Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Dopravní předpisy

Autor Karel M. 
avatar Re: Dopravní předpisy
23. 12. 2018 10:54
Za 3 hodiny dat Lucko - Dugopolje snad neni nic piratskyho. Je to 378km a google ukazuje cas 3:17h. Ja dojel za 3 hodiny na Sestanovac.
avatar Re: Dopravní předpisy
02. 01. 2019 09:53
Tak s jakým autem jezdíte vy? Odpovídají tabulky i ČR. Jestli ano, tak v tabulce "za mě dobrý". Ale jsou to jen tabulky. Takže závěr i pro mne: jezdi podle předpisů!
[www.autoforum.cz]
Re: Dopravní předpisy
02. 01. 2019 10:00
Tady by ty tabulky vypadaly asi jinak. Na prvních místech audi, bmw, volvo a lidové auto pašík. I když si myslím, že SUV z Bolky je již dohánějí. A o "obchoďácích" v koncernových autech nemluvě.
V tabulce spořádaných řidičů jsou samé nákupní tašky...
avatar Re: Dopravní předpisy
02. 01. 2019 19:10
... hm, až 7mé místo ... ? ... tak to je dobrý ... grinning smiley

smileys with beer



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (02. 01. 2019 21:56).
Re: Dopravní předpisy
13. 01. 2019 09:37
Vlákna jsou zatím " mrtvá "...
Jednu prkotinu bych našel.Dle nabídky katalogu Duha Tour už v roce 2018 byla uvedena nutnost druhého výstražného trojúhelníku a na 2019 je opět.Netuším proč,u soupravy je to pochopitelné.
" Vídeńská úmluva " - výbava dle země původu - se někde prostě nebere...

Na jedné straně vyznělo v POVINNÉ VÝBAVĚ,že trojúhelník stačí jeden - nyní stránky Novalja - při tažení - je nutno dva.
Nová auta se snad ani táhnout nemají a pokud ano,tak jen na nejbližší parkoviště,ještě větší problém bych měl s pohonem 4x4.
Další je svícení - Chorvati zejména ani vloni moc nesvítili - myšleno v letním období - nyní opět Novalja - uvádí svícení stále.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Vikouš (21. 01. 2019 09:39).
avatar Re: Dopravní předpisy
08. 04. 2019 20:32
... tak ještě jedna prkotina (Vikouš ... nic ve zlém smiling smiley13.01.2019) ...
jaká je praxe při cestování do Černé Hory a Albánie, kde prý je jeden z povinných cestovních dokladů řidiče, pro dopravní policii ... Mezinárodní řidičský průkaz ? ...
[www.finance.cz]

... pro vysvětlení dotazu ... některé balkánské státy prý vyžadují jako osobní identifikační doklad cizinců ... cestovní pas, a pak se člověk dozví, že v praxi, v těchto státech stačí naše "občanka" ...
... jak to tedy funguje ? ... sám se tam zatím nehrnu, ale někoho to zajímat může ...
... děkuji ...

smileys with beer



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Bessy (08. 04. 2019 20:36).
Re: Dopravní předpisy
08. 04. 2019 23:32
Funguje to tak: MNE - pas či občanka, někdy k autu OTP a zelená karta.AL - pas či občanka, vždy k autu OTP a zelená karta .Osobně preferuji všude pas,ten je podle zákona,občanka je jen léta fungující benevolence.

Karel
avatar Re: Dopravní předpisy
09. 04. 2019 09:53
Citaci
Vikouš napsal(a):
...nutnost druhého výstražného trojúhelníku a na 2019 je opět. Netuším proč,u soupravy je to pochopitelné. " Vídeńská úmluva " - výbava dle země původu - se někde prostě nebere...
Na jedné straně vyznělo v POVINNÉ VÝBAVĚ, že trojúhelník stačí jeden - nyní stránky Novalja - při tažení - je nutno dva.
Nová auta se snad ani táhnout nemají...
Další je svícení - Chorvati zejména ani vloni moc nesvítili - myšleno v letním období - nyní opět Novalja - uvádí svícení stále.

Chorvatský zákon o provozu na cestách říká v oddílu 15 Vlečení porouchaného vozidla, v odstavci 96, že při vlečení vozidla dle čl. 94 (ten vymezuje, jaká vozidla smí a nesmí být tažená či táhnout) musí být tažné i tažené vozidlo označené bezpečnostním trojúhelníkem. Vlečné vozidlo vpředu, vlečené vzadu. Za snížené viditelnosti musí mít vlečené vozidlo rozsvícené obrysovky vzadu, nejde-li to, pak musí mít vlečné vozidlo oranžový maják. Ostatní ustanovení o vlečení vozidla odpovídají zhruba našim předpisům, jen jsou stručnější, neřeší blbosti, tudíž mají méně zneužitelných děr.
To přece neznamená s sebou vozit dva trojúhelníky s představou, že budeš každou chvíli někoho táhnout a nakonec budeš odtažen sám.
Může vyjímečně dojít k domu, že vlečené vozidlo má tak dobře nabouraný kufr, že se do jeho povinné výbavy pro trojúhelník nedá dostat (takové vozidlo ale bude mít patrně poškozená i zadní světla, takže trojúhelník netrojúhelník, za snížené viditelnosti, ani od soumraku do svítání, nesmí být vlečené, často ani za dne), pak by dva trojúhelníky v jednom autě snad měly smysl. Dokud nikoho netáhneš, nebo sám nejsi tažen, nikdo nemůže dva trojúhelníky vyžadovat.

V oddílu 16 Používání světel v provozu je článek 102 odst. (1), kde se praví, že v období zimního času musí na jedoucím vozidle svítit denní nebo potkávací světla. V odstavci (2) jsou z toho vyjmuté motorky a mopedy, ty musí i ve dne svítit celý rok.
Ovšem pozor: v tunelech platí povinnost svítit potkávačkami, i když máte denní svícení. Je na to vyvolávací cena 500 HRK (oddíl 25 Provoz v tunelu), článek 147.

Podobně to platí v Rakousku - během letního času není denní svícení povinné, to je jen pro jednostopá vozidla... tedy, dokud bude letní čas.
Ve Slovinsku je denní svícení povinné pro všechny a po celý rok. A ještě jedna úchylka - při couvání nestačí, že svítí couvačky. Jak se dá vozidlo do pohybu vzad, musí mu ještě blikat varovky, bez nich Slovinci nepočítají s tím, že auto bude skutečně couvat, a dost se vztekají, couvačky necouvačky.
V Bosně a Hercegovině je povinné denní svícení rovněž po celý rok, jejich předpisy ale dodnes hovoří pouze o svícení potkávacími a obrysovými světly. O světlech pro denní svícení bez současně svítících obrysovek vzadu ještě nic, i když prý to policajti už tolerují. V tunelech se ale na nějakou toleranci policajtů nespoléhejte, tam se svítí potkávačkami a basta.
Zase toho je o pár deka víc... můžu to tak nechat?
Re: Dopravní předpisy
11. 04. 2019 11:51
Nenašel jsem vhodné vlákno a tak to šupnu sem. Dnes ráno jsem poslouchal v autě Rádio ČR Brno a tam Zdeněk Junák ( Brńáci určo znají) vykládal, jak v Rakousku dostal pokutu za to, že neměl přeloženo do němčiny
,,Povolení k řízení motorového vozidla ,, což je to, co si musíme vyřídit po 65 roce věku, abychom mohli jezdit. U lékaře za to platíme 150 kaček. Už jste se s tím někdo v cizině setkal, a kde a jaké postihy? A jaký překlad? Úřední překladatel, notářské osvědčení, lékařské potvrzení překladu, stačí angličtina a nebo musí být v jednotlivých státech jejich mateřština? A protože se mně to již týká, a myslím i mnoha zde přispívajících, musím se o to zajímat. N astránkách Automotoklubu sice zmínka je o tom, že musí být po 65 roce věku lékařské osvědčen, ale už se nehovoří o tom, že musí být přeloženo do němčiny.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil tonioantonio (11. 04. 2019 11:58).
avatar Re: Dopravní předpisy
11. 04. 2019 17:31
Tak to bych chtěl tu pokutu vidět. A zač skutečně byla.
V Rakousku s sebou jejich řidiči nad 65 let nic takového nevozí, podle jejich předpisů je zdravotní stav řidiče seniora vedený v registru řidičů, do kterého mají biřici polem pracující odkudkoli přístup. Jestli se řidič nedostaví včas na kontrolu, nebo se při prohlídce objevilo nějaké nové omezení způsobilosti, je doktor povinen to (tuším do 5 dnů) nahlásit do registru řidičů. Ten si řidiče předvolá k vyznačení harmonizovaného kódu omezení do řidičáku, případně k jeho odevzdání, jestli se na prohlídku nedostavil. Proto rakouští policisté vyžadují jen osobní doklady řidiče a doklady od vozidla. Konečně - harmonizační kód zdravotního omezení popř. pomůcek se vyznačuje i do řidičáku. Jestli si naše a jejich registry už sdílejí informace, najdou to pod příslušným evidenčním číslem "zdravotního techničáku", číslo je přece nezávislé na jazyku ostatního textu, kódy omezení jsou také číselné.
Re: Dopravní předpisy
11. 04. 2019 19:05
jak jsem slyšel tak prodávám. Ale oslovil jsem ÚAMK ČR s tímto dotazem a zde je odpověď. Překopírovaný text dvou vět:
Dobrý den ,
toto potvrzení by měl mít řidič vozit u sebe v překladu (Ang.jazyce). Lékař by Vám měl napsat,že řidič je způsobilý k jízdě + razítko.(a vzít si to sebou) + dokument o potvrzní o způsobilosti řidiče od lékaře.Jinak notářsky to nemusí být ověřené.


S pozdravem a přáním hezkého dne


Tým Infoservis UAMK
Na Strži 1837/9
14000 Praha 4
261104333
avatar Re: Dopravní předpisy
11. 04. 2019 20:41
Co znamená formulace "by měl", to tam nevysvětlili?
Buď musíme, nebo ne.
Re: Dopravní předpisy
11. 04. 2019 23:14
No mě ta formulace také neuspokojila a tak jak to bude možné, budu se snažit dále něco zjistit. Pokusím se i kontaktovat Z. Junáka do rozhlasu a zjistit, co to bylo za konkretní akci , jak proběhla a kde a jaká byla sankce. Prostě detaily toho, co prezentoval v dnešním vysílání.
avatar Re: Dopravní předpisy
12. 04. 2019 05:43
Třeba je ten pořad tady. Ale širší informace přímo od něj by se hodila.
Re: Dopravní předpisy
12. 04. 2019 07:51
Chtít relevantní informace od UAMK, je jako chtít je po jakémkoliv jiném zájmovém kroužku. Ostatně na té odpovědi je to vidět. Jejich vyjádření jsou plná: "by měl" "doporučujeme" "je obvyklé" atd atp
Komunikace s nimi je ztráta času.
Re: Dopravní předpisy
12. 04. 2019 10:15
Ráno jsem napsal mejla Z. Junákovi a tak uvidím, zda mi odpoví.

Vážený pane Junáku,

občas se mi podaří zachytit vaše vysílání Srdcovek, většinou při jízdě autem. Rád vás poslouchám a tak tomu bylo i 11.4. 2019 . Ale proč píši. V tomto díle jste se zmínil o tom, že jste v Rakousku dostal pokutu za nepřeložené potvrzení od lékaře o tom, že jste zdravotně způsobilý řídit motorové vozidlo.

Vzhledem k tomu, že jsem již také pětašedesátník a často do Rakous i jinam do světa vyjíždím, zajímalo by mne při jaké příležitosti jste byl kontrolován rakouskou policií a zda pokuta nebyla za vlastně jiný dopravní přestupek. Zkoušel jsem se dopídit, třeba u UAMK ( Automoto klub ČR) , ale relevantní a uspokojivé odpovědi jsem se nedočkal. Takže bych potřeboval znát ty vaše okolnosti , abych věděl jak postupovat. A když už jste u čtení toho mého povídání, zahrajte všem řidičům, co jsou právě na cestách, ať už za prací nebo na výletě s rodinou, či jiné aktivitě, s přáním mnoha beznehodových kilometrů vám i ostatním posluchačům.
PS. Zkuste mi to shrnout v jedné větě do e-mailu. Děkuji


Tak podpis , datum jsem přiložil a budu čekat zda odpoví.

Jinak jak psal Hill, je to v poředu na ČR Brno v celodenním přehledu tady
[program.rozhlas.cz] v čase 09 50 cca.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil tonioantonio (12. 04. 2019 11:59).
Re: Dopravní předpisy
15. 04. 2019 20:21
Zatím mlčí, neodpovídá.
Re: Dopravní předpisy
17. 04. 2019 12:35
Takže dostal jsem odpověď od pana Junáka a ta zní: byla to běžná dopravně bezpečnostní akce v Rakousku, dokonce dýchal a policista vyžadoval dokument v němčině. Pan Junák se ale nezmínil jaká byla výše pokuty, doklad o zaplacení či nálezu o dopravním přestupku zahodil, takže se neporadil ani se svým právníkem. Co mi z toho plyne? Vzhledem k dané situaci a postupu policisty v cizině si myslím, že někdo to vyžaduje a někdo ne, záleží zřejmě na kusu, dohadování někde na cestě, to by mně asi nepomohlo, neboť policie tam venku má vždy pravdu. A platit v desítkách či stovkách E se mi teda nechce. Takže přeložím do jazyka kudy projíždím, tzn. němčina , italština, angličtina, nechám si to od své milé lékařky oštemplovat a bude. V září jedu i na Pelješac, tak to nechám šupnout i do chorvatštiny. Co vy ostatní na to říkáte, cestovatelé?

Opravený vlastní název: Pelješac, měl jsem malé písmenko, to je hanba, starý chlap, češtinář a taková hrubka.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil tonioantonio (17. 04. 2019 21:21).
avatar
mdr
Re: Dopravní předpisy
17. 04. 2019 13:15
A co slovinština? Nebo slovenština, maďarčina?
avatar Re: Dopravní předpisy
17. 04. 2019 17:31
Je otázka, který doktor bude ochotný to napsat či napsané podepsat v cizí řeči...
Re: Dopravní předpisy
17. 04. 2019 21:27
mdr napsal(a):
-------------------------------------------------------
> A co slovinština? Nebo slovenština, maďarčina?


Jak jsem slyšel a dostal odpovědi, tak podávám a není to třeba dehonestovat. Je každého věc, jak se k danému problému postaví. Nikdo nikoho nenutí, k ničemu. Tím myslím uzavřeme debatu. Děkuji za pozornost a komentáře.
Re: Dopravní předpisy
18. 04. 2019 07:07
dobrý den,
zařekl jsem se, že těchto polemik se účastnit nebudu, ale toto mi nedá, divím se že ještě nikdo nepřišel s tím, že cestou musíme mít 1000 éček v drobnejch, 6kg hasicí přístroj, 5ks oranžových vest a pod. nejhorší na tom je fakt, že minimálně 20 lidiček teď řeší, jak sehnat přeložený texty potvrzení od doktora a těch mi je opravdu líto. Tonio, tonio, jen tak dál . . . a škoda, že pan Junák či jak se ten kuliferda jmenuje dostane prostor v médiu jako je rozhlas, všechno zahodil, nic si nepamatuje, zřejmě to je kvalitní zdroj informací pro nás obyčejný smrtelníky. Asi tak jako zmíněný ÚAMK confused smiley
Re: Dopravní předpisy
18. 04. 2019 10:45
Pan Junák je náhodou borec a ne nějaký kuliferda (Četnické humoresky, málokdo si ho pamatuje i z Dědictví aneb... hrál tam toho majitele nočního klubu Igora nebo tak nějak se jmenoval).
Re: Dopravní předpisy
18. 04. 2019 21:28
mirek12 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> dobrý den,
> zařekl jsem se, že těchto polemik se účastnit........

Nebudu se k vám vyjadřovat, děkuji za komentář. Pokud se vás to netýká a není vám 65 +.
>



Upraveno 1krát. Naposledy upravil tonioantonio (18. 04. 2019 21:31).
avatar Re: Dopravní předpisy
19. 04. 2019 17:39
... věřím tomu, co zde slušně napsal ...
tonioantonio ... viz.:
Re: Dopravní předpisy nový
12. 04. 2019 10:15


... stejně tak doufám, že pan Junák odpoví ... do té doby bych, tedy za sebe počkal, proč byl nedostatek v dokladu takto oceněn rakouskou dopravní policií ... pan Junák často odpovídá v pořadu Srdcovky, tím spíš, když slyší zájem posluchačů ...
... to, že zde tonioantonio otevřel téma, které může někoho zajímat je jistě ... ke slušné diskuzi ...

smileys with beer
Re: Dopravní předpisy
19. 04. 2019 19:54
Bessy, odpověď Zdenka Junáka jsem napsal o něco výše, včetně toho, jak se zařídím já. Nechápu nakonec ty komentáře od některých dopisovatelů, tím spíše, že se jich vlastně ani dotyčný problém netýká. Jsem přístupný jakékoliv diskusi, ovšem bez posměšků a dehonestace. Slunce v duši.
avatar Re: Dopravní předpisy
19. 04. 2019 23:43
Hill napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Je otázka, který doktor bude ochotný to napsat či
> napsané podepsat v cizí řeči...

Jardo, naprosto běžně mám pro DE potvrzené G41 atd. Myslím si, že je dost doktorů, kteří běžně ošetřují cizince a jsou jazykově vybavení (DE, EN, RU...)
smileys with beer
avatar Re: Dopravní předpisy
20. 04. 2019 08:08
... mě to zajímalo především proto, že budu doklad ... smiling smiley brzo potřebovat ... pro sichr ho nechám přeložit do angličtiny, což je světový jazyk a takto to mám i u dokladu o používání služebního vozidla v zahraničí ...

smileys with beer
Re: Dopravní předpisy
20. 04. 2019 08:54
Já jsem kontaktoval svou lékařku, ke které chodím již asi 40 let , celá moje rodina je u ní v péči také a tak je taková naše rodinná. A ta nemá problém mi to potvrdit v jakémkoli jazyce. Naše paní doktorka k nám nastoupila hned po studiích a jen krátká přerušení na mateřskou tady nebyla. Jsme stejné ročníky a tož není problém. Myslím by to mohl potvrdit každý lékař, ale chápu, že by se mohl osobní přístup toho kterého lišit.
avatar Re: Dopravní předpisy
20. 04. 2019 09:20
Existuje někde oficiální formulář v češtině , jak má vypadat, aby to nevadilo Policii? Někde jsem četl, že s tím mají chrániči někdy problémy.
Připouštím, že jsem na internetu nehledal.
Jeden vozím sebou u řidičáku, zatím ho nikdo nikdy nekontroloval. Ale co není, může být.
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 65
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.