Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

ŘEKA ZRMANJA

Autor camel 
ŘEKA ZRMANJA
24. 05. 2011 09:57
Ahoj, mimo jiné by jsme se chtěli podívat k dolnímu toku řeky Zrmanji, konkrétně Kaňon Zrmanja, poradí někdo z osobní zkušenosti příjezd, kam se podívat, plavba lodí, ubytování, prostě cokoli ohledně této oblasti?
Díky předem !
Re: ŘEKA ZRMANJA
25. 07. 2011 20:12
Pomalu dva měsíce čekám zda někdo sjížděl Zrmanju a stále nic,že by Češi jezdili do Chorvatska pouze za mořem a jiné krásy přírody je nezajímaly?Taky by mě zajímaly vaše zkušenosti se ¨řekou.Chystáme se 1.8.k moři, někam kolem Zadaru a bereme sebou nafukovací kánoi Baraku a při tom bychom si chtěli sjet Zrmanju.Na internetu je plno nádherných fotek,ale nikde jsem nenašel info, zda je možno se na tuto řeku vydat s vlastním člunem,zda potřebujeme průvodce s licencí (jako je to v Rakousku při raftingu),zda se dá připojit ke skupince za mírný poplatek (s vlastním vybavením) a mnoho dalších užitečných zkušeností.Dík
avatar Re: ŘEKA ZRMANJA
26. 07. 2011 08:49
tery07 a camel: někde tady na fóru jsem o tom četl, byla toho celkem pěkná diskuze i s videem, jak se tam dostat a pod. O tom, jestli jsou tam možné plavby si už moc nepamatuji, ale jinak to bylo celkem dobře rozepsané. Zkusím se poohlédnout, myslím, že to bylo v části Doprava.
Takhle honem, co dám z paměti - pohodlná cesta tam má vést z dálnice, hned před tunelem sjet na směr Obrovac a tam by se mělo dát zaparkovat???????
Mám v plánu se tam také podívat, kde bylo pueblo kmene Apačů a kde pádloval Olda s Inču-čunou.
Tady se něco další, snad nového, dozvíte: tady
a do vyhledávače google jsem zadal Zrmanja a vyjelo několik nabídek plavby po řece, rafty, kanoe a podobně v češtině.

___________________________
Baxoid
... vím, že nic nevím ... Platón o Sokratovi
Re: ŘEKA ZRMANJA
26. 07. 2011 21:12
Dík Baxoid,obecné info mám a zmapován terén taky.Spíše mě zajímá aktuální stav -stav vody v tento termín,množství vodáků na řece a jak jsem již včera psal.Chceme si to splout od Obrovece k přehradě a nad fotkama jsem jen slintal co ta matička příroda dokáže.Jen doufám,že vyjde počasí.Nerad bych vezl kánoji 700 km vč. vodáckého vybavení zbytečně,ikdyž na moři si sní určítě užijem při šnorchlování v místech kam se nedá přijít ani doplavat.
Pokud plavbu podnikneme rád se tady na fóru podělím o zkušenosti.
Zdravím všechny cákálisty.
Re: ŘEKA ZRMANJA
26. 07. 2011 22:38
Re: ŘEKA ZRMANJA
28. 07. 2011 08:13
Uprimne receno, jsem z tvych informaci zmateny. Pises, ze si to chces splout od Obrovace k prehrade, ale prehrada je NAD Obrovacem a cestovky vysedaji jeste NAD prehradou, na miste zvanem Berberov Kuk, aspon, co jsem mel moznost videt predloni.
Re: ŘEKA ZRMANJA
28. 07. 2011 08:28
Ano,je to tak.Sjíždí se např.z Kaštelu Žegarskeho právě k přehradě.Zkuste Kaštel Žegarski do vyhledávače,myslím,že tm na toto téma také něco vyleze.
Re: ŘEKA ZRMANJA
28. 07. 2011 08:44
Ale info, co se tyce stavu bych uvital taky, letos mam v planu navstivit Cernou horu s gumakem a pokud by neklapla Tara ani Moraca, Zrmanja je jeden z adeptu na "zaplatu do programu" po ceste zpet...
Re: ŘEKA ZRMANJA
28. 07. 2011 14:59
Chybička se vloudí.Samozřejmě DO Obrovace s nástupem právě v Kaštelu.Už se těším odjezd za 3 dny.Jozko"super záplata"je rakouská Salza, od Wildalpenu.
Re: ŘEKA ZRMANJA
28. 07. 2011 15:10
Aha, tak to ano. Zrmanju jsem nejel, byl jsem predloni na dva dny na Berberov Kuk, akorat koncila sezona. Kdyz jsme se byli projit kousek nahoru podle vody, videl jsem jeden z poslednich "zajezdu" mistnich cestovek, potom uz sklizeli a mizeli. taky jsme si pujcili ten jeden plovak a jeli se juknout "proti proudu" o vodopad vys. Jinak, co se splavu reky tyce, tady je jeden clanek, je ovsem deset let stary, Dalsi popisuje spodni cast do Obrovacu (to je ta Rio Pecos).

Na Berberov Kuku je kempik, ceny mirne az nechorvatske, bufet s pani, ktera udela za rozumne ceny cokoliv (hranolky delala tak, ze zacala skrabat brambory, to jsem v bufaci nevidel asi tak dvacet let). Pri placeni se nesekla, ackoliv mela k veceru uz solidne navato :-) A k jidlu jsme dostali zakusek jako pozornost podniku. Asi fakt bude rozdil mezi Chorvatem primorskym a Chorvatem vnitrozemskym...

A ano, Salza je pekna, ale balkanske reky chci dat kvuli celkove atmosfere divociny a exotice, pohoupani od divoke vody mam po sezone dost (jezdime v zari).



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Jozka (28. 07. 2011 15:12).
Re: ŘEKA ZRMANJA
28. 07. 2011 15:51
Kouknul jsem na tu Taru a Moracu a vypadají fakt skvěle,do toho bych šel.Navrhnu to našemu "místnímu"vodáckému spolku.Kamarád se chystá koncem srpna do Slovinska na Soču a já si vybral Zrmanju jelikož je to kousek od moře na jednodenní výlet.Po prázdninách dáme hlavy dohromady a naplánujeme akci na příští rok pro cca 12 lidí,ale pouze na řeky.Letos to beru s dcerou jako průzkumnou výpravu a navečer se vrátíme k ostatním na plážconfused smiley
Re: ŘEKA ZRMANJA
28. 07. 2011 16:01
Ony vypadaji skvele, ale neni to legrace. Tara je draha jako prase a Moraca zase nemusi byt uplne jednoducha na prenaseni a tak. Navic vzdalenosti v Cerne Hore jsou krat dve, protoze silnice... Jeste mam v zaloze Zetu, ale to uz je uplne kochaci volejovka. Nejspis sjizdnost posoudim az na miste. Tara je celkem jista, okolo Moraci pojdu dolu a na Zetu je kousek.
Re: ŘEKA ZRMANJA
28. 07. 2011 20:07
Vidím Jozko,že jsem našel stejnou krevní skupinu,možná asi ještě ostřejší.Není lepší na ŘECE NEŽ U MOŘE?Odpověď je jednoduchá,ale letos musím na to moře,tak snad vyjde počasí a v srpnu dáme u nás Čerťáky....S těma hranolka jsi dostal manžeku,ta si udělá s přáteli pěší tůru a zajistí mě s Terčou odvoz do Kaštelu a sami si to projdou po suchu a počkají na nás dole.Něco o našem spolku : [pozdnisber.jex.cz]
Re: ŘEKA ZRMANJA
29. 07. 2011 07:54
K tomu odvozu a pruchodu... Kanon neni pruchozi, da se dojit jen kousek od cile proti proudu, pak silnicka odbocuje od reky a je oznacena jako soukroma. Jede se okolo po silnickach a upozornuju, ze ta, co byla oznacena jako druha trida nema asfalt, alespon predloni nemela... Taky bacha na hady (videl jsem jen jednoho rozslaplyho) a na miny. Inu, Krajina...
Re: ŘEKA ZRMANJA
29. 07. 2011 15:23
Hadi? Miny? OK,dobře si ji pojistímhot smileyhot smileyhot smiley
A ještě jednou díky za cenné rady.
Re: ŘEKA ZRMANJA
06. 08. 2011 20:05
Tak jsme doma! Řeka stojí za to! Ale bohužel průtok v Kaštel Žegarski ukazoval 40cm - jenže v řečišti. O kousek dál by to snad přešly i kačeny bez namočení a tak chvílemi jsme byli za turisty.Pro jistotu jsme se připojili ke skupince tří lodí a za "koncesi ke splutí"jsme zaplatili 20 eur.se svým vybavením.Samozřejmě přímo do kapsy.Ale pro neznalost to byla ještě částka kterou jsem byl ochoten dát.Jinak cestovky si účtují 280 kun za osobu,nebo 350 kun i s dopravou.Dnes vím,že je to naprosto bezpečné při tomto stavu vody a pokud si nafouknu nahoře člun a sjedu až ke kempu kde je cíl, mě nikdo nebude kontrolovat.Mám za to,že koncesi platí pouze cestoky s průvodcem.Být tak alespoň o půl metru více mohl být zážitek větší.Je to i tím,že v okolí již 6 měsíců pořádně nepršelo.Dcerka (12 let) pronesla,že letošní Bystřička v dešti byla lepší a Salza u ní bezkonkurenčně vede.
Cesta tak jak píšeš,nic se nezměnilo.Cíl je v kempu u mostu v Muškovci,pak nás poslali nahoru,na křižovatce do leva.Tam jsme potkali Čecha který nám tvrdil,že je tam už po třetí a žádná cesta tam není ??? No jeli jsme,u takové osady-snad to mělo čtyři domky,nás zastavil místní 80ti letý děda, který jel proti nám ve starém citroenu(tuším se mu říká kačena) a tvrdil,že tam cesta končí.Na otázku jestli tam projel on jsem mu řekl,že my to zvládneme taky - s Oktávkou.Tak se pomodlil a ukázal nám směr.Přiznám se,že už jsem myslel,že se otočím, když nám v jednom krpálu začalo utíkat kamení pod koly - vyjely jsme a proti nám dva místní na " domácí teře"jenom kroutili hlavami(za námi jenom prach).Po 3 km nájezd na asfalt.
Řeku bych rozdělil na tři části: v první málo vody a nic moc ke koukání.Další začínala nejvyšším vodopádem se kterého se čluny shazovaly dolů a následně chytaly.Odtud byl nejzajímavější úsek s mnoha skalními stupni a nádhernou vodou-pohádka.Při více vodě tam jsou možná dvě "nebezpečnější" místa – i když Holanďané se tam udělali i ve 40 cm !!! Poslední vodopád se sjíždí z prava,je to tak cca 5 metrů kolmého pádu a náš průvodce nechtěl ani slyšet, že to pojedeme oba.Na konec s podmínkou,že dcera si musí dát nohy dopředu se nechal ukecat.Já vůl je nechal zakleslé v popruhu,a tu pecku co jsem dostal do brady o Terčinu helmu,když jsme narazili na hladinu bych nikomu nepřál.Jinak fakt super zážitek.
Poslední část- to už je olej a když k tomu začal foukat silný protivítr tak i makačka.V cíly na nás už čekala manželka s kamarády a ti si užili do sytosti koupání v řece- prý zážitek taky na hodně dlouho.Pak jídlo v kempu za 120 Kč, že se to nedalo ani sníst.....Den s velkým D se vším všudy,jen té vody mohlo být trošku více.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 60
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.