Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

POKUTY

Autor Bobila1 
avatar Re: POKUTY
02. 10. 2011 20:47
No, snad to teď na zpáteční cestě nebudou na mne nikde aplikovat. Škoda, od středy jsem tu dopravního policajta neviděl, abych se zeptal, ale do příští sezóny snad máme dost času to zjistit.
Zajímavé v jejich dopravních předpisech je to, že vozidlo jedoucí rychlostí poloviční a menší, než je povolená, musí mít zapnuty varovné blikače a, pokud se za ním vytvoří kolona, má za povinnost na prvním volném místě opustit jízdní pruh a kolonu pustit před sebe.
Je to pořád lepší definice problému, než "bezdůvodně pomalá jízda", pro kterou se u nás nakonec vždycky nějaký důvod najde, a pokud vím, za ni nebyl postižený dosud nikdo, zatímco za nepuštění kolony se v HR pokutuje...
Re: POKUTY
03. 10. 2011 18:51
Za križovatkou prikaz omezeni rychlosti zustane platny, jen když se (za križovatkou) zase objevi značka (toho neb jineho) omezeni...jinak ne...takže stejne jako v ČS...
www.sigurno-voziti.net/nepravilnosti/nepravilnost04.htm
Re: POKUTY
03. 10. 2011 19:19
f



Upraveno 1krát. Naposledy upravil L.K. (09. 01. 2013 20:56).
Re: POKUTY
04. 10. 2011 08:22
Ono ani nejde o to, co si o tom myslíš ty, ale co si o tom myslí policajt. A hádej se s ním. I když budeš ty tvrdit něco a on úplně něco jiného, jak to asi dopadne? Jazyková bariéra a on má tvoje doklady v ruce.
avatar Re: POKUTY
04. 10. 2011 09:44
Bohužel podobnou situaci jsem zažil přesně se zmíněnou 40, kde konec byl až úplně daleko za obcí a křižovatkami, které byly dokonce i značené DZ. I když hovořím dobře chorvatsky, tak jakmile při kontrole policajt zjistil, že se chci s ním hádat, že nebudu pokutu platit, tak okamžitě začal dělat, že vůbec nerozumí co mu říkám to už měl v ruce moje doklady a to jsem se to pokušel vysvětlit i anglicky a německy. Protože jsem neměl více času se s ním hádat a hlavně ani chuť, tak jsem jej nechal ať si řeší můj "dopravní přestupek". Samozřejmě na otázku kolik by byla pokuta bez dokladu už chorvatštinu uměl a rozuměl jí. Naštěstí nebyl nenažraný a stačilo mu jenom 200 KN. Od té doby jedině dálnice, abych se nemusel opět hádat.
avatar Re: POKUTY
04. 10. 2011 10:42
Domácí to znají, konečně mají na internetu uveřejněná místa a časy, kde se kdy měří, tak si dají pozor, i kdyby se tam zrovna neměřilo. No a v sezóně? Proč obírat domácí za sporný přestupek, který by na základě toho, co sem dal Jirka z Rijeky vlastně přestupkem nebyl?
Sezóna s sebou přináší turisty, s nimiž je jiný dohovor (často žádný), navíc spěchají k moři a očekává se, že jsou při penězích. Ve směru od moře už není známo tolik případů. Tím nechci říci, že co turista, to svatoušek: když někdo spěchá, tak se mu sice křižovatka bez dalšího omezení hodí, ale že předtím minul poslední stavení ve vesnici, aniž tam byla značka "konec obce" a šlápl tomu na krk, bude patřit k nezanedbatelnému procentu případů.
A, co si budeme povídat, interpretace situace bývá později dost subjektivně podbarvená a těžko dělat statistiku, kdo zaplatil právem, jen to nechce přiznat, a kdo jim jen spadl do pastičky a zaplatil jen proto, že se mu nechtělo dráždit hada bosou nohou. Pochopitelně, i přes veškerá prohlášení o boji proti korupci si nedělám iluze, že nezaevidovaná pokuta vybraná od turisty je milým vylepšením příjmu, protože turista si pravděpodobně na oficiálních místech stěžovat nebude a lázně s cezeným vzduchem tedy akutně nehrozí.
Re: POKUTY
04. 10. 2011 22:11
Pánové, také jsem měl tu čest bez papírů zaplatit 200 kun, i když předtím po mě chtěl 300 kun. I vím, jak jsem diskutoval,, že to asi jen nelze úplně ukecat, byly to nervy, i když vím, že si tu rychlost ten policajt vymyslet.( jel jsem pomaleji ).Ale to bylo asi před 7 lety, kdy byly pokuty ještě o hodně nižší.Nyní prostě dodržuji rychlost i za cenu toho, že všichni ostatní troubí, neboť vím, že první na řadě s pokutou budu já, ne místní. Bohužel je to tak. K těm pokutám nahrává nejetnotný výklad předpisů,kdy dlouhé kilometry netuším, jakou mohu jet povolenou rychlostí. Sice od doby 7 -mi let mě nikdo nezastavil, ale stále se bojím. Typickým příkladem je např. cesta z Omiše do Splitu, kde je omezena rychlost převážně na 40 km/hodinu. Tam mě předjíždějí i malé skútry, ale i nákladní auta, jejichž šoféři klidně v afektu při předjíždění přelezou na stranu spolujezdce ( atletický výkon) a ukazují otevřeným oknem na čelo, že jsem totální blb. Já se jim snažím stejnou gestikulací naznačit, že bych byl totální blb za větší rychlost platit nemalou pokutu.Bohužel většinou neuspěji, jejich agresivita je čím dál větší a jsem rád, že někde ve Splitu odbočím.
A to již vůbec nemluvím o cestě po "staré", tam raději zastavuji po několika kilometrech, abych se vyhnul "lynči" a pustil je před sebe.Tak jsou rozezleni za dodržování rychlosti.Co mám sakra dělat, jet po dálnici a raději usnout?

Karel
Re: POKUTY
05. 10. 2011 07:11
KarelM. napsal:
Co mám sakra dělat, jet po dálnici a raději usnout?

Kde bereš tu jistotu, že na dálnici usneš a na obyč. silnici ne ?
Na normální cestě musíš sledovat a reagovat na podstatně více věcí, než na dálnici.
Z toho pramení i větší únava a potom už stačí jen malá rovinka (mozek není tolik zatížen ) a je vymalováno !
Večerní zprávy v TV jsou každý den dostačující.

[www.rsd.cz] :

Nejvyšší nehodovost na silnicích nižších tříd

Statistiky také jednoznačně ukazují, jak chybné je mínění obyvatel o nehodách na českých silnicích a dálnicích. Například podle závěrů studie STEM z roku 2008 se totiž většina lidí domnívá, že k nejvyššímu počtu nehod dochází na dálnicích. Opak je ovšem pravdou. K pozemním komunikacím, na kterých dochází k nejvyššímu počtu nehod, patří v České republice jednoznačně silnice II. a III. tříd. Naopak nejbezpečnější jsou dálnice a rychlostní silnice.
Pro porovnání závažnosti nehodovosti na dálnicích a silnicích nebo jejich vybraných úsecích je nejobjektivnějším měřítkem relativní nehodovost, tedy poměr počtu osobních nehod (tj. nehody s usmrcením, těžkým a lehkým zraněním) vztažený k dopravnímu výkonu za rok v tzv. vozokilometrech. Právě tuto metodiku využívá ŘSD při sledování vývoje nehodovosti. Z vyhodnocení vyplývá, že v posledních letech došlo k poklesu hodnot relativní nehodovosti na všech komunikacích. Relativní nehodovost je však v České republice stále téměř dvojnásobná v porovnání s evropským průměrem a více než trojnásobná v porovnání se zeměmi jako Švédsko nebo Velká Británie.

Z porovnání relativní nehodovosti mezi dálnicemi a silnicemi I., II. a III. třídy je patrné, že dálnice jsou díky svému řešení a vybavení 3,6x bezpečnější než silnice I. třídy, 4,8x bezpečnější než silnice II. třídy a 6,8x bezpečnější než silnice III. třídy. Z toho je zřejmé, jak obrovský význam mají nejen dálnice, ale i rychlostní silnice pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu oproti jízdě po stávajících, většinou dvoupruhových silnicích vedených často i obcemi.“
Re: POKUTY
05. 10. 2011 08:14
To, ze je vetsi nehodovost na malych silniccich ovsem neznamena, ze riziko usnuti nemuze byt vetsi prave na te dalnici. Predpokladam, ovsem, ze to od Karla byla recnicka otazka nebo jeho osobni preference, takze bych doporucoval nezacinat zase flejm dalnice vs. silnice.
avatar Re: POKUTY
05. 10. 2011 10:43
Karel M. napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Typickým příkladem je např. cesta z
> Omiše do Splitu, kde je omezena rychlost převážně
> na 40 km/hodinu. Tam mě předjíždějí i malé skútry,
> ale i nákladní auta, jejichž šoféři klidně v
> afektu při předjíždění přelezou na stranu
> spolujezdce ( atletický výkon) a ukazují otevřeným
> oknem na čelo...

cesta z Omiše do Splitu je na magistrále v sezoně jedna nejfrekventovanějších, nikdy tam člověk nejede sám a když se bojím, tak se jednoduše v koloně zařadím ze nějaký ten náklaďák....a po staré, abych se vyhnul lynči, dtto....

všeho umírněně a kdybych byl kilometrové koloně za tebou a konečně tvé auto předjížděl jako všichni ostatní, tak bych zatroubil asi také...
jinak by mne např zajímalo, kolik procent z nás, co jezdí po dálnici, opravdu, ale opravdu dodržuje celou cestu předepsanou 130km/hod...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil jeliman (05. 10. 2011 10:55).
Re: POKUTY
05. 10. 2011 17:51
Já třeba dodržuji na dálnici 130tku,většinou jedu 120-130km/hod tedy údaj z tachometru.Což je cca o 5-10km/h ještě méně než-li v reálu jedu(viz GPS).Takových nás ale bude hodně,protože v této rychlosti předjíždím ještě mnoho aut.Jenže se s tím nikde nechlubíme,aby jsme nebyli za magory co jezdí podle předpisů(což si o nás jak se zde dá dohledat někteří myslí,viz.,,to jsou ti co na dálnici zdržují,nebo 180 km/h na dálnici je normální rychlost viz toto téma o stránku dříve-autor-prochy).Nemám s tím žádný problém tam kde vím kolik se smí jed-dálnice- na staré silnici jsem z toho otrávený,protože tam se dlouhé úseky jen domnívám kolik by se tam asi mělo jed.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Mára (05. 10. 2011 17:53).
Re: POKUTY
05. 10. 2011 20:28
No zazamlouvejme to dálnicí. Každý jedeme nějaký úsek mimo dálnici. Ale nepišme prosím jed, správně se píše jet, jako jeti, viz předchozí příspěvek, tím prvním mohu někoho jen otrávit. Ale vážně, chci vědět, jak je to opravdu ve skutečnosti s tím značením. A jak píši někde jinde, jako prevenci proti usnutí volím změnu režimu, tzn. do Karlovacu po dálnici, pak sjedu a jedu po "staré" a na dálnici zase najedu u Gornja Ploča. Proto mě zajímá dopravní značení. A nemysleme si, že dálnice je až tak bezpečná - viz několik smrtelných případů usnutí Čechů každý rok.
Re: POKUTY
05. 10. 2011 20:57
Jo, Karle M., taková jedovatá jízda (jed - jet) to je věc. Ještě srandovnější je, když mnoho lidiček píše "do zadu", čili do pr...., místo dohromady "dozadu".
Re: POKUTY
06. 10. 2011 08:07
Jedoucí(130km/hod) Mára si to „jet„ bere k srdci a příště se polepším :-)
avatar Re: POKUTY
07. 10. 2011 08:39
Já se teda snažim 130 km/h dodržovat, ale přiznávám dobrovolně, že mi občas ztěžkne noha.
To hlavně když vidim že mám šanci chytit trajekt a nechce se čekat 2,5 hodiny na další.
avatar Re: POKUTY
07. 10. 2011 11:56
Docela by mě zajímalo, kde jsou ti lidé, co rychlost dodržují, když jedu já? Přiznám se že rychlost nedodržuju, jezdim podle citu. Ale zároveň se mi moc nezdá, že bych jel výrazně rychleji než ostatní. Samo že auto jako například Fábka 1,2 HTP, naložená až po střechu předjedu rychle, ale se srovnatelnými auty nižší střední nebo střední třídy jedu podobně rychle.
Re: POKUTY
07. 10. 2011 20:53
Valeri, tak se divím, že máš ještě řidičák. Před bodovým systémem jsem jezdil víceméně také podle "citu", bohužel tak 3x ročně jsem také platil pokutu. Nyní bych byl již vybodovaný, navíc se od té doby zvýšily citelně pokuty.
V Chorvatsku jsem platil pokutu za rychlost jednou, ale to si zřejmě vymysleli. Nakonec jsem to uhádal asi po půlhodině ze 400 kun na polovinu, samozřejmě bez dokladu. Tak jsem se zapřísahal, že nebudu zbytečně provokovat a budu se snažit dodržovat rychlost. Někdy to zvládnu, jindy již úplně ne, třeba jako letos v úseku Knin - Gračas, zcela nový povrch v délce více než 10 km a 40-cítka. Dodělávali tam jenom krajnice, jinak perfektní cesta. To jsem již nevydržel a jel o něco více a zase ne o moc, abych neplatil citelnou pokutu.
Vím, že většina zvláště domácích jezdí o hodně rychleji, ale těm to zřejmě nějak projde, jinak by tak nejezdili. Ale já jako cizinec nic nevyhádám a mám platit citelnou pokutu? Proč? To si dám raději s rodinou několik jídel v restauraci.A tak to dělám i doma. Mám řidičák přes 30 let, žádnou nehodu z vlastní viny jsem nezavinil, můj "cit" mně velí jet v mnoha případech rychleji, ale co s tím nadělám.Zákon nezná pojem "cit", pouze nejvyšší povolená rychlost.
Ale štve mě , jak píši příspěvcích výše, že tu povolenou rychlost v Chorvatsku mnohde ani neznám, nevím, co omezení rychlosti ruší apod. - tak jak je debata výše, takže nevím, jakou rychlostí mohu v daném úseku jet a než se "chytnu" po několika kilometrech díky další značce, může být pozdě.A tak bych potřeboval konečně vyjasnit, jak to ve skutečnosti. Vždy se debata stočí někam jinam a otázka zůstane nezodpovězena - něco jako v politice.
Re: POKUTY
07. 10. 2011 21:11
Na to už odpověděl JIRKA Z RI 3.10.11 s tímto odkazem
www.sigurno-voziti.net/nepravilnosti/nepravilnost04.htm
Je to stejné jako u nás,jen je tu jazykový problém vysvětlit „údajný přestupek„ HR policii.
Re: POKUTY
07. 10. 2011 22:09
Mára napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Na to už odpověděl JIRKA Z RI 3.10.11 s tímto
> odkazem
> www.sigurno-voziti.net/nepravilnosti/nepravilnost0
> 4.htm
> Je to stejné jako u nás,jen je tu jazykový problém
> vysvětlit „údajný přestupek„ HR policii.


Tak to přelož. Určitě to není jak u nás, stopro vím že značka "konec Obce" neruší nejvyšší povolenou rychlost vyznačenou v obci dopravní značkou.A pokud si pamatuji dobře, neplatí to ani v Bosně, když projíždím Neumem směrem k Makarské, tak v obci je 40-cítka, pak je konec Neumu a až za zatáčkou je konec 40-cítky.
Re: POKUTY
08. 10. 2011 14:00
Prožeň to překladačem Googlu,je to dost kostrbaté,ale něco z toho jde vyčíst.
Vždyť to s ukončujícíma značkama,až tam kde už žádné omezení neplatí,se děje dost často i u nás,jak tady ostatně píšme.
A kdyby omezení nerušila křižovatka,tak by to ani moc dobře nešlo technicky provést.Jak by ten,co přijíždí z vedlejší věděl,že na hlavní je omezení?
avatar Re: POKUTY
08. 10. 2011 15:30
Jak sis už přečetl, je v tom článku řeč o vyhlášce města Koprivnica, ta ale obecně jinde platná (a nejspíš ani známá) není a jeden z místních se snaží v tom udělat celostátně jasno, zatím, co ostatním je to jedno...
Z článku je zřejmé, že křižovatka obecně předchozí omezení ruší a, není-li další značkou stanoveno jinak, platí pak generální omezení pro danou oblast (tedy padesátka v obci nebo devadesátka mimo obec). A autor se pozastavuje nad tím, že by mohl pár metrů sedmdesátkou, ale za křižovatkou jen padesát, zatímco odnaproti je sedmdesátka celou cestu, zato by musel na pár metrů zpomalovat na padesát.
Že značka "konec obce" neruší omezení rychlosti dané v obci samostatnou svislou dopr.značkou, je pravda. S koncem obce končí pouze limit padesát, platný pro obydlená místa, nebylo-li tam příslušnou dopravní značkou stanoveno jinak.
Beru si z toho jen tolik, že, jedu-li sám a nepřekážím, jedu tak, jak kážou značky. V koloně pak jedu nejbezpečněji, jak lze, a to stejně jako ostatní. Obvykle to projde všem.
Re: POKUTY
08. 10. 2011 17:23
To je sice hezké, chytit se kolony, ale nesmím jet v popředí. Když tu kolonu pustím před sebe, tak obvykle překračují o hodně povolenou rychlost v obci, to se týká i mimo obec. A já si jedu svou rychlostí, nerad si přizpůsobuji ostatním. No a znovu jedu sám a tak to jde dokola.
Jednou jsem se chytil kolony aut přes Maďarsko, bylo nás asi 20 aut. Je fakt, že nevím, zda by byl nějaký policajt schopen takovou kolonu zastavit. Bylo to ale hodně divoké, bylo to v noci, přes obce se jelo většinou devadesát, mimo obec stodvacet a někdy i více. Přede mnou jela Felicia, v jedné zatáčce to podcenil, vjel jednou stranou do příkopy, naštěstí se mu podařilo se z ní dostat, ale následoval další smyk, naštěstí nevletěl do lesa, ale bylo to jen tak tak.
Zkoušel jsem se chytit i kamionů, ti také jedou jak prasata, ale brzy jsem to vzdal, když jsem chytil spršku štěrku do čelního skla.
Tak si raději jedu svým tempem a snažím se dodržovat pokud možno předepsanou rychlost. Již se mě to mnohokrát vyplatilo, když jsem projížděl kolem radaru. Třeba po "staré" již vím, kde je mohu čekat. Letos při cestě k moři těsně před Slunjí, dalo mě echo jedno auto blikáním. Byla tam padesátka, tak jsem schválně snížil na 45 - jen jsem viděl ty otevřené pusy policajtů, když jsem se kolem nich proplížil a ještě je rukou pozdravil.
avatar Re: POKUTY
08. 10. 2011 19:33
kdo se bojí, sere v síní...smiling smiley
vše chce přiměřenost, ani mínus, natož plus... jel jsem přes neplacený obchvat Zagrebu, byla tam tuším osmdesátka, jel jsem tak 100....najednou majáčky, lekl jsem se, ale hákovali Němce, co mě tak 1km před tím známým motorestem "Plitvice" předjel cca ve 130 km/hod....to je to přehánění....asi platil...ale byli tam dvá políši...
obráceně, nepojedu ani v Hr přikázanou 40, když mám prázdnou cestu před sebou....
by mne zajímalo, Karle, zda za všech okolností dodržuješ padesátku ve městech ČR, natož třeba v Praze....to ani nezkušíš 60 ???
Re: POKUTY
08. 10. 2011 20:06
Jelimane, když Ty na mě tak, já stejně odpovídám. Nechtěl jsem prudit, ale vy Pražáci jste o ten kapánek chytřejší než my z obyčejné dědiny na Valašsku. Neříkám, že jsem úplně předpisový, ale v rámci možností se snažím je dodržovat. Ale Ty na to evidentně máš, proč to tady vlastně řešíme, když je to pod Tvou rozlišovací schopností. Já bohužel nemám auto s SPZ 0A 00 00.
avatar Re: POKUTY
08. 10. 2011 20:39
Kájo, klídek, já jsem ze západních Čech, ale když už musím do Práglu, tak dnes tam orientuji dobře ( někdy třeba díky navigaci) a třeba vím, že se tam obecně 50 km/hod nikdo neplouží, když je volno....
dtto jet od Omiše do Splitu 40 km/hod je také přepisové, ale dělat brzdu provozu by mne nebavilo....tím to začalo.... takže se měj....end...
Re: POKUTY
09. 10. 2011 05:49
jeliman napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Kájo, klídek, já jsem ze západních Čech, ale když
> už musím do Práglu, tak dnes tam orientuji dobře (
> někdy třeba díky navigaci) a třeba vím, že se tam
> obecně 50 km/hod nikdo neplouží, když je volno....
>
> dtto jet od Omiše do Splitu 40 km/hod je také
> přepisové, ale dělat brzdu provozu by mne
> nebavilo....tím to začalo.... takže se
> měj....end...


Nikde jsem nenapsal, že by mě to bavilo jet tak pomalu.
Re: POKUTY
09. 10. 2011 06:38
Nejsem nějaký velký závodník. Někdy také povolenou rychlost nedodržuji. Hlavně když je někde zapomenutá dopravní značka omezující rychlost. To je takový náš národní zvyk.
Jedu po obci tak třeba 55 i 60 a jsem za blba. Předjíždí mne kdejaký trouba i v daleko slabším autě a kroutí hlavou nad tím, že jedu předpisově. Holt takový je život.
Místní vesničtí burani třeba ráno ve tři hodiny provádějí školu smyků na místní křižovatce. Vím o spoustě mladíků, kteří polknou pivo nebo i kápku a ještě naložejí další a jedou do nějakého baru nebo na diskotéku. Jsou to tři týdny kdy se vracela jedna polská rodina z HR. Vše bylo Ok až do Králik. Deset minut před pátou bohužel asi dvacetiletý opilec vycházel z diskotéky a doslova tomu polákovi skočil pod kola BMW. Věřím, že ten člověk nejel rychle. Ovšem mládež je hrozně chytrá. Co mně se může stát. Jedno s druhým a je průser. Najednou se stane.
Osobně neznám nikoho, kdo je zapřísáhlý dodržovač předpisů. Nechce se mi jmenovat ale elektrikář k zjišťování el. ve vodiči normálmě na ten vodič klepnul prstem a hned věděl že je pod napětím. Chápete to ???? Co nějaká vadaska ??? Měl ji přitom v kabele.
Potom je i to dodržování dopravních předpisů jenom na obtíž. Prostě již jsme tací.
avatar Re: POKUTY
21. 06. 2012 23:05
při cestě na Blato před 14 dnama sem byl v noci kolem 2hod v noci před Mureckem vyfocenej radarem..viděl sem 2 záblesky...jel sem v obci asi 70....měl tam taky někdo problém?..a přišla někomu pokuta?sad smiley
Re: POKUTY
22. 06. 2012 07:40
vasnivykolista:

Pokuty pres caru se vymahaji vyjimecne, ty male uz vubec. Loni 118 na 110 ve FR, 93 na 80 v DE, letos 97 na 90 a nic. Nicmene 70 na 50 uz je dost... uvidis sam. Ososbne bych tipoval, ze spis ne.
Re: POKUTY
22. 06. 2012 08:01
Ahoj všem,před dvěma léty jsem byl vyfocen v Rakousku při 40 a jel jsem 55. Nic se do dnešního dne nestalo.
yawning smiley
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 51
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.