou z agentur, které se dají najít na Internetu.
Musím ovšem upozornit, že tyto průkazy (vydané Námořním úřadem Min. dopravy - Průkaz způsobolisti k vedení námořní jachty, a průkaz na rádio od ČTÚ) jsou platné 5 let a je nutné před ukončením jejich platnosti požádat o jejich prodloužení, doložit poněkud nesmyslnou praxi 1000 NM za poslední 2 roky (ó, kéž bychom se jednou dožili normálních předpisů a zákonů ...) a potvrzení o zdravotním stavu od lékaře schváleného Námořním úřadem (rovněž netuším, proč potvrzení na řidičský průkaz může dát obvodní lékař, na kapitánský průkaz jen asi 18 lékařů v republice).

Toto je jen stručný přehled, více informací je např. na www.jachting.info, kde je spousta dlaších informací o jachtingu vůbec, dále na Min. dopravy v části pro jachtaře.

Pavel.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Pavel63 (03. 01. 2012 22:41).
avatar Re: průkaz vůdce
02. 01. 2012 23:00
Spectro, možná melu, ale fatem je, že ostrvů do 3 km je docela málo a na gumágu mezi nima jezdit je fakt o hubu... Teda zase na druhou stranu, není gumák jako gumák...myslím ty okolo tří metrů s 5-kou motorem. Ale je to každého věc a risk, ale bez ohledu na to co je napsáno,sad smiley už jsme zachraňovali rodinku co to nezvládli a byli jen pár desítek metrů od břehu.
Re: průkaz vůdce
03. 01. 2012 09:17
dragon33
Tak ostrůvků do 3km je sakra dost ! Tos asi nebyl v Chorvatsku smoking smiley

Pavel63:
prosím tě jak to myslíš piš to srozumitelně, nebo, ono někomu platí VMP 5 let ? grinning smiley
Re: průkaz vůdce
03. 01. 2012 13:24
Nevím, co je na tom nepochopitelné, 5 let je pro Průkaz způsobilosti k vedení námořní jachty.
Re: průkaz vůdce
03. 01. 2012 14:31
je faktem zahajskej že když jsi to pochopil ty tak to pochopí každej ale on píše o VMP pak o RYA pak o průkazech na jachty a nakonec uvede že tyto průkazy platí 5 let tak by bylo dobrý říct který konkrétně...
Re: průkaz vůdce
03. 01. 2012 22:45
Omluvám se, opravdu se to dalo vyložit různě. U jsem to opravil přímo v příspěvku. Jednoduše - průkaz Vůdce malého plavidla (popř. Mezinárodní ...) od Státní plavební správy je trvale platný, průkaz od Námořního úřadu - Průkaz způsobilosti k vedení námořní jachty pro oblast A, B i C a k nim průkaz operátora námořní pohyblivé služby od ČTÚ je nutno každých 5 let obnovovat. Nikoli zkouškou, ale požádat o prodloužení při doložení praxe a lék. prohlídky, jak již bylo psáno výše.

Pavel.
Re: průkaz vůdce
04. 01. 2012 09:35
No ne v pohodě já jen že kdo VMP nemá tak neví o co jde a pak by si mohl myslet že to na 5 let já když jsem to četl tak mně to nejdřív zarazilo proto jsem reagoval. To že se průkaz operátora jachty po 5-ti letech prodlužuje jsem nevěděl no tak dík.
Re: průkaz vůdce
07. 01. 2012 19:32
Ještě pro informaci jeden odkaz, kde najdete hodně informací. Je to na www.jachting.info , tedy na serveru zaměřeném speciálně na jachting a věci s tím spojené. Informace kolem kapitánských průkazů jsou v sekci "kapitánské licence a podobné průkazy":
[www.jachting.info]

S pozdravem
Pavel.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 140
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.