Vítejte! Přihlásit se Vytvořit nový profil

Rozšířené vyhledávání

Dopravní předpisy

Autor Karel M. 
Anonymní uživatel
Re: Dopravní předpisy
29. 01. 2015 06:39
Někde jsem to tady již psal, nebudu to hledat a tak to dávám sem. Od 1.11.2014 jsem byl na silnici 9x kontrolován, jedno v jakoukoliv denní či noční hodinu, tady na brněnsku a blanensku. Zkrátka je přitahuji poslední dobou jako magnet.
Zajímalo by mně, kdo z vás a za jakých podmínek byl kontrolován v některé zemi při průjezdu na cestě do Chorvatska či jinde v cizině. Já teda nikdy nikde.smiling smiley



Opraven pravopis



Upraveno 1krát. Naposledy upravil tonasumik (29. 01. 2015 08:45).
Re: Dopravní předpisy
29. 01. 2015 08:39
O mně je známo, že jezdím hodně předpisově. Třeba v Černé Hoře jsem měl několikrát na mále, když jsem dodržoval třeba 40-cítku a oni tam měli schovaný radar. Totéž třeba u Slunje v Chorvatsku, ale tam vím, že stávají.
Je to již snad víc než 10 let, tak mě zastavili někde u Varaždinu, to byla již tma. Tehdy ještě kolem Čakovce nebyla dálnice. Určitě jsem vjel do obce větší rychlostí, než jsem měl. Tak jsem se chystal na nejhorší. Když jsem zastavil, tak se stalo něco nečekaného - policajt najednou ukázal, ať jedu. Nevím proč, ale byl jsem určitě rád.
Jedinou pokutu jsem platil v Opuzenu. Je tam 70-tka, určitě jsem nejel víc, protože jsem se rozhlížel po okolí. Údajnou rychlost si vymysleli. Zaplatil jsem pokutu 100 kun bez dokladu, původně chtěl 300 kun s dokladem. Ale tam jsou už tím asi známí, když tudy projíždím, téměř pokaždé nějakou hlídku vidím a jedu už opravdu provokativně pomalu.
avatar Re: Dopravní předpisy
29. 01. 2015 09:25
Musím konstatovat, že za celé ty roky, co jezdíme do HR jsem nebyl nikdy kontrolován a to ani v tranzitních zemích, ať jsme jeli kudykoli.
Snažím se předpisy dodržovat, a to i v tuzemsku. Mám rád svižnou jízdu a rozhodně úzkostlivě nedodržuji 90 ku, ale vždy bez rizika a s předvídavostí. Bez papírů bych se musel rozloučit s prací, roční náběh cca 64 000 km,+ -. V obci zásadně 50.
Navíc v HR si jízdy po dálnici užívám, jednak frekvencí provozu, jednak povrchem. Jezdíme na noc, dám tempomat na 140, pianko radio a krásně to ševelí.

Druga domovina Hvar - Zavala.
avatar Re: Dopravní předpisy
29. 01. 2015 13:51
... cestou k Jadranu jsem byl policií jiných států kontrolován, včetně minulého tisíciletí ... celkem 3 x ...

1) ... cestou tam ... v BiH pred Medjugorjem ... skončilo to pokutou 50 HRK za rychlost ...
2) ... cestou tam ... v Rakousku, A2 ... pouze kontrola VIN kodu ...
3) ... cestou domů ... v Maďarsku na M70 ... skončilo to všeobecnou hádkou s posádkami několika vozů Hungarospolicajtas o délku platnosti mého řidičského průkazu, která na ŘP nebyla vyznačena ... nakonec většina policejních posádek uznala mnou, v němčině proklamovanou platnost " dazist na furt " za argument pro pokračování v cestě domů ... teda kromě toho Simíra co mě zastavil ... ještě dlouho jsem ve zpětném zrcátku viděl, jak nechápavě kroutí hlavou ...
smileys with beer
avatar Re: Dopravní předpisy
29. 01. 2015 20:51
K moři jezdím autem od r.2001 a zatím jsem nikdy nebyl kontrolován v žádné zemi, ani v těch tranzitních. Německo, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Černá Hora, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko... nikde nic.

Radarů jsem viděl dost, hlavně v Černé Hoře a pak v Bulharsku, kde jsou policajti s radary ve vesnicích i v noci. Přes obec jezdím vždy 50, ovšem 90 mimo obec nebo 130 na dálnici už tak úzkostlivě nedodržuji, tam o těch 10km tachometrových (t.j. asi 5km v reálu) sem tam překročím.

** Petr **
Re: Dopravní předpisy
29. 01. 2015 21:11
vážení, srdečně všechny zdravím a vznáším dotaz - obrátil se na mne kamarád - údajně při cestě do HR bude vyžadován tak jako u nás od 65 let doklad o zdravotní způsobilosti ALE v angličtině, já to beru jako naprostou pitomost, ale přesto ve mě hlodá červík pochybností. Takže co na to říkáte ?
Re: Dopravní předpisy
05. 02. 2015 09:09
dnešný ranný poznatok z práce....
na parkovisku pred budovou kde pracujem kontrolovali vodiča menšieho zásobovacieho auta ( vodič sediaci v aute )...pozreli stav pneumatík, doklady a nakoniec ho vyzvali k dychovej skúške..a tam to začalo..vodič odmietol fúkať a dosť slušne poslal príslušníkov do teplých krajín z odvovodnením, že neriadi auto a tým pádom nebude fúkať...na moje prekvapenie ho normálne pustili.....

ako to ukladá vyhláška/zákon..musím sa podrobiť dychovej skúške, keď som prítomný vo vozidle? ( s vypnutým motorom ) thumbs up smiley

---------------------------------------------------------------------------------------------------
2012-Baška Voda, 2013-Ždrelac, 2014-Drvenik, 2015, 2018 Brist, 2017-Žuljana, 2020-Bibinje, 2022-Gradac, 2023- Sućuraj
Re: Dopravní předpisy
06. 02. 2015 16:43
Podle § 16 odst. 1 zákona c. 379/2005 Sb., o ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem
a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonu, ve znění pozdějších předpisů, platí, že osoba, která
vykonává činnost, při níž by mohla ohrozit život nebo zdraví svoje nebo dalších osob nebo poškodit majetek, nesmí
požívat alkoholické nápoje nebo užívat jiné návykové látky při výkonu této činnosti nebo před jejím vykonáváním.
Orientačnímu vyšetření a odbornému lékařskému vyšetření zjištujícímu obsah alkoholu je povinna se podrobit
osoba, u níž se lze důvodně domnívat, že vykonává činnosti podle citovaného ustanovení pod vlivem alkoholu,
a dále osoba, u které je důvodné podezření, že přivodila jinému újmu na zdraví v souvislosti s požitím alkoholického
nápoje. Spočívá-li orientační vyšetření zjištující obsah alkoholu v dechové zkoušce provedené analyzátorem alkoholu
v dechu, splňujícím podmínky stanovené zvláštním právním předpisem, odborné lékařské vyšetření se neprovede.
V případe, že osoba tento způsob orientačního vyšetření odmítne, provede se odborné lékařské vyšetření.
Re: Dopravní předpisy
26. 03. 2015 16:28
nové cestné pravidlá...automobili.hr

článok som mal v prekladači, ale pochopil som to asi tak, že padá povinnosť celodenného svietenia v Chorvatsku v letnom období?

..ak by to bolo potrebné, tak nech to admin presunie do sekcie Fakta pro cestu do Chorvatska 2015 thumbs up

---------------------------------------------------------------------------------------------------
2012-Baška Voda, 2013-Ždrelac, 2014-Drvenik, 2015, 2018 Brist, 2017-Žuljana, 2020-Bibinje, 2022-Gradac, 2023- Sućuraj
avatar Re: Dopravní předpisy
26. 03. 2015 17:40
Je to tak, ale ta povinnost letního denního svícení neplatí už třetí rok. Nemusíš ve dne svítit, ale nikdo ti to nemůže zakázat.
Zajímavé je i vysvětlení - že prý potenciální zvýšení bezpečnosti v důsledku svícení není tak výrazné, jako snížení emisí: zbytečné svícení hlavními světly ve dne má na svědomí zvýšení spotřeby až o 0,3 litru/100 km... jenže v noci se stejně svítit musí, v tunelech také, takže nejblíže pravdě bude úspora, kterou kdysi uváděl ÚAMK, a to kolem jednoho deci na sto... pochopitelně se světly pro denní svícení to bude někde mezi.
Co asi nevíte, že stejně dlouho je pokutovatelný každý chodec, který přežil, i když v noci a za snížené viditelnosti neměl nějaké osvětlení nebo aspoň reflexní prvky na oděvu.
avatar Re: Dopravní předpisy
05. 01. 2016 16:14
[www.novinky.cz]
Celkem i souhlasím. Mají se starat o "pořádek".Rychlost ať nechají dopravní policii.
Re: Dopravní předpisy
07. 01. 2016 22:53
Novinka pro ty, kteří používají nosič kol nebo i box umístěný na tažném zařízení. Nově od ledna 2016 je možno požádat na odboru dopravy o vydání třetí legální registrační značky ( RZ) na tento nosič. Momentálně to většina těch co to používají řeší tak, že značku přendávájí při nasazení tohoto nosiče nebo mají vyrobenou třetí neschválenou RZ s plastu. Tento způsob je v ČR někdy policií tolerován, ale v Rakousku to u policie neprojde.
Tato třetí značka je možná jak u RZ na přání, tak u normálních RZ a lze ji objednat i na vozidla která již několik roků jezdí.
Cena této normální třetí RZ má být snad 600 Kč.
Pokud se týká těch RZ na přání za 5000 Kč/1 ks. Tak většina těch co si zaplatili budou asi nemile překavapeni, že text který má osm znaků bude rozdělen prolisem pro umístění známky STK. Budou tři znaky-mezera- a pět znaků. Při vyplňování zádosti o tyto značky tam je pouze kolonka s textem bez této mezery.Takže nebude FANT0MAS, ale FAN : T0MAS.
Další novinka pro ty co mají osobní vozidla registrována jako kategorii N1 ( nákladní automobil). Od 1.1.2016 se změnila platnost značky zákaz vjezdu nákladních automobilů. Byl vypuštěn dodatek, že tato značka platí až pro náklaďáky od 3,5 t.
Nově pokud není ve značce vyznačena hmotnost v tunách od jaké hmotnosti platí, tak tam nesmí vjet žádné vozidlo kategorie N1. Ještě pro oživení, těm kteří tato vozidla kategorie N1 mají, tak do Rakouska pouze s ekologickou plaketou za zhruba 1200 Kč, kterou lze v ČR získat na některých STK v sítí DEKRA.
A nově na silnicích pro motorová pouze 110 Km/hod. Do 31.12.2015 to bylo 130 Km/hod.
avatar Re: Dopravní předpisy
07. 01. 2016 23:39
K té kategorii N1 doplním (v souvislosti s migračními trasami a úvahami některých jedinců jet letos nově přes Maďarsko), že v Maďarsku to znamená dražší (elektronickou) dálniční známku a i platbu za případný přívěs (za osobákem M1 je zdarma).
Berte to jako strohé a korektní info... někdo to riskne (jet jako s osobákem M1), někdo ne...
Re: Dopravní předpisy
08. 01. 2016 08:46
Takže je vyřešeno to, že vozidlo nesmí mít více jak dvě registrační značky? Asi jo. Taky se museli poprat s tím, že RZ nesmí být umístěna na odnímatelné části, což nosič na tažné je. V A se musí nosič zaregistrovat a dostane přidělenu vlastní RZ. Měli by v A ale respektovat to, co je platné ve státě, kde je vozidlo registrované. Nejlepší je je neškádlit.
Re: Dopravní předpisy
11. 01. 2016 10:24
rakušáci se mírně zbláznili [zpravy.aktualne.cz]
avatar Re: Dopravní předpisy
11. 01. 2016 15:45
co chválím tak zdražení nafty ve Francii, částečně vyřešený problém jak vytlačit diesely z trhu....

_______________________________________________________
Re: Dopravní předpisy
11. 01. 2016 18:39
Chválil bych je, když by zlevnili benzín.
avatar Re: Dopravní předpisy
11. 01. 2016 20:42
Citaci
darko napsal(a):
Rakušáci se mírně zbláznili Zprávy aktuálně

V tom článku zdaleka není všechno, dovolil jsem si to hlavní přeložit ze stránek ÖAMTC (vynechávám zejména různé daňové úlevy pro rakouské majitele vozidel a dojíždějící):
Zvyšují se trestní sazby za nedbalostní delikty spojené s řízením vozidel:
-- za usmrcení více osob při dopravní nehodě se horní sazba zvyšuje z max. jednoho roku na až dva roky vězení
-- za usmrcení více osob jako následek hrubé nedbalosti (např. opilosti) z max. tří roků na až pět let vězení
-- za zranění většího počtu osob při dopravní nehodě z max. 6 měsíců na až 3 roky vězení
-- v případech usmrcení jedné nebo více osob, dojde-li k odsouzení na méně, než 1 rok, se dál platí i peněžitý trest, ale mírně se snižuje jeho maximální výše, a to až do výše 720násobku denní mzdy.

Telefonování bez hands-free sady, tedy s mobilem v ruce (a to, i když řidič s ním v ruce zastavuje nebo je přistižen během jízdy i těsně po ukončení hovoru), je posuzováno podle stupně ohrožení bezpečnosti provozu: při zaplacení na místě, když se nic nestalo, je stále paušální sazba 50,= €, ale podle zvážení policisty může být zvýšená až na 72,= €. Dojde-li ale během telefonování (a to i s hands-free sadou, pokud předmět hovoru odvedl řidičovu pozornost natolik, že svou jízdou ohrozil ostatní účastníky provozu) k nespornému ohrožení či dokonce nehodě způsobeým vybočením vozidla z jízdního pruhu, případně i bez použití blinkru, řadí se toto jednání mezi nebezpečná a je "odměňováno" stejně jako obdobně nebezpečná porušení zákona, např. nedání přednosti v jízdě, nepoužití blinkru při změně směru jízdy či jízdního pruhu, zranění chodce atd..., a na to je pokuta až 2'180,=€.
Ta může dorazit písemně i v případě, že řidič zjevně v důsledku telefonování zavinil nehodu jiných vozidel, aniž by zastavil nebo byl zastaven, ale byl pozitivně, například svědecky, identifikován jako řidič rozptylující svou pozornost jinou činností nesouvisející s řízením vozidla (jak to určí, když zakázali použití kamer v autech, netuším, patrně má policie dost vlastních mobilních i stacionárních kamer).

Rakouský automotoklub (ÖAMTC) se snaží prosadit legalizaci mobilu jako navigace (však na to nabízejí přímo aplikaci ke stažení, což však při projednávání dopravních předpisů cudně nezmiňují), ale zatím stále pro mobil platí ten zákaz držení v ruce, ať už slouží za navigaci nebo ne.

Pokud jde o vozidla kategorií N, tak letos už byl zákaz jízdy těchto vozidel Vídní a po většině území Dolních Rakous (NÖ) rozšířený i na emisní třídu EURO2.

Dálniční známky pro vozidla do 3,5 t dostaly mandarinkově oranžovou barvu a mírně se zdražují:
- roční je za € 85,70 (zdražení proti roku 2015 o € 1,30)
- měsíční je za € 25,70 (zdražení proti roku 2015 o € 0,40)
- desetidenní je za € 8,80 (zdražení proti roku 2015 o € 0,10).

Zkrátka: chovejme se na silnicích tak, jak bychom rádi, aby se vůči nám chovali ostatní, a hromada starostí nám odpadne. Nejen v Rakousku a vlastně nejen na silnicích.
avatar Re: Dopravní předpisy
12. 01. 2016 01:06
Hill napsal(a):
-------------------------------------------------------
> .................. Zkrátka: chovejme se na silnicích tak, jak bychom rádi, aby se vůči nám chovali ostatní, a
> hromada starostí nám odpadne. Nejen v Rakousku a vlastně nejen na silnicích.


Díky za překlad Hille. A s tím, co jsi napsal v závěru, samozřejmě plně souhlasím thumbs up

Jinak k té pokutě za nepoužití blinkru. Je fakt, že je to hodně drsná částka. Na druhou stranu, pokud je člověk zvyklý blinkr používat, prostě má tento návyk " v krvi", tak to dělá automaticky a v 99% použít blinkr neopomene. Neříkám ale, že se to nemůže stát, jsme jenom lidé. V zásadě bych byl ale pro, aby se podobně odstrašující částka zavedla i u nás. Samozřejmě adekvátně k našim platům, předpokládám, že v Rakousku to dělá asi celý jeden průměrný plat, přibližně. Protože nevím jestli já mám zrovna takovou smůlu, ale občas mám pocit, že někteří řidiči u nás zřejmě ani netuší, že v autě nejaký blinkr mají. Je to dost rozšířený a nebezpečný nešvar.

** Petr **
avatar Re: Dopravní předpisy
12. 01. 2016 12:18
Njn, koupí si auto, na které vpodstatě nemají... na servis už vůbec ne... tak šetří žárovky thumbs up smiley
avatar Re: Dopravní předpisy
12. 01. 2016 15:25
...nebo si někteří nepřečetli návod, aby zjistili, že blinkry mají už v základní výbavě a nemusí je dokupovat jako tuningové doplňky... Taky jsem si myslel, že takové potkávám jen já...
Omlouvám se za poněkud OT, ale nemohl jsem si pomoci.
avatar Re: Dopravní předpisy
12. 01. 2016 20:13
Re: Dopravní předpisy
13. 01. 2016 13:04
Bohužel, nejsou to jenom blinkry. Nás ještě učili v autoškole, že se v křižovatce nepřejíždí plná čára, nejezdí se na červenou, po městě se jezdí a nelítá, mimo město se nepředjíždí zprava ...
Re: Dopravní předpisy
14. 01. 2016 09:57
Mě učili i to, že v křižovatce můžu zůstat stát, jen pokud odbočuji vlevo. Nešvar velkých měst se semafory. Prostě se najede do křižovatky, i když jí nemohu projet a ti, co jim skočí zelená z vedlejšího směru pak nemohou jet, protože je křižovatka plná. A když to vidí člověk dělat i policajty?
Re: Dopravní předpisy
14. 01. 2016 15:51
Nebudeme konstatovat co v minulém století učili v autoškole a pomlouvat policajty, ale budeme citovatt fakta !
Zastavit vozidlo v křižovatce je možné ze 2 důvodů:
1. dávaní přednosti protijedoucím vozidlům při odbočování vlevo, 2. dávání přednosti chodcům na přechodu (zpravidla při odbočování vpravo nebo vlevo), a to je při chování chodců věc naprosto nepředvídatelná.
Re: Dopravní předpisy
14. 01. 2016 16:39
Drobný problém je alexi v tom, že Ty popisuješ teorii a Zahajskej praxi.
avatar Re: Dopravní předpisy
14. 01. 2016 17:44
Já myslím, že má pravdu. Chodci dnes nadělají dost zmatků a buď ho přejdeš nebo zastavíš, i když jsi v křizovatce.

Nemluvě o tom, že přechod bez světel nebo výjezd autobusu městské za křižovatkou udělá taky svoje, takže u nás v KM je vcelku běžné, že mám zelenou, ale stojí mi tam auta ze zelené co byla a těžko jim to vyčítat, když při průjezdu křižovatkou někdo auta zastaví až za ní.
.
Ano, je to nešvar ve městech, ale řidiči za to nemůžou (nebo né nutně vždycky).
Re: Dopravní předpisy
15. 01. 2016 18:26
Psal jsem o světelných křižovatkách. Žádný chodec, žádný autobus. Běžný nešvar Prahy v ranních a odpoledních špičkách.
P.S.uživateli nicku alex - vlez mi na hrb!
Re: Dopravní předpisy
15. 01. 2016 19:23
alex napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Nebudeme konstatovat co v minulém století učili v
> autoškole a pomlouvat policajty, ale budeme
> citovatt fakta !
> Zastavit vozidlo v křižovatce je možné ze 2
> důvodů
:

> 1. dávaní přednosti protijedoucím vozidlům při
> odbočování vlevo, 2. dávání přednosti chodcům na
> přechodu (zpravidla při odbočování vpravo nebo
> vlevo), a to je při chování chodců věc naprosto
> nepředvídatelná.

Kdyby měl každý trvat pouze na tomto jsme dávno po smrti. Přecházíš mimo přechod - a hotovo. Tos neměl !
Určitě jsem do autoškoly chodil ale alex - toto je přeci nutnost kdy zastavit vozidlo v křižovatce. V minulém století ba i tisíciletí nás ještě připravovali na "nenadálé překážky" ! A zde se zákon porušit musí.
Přeci kvůli tomu někoho nepřizabiji nebo ještě hůř. Domnívám se, že každý by měl jezdit dle předpisů - to ano ale hlavně s rozumem. Jsou i momenty, kdy předpis musím vědomě porušit. Pokud se to nikomu z Vás nestalo - jste dobří.
V r. 1962 - ŘP na pionýra (malý motocykl) V r. 1965 os.a a nákl. auta a po dvou letech i návěsy, přívěsy atd. Nehody : 2x ! zde jsem se jednou i přiznal. Nebudu to opět řešit. Nikdy nic moc.
Ale myslím si, že osobně jsem porušil předpisy mockrát. Dovoluji si podotknout, že k dobru věci.
Re: Dopravní předpisy
15. 01. 2016 19:32
...



Upraveno 1krát. Naposledy upravil JirkaD (21. 04. 2016 17:03).
Promiňte, ale pouze registrovaní uživatelé smí přispívat do tohoto diskusního fóra.

Přihlašte se zde.

Přihlášení uživatelé

Hosté: 83
Zaznamenaný počet uživatelů: 62 během dne 19. 01. 2012
Zaznamenaný počet hostů: 1075 během dne 01. 11. 2018
Nevkládejte prosím nabídky zprostředkování ubytování a odkazy na komerčně zaměřené stránky. Všechny tyto příspěvky budou smazány. Pokud chcete někoho upozornit na výhodné ubytování, můžete použít e-mail. Provozovatel fóra neodpovídá za obsah příspěvků a nenese za ně žádnou odpovědnost.