Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

kdo se chystá na PELJEŠAC???

Autor Pavel 
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
21. 07. 2012 13:10
nalim01 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> A jěšte by mě zajímalo, jak v ŽULJANĚ řešíte pitnou vodu. To co tam teče z vodovodu se pít
> nedá. Je tam někde v okolí pramen, hydrant ??? třeba v Trsteniku? Loni jsme pitnou kupovali
> balenou i na polivku :-(
> jěště chvíli a od 4.8. do 15.8. Žuljana thumbs up


Tak to nevím, my máme v Žuljaně vodu z vodovodu normální. Tedy alespoň mě zatím nikdy nepřišlo že by byla nějaká špatná, připadá mě naprosto stejná jako jinde v Chorvatsku. Voda má v Chorvatsku samozřejmě jiné složení než u nás, bílá usazenina či kal na hrnci který se udělá po vaření je způsoben vápencem.
Nikdy jsme neměli sebemenší zdravotní problém. Pravda je že nikde v zahraničí nepiju vodu přímo z vodovodu ale to ostatně nedělám moc ani doma. Vodu používám v Žuljaně a celém Chorvatsku bez obav naprosto standardně jako doma nebo kdekoliv jinde v Evropě, na vaření, omytí ovoce... prostě cokoliv.

** Petr **



Upraveno 1krát. Naposledy upravil PetrK (21. 07. 2012 13:11).
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
21. 07. 2012 15:35
Citaci
nalim01 napsal(a):
Ahoj, měl bych dotaz, jestli někdo jel z Metkoviče na Pelješac "zadní" cestou přes Bosnu. Jestli je tam přechod i pro cizince, jestli tam nejsou fronty náklaďáků a místních ... jestli by to mělo nějaký význam. Proto že když je "blbá hodina", tak na magistrále se dá čekat i hodinu na Bosenských hranicích ...
V papírové mapě Freytag & Berndt tam přechody značené jsou
A ješte by mě zajímalo, jak v ŽULJANĚ řešíte pitnou vodu. To co tam teče z vodovodu se pít nedá. Je tam někde v okolí pramen, hydrant ???
Už jsem ti to napsal i jinde, ale tady se ptáš přímo na Pelješac:
jel jsem to opačně - z Neumu do Metkoviče (na semaforech odbočit směr Stolac). On totiž nejbližší další použitelný hraniční přechod do BiH je až za Dubrovníkem, přes ty ostatní pustí jen místní.
Z Neumu se jede přes Duži, Gradac a Prapratnicu, většina cesty asfalt šířky pro jedno auto a po obou stranách šotolina, aby se dalo vyhnout, když někdo jede odnaproti. Za Hadžibegovou pevností serpentinami dolů do vesnice Hutovo a odtud dál směrem na Svitavu (silnice lepší, značení je tam ale hanebné). Přijede se do téčka vysoko nad jezerem (odbočit vlevo), ta silnice je už opravdu kvalitní. Do Svitavy jsem už neodbočil a silnice mě kolem jezera vyvedla do Dračeva na silnici Mostar - Ploče, po odbočení vlevo je to asi půl kilometru na hraniční přechod.
Z Neumu do Hutova (asi 19km) to trvalo asi hodinu, další hodinu cesta do Metkoviče s půlhodinovým čekáním na hranici... rád zkoumám neobvyklé trasy a pak je doporučuji nebo ne. Tuto doporučit nedokážu. Když jedu tam, radši si na magistrále počkám, až na mne vyjde řada. A, když jedu zpět, tak taky.

Pitnou vodu v Žuljaně neřeším. Vaříme z ní a mícháme si ji se sirupem.
Je ze stejného vodovodu, z jakého ji má Trstenik, Ston či Drače.... vlastně celý Pelješac s prodloužením na Mljet a Korčulu. Voda se přivádí kdesi z Neretvy a zásobuje vodojemy poblíž osídlených míst. Celý Pelješac má svůj vodojem "kdesi na brdu", podobně pak se využívají vyrovnávací vodojemy v odlehlejších místech a na ostrovech. Voda obsahuje nějaké ty minerály, které z ní už nelze efektivně dostat. Je normálně upravovaná, filtrovaná a dezinfikovaná stejnými postupy, jako u nás z Káraného či ze Želivky.
Větší osah různých solí upravuje trávení a člověk by neudělal pevná hovínka ani po těch inzerovaných psích granulích. Nebo to souvisí s intenzivnějším pitným režimem? Ani to nemůžu vyloučit.
Ale to zase tak moc nevadí, vždyť na dovolené jsme kvůli změně.



Upraveno 2krát. Naposledy upravil Hill (22. 07. 2012 20:22).
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
21. 07. 2012 17:06
Žuljana - voda se bere na vývěru Modro oko (GPS 43.05754, 17.51071) vodovod vede pod mořem ze Sreseru a Janjiny, vodojem je na Račiči, pod Račiči je přečepávací stanice. Vodovod vede dál do Polače na Mljet. Voda je přirozeně tvrdá - Modro oko je krasový jev a voda pochází ze systému řek Vrlika - Matica - Trebižat, ale konvice s Brita filtrem si s ní poradí.

Co se týče kanalizace, Žuljana je na tom lépe, než Borak, Orebič atp. Výpusť kanalice Žuljany je svedená podél Vučine až za ten první mys (GPS 42.88111, 17.43204). Ostetní jmenované to mají hned naproti v moři, takže jugo to všechno nažene zpět. [bit.ly]
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
21. 07. 2012 17:24
nalim01 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Ahoj, měl bych dotaz, jestli někdo jel z Metkoviče
> na Pelješac "zadní" cestou přes Bosnu. Jestli je
> tam přechod i pro cizince, jestli tam nejsou
> fronty náklaďáků a místních ... jestli by to mělo
> nějaký význam. Proto že když je "blbá hodina", tak
> na magistrále se dá čekat i hodinu na Bosenských
> hranicích ...

IMHO z Metkoviče na Neum (přechod Radež- Vukov klanac) projet nelze - jedná se přechod pro pohraniční styk. Jedině přes Hutovo.
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
21. 07. 2012 23:50
Dík za info ohledně přechodů.
Nejsem vůbec vybíravej, vypiju ledas co, ale fakt ta voda co nám tekla z kohoutku v Žuljaně se nedala pít ani po převaření. Všude v Chorvatsku piju vodu normál přímo z kohoutku. Například u fotbalového hřiště v Trpanji je fontánka na pití pro fotbalisty a tam teda byla voda jak pro kojence, suprově lahodná. Nebo kohoutek v Orebiči před zmrzlinárnou u chodníku. ( asi nejlepší zmrzlina jakou sem v Chorvatsku měl ..) Tak nevím, jestli má náš domácí nějaký divný trubky, nebo nám to pouští z nějaké žumpy .



Upraveno 1krát. Naposledy upravil nalim01 (22. 07. 2012 00:11).
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
22. 07. 2012 16:01
Voda do Orebiče je přivedená stejnou cestou, tzn. přes Sreser a vodojem v Janjině.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil shr3k (22. 07. 2012 17:26).
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
24. 07. 2012 20:33
Ahojtě Pelješáci.

Slunce a mír v duši!



Upraveno 2krát. Naposledy upravil ertepetr (25. 03. 2015 13:42).
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
31. 07. 2012 13:28
report a foto z letošní Viganje:

[www.arimarseapioneer430.cz]

kdo chce, ať se podívá
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
03. 08. 2012 15:56
Lukas vlk - je to skvělé pokoukání. Ikdyž plno termínů mi nic neříká je to bezva pohled. Když pominu mnohé jiné dokonalosti,tak maminka je rozhodně absolutní hvězda tohoto fóra.Bez nadsázky.Ta energie co z ní vyzařuje je obdivuhodná.
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
06. 08. 2012 15:36
Voda vo fontanach je z pramena Ruskovići- Nie je to voda z Neretvy.
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
10. 08. 2012 10:51
Tak pajá volba na kolečko Hvar, Orebič ve více lidech.
Jaká je momentální nálada a situace v Orebiči? (pivo, trstenica atp. smiling smiley
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
10. 08. 2012 12:31
Citaci
separ napsal(a):
Voda vo fontanach je z pramena Ruskovići - Nie je to voda z Neretvy.

Ta voda skutečně není přímo z Neretvy, to jen místní takto označují oblast - někde tam na hřebenu (na brdu), někde kolem Neretvy (izvor na Neretvi)....
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
13. 08. 2012 10:42
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
14. 08. 2012 16:46
Zdravim z Potocine.
Je fakt, ze tu voda je. Mnohem dulezitejsi ale je, ze tu je vyborne vino :-)
Vcera byl nad Neretvou videt poradny sloup dymu.
Vody je pry nedostatek. V Orebici uz pry zacali omezovat dodavky do vyse polozenych mist (rikal domaci).
Omlouvam se, ze pisu bez diakritiky. Pisu na čtečce elektronickych knih a vyloudit hacky neni jednoduche.
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
15. 08. 2012 11:36
V neděli jsme se vrátili z Pelješacu a bylo to super. Sice na mě trochu větší vedra, skoro stále bylo 38, ale díky klimačce se to dalo vydržet na noc.
Cesta tam 29.7.2012 Liberec Praha Brno Vídeň Gratz Mureck (objezd dálnice, poprvé a bez problémů díky dobrým radám a popisu zde na foru, ještě jednou díky) Ptuj potom Záhřeb Karlovac zde odbočka po staré na Plitvice, tam super přenocování dopředu zajištěné přes booking.com druhý den ráno návštěva parku Plitvice, počasí super 22-25 st. a skoro žádní lidé. V poledne při ojezdu teplota 32 a u pokladem 200 m fronta. Doporučuji návštěvu ráno, vyplatí se to. Dále po staré na dálnici kousek před Zadarem a pak po dálnici až do Ravča, respektive o kousek dál kam postavili dálnici. Vyplatí se vrátit se kousíček na Vrgolac a jet přes Prolog než jak ukazují cedule na Dubrovník, je to lepší cesta a rychlejší. Potom bez problémový průjezd kouskem Bosny a Hercegoviny, žádná fronta ( o den dříve tam ve stejnou dobu stáli češi 5 hodin) a pak odbočka na Pelješac a naše milá malá vesnička středisková Luka Dubrava.
Zpět v neděli brzy ráno klasickou cestou po dálnici pořád a pořád, ale zase to rychle uteklo. Důrazně doporučuji platit mýtné kartou a speciálně před Záhřebem na Lučku 2,5 km fronta a na vedlejší kartové mýtnici Demetrie volné stojany. Následně malé čekání na poslední mýtnici v Chorvatsku cca 8 minut a pak průjezd hranicemi se stejným čekáním.
Zpět malé zakufrování v Ptuji, předci jen není snadné jednoduše otočit plán cesty tam ale nakonec jsme se přes kruháče dostali a zdárně projeli Sloviskem a potom i Rakouskem. Kupodivu i Víděň v neděli v podvečer bez problémů rovně průjezdná. Jen bych asi stejně jako při cestě tam příště jel přes Břeclav než přes Mikulov, příjde mi to rychlejší a pohodlnější. A pak Brno, Praha a Liberec v 23 hodin doma.
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
25. 08. 2012 15:53
Ahojte všichni
zítra odjezd Luka Dubrava, cestovní horečka stoupá, tak snad to všechno klapne a počasí vyjde.
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
25. 08. 2012 16:35
Právě teď je v Žuljaně slabý západní vítr, tedy od moře, o teplotě 33°C, noční teplota vzduchu od pondělí vzrostla od 21°C na 27°C. Vzhledem k tomu, že tu na Pelješcu už 5 km od moře jsou teploty o 5°C-8°C vyšší a ani na zítra zdejší meteorologové žádný pokles teplot neslibují, je to asi nejteplejší srpen, který tu pamatuji.
Přeji všem cestujícím k Jadranu i zpět co nejméně stání ve frontách na silnicích, protože v nich to často ani klimatizace nezvládá.
Teplotu vody v moři jsem neměřil, odhaduji ji ale na 25°C spíše plus, než mínus něco.
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
08. 09. 2012 20:21
Zítra v 9.00hod podpora stavbě mostu na PELJEŠAC
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
08. 09. 2012 20:33
... Jirka 2 ... dal bych svůj hlas ...
a jinak ... moc hezké fotky na rajčeti ... thumbs up
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
08. 09. 2012 21:17
Díky Bessy
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
09. 09. 2012 12:15
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
21. 09. 2012 14:47
Zdravím příznivce Pelješacu


Většina z nás je už po dovolené a je třeba uvažovat o roku 2013 člověk se přece na něco musí těšit. Jelikož mám raději klidnnější místa a letos v Ivan Dolaci na Hvaru to byla hlava na hlavě a to jezdím mimo sezonu, byly bych ráda za informace z Pelješacu místo Borak-Dingač. Koukla jsem na nabídku p. Šárky Koucké dům Tamaris nebo něco podobného. Jezdíme dva + pes boxerka. Podělte se se mnou prosím o své postřehy z tohoto místa kdo jste jej navštívili. Preferuji spíš klidné, opuštěnější místo ale to začíná být skoro problém.

Děkuji Ostravačka
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
21. 09. 2012 17:24
V Boraku jsme byli letos v půli srpna.Byli jsme tam již po třetí a určitě naposled.Z tohoto místa se stalo polské turistické centrum díky paní Kaucké,která toto místo nabízí i Polákům.Bydleli jsme v Tamarisu,nádherný výhled na moře a skvělá paní domácí Franina.Bohužel díky nevychovaným Polákům tam již určitě nepojedeme a budeme hledat něco jiného ikdyž Pelješac je nádherný.
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
21. 09. 2012 19:41
O Pelješaci jsem snil 4 roky,až letos jsem se tam podíval.Nezklamal.Byl jsem v termínu 7.9 - 14.9.2012 v Dingač-Borak.Nádherné,klidné místo.Také jsem měl strach z Poláků,ale obavy se nenaplnily.Musíme si zvyknout,že jsou všude.Bydlel jsem v apartmánu Nikolica,výhled na moře a na to jak je to velký apartmánový dům,bylo klidno...možná štěstí,ale super.V místě jsou dvě konoby,jedna u moře,druhá na začátku,jinak nic,žádný obchod,žádné stánky.....je to místo pro ideální odpočinek...jinam,bych už nejel.Měl jsem sebou kola i člun,takže když omrzelo ležení,vyrazili jsme prostě jinam.Vřele doporučuji.
Jinak bych chtěl poděkovat všem fóristům...díky nim,jsem absolovoval cestu i pobyt bez zádrhelů a dovolenou si náležitě užil.thumbs up
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
21. 09. 2012 20:04
Pelješac Borak-Dingač

jsem ráda že se dočítám informace o tomto místě. S Poláky mám zkušenosti kladní o záporné.Záleží na koho narazíte. Co mám zkušenosti bývají dost hluční ale třeba letos na Hvaru v Ivan Dolacu jsme si s polskou rodiou rozuměli narozdíl od čechů kterým vadil pes přivázaný na konci pláže kde vůbec neohrožoval žádné děti/ neohrožoval by je za žádných okolností/. Zatím nechci házet Poláky do jednoho pytle záleží asi na koho narazíte. Ale jestli p. Koucká nabízí pobyty i Polákům není pro mě moc příznivá informace. Uvidím co napíši ještě ostatní. Stále se nechci smířit s myšlenkou že po15 letech co jezdím do Chorvatska ne tedy na jedno místo to je fádní a clověk nepozná jiná místa, že to ukončím a budu se orientovat spíše na hodně oblíbené řecké ostrovy.

Ostravačka
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
21. 09. 2012 20:58
Také jsme byli letos na Borku u paní Franiny. Jenom jsme nebyli v Tamarisu, ale v Ruže, která je hned nad ním. Franina je moc příjemná, starší paní. Česky moc neumí, tak musíte bedlivě naslouchat abyste jí rozuměli. S Poláky, Slováky, ani s ostatními Čechy nebyl absolutně žádný problém. Za ty roky co jezdíme Chorvatsko, to byla asi nejklidnější dovolená.
Jediné, co mi vadilo, byla vzdálenost obchodu. Jezdili jsme až do Janjiny. Jinak vše OK. Určitě jsme tam nebyli naposled.
Ale příští rok asi zase dáme Malo more.
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
22. 09. 2012 13:58
Pelješac 2013

Tak jsem brouzdala na forech staršího data 2009-2010 a už tam píší příznivci Pelješacu o velké početnosti Poláku na plážích tak to musí být rok od roku asi horší. Vytypovala jsem si nějaká místa podle Vašich informací Podobuče,Crkvice,Potočině. Které místo by bylo vhodné pro nás i se psem? Líbí se mi i typ domek Tamaris,Ruza v Boraku. Podělite se se mnou o své zkušenosti Vy co jste navštívili tyto místa?
Díky moc

ostravačka
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
23. 09. 2012 10:58
Přispěji také do mlýna diskuze, Pelješac ten pro mě začíná od Stonu a končí v Lovišti , pochopitelně nelze vynechat Trpanj nejkrásnější pláž co jsem kdy poznal v Duba , dále turistická procházka po stezce od Podac přes Bilopolje s ochutnávkou vínka dále prohlídkou Kapitánského hřbitova a jeho kostela zastávkou na Kávu v Kokotiči a zakončením u kostela v dobré Pizzerií v Orebiči . Kvalitní moc nenáročný výlet s nádhernými pohledy jak na moře tak i na blízkou Korčulu, kterou je hřích nenavštívit jak ve dne tak i v noci je prostě fotogenická. Dále v Lovišti když už člověk je tak by měl zajít až na tu nejvýchodnější část k majáku aby si řekl Pelješac začíná ve Stonu a končí v Lovišti, jo a příští rok? no zase Jadran ale určitě zase někam jinam .
avatar Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
25. 09. 2012 15:47
... Fousáči ... kde že jste byli na tom kafe ? yawning smiley
Re: kdo se chystá na PELJEŠAC???
28. 09. 2012 22:05
pošťák může právem rozšířit portfolio hodnocení o další vlastnost: puberťák
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 272
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.