Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Připojení na elektřinu v kempu.

Autor Eva M. 
Připojení na elektřinu v kempu.
04. 05. 2008 18:38
Nevíte,někdo jak je to v Chorvatsku v kempu s připojením na elektřinu,jestli stačí běžný prodlužovací kabel s naší zástrčkou?Díky za radu.
Re: Připojení na elektřinu v kempu.
04. 05. 2008 19:25
jak kde nekde normal nekde euro nekde musis mit redukci

osobne jsem vezl (Euro) prodluzku a tuto redukci

ale ve vetsine kempech se da pronajmout
avatar Re: Připojení na elektřinu v kempu.
04. 05. 2008 22:05
Co nejdelší a pokud možno aspoň 50m.Ne všude je to s připojením ideální.Oni si totiž moc vrásky s elektrikou nedělají.V kempu je to pak směs kabelů,že o ně člověk zakopává.Pojistky většinou v katastrofálním stavu,co kdo kde dá.Prostě záleží vyloženě na majiteli kempu jak se o co stará.Někde je to preciznost sama a nové antoníčky ze vší všudy,jinde jsme byli připojeni do místnosti uklízeček,a na jednu zásuvku si tam přidával každý co měl sebou,když viděl že je tam kabel,dal si tam zlodějku a je to.Chorvatsko je země divů v tomhle směru.Viděl jsem tam místo pojistek i naše 50 haléře.grinning smiley

MirekŠi
Re: Připojení na elektřinu v kempu.
05. 05. 2008 07:42
jeste jsem chtel dodat....
pri kupovani prodluzky nekupovat tu nejlevnejsi, ale at ma prurez dratu 2,5

osobne kdyz vidim 50m prodluzku se slabym prurezem, tak bych zabijel, ale to bude tim, ze jsem z oboru

pri tak dlouhe prodluzce je velky ubytek tim padem vetsi odber
a v lepsim pripade se prodluzka bude jen hrat
D33
Re: Připojení na elektřinu v kempu.
30. 05. 2008 10:38
K tomu co píše StandaM
supr jsou taky ti co nakoupěj různé slaboprůřezové a hlavně krátké prodlužky v akci např. v OBI a pak mají redukci na Euro ve vyšlapaném dolíku u sloupku a 50m ke karavanu mají ze 3 kusů a při prvním HR deštivém plaváku to vyhodi celej sloupek a pak zjistíte že to vede do karavanu s klimou a el. motorama na nápravách takže karavan ustavuje na místo pomocí dálkového ovladání ale ušetří na kabelu :-).
avatar Re: Připojení na elektřinu v kempu.
30. 05. 2008 12:26
Třeba nejde o šetření,ale možnost se připojit pokud možno co nejkratší prodlužkou.Škoda jen,že všichni neví,že se dají koupit i krytky na spoje síťových kabelů.Ono totiž se doporučuje tu 50 m cívku rozmotat.Pokud se nechá smotaná tak vlastně je to jakási cívka,která se při větším odběru asi bude zahřívat.Sám osobně také vozím sebou asi tři různé druhy kabelů a délek,tak mne zatím nic nepřekvapilo,vždy se našlo řešení.Není to kvůli šetření,ba naopak vyjde to dráž,než jedna 50m cívka s OBI.

MirekŠi
Re: Připojení na elektřinu v kempu.
24. 05. 2009 19:54
Ahoj , rád bych se zeptal - jsem v kempování nováček a rád bych na místo plynového vařiče vzal vařič elektrický s příkonem 2300W max. Moje otázka je - máte s tím někdo zkušenost , nebudu vyhazovat jističe??? Vím , že konvice s 1500W není problém , ale 2300W by asi mohl být problém , nebo nééé???
Díky za vaše odpovědi
Re: Připojení na elektřinu v kempu.
25. 05. 2009 00:06
Používám také vaříč 2400w a zatím žádní problém. K tomu ještě světlo a rychlovarku.
D33
Re: Připojení na elektřinu v kempu.
25. 05. 2009 09:35
To Caddy
ten varič bude v pohodě, ale jako nováčka by Vás nohlo zaskočit, že v těch sloupách na připojení mají v HR už asi 5 let tzv. Euro zásuvky tedy něco jako naše kulatá 3 fázovka, ale má jen 3 kolíky takže prodlužku z OBI nebo Makra tam nenarvete.
avatar Re: Připojení na elektřinu v kempu.
25. 05. 2009 11:04
Záleží na kempu. V některém jsou standardně 10A jističe,jinde jen 6A.Někde se platí i za to jaký jistič konkrétně využíváte.Ve velkém modernizovaném by neměl být problém,horší to může být v některých menších a nebo rodinných kempech.Tam může být na jeden 6A připojeno několik ubytovaných.V tom případě si neuvaříte prakticky na vařiči nic.Jinak vařič 2300W odebírá 10A,což je na hraně.Větší jističe jak 10A jsem asi ještě v žádném kempu v HR neviděl ?? Jinak někde je problém se připojit,poněvadž je antoníček daleko a nestačí ani kabel v délce 50m.Jinde je elektrická přípojka v ceně,např. u parcel. Potom jsou i různé ceny, např. parcela v první,druhé řadě a s přípojem 6A,10A atd. Dále je nutnost různých kabelů,konkrétně právě výše zmiňovaných redukcí na připojení. Musíte počítat s tím,že v HR je ještě větší "bordel" v tomto směru než u nás a majitelé šetří na všem jak se dá.Od teplé vody až po elektřinu.A někdy se stane,že za půl dne neseženete nikoho,kdo by vám řekl kde zapnout jistič,který jste vyhodil. S těchto a jiných důvodů se tito provozovatelé brání vstupu do EU. Museli by začít modernizovat a to stojí nemalé peníze. Jinak není se čeho obávat,ceny a vybavení není horší jak u nás,řek bych,že vesměs i příjemnější,aspoň finančně.

MirekŠi
Re: Připojení na elektřinu v kempu.
25. 05. 2009 12:41
Ja jen jeste dodam.Pri pouzivani spotrebicu o velkem prikonu je lepsi pro jistotu se prizpusobit a nezapinat vse.
Dve plotinky a k tomu rychlovarnou konvici.Uz pri prikonu varice 2,4kW pri napetí 230V se mirne prasahuje 10A pri napeti
220V je odber proud jeste vetsi a 20m prodluzovaciho kabelu tomu jeste napeti ubere a prida odber proud.
Jen jednoduchy priklad jak si to muzete vypocitat.Vydelte prikon napetim a mate proud.Tento vypocet je sice nepresny, ale pro tento ucel by mel stacit.

priklad:

Varic 2400 W \ 230V = 10,4 A
Varic 2400 W \ 220V = 10,9 A

Varic + konvice 3900 W \ 230V = 16,9 A
Varic + konvice 3900 W \ 220V = 17,7 A


je to jen orientacni neni zde zohlednen prurez,delka apod. skutecny proud bude vetsi.
tak at vam to vari a kempy nezhasinaj
Re: Připojení na elektřinu v kempu.
25. 05. 2009 18:08
StandoM, ten výpočet není tak úplně správný, musíš vycházet z napětí a skutečného odporu spirál ( výkon na štítku platí při
štítkovém napětí ), ne ze štítkového výkonu.
Já ovšem bych neměl odvahu v žádném případě jet s vařičem 2,4 kw na plný výkon. Jak už tady bylo zpomínáno, ohled na rozvody po kempu, průřez prodlužovaček atd.. Jedině mě těší, že už velká část kempů montuje proudové chrániče, a tak aspoň ta bezpečnost těch rozvodů se začíná zlepšovat.
Re: Připojení na elektřinu v kempu.
25. 05. 2009 20:40
to ragu:
samozrejme, ze to co jsem napsal je jen orientacni.Nebudu tady popisovat podrobnosti nebo jak presne zmerit, zjistit, vypocitat skutecny odber vcetne vedeni.Nebo, ze dlouhym vedenim o slabem prurezu muze dojit ke zniceni i spotrebice.Nikoho by to tady asi nezajimalo.Jen jsem chtel naznacit orientacni odber aby se i laik v tom trochu orientoval a aby bezhlave nepripojoval vse co ma po ruce.
Tam kam jezdim maji uz take ficko coz jak pises je zlepseni, nevim zda 300mA nebo 100mA ci dokonce 30mA, ale aspon neco udelali :-)




Upraveno 1krát. Naposledy upravil StandaM (25. 05. 2009 20:52).
D33
Re: Připojení na elektřinu v kempu.
27. 05. 2009 11:07
To jsem vyřešil asi před 15 lety když jsem přešel z plynu na el. udělal jsem si prodlužku ještě v době kdy v tom slopupku byla tavná pojistka 10 A kde mám svůj jistič 10A takovej ten malej tuším Philips kupodivu i dnes kdy v tom sloupku je taky jistič je rychlejší než ten jejich takže když ženu napadne, že večer něco uklohní a při tom si vyfouká hlavu nebo udělá kávičku vypne ten můj a ne ten ve sloupku i když je taky 10A.
avatar Re: Připojení na elektřinu v kempu.
27. 05. 2009 21:22
Ahoj Proudové chrániče s vybavovacím proudem 30mA už Chorvati montují všude v marínách pro venkovní zásuvky u nás a v celé EU je to již několik let v platnosti jakákoliv zásuvka pro venkovní použití s jmenovitým proudem menším jak 20A musí být napojena přes proudový chránič.
Osazené zásuvkové rozvodnice jsou již kompletně takto vybavené.Problém je ovšem v tom že pro 6 zásuvkových vývodů dají 6 jističů pro jištění proti nadproudu a napojí je přes 1 třífázový proudový chránič, to znamená z 1 fáze 3fázového chrániče jsou napojeny 2 jističe.To pak znamená,že chránič funguje tak,že když je v jedné ze tří fází únikový nebo li rezidentní proud větší než 30mA tak vypadne celý chránič takže napájení všech 6 jističů a napětí 6 zásuvek.Jinak těch 30mA je I max.Chránič při 16mA vypnout může při 30mA musí.
Takže když to shrnu tak vemu 20mA může vypnout vydělím 2 protože napájí 2 jističe takže 10mA jsem skoro na hraně.Nový vařič s odporovým vláknem má únikový proud okolo 6mA dle typu plotýnky, čím je starší a ve vlhku proud stoupá.Takže někdy se může stát že vám bude padat ele a vůbec to nebude vaším zařízením.
Jinak na výpadek proudového chrániče mají vliv pouze spotřebiče tř1. to znamená to je takový spotřebič který má ochranu před neb.dotyk.nap.samočinným odpojením od zdroje.Zjednodušeně má 3 vodičové vedení./ vařič,topná spirála,lednice,mikrovlnka,rúzné topinkovače/ Ostatní spotřebiče tř2. mají ochranu přídavnou izolací tyto spotřebiče nemají vliv na únikový proud./vše co má plochou zásuvku a dvojvodičové vedení/.
Už se mne jednou v HR stalo připlula 14m jachta a napojil se na zásuvku cvak a 6 lodí bez napětí.Byl to Němec a já německy neumím tak jsem jen pozoroval.Byl přesvědčen,že je závada u jeho jachty vypojil zástrčku nahodil znova zastrčil pořád to samé.
Nechal to do druhého dne a pak si pozval chorvatské odborníky na jeho loď celé dopoledne rozebírali měřili dotahovali svorky na jeho lodi.V závěru zaplatil 250euro a najednou vše funkční takže spokojen s opravou.Jenže žádná závada na elektroinstalaci jeho jachty nebyla a ta jeho zásuvka byla funkční jen pro to,že od mola naproti vyplula na moře druhá jachta, která byla napojena ze stejné fáze ze stejného proudového chrániče a jejich únikové proudy se sečetly a instalovaný chránič pracoval jak má.Jen pro malé objasnění problematiky s proudovým chráničem.
Ale tady jsme u napájení v kempu lidé co jezdí pod stan jsou většinou kutilové a vědí si rady se vším.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

mdr
Hosté: 168
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.