Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci

Autor monro 
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
28. 05. 2009 07:10
To Pizzmen: Pěkná teorie. Jen z vlastní zkušenosti - nevím proč, ale z hlediska únavy je alespoň pro mě daleko horší cesta zpět. A to po dovolené u moře, kde si člověk odpočine, že... Opravdu tady nechci nikoho kritizovat, jen píšu o vlastní zkušensti. Taková třetí až čtvrtá ráno po cestě přes noc je opravdu kritická. Jenže máme dvě děti a pokud podstatnou část cesty prospí, tak to opravdu vyvažuje negativa noční jízdy (no, spíš převažuje). Jinak (už jsem to tady na fóru někde psal) bych rád vyzkoušel cestu HR-ČR (nebo naopak) přes den. Už kvůli tomu, že bych viděl, co mi bylo za ta léta nočních jízd tak nějak utajeno (tmou).
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
28. 05. 2009 07:20
Připojuji se k som70. Zpáteční cesta je pro nás také únavnější a zdá se nám mnohem náročnější. Možná že tam jsme natěšení???
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
28. 05. 2009 07:36
Možná je to tím, že jsme sice psychicky zrelaxovaní a v pohodě, ovšem tělo by "jěště chtělo" delší dovolenou. Je fakt, že už při několikadenním volnu, kdy nemusím brzo vstávat (běžně 5:30), mám jaksi větší potřebu spánku - nějak se spánkový deficit zřejmě dohnat musí. Asi ne nadarmo psychologové považují za optimální délku dovolené minimálně 3 týdny. Ovšem rodinný rozpočet s nimi jaksi nesouhlasí...
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
28. 05. 2009 07:36
A zaměstnavatel taky ne...
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
28. 05. 2009 07:53
Osobně preferuji jízdu v noci,což praktikuji při cestě do HR pravidelně ve čtvrtek na noc a vracím se přes den v neděli,vždy menší provoz.Můj lék na únavu je spíše klidnější jízda(dálnice tak do 150km/h tachometrových)i když mé auto umí i 230km/h,než "střelba" ,při které musí být řidič pořád ve střehu a je celkově více unavený .Mnohokrát mně předjíždějí stejná auta,jejichž řidičí pak častěji odpočívají takže jsme ve Splitu nakonec za stejnou dobu....
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
28. 05. 2009 08:44
Tak mi chodievame v noci soferuje otec, autom sme boli v Sibeniku a Baske na Krku a mozno este niekde ostatne sme boli s busom. Najlepsia cesta bola na BAsku. Teraz by sme chceli ist cez den kôli unave. A ta cesta naspat je asi preto horsia lebo ked idete tam tak sa tesite ake to bude? a tak ale pri ceste naspat dovolenka skoncila a zase do prace alebo na zahradu grinning smiley atd......
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
31. 05. 2009 19:11
Nazdar, přidám svoji zkušenost (přes 10 let, 2x a když se moc stýská někdy i 3x za sezónu, ale cca z 60% Chorvatsko a z 40% Itálie): připojuju se jednoznačně k těm, kteří preferují cestu na noc. Pak není ani zapotřebí se tak úzkostlivě vyhýbat víkendu.
Jezdíme z Jižních Čech, tak jsem rychle venku. Většinou jezdíme západní cestou, ale nejednou jsme vyzkoušeli i na východ na Vídeň. Kdybych jel více přes ČR, asi bych se snažil ujet Česko pozdě odpoledne, abych byl řekněme v 18-19 hod na hranicích.
Sám jezdím tak do 1000 max 1100 km - když jedeme na jih Itálie nebo Černou Horu, je potřeba střídat. Nejednou se stalo, že jsme přijeli moc brzy. Přes noc není problém ujet 1000 km za 10 hod + pár přestávek = celkem 11. To když jsme jezdili Touranem (TDI 6-kvalt). Teď pár let jezdíme Ulyssem LPG, to je o hodinku max. 1,5 pomalejší ale ještě o tisícovku (na těch 2000 km) levněji.

Ještě přidám nejhorší zkušenost, aby bylo vidět že příliš rutiny a bohorovnosti může být na škodu. Asi předloni jsme jeli poslední nebo předposlední týden června na sever CH (ostrovy), a to v pátek na noc. Navigace ukazovala cca 750 km včetně přejezdu ostrovů (asi 700 k trajektu) a my jsme už předem pouštěli hlášky jako "to bych dal v kuse tam a nazpátek"... Kdy vyrazíme v osm? No, jak se sejdeme, myslím nejdřív v 9, spíš v 10... V půl jedenácté se ukázalo, že kámoš z druhého auta něco zapomněl naložit a nebyl problém, aby si pro to ještě 20 km tam a 20 zpět zajel. To nás stále nevarovalo, tak jsme se ještě neplánovaně doma najedli, když už je tolik hodin... Prostě jsme všichni měli zatmění - už jsme vlastně byli na dovolené a nějak jsme úplně zapomněli, PROČ vůbec jezdíme na noc. Výsledek byl, že jsme na hranicích nebyli ještě ani v jednu po půlnoci - a potom poznali, na co si stěžují, ti co nejezdí v noci: Přes Slovinsko (stavba dálnice, mýtnice, bouračka) jsme "jeli" (už si to nepamauju přesně) myslím od 7 do 11.30. Krokem je silné slovo.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil vrnued (31. 05. 2009 22:14).
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
10. 06. 2009 11:10
My to máme rozpůlené. Tam na noc (vyjíždíme o půlnoci), zpátky přes den (vyjíždíme zhruba v poledne). Jezdíme přes Maďarsko, čili Maďarskem ne po dálnici, a to by nás za bílého dne asi zabilo. Krom toho mám pocit, že směrem "tam" je silnice prázdná. Pravda, v protisměru je docela živo, ale manžel si na oslňování nestěžuje. V noci je to pohoda. Manžel je na noční řízení zvyklý, akorát s sebou vozíme kafe, v Maďarsku máme dvě čůrpauzy a kolem šesté ráno, kdy už jsme na chorvatské dálnici, už raději nespím a snažím se ho trochu "probudit" za volantem povídáním. Kolem jedné hodiny odpoledne jsme na ostrově, v klidu se ubytujeme, manžel se prospí a já si jdu zaplavat poprvé k moři. Večer jsme oba fit a vyrážíme do konoby. Co se týče cesty zpátky, to je trochu horší, jsme kolem jedenácté zpátky v ČR a manžel je poněkud zabitej. Ale snad z té dovolené i jemu něco zbyde.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
10. 06. 2009 11:48
To ze cesta spat je unavnejsia je pochopitelne.
Pobyt na slnku je pre organizmus vycerpavajuci a to aj pri castom pobyte vo vode (slecne luce palia na hlavu aj vo vode). Predsa len Chorvatske slnko je ine ako to nase, aj ked je to este nic oproti takym destinaciam ako Grecko, Tunisko, Turecko, Egypt ale tam sa chodi vacsinou lietadlom.
Lepsie su na tom ti co maju klimatizovany apartman prip. klimu v aute.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
10. 06. 2009 11:50
My máme oboje... ale na pláži je člověk stejně na sluníčku, je to fakt.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
11. 06. 2009 22:26
ja môžem potvrdiť to isté, cesta späť je pre mňa únavnejšia, hlavne keď je odchod po strávenom dni na pláži.

určite je však dobré, ak si zvolím cestu na noc, v deň odchodu nenaplánovať si ťažkú fyzickú, resp. psychickú prácu.
Minulý rok som si myslel, veď to zvládnem ešte na 1/2 dňa do roboty a večer odchod do HR. Tak to teda už určite nie! Okolo 3 hod ráno, neskutočná únava, oči unavené, myseľ tiež. Káva, cola, cukríky, čokoláda, nič nepomáha. Odstavujem na odmorišti a robím prestávku, tak cca na hodinu. Spať by som nezaspal, tak sa prechádzam, menšia rozvička a preberám sa k životu.
Takže ak cesta na noc, tak sa treba dobre pripraviť fyzicky aj psychicky. Žiadny hazard.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
12. 06. 2009 08:48
Ja stále chodím v noci tam i zpäť, no raz som vyskúšal cestu zpäť cez deň. To sa nedá porovnať o 80% je menšia únava ako v noci.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
12. 06. 2009 10:01
Manžel teda den před odjezdem do práce ještě chodí. Pravda, jen zhruba do 13:00, pak jede doupravit auto - umýt, nafouknout kola, natankovat.... Domů se dostane tak ve tři odpoledne. A o půlnoci vyrážíme.
Jde o to, na co je kdo zvyklý.
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
12. 06. 2009 10:27
Od té doby, co máme auto s klimou, jezdíme zásadně přes den. Tam i zpátky. Sice přijdeme o den dovolené u moře, ale počítám do dovolené vlastně i cestu a tu si chceme také užít. Nočních směn si užiju v práci dost na to, abych věděla, jak se člověk kolikrát musí hodně přemáhat, aby neusnul. A riskovat život jen kvůli jednomu ušetřenému dni navíc, to v žádném případě. Už to na fóru bylo řečeno - lepší přijet o minutu déle než v minutě ztratit život třeba právě kvůli mikrospánku.
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
12. 06. 2009 10:43
no podla môjho názoru každý vie na čo má a čoho je schopný a pre každého je lepšie niečo iné. Pre niekoho je lepšie ísť cez deň pre niekoho je lepšie ísť v noci. Či je cesta cez deň menej únavná ? no ja si to ani nemyslím resp. ten rozdiel asi necítim keďže jazdím aj v zamestnaní úplne bežne neikedy celý deň a niekedy celú noc. Skúsil som 2 x 10 hodinovú cestu cez deň a nevidel som v tom nejaké plusy. Proste v noci sa mi ide o veľa pohodlnejšie a kludnejšie ako cez deň, nikto sa nikde neponáhla je kludnejšia premávka a tak, nehovoriac o tom jednom resp. dvoch dní pri jadrane navyše, keď cestujete v noci a ráno o 09.00 ste v ciely. A keď sa niekto na cestu v noci necíti, kde je problém každé 2 hodky zastaviť na 15 minút sa prejsť ? Asi nikde. A ďaľšia vec asi mi dajú za pravdu tí čo jazdia aj s deťmi, že je lepšie keď spia v aute ako keď nevedia čo so sebou a kazdých 20 minut sa pýtajú kedy tam už budeme a ja chcem hento a ja chcem tamto sad smiley . preto preferujem cestu v noci i keď s deťmi zatial nejazdím smileys with beer
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
12. 06. 2009 10:48
no, jsem člověk, který se najezdí, že je toho mnohdy i moc. V zásadě pro mě není problém např. v jednom dnu Praha – Žilina, tam třeba 3 hodiny těžkého jednání kdy musím být ve střehu + povinný pozdní oběd a pak cesta zpět.
Na dovolenou jezdím nejradši přes noc (někdy s výjezdem kolem půlnoci). Má to své výhody – slabší až slabý provoz atd., klima je sice fajn, ale 35 st. vedro je i s ní nepříjemný (hlavně v přestávkách), ale jezdím na noc zásadně když je k dispozici i druhý řidič (v mém případě dcera s kterou jedinou se nebojím). Jinak zásadně přes den, alespoň je na co koukat…. spinning smiley sticking its tongue out
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
12. 06. 2009 10:54
No tak já jezdím na noc především kvůli dětem. Vyjedu večer v 9 a ráno v 9 jsu u moře. Děti (letos 1,5 + 3,5roku) skoro celou cestu prospí a je to tak nejlepší pro všechny. Přes den za světla by je to po hodnině jízdy přestalo bavit a co pak.
Anonymní uživatel
Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
12. 06. 2009 13:08
Desar, jedině makovina by snad pomohla...
No ale vážně: Pro cestu s dětmi opravdu raději přes noc, byť za cenu, že se nepokocháš vyhlídkou z auta.
avatar Re: Cestovat do Splitu ve dne nebo v noci
14. 06. 2009 05:33
My vyjíždíme už 6 let stále kolem 4 hodiny odpledne a jedeme vklidu až do Chorvatska a pak někde na dvě hodinky orazíme a jedeme dál až do Splitu....hlavně vklidu,nejedu na závody,jedu na dovolenou....smileys with beer
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 51
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.