Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Dopravní předpisy

Autor Karel M. 
Re: Dopravní předpisy
25. 01. 2016 16:33
Já náhradní xenonovou žárovku vozím a i ji dokážu vyměnit, ale myslím, že 9 z 10 řidičů ji nedokáže na silnici vyměnit.
U Oktávky není problém vyndat světlomet, ale u jiných aut už to asi bude horší. A šroubky jsou tam na hvězdičku, takže je třeba s tím počítat.
Re: Dopravní předpisy
25. 01. 2016 16:43
Jak je to s rezervou když tam není Ford Mondeo IV.Dojezdová sada by měla stačit.
Re: Dopravní předpisy
25. 01. 2016 18:38
Pro Zdevel,
tu výjímku na xenony v povinné výbavě jsi mohl vidět ve zrušené technické vyhlášce č.341/2002 Sb.,
Zde znění staré vyhlášky.
Povinná výbava motorových a přípojných vozidel
(K § 76 odst. 1 zákona)
(1) Pro vozidla kategorií M a N se požaduje vždy tato výbava:
a) náhradní elektrické pojistky, po jedné od každého užitého druhu, pokud jsou v elektrické instalaci používány,
b) po jedné náhradní žárovce (výměnného zdroje světla s výjimkou výbojek) od každého druhuužívaného v zřízeních k vnějšímu .......

Text nové vyhlášky jsem výše uvedl. Je to přesné znění platné vyhlášky a vyjímka na xenony již tam není.Vím, že se to řešilo a závěr byl takový, že i když to řidič není schopen vyměnit, tak pokud má asistenční službu nebo odtah do servisu, tak je třeba aby tam mechanici měli originální díl k dispozici. Pokud se týká autoškol, tak byla také zrušena zkouška z ovládání a údržby vozidla. U některých nových vozidel padne záruka pokud řidič sám otevře kapotu. Smí tam pouze autorizovaný servis.
Pro jistotu stejně zítra prověřím přímo na ministerstvu dopravy a napíšu.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Tomáš539 (25. 01. 2016 18:39).
Re: Dopravní předpisy
25. 01. 2016 19:04
Děkuji za informaci, teď to bude na slovíčkaření a vzdělání policistů. Mezitím jsem totiž vygoogloval, že xenony nejsou žárovky, ale výbojky.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Zdevel (25. 01. 2016 20:04).
Re: Dopravní předpisy
25. 01. 2016 20:05
Tomáši, když jsem řekl technikoví že stačilo pouze pootočit šroubkem a světlo by bylo seřízeno - odpověděl : ....ze zákona nesmíme. Jsme STK a nikoliv autoservis.
Asi má pravdu ale servisman měl hotovo za necelou minutku. Mě to stálo na další STK den času. A to jsem rád že jsem se tam dostal.angry smiley
avatar Re: Dopravní předpisy
25. 01. 2016 20:39
Na STK se nesmí provádět žádné opravy na kontrolovaném vozidle, vyjma seřízení světel.

Prostě se mu do toho vyloženě nechtělo. ;-)
avatar Re: Dopravní předpisy
06. 02. 2016 13:59
[bleskove.cz]
To snad není pravda, co za nesmysly jsou úředníci schopni vymyslet.
Re: Dopravní předpisy
06. 02. 2016 14:51
To jsou bláboly v tom článku. Pravdu ale mají, že nákladní auta do zákazu vjezdu nákladních vozidel nesmí. Demontaz váhového limitu je samozřejmě zhovadilost. Normálně by to nebyl problém, když by ten samý stát před pár lety nedonutil podnikatele kupovat normální osobáky homologované jako naklaďáky.
Re: Dopravní předpisy
18. 02. 2016 13:20
Nové dopravní značky! Zkusil jsem jejich test, viz link, slušný výsledek.
[www.bezpecnecesty.cz]
Re: Dopravní předpisy
18. 02. 2016 15:43
Vážení, nevíte někdo jak to je? Je to zhruba rok, co mě Pomahači přistihli, že se mi autíčko v osadě z kopečka rozjelo na 62 km/hod. Byli schovani za křovím a měli nalíčenou pastičku, určitě jsem tam nebyl jedinný hříšník. Samozřejmě jsem cinkal a v tom případku mi určitě připsali na Magistrátu nějaký bodík. Celý rok jsem neměl žádný (vědomý) přestupek a co jsem našel, tak se mi po 12 měsících bez přestupku odečtou 4 body. Nevím jestli automaticky nebo o to musím někde žádat, tot' má otázka. Karel. confused smiley
avatar Re: Dopravní předpisy
18. 02. 2016 15:51
Já jsem přišel o 4 body někdy před 7 roky.. Od té doby jsem bez přestupku a tak předpokládám, že už mám dávno ty body zpět. O nic jsem nežádal, myslím že se tak stane automaticky. Jistě to ale nevím, tenkrát jsem si to určitě zjišťoval ale už si nepamatuji a výpis z mého bodového systému jsem si od té doby žádný udělat nenechal.

** Petr **
Re: Dopravní předpisy
18. 02. 2016 18:55
Dobrý den, body se odečítají automaticky a ještě si jde odmazat tři body na cvičném polygonu (myslím Jihlava, Most), ale jsou tam nějaká omezení. Řekl bych, že ani jeden nesmí být udělen za 7 nebo 6 bodový přestupek a celkem jich musí být do deseti, ale nejsem si jist.
avatar Re: Dopravní předpisy
18. 02. 2016 19:41
No, mě před lety změřili u UH směr BM, dali mi -3 + příspěvek na pendreky / 2 500/. Do roka byly automaticky bodíky zpět. Když mě lustrovali, jsem jim povídal, že mám plné konto. A že si to ověří. Za chvilku byl zpět, a že jo. Možná proto byli mírnější, ale bylo to tenkrát skoro na čistírnu. Na 90 ce 124. Že já trubka do UH valil.Klient volal na poplach a přitom taková triviální záležitost. Tak jsem byl trochu natlakován a bylo to hned.
Říkali mi, že na tom úseku jsou nehezké nehody, tak proto tam vartují. Celkově si na této cestě dávám bacha.
avatar Re: Dopravní předpisy
18. 02. 2016 19:57
... když mi jeden den dávali už po třetí ( po každé jiná hlídka ) ... tak jim říkám ...
chlapi, tohle už si vyfotím, abych ušetřil práci vašim dalším kolegům ...
když jsem jim vysvětlil kolikátí jsou, s humorem se focení zúčastnili ... yawning smiley
[www.rajce.net]
smileys with beer
Re: Dopravní předpisy
18. 02. 2016 21:44
Bodový systém-vysvětlení
"slušný řidič" má 0 bodů. Za určité přestupky se připisují body. Musím ale na místě s přestupkem souhlasit. Když odbor dopravy obdrží od policie hlášení o přestupku tak se do karty řidiče zapíše počet bodů dle zákona. Nikdo nebude řidiče průběžně informovat o tom že mu body byly připsány. Odbor dopravy informuje řidiče až když počet bodů dosáhne 12, ale to už je skoro pozdě. Během roku se řidič o počtu bodů dozví na odboru dopravy nebo na poštách - kde poskytují i výpis z rejstříku trestů.4 body se sice ročně automaticky odepíšou (nikde se o to nežádá), ale nesmím během 12 měsící spáchat žádný bodovaný přestupek. Například 11 měsíců nic nespáchám, pak třeba pojedu trochu rychle a dostanu 2 body a lhůta 12 měsíců běží znovu od toho posledního přestupku. Jinak odečet bodů si lze dobrovolně zaplatit absolvování tzv. kurzu bezpečné jízdy třeba v té Jihlavě nebo Mostě. Tam se přihlásím, absolvuji 7 hodinový kurz asi za 5000 Kč,( žádné přezkoušení se nekoná), dostanu potvrzení a to donesu na odbor dopravy, kde požádám o odečet 3 bodů. Podmínkou odečtu je, že v době podání žádosti o odečet mám maximálně 10 bodů a nebyl jsem trestán za přestupek 6 bodový. Tento kurz mohu absolvovat 1 x v kalendářním roce= např.prosinec 2015 + leden 2016 a mám odečteno 6 bodů. Pokud mám těch bodů 12 tak mám jistotu, že si 12 měsíců nezařídím-nelze po odpykání poloviny trestu požádat o prominutí. Když si trest 12 měsíců odpykám, tak musím absolvovat dopravně-psychologické vyšetření za zhruba 2500 Kč, pak jdu k vyšetření ke svému praktickému lékaři ( 300 Kč), pak se přihlásím do autoškoly, kde zaplatím za skupinu B zhruba 2500 Kč. Tam si dám jednu jízdu a jdu na zkoušku se zkušebním komisařem na testy + jízdu ( zaplatím 700 Kč).Pokud nenapíšu test tak mám ještě jeden opravný pokus. Pokud neudělám test ani na druhý pokus, tak musím absolvovat autoškolu znovu.
Pokud dostanu od odboru dopravy výzvu, že mám 12 bodů a nedostavím se abych odevzdal řidičák, tak ho odbor dopravy v registru stejně zablokuje a bude neplatný.Při silniční kontrole to policie zjistí a jdu k soudu, kde dostanu minimálně 25 tisíc pokuty+ dalších 12 měsíců zákaz řízení. Problém může mít i slušný člověk, který se nezdržuje na adrese trvalého pobytu a odbor dopravy mu předvolání skutečně osobně nedoručí. Pro úřady se to považuje po 10 dnech za doručené a blokace řidičáku je taky. Něco se však zachránit dá. Vzorová situace: za 3 dny mám plánovaný odjezd na dovolenou a ve schránce najdu výzvu na odevzdání řidičáku=na odbor dopravy se tedy dostavím a nechám si od úředníka předložit seznam bodovaných přestupků, kde musí být uvedeno kde jsem co spáchal a které oddělení policie přestupek zjistilo. Například bude uvedeno -policie Kolín-rychlost 65 v obci-2 body. A já řeknu, že si nepamatuji, že jsem v Kolíně byl a podám námitku proti těmto bodům.Úředník musí tento přestupek znovu prověřit a od policie Kolin si vyžádat kompletní záznam o přestupku- kdo to změřil, jakým radarem ( číslo radaru), jeho poslední kalibrace a přesnou GPS polohu radaru vdobě měření a přesnou GPS polohu vozidla v momentě měření. Než úředník tyto materiály obdrží, tak to bude trvat zhruba měsíc a po tu dobu je pozastaveno moje odevzdání řidičáku a já můžu klidně odjet na dovolenou. Když se vrátím a půjdu na odbor dopravy, kde mně úředník oznámí, že všechny záznamy o přestupku jsou v pořádku tak ukážu na druhý přestupek třeba 3 body za pásy a úředník musí opět znovu tento přestupek prověřit a já můžu jezdit další měsíc.Takto to můžu postupně udělat u všech přestupků a věřte, že díky špatné práci policie múže být někde zjištěna procesní chyba-například zkomolené jméno, příjmení, špatně uvedená adresa, číslo popisné a pokud to u některého přestupku skutečně takto bude, tak úředník musí body u tohoto přestupku odečíst. Ty GPS polohy radarů a vozidel v době měření jsou taky důležité. Pokud totiž přestupek měří obecní policie, tak platné je pouze to měření, kdy se moje vozidlo nachází minimálně 100 metrů od cedule začátek obce-=musím byt už se svým vozidlem 100 metrů v obci. Pokud tato podmínka není splněna nebo GPS poloha vozidla není uvedena, tak je toto měření také neplatné a body se musí odečíst.U státní policie tato podmínka bohužel není.



Upraveno 1krát. Naposledy upravil Tomáš539 (19. 02. 2016 19:43).
Re: Dopravní předpisy
18. 02. 2016 22:08
Fous 57 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> No, mě před lety změřili u UH směr BM, dali mi -3
> + příspěvek na pendreky / 2 500/. Do roka byly
> automaticky bodíky zpět. Když mě lustrovali, jsem
> jim povídal, že mám plné konto. A že si to ověří.
> Za chvilku byl zpět, a že jo. Možná proto byli
> mírnější, ale bylo to tenkrát skoro na čistírnu.
> Na 90 ce 124. Že já trubka do UH valil.Klient
> volal na poplach a přitom taková triviální
> záležitost. Tak jsem byl trochu natlakován a bylo
> to hned.
> Říkali mi, že na tom úseku jsou nehezké nehody,
> tak proto tam vartují. Celkově si na této cestě
> dávám bacha.

Valil jsi to přes Buchlovky. Tam měří často.thumbs up smiley
Re: Dopravní předpisy
18. 02. 2016 23:25
Tomáši539:
Děkuji za přesné a pro mě uklidn'ující vysvětlení. Se strejdou Google si docela rozumím ale takhle vysvětleno jsem nikde nenašel, ještě jednou Dík.
smileys with beer
avatar Re: Dopravní předpisy
18. 02. 2016 23:53
Kdepak Buchlovky, lapli mě hned po najetí na obchvatu. Najel jsem u Hamé a za 400 m jeli v protisměru. Odstavili mě vpravo na takovém zálivu, ještě jsem viděl na LET. Kolem Buchlovic jsem už valil předpisově. Oni tam pendlují mezi Albertem a sjezdem na St.Město. Tam otočka a nazpět. Na Buchlovky si dávám majzla.Za chvíli jim začnou žně, vyjedou motorky a bude tam tóčo. Ale je pravdou, že ta cesta tam svádí k přišlápnutí. Jsem poučen.
Re: Dopravní předpisy
19. 02. 2016 08:13
Tomáš539 thumbs up
Re: Dopravní předpisy
20. 02. 2016 00:34
Tomáš539 napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Bodový systém-vysvětlení
> "slušný řidič" má 0 bodů. Za určité přestupky se
> připisují body. Musím ale na místě s přestupkem
> souhlasit. Když odbor dopravy obdrží od policie
> hlášení o přestupku tak se do karty řidiče zapíše
> počet bodů dle zákona. Nikdo nebude řidiče
> průběžně informovat o tom že mu body byly
> připsány. Odbor dopravy informuje řidiče až když
> počet bodů dosáhne 12, ale to už je skoro pozdě.
> Během roku se řidič o počtu bodů dozví na odboru
> dopravy nebo na poštách - kde poskytují i výpis z
> rejstříku trestů.4 body se sice ročně automaticky
> odepíšou (nikde se o to nežádá), ale nesmím během
> 12 měsící spáchat žádný bodovaný přestupek.
> Například 11 měsíců nic nespáchám, pak třeba
> pojedu trochu rychle a dostanu 2 body a lhůta 12
> měsíců běží znovu od toho posledního přestupku.
> Jinak odečet bodů si lze dobrovolně zaplatit
> absolvování tzv. kurzu bezpečné jízdy třeba v té
> Jihlavě nebo Mostě. Tam se přihlásím, absolvuji 7
> hodinový kurz asi za 5000 Kč,( žádné přezkoušení
> se nekoná), dostanu potvrzení a to donesu na odbor
> dopravy, kde požádám o odečet 3 bodů. Podmínkou
> odečtu je, že v době podání žádosti o odečet mám
> maximálně 10 bodů a nebyl jsem trestán za
> přestupek 6 bodový. Tento kurz mohu absolvovat 1 x
> v kalendářním roce= např.prosinec 2015 + leden
> 2016 a mám odečteno 6 bodů. Pokud mám těch bodů 12
> tak mám jistotu, že si 12 měsíců nezařídím-nelze
> po odpykání poloviny trestu požádat o prominutí.
> Když si trest 12 měsíců odpykám, tak musím
> absolvovat dopravně-psychologické vyšetření za
> zhruba 2500 Kč, pak jdu k vyšetření ke svému
> praktickému lékaři ( 300 Kč), pak se přihlásím do
> autoškoly, kde zaplatím za skupinu B zhruba 2500
> Kč. Tam si dám jednu jízdu a jdu na zkoušku se
> zkušebním komisařem na testy + jízdu ( zaplatím
> 700 Kč).Pokud nenapíšu test tak mám ještě jeden
> opravný pokus. Pokud neudělám test ani na druhý
> pokus, tak musím absolvovat autoškolu znovu.
> Pokud dostanu od odboru dopravy výzvu, že mám 12
> bodů a nedostavím se abych odevzdal řidičák, tak
> ho odbor dopravy v registru stejně zablokuje a
> bude neplatný.Při silniční kontrole to policie
> zjistí a jdu k soudu, kde dostanu minimálně 25
> tisíc pokuty+ dalších 12 měsíců zákaz řízení.
> Problém může mít i slušný člověk, který se
> nezdržuje na adrese trvalého pobytu a odbor
> dopravy mu předvolání skutečně osobně nedoručí.
> Pro úřady se to považuje po 10 dnech za doručené a
> blokace řidičáku je taky. Něco se však zachránit
> dá. Vzorová situace: za 3 dny mám plánovaný odjezd
> na dovolenou a ve schránce najdu výzvu na
> odevzdání řidičáku=na odbor dopravy se tedy
> dostavím a nechám si od úředníka předložit seznam
> bodovaných přestupků, kde musí být uvedeno kde
> jsem co spáchal a které oddělení policie přestupek
> zjistilo. Například bude uvedeno -policie
> Kolín-rychlost 65 v obci-2 body. A já řeknu, že si
> nepamatuji, že jsem v Kolíně byl a podám námitku
> proti těmto bodům.Úředník musí tento přestupek
> znovu prověřit a od policie Kolin si vyžádat
> kompletní záznam o přestupku- kdo to změřil, jakým
> radarem ( číslo radaru), jeho poslední kalibrace a
> přesnou GPS polohu radaru vdobě měření a přesnou
> GPS polohu vozidla v momentě měření. Než úředník
> tyto materiály obdrží, tak to bude trvat zhruba
> měsíc a po tu dobu je pozastaveno moje odevzdání
> řidičáku a já můžu klidně odjet na dovolenou. Když
> se vrátím a půjdu na odbor dopravy, kde mně
> úředník oznámí, že všechny záznamy o přestupku
> jsou v pořádku tak ukážu na druhý přestupek třeba
> 3 body za pásy a úředník musí opět znovu tento
> přestupek prověřit a já můžu jezdit další
> měsíc.Takto to můžu postupně udělat u všech
> přestupků a věřte, že díky špatné práci policie
> múže být někde zjištěna procesní chyba-například
> zkomolené jméno, příjmení, špatně uvedená adresa,
> číslo popisné a pokud to u některého přestupku
> skutečně takto bude, tak úředník musí body u
> tohoto přestupku odečíst. Ty GPS polohy radarů a
> vozidel v době měření jsou taky důležité. Pokud
> totiž přestupek měří obecní policie, tak platné je
> pouze to měření, kdy se moje vozidlo nachází
> minimálně 100 metrů od cedule začátek obce-=musím
> byt už se svým vozidlem 100 metrů v obci. Pokud
> tato podmínka není splněna nebo GPS poloha vozidla
> není uvedena, tak je toto měření také neplatné a
> body se musí odečíst.U státní policie tato
> podmínka bohužel není.


No jako teorie snad. Jinak to má velkou díru. Takže to upřesnim, například když naberete ty body třeba za 10 mesiců. Přijdete tedy na úřad s tou námitkou k přestupku. To prošetření se off jmenuje ; podnět k zahájení přezkumného řízeni..... Tak a nyní se u bodovaných
přestupků, tj. vše s čímž jste v minulosti starší jak 6 měsíců souhlasili vydá jednoduché rozhodnutí, které bude znít takto: podle $85 odst.5 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, přezkumné řízení, v němž bude přezkoumáváváno rozhodnutí o uložení pokuty v blokovém řízení, lze zahájit nejpozději do 6 měsíců od právní moci tohoto rozhodnutí. S ohledem na skutečnost, že rozhodnutí o uložení blokové pokuty nabylo právní moci dne....,nelze již v současné době přezkumné řízení provést.
A bude hotovo, za 5 min jste odpalkovaní a body vam zůstávají, zdrzeni 5 minut.Takže chci říci není to tak jednoduché, a v těchto věcech se dobře neorientují ani řadový policisté obou armád.
Re: Dopravní předpisy
20. 02. 2016 09:06
No pro ty, kterým se dost často povede nějaký ten bodík je tady pojištění proti pokutám.
Nic neřeším na místě s těma šmatloněma, ale chci do správního řízení. Až mi přijde předvolání, pošlu ho pojišťovně
a nechám vše na nich. Vyzkoušeno, funguje.
avatar Re: Dopravní předpisy
20. 02. 2016 09:26
A jak to probíhá? Body dostaneš a pokuty zaplatí za tebe? Nebo se se hádají spolu i o body?
Já si myslím, že důležité je, aby nepřibývaly body. Na pokuty splátkový kalendář, za chvíli na zaplacení pokuty bude muset přijít pomalu exekutor, jak budou vysoké.
Re: Dopravní předpisy
20. 02. 2016 09:47
Nezaplatí, pouze to takové firmy oddaluji.
Re: Dopravní předpisy
20. 02. 2016 10:27
Probíhá to tak, že si to právník té firmy převezme a potom přezkoumá situaci, při které vznikla pokuta a snaží se rozporovat tvrzení policie, nebo špatné dopravní značení, nebo špatné umístění radaru atd. Jde o to, že většina pokut není zrovna podle zákona a policie využívá naší neznalosti a toho, že se bojíme.
Re: Dopravní předpisy
20. 02. 2016 10:48
..a cena toho pojištění?.... vyplatí se to vůbec? Marně vzpomínám, kolik let nazpátek jsem naposledy platit. A to najedu jen s autem ročně skoro 30000km plus něco na čopru...
Re: Dopravní předpisy
20. 02. 2016 11:11
filhou napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Nezaplatí, pouze to takové firmy oddaluji.


Přesně tak, tyto pojišťovny vůbec nic neřeší se správním orgánem. Jejich jedinná práce je, že hrají o čas k projednání a využívají nedokonalosti zákona. Jsou registrované v horoucich peklech po celém světě a defacto zastupují řidiče na podkladě plné moci. Nyní se proti tomu stát brání, jsou tam natažené lhůty pro projednání, odpovědnost majitele vozů atd.
Jinak jestli média říkají, že institut blízké osoby už nefunguje a nelze tutu klíčku využívat, tak to není zcela pravda. Dá se to stále za jistých okolností stále použít.
Re: Dopravní předpisy
20. 02. 2016 11:13
FrantaLogan napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Probíhá to tak, že si to právník té firmy převezme
> a potom přezkoumá situaci, při které vznikla
> pokuta a snaží se rozporovat tvrzení policie, nebo
> špatné dopravní značení, nebo špatné umístění
> radaru atd. Jde o to, že většina pokut není zrovna
> podle zákona a policie využívá naší neznalosti a
> toho, že se bojíme.

Takto postupuje tak možná pojišťovna DAS, jinak jak uvádím jinde-výše.
Re: Dopravní předpisy
20. 02. 2016 11:17
ziro napsal(a):
-------------------------------------------------------
> ..a cena toho pojištění?.... vyplatí se to vůbec?
> Marně vzpomínám, kolik let nazpátek jsem naposledy
> platit. A to najedu jen s autem ročně skoro
> 30000km plus něco na čopru...


Nedávno se to ještě vyplatilo, teď nevím jaké tyto pseudopojištovny nastavili podmínky smluv, po změnách v legislativě.
Re: Dopravní předpisy
20. 02. 2016 15:37
Ano, mluvím o DAS a nic neoddalují, jednají. Cena něco kolem 2.000 Kč na rok. Přesně je to na jejich stránkách.
Re: Dopravní předpisy
20. 02. 2016 18:34
Tak to se mně určitě nevyplatí....thumbs up smiley
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 178
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.