Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

POKUTY

Autor Bobila1 
POKUTY
09. 06. 2008 13:54
Cesty k moru predražia vodičom pokuty


9. júna 2008 5:12
Slovenskí vodiči by sa mali pri svojich cestách za oddychom pri mori riadiť heslom pomaly ďalej, ale najmä lacnejšie, zájdeš. Od apríla platia v Slovinsku a Maďarsku prísnejšie pravidlá na cestách. Chorváti ich prijali už koncom minulého roka. Práve cez tieto krajiny cestuje autom veľa Slovákov k Jadranu a nedisciplinovaných vodičov čakajú až trikrát vyššie pokuty ako minulý rok.

Ilustračné foto
(autor: Pravda)

Ak nemá vodič diaľničnú známku, prekročí povolenú rýchlosť alebo nafúka nevyhne sa pokutám až do výšky 30-tisíc korún. Slovenská polícia radí vodičom pokuty zaplatiť. "Vyjednávať s políciou sa nevyplatí. Niektoré krajiny môžu vodičovi zhabať aj auto prípadne vodičský preukaz," varuje zástupca hovorcu policajného prezídia Viktor Plézel. Vinníkom sa tiež môže stať, že skončia až pred sudcom.

V Slovinsku treba pokutu zaplatiť na mieste. Priestupok môžu policajti posunúť až k sudcovi. Tam už ide do tuhého. Takto pred sudcom skončil aj Trenčan Dušan Stránsky. Neprihlásil a nezaplatil nálepku za motorový čln a sudca mu to zrátal. "Chorváti a Slovinci riešia pred sudcom mnoho takýchto prípadov. Na ostrove Ráb sa nás stretlo takto na súde v jeden deň asi desať turistov. Sudca určil výšku pokuty, tú sme museli zaplatiť, inak mám polícia hrozila, že musíme z ostrova odísť," spomína Trenčan. Ďalší turisti z Nemecka platili pokutu, lebo parkovali tam, kde nemali a polícii najprv odmietli zaplatiť, povedal Slovák.

Najvyššia pokuta hrozí šoférom v Slovinsku. Ak prekročia v obci povolenú 50 km rýchlosť o viac ako 40 kilometrov, vyjde ich to na 1 000 eur, čo viac ako 30-tisíc korún. Vysoká rýchlosť sa nevyplatí ani na maďarských cestách. "Obidve krajiny prijali v apríli prísnejšiu legislatívu týkajúcu sa premávky na cestách," upozorňuje vodičov aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

Vodič, ktorý v obci pôjde o pätnásť kilometrov rýchlejšie, ako je povolená päťdesiatka, príde o 3 600 korún. Rýchlejšia jazda sa môže vypomstiť aj na diaľnici.

Pritvrdili aj chorvátski policajti. Za telefonovanie za volantom si vypýtajú 4 000 korún. Podobne ako v Slovinsku aj v Chorvátsku sa zvýšili pokuty za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti. A to až trojnásobne. Od 300 kún (1 600 korún), až po 3 000 kún (16-tisíc korún) pri prekročení rýchlostného limitu o dvojnásobok.

Na rozdiel od Slovenska sú rozsvietené svetlá povinné v Maďarsku aj Slovinsku po celý rok aj cez deň, jazdiť bez nich sa trestá pokutou 45 eur.

Aj pri jazde autom do Talianska a tranzit cez Rakúsko si musia dávať vodiči pozor na porušovanie maximálnej povolenej rýchlosti. Obidve krajiny prevádzkujú rozsiahlu sieť stacionárnych radarov. Tie dokážu rozlišovať vozidlá podľa evidenčných čísiel. Po prekročení rýchlosti zhotoví radar fotografiu, ktorá je prenesená do centrálnej policajnej databázy. Do nej majú prístup aj pohraničné hliadky Schengenu. Vodičovi preto hrozí, že aj keď rýchlosť prekročil na diaľnici vo vnútrozemí, polícia ho môže pokutovať na hraničnom priechode do Talianska alebo Slovinska. V Taliansku má polícia oprávnenie zhabať vodičovi aj vozidlo, ak vodič nemá na pokutu, alebo ju odmietne zaplatiť.
avatar Re: POKUTY
28. 06. 2008 12:31
Od známé, která se nedávno vrátila: pokud vás policie vyzve při silniční kontrole k vystoupení z vozu a vy vystoupíte bez reflex. vesty,hrozí pokuta. Možná to platí i u nás, já o tom ale nevím, osobně bych určitě vystoupila bez ní.
cuy
Re: POKUTY
01. 07. 2008 23:49
Dávejte si pozor i na pitome prejizdeni na posledni chvili u mitnice v chorvatsku. Loni jsme tak s kolegou platili 20 euro a to jen proto, že jsme se vlastně spletli v pruhy (carty, cash), a polda si nas prisel podat, ze jsme prejeli plnou caru. Chtic jet dal jsme samozrejme zaplatili.
Re: POKUTY
04. 07. 2008 15:49
Zdravím Cuy a čo sú to carty a cash, ja idem do Chorvátska prvýkrát tak zhánam informácie......
Re: POKUTY
04. 07. 2008 18:08
To Páďa: Prosímtě, když píšeš poznatky, je důležité v které zemi to vyžadují, protože po týhle informaci se zbytečně budu do vesty oblíkat ve všech zemích, kterými projíždímcool smiley
cuy
Re: POKUTY
06. 07. 2008 22:00
Ahoj.
Mytnice ma vice prujezdu a nekde sviti znacka pro kartu (predpokladam, ze nejakou jejich celosezonni) a jine jsou jako "z ruky do ruky". Byli jsme v te spatne. smiling smiley
Stastnou cestu.
avatar Re: POKUTY
07. 07. 2008 21:54
Pro Pašáka: Vesty prý platí v HR.
Re: POKUTY
16. 04. 2009 14:47
nevím zda mi do letošní cesty do Chorvatska nevleze MoravskoBudějovická buzerace

loni 21.6.2009 mě v nechvalném městě při výjezdu na Znojmo zblejsknul zdejší bandita a doručenka do vlastních rukou ohledně přestupku došla brzy tedy 16.4.2009!!!!
vzhledem k tomu, že jsem služebně mimo domov tak se nervuji co tam bude a za kolik.
AAch jo.
Re: POKUTY
16. 04. 2009 16:54
Tak je to spravne, tak to ma byt na ty piraty musi byt prisnost,kazdy by si mel pamatovat, co spachal behem uplynulych 12 mesicu a vest si denicek svych prohresku, aby vedela az ho povolaji, protoze urad na prohlednuti foky z automatickeho radaru ma 12 mesicu a taky se muze stat, ze zrovna dosly postovni znamky ci jina zasadni komplikace....
...
Ja jendou sel resit prohresek, po te co uz jsem dvano auto nevlastnil, pry na driv nemeli cas, lae bylo to v dobe bezbodove za 3kila klasicky v polich radar mezi obcemi (jen chybela znacka obce)
Re: POKUTY
16. 04. 2009 23:02
vrgada napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Tak je to spravne, tak to ma byt na ty piraty musi
> byt prisnost,kazdy by si mel pamatovat, co spachal
> behem uplynulych 12 mesicu a vest si denicek svych
> prohresku, aby vedela az ho povolaji, protoze urad
> na prohlednuti foky z automatickeho radaru ma 12
> mesicu a taky se muze stat, ze zrovna dosly
> postovni znamky ci jina zasadni komplikace....
> ...
> Ja jendou sel resit prohresek, po te co uz jsem
> dvano auto nevlastnil, pry na driv nemeli cas, lae
> bylo to v dobe bezbodove za 3kila klasicky v
> polich radar mezi obcemi (jen chybela znacka obce)
Já bych na to přijal navíc několik státních (městských)úředníků.
avatar Re: POKUTY
17. 04. 2009 16:54
Mě to v Moravských Budějovicích ve směru na Znojmo blejsklo loni 5.června, kdy byl radar v ostrém provozu docela čerstvě. Obálka dorazila přesně za dva měsíce.....
Re: POKUTY
17. 04. 2009 17:17
michalhk napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Mě to v Moravských Budějovicích ve směru na Znojmo
> blejsklo loni 5.června, kdy byl radar v ostrém
> provozu docela čerstvě. Obálka dorazila přesně za
> dva měsíce.....


Jo tak tam to znám taky. Vloni jsem tam málem utrhnul pedál u brzdy. Je to úplně stejná nehoráznost, jako třeba ty známky ve Slovinsku. Dát radar na výjezdu z městečka cca 200 metrů před značku konec obce, kde je rovina z kopce a není tam žádná zástavba a měří to od 55 km/h, tak to je dobrá "píp". U školy jim to je jedno, ale to bude tím, že se tam nedá vybrat tolik peněz a pak se divějí, že jim poslanci zakážou měřit. Nejde městským úřadům a jim posluhujícím městské či obecní policii o bezpečnost, ale o tom jak si přijít k penězům na vylepšení rozpočtu. Je to ostuda.
avatar Re: POKUTY
17. 04. 2009 17:33
Jariku, to mi mluvíš přímo z duše. Jezdím 15 let a do té doby jsem neměl žádný přestupek. A teď díky nenažranosti místního Městského úřadu a spřátelené firmy bych přišel o řidičák.Vím, zákon platí pro všechny a všude, ale toto je skutečně pouze vybírání mýta do městské pokladny.
avatar Re: POKUTY
17. 04. 2009 20:40
Já nevim čemu se pořád divíte. Dají ho tam, kde se jim to vyplatí finančně. Konkrétně z tohoto radaru asi budou přijmy nezanedbatelný. Kdybyste vy byli provozovatelem radaru, tak ho taky nedáte před školu, kde 99% řidičů jede pomalu. Dáte ho tam, kde vám vydělá nejvíc.
Krom toho, efekt má i tam kde je. Málokterý řidič si dovolí dál jezdit prasácky i poté, co nasbírá např. 7 bodů. Takže vy se časem někde na nesmyslných radarech za městem částečně vyfaulujete a tím bude zajištěno, že nejmíň rok budete jezdit podle předpisů. Z tohoto pohledu je to sice svinstvo, ale účel plní.
avatar Re: POKUTY
17. 04. 2009 21:30




Upraveno 1krát. Naposledy upravil Rero (17. 04. 2009 22:25).
avatar Re: POKUTY
17. 04. 2009 22:06
ivano napsal(a):
-------------------------------------------------------
> nevím zda mi do letošní cesty do Chorvatska
> nevleze MoravskoBudějovická buzerace
>
> loni 21.6.2009 mě v nechvalném městě při výjezdu
> na Znojmo zblejsknul zdejší bandita a doručenka do
> vlastních rukou ohledně přestupku došla brzy tedy
> 16.4.2009!!!!
> vzhledem k tomu, že jsem služebně mimo domov tak
> se nervuji co tam bude a za kolik.
> AAch jo.

Tak to je asi v pořádku. Mě to blejsklo 19.6.2008 cca v 7:30 ráno. A litr a dva body jsem platil někdy v polovině letošního února.

Letos jedem dva řidiči a tenhle úsek řídit nebudu. On to nevíthumbs up smiley
Re: POKUTY
17. 04. 2009 22:17
valeri napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Já nevim čemu se pořád divíte. Dají ho tam, kde se
> jim to vyplatí finančně. Konkrétně z tohoto radaru
> asi budou přijmy nezanedbatelný. Kdybyste vy byli
> provozovatelem radaru, tak ho taky nedáte před
> školu, kde 99% řidičů jede pomalu. Dáte ho tam,
> kde vám vydělá nejvíc.
> Krom toho, efekt má i tam kde je. Málokterý řidič
> si dovolí dál jezdit prasácky i poté, co nasbírá
> např. 7 bodů. Takže vy se časem někde na
> nesmyslných radarech za městem částečně
> vyfaulujete a tím bude zajištěno, že nejmíň rok
> budete jezdit podle předpisů. Z tohoto pohledu je
> to sice svinstvo, ale účel plní.

Já ti to řeknu asi takhle. Policie a úředníci samosprávy tady nejsou od toho, aby vydělávali, ale aby nás chránili a pomáhali a tou nejlepší ochranou je třeba i lpění nad dodržováním rychlosti před školou, kde to má smysl a ne na konci města, kde je to nesmyslné a až hraničící s buzerací. Vím, že se má dodržovat rychlost a zákonné normy. já to tak ostatně dělám. K dnešnímu dni mám nula bodů ................. bezpečnost silničního provozu není kšeft a má se dohlížet tam, kde to má smysl. Jinak je to hazard se zdravím a životy lidí, protože třeba ten radar, o kterým tady mluvíme může klidně zavinit nehodu. Příklad : kolona aut a řidič jednoho z nich s lekne a náhle místo zrychlování šlápne na brzdu ............... ať si klidně udělá o tom úsudek každý sám, ale já si myslím své. Naopak bych schvaloval ten druhý radar, který mají na začátku města ve směru od Jihlavy, ano tam má smysl.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Jarik (17. 04. 2009 22:22).
avatar Re: POKUTY
17. 04. 2009 22:28
valeri napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Já nevim čemu se pořád divíte. Dají ho tam, kde se
> jim to vyplatí finančně. Konkrétně z tohoto radaru
> asi budou přijmy nezanedbatelný. Kdybyste vy byli
> provozovatelem radaru, tak ho taky nedáte před
> školu, kde 99% řidičů jede pomalu. Dáte ho tam,
> kde vám vydělá nejvíc.
> Krom toho, efekt má i tam kde je. Málokterý řidič
> si dovolí dál jezdit prasácky i poté, co nasbírá
> např. 7 bodů. Takže vy se časem někde na
> nesmyslných radarech za městem částečně
> vyfaulujete a tím bude zajištěno, že nejmíň rok
> budete jezdit podle předpisů. Z tohoto pohledu je
> to sice svinstvo, ale účel plní.

Je fakt, že u mě to ten výchovný účel splnilo dokonale. Po této zkušenosti jsem tak uvědomělý řidič, jako nikdy před tím...
Re: POKUTY
18. 04. 2009 00:41
I u nás v Olomouci pánové velice rádi měří - najdete je buď při vjezdu do Olomouce od Brna, u benzinky z Hodolan na Olympii, z Olomouce na Lipník a na vnitřním okruhu kousek od Zenitu.
Nikde jinde vidět nejsou, nějaké přechody je absolutně nazajímají.
Anonymní uživatel
Re: POKUTY
18. 04. 2009 10:17
,



Upraveno 1krát. Naposledy upravil prochy (14. 01. 2015 08:47).
Re: POKUTY
18. 04. 2009 10:23
prochy napsal(a):
-------------------------------------------------------
> No mě se spíše zdá, že normální řidiči ( u
> profesionálních řidičů je to o něčem jiném a
> opravdu to někdy při troše smůly může být i
> problém ) s tím až tak moc problémů nemají. Podle
> osobní zkušenosti pokud nejezdím opravdu jako
> blázen a alespoň trochu se snažím předpisy
> dodržovat, tak kolikrát mě za rok zastaví? Dvakrát
> - třikrát? Ono vždy se nejvíce ozývají ti co jezdí
> jako blázni a předpisy jim moc neříkají. Před
> několika dny ukazovali v televizy záběry z
> nasazení dálničních pasatů v Praze. Co asi na to
> říkali ti odchycení řidiči, kteří jeli i přes 180
> km/hod.? Určitě používali podobné argumenty, jako
> že v noci je malý provoz, zrovna nikoho
> neohrozili, a že kdyby raději měřili rychlost ráno
> před školou.

Jo s tímhle souhlasím, ale jak píšeš ty, měřilo se ve městě a ne 100 metrů před značkou konec obce. Jinak já, jak jsem již psal, řídím 18 let a ani jednou jsem neplatil pokutu a to snad hovoří o způsobu jak se chovám v silničním provozu samo.
Re: POKUTY
18. 04. 2009 10:46
Jarik napsal(a):
-------------------------------------------------------
> prochy napsal(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > No mě se spíše zdá, že normální řidiči ( u
> > profesionálních řidičů je to o něčem jiném a
> > opravdu to někdy při troše smůly může být i
> > problém ) s tím až tak moc problémů nemají.
> Podle
> > osobní zkušenosti pokud nejezdím opravdu jako
> > blázen a alespoň trochu se snažím předpisy
> > dodržovat, tak kolikrát mě za rok zastaví?
> Dvakrát
> > - třikrát? Ono vždy se nejvíce ozývají ti co
> jezdí
> > jako blázni a předpisy jim moc neříkají. Před
> > několika dny ukazovali v televizy záběry z
> > nasazení dálničních pasatů v Praze. Co asi na
> to
> > říkali ti odchycení řidiči, kteří jeli i přes
> 180
> > km/hod.? Určitě používali podobné argumenty,
> jako
> > že v noci je malý provoz, zrovna nikoho
> > neohrozili, a že kdyby raději měřili rychlost
> ráno
> > před školou.
>
> Jo s tímhle souhlasím, ale jak píšeš ty, měřilo se
> ve městě a ne 100 metrů před značkou konec obce.
> Jinak já, jak jsem již psal, řídím 18 let a ani
> jednou jsem neplatil pokutu a to snad hovoří o
> způsobu jak se chovám v silničním provozu samo. Jen by mě zajímalo, když jim jde v těch Moravských Budějovicích o dodržování rychlosti, proč ten radar ve směru na Znojmo nemají na příjezdu do města, ale na odjezdu? Na druhé straně města ho mají na příjezdu od Jihlavy a tam má smysl, ale tohle? Ještě jeden rozdíl mezi tou akcí s Passaty je. Policie ČR odvádí vybrané pokuty Ministertsvu financí a nemá z toho ani korunu. Městské úřady si však peníze ponechávají pro sebe, kdyby je museli také odvádět, tak by mě zajímalo, jak moc by byli aktivní .............
avatar Re: POKUTY
18. 04. 2009 10:46
ahoj

tak Moravské Budějovice??? Včera jsme se s mym kolegou trochu "zasmali"...
Přišel mu dopis s červenou stuhou a měl tam čas 0:46, konec června 08 a rychlost 67km/h,
3km/h mu odečetli za nepřesnost a bylo to na příjezdu za cedulí....
Docela po dlouhé době, a říkal mi že si pamatuje zablesknutí.
No a po skoro roce je to tu.

bob
avatar Re: POKUTY
18. 04. 2009 11:41
Jarik napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Městské úřady si však peníze ponechávají pro sebe, kdyby je museli také odvádět, tak by mě zajímalo, jak moc by byli aktivní .............
-------------------------------------------------------
já jim věřím, tvrdí že to provádějí v zájmu bezpečnosti svých obyvatelů......., navíc, že to provádějí bez jakýchkoliv hamižných, či jiných nekalých úmyslů. Tak to znamená, že by byli aktivní stejně, ne?
Nebo vy těm, co jste zvolili, nevěříte? To já ano! spinning smiley sticking its tongue out I když v půl jedný ráno..... to je trochu silný kafe i na mě, známého eurooptimistu spinning smiley sticking its tongue out
avatar Re: POKUTY
18. 04. 2009 11:43
Jariku,
máš samozřejmě pravdu. Já ten radar v M.B. neobhajuju, ani sem tudy nikdy nejel. Jen se na to pokouším dívat i z druhé strany. Město nakoupilo radar, ten něco stál a očekává se, že bude výnosný. Proto ho dali tam kam ho dali. Možná že až vydělá dost, koupí se další a dá se před tu školu.
Re: POKUTY
18. 04. 2009 12:04
valeri napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Jariku,
> máš samozřejmě pravdu. Já ten radar v M.B.
> neobhajuju, ani sem tudy nikdy nejel. Jen se na to
> pokouším dívat i z druhé strany. Město nakoupilo
> radar, ten něco stál a očekává se, že bude
> výnosný. Proto ho dali tam kam ho dali. Možná že
> až vydělá dost, koupí se další a dá se před tu
> školu.


Mám pocit, že ten radar není města, ale nějaké soukromé firmy, které město platí, ale to nevím jistě .................... Podobná situace je v Mělníku. Tam zase mají radar na nechráněném železničním přejezdu, po kterém nic nejezdí. Samozřejmě víme, že se přes něj musí 30 metrů rychlostí 30 km/h a když jedeš třeba 37 km/h za hodinu, tak máš průser. Nevím jak to ovlivňuje nehodovost na mělnicku, ale mně to přijde jako buzerace a to jsem zastánce policejních kontrol a přísných trestů.
avatar Re: POKUTY
18. 04. 2009 21:58
Ahoj o tom radaru vím a dávám si pozor,tam když chceš jet normálně tak jedeš do 50km/h určitě není tam dobrá silnice a jedeš přes náměstí ovšem pak už skoro obec končí jsou tam jen zahrádky přidá skoro každý dál už to opravdu nejde nikoho ohrozit,ale není to konec obce a je tam bouhžel ten radar.Loni jsem to projížděl ve 2h ráno cestou do HR od půlky obce jelo za mnou auto.Mohl jsem jel tak 55km/h blikalo dokonce i zatroubil i když jsem byl skoro u strany pochopitelně mne předjel mohl jet tak 85km/h při míjení mojeho auta si zaklepal na čelo a zařadil se zpět do pravého pruhu po několika metrech najel před radar a záblesk.Všechny ostatní vesnice směrem na Znojmo jel snad 40km/h to už jsem byl mimo já.Takže zřejmě také obálka,ale za toho blbce co ze mne dělal,že ho zdržuji mu to docela přeji.
Re: POKUTY
18. 04. 2009 22:10
Standa* napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Ahoj o tom radaru vím a dávám si pozor,tam když
> chceš jet normálně tak jedeš do 50km/h určitě není
> tam dobrá silnice a jedeš přes náměstí ovšem pak
> už skoro obec končí jsou tam jen zahrádky přidá
> skoro každý dál už to opravdu nejde nikoho
> ohrozit,ale není to konec obce a je tam bouhžel
> ten radar.Loni jsem to projížděl ve 2h ráno cestou
> do HR od půlky obce jelo za mnou auto.Mohl jsem
> jel tak 55km/h blikalo dokonce i zatroubil i když
> jsem byl skoro u strany pochopitelně mne předjel
> mohl jet tak 85km/h při míjení mojeho auta si
> zaklepal na čelo a zařadil se zpět do pravého
> pruhu po několika metrech najel před radar a
> záblesk.Všechny ostatní vesnice směrem na Znojmo
> jel snad 40km/h to už jsem byl mimo já.Takže
> zřejmě také obálka,ale za toho blbce co ze mne
> dělal,že ho zdržuji mu to docela přeji.

Tak ten se musel vzteky po...t Stando :-D Kromě tohoto výjimečného případu ale nemá ten radar opodstatnění.
Re: POKUTY
19. 04. 2009 19:37
no na fotkách sotva značka řidič vůbec tak nebudu starostu s jeho firmou podporovat smiling bouncing smiley
Re: POKUTY
19. 04. 2009 20:00
ivano napsal(a):
-------------------------------------------------------
> no na fotkách sotva značka řidič vůbec tak nebudu
> starostu s jeho firmou podporovat smiling bouncing smiley

Bůhví, kdo to tvoje auto vlastně řídil .................. :-)
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 119
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.