Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

kdo se chystá na PELJEŠAC???

Autor Pavel 
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
12. 01. 2020 18:24
Kedy to ma byt dokoncene v ktorom roku ? Len pre predstavu ako dlho bude este Peljesac rajom a kedy sa z neho stane dalsia preplnena Makarska ...
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
12. 01. 2020 20:04
O tom už tu byla řeč ve vláknu "zajímavé stavby": celá trasa, která povede mimo stávající transverzálu D414 (napojení na ni u Zarađeže a Prapratna) má být předaná do provozu v roce 2022 více tady. Most se má předávat v létě 2021, ale zatím jsem nikde nezjistil, zda už byl vybrán dodavatel pro ostatní stavby, tedy se může stát, že na nové trase dlouhé asi 32 km nebude včas hotových 6 tunelů a 2 viadukty, odstřílené a vyklizené zářezy a dokončené vozovky včetně infrastruktury v plánovanám termínu.
Na skokové přelidnění Pelješcu začnu věřit, až to uvidím. Nová trasa je navržené přednostně jako tranzitní, do vnitrozemí poloostrova pojedou zase především ti, kdo by tam stejně jeli, ať už na dovolenou, nebo tam prostě musí z nějakého jiného důvodu.
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
13. 01. 2020 10:09
Ano, dodavatel pro přístupové stavby byl vybrán a dokonce slíbil, že práce urychlí, aby přístupové cesty byly v souladu s dokončením mostu. Bude to dělat Strabag a AVAX.
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
13. 01. 2020 10:40
Díky za info. A doufám, že slib splní, jinak si neumím představit ten provoz na D-414 mezi Stonem a odbočkou na Brijestu, a co teprve na té silničce od Brijesty nahoru, kdyby byl v provozu jen most samotný.
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
13. 01. 2020 11:13
Někde psali (už nevím kde), že když bude hotový most dříve, než přístupové cesty tak na něj provoz nepustí.
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
13. 01. 2020 16:45
Jo z Briesty samej kroucák a úzko, to by bylo na smrt. Párkrát jsem tam jel a ruce jsem měl zasukovaný.thumbs up smiley
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
14. 01. 2020 10:26
[www.jutarnji.hr]

[www.jutarnji.hr]

smileys with beer



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (14. 01. 2020 10:42).
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
14. 01. 2020 11:30
Jen tak pro srovnání... eye rolling smiley

CHORVATSKO:
Podle smlouvy musí Strabag vybudovat křižovatku mostu Pelješac se státní silnicí D8 na pevnině a prvním úsekem nové silnice Pelješac v Pelješacu. To znamená, že tento první podíl musí být dokončen v srpnu 2022. Ačkoliv je silnice dlouhá pouze 12,4 km, jedná se o velmi náročný projekt zahrnující výstavbu dvou tunelů, dvou mostů a viaduktů a dalších podpůrných prvků.
Druhý úsek silnice Sparagovici - Doli Peljesac, dlouhý 18 km, postaví řecká společnost Avax, která by měla být představena koncem listopadu nebo začátkem prosince. Lhůta pro dokončení této akcie je 28 měsíců.

ČESKÁ REPUBLIKA:
D11 Smiřice – Jaroměř, 7,15 km
Slavnostní zahájení stavby se uskutečnilo 15. května 2018. Stavba pokračuje podle schváleného harmonogramu. Stavba je navržena v rovinatém území, převážně na zemědělských pozemcích. Maximální podélný sklon je 1,90 %. 5 mostů na dálnici, 3 mosty nad dálnicí, 1 železniční most - celková délka mostů: 676 m. 1 mimoúrovňová křižovatka: 2691 m.
Plánovaná doba realizace: na zprovoznění 44 měsíců + 12 měsíců na dokončení.
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
14. 01. 2020 13:19
… jenže na našem úseku žijí 2 střevlíci a jedna kuňka …

smileys with beer
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 10:07
Bessy - bingo! yawning smiley
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 10:11
POPRVÉ NA PELJEŠAC....
Pěkně Vás zdravím a prosím o informace, které by mi pomohly s výběrem míst na strávení pěkných chvil na Pelješaci. Dlouhá léta jezdíme na Hvar. Chtěla jsem se zeptat na to, jestli je Borak moc přelidněný, co říkáte na vesnici Loviště a jestli se dá zaparkovat u Duby a v Podobuče. Jaké jsou Vaše zkušenosti s komáry? Děkuju moc!
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 10:19
Dle informací od našich bývalých domácích už Borak tolik přelidněný není - domácí si uvědomili, že jim hluční Poláci vyhnali "stari gosti" a zregulovali to. My jsme tam prožili dvě pěkné dovolené ve vile Hanija.
Loviště a Dubu neznám jako turista, u Podobuče Ti, myslím, může poradit Zahajskej.
Pokud chcete rušnější dovolenou s hospůdkami, cukrárnami, tržnicí a promenádou, doporučuji Orebič.
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 10:29
Děkuji moc. Teď jsem někde četla, že v Orebiči je snad moře chladnější?
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 10:49
… Orebič mohu potvrdit … a mimo informací od Rosmarinky … je to i dobré místo pro vycházky ke klášteru/kostelu (kde je mj. muzeum) … dále pro vycházky do kopců a taky je tam přístaviště mj. vodních taxiků mezi Pelješacem a Korčulou …
mně se tam moře studené nezdálo, ale samozřejmě záleží na intenzitě větru a proudění mořské vody (což je pro Pelješacký průliv typické … viz. surfing a další "větrné sporty" ) … navíc jsme měli hotel Bellevue, který má slušný bazén …
… ale další místa mohou popsat Drahoš, Hill a další …

smileys with beer
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 11:43
Začnu komáry. I když je postřikem před sezonou likvidují, tak tam prostě jsou. Ten postřik se samozřejmě všude nedostane. Takže repelent s sebou určitě ano. Co se týká množství, tak je jich tam asi stejně jako u nás v oblastech kde není tolik vody. Jak zde již bylo psáno, tak opravdu v roce 2019 nebylo v Boraku tolik lidí jako dříve není. Ale čeho jsem si všiml je to, že díky nádherným plážím v Boraku, restauraci a všemu pěknému co tam je, se do něj sjíždějí ubytovaní turisté a místní i z docela vzdálenějšího okolí a i od severní strany pobřeží. To mi docela vadí. V Podobuče nezaparkuješ, autem si sjedeš k apartmánu a pak ho musíš nechat na parkovišti u kostela. To samé platí i o Lovišti, ale je to západní výspa poloostrova, takže všude co se týká výletů daleko ale zase jak se říká, "tam chcípl pes". Strategické místo pro výlety je ten zmíněný Borak. Podobuče je sice vedle, ale silnice tam vede od Orebiče, takže pro výlety směrem k východu opět nevhodné. Dubu bych vůbec nevolil, ale to je můj názor a jsou lidé, kterým se tam líbí. Moře je teplé/studené asi úplně stejně. Je jedno, jestli je to Borak, Podobuče, Orebič, Žuljana, ... I když preferuji ubytování u paní Vedrany v Boraku, tak musím napsat, že na Pelješaci je krásně všude. Pelješac je dobrá volba a jak už zde na fóru bylo psáno, tak Pelješac je diagnóza a jí říkám, že ... to není Chorvatsko, to je prostě Pelješac!
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 11:44
Podobuče má parkování se svými pravidly. Parkuje se nad zátokou, každý app tam má svoje místo. Na parkovišti jsou klasická kolečka pro dopravu bagáže z a do app. Díky tomu je v Podobuče klid od aut. Ale vytahat veškerou bagáž v pařáku nahoru na kopec je fuška. Bydlení v první lajně nemá chybu, žádné ležení u vody netřeba zřizovat, jen si odběhnout od plotny zaplavatsmiling smiley
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 12:31
V Dubě parkoviště je, ale na volné místo se spoléhat nedá. Kolem zátoky Divna se parkuje v sezóně podél silnice, kde se dá, a kde se smí. Zákazy tam jsou a kontrolují se. Podívat se tam, pokochat se, namočit se, a zůstat v kempu Divna (pak je to i s místem na parkování), nebo radši na bydlení někam jinam.
Pokud jde o Lovište, tak je to konec světa, i když je tam hezky. Ale na výlety pořád stejnou silnicí...
V Podobučích ani Borku jme nebydleli, ale o tom tu napsali jiní.
Jestli to má být něco, co je klidné, ale přístupné, současně s nějakou tou civilizační vymožeností, jako obchůdek, konoba, a odkud vede více cest, zkus Trstenik. Od té doby, co trajekt na Mljet z Trsteniku nejezdí, už je tam provoz minimální, zato koupání skvělé, a na výlety je kudy.
Jsou tu i tací, komu nevadí, že na pláž musí přes rušnou silnici, a Drače by neměnili za nic na světě, protože jim Malo more vyhovuje víc, než otevřený Jadran, my jsme posledních 18 let Žuljanci, to už je od Trsteniku kousek.
Jo, a vosa se tam dá nakopnout, v tom případě bojuje. Když si jí nevšímáš, letí jinam. Na komáry se dá koupit tabletový ohřívač a zabránit jim tak v návštěvě vašeho apartmánu.
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 12:49
Já největší komáry viděl někdy v roce 2003 ve Sv. Petaru v kempu Filco v (mezi Zadarem a Biogradem) .Seděli si spokojeně na zavřené síťce vchodu do stanu. Přes noc neškodili.
Ti byli jako ze známé lidové písníčky: .....zabijeme komára, masa naděláme.....než jsem sehnal řeznický nůž, uletěli. Měli kliku.
V Orebiči v hotelu Bellevue, ani při procházkách po okolí jsme s touto havětí nesetkali.
Repelent do zásuvky i na tělo však vozíme preventivně sebou každoročně.
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 13:14
ja jsem teda na Peljesacu byl jen 1x a to v Zuljane...
Ale kdykoliv bych jel znova.
Jen je problem ze ted jezdime s rodinou kamaradky a ty nechteji jet tak daleko.
K ubytovani se teda vyjadrovat nebudu to se v mem pripade nepovedlo. Ale vse ostatni bylo uzasne.
Byl jsem i na Divne a doporucuju. Kdyz se vyjede rano tak se zaparkovat da. Spis jsem pak mel problem pri odjezdu jak se otocit.
Komary jsem nejak nezaznamenal.
A jizda po Peljesacu se mi i z ridicskeho pohledu moc libilayawning smiley
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 14:46
Děkuju mockrát za postřehy!!!
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 15:44
Jeli jste do Bellevue přes CK? Kupovali jste zájezd s předstihem?
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 18:59
V Bellevue jsme byli už v roce 2008, objednávali jsme od cestovní kanceláře ve Vítkovicích.
Jezdíme s nimi stále, kdysi byla sleva pro stálého zákazníka až 5% sleva, teď je maximálně tříprocentní, No taky se to vyplatí. Nakupuje li se ve First minute, slevy jsou opravdu výrazné, třeba letos nám to dělá 33%, což finančně na 14 dní vychází laciněji o 15 500 kč.
O hotelu aktuální informace nemám, snad jen by se daly "objektivní" informace zjistit na recenzích

V roce 2008 se nám tam líbilo. Vím, že to není aktuální, ale tady je náš poznatek z pobytu: Snad neurazí:
OREBIČ – hotel Bellevue srpen 2008
Hodnocení ubytování: Ubytování bylo skvělé. Pokoj vybaven malou lednicí, malou televizí - pouze však programy chorvatské, slovinské , německé, eurosport a jeden program polský. Celkem jsem našel 18 programů. Koupelna veliká, se sprchovacím koutem. Klimatizace též fungovala bez závad. Perfektní byl výhled na městečko Korčula. Rozhodně doporučuji prohlídku. Lodní taxi jezdí každou chvíli (po hodinách). Pozor je však potřeba dát na místo příjezdu na Korčulu, které se ne vždy shoduje s místem odjezdu zpět. V našem případě jsme se „zdrželi“ hledáním přístavu skoro o 2 hodiny.
Hodnocení stravy:Měli jsme zaplacenou polopenzi. Snídaně byly značně jednotvárné - nakrájený salám, tvrdý sýr,vařená nebo smažená vajíčka,sýrové trojúhelníčky,marmeláda,med,máslo, margarin,jogurt, nějaké lupínky do jogurtu , tvaroh.K pití káva, čaj, mléko, "točené" džusy. Chyběla úplně zelenina, ovoce a třeba i sardinky apod. Večeře však byla perfektní - velký výběr jak z předkrmů , tak i z hlavních jídel. Z ovoce byly připraveny pomeranče (dovoz z Jihoafrické republiky), jablka a švestky. Na závěr 3 druhy zmrzliny. Jelikož jsme odjížděli dřív, obdrželi jsme i balíček na cestu.
Hodnocení personálu hotelu: Personál hotelu byl ochotný,pokojská usměvavá, číšníci v jídelně taky velmi ochotní.
Hodnocení hotelu, pláže: Nejbližší okolí hotelu bylo pěkné. Parkování zdarma před hotelem pod stromy,dostatek místa. Směrem k moři bazén,který by mohl být však na počet rekreantů větší a brouzdaliště. S bazénem snad byl jediný problém, že se tam chodili koupat (rozuměj dělat binec) místní asi 13-ti letí výrostci a svým chováním obtěžovali asi nejenom nás. Pláže přímo před hotelem nic moc. Ty mě v okolí Orebiče značně zklamaly. Kde se mě nejvíce pláž líbila, tak před hotelem Komodor asi 40 minut pěšky směrem na Kučiště. A co bylo taky na obtíž, stále foukající silný vítr, tedy i vlny a kvůli tomu studená voda. Nudaplážičku jsme našli vzdálenou asi 20 minut chůze směrem na sever. Měla však poměrně špatný přístup do vody a bylo potřeba mít boty, kvůli ježkům, kterých tam bylo dost.
Celkový dojem, přístup personálu: Celkový dojem z hotelu byl dobrý. Už tam ale nejspíš nepojedeme z těchto důvodů: 1. značná kilometrová vzdálenost ( i když teď je už dálnice prodloužená až do Ploče) 2.neustále foukající vítr 3.nelíbili se nám v blízkosti hotelu pláže



Upraveno 1krát. Naposledy upravil kabinet302 (15. 01. 2020 19:02).
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 20:23
… já jel do Bellevue v roce 2007 přes cestovku … hotel vše OK (dependance bych nebral) jsou moc schovaný … z hotelu je krásný výhled na Korčulu …

smileys with beer
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 01. 2020 21:36
Díky, díky, moc si vážím všech rad a postřehů!
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
16. 01. 2020 09:56
V úseku zmíněné 414 která bude identická s novou spojnicí už probíhají určité lokální stavební práce,mám pocit,že se bude jednat o rozšiřování,nevím,ale vzhledem ke členitosti terénu se nebude jednat o dálnici.Čerpaje z literatury z dob minulých,lze usuzovat,že tato lokalita mezi Splitem a Dubrovníkem,byla jaksi na okraji zájmů,takže já osobně jsem názoru,že tato spojnice nenaruší integritu určitého klidu,ale naopak přinese oživení a to i na přilehlou Korčulu.A jen výstavba nových ubytovacích kapacit,hotelů,situaci nevyřeší.Ale jak zmínil Jaroslav,to ukáže až čas a až to uvidím. Po návratu konkretně z Korčuly jsem před časem několik poznatků zveřejnil,netřeba se opakovat.
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
16. 01. 2020 19:19
Díky moc!



Upraveno 1krát. Naposledy upravil tahany (17. 01. 2020 09:39).
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
16. 01. 2020 21:09
No, nevím, Vašku, podle serveru nakovana.com by měly vést obě trasy (tedy jak D8, tak D414) v některých úsecích souběžně, ale vedle sebe, nikoliv společnou komunikací. Jen v místech křížovatek Zarađeže a Prapratno se kvůli mimoúrovňovému křížení bude vedení D414 poněkud měnit. Jinde se nepočítá s napojením na místní komunikace, tak by postrádalo smysl, kdyby se dálková trasa někde slila s místní a pak se zase jinde oddělily. Většina zveřejněných map má ale zoufale malé rozlišení, tak se necháme překvapit.
Zkusil jsem na sebe pokud možno přehledně nakrýt mapu nové trasy D8 (červeně) s mapou stávajících silnic na Pelješcu, nazvětšuj si a prozkoumej.

Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
16. 01. 2020 23:49
Hille,všiml sis, že jeden z moderátorů tohoto fo'ra tam má svůj čvor ? smoking smiley
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
17. 01. 2020 05:52
No jistě, ale ten nick tu byl dřív. No, snad se tam nezauzluje...
Pardon za OT.
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
17. 01. 2020 07:44
Jaroslave zcela sdílím tvůj názor,také mi to jaksi nesedí,ale...v Dubravě jsme se stavovali mimo jiné i na kafi a asi majitel, mi přinesl jakési noviny,kde plánovaný výjezd od Dančanje také ústil na zmíněnou 414.Necháme se překvapit.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 70
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.