Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Jih proti Severu

Autor Sláva 
Sláva
Jih proti Severu
05. 12. 2005 11:58
Poraďte, vy zkušení, je lepší severní část Chorvatska nebo jih.
Jistotou počasí je to jasné, ale co úroveň, služby, vybavení, lidé, prostředí... a ceny apartmánů, obchodů a restaurací?
avatar Re: Jih proti Severu
05. 12. 2005 18:37
Zatím se dá předpokládat,že jih je co se týká hlavně cen přijatelnější,ale díky dálnici se také pomalu naplňuje turisty.Takže pomalu a jistě ty ceny lezou stále na horu.Jinak úroveň,služby,vybavení atd. jsou srovnatelné se severem.Pokud se nebudete soustředit na Makarskou a Omiš tak se zatím na jihu najdou klidná místa.Což se o severu hlavně v sezóně nedá říci.Rozhodoval jsem se v sezonu-červenec,srpen mezi Krkem a oblastí Zadaru a níže a jasně zvítězil jih.Ceny v kempech minimálně o třetinu nižší.Horší to je v srpnu jakmile najedou Italové s jejich obytňákama tak to je pak přecpáno asi od severu až k jihu a prostě si již nevyberete,pokud jde o přírodu a počasí tak rozhodně jih.

MirekŠi
avatar Re: Jih proti Severu
18. 12. 2016 09:08
Tak co? Je hodnocení v příspěvku TVSAT stále platné, nebo se něco podstatně změnilo?
V posledních letech jezdíme do hotelů s PP nebo AI. Pozorujeme, že ceny hotelů rok od roku i skokově rostou. Jih se cenami vyrovnává severu.
Ale i tak u nás vítězí jih. Jižní "panoramata" jsou k nezaplacení. Počasí je taky trochu stabilnější na jihu a stále se dají najít klidnější místa.
Re: Jih proti Severu
18. 12. 2016 10:06
To Kabinet. Se musíš velmi nudit. Jakto že nepomáháš manželce s pečením vánočního cukroví?thumbs up smiley
avatar Re: Jih proti Severu
18. 12. 2016 10:28
Je napečeno.
avatar Re: Jih proti Severu
05. 06. 2017 18:38
V současnosti jsou už rozdíly v cenách smazány. Všude se rodina 2+2 v pohodě ubytujeme do 80-90 euro. Samozřejmě, každý si najde ubytko podle svého standartu a ceny .... Počasí je jednoznačně stabilnější na jihu a teplejší. Na jihu si spánek večer nedokážu představit bez klimatizace. A vždycky když se vracíme domů tak se večer na dálnici trochu přiobleču ... samozřejmě ceny úplně na jihu (třeba PELJEŠAC) jsou nižší. Prostě jezdí tam méně lidí. Což třeba mně v loni vyhovovalo.
Re: Jih proti Severu
06. 06. 2017 23:47
Mohu srovnat např. Krk a Pelješac, Hvar, Brač, Korčulu, co se týče cen, moc velký rozdíl v posledních létech nevidím, důležitá je poloha a vzdálenost k moři. Ale to jen k apartmánům, jak to je s cenou na severu a jihu v kempu netuším. Ohledně počasí jsem dost dlouho věřil na to, že jih je stabilnější a déšť v létě je zde zázrakem, tak nám už pršelo přes léto všude, Pelješac, Hvar, Korčula, Brač, Gradac, Rogoznica a to jsme se tam vždy pohybovali v termínu od července do srpna, takže podle mě je počasí v poslední době sázkou do loterie, tak jako u nás.... Nicméně pokud bych měl volit, vždy bych jel od Zadaru níže, v těchto místech to je alespoň pro mě to pravé Chorvatsko.
avatar Re: Jih proti Severu
07. 06. 2017 18:00
Mě jednou jeden starý Chorvat poradil, ať jezdím vždy pod hory, tzn. Zadarská riviéra pod Velebit, nebo Makarská pod Biokovo. Celou dobu se tím řídím a nikdy mi v těchto oblastech nepršelo :-)
Až teda v loni na Pelješaci, ale jenom jeden večer, ráno jak říkají taloši "tipičoažuro" a krásně vymetená obloha ...
Re: Jih proti Severu
07. 06. 2017 19:13
Totti. Mám stejnou zkušenost jako Ty (co se všech ostrovů týká). Navíc k tomu i kempy i apartmány. Sever je dražší. Porovnámli kemp (s naprosto odlišně nastavenou službou a čistotou), pak to co projedu v ceně benzinu a trajektu např. na můj milovaný Hvar, doplní mi cenu "levnějšího" ceníku kempu na stejnou položku celkově. Takže rozdíl v preferencích asi čas a dojezdnost a pak každý dle svého žebříčku hodnot. Osobně to mám napočítáné (s benzíňákem), že mě to vyjde +- stejně.
S dieslem a lpg tam asi úspora bude. Ale takový vůz momentálně němám, tak pracuji s tím, co je.
avatar Re: Jih proti Severu
07. 06. 2017 20:04
My už nějakých 16 let jezdíme jen na Pelješac, někdy od roku 2009 až na přelomu srpna a září případně ještě září a října. Snad jen dvakrát jsme chytili dva tři dny po sobě déšť, ale vždycky na hodinu dvě a zase azzuro. Ani vychladnout to tam nestačilo.
Pokud jde o hotely s PP nebo AI, nejlépe, když se podíváte po cestovkách (některé netrvají na tom, že musíte jet s nimi, jen zajistí pobyt a služby a dopravte se, jak chcete). Stejně mají ty cestovky zablokované ubytovací kapacity v hotelích pro své klienty a individuálně se do volné kapacity vecpat, to strašně záleží na náhodě. Ale i to se dá - v každé místní turistické zajednici přehled mají. Když v místě nic vhodného nebude, jede se jinam. Obecně bych řekl, že víc kapacit s takovými službami je od Splitu na sever, směrem k jihu jich ubývá, ještě se sem tam něco najde na ostrovech. Asi tam dlouhodobě nejezdí tolik turistů, kteří by PP či AI vyžadovali, proto to mají v nabídce převážně jen větší hotely a sem tam nějaký rozsáhlejší shluk apartmánů.
Do jižní Dalmácie totiž stále jezdí převaha těch, kdo si chtějí dopřát tu svobodu nevidět celý den hodiny a řídit se tím, jak moc přesně či napřed jim jde žaludek. To je i náš případ. Spřátelili jsme se s rodinou domácích, to je jednoznačně těžká váha při rozhodování, kam na dovolenou. Procházka pro čerstvé pečivo k snídani by se dala zařadit mezi rituály, ale obědy či večeře pevný čas nemají, konoba při cestě, známá či dosud neznámá pizzerka to jistí, nějaké to bistro navštěvujeme aspoň jednou během každé dovolené, někdy si oběd nebo večeři uklohníme, pozvání na nějakou tu domácí specialitku domácích samozřejmě také neodmítáme. Zkrátka patříme mezi ty, komu PP nechybí, natož AI. To bychom se ani nikam dál nemohli vypravit.
Na základní otázku JIH nebo SEVER proto odpovídám: každému podle jeho chuti. U nás jde o srdeční záležitost, komfort až luxus jsou podružné, ba naopak - leckdy až omezující. Jestli někomu vyhovuje hotel sice s veškerými službami, ale s rozvrhem hodin, pak prosím, nebudu mu to hanět jen proto, že zrovna my vyhledáváme relax a svobodu i v absenci zmíněného denního režimu.
Re: Jih proti Severu
07. 06. 2017 23:14
...jednoznačně musím souhlasit s odstavcem kurzívou...thumbs up
Svoboda pohybu ,vypnutý mobil a zásadní "nepotřeba" internetu...připadá mi,že kvantum turistů by bez něj umřelo...
Letos snad poprvé vyzkouším Tvoji doporučenou odbočku před Metkovičem na Hutovo...možná kolona nebude - jen tak pro zajímavost....uvidět moře až v Neumu...
avatar Re: Jih proti Severu
08. 06. 2017 10:25
Ať nejsme OT, oživil jsem kvůli cestě přes Hutovo a Neum doufám příhodnější vlákno. Tam o tom můžeme pokračovat.
Tady navrhuji zůstat věrni původnímu zaměření vlákna.
Re: Jih proti Severu
27. 06. 2017 12:23
Marně hledám nějaké ucelenější info z oblasti od Zadaru směrem k Paklenici - jak to tam probíhá cca v půlce září? Jasně, okamžité počasí neumí garantovat nikdo, mám na mysli množství turistů, (ne)fungující služby apod.?
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 53
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.