Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Firemním vozidlem do Chorvatska

Autor Lucanetka 
Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 08:19
Dobrý den, pojedu služením autem do Chorvatska a chtěla bych vědět, zda na nějakých hranicích bylo kontrolováno, zda máte od zaměstnavatele potvrzení o užívání firemního vozidla? Měl by na to být formulář.
Tak mě zajímá, jestli je fakt nutné si ho vyřídit. Nebo je to zbytečnost.
Děkuji moc za odpovědi.
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 09:35
Moři zdar! Služebním autem jezdím do HR už řadu let, nikdy mi to nikdo nekontroloval, nicméně potvrzení o povolení cesty jsem měl vždycky. Nevím, zda je na to nějaký speciální formulář, běžně jsem měl jen takovou dvojjazyčnou tabulku dělanou normálně ve Wordu. Pokud chceš, pošlu Ti ji mailem.

Krysator
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 10:22
Tak jestli můžeš, tak pošli prosím prosím na e-mail.
Lucanetka@seznam.cz

Musí to být notářsky potvrzené?



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Lucanetka (25. 08. 2008 10:23).
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 10:26
Jezdím zapůjčenýn autem 5 let a ještě jsem potvrzení nepotřeboval, ale je potřeba. Formulář je na stránkách UAMK a musí být notářsky potvrzený.
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 12:11
Jel jsem také autem, které mám psané na firmu, ale :
na stránkách UAMK je formulář dvojjazyčný a to už je problém. Ověření podpisu neudělají bez ověřeného překladu toho překladu v ENG. Tak jsem se na to vyprd, nechal podepsat od jednatele, měl jsem to s sebou ale : i když mě chytli na dálnici polismeni tak ode mně chtěli jenom řidičák a techničák, žádný formulář nechtěli. Takže bez obav. A ať se někdo ozve na kom chtěli ověřený notářsky tento formulář ???? Stačí úplně podepsaný firmou a s razidlem, je to v pořádku, kvůli pojištění auta apod.
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 13:49
Zdar všem!

Tak o notářsky ověřeném potvrzení slyším prvně... Pokud je to tak, pak já a spousta mých kolegů (ve firmě je asi 300 aut) jezdí ven nedostatečně vybavena. Vždy jsem měl pouze potvrzení s firemním razítkem a podpisem statutárního zástupce. Formulář specifikuje firmu, mne jako řidiče, SPZ, VIN, dobu pobytu od-do a země, do kterých jedu.

Vznesl jsem dotaz na UAMK, uvidíme, zda mi něco napíšou... To bude mít náš správce radostthumbs up smiley
Anonymní uživatel
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 13:58
Z dob působení u jedné z firrem,kde byla flotila aut pronajatá od Leasplau, si pamatuju, že ke každýmu autu byla od nich karta, která byla přenosná a obsahovcala trojjazyčně text, potvrzující oprávněnost používíní auta v evropském teriotoriu osoboiu, která se tou kartou prokáže. Je to už několik let, možnáá by se na stránkách Leas planu něco našlo.
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 14:02
Notářsky by to ověřený mělo být, ale dožeňte jednatele k notáři. drinking smiley Před cca 6 lety jsem mu to řekl, a on na to, že si mám jet teda svým, že on nikam nepůjde. smoking smiley Tak už takhle, jen s podpisem a razítkem, jezdíme z firmy všichni a nikde nikdo nikdy po nás nic nechtěl. Je pravda, že nikde nikdo neboural nebo neměl problém.
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 14:18
u nas ve firme to mame s razitkem od notare vsichni, majitel to vzdy vyrizuje hromadne ....
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 14:32
Popravdě zcela nechápu toto opatření a už vůbec ne jeho souvislost s havárií a pojistkou. O pojištění snad dostatečně, stejně jako u ostatních aut, vypovídá zelená karta. Pokud je auto pojištěno, pak je snad jedno, kdo je vlastník a kdo řidič. Pokud se pojišťovna rozhodne plnit pojistku a řidič používal auto z pohledu firmy neoprávněně, pak budu chápat, že firmu to bude řádně hnětat a dá mu případně sežrat to, že přišla o bonusy, nižší prodejní cenu při odprodeji ojetiny atd. - ale to je jen o vztahu řidič-firma, nic pro polísmeny. Pokud mám řidičák, auto je pojištěné a není kradené, pak nechápu smysl takových razítkovacích orgií.

No co, bláhoví ti, kdož prd ví...
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 15:10
Tady se nejedná o havarijní pojistku, zelenou kartu atd... ale o důkaz že auto bylo firmou zapůjčeno a nebylo firmě zcizeno, notář nebo matrika neověřují obsah potvrzení ale pouze podpis takže jim je jedno zda to je napsáno dvojjazyčně.
Přemek
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 15:52
Na Slovensku tiez stale koluju taketo famy, ze pri pouzivani cudzieho vozidla by ste mali mat poruke povolenie od vlastnika vozidla, lenze to by muselo mat povolenie polovica vodicov, ktori brazdia cesty, vsetky lizovane a sluzobne vozidla.
Pri takomto mnozstve by takyto papier musel mat nejaku standardizovanu zakonom resp. vyhlaskou upravenu formu (tak ako maju obcianske preukazy, vodicske preukazy, zelene karty a pod).
Uz by konecne mohol tymto famam ucinit koniec nejaky pravnik. Tiez som sa stretol uz so zopar pomylenymi policajtami, ktory taketo nieco vyzadovali, aj ked to nema ziadny pravny zaklad.
Je jasne vymedzene v zakone o policajnom zbore, co moze policajt kontrolovat. Totoznost vodica, opravnenie viest motorove vozidla prislusnej skupiny, technicky preukaz k autu, pripadne dalsie nalezitosti (previerka technickeho stavu, osvedcenie o emisnej kontrole) a samotny technicky stav vozidla na mieste. Moze mat podozrenie ze je auto kradnute a v tomto smere moze samozrejme podniknut prislusne opatrenia. Tak isto moze byt podozrenie na neopravnene uzivanie cudzej veci, co je trestny cin, ale to predsa ja nemusim nijako dokazovat (prezumpcia neviny), toboz nosit nejake potvrdenie, co to dokazuje.
Myslim ze podobne to bude asi aj v inych krajinach. Niektore krajiny si stanovuju v zakonoch o pobyte cudzincov na ich uzemi rozne povinnosti. Napriklad pri vstupe do Chorvatska je povinna zelena karta a pri akejkolvek nehode a poskodeni vozidla je pri opusteni uzemia pozadovana sprava miestnej policie o nehode. Taketo opatrenia maju svoj zmysel - chrania svojich obcanov pred skodami sposobenymi cudzincami.
Ale aby Chorvat zistoval, ci mate suhlas svojho sefa na pouzitie auta, to nema ziadne vysvetlenie, zmysel tohto kroku. Nikde som nepocul ziadnu oficialnu informaciu, ze by nejaky chorvatsky zakon stanovoval takuto povinnost. Podla mna su to len famy vytvarane roznymi cestovnymi kancelariami. Ak mate nejake relevantne info, dajte odkaz na konkretnu zakonnu normu, velmi rad si to prestudujem, chorvatsky rozumiem vcelku dobre.
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 15:58
Přemku, díky.

Ovšem pak to pouze potvrzuje fakt, že registry odcizených vozidel jsou jaksi zbytečné, popřípadě zde dochází ke zdvojování agendy a tedy v důsledku k buzeračnímu cvičeníthumbs down
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 16:22
V tomto případě se asi jedná také mimo jiné o ochranu majitelů aut, aby si ať zaměstnanec a nebo soukromá osoba která si auto zapůjčí nemohl dělat s vozidlem co chce, a policie nebo celníci nemusí dále pátrat jestli máš auto půjčené nebo ne.
Přemek
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
25. 08. 2008 21:14
když jsem půjčoval auto (soukromé) sestře na dovču do Chorvatska tak jsem na městském ůřadě vyřídíl potvrzení o zapůjčení vozu k tomuto ůčelu s ověřovacím razítkem --- to proto aby se policie venku nedomívala že je vůz odcizen!!! Myslím že by to mělo být i s vozem firemním . Jistota je jistota
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
26. 08. 2008 08:38
Taky to praktikujeme, ze stránek UAMK si stáhnu formuláře, vyplním a zajdu k notáři ověřit podpis. Jenom jeden zajímavý postřeh - když nám v roce 2006 Slovinci lustrovali auto - odstavili nás a 1/2 hodiny se nám hrabali ve winech a chtěli papíry od auta, tak zrovna tenhle doklad je nezajímal - je vůbec nezajímalo, že doklady řidiče jsou na jiné jméno než je název majitele auta zapsaný v technickém průkazu. Tenhle doklad po nás vůbec nechtěli.
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
26. 08. 2008 11:17
každopádně to potvrzení chtěl ode mne vidět Slovinský policajt na hranicích, jelikož ho vozim samozřejmě s sebou, tak to nebyl problém, jinak jsem se s kontrolou potrvzení o zapůjčení setkal i v Německu, a to dokonce dvakrát během posledních 3 měsíců.
Jedna věc je jasná, majitel je dle TP někdo jiný než vy, tak jak chcete dokázat, že jste vozidlo neukradli apod.?
Německý policajt mi dokonce řekl, že pokud bych doklad neměl u sebe, měl by do vyjasnění situace zabavit vozidlo atd.
Kolegu zase letos na Rajce takto odstavil Maďar, čekal tam asi 2 hodiny, nakonec se Maďar spokojil s faxem z firmy, že je vozidlo jejich a že s nim smí jet, stálo ho to ale všimné pro Maďara 50 €!!!

Tak já osobně bych každému doporučil si takové potvrzení zajistit, pokud nejste majitelem vozidla, za případné komplikace navíc s naloženým autem a rodinou cestou na dovolenou to jistě nestojí.

Potrzení vám na počkání ověří na jakémkoliv MU nebo u notáře (u podpisu musí být statutární orgán firmy vlastnící vozidlo), není pravda, že vám neověří cizojazyčné texty, ověřuje se pouze podpis nikoliv obsah dokladu.
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
26. 08. 2008 14:09
Zdar všem!

na UAMK jsem vznesl dotaz ohledně formuláře a nutnosti ověření podpisu a dostalo se mi následující odpovědi, cituji:

"Není to pravda. Z mezinárodní konvence o silničním provozu vyplývá, že formulace o zapůjčení záleží na vůli majitele. Měla by tam ale každopádně být identifikace majitele, auta a osoby, která si auto půjčuje.
Doklad má být důvěryhodný /není blíže specifikováno, zda to má být podpis a razítko firmy, matriky nebo notáře apod./. "
Ing Preclík, UAMK

V případě potřeby můžu komukoli přeposlat na mail.

Šťasnou cestu přeje Krysator
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
26. 08. 2008 14:33
Když si najedeš na stránky UAMK.CZ tak klikni Služby motoristům a zde je článek "Na dovolenou s firemním nebo vypůjčeným autem" a zde píšou mimo jiné, že minimálně v Angl. jazyce a notářsky ověřeno a jsou tam obě dvě potvrzení ke stažení dvojjazyčně.
Takže kde se stala chyba ing. Preclíku
Přemek
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
26. 08. 2008 16:23
Přemku, to je jednoduché - buď se ing. Preclík mýlí nebo se mýlí ten článek - zavádějících článků jakož i neinformovaných inženýru jsem již poznal nespočet. Takže asi tak. Čili jak říká klasik - z nejhoršího jsme uvnitř...

Krysator
avatar Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
26. 08. 2008 19:16
mně se na těchto diskuzích líbí jedna věc :
lidi prostě svůj drahocenný čas věnují diskuzím zda to, či ono, ano, nebo nééé....
v daném případě bych si stáhnul stránku formuláře z UAMK, vyplnil a nechal dát štempl od šéfa nebo třeba od hodné sekretářky ...
dle mne časová ztráta 10 min...
že mi to bude k hovnu 1:1000 je na bíledni, ale proč to pro sichr nemít? yawning smiley
a trvdím, že žádný poliš kdekoli v cizině nebude bazírovat na nějakém kulatém notářském razítku...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil jeliman (26. 08. 2008 19:50).
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
26. 08. 2008 21:07
Moje řeč. Jakýkoli důvěryhodně vyhlížející papír musí stačit. Pokud bude chtít švestka prudit, nezastaví ji ani kulatý štempl. A k těm diskusím - nebýt nich ani nevím, v jakém informačním vakuu (a nebojím se říct bludu) vlastně žiju...smoking smiley
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
27. 08. 2008 16:35
Pripojím sa k Jelimanovi resp. Krysatorovi.
Napriek rôznym informáciam je situácia taká , že overovanie (osvedčovanie ) podpisu notárom , matričným úradom je zbytočné. Takéto overenie je totiž validné( platné ) len na území domovského štátu. Pre osvedčenie dokumentu sa vyžaduje v medzinárodnom styku tzv. " apostile " t.j. osvedčenie medzinárodne uznaným orgánom . Týmito orgánmi sú len zákonom stanovené orgány známe druhej strane ( nemôžu poznať notárov a obce v SR či ČR ) Sú to napríklad odbory všeobecnej vnútornej správy Obvodného úradu v sídle kraja v SR , ( v Čechách krajské úrady ) pri overovaní rodných listov , sobášnych listoch .ďalej ministerstvá v stanovených veciach napríklad Ministerstvo školstva pri vysvedčeniach , Ministerstvo spravodlivosti pri rozsudkoch . Ak nie je orgán pre danú vec zákonom ,alebo medzinárodnou dohodou určený je potom vždy overujúcim Ministerstvo zahraničných vecí . V danom prípade vozidiel to žiaden zákon inému nezveruje .
Predstavte si situáciu ,že pred sezónou bombradujú tisícky žiadateľov MZ ČR( alebo MZ SR) o "apostile " a naviac za drahý poplatok .....
Požiadavku na overenie notárom napísal zrejme iniciatívny " odborník " ,ktorý neovláda právnu problematiku overovania dokumentov v medzinárodnom styku.
Re: Firemním vozidlem do Chorvatska
27. 08. 2008 23:09
Pokud můžu,tak já jezdím už dost dlouho do Chorvatska s dodávkou z doby podnikání s nápisy na bocích auta i na střeše ( pro zvědavce z balkónů panelákových bytů ) a ještě se mi nestalo,že by na hranicích (i když jsme nebyli v EU )se mě někdo ptal na papíry od auta. Jó, otevřte kufr, nakoukli a vijó dále ! Je pravdou, že jsem po čase po ukončení živnosti pro zichr přepsal auto na mou osobu,ale nápisy se mi seškrabávat nechtělo-lepidlo drží jako čert !!
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 171
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.