Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Sv.Jure

Autor Panďák 
Sv.Jure
22. 05. 2006 14:56
Jaké máte zkušenosti s adrenalinovým výjezdem na Sv.Jure?
Radek 21
Re: Sv.Jure
22. 05. 2006 16:45
Adrenalinové to je pro ty co mají klaustrofobii....Většina turistů vyjede "jen"na menší vrchol,který je na polovině cesty.Je tam parkoviště a když si uděláte půlhodinovou procházku na vrchol odkud je za pěkného počasí nádherný rozhled,můžete si dát v horské chatě od místních členů turistického sdružení kafe nebo limonádu mmj.nejlevnější na Makarské.Ti co mají rádi sparťanské podmínky,mohou tam i přespat...Jinak na samotném vrcholu sv.Jure je jen oplocený vysílač,cedule s nadmořskou výškou a názvem.Kousek pod vrcholem bývá velmi zřídka otevřená turistická chata.Pro příznivce turistiky mohu doporučit nechat se od někoho dovézt nahoru a sejít po některé z turistických cest dolů např do Podgory nebo Tučepi.Výlet na sv Jure je rozhodně příjemné proložení ležení u moře.Chorvatsko a Slovinsko mají vůbec krásné hory,pouze je ještě naší turisté neobjevily.
Re: Sv.Jure
22. 05. 2006 19:26
O adrenalinu tady nemuze byti rec, snad jen kdyz vam dojde voda, ale jinak, jak Radek pise, je to prijemne zpestreni pobytu pod Biokovem. Ja ho /vystup ci spise vyjezd/ loni absolvoval na kole/ viz. par fotecek - [ktknet.cz] / a okolni krajinu vidite ze zcela jineho pohledu nez napr. z auta, coz vetsina turistu cini. Zato vas nekteri bourlive povzbuzuji a doplni vam i rychle ubyvajici tekutiny. Doporucuji pesi turu z Makaru na vrchol Vosac, kde je nadherny rozhled na pobrezi.
avatar Re: Sv.Jure
22. 05. 2006 19:32
Tak to jsi byl asi ty ten šílenec co se řítil dolů na tom kole ?????thumbs up smiley

MirekŠi
Re: Sv.Jure
22. 05. 2006 19:39
O adrenalinu opravdu nemůže být řeč, byl jsem tam dvakrát a jediný problém je tam s parkováním. Pokud jsi průměrný řidič, tak to bez problémů zvládneš, jenom bacha na brzdy při sjezdu. Co nejvíc brzdit motorem, jinak je spálíš.

Slušný kus cesty mám natočený kamerou, ale je to na poslání moc velké.
Radek 21
Re: Sv.Jure
23. 05. 2006 20:57
Ještě taková zajímavost.Loni jsme pár nocí spaly v Tučepi a domácí,který mmj.za II.světové bojoval na Biokovu jako partyzán,říkal,že na samotném vrcholu sv.Jure nikdy nebyl,věděl pouze že je tam kostelík a později vysílač....Fotky z výjezdů mu evidentně udělaly radost,viděl ,jak sám říkal, místa kde 30 let nebyl a měl skoro na krajíčku...
Emil
Re: Sv.Jure
24. 05. 2006 13:16
Na Sv. Jure jsme byli několikrát. velmi krásná projížďka. V případě pěkného počasí je krásný výhled do vnitrozemí. A z hlediska myslivce jsou zajímavé pohledy na zde se nachzející zvěř- mufloni, lišky, orebice, velmi zřídka kamzík. Volně se pasoucí koně, hovězí dobytek. V poslední době se opět nahoru stěhují domácí obyvatelé. jako se i obnovují zeleninová políčka v závrtech. Jestli mohu Vám doporučit sem cestu, tak takto tak činím. Přeji všem krásnou dovolenou.
avatar Re: Sv.Jure
09. 08. 2020 20:51
Aby se tu zbytečně nezakládalo nové téma oživím to stávající.
Dnes vykonán výjezd na vrchol Sv. Jure. Ač jsem na vjezd dorazil po 7 hod ráno bylo to i tak pozdě. Teď, když tam je lákadlo té vysuté prosklené lávky Nebeska šetnica (neboli Skywalk Biokovo) už holt ani nedělní ráno není klidné. Byla fronta na vjezd a provoz mezi Ravnou Vlaškou a vstupní bránou je organizován kyvadlově kdy se cca. 20 automobilů seřadí zhruba 2 km za vjezdem. Vyšel na mne čas v 8:00. Ze zdola se tedy jezdí po hodině a stejně tak obráceně (tedy cca. v půl). Bylo by to fajn, ale právě na tento čas už jelo několik aut proti. Buď se někde zdrželi, nebo to ještě u skywalku nikdo neřídil. Vzhledem k tomu, že nás jel celý "vláček" tak nic moc vyhýbání. Což je i normálně občas velmi náročné. Zpět to fungovalo takže naopak spokojenost. Od vyhlídky minimum aut až na vrchol, tam to funguje jako doposud. Couval jsem vlastně v tom zbytku trasy asi třikrát. U odbočky pod Vošac a Štrbinu je zákaz z důvodu stavebních prací ( nový planinarsky dom a asi i jedna strana cesty), ale dnes tam nikdo nepracoval a dalo se dojet skoro na původní parkoviště. Informoval jsem se na to u zaměstnance NP Biokovo, který mi právě řekl, že tam můžu v klidu vjet. No nejenže tam nebyli žádní dělníci ale ani návštěvníci. Takže paráda a klid.
Jinak vjezd po silnici je za 50 kN za osobu od 7 roků.
Re: Sv.Jure
18. 08. 2020 12:50
Tak jsme se pokusili o výjezd nahoru v neděli 16.8., ale po příjezdu k pokladně v cca 8:30 hod nám řekli, ze budeme čekat hodinu a půl. Sjeli jsme zpátky do Igrane a šli na pláž.
Druhý pokus v pondělí 17.8. jsme už nenechali náhodě a u pokladny jsme se v 6:05 hod i tak zařadili do fronty cca 15 aut. Výjezd ve vláčku ke Skywalku byl v pohodě. Pak jsme jeli nahoru se zastávkou na jednom z četných piknikových míst se stoly a lavicemi. Nějaké vyhýbání cestou bylo, ale v pohodě. Nahoře na vrcholu celkem přeplněno a problém s parkováním.
Cestou dolů jsem o kilometr přejel odbočku na Vošac, tak otočka. Ceduli se zákazem vjezdu jsem úplně nepochopil, když hned pod ní byl také směrovník na parkoviště Vošac 800m. Po příjezdu k pracovním strojům a dřevěné závoře jsem tedy zajel zaparkovat zpátky před zákaz vjezdu. Na místě stavby se při pondělku čile pracovalo. Vyhlídka Štrbina je snad lepší než samotný Sv.Jure, pak jsme si vyšlápli i na vrchol Vošac k zabedněnému planinarskemu domu.
Cestu dolů od Skywalku pak už řídili zřízenci kyvadlově, ale nikdo mi přece nezabrání zastavit na jednom z piknikových míst. :-) Cesta lesem v nižších partiích je však již dost široká a s vyhýbáním není problém.
Celkem jsme v parku strávili 8 skvělých hodin. Je třeba počítat s tím, že veškeré jídlo a pití musíte mít s sebou, protože nekoupíte nikde nic, nebo my jsme nikde žádné otevřené občerstvovací stanice neviděli.
Re: Sv.Jure
27. 09. 2020 21:49
Tyjo, díky za popis, já se tam chystal letos v září, ale moc foukalo a to mi hrálo do karet...protože se toho výjezdu a sjezdu dost bojím....ne proto, že bych byl neřidič nebo bych se bál couvání a vyhýbání...ale všichni kolem mě, co tam byli mi říkali, že je to peklo...a já se bojím výšek, takže...ale po tom, co jsem si tak přečetl, tak za rok se tam vydám smiling smiley
Re: Sv.Jure
28. 09. 2020 22:01
Keby sa niekto bál ísť na Sv. Jure autom, je tu super alternatíva, pri ktorej sa dá báť o čosi viac a to pešo - turistických chodníkov, vedúcich hore je viacero, ja mám skúsenosť s týmto:
Bast, nechať pri kostole auto /úspora 150 výškových metrov/, pri Korite doplniť vodu z prameňa, Oštri Umac, Motyka /nezdžubať sa dole/, smer Borovac, možná odbočka na Mali Šibenik /fakt nádherné výhľady, ktoré za to stoja/, kuča S.R. na Lokvi, Sedmina a záverečná šlapačka ku Planinarskej kuči pod Sv. Jurem a pokiaľ sa niekomu chce tak až úplne hore. Stále dávať pozor na miestami nevýrazné značenie /červené kolieska, vrátane smerových s naznačenou odbočkou/, pozor na miesta, kde sa vám nesmie zatočiť hlava, suťové polia, závrty, jamy, hady, kadejakú háveď čo lieta a štípe. Je to turistika náročná na kondíciu, vybavenie a výdrž, s brutálnym prevýšením a nárokmi na zvýšenú opatrnosť /nie sú tam veľmi chodníky, na aké sme zvyknutý na turistike doma/.
Šiel som to sám a už by som to asi? nerobil. Hore na planine je v lete za jasného počasia pekelné teplo, čo je jednoznačne najväčší problém, chápem prečo tam pravidelne niekto, kto to podcení, zařve. Všetkým čo milujú šlapanie v horách však odkazujem: Stojí to za to, ťažko sa to opisuje, keď to človek zažije, pochopí. Mimochodom toľko kamzíkov som nevidel ani v Tatrách za dlhú dobu.
Re: Sv.Jure
16. 07. 2021 07:58
Ahojte! Isli Ste niekto z Gornich Tucep pesi na Skywalk Biokovo resp. Na Kimet- vrch Biokova. Je tam tur. znacka? Vdaka za kazdu radu. Prajem peknu dovcu.
avatar Re: Sv.Jure
16. 07. 2021 09:43
Mrkni na mapy.cz (trasu zvol jako pěší), něco se tam nějak klikatí...
P.S. Doporučuji stahnout app-ku a nahrát offline mapu Chorvatska... a i bez dat vidíš s GPS, kde jsi smoking smiley
Re: Sv.Jure
05. 08. 2021 18:26
Prepac Slavko, ale az tento tyzden som sa dostal k tomu. Velka vdaka za super tip. Velmi pomohlo teraz, ale urcite aj do buducna. Prajem vsetko dobre. Odchadzame 13.8.
avatar Re: Sv.Jure
14. 08. 2021 08:12
... syn, který byl týden v Makarské ... se ve středu, brzy ráno pokusil dostat do autofronty na Biokovo ... čekali dost dlouho a pak se na výjezd vyflákli ... ve čtvrtek odpoledne druhý pokus, po několika hodinách čekání dostali povolení v 18,00 ... asi v 18,30 se dostali na vyhlídku Ravna Vlaska ... potom Sv. Jure v 19,30 ... brány Biokova dole, opouštěli kolem 20,30 ...
... bohužel, ti. kdo vyjížděli na Sv. Jure kolem 20,00 už toho moc neviděli, a dolů se vraceli za tmy ... Skywolk Ravna Vlaska je sice hodně atraktivní,věc, ale na druhou stranu je potřeba zvážit, jestli je to dobrá odměna za hodinová čekání do takového autokina ...

smileys with beer
avatar Re: Sv.Jure
14. 08. 2021 10:40
Takže raději poležím u bazénu s koupáním v moři. Proto tam jedu ne? Stačí čekání ve frontě na hranicích (možná).
A na vyhlídku se podívám na fotkách.
Re: Sv.Jure
14. 08. 2021 22:09
Dřív byl výjezd na Sv. Jure a výšlap na Vošac příjemným zpestřením po několika dnech ležení na pláži. Teď z toho udělali lunapark. Již předloni jsem řekl, že tam už nikdy nepojedu a to ten skleněný nesmysl teprve stavěli. Na Sv. Jure byl časový limit na parkování a aut na cestě tolik, že jsem si to ani moc neužil. Ještě že na Vošac jsou lidi líní vylézt, tam jsme byli sami.

Teď už jedině mimo sezonu. Nebo z Makarské pěšky, to opravdu stojí za to.
avatar Re: Sv.Jure
15. 08. 2021 07:45
....z Makarské pěšky, to opravdu stojí za to...
No jo, nožky už neslouží jak za mlada. I dech se krátí. Pěšky už těžko.
Ještě že už jsme to dříve stihli autem až na vrchol, s parkováním bez časového limitu. I Vošac byl. Taky sami. Rozhled paráda. I když Itálii jsme neviděli.
Re: Sv.Jure
15. 08. 2021 21:58
Když zaparkuješ zde [mapy.cz] tak si můžeš vyšlápnout nejhezčí část a není to žádná dřina. Chodník slušný, spád mírný, výhledy fascinující.
avatar
mdr
Re: Sv.Jure
16. 08. 2021 06:57
11 km, výškový rozdíl přes 1500 m, 7 hodin šlapání - žádná dřina? Asi jak pro koho.

[sk.mapy.cz]

A pak ještě cesta zpátky - podle mapy 4 hodiny.
Re: Sv.Jure
16. 08. 2021 10:16
Z Makarské má smysl jít na Vošac. Nemusíš lézt za každou cenu ani tam. Nejhezčí je stejně tak první třetina.
Vyrazíš ještě za šera. Až se slunce přehoupne přes kopec, tak to otočíš a v poledne už zase ležíš u moře.
Nastoupáš klidně jenom 500 metrů. I tak už je to super výhled. Mnohem lepší zážitek než autem.

Na Sv. Jure vlastně není nic zajímavého. Vošac je lepší.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil atnarfus (16. 08. 2021 10:20).
avatar
mdr
Re: Sv.Jure
16. 08. 2021 11:01
Tak to jo. Ale já bych tam stejně zabloudil, když tam nemají normální turistické značení, jako u nás.
Re: Sv.Jure
16. 08. 2021 12:37
Jak zabloudil? Jdeš furt nahoru, né?grinning smiley
avatar Re: Sv.Jure
24. 08. 2021 13:50
... to, jak píše Atnarfus ... "až se slunce přehoupne přes kopec ... "
jako bych slyšel Vinetoua ... "až se můj bratře slunce skloní k západu, tak uslyšíš zvony v Santa Fé ... "

... teda, já bych je po takovém výstupu asi slyšel určitě ...

smileys with beer
Re: Sv.Jure
25. 08. 2021 21:00
Značené to je. Jsou tam nějaká červená kolečka na šutrech. Ale kousek jsem tam z cesty sešel. Pás suti, kde to bylo vyšlapané dvěma směry a já si samozřejmě vybral ten horší. Chvíli jsem musel zapnout i přední náhon, ale na značenou cestu to vedlo. Zpět už jsem šel správně.
Třeba na mapy.cz je to nakreslené dost přesně, tak se to dá i podle telefonu.
Re: Sv.Jure
04. 07. 2022 11:41
Ahoj, nezkoušel někdo vyjet nahoru z Makarské na elektrokole? Jak moc je to náročné a za kolik se dají v Makarské půjčit elektrokola? Na normálním kole bych to určitě nezvládnul. Díky.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 52
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.