Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Jak to chodi na Plitvicich?

Autor PepaZDepa 
Radi bychom jeli tesne pred sezonou omrknout Plitvice. Nikdy jsme tam nebyli, vzdycky jsme jen projizdeli dale ke Splitu. Mate nekdo nejake tipy? Kde je presne vstup (jak ho najit), jakou trasu zvolit (max. nadseni za co nejkratsi cas) atd. Jak to tam chodi s parkovanim? Nevykradaji se tam auta?
Diky za kazde info a radu.
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
14. 05. 2006 22:08
PepaZDepa - jednoduché - zaparkovat na parkvišti u Ulaz 1 (zdarma a myslím, že se tam nekrade), po mostě přes silnici k pokladně, zakoupit lístek, a vstoupit. Chodíme vždy proti proudu, zdá se nám to zajímavější. Po cca 2 hodinách dojdem k přístavišti, loď jezdí každých 30 min., zdarma. Když máme chuť, vystoupíme na mezistanici a pokračujeme dál zhruba stejně dlouhou trasu, ale už méně zajímavou (dle mého nudnou), na konci které je také konečná busvláčku. Když chuť nemáme, jedeme lodí až k hotelu, sednem na busvláček (zase mezistanice), který nás doveze skoro až k Ulaz 1 (jako u varianty č. 1). Na parkoviště se dostanete obráceným postupem jako při vstupu. Plánek dostanete na vstupence. Stačí?

smiling smileysmiling smileysmiling smiley
Franta PM
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
15. 05. 2006 08:01
Jardo> super popis, včetně postřehů. Sám bych to lépe nesvedl.
Jen doplňuji: u přístaviště možnost občerstvení - stánky,restaurace, WC. Pro toho, kdo si chce Plitvice prohlédnout a ne se kochat, tak 3 až 4 hodiny stačí. A před sezónou by tam ještě neměly být davy lidí.
Přeji pěkný zážitek.
Souhlasím s názorem,že 4 hodiny na prohlídku stačí,ale je to fofr.Na přenocování doporučuji níže položený autokemp,je celkem rozlehlý a po uvedení dálnice do provozu zřejmě už nebude problém s místem a zásuvkou.Na příjezdu po Vás budou chtít doklad (pas),při odjezdu možno platit kartou.Doporučuji příjezd večer,návštěvu místních restaurací a ránní prohlídku jezer(po ránu není takové vedro)Přeji příjemný zážitek.
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
15. 05. 2006 17:11
Připojuju se k doporučení Pavla - brzo vstát a jít hned po otevření. Byli jsme takto na konci srpna a téměř sami - paráda.
pavla66
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
15. 05. 2006 18:34
My jsme vyrazili také brzy ráno. Den před tím jsme dorazili z ČR a přespali v apartmánu ve vedlejší vesnici. Také souhlasím, že je hezčí první část jezer, projížďka lodičkou. Ta střední část byla také pěkná, bylo tam více zelně, ale ten konec už nás moc nebavil. Strávili jsme tam 6 hodin, ale dá se to zkrátit. Při návratu k východu jsme viděli pěkné davy lidí, které tam brzy ráno vůbec nebyly.
je sice pravda, že ráno je tam méně lidí, ale kolem poledne, když je voda krásně nasvícená sluníčkem, je to zase mnohem hezčí :-)
Franta PM
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
16. 05. 2006 11:24
Vyzkoušeli jsme obě varianty. Ráno i v podvečer. Obě mají něco do sebe a plus i minus.
Ráno chládek, opar, rosa, málo lidí, dřevěné lávky klouzaly. V podvečer větší teplo, jinak nasvícené od sluníčka, lidí sice víc, ale nebylo to tak hrozné. V obou případech se jednalo o čtvrtek, takže ani středa (zájezdy) ani víkend.
V prvém případě, kdy jsme si prošli Plitvice ráno a pak v poledne pokračovali dál k moři, bylo vedro a cesta až dolů přes Makarskou do Drveniku strašně dlouhá a únavná. Navíc pak ještě trajekt na Hvar a pak po ostrově proti zapadajícímu sluníčku do Jelsy už bylo doslova "na krev". Víckrát už bych to takhle nevolil. Určitě hrála roli i únava po 4 hodinách na nohou na Plitvicích.
Druhý případ: v podvečer Plitvice, pak nocleh a ráno odpočatí a v pohodě. V klídku jsme si celou cestu v horách až do Splitu vychutnali. Nic nás nenutilo spěchat. I silnice byla volnější. A ve Splitu zbyl ještě před odjezden trajektu čas na krátkou prohlídku města a na pivko a zmrzku,...Doporučuji!!!
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
16. 05. 2006 14:48
Na prohlídku Plitvic je hlavní předpoklad, aby nepršelo. Bohužel tam prší dost často a v dešti je prohlídka fakt otrava :-((, chodí se tam po lávkách z trámků a kulatin a ty za mokra docela kloužou. Pokud je jen zataženo, tak to ještě jde. Kupodivu barva vody je úžasně modrozelená i když jsou mraky. Na prohlídku doporučuji červen, všechno je bujně zelený a není ještě tak přelidněno, nebo spíš tam bývají jen nárazové davy (školní výlety). Pro vlastní směr prohlídky se mi osvědčil následující postup.
Do parku vstoupit prvním vstupem, na který narazíme ve směru od Zagrebu (ULAZ 1). Pokud je slunečno a prohlídku začínáme ráno, nejprve prohlédnout hlavní panoráma s nejvyšším vodopádem (76m), kterým padá řeka Plitvice do kaňonu dolních jezer, případně sejít až dolu pod vodopád. Odpoledne je totiž slunce na straně vodopádu a nedá se již kvůli protisvětlu fotit. Pak se vrátit nahoru na stezku, kterou jsme do parku přišli a pokračovat po ní proti proudu vody k první zastávce vláčku - autobusu (není to daleko). Vláčkem se nechat odvézt až do poslední zastávky k nejhořejším jezerům. Někdy se na druhé zastávce musí přesednout na jiný vlak. Od horních jezer zahájit prohlídku - ty jsou nejzajímavější - jsou mělká a je vidět na dno s vegetací a větvemi potaženými travertinovými sedimenty, navíc se potom jde po proudu vody a tedy z kopce. Doporučuji jít podle mapy (dostanete se vstupenkou) a okamžitou trasu vybírat podle toho, jestli chcete jít ve stínu nebo ne. V případě slunečného počasí, rozhodně doporučuji preferovat stín!! Tak postupně dojít až k jezeru Kozjak a to přeplut lodí. Odtud už není daleko k jeskyni známé z filmu Poklad na Stříbrném jezeře. Tou se dá v případě únavy již vyšplhat nahoru k výchozímu parkovišti, ale doporučuji dojít ještě přímo pod Veliký vodopád (pokud jste tam nebyli už ráno) - moc zajímavé, a teprve pak nahoru. V ceně základního vstupného je zahrnut autobus i loď přes Kozjak.

info a ceník kempu Korana [www.np-plitvicka-jezera.hr]
Radek 21
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
17. 05. 2006 15:48
Loni jsem zde radil jak zadarmo na Plitvice,ale "neshledalo se to s pochopením".Jinak souhlas s Liborem....
Byl jsem tam před lety. 2noci ve vesnici Plitvice. Jedno odpoledne horní jezero,večer návrat kolem vody(fotka červánků,kde skoro nepoznáš co jsou kopce a co odraz ve vodě,jak je klidná),výborné víno v místní hospodě.Další den horní vodopády/jezírka a jezero Kozjak.A na posled velký vodopád,spodní jezírka/ vodopády a kus cesty údolím Korany(též po valbovém chodníčku,cca 2 km).Letos tam jedu znovu,snad to doprohlídnu.3-4dni se tam prožijí jak nic!!!!!!!!!
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
19. 05. 2006 08:51
S tím počasím na Plitvicích je to opravdu nevyzpytatelné. Modrá obloha bez mráčku a za 20 minut zataženo. Kdysi jsem tam zažil takovou průtrž mračen, jako když obrátí kýbl. Z prohlídky nebylo nic. Ovšem cena za prohlídku už je královská za 4 už 1600Kč. [www.np-plitvicka-jezera.hr].
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
19. 05. 2006 11:49
V začátcích našeho cestování do HR jsme spali v autě v kempu na Plitvicích. V noci přišel takový slejvák, že jsme si mysleli, že spíme v bubnu, na kterej někdo neustále tluče. Víckrát už to neudělám. Navíc, věděli jsme, že v autě není moc pohodlí, tak jsme si v místním šenku dali každý tři hladinky, ať se nám líp spí. Chyba !!! Několikrát jsme museli do deště "na malou". Neskutečný horor - člověk se nejdřív vzbudí, snaží se to potlačit a vydržet, takže nespí. Pak už to vydržet nejde, tak de ven a vzbudí toho druhého kýváním auta a boucháním dveří. Když pak sice mokrý, ale přece jen usne, vzbudí ho ten druhej se stejnou činností. No prostě noc hrůzy !!! Byl jsem zvědav, jaká strašlivá to fronta procházela nad Plitvicemi a doma jsem si zpětně na PC našel satelitní snímky oblačnosti nad tímto územím. Hrůza - byl tam jen jeden mráček (mrak), který se držel nad Plitvickou oblastí celou noc skoro bez pohybu, všude okolo čisto. Tak takové je počasí na Plitvicích.

smiling smileysmiling smileysmiling smiley
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
11. 04. 2007 12:42
My sa chystáme na Plitvice teraz, 27.-29.4. Termín sme zvolili preto, lebo do apríla sú ceny mimo sezóny (55,- HRK). To však platilo 2006, 2007 je aj apríl za 110,- HRK. Ale, dovolenky sú už vybavené...

Toť moja otázka : ako je tam v apríli, boli ste tam niekto vtedy ?

Mimochodom, mám 9-miestne auto, istí sme 3 osoby, takže ak má niekto čas a chuť pridať sa... Plán: 27.4. piatok: cesta z BA - Plitvice, ubytko, pivčo. 28.4. sobota: prehliadka, pivčo. 29.4. nedeľa: cesta domov. Pivčo. smileys with beer
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
30. 04. 2007 09:50
No tak sme sa včera z tých Plitvíc vrátili. 510 km z Blavy (diaľnica od maďarských hraníc až za Mosonmagyaróvár, smer Csorna, diaľnica Tornyiszentmiklós - Letenye, všetko zdarma hot smiley, od Karlovacu po starej ceste). Bývali sme na priváte (2+3), 10,- EUR alebo 70,- HRK osoba/noc. Baba chcela najprv 100,- HRK, ale to jej neprešlo angry smiley. Inak, ubytko perfektné, ca. 200 m od cesty, ticho, kľud, super čisto, kuchyňa, TV. Mesto Rakovica, GPS: N 44°59´29,9" E 15°39´5,1". Akurát, že najbližšia reštika je 3 km. Samozrejme, domáci povedia, že 200 m (neverte im ani koľko je hodín). Ceny v Bistre Tomislav (ca. 3 km pred Rakovicou od Karlovacu): pivo 0,5 Karlovačko (fľaša, čapované nikde nemali, vraj až v sezóne) 11,- HRK, Lignje na žaru s pomfritom 35,- HRK, Mješano meso thumbs down(nič moc) 48,- HRK.

V sobotu jezera, ulaz 2 (zhruba v strede jazier), parkovisko zdarma, obrovské, nekradlo sa. Vstupné 110,- HRK, dá sa platiť VISA Electron (kurz HRK v Tatra Banke 4,74 - kurz pri platení kartou 4,64). Počas celej cesty nikto od nás vstupenky nechcel, odvážnejší môžu risknúť bez nich... Cesta busvláčikom na najvyššiu stanicu (kolesá posledného vagóna tak 3 cm od "priepasti"... eye popping smiley). Po 4 hodinách dole kopcom loďou cez Kozjak, v bufete na lúčke (niektorí sa opaľovali) čapované Karlovačko 15,- HRK, hamburger (fuj) 25,- HRK. Cesta späť. Obedovečera ca 3 km pred Rakovicou (pri vstupe do kempu, oproti pumpe) - Ožujsko 0,5 fľaša 12,- HRK, Lignje punjeni 35,- HRK thumbs up(plnené kockami šunky a syrom, nie morskými príšerami ako v Crikvenici...), hranolky 7,- HRK, mješana salata 10,- HRK.

Po ceste späť sme sa stavili v Karlovaci v getre , ceny: Pršut od 90,-/kg, pivo 1 ltr. 10,19 - 12,25, Jamnica minerálka 1,5 ltr. 4,79 HRK, mrazené lignje čistené 25,-/kg (nekupovali sme). Ceny o málo menšie ako v normálnych obchodoch, výber bohatý, akurát vraj už 3 dni nedostali litrové Karlovačko, tak to ma nas.ali. Maďarskí colníci po ceste späť nás odmávali thumbs up smiley.

Toť vsjo, hádam som nič nezabudol, pýtajte sa.
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
29. 03. 2013 22:05
Ahoj,
chystáme sa koncom apríla na Plitvičky. Vie mi prosím niekto poradiť aké je tam v tomto období (koniec apríla - začiatok mája) počasie? (či to náhodou nie je nejaké monzúnové obdobie sad smiley ).
Čítala som tu v príspevkoch, že tam často prší. Aká je asi pravdepodobnosť, že tam bude v tomto období pršať?

Už niekoľko rokov sa tam chceme ísť pozrieť, ale v lete sa nám nikdy nechce odchádzať od mora (a variant pozrieť si to pri príchode alebo pri odchode z letnej dovolenky sa mi tiež nezdá najlepší). Ideme na 4 dni (jeden den príchod, 2 dni v parku, štvrtý deň odchod).

Ďakujem za info smiling smiley
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
30. 03. 2013 08:24
To Sylvia: To je trochu problém. Ani náš parlament není tak nestabilní jako počasí. Doporučuji sledovat specializované weby, např.: [www.yr.no]
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
30. 03. 2013 11:07
Zdravím,Sylvie,

na Plitvicích jsme byli jednou v červnu a jednou v srpnu,jaké bude počasí koncem dubna,to ti nikdo neřekne,ale co ti můžu říct,že tam bude dost vody,asi radši gumáky,protože když jsme tam byli v červnu,na některých cestách se nedalo ani chodit,co tam bylo vody a k velkému vodopádu jsme se ani nedostali kvůli vodní tříšti,ale každopádně to v červnu bylo lepší než v srpnu,to tam bylo málo vody,strašnejch lidí a děsný vedro.My jsme to jednou zkusili jít od spoda nahoru a pak sjet vláčkem,ale rozhodně je lepší vyjet ze spodní stanice nahoru a pak to dát pěšky v pohodě dolů.

Přeju pěkný zážitek.
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
30. 03. 2013 19:43
kvilďák:
Mě se to zdá lepší od spoda nahoru - proti vodopádům. Tak mám před sebou lepší ty panoramatasmiling smiley.
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
30. 03. 2013 20:48
A víš,že máš asi pravdu,seshora se mi to zdálo lepší asi proto,že bylo vedro a člověk se tak neschvátil,ale každopádně v červnu,když tam bylo tolik vody to bylo super.
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
04. 04. 2013 16:42
Vďaka za info. Budem dúfať, že konečne príde jar (myslím tým slnko, vyššie denné aj nočné teploty, ... a tak.. thumbs up smiley) a že tam nebude moc mokro grinning smiley .
Mám ešte jednu otázku: predpokladám, že na vstupe sa bude dať platiť kartou alebo eurami ale vie niekto ako je to v tých bufetoch (stravovacích zariadeniach) v parku? Je tam niekde zmenáreň (či si máme kuny vymeniť doma - nie je to mena, ktorú by mali všetky banky stále k dispozícii cool smiley )
Ď.
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
04. 04. 2013 19:57
Zdravím,
na Plitvicích se dá platit kartou jak vstup,tak občerstvení v bufetech,eura neberou!Doporučuji na prohlídku jít co nejdříve ráno,než přijedou výletní autobusy a park se beznadějně zaplní.Ať de vám v tomto překrásném koutě líbí.Zdravím M.K.
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
11. 04. 2013 21:11
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
12. 04. 2013 10:39
Zdravím Vás a ako je to s detmi? Bol tam už určite niekto z Vás aj s nimi. Ako to zvládali? My máme jedno 6 r o toho sa nebojím ale boršie to bude asi s malou tá bude mať 3 roky.
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
12. 04. 2013 14:32
Tak to ji budeš muset chvílemi nosit,potkali jsme i lidi s kočárky,ale to jsem jim nezáviděla,dost blbě se tam s nima jezdí.
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
12. 04. 2013 14:34
Ved s tým nosením som zmierený len či ich to bude bavit celý čas, ale zase ked je tam aj ta plavba lodou a vláčik. Je tam ešte prípadne možnosť nechať deti vo vode vyčlapkať aby to nebolo potom na pokutu? smileys with beerVdaka
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
13. 04. 2013 07:55
Vloni,když jsme tam byli,bylo vedro,děcka si chtěla jenom namočit nohy,ale hned bylo zle,tak s nějakým máčením nepočítej,koupat se dá u vodopádů Krka.
Re: Jak to chodi na Plitvicich?
13. 04. 2013 10:56
S tím kočárkem asi nic moc. Pokud si dobře pamatuju, tak tam jsou lávky z kuláčků a občas nějaký ty schůdky. Chce to jít fakt hned po ránu (otevřeno je od sedmi), když jsme v poledne odjížděli, tak bylo pěkný vedro. Ale myslím, že se to s tříletým děckem dá. Jen ji občeas vzít na záda. Pak tam je ta loď a zpátky vláček...
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 92
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.